» »

Prezračevanje novogradnja

Prezračevanje novogradnja

Lonsarg ::

Če gledaš po forumih za rekurperacijo boš videl da ni niti enga lastnika prezrečevalnega sistema, ki bi imel kakšno pripombo, da se karkoli nalaga v ceveh. Na kratko, bojazni so odveč, če ročno daš v prezračevalno cev eno pest plesni se bo ta posušila. Problem bi bil zgolj v kakem večjem kiksu pri izgradnji, recimo konstantna vlaga 70% tam kjer iz kopalnice zavga ven.

Kar se tiče pa lokalnih rekurperatorjev, glavni minus omenjen že zgoraj, ponoči med spanjem ga boš ziher izklapljal v spalnici in boš imel zrak tak kot brez rekurperacije... Enako velja za ločene klime vs kanalska, kanalska je luksuz, ker je hrup zgolj v utility, drugje pa neslišno.

@billy, tole z različnimi temperaturami bi jaz rekel da je nepotrbno kompliciranje, ker te bo bodisi prišlo drago (profi kanalska klima za industrijo z več ločenimi izhodi), bodisi boš sklepal kompromis(brez centralne rekurperacije + glasna klima v vsak prostor). Govorim za poleti/pomladi, pozimi imeti različno temperaturo ni problem.

energetik ::

Pa še to - različnih temperatur v dobro izolirani bajti ne boš mogel imeti, preizkušeno. Vsaj s talnim ne. Če hočem pri nas v kopalnici imeti 1-2K višjo temp kot drugje, moram v ostalih prostorih dobesedno zapreti vse veje talnega. Enostavno se vse temperature izenačijo znotraj toplotnega ovoja hiše.
Šlo bi z radiatorji ali konvektorji, ki imajo precej večjo moč kot talno.

billy ::

Saj, kopalnica sploh ni sporna, pač električni kalorifer, zelo hitro dvigne temperaturo.
In imaš prav, problem je zima, čeprav poleti je lahko problem, ko/če je dnevna odprta.

Da gremo še malo v delovanje centralizirane rekuperacije. Rekuperator je en, enak shemi, ki jo je nekdo pripopal. Pač 4 cevi, po dve za zunaj/not. Enako kot je pač lokalni rekuperator. Pri cent. pač pridejo po bajti iz večih cevi skupaj v te cevi. Torej se luft že na poti do rekup. in od njega meša med seboj? Torej v vsakem primeru se v prostore dovaja zrak enakih temp, pa zanemarimo, da bo na najbolj oddaljeni lokaciji malenkost hladnejši, bližje rekup. pa pač toplejši. Ampak v osnovi ja, povsod bo enaka temperatura?

Lonsarg ::

Temperatura zraka pri dovodih bo enaka ja (oziroma po celi bajti, ker bo iz dnevne/spalnice krožilo do kopalnice/kuhinje), je pa lahko različna temperatura sten/tal zaradi ogrevanja in se čuti razliko vseeno. Bolj minimalno, ko boš imel pozimi naštimano prezračevanje, manj ti bo izenačevalo temperaturo po prostorih. Osebno itak priporočam minimalno pozimi, da ni presuh zrak.

Lepota rekurperacije je tudi nočni bypass(imajo skoraj vsi) poleti, ki ti brez odprtih oken ponoči shladi celotno hišo. Sicer če imaš klimo to ni nujno potrebno. Ampak marsikdo (recimo tudi jaz v bodočem stanovanju, ko bom prenavljal) pa se bom zadovoli s prezračevalnim sistemom in nočnim ohlajanjem in bom čez dan preživel brez kakršnekoli klime. Ob vročinsiem valu si ne delam utvar, bo pač malce vroče, vsekakor pa konkretno bolje kot sedaj čisto brez (niti prezračevalni, niti klima).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

billy ::

Kolikšni so minimalni pretoki, v kubikih? Na minimum, ob lokalnem energetskem viru, predvidevam da tudi moj plan gre skozi.

