» »

Poceni in dober rekuperator

Poceni in dober rekuperator

famos ::

Okej, hvala ";-)", tole je že ena malo bolj inovativna budget varianta. Se mi dopade :)
Lahko prosim za link na ebay? In ko boš pogruntal tole glede smart switcha, še za kakšen načrt izvedbe :)

Pa še to bi res prosil za pomoč - kaj bi v praksi pomenilo, če bi ubral varianto 1, torej da rekuperatorja A in B nista povezana (torej da ne komunicirata med seboj). Bo vseeno soliden efekt?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: famos ()

famos ::

fikus_ je izjavil:

Potem ti pride nekaj takšnega v poštev:
https://www.merkur.si/lokalni-rekuperat...
Cene pa niso prijazne.


Ja, tole sem gledal, en cenejših v slo.
DOkler ne najdem tole - identičen, le da je namesto 327EUR £148. Nas v Slo tako lupijo?
https://www.ebay.co.uk/itm/Single-Room-...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: famos ()

famos ::

;-) je izjavil:

Najvecji izziv mi bodo luknje v steno najraje bi koga placal da naredi lepe a sem se zanimal hocejo 150EUR po luknji.

Tudi glede tega se priporočam za info. Imam pa betonsko zunanjo steno :/

Če torej dobim na ebayu s poštnino vred ta DVA rekuperatorja skupaj za 370EUR, pa če mi recimo nekdo naredi 2 luknji za 200EUR .... kaj pravite, je vredno za svoj efekt?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: famos ()

;-) ::

Tale deal sem gledal ja.



Tole bi bili termometri ki so povezljivi z hubom od xiaomija, na katerega se bp povezejo in v xiaomi home aplikaciji komot nastavis kaj naredi drug aparat ko so neke vrednosti dosezene.

En screen za primer ce ti je app nepoznan:


Hub je tale pazit mores samo ker so ti termometri povezljivi samo z starejso verzijo huba z novejso (2,3) vec ne.



Modul ki bi prizgal rekuperator bi mogoce (nisem se preveril) lahko bil tole isto povezan preko huba na app na katerem bi nastavil akcijo naprimer ko vlaga preseze 60% pali rekuperator.



Tole glede na to kako delujejo ti iz ebaya 60 sekund v eno smer 60 v drugo bi lahko pomoje resil tako da bi kake kable prebrikal v rekuperatorju. Oz ce oba palita v isto smer bi en ventilator kar obrnil (ce je v notranjosti le en ventilator seveda), to bo se pomoje najlazje, ce nebi slo pa pac das pogoj, da en rekuperator zacne delat z 60sekundnim zamikom in bosta delala obratno.

Kolikor razumem tole, nisem se dost poglabljal bojo vsi trije prizgali v isto smer in mislim da bo to smer zraka iz hise ven, da se neka zadeva v njih ki ji recejo izmenjevalec segreje potem pa deluje izmenicno na 60sekund.

Drugace glede tega da nas lupijo...mislim da nas lupi tud lunos in ostali,...sami jih pomoje ne delajo, razen kake vidne zascite, da ne zgledajo vsi isti in nabijejo gor svoje deklaracije. Ze njihov nacin prodaje mi ni vsec.

Ce bos vseeno naroceval v sloveniji je najcenejsi tale:


Montaza pri njih je 150€ na kom.

Okoli luknje v zid, mislim da to ni vredno tolk, sem jih ze nekaj naredo ampak da dam 300€ za dve luknji je prevec. Ce se lotis sam in z hobi orodjem je pomoje najbolje narisat krog na steno in vrtat z dolgim svedrom 8mm okoli in okoli cimbolj na gosto, na koncu potolct z dletom in odleti. Seveda je fajn da ne prebijes fasade in prvo odstranis ta kos spucas luknjo potem pa po pameti cez fasado in lepo porezat mrezico okoli da ne raztrgas prevec.

Tud ce gledamo najnizjo spec. Tega ventilatorja je 30m3,...niti ni malo za eno uro in posamicne prostore.

Vprasanje vsega skupaj je samo kolk dejansko pozimi ohlaja zrak napram dobri firmi, morem do znanca it malo pomerit zadeve in se enkrat poslusat, neke glasne zadeve res nocem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ;-) ()

;-) ::

Ce bi vedel kako dela ta rekuperator, ce mogoce ne rabi pihat v obe smeri, ce moje mnenje da piha ven in not izmenicno zato da ta izmenjevalec naprej zagreje da potem ne ohlaja zraka...

