» »

Kmetje napovedujejo proteste ?!

Kmetje napovedujejo proteste ?!

Utk ::

Ja če imaš tolk zemlje, zasluži z njo vsaj tolk kolk ti naračuna država da zaslužiš. Če ne, brez veze da jo imaš.
Kako kmeti jamrate, ste očitno že zdavnaj vsi socialni problem, kaj bo potem drugač, če nehate s tem?
Zakaj bi pa obdeloval polja in hranil živino, če je vsem drugim, ki hodijo v službo ali kaj drugega, tako lepo brez živine in polj?

PacificBlue ::

Pacific, dej ne bluzi z razdaljo. Da so kmeti dlje kot ostali, je pa smešnica. Kot da je Celje bližje Ljubljani kot neka vas nad Grosupljem.
Kmeti jamrajo, pa jim nič ne manjka, tisti, ki so v službi za 600 evrov pa ne smejo niti pisnit, ko plačujejo davke namesto kmetov, preko (ne)dobivanja štipendij, nižjih doklad itd, pa imajo kmeti več kot oni. Kmeti delajo? Drugi se pa praskajo po riti 16 ur na dan. Pa itak se davkov ne plačuje od (ne)dela, ampak od zaslužka. In če nekdo zasluži v treh urah dovolj, to kmeta prav nič ne briga.


Dej ne bluzi ti. Očitno imaš v svojmu življenju velike probleme, da se tako znašaš nad kmeti, ki skrbijo, da imaš sploh kaj v usta dati.Seveda otroci tisti, ki imajo prihodka več kot 50,000evrov na leto ne bodo dobili tako zlahka študenta.A kmet pa ne plačuje davkov? Mislim strelaš take bedarije, da že kr glava peče. In če se sprašuješ če kmeti delajo? Seveda delajo, veliko bolj kot pa katerikoli drugi delavci.Ti garantiram.

Zakaj bi pa obdeloval polja in hranil živino, če je vsem drugim, ki hodijo v službo ali kaj drugega, tako lepo brez živine in polj?


In kaj se potem sploh razburjaš? Mislim v tvojih odgovorih je toliko kontradikcij, da če bi šel jih za nazaj gledal, bi jih z lahkoto preštel na prste ene roke.Nisi resen.

Utk ::

Ja kako se jaz znašam nad kmeti? Jih jaz kako izsiljujem kot oni vsake tolk časa štrajkajo s traktorji po Ljubljani? Pa sej jim niti ni treba, ker jih je itak preveč, da bi jim kdo ne bi popustil takoj.
Kmeti skrbijo, da imam kaj v usta dat? Tako kot bi ti skrbel, da bi imel jaz za pit mleko, po en evro na liter? Hvala lepa, res :) Kmet plačuje davke, ampak glede na to kolk zasluži, manj od ostalih. Kolk kmet dela, dela zase, ne zame niti za nikogar drugega. In če kdorkoli drugi kaj dela in je za to plačan, to takoj plača pri dohodnini in pri vsem ostalem, tudi pri štipendijah. Kmet pa pač ne, pa se lahko na glavo postaviš. Če ne verjameš, da so kmeti kakšna izjema, si preberi kak zakon.
V Sloveniji je en kup skupin, ki lahko izsiljujejo kolkor hočejo, tistih par procentov, ki hodi v nedržavne službe pa plačuje vse to.

PacificBlue ::

V Sloveniji je en kup skupin, ki lahko izsiljujejo kolkor hočejo, tistih par procentov, ki hodi v nedržavne službe pa plačuje vse to.


Hja no,a je kmet kriv, da je tako? Da je socialna realnost takšna kot je? Boš moral, kje drugje poiskati vzroke,ne pri kmetih,učiteljih, zdravnikih in ne vem kje še.Ti niso imo nič kaj krivi.

Utk ::

Ne, pri nas ni nikdar nihče nič kriv. Vsak bi hotel zase čim več, nikogar pa ne briga od kod se naj bi to vzelo. Samo tisti, ki nimajo nobene moči, morajo vse to požret in plačat. Predlani so se delavci pol leta pogajali za 20 evrov višjo minimalno plačo. Kmeti bi pa kar tako radi 30 procentov ali ne vem kolk višje cene. Pa niti zdaj nimajo zgube. Ampak delavci nimajo traktorjev in najmočnejše stranke v večini evropskih držav. Nekateri se sploh ne zavedate v kaki državi živimo, kolk je povprečna plača in kolk so stroški na mesec. Nismo na Nizozemskem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Pyr0Beast ::

1€ na liter sploh ni tako huda cena IMO.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

PacificBlue ::

Ne, pri nas ni nikdar nihče nič kriv. Vsak bi hotel zase čim več, nikogar pa ne briga od kod se naj bi to vzelo. Samo tisti, ki nimajo nobene moči, morajo vse to požret in plačat. Predlani so se delavci pol leta pogajali za 20 evrov višjo minimalno plačo. Kmeti bi pa kar tako radi 30 procentov ali ne vem kolk višje cene. Pa niti zdaj nimajo zgube. Ampak delavci nimajo traktorjev in najmočnejše stranke v večini evropskih držav