Kako se pa odločiti za moč TČ, na podlagi kakšne kalkukacije?

billy ::

Aja, hiša ima 80 kvadrature, dve etaži, brez kleti, nizkoenergetska gradnja, "rdeči cigli", fasada 15cm. Če pomagajo ti podatki?

Lonsarg ::

Pomemben podatek poleg kvadratov in debelino fasade so toplotne izgube v enoti W/m2, ta podatek je tudi na energetski izkaznici. Ampak ajde na približmo bi ti jaz ustrelil da rabiš 6kW.

Glede prezračevanja pa so okvirne ocene pretokov za prezračevanje čisto fajn tle opisane, za dodat kanalsko klimo treba to vsaj podvojit:
http://www.e-netsi.si/si/prezracevanje/...

billy ::

Hvala.

Kaj pa kaj takega: https://www.termoshop.si/media/slikeIT/...

Aja, kako pa je s kuhinjsko napo in rekuperacijo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: billy ()

billy ::

Oz raje tole: https://catena.si/katalogi/mitsubishi-e...

To je min moči 12kW, kar je overkill, ali?

Lonsarg ::

Če misliš preiti na bolj konkretne nasvete glede na kupa TČ bo vseeno boljši forum PodSvojoStreho :) Drgač pa če zadeva ni dražja od švohnej zadeve potem je čisto vseeno če je overkill. Recimo ta Ecodan Multi zunanja enota, ki zna tudi navadne zrak/zrak notranje klimatske naprave handlat obstaja samo od 10Kw naprej. V bistvu če gledaš te bolše Mitsubishi zunanje enote jih nasploh pod 8Kw ni: http://www.klimatos.si/images/stories/C...

Če se vrnemo na prezračevanje, kuhinjsko napo imaš v tem primeru bodisi tako z oglenim filtrom brez odvoda zraka, bodisi nape sploh nimaš in zgolj poskrbiš da je v kuhinji dovolj dober filter v odvodu za prezračevanje, ter en boost gumbek za prezračevanje je fajn imeti v kuhinji (ki recimo nastaviš da 30 minut bolj intenzivno prezračuje). Jaz bom to drugo varianto delal pri sebi in tudi ne vidim razloga zakaj bi kdorkoli delal drugače, razen pretirane navezanosti na napo:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

billy ::

To pa nisem vedel, da se lahko posamične vhode/izhoda regulira. A to pomeni da je tudi lokalno v cevi ventilator?

no, saj tudi 8kw je dovolj, od malo viška glava ne boli, samo pač da ne bi za brezveze dal 12kW sistem, škoda teh nekaj jurijev.

energetik ::

Nima vsaka cev svojega ventilatorja, pač pa na vsakem izpuhu lahko pripiraš.

Glede moči TČ lahko to dimenzioniraš tudi tako, da ti par % časa ob najnižjih temp. pomaga el. grelec. Na ta način lahko kupiš cenejšo in švohnejšo TČ.
Na drugi strani to pomeni, da bo večji del časa delala pri večji obremenitvi in hrupu. Podobna primerjava kot avto na AC pri 140km/h. Tudi 1,0L bencinar bo držal tako hitrost, vendar pri bistveno višjih obratih in hrupu kot npr. 2,0 turbobencinar.

billy ::

Je pa še potem kombinacija s sončno elektrarno, v teoriji bi lahko samo na štrom ogreval, če bi znal/vedel/lahko načrtoval "v nulo". Ampak...

windigo ::

Billy, imaš ti kakšen budžet za te zadeve in veš koliko kaj stane? Če ne, se za začetek pozanimaj. Tovrstne omejitve lahko precej omejijo, pa tudi olajšajo izbiro. Za sam HW brez inštalacij (prezračevalna, TČ, klima) lahko daš 6k€ ali pa 16k€. V 6k€ bi šla najcenejša TČ, split klima in cenejši rekuperator. Za 16k€ pa si lahko izmisliš že marsikaj. Pri tem lahko na izbiro malo boljših naprav vplivajo še kakšne subvencije Eko Sklada.

billy ::

Budget zaenkrat še ni nastavljen, oz je pač "koliko bo potrebno", glede na to da se gre tu za eno bolj važnih stvari pri hiši. Vseeno pa ne bi po nepotrebnem pretiraval.

