» »

Poceni in dober rekuperator

Poceni in dober rekuperator

««
«
1 / 6
»»

techuser ::

Zanima me ali se kdo spozna dobro na rekuperatorje, ker namreč v Sloveniji se mi vseeno zdijo cene malo oderuške, glede na to, da mi je Lunos dal ponudbo za 800 EUR za eno sobo. Ali obstaja kje drugje na amazonu morda kakšno podjetje, ki ima normalne cene in podobno ponudbo?

Namreč ne vem ali je ta firma kaj zanesljiva ali je to nekaj povsem drugega: https://www.amazon.de/Belüftung-v-eco10...

Potem je še tale: https://www.amazon.de/SUEDWIND-Ambienti...
  • spremenil: techuser ()

matobeli ::

Mene tudi zanima, če boš kaj pametneg našel kar linkaj

techuser ::

Vzel bi namreč vsaj dva, to pa je zelo draga stvar, če kupuješ Lunos, montaža pri njih je približno 200 EUR.

Uporabnix ::

Tudi mene zanimajo lokalni rekuperatorji in se veselim kakšne ideje. Kako pa je s hrupom le teh? Se v prostoru slišijo? Npr. spalnica zvečer.

matobeli ::

Zih se sliši če imaš glavo dovolj blizu (recimo če imaš glavo na zunanji steni in je rekuperator 1.5m nad glavo). Zraven verjetno rabiš še regulator ki bo poskrbel da imaš pred spanjem svež zrak, potem pa se priklopi enkrat ko že spiš.

lali12 ::

INTEL C2DUO 6750 - ASUS P5K - 8600GTS
500GB - 4GB RAM - MAG 22"

morosito ::

Obstajajo morda lokalni rekuperatorji za vgradit jih v stropu (mavcni strop) nato luknja ven v zid? Ker te lokalne ki gledam so samo za zid pa mi videzno niso vsec. Prostor pa ne diha ker imam panoramsko okno cca 3.7m x 1.5m. Izpostavljen na soncno stran, cca 20 m2 (prej je bil na pol zaprti balkon..zato zdaj precej kuha notri, tezek zrak ker je tudi z vrati locen od glavnega prostora). Prostor je se v gradbeni fazi. Dal sem tudi priklop za dualsplit klimo. Sam razmisljam o sistemu prezracevanja ki bo delal 24h/7 ker klime ne mislim imet skozi prizgano.

techuser ::

Sem bral na drugih forumih o rekuperatorjih in je nekdo izjavil, da ti popolnoma blokirajo smrad kurjenja in gnojevke recimo. Zanimivo, ker bi res rad vedel preden bi plačal za nek izdelek, da ima to možnost. Filtri se baje potem menjajo vsako leto in so poceni. Seveda ogljeni filter je ključen za sosedov smrad, ki prihajajo iz dimnika, ampak ne vem če bo za 400 eur kaj solidnega ali bo treba kakšnih par tisoč eurov dat da bo zrak tako kot se spodobi.

Uporabnix ::

Počasi tuhtam tudi sam o lokalnem rekuperatorju. Zaenkrat samo tuhtam. Tako da do dobrodošli še kakšni linki solidnih in hkrati bolj ugodnih zadev :)

techuser ::

http://www.prima-filtertehnika.si/prost...

Tole bom povprašal, bodo največ vedeli o teh stvareh, ker imajo filtre proti vsemu, ampak nisem pa vedel da imajo ljudje bolj čist in zdrav zrak kolikor je drugače naraven. Meni osebno se gre samo zato, da lahko spim kot človek, ki ima pravico do svežega zraka. Ker mam dva upokojenca, ki zadimita ob 22h zvečer in ob 4h zjutraj in gre dim ravno v mojo sobo. Ta zadeva mi je všeč, ko je človek izjavil, da blokira kurjenje in gnoj popolnoma. Samo najbrž je investiral nekaj tisoč evrov v celotni sistem, če se pa da naredit kaj ceneje za 10 m2 veliko sobo potem bo pa to novo življenje.