V glavnem ce ugotovim da lahko samo fila hiso z svezim zrakom brez da bo zelo ohlajal bi brikno da naj samo fila hiso, luknjo za napo in za ventilator kopalnice pa bi uporabil samo za izsesavanje zraka. Isto povezano na stem.

Ampak tu je veliko če-jev dokler ga nimam doma bom tezko kaj izvedel.

fikus_ ::

Štos teh rekuperatorjev je, da izmenično zrak piha skoz (enkrat na eno, potem drugo stran). Za čim manjše toplotne izgube imajo na sredini element z visoko toplotno kapaciteto, ki prevzamejo del toplote pri pihanju ven in jo vrnejo pri pihanju noter (pozimi zunanji zrak hladnejši oz. obratno poleti). Glavne razlike v ceni so zaradi filtrov.

matobeli ::

A niso glavne razlike v tem da ti eni dajo zraven fancy upravljalni sistem drugi pa samo škatlo in 3 žice in navodila v kitajščini?

Bellzmet ::

Če imaš to zadevo v spalnici je baje dokaj glasna in ni primerna, da zraven spiš.

floyd1 ::

Glede lukenj - fi 150mm sem delal v opeko (polno) in v beton. V opeko (stara, polna) je šlo s pravim orodjem kot za šalo (sds max mašina s krono) in 40cm narediš v 10 min, medtem pa se pri betonu (šlo je za pol metra debeline) res ubijaš. Ker je fasada bila že narejena, je bilo treba še tam ful pazit - kakršnokoli šlamparijo tu težko popraviš.

Ker je beton gotovo še armiran, bo to res mukotrpno delo. Pri meni na srečo ni bil. Ko enkrat probaš, hitro ugotoviš, zakaj toliko kasirajo. Jaz sem potreboval skoraj 2 uri, pa nisem rabil železa rezat...

T743 ::

Gledati je potrebno, da ima reč keramični(kordierit) izmenjevalec, nekateri cenejši imajo bakrene oz. aluminijaste, ter da je sam motor v cevi in ne zunaj. Taki bi morali biti najtišji.
Boljši imajo še senzor vlage, ki jo zmanjšujejo na tak način, da pač izsesavajo zrak samo ven iz prostora toliko časa,da vlaga pade na nastavljen % nato pa delujejo izmenjaje 60 ali 70 sec ven nato noter, ter se jih lahko upravlja preko daljinca.Tsti filtri, ki so zraven so pa bolj tako tako in ne vplivajo bistveno na ceno.
Nanos jaz bi ga v kuhinji montiral ne levo steno, da je kot 90°med obema. Je pa tako, da bosta čisto v redu delala, tudi če oba vlečeta v isto smer, najbolje je da delujejo ves čas, ter na najnižji jakosti.Finta je, da najprej prižgeš enega, počakaš da obrne smer in prižgeš še drugega, s pametnimi vtičnicami je tole še lažje, ker ju lahko šofiraš preko časovnika vsakega posebej.
Za problem glasnosti v spalnici jih pač daš na časovnik, da se izklopijo v času počitka (jaz ga šofiram preko Harmony daljinca ter ga po potrebi izklopim z vsemi drugimi napravami z enim klikom), ter delajo samo takrat ko te tam ni.Sam sem se že navadil na majhen hrup, sliši se predvsem takrat ko obrne smer.(na razdalji 3m je max 25db, kar je že res tiho)
Glede zraka pa razlika je občutna predvsem v spalnici, prej sem imel vlago čez 75% sedaj pa redko doseže 65%(zjutraj, ko ni gretja), zračenje tako skoraj ni več potrebno, tudi v dnevni je razlika občutna, zrak je enostavno svež. Preko noči tudi nisem opazil, da bi temperatura v prostoru padla bolj kot prej ko jih ni bilo.(razlika je mogoče kake pol stopinje)
Če bi še enkrat kupoval bi vzel manjši premer namesto fi 160mm le fi 100 ali 125 zaradi cenejšega preboja stene, ter manjše glasnosti.
Imam pa firmo VENTS.V primerjavi z Lunos je bilo 50% ceneje je pa sam ventilator na steni in ne v cevi.

famos ::

Točno tole glede izmenjevalnika toplote sem hotel ravno napisati - eni so keramični, drugi aluminijasti. Keramični so torej boljši? S tega vidika je potem boljši tale "najcenejši slovenski", ki je pa že keramični: https://www.jantartrade.si/index.php?pa...