Ja kmeti imajo dohodka toliko,kot menedžerji, direktorji in ne vem kdo še. Še zdravniki imajo več pa jih nič ne obtožujem, saj opravljajo dobro delo(vsaj v večini) in ima družba velik koristi od njih. Prav tako, kot pa od kmetov. Saj te razumem, da če si delavec enega podjetja in zaslužiš 900 evrov.. gre potem 500 evrov ali še več za stroške, za kredite itd . Ostane res malo. Poznam take zgodbe. Vsak se pač bori za svoje pravice,po svojih močeh. Je pa res, da kmet bo vedno gospodar..to nam je govoril učitelj psihologije v srednji šoli. Pa četudi ne živi rožnato. Zdaj razumem zakaj.

Daniel ::

Še sreča da se ne zavedaš, kaj bi pomenil propad slovenskega kmeta za slovenskega kupca, ko ti bo tujec postavljal ceno v trgovini brez konkurence.

Kdaj so nazadnje štrajkali s traktorji po ljubljani?

Kako veš da kmet plačuje manj davkov, iz izkušenj?? Kdo misliš da meni plača prispevek za zdravstveno varstvo? Nezazidano zazidalno, KD, Zbornični prispevek? Nisem ti jaz župnik veš.

Aha, a da kmet dela samo zase, dobro, potem pa nehajmo prodajat mleko, meso, žita pa mejmo kmetje to samo zase, vi pa jejte travo v parkih,... no comment.

Kako veš, da nimajo izgube, a zopet izkušnje??

Ali se ti zavedaš, da si kmet najprej mora delovno mesto ustvariti, nakupiti stroje, opremo, osnovno čredo.

Si ti mogoče svojemu direktorju kupil kakšen stroj, da si lahko potem delal na njem v firmi? Ali si si morda moral sam kupiti pisarniški stol, če si kakšen birokrat?

Sicer pa to ni jamranje ampak postavljanje pred gola dejstva, ki jih ti pač ne razumeš in jih nikoli ne boš, zmeraj bomo na dveh bregovih. Tudi jaz bi, če bi bil mestno dete razmišljal drugače, kot razmišljam sedaj, ko že celo življene delam na kmetiji. Takšna je pač kruta realnost

Utk ::

1. Tuje mleko v tuji trgovini je cenejše od slovenskega v slovenski. Pa tudi če je samo ena stvar od tega tuja, je že cenejša.
2. Kmet plačuje manj dohodnine, kmetovi otroci bojo prej dobili štipendijo in bojo imeli večje doklade. To je jasno vsakemu. Ker nihče ne ve kolk je kmet res prodal in nihče ne ve ali je porabil nafto na njivi, ali se je z njo odpeljal v gostilno. Sami pavšali.
3. Kmet dela samo zase ja. Kot vsi drugi delajo samo zase. Če delaš kaj zame, prosim povej kje lahko tisto prevzamem. Če ti bom moral plačat za tisto, pomeni, da glih tolk delam jaz zate, kot ti zame. Če ti bo slučajno uspelo pojest vse kaj pridelaš na 30ha, dobro zate, bom pa kupil avstrijsko, madžarsko ali hrvaško. Nekdo bo že pripravljen nekaj prodat.
4. Kmetija, ki ima zgubo, propade. Ko se bo tu oglasil kmet, ki je propadel, in malo bolj podrobno opisal kako mu je to uspelo, se lahko naprej menimo o tem.
5. Nisem kupil nobenega stroja šefu, sem pa 9 let hodil v šolo po osnovni, v tem času bi lahko zaslužil kar nekaj strojev, sem jih pa zapravil, brez socialne štipendije, ker pač nismo kmeti, moji starši so pa tajkuni s 500 evri plače.

borchi ::

> Vsak se pač bori za svoje pravice,po svojih močeh.

pravica do subvencij?

> Še sreča da se ne zavedaš, kaj bi pomenil propad slovenskega kmeta za slovenskega kupca, ko ti bo tujec postavljal ceno v trgovini brez konkurence.

tujec je cenejši. VI niste konkurenčni! madona...

ampak jaz razumem, sej v drugih državah tudi niso dosti boljši pri subvencijah. mi pa dvigne pritisk, ko kmetje razlagajo kako se odkupne cene znižujejo, maloprodajne zvišujejo, ko pa jim predlagaš, da sami opravijo še kakšen nadaljni, očitno bolj dobičkonosen, korak na poti izdelka proti kupcu pa začnejo jamrat, da nimajo cajta, delavcev, da se ne splača...

ne se pol čudit, da bajne zaslužke pobere tisti, ki magari plača nekoga, da se njemu na koncu splača... NOBEN mercator vas ne more prisilit, da mu prodajate vaše pridelke. naj kupuje mercator tiste blazno drage tuje pridelke. vi pa prodajejte svoje po trikratni sedanji odkupni ceni.

a da ne znate, nimate cajta, delavcev, se ne splača?