techuser ::

Danes sem poklical kakšnih deset podjetih in se pozanimal kako je lokalnimi rekuperatorji. Zadeva je taka, da sem glede na ceno in kvaliteto ugotovil, da je najboljša varianta, da se vzame Mitsubishijev model, ki zmore pretoka zrak 100 m3 na uro. Ker pa imajo vsi lokalni in celo nekateri centralni samo filtre G3, je potrebno dodati ogljeni filter, če nočeš vdihavat dima od kurjenja.



Na tem posnetku se opazi, da ima rekuperator predfilter in to je najboljša varianta, da se tam noter doda še ogljeni filter, pa je stvar rešena. Če bi dodal tak filter zunaj bi s tem znižal tlak in učinkovitost naprave. Sem dobro premislil o drugih variantah in je to najcenejša in najlažja, pa vedno enostavno rešiš problem, da ne zapravljaš po nepotrebnem več tisoč evrov kot sem bral, da so to nekateri naredili pa še vedno niso uspeli odpraviti vonjav po kurjenju. Lakko pa se kupi tudi dodaten filter G7, ki je še boljši za kvaliteto zraka v prostoru namesto standarnega G3 ali pa takrat ko menjaš filtre.

Vprašanje je edino kakšen ogleni filter kupiti, da bo primeren in učinkovit. Ampak za ceno nekje 500 EUR z montažo je pomoje to odličen dvosistemski lokalni rekuperator.

echo ::

Kaj pa recimo kakšna manjša opcija kot v OP iz amazon.de? Ni potrebe po filtraciji, samo izmenjava zraka.

Kdo to dela pr nas, kam poklicati?

Scorpia ::

Jaz imam rekuperatorja od blauberga pa sta na prvi stopnji neslisna. Na drugi stopnji cez dan ne slisis od ostalega hrupa npr. ce imas tv prizga.. Pri tretji pa se zelo slisi. Zunanjih vonjav ne prepuscajo, notranje vonjave npr. ko kuhas in slucajno zazges, po kaksni uri izgine vonj. Tudi zrak je nasplosno ves cas svez in ni potrebe po odpiranju oken. Tudi ce se kadi na balkonu kjer luknja za rekuperator, se v stanovanju nic ne voha.
Montaza je pa cisto enostavna, da ni potrebe po monterju. Edino problem je ce ju zelite upariti, ju je treba med seboj zvezati ali pa kupiti takega, ki imata wifi komunikacijo. Tisti ki se uparita na casovnik, naj nebi bilo prevec zanesljivo.
////

morosito ::

Tudi meni so svetovali od mitsubishi lossnay lokalni...in pol mi je kolega reku da si vmes povezem se pametno stijalo sonoff th10 na senzor vlage je to isto kar imam zdaj v kopalnici (vortice medio + sonoff th10).



Nastimal sem dase ventilator prizge ko presega 82% vlage..ravnokar so se 2 osebe stusirale, susilec koncal. Ko ventilator pade pod 81% pol se ugasne in mi nato kaze 60% (ocitno senzor ko vlece zrak je bolj obcutljiv?). Ce bi dal da ugasne pod 60% se nebi nikoli ugasnil avtomatsko.

freezby ::

Za koliko površine in koliko lokalnih rekuperatorjev pa imate?
@Scorpia praviš, da imaš dva.

Soinvestiram v osvežitev enega vikenda za oddajanje, kjer so očitno težave s plesnijo - predobra okna in izolacija (vgrajeno 6 let nazaj).
100 kvadratov v dveh etažah, veliko (6) manjših sob, težave so v treh prostorih, največ pa na vrhu hodnika, kjer se kot na vrhu stolpa zadržuje star, topel in vlažen zrak.