...čeprav glede izkoristka (kolikor so ti procenti sploh realni), niti ni neke bistvene razlike med temi najcenejšimi in tistimi za 500EUR. Vsi so nekje 85%+.

Je pa zanimivo, kako Merkur pri opisu svojega najcenejšega trži aluminij kot naprednejško opcijo: "Aluminijast toplotni izmenjevalec - Običajno so lokalni rekuperatorji opremljeni s keremičnim toplotnim izmenjevalecm. Awenta HRV100P pa je opremljena z revolucionarnim aluminijastim toplotnim izmenjevalecm, ki prinaša veliko boljše izkoristke in prav tako bolje pripomore k preprečevanju nastajanja plesni. "

";-)", če boš imel priložnost preveriti že zmontiranega pri kolegu, se res priporočam za info glede glasnosti. V nočnem času pač mora biti tih. Če ne pa pač tako kot je predlagal T743, s časovnikom. Hvala za ideje :)

Največji strošek je torej sedaj vrtanje v armiran beton :/ Tisti, ki ste kupili rekuperator v kompletu z montažo - so vam montažo, torej vrtanje, tudi toliko računali ali je cena 150EUR/luknjo le v primeru ločene storitve?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: famos ()

johanblond ::

famos je izjavil:

Največji strošek je torej sedaj vrtanje v armiran beton :/ Tisti, ki ste kupili rekuperator v kompletu z montažo - so vam montažo, torej vrtanje, tudi toliko računali ali je cena 150EUR/luknjo le v primeru ločene storitve?


Vrtanje v armiran beton ponavadi računajo kar na cm. Recimo premer 132 mm, 4 €/cm. Ter pribitke na vrtanje ene luknje in podobno.
Je drago, samo ni šans, da bi sam prišel boljše čez (ker ti tukaj zvrta čisto, na oster rob, no nobenega popravljanja, kitanja, itd, …)

Scorpy84 ::

Bellzmet je izjavil:

Če imaš to zadevo v spalnici je baje dokaj glasna in ni primerna, da zraven spiš.


Odvisno, lunosi so najtisji vsaj ko sem kupoval, so takrat bili. Sam sem vzel blauberg, malenkost glasnejsi za en 1db, ampak ze ta se na najnizji hitrosti nic ne slisi. Sicer ponoci v spalnici izklopimo, da ne piha v glavo, tadrug v dnevni pa dela vso noc, pa zacne samostojno delati in se ga sploh ne slisi.

T743 ::

150 na luknjo je kraja, jaz sem za dve 160mm dal več kot pol manj, res pa da v zidano steno, ki je po svoje še bolj zajebana, zaradi sidranja mašine.Prvič je sidro odtrgalo. Pri betonu te bojazni ni, ker bo sidro sigurno zagrabilo.
Glede izmenjevalca keramičen je inerten Al ali bakreni pač ne, oba s časom oksidirata, tisto pisanje Merkurja je tipično pospeševanje prodaje. :)
Ko sem že napisal izkoristek je zelo dober, preko noči ko se ne kuri temp. ne pade bistveno bolj, če lavfa ali pa ne.Razlika ni niti ena stopinja pri najnižjih vrtljajih.
Tisti, ki imajo ventilator v steni so tudi najbolj estetski, ker blende najmanj štrlijo ven iz stene.

teoo ::

mogoče komu pomaga: Imam centralni rekuperator PAUL, ki po defaultu nima ogljenega filtra, samo f7/g4 in smrdi po dimu, ko sosed cca 10m stran kuri odprt ogenj (fire pit). Takrat rekuperator ugasnem, če ne smrdi cela hiša. Kakega drugega smrada pa do zdaj v kakem letu nisem zaznal.
defying gravity

fikus_ ::

Sicer star cenik, tako za občutek, koliko stane vrtanje
http://www.elektroprom.si/files/EVJ-cen...
http://www.diaflex.si/cenik%20vrtanja%2...