ŠIT!
l'jga

Daniel ::

1. Dokler deluje konkurenca je res tako kot praviš, ko je ni, bo pa tako kot bo rekel tuji trgovec.

2. Zopet si pameten in veš več kot večina kmetov... ni samo pavšala, nekateri smo v DDV in vodimo knjigovodstvo.

3...

4. Poznam jaz enega, ki je šel raje v službo, doma pa še malo živino zraven hrane, ni mu pa to glavna dejavnost

5. Kaj pa nisi šel za kmeta, bi se ti cedilo med in mleko

Popolnoma brezplodna debata, nočeš priti probat, da bi videl kakšno je življenje na kmetiji, nakladaš pa kot da si doktoriral iz agrarnih znanosti.

@borchi Ja nič, bomo pa krave vrgli iz hleva, pa notri naredili poceni štacuno, če je že tako enostavno, kot je razbrati iz tvojih besed.

MMG: Sir Livada je v industrijski prodajalni Pomurskih mlekarn ravno 1x cenejši kot na trgovski polici vašega priljubljenega trgovca.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

PacificBlue ::

Kmetija, ki ima zgubo, propade. Ko se bo tu oglasil kmet, ki je propadel, in malo bolj podrobno opisal kako mu je to uspelo, se lahko naprej menimo o tem.


Kmetija ni isto kot s.p. Zato kmet težko propade,prav tako kot težko propade delavec ali pa brezposeln. Razen če se zapije in zaigra vse od žalosti.

Kmet dela samo zase ja. Kot vsi drugi delajo samo zase. Če delaš kaj zame, prosim povej kje lahko tisto prevzamem. Če ti bom moral plačat za tisto, pomeni, da glih tolk delam jaz zate, kot ti zame. Če ti bo slučajno uspelo pojest vse kaj pridelaš na 30ha, dobro zate, bom pa kupil avstrijsko, madžarsko ali hrvaško.
Nekdo bo že pripravljen nekaj prodat.


In podpiral njihove subvencije?:PSaj sistemi so podobni. Sicer pa na tvojem mestu bi bil srečen,če lahko kupuješ stvari po trgovini še po zaenkrat "normalnih" cenah. Kaj ko bo prišel zlobni kmet osebno in ti zaračunal 2x več? A potem se boš pa ugriznil v jezik?:)

Utk ::

1. Ja sej ste imeli domači kmeti monopol v prejšni državi, pa smo vsi videli kam so ljudje po makarone hodili. Sej je Pacific lepo povedal, da nam bi on prodajal mleko po evro, kruh pa po 2 evra. Komaj čakam, da zavladajo slovenski kmeti in napičimo na vile vse tujce, ki si upajo prodajat pri nas po oderuških cenah.
2. Če se ti bi bolj splačalo kaj drugega, bi se lahko znašel tudi drugače.
4. A celo enega poznaš? Bi pričakoval kaj več, če je taka kriza. Še jaz poznam več takih, in večini je žal.
5. Če bi imeli doma 20ha, bi sigurno pri 15ih letih nehal v šolo hodit. Par jurjev bruto bi že zaslužil, več pa ne zasluži niti dohtar.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

PacificBlue ::

Vsak se pač bori za svoje pravice,po svojih močeh.

pravica do subvencij?


Tudi. V tem sistemu in v tem času je pa magari na tvojo pa tudi na našo kmečko žalost tako. Dokler se ne bo kupovalo direkt od kmeta vse po vrsti bo žal tako. Jaz bi tudi raje videl, da bi bilo tako. Misliš, da mi je tako mar ta tistih 3500evrov subvencij na leto? Resno misliš?


a da ne znate, nimate cajta, delavcev, se ne splača?


Kdo pravi, da ne? googlaj malo dete božje.

Utk ::

Pacific, naj v trgovini stane tolk kolk pač stane, jaz bom pa kupil kar bom hotel.
Če kupim avstrijsko robo, ne podpiram njihovih subvencij. Še več, škodo jim delam. Avstrijci subvencionirajo mleko, ki ga mi poceni kupimo. Ampak zato moramo tudi mi imet subvencije, da lahko tudi oni našo robo poceni kupijo. V resnici smo pa vsi v istem dreku nazadnje. Samo par 1000 uradnikov se redi na ta račun. Samo kmeti tega ne vidijo.

Utk ::

Misliš, da mi je tako mar ta tistih 3500evrov subvencij na leto? Resno misliš?

Aha, zdaj pa vidimo, bogim kmetom se jebe za 3500 evrov na leto. Za tolk marsikdo dela pol leta ali pa več. Lepo vam je lepo.

PacificBlue ::

V resnici smo pa vsi v istem dreku nazadnje. Samo par 1000 uradnikov se redi na ta račun. Samo kmeti tega ne vidijo.