Lumnos je predlagal v vsak prostor, a me niso prepričali. Zlasti, ker po moji logiki je ključni vertikalni preboj in izmenjevalec na vrh hodnika, pa če bi še dodal 2, 3 tam, kjer so preostale težave. Čakam še na svetovanje dveh drugih firm, a zanima me predvsem praksa.

Magic1 ::

Seveda predlagajo v vsak prostor :) Če daš dva v vsak prostor bo efekt še hitrejši.
Če okna dihtajo, je izmenjevanje skoraj nič. En lokalni rekuperator zamenja 20-50m3/h, torej en prostor. Seveda ne rabiš zrak menjat vsako uro, tako da je verjetno en rekuperator dosti za eno etažo. Je pa odvisno od notranjih vrat, če so vsa konstantno zaprata in še dobro dihtajo, potem res rabiš v vsakem problematičnem prostoru vsaj eno enoto. Jaz bi za osnovo naredil dva, vsakega v eno nadstropje in se bolj posvetil morebitnim toplotnim mostom (če sploh je izolacija zunaj).
Magic

matobeli ::

A obstaja kakšen (home grade) kombo rekuperator-klima? Torej klima ki zajema lahko zrak iz zunaj preko rekuperatorja?

windigo ::

matobeli je izjavil:

A obstaja kakšen (home grade) kombo rekuperator-klima? Torej klima ki zajema lahko zrak iz zunaj preko rekuperatorja?

Centralni rekuperator za hišo + kanalska klima. Na tem forumu je že bila omenjena Mitsubishijeva kombinacija, ki ima kar nekaj postavitev v Sloveniji.
Lokalne kombinacije bi znale imeti zanemarljive hladilne moči in za dobljeni efekt prohibitivno visoko ceno, tako da jih še nisem zasledil.

freezby ::

Vikend - bajta je bila stalno naseljena dobrih 5 let, takoj na začetku so jo na novo oblekli, okna in še streho. Okoliščine so spraznile hišo in jo z mojo pomočjo oddajajo. Ker se mlada družina še vsaj 4 leta ne misli vrniti v Slovenijo, bi jo še malo porihtali, da bi ji dvignili nivo kot ceno najema, ker zasedena je že dobro.

Ravno plesen po parih kotih in na vrhu stopnišča sta mi najbolj moteča. Zato gledam tole lokalno rekuperacijo, četudi me ravno ne prepriča.
Najraje bi namontiral kakšne robo-mehanske rokce, da bi odpirale in zapirale okna ;-) Na vrh hodnika nad stopniščem pa ventilator.

Magic1 ::

Odvisno kdo plačuje stroške. Če ti, potem je smiselno razmišljat o dveh lokalnih rekuperatorjih, drugače pa samo dva navadena ventilatorja na minimumu.
Magic

matobeli ::

A ima kdo kakšen pameten izračun kolk dejansko prihrani rekuperator toplote? (proti ventilatorju)

Da ni to spet ena izmed tistih varjant ki se splačajo šele po 15 letih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matobeli ()

BladE_ ::

morosito je izjavil:

vortice medio + sonoff th10


Na hitro sem preletel ampak ta zadeva "Vortice medio" je ubistvu samo ventilator v "ličnem" ohišju? ~130EUR?
Akcija - Reakcija

echo ::

Pa pomojem se bolj splača v smislu komforta - v mojem primer manjšga pritličnega stanovanja in mi je nadležno puščat odprto okno in prihajat domov v hladno (ali izropano) stanovanje.

Scorpia ::

freezby je izjavil:

Za koliko površine in koliko lokalnih rekuperatorjev pa imate?
@Scorpia praviš, da imaš dva.

Soinvestiram v osvežitev enega vikenda za oddajanje, kjer so očitno težave s plesnijo - predobra okna in izolacija (vgrajeno 6 let nazaj).
100 kvadratov v dveh etažah, veliko (6) manjših sob, težave so v treh prostorih, največ pa na vrhu hodnika, kjer se kot na vrhu stolpa zadržuje star, topel in vlažen zrak.