;-) ::

T743

Torej drazjega ne rabim ker senzor vlage bo opravljal xiaomi v bistvu sinz vsem kar ni dump zadeva samo sam sebi otezim kasnejso regulacijo zadev.


Nanos
Med spanjem ga sigurno nebos mogel met prizganega ne lunos ne tega, ne micke. Smo bli v apartmaju kjer so bile mitsubishiji in mene moti vse ko spim. Tudi doma slisim obtocno crpalko cez dve etazi ceprav me imajo vsi za bedaka.

Ravno zarad tega je meni bistveno da si uredim regulacijo preko xiaomi home ali cesa podobnega, da mam moznosti delovanja na urnike, vlago itd. In da imam moznost nepreklicno zadevo dat v mirovanje vedno takrat ko spim in da laufa vedno nevem uro pred spanjem.
Ko bom enkrat zmontiral in nastavil, se vec kot dva, tri dni z nastavljanjem ne mislim ukvarjat. Najbolj pomembno pri hisi je da zadeve zmontiras, vzamejo toliko casa kot je potrebno potem pa ni dela z njimi in vsakodnevnega pretikanja nekih stikal.

famos ::

johanblond je izjavil:

famos je izjavil:

Največji strošek je torej sedaj vrtanje v armiran beton :/ Tisti, ki ste kupili rekuperator v kompletu z montažo - so vam montažo, torej vrtanje, tudi toliko računali ali je cena 150EUR/luknjo le v primeru ločene storitve?


Vrtanje v armiran beton ponavadi računajo kar na cm. Recimo premer 132 mm, 4 €/cm. Ter pribitke na vrtanje ene luknje in podobno.
Je drago, samo ni šans, da bi sam prišel boljše čez (ker ti tukaj zvrta čisto, na oster rob, no nobenega popravljanja, kitanja, itd, …)


To verjetno drži. Že sam kdaj skoraj ob živce pridem, pa vrtam luknjo premera 1 cm :D
Verjetno računajo še kaj za delo na višini, če je 2. nadstropje? Ali se vse naredi od znotraj? Od zunaj sklepam, da samo prislonijo lestev, zafilajo s kakšnim purpenom in pritrdijo pokrovček/rešetko?


Uglavnm vi bi rekli, da za tak tloris povezava med A in B rekuperatorjem ni nujno potrebna?

Oz. da če že nekakšna približna povezava, da zadošča pač v smislu 60sec zakasnitve vklopa, da delujeta istočasno v isto smer?

;-) ::

Pomoje ni potrebno, niti ni receno da bos vedno imel oboje vrata odprta. Poleg tega mas v stanovanju napo in v kopalnici sigurno kak zracnik z ventilatorjem, kamor bo slo prevec zraka.

famos ::

Vrat ni, vsaj zaenkrat ne.
Aja, je treba kaj razmišljati o nad/podtlakih, torej kam bo šel zrak? Ne reši tega problema že rekuperator sam, s tem ko na 70 sek preklaplja smer?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: famos ()

;-) ::

Ni ti treba razmisljat saj nimas hermeticno zaprtega stanovanja.

famos ::

Pride eko subventija v poštev tudi pri takih poceni rekuperatorjih oz. pri taki izvedbi - dva ločena nepovezana?

matobeli ::

imaš seznam primernih naprav nekje pri razpisu, če se ne motim.

Apple ::

famos je izjavil:

Pride eko subventija v poštev tudi pri takih poceni rekuperatorjih oz. pri taki izvedbi - dva ločena nepovezana?


Mislim, da morajo biti rekuperatorji, primerni za pridobitev subvencije, entalpijski - taki, ki vračajo vlago iz odvodnega zraka.
LP, Apple

SeMiNeSanja ::

Apple je izjavil:

famos je izjavil:

Pride eko subventija v poštev tudi pri takih poceni rekuperatorjih oz. pri taki izvedbi - dva ločena nepovezana?


Mislim, da morajo biti rekuperatorji, primerni za pridobitev subvencije, entalpijski - taki, ki vračajo vlago iz odvodnega zraka.

VLAGO ?!?

Kaj ni ravno poanta teh igrač, da znižujejo vlago?