Jah no to bi se pa strinjal. Čeprav ni res, da vsi kmeti ne vidijo, marsikdo se trudi in išče druge variante, kako bi bilo še bolje. Pa je križ z raznimi dejavniki,ki jih ni tako malo. Sam sem izpostavil primer, da načrtujemo postavitev mlekomata. Nadalje bomo poskusili preiti še na prodajo sokov. V rezervi imamo še domači kruh, tudi zelenjavo, krompir..Zemlje imamo zaenkrat dosti. Ker je res, da sedanja situacija ni rožnata tako za navadne državljane kot za kmete. Če bi bila, mi ne bi iskali(pa tudi mnogi drugi) še druge rešitve oz razne dopolnilne dejavnosti.

PacificBlue ::

Aha, zdaj pa vidimo, bogim kmetom se jebe za 3500 evrov na leto. Za tolk marsikdo dela pol leta ali pa več. Lepo vam je lepo.


Zgrešil si bistvo. Hotel sem povedat, da če bi se kupovalo od kmeta direktno, bi v trenutku pozabil na subvencije.

Utk ::

Aha, zdaj pa vidimo, bogim kmetom se jebe za 3500 evrov na leto. Za tolk marsikdo dela pol leta ali pa več. Lepo vam je lepo.


Zgrešil si bistvo. Hotel sem povedat, da če bi se kupovalo od kmeta direktno, bi v trenutku pozabil na subvencije.

Po moje jih bi pa potem rabil še bolj kot zdaj. Zakaj so pa skoraj vse zadruge razpadle? Dobro, nekje so se zmigali in jih postavili nazaj. Ampak takrat so bli tudi vsi pametni, kako bojo sami prodajali in ne vem kaj. To ne gre.

PacificBlue ::

Po moje jih bi pa potem rabil še bolj kot zdaj. Zakaj so pa skoraj vse zadruge razpadle? Dobro, nekje so se zmigali in jih postavili nazaj.


No ne vem, tle pr nas kr fajn stojijo(Koroška kmetijsko gozdarska zadruga). Zaenkrat nobenih problemov.

Brane2 ::

Pa kaj ?

Saj če lahko popbereš del tistih jebeno odurnih marž, kot jih pobirajo veliki, bi se ti moralo ob izgubi subvencij smejati, a ne ?

Ali pa mogoče tiste marže le niso tako nore za svoj efekt ?

Točno to mene matra že dolgo časa. En sam jok.

Tip mi je v Celju prišel na štand jokat koliko da on dobi za kilo paradižnika in za koliko se ta proda na polici.

Pa sem ga vprašal, zakaj je ne proda sam kupcu. Pa hitro pridemo na to, da je v tej vlogi dražji od trgovine.

Oziroma da ti je pripravljen prodati mleko direkt iz krave, vendar za bistveno višjo ceno, kot je v štacuni, seveda brez kakršnekoli kontrole kakovosti itd itd.
Folk bi moral po njegovem doživeti orgazem ob časti, da se lahko ponižno odpravi k kmetu.
On the journey of life, I chose the psycho path.

PacificBlue ::

Po moje jih bi pa potem rabil še bolj kot zdaj.


Ne verjamem. Če se sedaj odkupuje mleko po 0,25 centa na liter in mi oddamo 80 litrov mleka na dan(kar je zelo malo,včasih k smo imeli neekološko vzrejo smo ga čez 100 litrov,ampak sedaj kljub dražji ekološki krmi ga pridelamo manj.).To nanese na dan točno 20 evrov. In če bi prodajali mleko po 1 evro, bi zaslužili na dan 80 evrov. Vidiš kaka je razlika? In sedaj razmisli o vseh napadih na kmete,v svojih stavkih. Zato, da delamo 12 pa še več ur na dan, dobimo takšno plačilo, plus 3500 evrov na leto,in kakšna majhna davčna olajšava na leto? Se ti zdi, da smo kaj na boljšem kot tisti z 900 evri mesečne plače. I dont think so. Zato pa edina možnost iz tega dreka je, da začnemo kmetje prodajat na lastno pest. Samo kako bo to potem všeč tistim z 900 evri plače? Boste potem še vedno trdili da smo kmeti vse krivi?

Zgodovina sprememb…

PacificBlue ::

Oziroma da ti je pripravljen prodati mleko direkt iz krave, vendar za bistveno višjo ceno, kot je v štacuni, seveda brez kakršnekoli kontrole kakovosti itd itd.


To ni res. Vsak kmet k oddaja mleko, ima kontrolo(večkrat na mesec) in vsak tak kmet, ti (upam, vsa tko smo mi fer do sosedov) ne bo šel prodajat higiensko oporečnega mleka.

krneki0001 ::

No, nekateri spet hodimo v avstrijo in italijo po živež, v avstrijo pa še tankat bencin po 0,909 evra(za liter). Tukaj kupujemo res samo svež kruh, če ga ne spečemo doma.
Tistih 80km do celovca se mi že zaradi bencina splača, ko pa vidiš da so isti jogurti v šparu v celovcu po 73 centov, pri nas pa po 1.30 evra, se pa še več prišpara.