Lumnos je predlagal v vsak prostor, a me niso prepričali. Zlasti, ker po moji logiki je ključni vertikalni preboj in izmenjevalec na vrh hodnika, pa če bi še dodal 2, 3 tam, kjer so preostale težave. Čakam še na svetovanje dveh drugih firm, a zanima me predvsem praksa.


Jaz imam 70 kvadratov, enega imam v dnevni sobi, enega v spalnici. Vrata imam ponavadi odprta, zato tudi taka odlocitev. Kuhinja(nima nape), jedilnica, hodnik kljub temu se prezracujeta. V kuhinji se vlaga ne nabira vec (imam stresno okno tam) zato sem opustil napo. V kopalnici imam se en "navaden" ventilator, ki ima visok pretok zraka. Cez dan mi deluje na senzor gibanja. Ponoci pa timer na na pol ure po deset minut delovanja. V lunosu bi najraje da ves cas deluje. V vratih kopalnice imam tudi rozeto, da se dodatno vlece vlago iz stavanja, posledicno se tudi ponoci ogreva kopalnica. Zjutraj ni vec tako mrzla, ko je ogrevanje v kopalnici izkopljeno, najboljse pa je da je zrak vedno svez. Tudi izguba toplote je vseeno minimalna, po tem posegu nisem opazil da bi bile visje poloznice, kvecjemu sem imel celo stanovanje bolj toplo.
////

techuser ::

Mene zanima ali lahko daš kateri koli ogljeni filter, ki ga izrežeš po meri v rekuperator oz. tisto dovodno cev? Pozanimal sem se da zmanjšaš učinokvitost in pretok za 30% ampak pomaga pa občutno.

Najcenejša varianta, ki sem jo našel, so filtri podjetja BEST, pa imaš potem za lep čas mir.

https://www.ideo.si/dodatki_za_nape/fil...

Če je to taprava varianta, ker so to kolikor vem filtri za napo, samo more vseen delovat, ne?

freezby ::

Hvala @Scorpia.
Se strinjam, da je ključen +faktor udobje svežega zraka. Zaradi tega bomo zagotovo tako ali drugače uredili ventilacijo. Najprej sva začela gledati za rekuperatorji, oglaševanje,Eko Sklad itd ... a po ogledu nemojstra in ko študiram, manj me prepriča. Če že firma predlaga 7 rekuperatorjev, da potem jamči odpravo plesni, v nasprotnem primeru pa povračilo občutnega dela kupnine. Upe polagam v micibišija, dve enoti v utility prostorih in zračnik/ventilator na najvišji točki čez streho ven.

techuser ::

Jaz bom tega vzel zase, samo za filter moram vedeti kateri bo primeren od ogljenih, da zadrži kurjenje. Pa tudi če menjam vsak mesec, ni drago kot da nimaš spanca.

Scorpia ::

Pri meni je zelo pomagalo, da je odpravilo vlago. Ce je prej bila luza pod balkonskimi vrati, je zdaj bilo opaziti sem pa tja kako kapljico na oknu, ko je v febuarju udarila mocna zima... Plesni pa tudi ni bilo vec, pri meni je zelo pomagalo, toliko da si nisem dal vgraditi nape.

Techuser, zakaj bi dodajal se dodaten filter, ce je ze ta dovolj? Pri meni noben vonj od kurjenja ne gre not.
////

techuser ::

Imaš mitsubishi model? Ker ima samo G3 filter in ne ogljenega, jaz bi dodal izrezal po meri še ogljenega in je stvar rešena. Ljudje so se pritoževali celo pri centralnem rekuperacijskem sistemu, da jim gre kurjenje noter. Zato je bolje 100% zaščiti pljuča, jaz pa še posebej, ker živim med zelo starim prebivalstvom in vse akr znajo je delat moder dim cel dan in ponoči tudi ob 2h in 4h.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: techuser ()

techuser ::

Se kdo spozna na ogljene filtre, namreč tale dva sta zanimiva:
https://www.obi.de/zubehoer-fuer-dunsta...
https://www.ideo.si/dodatki_za_nape/fil...