Če se kaj vrača, potem toplota, ne pa vlaga.
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

Tac20 ::

Vračajo tudi vlago, ker idealno naj bi bilo 50%, rekuperator pa dejansko potegne preveč vlage iz prostorov, npr. pozimi je pri meni vlaga tudi 20-30%

matobeli ::

Poanta je da prisilno zračijo prostore v modernih "zatesnjenih" zgradbah z mamnj toplotnimi izgubami. Načeloma se ogrevani prostori srečujejo z problemi prenizke vlage in je vračilo vlage v prostor zaželjeno.

edit: eh, prepozen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matobeli ()

Apple ::

S sesanjem odpadnega zraka ti sesa tudi vlago v zraku. Entalpijski rekuperatorji ti znajo vračati vlago nazaj pri vpihovanju svežega zraka.
Pri meni je vlaga med 47% in 50% v vseh prostorih, v pralnici/likalnici pa 52%.
LP, Apple

SeMiNeSanja ::

Zadeva pač ZRAČI - v prostor piha zunanji zrak, ki je vlažen kolikor pač je zunaj vlaga.

Nisem še slišal, da bi naprava zunanji zrak 'navlažila' ali 'izsušila', saj nima kje shranjevati 'vlago' - 'shranjuje' zgolj toploto.

Kako potem uravnavaš delovanje naprave je spet druga zgodba. Lahko imaš avtomatiko, ki vzdržuje določeno stopnjo vlage, vendar to potem lahko pomeni, da zgolj uravnava, koliko m3/h zraka se bo izmenjevalo, glede na vlažnost zraka v prostoru.

Ni mi pa jasno, kako ta izravnava deluje, ko zunaj pada dež in je vlažnost zunanjega zraka maksimalna....

Saj govorimo o lokalnih rekuperatorjih? Cevi z ventilatorjem in polnilom?

Pri centralnih, s katerimi zračiš celo hišo, so seveda lahko tudi druge možnosti 'obdelave zraka' na voljo.

Pa še to - pri 'cenovno ugodnih' lokalnih rekuperatorjih ni nobene avtomatike glede na vlažnost zraka. Nastaviš na 1,2 ali 3 - posledično se ventilator vrti hitreje ali počasneje oz. izmenja več ali manj zraka. Nobene čarovnije tu ni.
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

Zgodovina sprememb…

Apple ::

Očitno jemlje vlago iz zunanjega zraka in odpadnega notranjega zraka:

Prezračevalna naprava Renovent z entalpijskim rekuperatorjem vrača vlago iz zavrženega odvodnega zraka v dovodni sveži zrak. Posebna struktura entalpijskega rekuperatorja iz polimerne membrane omogoča prehajanje vlage, ostale snovi in vonjave pa zadrži v odvodu. Rezultat je bolj primeren zrak v notranjosti prostora, saj nam povrne do 60 % vlage nazaj v prostor.

Entalpijski prenosnik toplote (rekuperator) je izredno primeren tudi za uporabo pri visokih temperaturah in visoki vlažnosti v zunanjem zraku. Ker se vlaga iz dovedenega zunanjega zraka prenese na suh zraka, ki se odvaja iz prostora na prosto, kar omogoča entalpijski izmenjevalnik, tako ostane visoka vlažnost zunaj. Pri uporabi klimatske naprave, bo prihranjena energija večja, ker se za hlajenje razvlaženega zraka porabi manj energije kot za hlajenje vlažneg zraka. Zmogljivost hlajenja se poveča zato, ker bo rosišče nižje pri nižji relativni vlažnosti.

Vir: Link
LP, Apple

SeMiNeSanja ::

Apple je izjavil:

Očitno jemlje vlago iz zunanjega zraka in odpadnega notranjega zraka:

Prezračevalna naprava Renovent z entalpijskim rekuperatorjem vrača vlago iz zavrženega odvodnega zraka v dovodni sveži zrak. Posebna struktura entalpijskega rekuperatorja iz polimerne membrane omogoča prehajanje vlage, ostale snovi in vonjave pa zadrži v odvodu. Rezultat je bolj primeren zrak v notranjosti prostora, saj nam povrne do 60 % vlage nazaj v prostor.