Utk ::

Ja potem ga pa raje prodajajte za 2 evra, da ga ja sigurno ne bo nihče kupil, da bo večji izpad, ker bo mleko ostajalo, tako da bo država morala še malo bolj pomagat. Ker ni isto, če ti ostane 30 litrov vsak dan in je teh 30 litrov vrednih 30 ali 60 evrov.
Jaz ne vem kdo se bo vozil nekam po liter mleka. Če imaš mercator in spar na vsakem vogalu. Sej če postaviš mlekomat sred Ljubljane, ni hudič, da ne bi prodal tistih 100 litrov. Na 100,000 ljudi se že najde nekaj ljudi, tudi če zrak prodajaš. Ampak da bo to odpravlo potrebo po subvencijah in rešlo kmetijstvo, pa malo dvomim.
Pa to jamranje o 25 centih. Se grem stavit, da če grem do enga random kmeta in mu rečem, da mu dam za 100 litrov 40 evrov, bi me napikal na prve vile, ki jih bi našel. Čeprav bi blo 50 procentov več kot dobi drugač.

PacificBlue ::

Ja potem ga pa raje prodajajte za 2 evra, da ga ja sigurno ne bo nihče kupil, da bo večji izpad, ker bo mleko ostajalo, tako da bo država morala še malo bolj pomagat. Ker ni isto, če ti ostane 30 litrov vsak dan in je teh 30 litrov vrednih 30 ali 60 evrov.


Seveda nismo nori, da bi sebi v skledo pljuvali.

Jaz ne vem kdo se bo vozil nekam po liter mleka. Če imaš mercator in spar na vsakem vogalu. Sej če postaviš mlekomat sred Ljubljane, ni hudič, da ne bi prodal tistih 100 litrov. Na 100,000 ljudi se že najde nekaj ljudi, tudi če zrak prodajaš. Ampak da bo to odpravlo potrebo po subvencijah in rešlo kmetijstvo, pa malo dvomim.

Vozil se bo tisti, ki ceni kvaliteto(slovensko). Subvencije bi ostale v primeru naravnih nesreč. To se strinjam.

Pa to jamranje o 25 centih. Se grem stavit, da če grem do enga random kmeta in mu rečem, da mu dam za 100 litrov 40 evrov, bi me napikal na prve vile, ki jih bi našel. Čeprav bi blo 50 procentov več kot dobi drugač.

Pridi k nam, dobiš še kak liter gratis.:D

Zgodovina sprememb…

Utk ::

Ja sej smo videli slovensko kvaliteto pred par leti, ko je blo vsega hudiča v slovenskem mleku.

PacificBlue ::

Ja sej smo videli slovensko kvaliteto pred par leti, ko je blo vsega hudiča v slovenskem mleku.


Aja, maš kak link?Za naše mleko to ni res. Se je že zgodilo, da smo imeli malo preveč somatskih celic(zaradi vnetja vimen).Samo to kontrola takoj pokaže. Pa nasploh je kvaliteta slovenskega mleka imo na zelo visoki ravni,predvsem zaradi samega nadzora. Da ekološko pridelanega mleka sploh ne omenjam.

Utk ::

Recimo to in to. Sej je res, da je kontrola to našla, ampak če kmeti kar špricajo cisterne z vsem kar jim pride pod roke, ali jih premalo spirajo, to res ni dobro.
btw, drugje po Evropi imajo tudi kje kakšno kontrolo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

PacificBlue ::

Recimo to in to. Sej je res, da je kontrola to našla, ampak če kmeti kar špricajo cisterne z vsem kar jim pride pod roke, ali jih premalo spirajo, to res ni dobro.
btw, drugje po Evropi imajo tudi kje kakšno kontrolo.


Pri večjih proizvajalcih mleka je možno, da se kaj takšnega naredi(zelo redko). Seveda,pa dobro, da imam takšno kontrolo. Recimo podobno bi lahko rekel za Avstrijo in Nemčijo,za Slovaško pa Poljsko(npr.) pa tega ne bi mogel trditi.

5er--> ::

Ps: ena nevmesna glede cen.
Če poskusiš prodajat na tržnici npr. paradižnik, za tako ceno, kot ga prodaš grosistu, te stranke samo čudno gledajo in sprašujejo kaj je z njim narobe. (Pa mislite, da kdo verjame, ko rečeš da nič?)

Obratno je, če so cene navite do nebes in imaš namesto ene tone, le par sto kil lepše zložene robe ter dolg jezik.

Utk ::

Jaz glih tolk verjamem Slovakom kot Slovencem ali pa Nemcom. Nič. Če gre slovaško mleko v avstrijsko trgovino, potem v Slovenijo, je pa to vsaj kakšna kontrola več.

Gandalfar ::

Btw, kdo mi je v Ljubljani oz. osrednji-sloveniji pripravljen to ponudit: http://www.farmfreshtoyou.com/index.php - ja, sem pripravljen placat 30 evrov na teden za skatlo sezonske zelenjave.

krneki0001 ::

Jaz glih tolk verjamem Slovakom kot Slovencem ali pa Nemcom. Nič. Če gre slovaško mleko v avstrijsko trgovino, potem v Slovenijo, je pa to vsaj kakšna kontrola več.