Drugače pa je podjetje Emundia najcenejše glede lokalnih mitsubishijevih rekuperatorjev, sem poklical monterja iz mojega kraja in mi je ponudil približno 150 EUR višjo ceno z montažo za enak izdelek.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: techuser ()

Odjava ::

techuser je izjavil:

Danes sem poklical kakšnih deset podjetih in se pozanimal kako je lokalnimi rekuperatorji. Zadeva je taka, da sem glede na ceno in kvaliteto ugotovil, da je najboljša varianta, da se vzame Mitsubishijev model, ki zmore pretoka zrak 100 m3 na uro. Ker pa imajo vsi lokalni in celo nekateri centralni samo filtre G3, je potrebno dodati ogljeni filter, če nočeš vdihavat dima od kurjenja.



Na tem posnetku se opazi, da ima rekuperator predfilter in to je najboljša varianta, da se tam noter doda še ogljeni filter, pa je stvar rešena. Če bi dodal tak filter zunaj bi s tem znižal tlak in učinkovitost naprave. Sem dobro premislil o drugih variantah in je to najcenejša in najlažja, pa vedno enostavno rešiš problem, da ne zapravljaš po nepotrebnem več tisoč evrov kot sem bral, da so to nekateri naredili pa še vedno niso uspeli odpraviti vonjav po kurjenju. Lakko pa se kupi tudi dodaten filter G7, ki je še boljši za kvaliteto zraka v prostoru namesto standarnega G3 ali pa takrat ko menjaš filtre.

Vprašanje je edino kakšen ogleni filter kupiti, da bo primeren in učinkovit. Ampak za ceno nekje 500 EUR z montažo je pomoje to odličen dvosistemski lokalni rekuperator.


Kakšna je sploh razlika med tem omenjenim lokalnim rekuperatorjem in pač klasično klimo? Oboje dovaja svež zrak (nastavljen na določeno temperaturo), zgleda isto.

matobeli ::

Klasična klima ne dovaja svežega zraka (samo miksa notranjega)

Odjava ::

Hm, res?
Ampak je efekt kaj drugačen, če je npr. 6 ur prižgana klima na 24 stopinj in če je 6 ur prižgan rekuperator na 24 stopinj?
Osebno se mi zdi že "klima zrak" zlo svež, čist, filtriran, nezatohel (v primerjavi z notranjim zrakom, ko se dolgo prostor ne prelufta). Da rekuperator glede tega še boljši rezultat?
Prednost rekuperatorja vidim le v tem, da je manjši, cenejši in, upam, manj potraten z energijo.
Sploh, ker klimo že imam in je večinoma ugasnjena, hkrati pa konstantno okna odpiram in lufram. In razmišljam da bi zato raje rekuperator nabavil. A le, če bi blo to zaradi že obstoječe klime sploh smiselno (stanovanje je manjhno). Odpade z rekuperatorjem tudi bojazen "klima in prepih" prehladov?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Odjava ()

matobeli ::

Rekuperator ti samo manj ohladi/segreje prostor v primerjavi z oknom.

Rekuperator+klima se sliši kot zmagovalna kombinacija. Sploh ker gor obesiš kakšne senzorje kvalitete zraka in ti dela takrat ko rabuš zračenje, ne pa ko imaš čas malo prezračit.

Magic1 ::

Odjava je izjavil:

Hm, res?
Ampak je efekt kaj drugačen, če je npr. 6 ur prižgana klima na 24 stopinj in če je 6 ur prižgan rekuperator na 24 stopinj?
Osebno se mi zdi že "klima zrak" zlo svež, čist, filtriran, nezatohel (v primerjavi z notranjim zrakom, ko se dolgo prostor ne prelufta). Da rekuperator glede tega še boljši rezultat?
Prednost rekuperatorja vidim le v tem, da je manjši, cenejši in, upam, manj potraten z energijo.
Sploh, ker klimo že imam in je večinoma ugasnjena, hkrati pa konstantno okna odpiram in lufram. In razmišljam da bi zato raje rekuperator nabavil. A le, če bi blo to zaradi že obstoječe klime sploh smiselno (stanovanje je manjhno). Odpade z rekuperatorjem tudi bojazen "klima in prepih" prehladov?