Entalpijski prenosnik toplote (rekuperator) je izredno primeren tudi za uporabo pri visokih temperaturah in visoki vlažnosti v zunanjem zraku. Ker se vlaga iz dovedenega zunanjega zraka prenese na suh zraka, ki se odvaja iz prostora na prosto, kar omogoča entalpijski izmenjevalnik, tako ostane visoka vlažnost zunaj. Pri uporabi klimatske naprave, bo prihranjena energija večja, ker se za hlajenje razvlaženega zraka porabi manj energije kot za hlajenje vlažneg zraka. Zmogljivost hlajenja se poveča zato, ker bo rosišče nižje pri nižji relativni vlažnosti.

Vir: Link

Se bojim, da zadeva na linku, ne bo šla skozi kot 'lokalni rekuperator'. Se pravi, da govoriš o povsem drugem tipu naprave.
Kot drugo pa.... ti prodajalci prodajajo en kup bullshita, ki na koncu nima nič skupnega z dejansko zadevo.

Me spominja na tisti famozni 'vsemogoči filter' na klima napravi, ki naj bi čudežno čistil zrak - na koncu pa se izkaže, da je zgolj plastična mrežica v katero se lovi prah....

Malo moraš stvar pogledati tudi z logiko.... Če imaš v prostoru veliko vlage, pa jo furaš skozi ta 'razvlaževalnik', bi se moralo kar cediti od njega, kakor se to dogaja pri klima napravi, ki dejansko izsuši zrak.

Če se ne 'cedi', potem zadeva ali a) ne 'filtrira in skladišči vlage' ali b) to počne zgolj v minimalnem obsegu.

V vsakem primeru pa si nebi želel imeti v stanovanju naprave, ki bi 'skladiščila vlago', saj bi to pomenilo, da imaš gojišče za razne plesni.

Kje je torej resnica? Morda nekje vmes... Vsekakor čisto tako kot to marketing obljublja zadeva zagotovo ne deluje. Se pač napihne zgodbo, da se lepše sliši.

Vsekakor pa to ni lokalni rekuperator.....
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

          ::

famos je izjavil:

;-) je izjavil:

Najvecji izziv mi bodo luknje v steno najraje bi koga placal da naredi lepe a sem se zanimal hocejo 150EUR po luknji.

Tudi glede tega se priporočam za info. Imam pa betonsko zunanjo steno :/

Če torej dobim na ebayu s poštnino vred ta DVA rekuperatorja skupaj za 370EUR, pa če mi recimo nekdo naredi 2 luknji za 200EUR .... kaj pravite, je vredno za svoj efekt?


Za dve luknji si izposodi štemarico in ju naredi sam.

T743 ::

Malo moraš stvar pogledati tudi z logiko.... Če imaš v prostoru veliko vlage, pa jo furaš skozi ta 'razvlaževalnik', bi se moralo kar cediti od njega, kakor se to dogaja pri klima napravi, ki dejansko izsuši zrak.
Če se ne 'cedi', potem zadeva ali a) ne 'filtrira in skladišči vlage' ali b) to počne zgolj v minimalnem obsegu.

Točno tako dela, zato pa mora biti zunanja cev iz stene za pribl.10cm, da ne kaplja po fasadi, ter za kakšen cm nagnjena proti zunanji strani, da voda teče ven.
Vents-ov sicer ima 3 stopnje razvlaževanja, a je princip enostaven.Samo močneje vleče zrak iz prostora dokler ne doseže nastavljene stopnje,ko vpihuje pa pač vpihuje zunanji zrak, ki se samo ogreje, vlažnost pa je taka kot pač zunaj je.
Saj to je tudi glavni namen teh rekuperatorjev, zmanjševanje vlage in ne povečevanje.

SeMiNeSanja ::

Za mene povsem nelogično.

Vlaga se zmanjšuje preko izmenjave notranjega bolj vlažnega zraka z zunanjim manj vlažnim zrakom.

Če kaj 'kaplja', to meni prej kaže na izredno slabo izvedbo sistema, ker pri zračenju preprosto nima kaj kapljati.
Slaba izvedba pa zato, ker se sredica, ki naj bi skladiščila toploto, očitno preveč pohladi. Ko nato nanjo zadane vlažen notranji zrak, se vlaga v njemu kondenzira, posledično pa se od zadeve poceja in kaplja. Na koncu ti še fasado zadreka....

