» »

Kaj ste zaj**** pri gradnji hiše

Kaj ste zaj**** pri gradnji hiše

««
8 / 8
»
»»

Vanich ::

johnnyyy je izjavil:

Vanich je izjavil:

Gospa na naši UE pravi, da lahko mi vložimo vlogo za UD samo izjemoma, pod pogojem, če nam ŽIG NA PEČATNI VOSEK!!!??? na vloženih dokumentih da projektant. Nisem bil tam osebno, vendar se mi je takoj zastavilo vprašanje, če smo slučajno še v srednjem veku.

Ta pečat je podoben kot pri notarsko overjeni pogodbi, torej vrvica pa neka nalepka čez, da ne moreš dodajat/odvzemat liste. Zadaj pa je pripis in podpis, da je enako izvirniku.

Lonsarg je izjavil:

Kako je pa s tem da zacasno ustanovis en d.o.o. zgolj za potrebe gradnje hise in zaposlis slamnatega projektanta oziroma preko pogodb razne slamnate podizvajalce in posredno sam sebi podpisujes vso birokracijo kot so vloge, PIZ in podobne birokratske prepreke?

Odpirat firmo zato se ti ne splača, razen če si toliko velika živina, da iz svoje primarne firme dobiček daješ v drugo gradbeno firmo. Pa potem je še problem pri prodaji. Davek za stanovanjsko gradnjo je 9.5%, normiranci so ti pa isti strošek.

Drugače pa ne vem zakaj bi s tem kompliciral. Če gradiš enostanovanjsko stavbo, jo lahko gradiš v "samogradnji" (do 250m² uporabne površine), kjer se večina stvari poenostavi. Tako ne rabiš vodje gradbišča in vodje del, ampak si lahko sam za to. Da pa delaš v samogradnji pa itak ne pomeni, da boš vse delal sam. Še vedno lahko imaš podizvajalce (ki so odgovorni za to kar delajo in morajo izpolnjevati pogoje).

Jaz sem šel delat po naslednjem postopku:
- iskal sem arhitekta, ki naredi vse (GD + PZI) (lahko ima tudi podizvajalce) in je normiranc - po ponudbah normiranci so 30-50% cenejši kot d.o.o, pa pri d.o.o. imaš še ddv
- iskal sem nadzornika ki pozna okolico in je sorazmerno blizu, da je kvaliteten, ter da mi ne bo kompliciral - če gradiš enostanovanjsko hišo v samogradnji ti mora na koncu (UD) projektant dati podpis da je PZI v skladu z zakonom, nadzornik pa ti mora dati podpis, da so dela in materiali ustrezni.
- izgradnja v "samogradnji" - za zemeljska dela imam enega, za zidavo drugega za streho tretjega in se z vsakim dogovarjam
- dlje še pa nisem ...


Zanimivo, glede voščenega pečata. Kakšen je pa ta pečat, če oddaš elektronsko?

johnnyyy ::

Vanich je izjavil:

Zanimivo, glede voščenega pečata. Kakšen je pa ta pečat, če oddaš elektronsko?

Če oddajaš elektronsko je ta "pečat" elektronski oz. digitalni podpis. Potrebno se je zavedati, da zaposleni na UE niso gradbeni ali IT strokovnjaki. Poklic projektantov je reguliran in oni zakonsko stojijo za načrti - da so zakonsko ustrezni. In kar dela UE je samo, da pogleda, če so služnosti in podobne zadeve urejene, če so dali vsi mnenjedajalci dali pozitivna mnenja itd. Ne si mislit, da bo referent na UE gledal PZI in študiral ali so špirovci dovolj dimenzionirani ali ne - to naredi projektant oz. njegov statik. Po drugi strani pa imajo večinoma toliko manjka IT znanja, da jih 3/4 ne loči med "sliko popisa" v pdf in elektronsko podpisanim pdf. Zato pride tudi do takšnih in drugačnih zmešnjav ...

Sicer pa je v praksi najbolje, da ko ti projektant da vso končno dokumentacijo, da ti jo da v obeh oblikah ter da je to digitalno podpisano ter z žigom.

velikBrokoli ::

Da ne odpiram nove teme, rahlo offtopic: pred pol leta sem kupil zazidljivo parcelo, ali me bo država sama našla in od mene zahtevala davek za to nepremičnino, ali moram slučajno kaj sam prijavit?

Hiša še ne stoji gor, smo v zadnji fazi pridobivanja GD.

Tody ::

Če si dal (tega ti kupoprodajana pogodba ne naredi) na sodišče, da se v zemljiški knjigi prepiše zadeva nate, potem te bo država našla sama, drugače bo našla prejšnega lastnika.

velikBrokoli ::

Ja, v ZK sem jaz seveda že pravnomočni lastnik. OK, super, hvala za informacijo.
««
8 / 8
»
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova mala lesena hiša - katera peč na pelete? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8110920 (230) mikhaair
»

Gradnja hiše (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14241941 (11408) edi123
»

stara hiša in prenova ter klimatizacija, prezračevanje, vlaga... (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16716814 (12111) IL_DIAVOLO
»

Nakup hiše (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
27153666 (28931) Matejjjjj

Več podobnih tem