Jao, katere neunosti so v zgornjem postu?!? Si se res potrudil to skupaj spravit!
Magic

Odjava ::

Bi me torej popravil in podučil?

Scorpia ::

Klima nikakor ne more kaj dosti sfiltirat zrak, je boljse ampak ni to to. Z rekuperatorjem pa sploh ni primerjave. Ok poleti imam odprta okna, pozimi pa mi ni treba vec odpirati, sploh pa ker okoli kurijo in samo poslabsas situacijo. Ko bo vrocinski val pa sledi preizkus rekuperatorja v obratni smeri, me zanima koliko bosta spustila topel zrak not.
////

umexteacher ::

Naprimer da imam že napo, rabim torej samo še dve luknji v kopalnici in spalnici (z neko loputo), pa je to rekuperator (z nekaj izgubami toplote, kot pri odprtih oknih). Napa ima 20x večji pretok zraka in ni tako zelo glasna. Seveda je pogoj, da so vrata odprta. Dražji del je edino co2 senzor (stikalo ki bi vklopilo napo, ko je zrak slab, če bi želel popolno avtomatizacijo cca 170€ npr. gira). Bi to delovalo?

Lonsarg ::

Delovalo bi, zna pa biti problem moč, ni sicer optimalno da zrak iz kopalnice čez stanovanje vlečeš do kunije... Poleg tega bodo marsikatere sobe neprezračene, če ne bo v njih tudi luknja.

Se pa temu reče navadno prezračevanje in ne rekurperacijsko, ker ta beseda izhaja iz rekurperiranja toplote, ki ga izvajajo rekurperatorske kocke. Te kocke se dobijo sicer že za 200EUR za kak home made rekurperacijo naredit (ampak kaj ko rabiš potem še napeljavo, pol pa se raje pač stegneš in tut napravo kupiš že narjeno, ko se dobre pod 1kEUR že dobijo.).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

floyd1 ::

Odjava je izjavil:

Bi me torej popravil in podučil?

Ker še vedno ni nihče povedal bistva - Pri klimi ti zrak kroži znotraj stanovanja. Klima ga shladi/ogreje, odvzame vlago, sfiltrira, a še vedno je to (sicer razvlažen) isti zrak. Rekuperator ti dovaja zunanji (sveži?) zrak, odvaja pa notranjega, "iztrošenega". To pomeni več kisika. Vmes pa od iztrošenega pobere toploto in jo odda svežemu. Razlika med klimo in rekuperatorjem je ogromna.

Mi nimamo rekuperatorja, zračimo pa redno, tudi pozimi. K boljšemu zraku pripomore še velik volumen (3m visoki stropovi) in močna napa, ki pomaga pri "prisilnem prežračevanju" prostorov. Ob talnem gretju pa se prostori tudi pri daljšem zimskem zračenju nič kaj pretirano ne shladijo.

umexteacher ::

Taka rekuperacijska kocka stane cca 100EUR (link alibabe) . Ostale sobe se zračijo skozi stene ali odprto okno in se malokrat uporabljajo. Manjši sistem za zračenje je pa takoj 1000, večji pa 10kEUR.

Binnied ::

techuser je izjavil:

Se kdo spozna na ogljene filtre, namreč tale dva sta zanimiva:
https://www.obi.de/zubehoer-fuer-dunsta...
https://www.ideo.si/dodatki_za_nape/fil...