Če bi bilo predvideno, da se 'poceja in kaplja', bi se uredilo odtok, kot se to naredi pri klimatskih napravah!

Če kaj kaplja in se poceja, se to verjetno dogaja pri low-end napravah, ki izmenično vpihujejo in izpihujejo zrak. Naprave višjega nivoja sočasno vpihujejo in izpihujejo. Posledično se sredica nikoli ne pohladi do stopnje, da bi prihajalo do kondenzacije. Sredica ni goba, da bo vpijala in skladiščila vlago. Če bi bila, pa bi imel resen problem z gojiščem mikrobov....
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

Lonsarg ::

Tole je pa žalostno koliko nasprotujočih nejasnih postov, treba razčistit ker boste bralce čisto zmedli!

Dajmo začet z normalnim rekurperatorjem, ki vrača zgolj toploto vse ostalo zamenja. Tu je odtok obvezen kot pri klimi! Mi je produciral cirka liter na dan spomladi (vem ker sem prva dva tedna imel v škaf speljano). Ja efekt ki je za to odgovoren je kar lepo kondenzacija kot je zgornji post namigni, vlažen topel zrak pač kondenzira če naleti na mrzlejšega, fizika. Kondenzira seveda v škatli na entalpijski kocki (ki je v primeru navadnega rekurperatorja vodo-neprepustna) in ne v cevi (cevi se izolira da se to ne zgodi). Če se le da speljaš direkt v odtok, jaz imam v kuhinji in ni bil problem. Navadni rekurperator torej dela notri tako vlago kot je zunaj, torej efekt običnega zračenja kar se vlage tiče. Pozimi ultra suši, večino časa malo suši, res vroče dneve pa celo vlaži na trenutke (neto celodnevni efekt je sicer tudi takrat vseeno sušenje, ker smo ljudje proizvodniki vlage).

Potem imaš pa entalpijske rekurperatorje, kjer pa kocka prevaja tudi vlago, namesto kondenzacije se ta vlaga vpije v kocko tam kjer je vlažen zrak in se preseli na suhi zrak. Ena od posledic je da ne rabiš oddtoka. Drugi efekt je manj sušenja ob suhi zunanjosti in manj vlaženja ob vlažni, pač efekt je da čimbolj drži vlago kot je.

Pri entalpijskem torej še vedno imaš efekt sušenja ker je izmenjava vlage ranga 80%, ampak je ta efekt na oko 5x počasnejši, kar pomeni da se bilanca med vlago ki nastaja v hiši in sušenjem pozimi ustavi drugje. Odvisno od moči je računica 10-15% višja vlaga pozimi z entalpijskim, ker pri slovenskem podnebju z entalpijskim nanese ponavadi na idealnih 50(jaz z navadnim pridem na 40). Poleti tudi načeloma entalpijski zmaga ampak v praksi je skoraj enak navadnemu. Po eni strani manj suši ponoči, po drugi strani manj vlaži ob vlažnem popoldnevu, neto efekt je pa podoben.

SeMiNeSanja ::

Lonsarg je izjavil:

Tole je pa žalostno koliko nasprotujočih nejasnih postov, treba razčistit ker boste bralce čisto zmedli!
.......

Lepo napisal... a ostaja eno vprašanje..... Kateri so kateri?

Ko gledaš oglase prodajalcev, nič posebej ne poudarjajo ali je njihov rekuperator 'entalpijski' ali ne. Tudi pri montažnih navodilih (skice v prospektih)nisem opazil nobenega odvoda za kondenz (da bi kar kapljalo po fasadi pa takointako ne pride v poštev). Torej proizvajalci v brošurah zavajajo?

Govorim seveda o tistih 'lokalnih rekuperatorjih', ne o 'ta velikih sistemih', za celo bajto.

Edino, kar iz materialov prodajalcev razbereš, je način delovanja - z izmeničnim v/iz-pihovanjem ali običajno nekoliko dražja varianta, kjer ni izmeničega toka zraka, ampak sočasna izmenjava, pogosto preko dveh cevi (ali z eno cevjo znotraj druge).

Torej kje vraga ste pobrali to 'entalpijsko' štorijo?
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

Scorpy84 ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Tole je pa žalostno koliko nasprotujočih nejasnih postov, treba razčistit ker boste bralce čisto zmedli!
.......