Razmišljam tudi o opciji, da se talno gretje opusti in uporabi samo multi-split klimatsko, več notranjih enot, ki potem služijo tako za gretje, kot hlajenje. ali pa recimo vsaj električno talno gretje v dnevni sobi, če se slučajno pokaže potreba. Zdaj smo namreč v 66 kvadratov stanovanju in nam že drugo sezono 2.5kW klima služi za gretje, mesečni račun je pa zdaj samo 50 eur elektrike, torej cca 20 dodatno za gretje, nič.
Potem je edino še problem sanitarna voda, ampak glede na izračune, tudi to ne pride ravno toliko, da bi se splačalo v TČ vložit 15kEUR, še posebej če bi šel v opcijo izgradnje lastne sončne elektrane.

Glede prezračevanja še tole, kaj mislite o teh sistemih?
http://www.mik-ce.si/prezracevanje/prez...
http://www.mik-ce.si/prezracevanje/kako...

Pa glede centralne rekuperacije, so posamični dotoki kontrolirani z loputami, oz se da to tako narediti?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: billy ()

energetik ::

Jasno da se regulirajo z loputami, saj smo napisali že.
Zakaj bi vlagal 15k€ v TČ, če za tako bajto ne rabiš več kot ~6kW naprave, ki stane z montažo in subvencijo ~5k€. In ti greje tako bajto kot SV.
Zakaj multisplit klima (ki bi za toliko notranjih enot verjetno prišla za isto ceno kot TČ), če lahko uporabiš svoj prezračevalni sistem za ogrevanje?
Jaz če bi delal na novo, bi v dobro izolirani bajti naredil naslednje:
- talno gretje; do kopalnic iz kotlovnice svojo vejo za višji temperaturni nivo, regulacijo za 2 kroga vsebuje že TČ
- prezračevanje z rekuperatorjem; takoj za njim v prezračevalni sistem montiraš hladilna rebra, ki jih napaja ločena mala zunanja enota (max 2kW). Tako imaš rešeno tako gretje, kot hlajenje in razvlaževanje z max udobja in min komplikacij.
Lahko se tudi znebiš druge zunanje enote, če v kotlovnico vgradiš zalogovnik par 100L, kjer ti kar TČ pripravlja hladno vodo za hlajenje.

billy ::

Kopalnica sploh ni sporna, se da not kalorifer 2kW ki v minuti ogreje prostor. Kot pa da se talno vklaplja, katero še po uporabi vedno oddaja nepotrebno toploto.
Pomisleke izražam zaradi tega, ker sem zdaj navajen na aktivno hlajenje/gretje, kar pa se z talnim/rekuperacijo ne da doseči.
Mogoče bi sicer šlo, če bi recimo za talno gretje namontiral ventile za vsak prostor in potem zapiral/odpiral po potrebi. Kar se tiče gretja pač.

Ampak kako potem poleti urediti sledeč scenarij: v dnevni je komot 26 stopinj, v spalnici pa bi želel največ 22. Je to možno brez konvektorja?

energetik ::

Talno se nič ne vklaplja, ampak greje konstantno glede na vremensko krivuljo. Moje izkušnje s kopalnico so, da so tla s ploščicami mrzla, dokler ni zunaj pod ~0°C, potem so malo mlačna. Šele ko je zunaj -10°C so dejansko topla. V pasivni hiši je to samo še "slabše". Zato predlagam posebej ogrevalni krog za kopalnice (imam pač rad topla tla v kopalnici), ki ima drugo vremensko krivuljo kot ostali prostori.
Sicer pa na talno komot naštimaš termostatske ventile za vsak prostor (navadni ventili so zraven že itak).