Al pa se avstrijci znebijo slabe robe. >:D

PacificBlue ::

Jaz glih tolk verjamem Slovakom kot Slovencem ali pa Nemcom. Nič. Če gre slovaško mleko v avstrijsko trgovino, potem v Slovenijo, je pa to vsaj kakšna kontrola več.


Al pa se avstrijci znebijo slabe robe


Ne, slovaki.:))

Daniel ::

@CrniE Enega poznam, tako hitro iz glave, zagotovo jih je več.

Sicer pa sem sedaj odločen, da nadaljnih nekaj let v kmetijo ne bomo vlagali nekega denarja, da le dolgove odplačamo, potem pa naj subvencijski sistem zaradi mene popolnoma propade, naj ta denar raje kar direktno na račun trgovcem nakažejo, itak se že sedaj ves tja steka s tem, da trgovec kmetu drži nizko ceno, država pa potem "subvencionira" kmeta, da le ta sploh lahko preživi. Seveda se na izhodni strani za kupca cena ne spušča popolnoma nič, bo pa zrasel še kak trgovski center zraven.

Dajansko si želim, da bi se subvencije ukinile, da čimveč kmetov preneha obdelovati zemljo in nastane pomanjkanje, tako, da se bo zopet začelo ceniti delo kmeta, na pa da je beseda "kmet" v današnjih časih žaljivka. Sam si bom v tem primeru že našel kakšno službo, saj rad delam, če ne druga bom pa na javnih delih.

Dejansko res v PM vsak dan pripeljejo kakšen kamion mleka iz vzhodnoevropskih držav, ker ga pač tam imajo viška in ga poceni prodajo k nam, naši pa se potem pritožujejo, da so siri preveč beli, pa da se luknje nepravilno oblikujejo in še marsikaj. In potem to mleko mešajo z našim, ki ga moramo pridelati po evropskih kriterijih, da dobijo vsaj nekaj uporabnega.

Tudi jaz ti ga prodam za 40 centov, pa še gratis ga boš dobil. Pa ni to mleko z 0.5 maščobe za 1 evro v mercatorju ampak mleko z 3,9 maščobe, čisto pristno, še ne uničeno z razbijanjem maščob.

Utk ::

Jaz glih tolk verjamem Slovakom kot Slovencem ali pa Nemcom. Nič. Če gre slovaško mleko v avstrijsko trgovino, potem v Slovenijo, je pa to vsaj kakšna kontrola več.


Al pa se avstrijci znebijo slabe robe


Ne, slovaki.:))

Evo, to pa je eno kmetavzarsko razmišljanje. Pa mi je prav vseeno, če bo kdo užaljen. Vsak z malo zdrave kmečke pameti bi lahko premislil, kaj se bi zgodilo, če bi v slovenskem mleku v merctorju našli nekaj prepovedanega. 2 tedna bi blo pol procenta manj prometa v mercatorju, en mesec bi blo 2 procenta manj slovenskega mleka prodanega, potem bi šlo pa spet vse po starem. In kaj se bi zgodilo, če bi se kaj takega našlo v slovaškem mleku v hoferju? Hofer bi lahko naložil te svoje trgovine na šleparje in jih odpeljal v Bosno, drugega jim ne bi preostalo. Popušil bi pa milijone. To bi pa tvegal samo zato, da se reši par tisoč litrov nekega zanič mleka, ki ga je itak kupil po 20 centov. Ne, slovenski kmeti nimajo več čisto nič zdrave kmečke pameti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

PacificBlue ::

Tvoj način hujskanja in žaljenja mi prav nič ni všeč, fant vključi detektor sarkazma pa bo bolje.Đizs.;(

Daniel ::

Ne, slovenski kmeti nimajo več čisto nič zdrave kmečke pameti.

Tudi kje drugje je že manjka, ne le pri kmetih...

http://24ur.com/novice/slovenija/kravji...

Da ne boš mislil, da je vse kar poješ "domače"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

Utk ::

Tvoj način hujskanja in žaljenja mi prav nič ni všeč, fant vključi detektor sarkazma pa bo bolje.Đizs.;(

Ne, pri tebi ni nobenga sarkazma. Ti resno že cel čas trdiš, da je slovenska hrana bolj kvalitetna kot avstrijska ali katera druga. Še posebej, če jo kupujemo v slovenski trgovini, ali pa kar direkt od kmeta. To boš moral dokazat še kako drugače, kot z 60 let starimi lajnami. Da je slovenski kmet bolj pošten od avstrijskega, ti kar tako pač ne bom verjel.
Par 10 let nazaj je oče gostilničar umiral in pozval sina k sebi. Rekel mu je, poslušaj mali, da se ne boš kje osmešil, vino se lahko tudi iz grozdja dela.
Domače je pa samo tisto kar na mojmu vrtu zraste. Na sosedovem že ne vem kakšno je. In če itak ne vem kakšno je, naj bo vsaj poceni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

PacificBlue ::

Ne, pri tebi ni nobenga sarkazma. Ti resno že cel čas trdiš, da je slovenska hrana bolj kvalitetna kot avstrijska


A si spet nore gobe jedel?