Drugače pa je podjetje Emundia najcenejše glede lokalnih mitsubishijevih rekuperatorjev, sem poklical monterja iz mojega kraja in mi je ponudil približno 150 EUR višjo ceno z montažo za enak izdelek.


eno leto je ze mimo, @techuser a ti je uspelo z rekuperatorjem odpravit problem kadilskih sosedov? Od kje ti pa vlece zrak?
Jaz imam identicen problem, vsi na novo preseljeni sosedje so strastni kadilci in mi zakajajo stanovanje na random podnevi in preko cele noci

morosito ::

Vsak rekuperator ki vleče umazan zrak od zunaj, ce spusca slabe vonje v prostor pomeni da ni rekuperator ampak neko navadni ventilator.
Jaz imam sam problem ker okrog mene vsi kurijo po zimi na les in smrdi po lesu...lokalni rekuperator od mitsubishi pa mi unaša cist zrak ne glede na razmere odzunaj..samo zato ker lossnay ima vgrajen filter proti vonjavam...ki se da tudi zamenjati na 2-3 let.

matobeli ::

In če tvojemu lossnay odstraniš filtr rata navaden ventilator?

Nima filtrr zveze z funknkcio rekuperiranja energije.

cccc ::

Ok, zdej tu za blokado vonjav in o filtrih ves čas govorite o tem modelu lokalnega rekuperatorja, ki je cela gromozanska kišta:


...pa to, da zmorejo popolnoma blokirati vse slabe vonjave od zunaj, kot pravi morosito, velja tudi za te male lokalne rekuperatorje, ki niso kišta, ampak tisti klasični mali?
Npr nek random:


morosito je izjavil:

Vsak rekuperator ki vleče umazan zrak od zunaj, ce spusca slabe vonje v prostor pomeni da ni rekuperator ampak neko navadni ventilator.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cccc ()

morosito ::

So te crne plastike ki je spuzva ki se menja...ce jih ne dam gor smrdi v prostoru.
Drugace jaz imam cisto navaden lossnay tisti ki ima samo 1 cev v zidu...tega vecjega na dve luknje je breZveze.
Pozorni bodite ko delate luknjo v zidu da ima naklon proti zunanjost ker cez cev obcasno padajo kaplice vode da ne bo padalo v notranjem prostoru. Tisti ki inajo stroj za vrtat luknjo v zid inajo to opcijo v vrtalki (če se ne motim naklon 2-3 stopinje)

famos ::

--------obujam staro temo---------


Živjo vsem! Točno tako temo sem iskal na spletu: Poceni in dober rekuperator :)
Skratka, doma imam na cca 60m2 takšno situacijo:


Stavba je stara, okna nova plastična seveda, stene izolirane -- torej klasičen recept za slab zrak in previsoko vlago. Zato konstantno luftamo, kar sploh pozimi in tudi nasploh vsakodnevno (...vsakourno) ni praktično. Zrak po luftanju sicer postane svež, a efekt po eni uri ali celo prej izgine. Na skici sta z rumeno označena prostora (kuhinja in spalnica), ki potrebujeta rešitev, tista siva puščica pa nakazuje, kako smo do sedaj luftali (mreže na oknih so to še malo otežile, ker je prepih zaradi njih sedaj bistveno slabši). Med kuhinjo-predsobo-spalnico ni vrat, le odprtina.

Na točki A in B bi zatorej namestil lokalna rekuperatorja. Sklepam, da je po en v vsakem izmed teh dveh prostorov dovolj kajne? Trenutno sem žal finančno glede tega zelo omejen, zato iščem karseda poceni zadevo, da bo zagotovila konstanten svež zrak brez hladu pozimi, brez hrupa ponoči, minimalističnega izgleda in s čim manj razkopavanja zaradi napeljav. Filtriranje zraka, kot sem opazil da se debatira v zgornjih objavah, ni potrebno oz. ni problem.