26° v dnevni in 22° v spalnici bo težko doseči v dobro izolirani bajti, razen če še prostore izoliraš med sabo. Recimo meni greje v dnevni talno "na polno" in je tam 22°. V spalnici nad dnevno imam gretje ves čas totalno zaprto, pa je notri 20,5°. Če bi ogreval dnevno na 26°, bi bila težka držati v spalnici pod 22°, to bi šlo le z oknom na kip (kar je bedarija s stališča varčnosti).

billy ::

Ja saj, pač vrata v dnevni zapreš :)

No...to je scenarij ko je zima, takrat verjamem da ni frke in takrat tudi se ne ogreva dnevna nad 23.
Jaz sem imel v mislih poletje, ko je talno na OFF, hišo pa hladiš preko rekuperacije, s tem da je cilj v dnevni maks 26, spalnica seveda manj.
Lahko bi šlo z zapiranjem loput rekuperacije v dnevni, ampak potem se zgubi sveži zrak, kar je bedarija. Imam pa občutek, da drugače, kot z konverterjem in aktivnim hlajenjem ne bo variante?

Zima torej ni problematična in gretje, skrbi me poletje in vročina. Hiša je južno usmerjena, skoraj ves čas izpostavjena soncu.

energetik ::

Moje izkušnje s centralnim hlajenjem v NEH hiši so, da je povsod približno enaka temperatura. Jasno pa če v nekem prostoru ne boš senčil od zunaj ali če bo tam 10+ folka na obisku, bo tam precej topleje. V ta namen pomaga samo (multi)split klima ali konvektor. V takem primeru moraš odvajati samo v tistem prostoru 1-2kW moči, česar hlajenje preko prezračevanja ali talno hlajenje nista sposobna.
Zato pa - če hočeš narediti ornk - v kotlovnico postaviš npr. 300-500L zalogovnik, v katerem ogrevalna TČ pripravlja hladno vodo s ~7-10°C. Iz zalogovnika narediš en odvzem na hladilna rebra v rekuperatorju, ki služijo centralnem razvlaževanju/hlajenju z nizko močjo. V problematične prostore narediš napeljavo še za konvektorje, ki imajo prav tako svoj odvzem iz zalogovnika. Po mojem si potem nekje na ceni 2 dobrih split klima naprav, vendar samo z 1 kišto zunaj in hkrati hlajenjem VSEH prostorov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

billy ::

To je nekako to, kar razmišljam ja :)

Ampak če govorimo o tem, da potrebuješ reverzibilno TČ, da lahko hladiš preko konvekterjev, zakaj sploh TČ. Daš multisplit klime in potem tudi greješ z njimi.
Saj tisto da so tla topla, pa ja ni toliko vredno, ali pač? Pa če že, vržeš pač not elektro talno + sončno elektrarno (ki stane toliko kot TČ) pa je?

V glavnem hudič :)

energetik ::

TČ ti ogreva tudi SV, kar je v NEH lahko več kot pol potreb!

Multisplit klima za ~7-10 prostorov tudi ne bo poceni! Če se elektrika močno podraži glede na druge energente pa nimaš druge variante kot razkopavat. Vodno talno je pa futureproof.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

billy ::

split kima, 3.5kw za spodnjo etažo, v dnevni, itak predsobe, shrambe, utility ni treba ogrevat, ostalo je pa en velik odprt prostor.
zgoraj pa v kopalnici kalorifer 2kw, oz max kolko se dobi
spalnica ena enota, otroška druga enota, druga otroška pa samo napeljat napeljavo, če bo kdaj potreba ;)

Je pa zanimivo, na lokaciji sta še dve novogradnji, pri eni je dal lastnik not lokalno rekuperacijo, v drugi pa centralno...očitno nisem samo jaz zmeden kar se tiče teh zadev :)

če obstaja talno gretje, ki lahko deluje na štrom ali pa vodo, pa me kupijo takoj :)

Invictus ::

Imaš talno gretje na štrom (12V) in pa vodo.

