» »

Nesmiselna regulacija

Nesmiselna regulacija

1
2
»

Daniel ::

Oprostita oba, ampak glede na vajine komentarje bi človek predvideval, da še zmeraj mislita, da je krava vijolična.

No potem mi pa ti povejta, kaj naj kmet naredi, da bo odkupna cena višja? Si že kdaj slišal za zakon ponudbe in povpraševanja? Prosti trg in podobne zadeve?

Ja, seveda, EU kar tako deli traktorje, na lepe oči, samo prideš tja in rečeš jaz bi traktor, pa ti ga dajo. Prosim spustita se na realna tla in si ne delajta sramote s takimi izjavami.

Tako kot pišeta izgleda, da so na vseh kmetijah zemljo in objekte podedovali, krave so prišle same od nikoder, krmila in veterinarji so gratis, ljudje pa se tarejo v vrsti za prostovoljno delo, kmetje pa sedaj samo špilajo luksuz... Elektrike ne plačujejo, kupiti in popravljati ni potrebno ničesar (če že navajaš trgovce) res mi je zanimivo kakšno mnenje imate nekateri o kmetih...Skorajda, da se človek lahko bridko nasmeje in si misli svoje.

Glede na vajino pisanje je menda tudi mlekomat zastonj od EU (po moje sicer povsem zgrešen projekt, ravno tako kot bioplinarne).

A vidva bi če bi ostala brez službe šla na kakšno zapuščeno kmetijo in jo postavila na noge? Saj kot pišeta očitno samo pišeš pismo na EU, pa ti pošljejo nazaj silne miljone, država pa ti streže spredaj in zadaj, kje bi ti lahko kaj dala.

Dobra sta ni kaj :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

Daniel ::

jernejl je izjavil:

Daniel je izjavil:



Vidiš, kmetje imate vse brezplačno, samo nakrmite živino in potem dobite praktično brezplačno mleko. Pri ceni 30centov/l bi bilo treba pogledati tudi marže kmetov.


To izgleda kot dober vic. Ker če je to dejansko razmišljanje v družbi je Slovenija globoko v riti.

...:TOMI:... ::

Jaz nikoli ne bom imel vozila vrednega 100 ali pa 200 k€, tako kot kmetje.

Mlekomate imajo kmetje, ki ne sedijo križem rok. Tisti, ki sedijo, pa naj prodajajo po 10 centov, če bo taka odkupna cena. To so kmetavzi in ne kmetje.

Pameten kmet bo imel dodano vrednost na svoje proizvode. Namesto prodaje pšenice po nikakvi ceni, bo spekel domač kruh in ga prodal. Še več lahko dobi s prodajo potice. sezonsko bo organiziral tabore na svoji kmetiji in dobil zastonj delovno silo, ki mu bo še plačala za počitnice. Tako, kot obiranje mandarin ob Neretvi.

Glej, danes je treba biti multipraktik in videti priložnosti povsod. Če je pa nekdo zastarel, zakrnel in zna delati samo eno stvar, ne zna se pa obrniti, tako kot piha in se prilagoditi, potem naj propade.

Sicer pa kje piše, da se je treba kot kmet ukvarjati z živinorejo? Lahko se tudi z zelenjavo, saj pri nas je zelo nizek odstotek domače zelenjave, odvisni smo od uvoza!!!

Zapuščene kmetije se da oživeti, samo če bom brezposeln je ne bom mogel kupiti. Dediči kmetij pa raje vidijo, da propade, kot, da bi jo oddali zastonj ali za mali denar ali celo podarili.
Tomi

Daniel ::

Tudi jaz nimam vozila vrednega 100 ali 200 k EUR. Pravzaprav vsi stroji in pol hleva pri nas ne dosežejo te vrednosti, verjamem pa, da ga marsikdo ima. Zraven tega traktor ni vozilo ampak je delovni stroj. Z njim se ne pelješ na morje ampak delaš na njivi. Sicer pa je s traktorji enako kot z avti. Pri dražjih plačaš zraven višje kvalitete (daljše življnjske dobe) še kar nekaj ceno same znamke, pri cenejših pač ne, se pa zato dosti raje kvarijo. Če boš kdaj imel priložnost delati s starim traktorjem na večji kmetiji cel dan, potem boš razumel, zakaj kmetje težijo k novejšim traktorjem. Kmetij je zmeraj manj in postajajo večje, cel dan na starem traktorju pa pušča posledice na zdravju. Tisti, ki si ne moremo privoščiti novih še pač delamo s starimi, čeprav vemo, da nas bo to teplo kasneje v življenju.