Torej: Kakšne so vse moje možnosti? Če sem prav študiral, vidim 4 rešitve (od najcenejše):

0) - Kot nulto rešitev bom bolj za hec napisal "navadni ventilator", kot je tudi nekdo zgoraj predlagal. Ok, to je ciganska, glasna in pozimi "hladna" rešitev.
1) - Dva popolnoma ločena lokalna rekuperatorja, ki vsak dela zase (en v spalnici in en v kuhinji). Tu torej sklepam da vsak izmed njiju neusklajeno izmenično preklaplja med dovajanjem in odvajanjem zraka. Če prav razumem, v tem primeru nimam prezračevanja, ki bi ga lahko dosegel z usklajenim delovanjem obeh - po občutku, koliko procentualno je to manj učinkovito pri dolgotrajnem delovanju?
2) - Dva ločena lokalna rekuperatorja, ki se usklajujeta s časovnikom - nekje sem zasledil, da je to nenatančno- kok nenatančno v primerjavi s 3. in 4. rešitvijo, kjer sta povezana žično/brezžično? Kako se to s časovnikov reši v praksi? Se na vsakem posebej nastavi čas in interval preklapljanja med dovajanjem in odvajanjem in to pač probaš na obeh narediti kar se da sinhrono?
3) - Dva žično povezana lokalna rekuperatorja, en v kuhinji, en v spalnici - ta opcija mi ne diši, ker bi moral po cca. 6metrov betona in še skozi dve steni peljati kabel (v kanalčku ga pa res ne želim imeti). Predvidevam, da boste rekli, da je to najcenejša še optimalna rešitev.
4) - Dva brezžično povezana lokalna rekuperatorja - to so ti, ki imajo oznako "wifi" kajne? To je cenovno že dražja opcija...
5) - Sem še kaj pozabil? :)

TNX za pomoč :D

;-) ::

Jaz bom v kuhinjo, kopalnico ter dnevno montiral lokalne rekuperatorje iz ebay.co.uk za 140€. Znanec jih ima, so tihi, in dejansko se cuti svezina. Koliko kaj prepuscajo hladnega zraka nevem cuti se ne fejst.

Povezal jih bom s kakim smart switchom iz aliexpressa preko wifija, zaenkrat se nisem raziskoval katerim morem preverit ce je kaj povezljivo z xiaomijevim hubom, da bi zadevo avtomatiziral glede na temp. Oz vlaznost v zraku. Npr. Ko se kuha vlaznost naraste takrat naj dela dokler ne pade, ker ce grem v neko kvaliteto zraka bo vse drago. Preko huba bi switche sprozil bt termometer z merilcem vlage.

Za ta denar cene druga bom imel cevi, blende in izmenjevalec, ce bo motor preglasen, poddimenzioniran karkoli mi je vseeno ker ga lahko zamenjam. Najvecji izziv mi bodo luknje v steno najraje bi koga placal da naredi lepe a sem se zanimal hocejo 150€ po luknji.

Ti z ebay delajo tako da 60 sekund vpihavajo 60 sekund sesajo zrak, kako dela naprimer lunos nevem, mi jih sploh ni za kontaktirat za ponudbo ker ponujajo samo jehovski nacin prodaje.

;-) ::

Mimogrede moj nacrt je samo bolj svez zrak in nic drugega, samo da zenska ne zraci vec in spusca vse zivo v stanovanje, in da bo cimmanj ogrevalo/hladilo hiso.

fikus_ ::

Potem ti pride nekaj takšnega v poštev:
https://www.merkur.si/lokalni-rekuperat...
Cene pa niso prijazne.
««
«
1 / 6
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prezračevalni sistem z rekuperacijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
987250 (1152) predi
»

Lokalni Rekuperator (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10223054 (2430) edi123
»

Prezračevanje novogradnja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34864064 (4261) edi123
»

protiprašna mrežica za okno

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
423103 (2299)          
»

Prisilno prezračevanje stanovanja (lokalni prezračevalni sistem)

Oddelek: Loža
3210859 (9579) fosil

Več podobnih tem