Kako pa misliš da deluje "staro" talno gretje? Na tekočo kovino?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

billy ::

Ne, mislil sem da bi bila oba sistema v enem produktu, torej da se vgradi nekaj, kar deluje na oboje, pač kaj priklopiš.

ampak očitno ne bo druge, kot TČ. Kako pa je kaj z življenjsko dobo teh stvari?

billy ::

billy je izjavil:

Oz raje tole: https://catena.si/katalogi/mitsubishi-e...

To je min moči 12kW, kar je overkill, ali?


Ni mi jasno, pri nas je micka TČ multisplit sistem minimalne moči 12kw (in cena 10+konvektorji), v tujini pa vidim takšne kombinacije:

http://www.eco2heating.ie/product/hybri...

Tole potem ni tako pretirano drago in se skoraj enači z multi-spit klimatskimi napravami.

Torej no brainer.

energetik ::

billy je izjavil:

Ne, mislil sem da bi bila oba sistema v enem produktu, torej da se vgradi nekaj, kar deluje na oboje, pač kaj priklopiš.

ampak očitno ne bo druge, kot TČ. Kako pa je kaj z življenjsko dobo teh stvari?
Komot v estrih vliješ cevi talnega, na estrih pod keramiko pa nalepiš el. mrežo. Ali pa na vodno talno priklopiš el. peč, ki stane ~600€. Vodno talno komplet sistemske plošče+cevi+omarice z ventili pride nekje 20-25€/m2, če nič ne delaš sam. Ni to neka strašna cena. Panasonic/LG 5-6kW Tč pa so nekje dobre 4k€ - 1k€ subvencije.
Glede multisplit si pa po mojem preveč poenostavljeno predstavljaš, v tistih prostorih kjer notranje enote ne misliš dati, bo občutek sigurno nekaj hladnejši.
Daj si stvari na papir, kaj hočeš in koliko kaj stane.

billy ::

Izhajam iz tega, kot imamo sedaj. Stanovanje, in za vse skrbi ena klima v dnevni. Drugi prostori so hladnejši, ampak saj je tako ok, mi je čisto vseeno če imam hodnik topel ali ne, spalnica pa itak mora imeti hlad.
To je ravno point konvekterjev, če se pojavi potreba bo aktivnem hlajenju/gretju, bo tu pač konvektor.

Mogoče se res za začetek vgradijo samo cevi oz naredi predpriprava, potem pa da vidimo če je potrebna po njih, mogoče pa je res ne bo. In bo dovolj odpiranje/zapiranje talnega.

windigo ::

billy je izjavil:

Saj tisto da so tla topla, pa ja ni toliko vredno, ali pač?

Lani za prvega maja sem bil par dni v enem (do tistega dne praznem in neogrevanem) počitniškem bungalovu, ki je imel najbrž neizolirano talno ploščo, zunaj je pa prvi dan deževalo kot iz škafa, skratka zračna vlaga blizu nasičenosti pri nekje 15 stopinjah (na pamet). Tla so bila mokra in klime, s katerimi se je ogrevala hiška, jih še par dni niso uspele posušiti, ker so imela tla temperaturo zemljine okrog 12 stopinj (na pamet), ki pa je bila še nekaj časa pod rosiščem in je na ploščicah vlaga ves čas kondenzirala. Tudi armafleksi, ki smo jih vrgli po tleh so bili na koncu mokri, tako da niti copatov nisi mogel uporabljati.

Domača hiše imajo navadno izolacijo pod estrihi in se tla segrejejo tudi, ker so ves čas ogrete, ampak vseeno so topla tla zakon. Še posebej v kopalnici.