Še posebej, če jo kupujemo v slovenski trgovini, ali pa kar direkt od kmeta. To boš moral dokazat še kako drugače, kot z 60 let starimi lajnami.
Da je slovenski kmet bolj pošten od avstrijskega, ti kar tako pač ne bom verjel.


Sem samo rekel, da imamo boljši nadzor, ki je primerljiv z Avstrijo ali Nemčijo, glede Slovaške ali katerokoli drugi vzhodnoevropske države pa tega ne bi mogle trditi.Nadzor v teh državah verjetno ni katastrofalen, ampak zaostaja za nami.

Par 10 let nazaj je oče gostilničar umiral in pozval sina k sebi. Rekel mu je, poslušaj mali, da se ne boš kje osmešil, vino se lahko tudi iz grozdja dela.
Domače je pa samo tisto kar na mojmu vrtu zraste. Na sosedovem že ne vem kakšno je. In če itak ne vem kakšno je, naj bo vsaj poceni.


Ja seveda, ker ni vedel kakšno kvaliteto ima. Če bi jo imel sam na nivoju ga sosed niti brigal nebi.

Zgodovina sprememb…

BALAST ::

Naši kmetje so bili skoraj vedno priviligeran razred, vedno imajo ogromno subvencij za različne stroje, pridelek in živali, neomejen delavni čas, neevidentirano domačo prodajo, delne usluge brez računa,...


Če bi imeli prevozniki, zdravniki, gostinci toliko svoboščin bi bilo res zanimivo gledat same bogataše.

Naj že nehajo tarnati, ter naj raje modernizirajo svoje kmetije tudi iz svojega žepa, ne pa samo čakat na državni denar.

Utk ::

Ti veš, da imajo tam slabši nadzor, ali samo bluziš? Ker kolk se jaz spomnem, tudi Slovenija vsako leto pokasira kakšno kazen na ta račun. Je pa res, da se v Sloveniji zelo trudijo, to vem tudi sam, samo zmeraj jim ne uspe, pa še zmeraj se najde kak črv vmes...

PacificBlue ::

Naši kmetje so bili skoraj vedno priviligeran razred, vedno imajo ogromno subvencij za različne stroje, pridelek in živali, neomejen delavni čas, neevidentirano domačo prodajo, delne usluge brez računa,...


Pa postani kmet,če ti tvoj položaj ne diši. Boš videl kako "fajn" bo.

Naj že nehajo tarnati, ter naj raje modernizirajo svoje kmetije tudi iz svojega žepa, ne pa samo čakat na državni denar.


Ja seveda za balirko in ovijalko, ki skupaj staneta skoraj 30.000 evrov smo jo kupili(kredit!) z 3500 evri subvencije. You are pointless.

Buggy ::

Zivim na podezelju in okoli mene je kar nekaj kmetov (morda samo po statusu, saj se vsak tako "gospodinjstvo" se s cim postransko ukvarja). Ko sem pred 4 leti gradil hiso je bilo izjemno tezko dobiti zidarja, saj so vsi delali pri "kmetih" t.i. gnojnisnice. Baje je bila direktiva, da se ne bo onesanzevalo podtalnico in so morali to narediti seveda so to dobili tudi v celoti poplacano. No hec je v tem, da sedaj opazas kako vecina se vedno uporablja stare deponije nove, ki so jih pa pozidali so pa v funkciji parkirisc.
Ko smo se pred 20 leti preselili iz LJ in sem bil smrkavec so si starsi ljubiteljsko omislili jahalnega konja, kar je cez cas postalo 5 glav konj v stali, ki smo jo morali zaradi tega zgraditi. Starsa sta bila v sluzbah. Takrat smo na roke kosili in grabili v dolino seno, saj kmetje so kosili samo ravnice ostalo so nam dali v najem, ker niso s stroji zraven prisli. Nagaral sem se celo poletje. Po dolocenem casu so starsi opazili da so druzini nakopali prevec obveznosti in tudi niso zeleli obremenjevati drugih zato so konje razprodali, tako da imata oba od starsev vsak samo se enega (lipicanec in anglez).

Delali smo brez strojev dolgo casa potem pa na lastne stroske kupili traktor iz leta 1945 na en cilinder z integrirano koso na desni strani in rocnim zagonom na vztrajnik. To so bili casi ko so ostali kmetje vozili po ravnicah 4x4 Zetorje z prevec konji in vsak je imel vsaj dva (enega starejsega enega novejsega). Danes so isti omejki in se kaksna ravnica nepokoseni in zarasceni z leskovjem. Traktorji so neki hudi, ki jih nebi znal sploh vzgati z klimami in tiptronic menjalniki kosijo pa se manj oz. samo toliko, da zadostijo kriterijem da je pokoseno, saj za pokosen travnik dobijo subvencijo (je eden tak pod mojo hiso). Seno velikokrat tudi zazgejo saj je zaradi neredne kosnje slamnato ali ga pac ne rabijo.