Mlekomati na podeželju so zgrešena investicija ker samevajo. Kako je v mestih ne vem ampak to za nefrekventne lokacije vsekakor ni, ker je s tem dosti stroškov in malo koristi če ne prodaš dovolj.

In komu boš ti v neki vukojebini kjer je dosti kmetij prodal sveže spečen kruh, če ves narod kot nor leti v nakupovalne centre? Se boš vsak dan s toplim kruhom vozil 100 km v večje mesto, da boš prodal 3 štruce kruha? Razumem kar želiš povedati ampak ob tem ne upoštevaš, da vsi ne morejo imeti dodatne dejavnosti, ker za to nimajo pogojev.

Tabor na kmetiji? A res? Kje si pa ti videl v Sloveniji koga, ki je šel prostovoljno delat, če moramo v Sloveniji še za obiranje hmelja in jabolk najemati delovno silo iz juga?

Seveda je lahko tudi zelenjava. A kmetija ki je usmerjena v živinorejo ne more nek dan prodati 100 glav živine, da bo naslednji dan na njivah posadila solato. Kmetijstvo ni prilagodljivo v tako kratkem času, niti se v panogah ne uporabljajo isti stroji in je potrebno še te zamenjat. Pol je pa spet tisti tipičen slovenski "glej ga kmeta, mu je evropa kupila nov stroj, da mu ne bo treba delat"...

Zraven tega pa se potem slovenski trgovci in kasneje kupci še norčujejo iz domače zelenjave, ker se ne sveti tako lepo kot tista, ki je prišla iz npr. španije, ker pogoji pridelave niso enaki...

Kako da je ne boš mogel kupiti. Vsi smo morali jemati kredite, da smo kmetije spravili do sem kjer so, ga boš pa še ti. Nič kaj dosti nam ni bilo podarjeno in še sedaj odplačujemo te iste kredite.

Sicer je tudi to kar praviš res, da dediči raje vidijo, da vse skupaj propade kot pa da bi prodali komu pa čeprav za simbolično ceno. Sedaj si pa skušaj predstavljati kakšni stroški se tukaj pojavijo, če želiš neko malo kmetijo sploh začeti razvijati. Kaj vse rabiš, da ti delo pokrije vsaj stroške, ker od tega dela nikoli ne boš obogatel, pa čeprav bi te država ne vem kako subvencionirala. Vse se vrne nezaj v kmetijo.

Denarni tok pa gre nekako tako

Rabiš stroj
Vzameš kredit ali prihranke in če je možnost kandidiraš na kakšnem razpisu (ni nujno da boš uspešen)
Država ti odobri sredstva (večinoma EU)
Kupiš stroj s tem denarjem
Denar od kupnine gre preko prodajalca do proizvajalca, ki je večinoma nekje v zahodni evropi in s tem posledično poganjaš njihovo gospodarstvo.

Če poenostavim. Z Subvencijami zahodna EU skrbi bolj ali manj le za to, da ohranja svoje gospodarstvo in delovna mesta, saj se skorajda ves denar vrne nazaj k njim. Tebi ostane nov stroj, delo in preostali kredit. Kje je tu kakšen luksuz v vaših očeh mi ni niti približno jasno...
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup njive

Oddelek: Loža
224864 (4030) bf4ed
»

Vremenske nevsecnosti in lastniki gozdov (in drugi) (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
28335300 (30120) louser
»

Se kdo kaj spozna na lastništvo, zemljo in mejniki? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9219944 (10879) noraguta
»

Cena kmetijskega zemljišča

Oddelek: Loža
2411109 (10412) boss-tech
»

Kako do kontakta lastnika nepremičnine

Oddelek: Loža
166845 (6122) BeremPišem

Več podobnih tem