Drugače pa bi se strinjal z energetikom, razen namesto zalogovnika in konvektorjev bi omenil alternativo kanalsko klimo za rekuperatorjem, če ne vztrajaš na temperaturnih razlikah med prostori. Ni sicer najboljša za žurke, ampak 95% časa pa bi znala prav dobro služiti namenu.

Lonsarg ::

Kanalska klima je definitivno večji luksuz, konvektor je glasen...

Drgač pa tisto o 26 stopinj dnevna in 22 stopinj spalnica je mal nora, tega v moderni hiši nočeš, če ti je olj udobno 22 maš 22 povsod, zakaj trpeti v drugih prostorih. Fora dobro moderne/izolirane hiše je vzdržavanje idealne temperature in ne aktivno hlajenje/gretje po potrebi, res odvadi se tega nujno.

Partijev jaz sploh ne bi omenjal, ne vem zakaj se vtikate. Tiste parkrat na let pač bodisi stisneš boost gumb pri prezračevanju(ponavad itak imaš vsaj faktor 3 rezerve glede na stalno avtomatiko) ali pa pazi to, odpreš okno:)

Ne komplicirat z preveč sistemi, izberi kombinaciji z čim manjšim številom sistemov. Ravno zato je morda talno + rekurperacija z vgrajeno kanalsko klimo morda res top izbira za vse moderne hiše. Dobro kako električno talno morda dodaš v kopalnico za večji luksuz, ampak to je že mini dodatek ne nek glavni sistem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

billy ::

Zato ker je za spanje idealna temperatura veliko nižja od bivalne: For some, the temperature has to be just right for an ideal night's sleep. In general, the suggested bedroom temperature should be between 60 and 67 degrees Fahrenheit for optimal sleep.

15 do 20 torej.

Za bivanje pa mi je kul vsaj 23, da sem lahko komot samo v spodnji majici in trenirki.
Zato sem skeptičen pred to idejo enaka temp po celi bajti.

Lonsarg ::

Moja draga pa si v spalnici dvigne temperaturo pozimi še malenkost več, kot rabi podnevi v dnevni sobi, vsak po svoje torej:)

Drugače pa spanje/dan je razlika tudi časovna, ne zgolj prostorska. V tem primeru lahko dosežeš kar hočeš z timerjem na kanalski klimi/talnim gretjem, ki začne zvečer postopoma prilagajat temperaturo na nočno, če hočeš spati v manjši temperaturi. Veliko manj potratno, tako energetsko kot investicijsko, kot našopati aktivne elemente v vsako sobo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

billy ::

Na srečo moja ni takšna :) jaz že zdaj spim samo v gatah + zelo tanka odejica, pa še mi vroče, poleti pa skoraj vedno nepokrit :)

Kakorkoi. A ne bi bila poraba višja, če se šlo v nočni režim generalno, v celi bajti, kot pa samo v enem prostoru? Edino če se potem regulira to v navezi z zapiranjem loput, kar pa mi spet ni slišat najboj komot?

billy ::

Ko sem že mislil, da sem zadevo zaključil....nov moment :)

Izvedba:
gretje/hlajenje: multi split klimatske naprave, spodnja etaža ena 5kW enota, zgoraj v spalnici in otroški sobi 1.5kW
rekuperacija centralna
vodno talno gretje v dnevni, otroška soba električno "just in case".
2kw toplotna z ~300L za sanitarno vodo, preko mešalnega sistema se priklopi na talno gretje v dnevni. Za ogrevanje samo po sebi je 2kw sicer premalo, ampak itak bi bilo aktivno gretje preko klime, talno bi bilo tukaj samo za to, da je kvaliteta bivanja višja, oz po domače "da ne zebe v noge" :)

ocena investicije: 3500 + rekuperacija + 1500 + 300 + 1500 + mešalni sistem, torej okoli 8000?

Če pa grem v multi split reverzno TČ + talno cela bajta + rekuperacija + konvektorji...pa bo cena verjetno okoli 15000 ?

billy ::

Aja..na kak način se dimenzionira enota za centralno rekuperacijo, vidim da obstajajo tudi take z 2000 kubiki pretoka, samo to je verjetno industrijsko?
okoli 300 je ok?