Mislim da se je tudi kmetijstvo izrodilo v navadno pridobtno dejavnost in ni vec ne duha ne sluha po tisti pristnem stiku z naravo, kot se tukaj govori. Kmetje danes (vsaj vecina tukaj na dolenskem) res delajo tako da bi cimbolje izigrali drzavo in ni ne duha ne sluha o kaksnem odnosu kako delajo vsesplosno dobro.

Kar pa se tice higiene in prodajanja na crno. Se kot mulec sem hodil k kmetu pes 1 Km z kanglico za mleko in smo potem delali kislo mleko, pa je ze takrat bila kar solidna cena. Tast in tasca se vedno kupujeta meso na crno in vedno imam slab obcutek, ce je z mesom vse OK (zal sem bil enkrat in nikoli vec pristen na kolinah)

PacificBlue ::

Mislim da se je tudi kmetijstvo izrodilo v navadno pridobtno dejavnost in ni vec ne duha ne sluha po tisti pristnem stiku z naravo, kot se tukaj govori. Kmetje danes (vsaj vecina tukaj na dolenskem) res delajo tako da bi cimbolje izigrali drzavo in ni ne duha ne sluha o kaksnem odnosu kako delajo vsesplosno dobro.


Jaz govorim iz osebnega vidika oz kako je v naši okolici.Je pa jasno, da dela na roke je čedalje manj, ker se kmetje modernizirajo. In modernizacija seveda prinaša tudi slabe stvari. Več produktivnosti za manj vloženega dela. S čimer se pa tudi izgublja stik z naravo.

Ti veš, da imajo tam slabši nadzor, ali samo bluziš? Ker kolk se jaz spomnem, tudi Slovenija vsako leto pokasira kakšno kazen na ta račun. Je pa res, da se v Sloveniji zelo trudijo, to vem tudi sam, samo zmeraj jim ne uspe, pa še zmeraj se najde kak črv vmes...


Ne verjamem, da se v tistih državah tako trudijo, kot pri nam. Saj sam veš, da ima Slovenija take standarde celo malo višje kot so evropski.

Buggy ::

PacificBlue: meni delujes cisto fejst fant. Me zanima ali imas za kmetijo (ki si jo verjetno oz. jo bos podedoval) kaksne plane v smislu optimizacije ali karkoli v tem smislu? Ce pravis, da stvari ne sibajo kot bi morale in je vsako leto slabse ...kaj mislis narediti?
Protest pred parlamentom menda ne bo resil zadeve...subvencije pa tudi ne morejo v neskoncnost, kako mislis pokriti trenutne in potencialne kredite, ce je panoga ki jo trenutno izvajas na svoji kmetiji nedobickonosna? Omenjal si mlekomat. Pa imas za to kaksen poslovni nacrt in financno konstrukcijo ali je to bolj ukrep v brezizhodni situaciji in bolj kot ne hipna odlocitev ki je morda praksa v kaksni drugi drzavi?

Tear_DR0P ::

dragi kmetje - kaj hodite na ekskurzije? jaz sem recimo gledal kmetije na jugu španije, tam od koder nam v hofer vozijo paradajz. meni ni čisto jasno kako sredi tistih skal kaj zraste - slovenski kras je zeleni biser proti tisti skalnati puščavi. Pa je paradižnik iz španije še vedno cenejši kot slovenski. je pa res, da je bilo obdelovalnih površin ob 1200 km avtoceste za malo morje. slovenski kmetje ste pa po večini vrtičkarji - in pričakujete da boste s svojim vrtičkom vzdrževali celo družino. smola. in pa ja pol moje familije ima kmetije in večji del teh kmetij so vrtički,lastniki pa jamrajo kako so bogi. nekaj sorodnikov pa ima kmetije večje od 30ha, pridelujejo kaj drugega kot govedino in mleko, pač začeli so s konjerejo, danes pa tudi osli in srnjad najde svoje mesto in včasih je pravi užitek iti pomagat kaj naredit na tako kmetijo - drugič pa iti s temi istimi sorodniki na morje, ker si lahko vzamejo dopust :)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

5er--> ::

V tej temi se preveč posplošuje. To s hektari je pa itq brez veze primerjat. (5ha trave se npr. ne more kosati s 5ha rastlinjakov.) Prav tako radi mešate živinorejo in zelenjadarstvo.

Še ena tema za sproščanje frustracij iz ene in druge strani.
PS: Upam, da nisem preveč zmotil... kar nadaljujte.:D

Gandalfar ::

Btw, kdo mi je v Ljubljani oz. osrednji-sloveniji pripravljen to ponudit: http://www.farmfreshtoyou.com/index.php - ja, sem pripravljen placat 30 evrov na teden za skatlo sezonske zelenjave.


Torej ponavljam vprasanje, zakaj mi tega pri nas ni nihce sposoben ponudit?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vremenske nevsecnosti in lastniki gozdov (in drugi) (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
28335380 (30200) louser
»

Nesmiselna regulacija (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5310145 (9237) Daniel
»

Velika suša, kmetje 'krivijo' državo (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
1649343 (7692) pin29

Več podobnih tem