Magic1 ::

V hišah imaš ponavadi to prednost, da imaš dnevne prostore v enem nadstropju, spalne pa višje. Torej če zgornjega nadstropja ne greješ in imaš na stopnišču vrata, potem lahko dosežeš nekaj stopinj nižjo temperaturo zgornjih prostorov (če nimaš ravno pasivne hiše). Poleti pa ravno obratno lahko hladiš oba nadstropja z par stopinj razlike, če imaš klimo v zgornjem nadstropju.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

billy ::

Res je ja, dokler nimaš gori otroških sob, kjer hočejo imeti višjo temp :/

energetik ::

billy je izjavil:

Kakorkoi. A ne bi bila poraba višja, če se šlo v nočni režim generalno, v celi bajti, kot pa samo v enem prostoru? Edino če se potem regulira to v navezi z zapiranjem loput, kar pa mi spet ni slišat najboj komot?
LEj, če bo hiša masivna, ne boš ti nič znižal zvečer... Decembra pri +5°C smo bili brez štroma 8h. Notri se temperatura ni spremenila... Torej je razmišljat o ohlajanju spalnih prostorov proti večeru nesmiselno. Razen če bo ta regulacija taka, da ti na stežaj za 1h odpre okno v spalnici :D

Magic1 ::

billy je izjavil:

Res je ja, dokler nimaš gori otroških sob, kjer hočejo imeti višjo temp :/

Res je, samo do enega desetega leta se lahko večinoma igra v dnevni. Kasneje bomo pa videli, ali je lahko ena soba v nadstropju malo toplejša.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

energetik ::

billy je izjavil:

Ko sem že mislil, da sem zadevo zaključil....nov moment :)

Izvedba:
gretje/hlajenje: multi split klimatske naprave, spodnja etaža ena 5kW enota, zgoraj v spalnici in otroški sobi 1.5kW
rekuperacija centralna
vodno talno gretje v dnevni, otroška soba električno "just in case".
2kw toplotna z ~300L za sanitarno vodo, preko mešalnega sistema se priklopi na talno gretje v dnevni. Za ogrevanje samo po sebi je 2kw sicer premalo, ampak itak bi bilo aktivno gretje preko klime, talno bi bilo tukaj samo za to, da je kvaliteta bivanja višja, oz po domače "da ne zebe v noge" :)

ocena investicije: 3500 + rekuperacija + 1500 + 300 + 1500 + mešalni sistem, torej okoli 8000?

Če pa grem v multi split reverzno TČ + talno cela bajta + rekuperacija + konvektorji...pa bo cena verjetno okoli 15000 ?
To si pa ornk zakompliciral. Jaz menim da samo 1x5kW v pritličju ne bo nek višek udobja, razen če imaš čez celo pritličje 1 openspace...
Poleg tega - multisplit klima in nato še TČ?
Ne vem koliko m2 boš imel, ampak recimo mene je komplet vodno talno z omaricami in delom prišlo 3kEUR za 120m2. Jaz bi ga dal povsod, kot sem rekel - futureproof.
Potem ~5kW TČ 4kEUR z delom. 700EUR je 300L bojler, ki ga greje ta TČ. Namesto multisplit klime daš v želene prostore konvektorje (vsak ~500EUR) s povezavo v kotlovnico in na isto TČ. Vodna povezava je IMHO učinkovitejša od freonske (kot pri multisplit) na tako dolge razdalje (po celi hiši).
In pa seveda vsaj cevi razpelji za prezračevanje, rekuperator lahko dodaš kasneje ali pa sploh ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

billy ::

150 kvadratov.

Saj sama mašina za rekuperacijo ni baš nekaj draga, tako da to ni vprašanje če ja ali ne.

Katero TČ pa imaš, ker to kar jaz gledam je vse 9k + konvektorji + montaža cevi + ...

energetik ::

Jaz imam sicer Vaillant Arotherm 8kW, komplet kotlovnica z bojlerjem in montažo - 1k€ subvencije je stalo 6k€.
Če boš imel dobro izolirano bajto in talno, ne boš rabil več kot 5-6kW TČ, izredno ugodne za svoj denar so npr. LG Therma. Sicer pa naj bi bil dobro narejen tudi Hitachi Yutaki S.

billy ::

Kako pa vem vnaprej, če bo dobro izolirana? :) Izvajalec je rekel da nima podatka, energetska pa tudi ni potrebna.

Poznam edino materiale.

In za LG Thermo se dobijo konvektorji, s katerimi se lahko potem aktivno greje/hladi? Sem mislil da za te namene obstajajo samo reverzne TČ, ki so pa veliko dražje od "navadnih"?

Magic1 ::

Kako ne veš kakšna je izolacija bajte?!? Brez tega ne moreš planirati ničesar...
Magic

billy ::

Kako je sploh možno to vnaprej sploh vedet, brez nekih meritev, ko enkrat zadeva stoji?

Kot sem rekel, cigli so "rdeči", klasični, fasada pa 15cm. plošča je 25, stropna plošča izolirana, streha je ravna

energetik ::

billy je izjavil:

Kako pa vem vnaprej, če bo dobro izolirana? :) Izvajalec je rekel da nima podatka, energetska pa tudi ni potrebna.

Poznam edino materiale.
Sem predvideval, da si šele delaš projekt za novogradnjo...
Izvajalec nima podatka, kako je bajta izolirana?! Če je on izvajal...
No, če je fasade 15cm, si nekje na enaki izolaciji kot naša bajta. Potem nikakor ne bo dovolj 5kW za 150m2, boš rabil kar 8-10kW enoto.

In za LG Thermo se dobijo konvektorji, s katerimi se lahko potem aktivno greje/hladi? Sem mislil da za te namene obstajajo samo reverzne TČ, ki so pa veliko dražje od "navadnih"?
Vodni konvektorji so univerzalna zadeva, nima veze vir toplote/hladu.
Vsaka ogrevalana TČ zna tudi hladiti, saj tako dela defroste pozimi! Vprašanje je le, katera firma hoče s tem še zaslužit in ti dodat kot doplačilo... ;((
LG mislim da ima vsaka hlajenje serijsko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

Magic1 ::

Seveda je zelo odvisno kako je izveden cokel, izolacija podstrešja in toplotni mostovi (okna, vrata, balkoni). Samih 15cm na ravnih delih fasade je samo nekaj čez 50% izolativnosti.
Magic

billy ::

Koliko več pa bi doprinesla 20cm fasada, oz se bi splačalo? razlika v ceni glede na 15cm?

Magic1 ::

15 ali 20cm ni neke bistvene razlike. Večja razlika je v izdelavi in izolativnosti kompletne hiše.
Magic

energetik ::

Nič kaj dosti več, saj ti je Magic napisal. Saj si napisal, da je že izvedena? Potem se nikakor ne splača nič dodajat, ker boš plačal polno ceno dela, zaključnega sloja, odra, novih polic in dela.

Tako je, izračun za našo bajto (15cm fasada, 20cm mansarda, 3-slojna okna) kaže v grobem 30/30/30% izgub. Torej če dam na fasado 1m izolacije, bom še vedno imel 2/3 skupnih izgub.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poceni in dober rekuperator (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28675583 (3434) barracuda
»

Kaj ste zaj**** pri gradnji hiše (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
35436715 (8570) velikBrokoli
»

Toplotna čpralka v novgoranji - realni celoletni COP faktor? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14616339 (8728) krho
»

Nasvet za izbiro načina gretja. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
828696 (5646) Lonsarg
»

Toplotna črpalka + konvektor

Oddelek: Loža
174054 (2725) nsa_ag3nt

Več podobnih tem