Lepo napisal... a ostaja eno vprašanje..... Kateri so kateri?

Ko gledaš oglase prodajalcev, nič posebej ne poudarjajo ali je njihov rekuperator 'entalpijski' ali ne. Tudi pri montažnih navodilih (skice v prospektih)nisem opazil nobenega odvoda za kondenz (da bi kar kapljalo po fasadi pa takointako ne pride v poštev). Torej proizvajalci v brošurah zavajajo?

Govorim seveda o tistih 'lokalnih rekuperatorjih', ne o 'ta velikih sistemih', za celo bajto.

Edino, kar iz materialov prodajalcev razbereš, je način delovanja - z izmeničnim v/iz-pihovanjem ali običajno nekoliko dražja varianta, kjer ni izmeničega toka zraka, ampak sočasna izmenjava, pogosto preko dveh cevi (ali z eno cevjo znotraj druge).

Torej kje vraga ste pobrali to 'entalpijsko' štorijo?


Pri montaži piše da more biti vsaj 3% naklona pri prezračevalnem jašku, tako da na ta način odvaja kondenz. Zunaj na koncu jaška je zunanje ohišje, ki preprečuje da bi kondenz stekel po fasadi. Se pa ga toliko malo nabere, prej voda izpari, po nekem času delovanja.

SeMiNeSanja ::

Scorpy84 je izjavil:

Pri montaži piše da more biti vsaj 3% naklona pri prezračevalnem jašku, tako da na ta način odvaja kondenz. Zunaj na koncu jaška je zunanje ohišje, ki preprečuje da bi kondenz stekel po fasadi. Se pa ga toliko malo nabere, prej voda izpari, po nekem času delovanja.

Lonsarg je omenil, da ima odvod za kondens... tako da očitno precej različno od proizvajalca do proizvajalca.

Mi smo gledali Mitsubishi Lossnay varianto, ki deluje nekoliko 'resnejša', a hkrati je cenovno dokaj ugodna. Naprava je na seznamu za subvencijo...a nikjer nimajo napisano karkoli o kakšni 'entalpijski' varianti.

Žal sem že pozabil, za kaj točno se je šlo pri entalpiji, ko sem še šolske klopi gulil (pa smo kar dosti računali tudi z entalpijami)....ampak nekako se mi ta pojem povezuje s toploto, ne pa vlago. Tako da kar malo sumim, da je bil izraz v tej povezavi že v osnovi narobe uporabljen.

Mitsubishi smo gledali, ker je znan proizvajalec, ne neka leva garažna varianta. Hkrati pa je pol cenejši od razvpitih Lunos-ov. Slednji očitno toliko zmečejo v reklame, da potem ne morejo biti cenejši...

Bistveno, kar smo gledali, pa je način delovanja - nismo hoteli imeti tistega izmeničnega pihljanja v eno in drugo smer, ker zagotovo ne more biti tako učinkovito v svojem izkoristku, kakor če je stalni 'križni' pretok preko toplotnega izmenjevalca. Poleg tega večji ventilator ponavadi pomeni manj ropotanja...

Je pa res, da zadeva 'izstopa' in ni videti kot le 'zračnik', temveč že skoraj kot klima naprava....

Za enkrat še 'cincamo'....

Bi pa bilo zanimivo slišati, če kdo ima to zadevo, kako se njemu obnese.
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

          ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Ko gledaš oglase prodajalcev, nič posebej ne poudarjajo ali je njihov rekuperator 'entalpijski' ali ne. Tudi pri montažnih navodilih (skice v prospektih)nisem opazil nobenega odvoda za kondenz (da bi kar kapljalo po fasadi pa takointako ne pride v poštev). Torej proizvajalci v brošurah zavajajo?

Govorim seveda o tistih 'lokalnih rekuperatorjih', ne o 'ta velikih sistemih', za celo bajto.


Imam ta velikega, za celo bajto. Izmenjava toplote poteka preko rotirajočega pločevinastega satovja. Nobenega odtoka ni za kondenz. Problem takega sistema je pozimi, ker v hiši posuši zrak na 20-30% vlažnost, zato ga je potrebno v spalnih prostorih dodatno vlažiti.

paraboŁa ::

Povprašaš lahko še pri Atlasu https://www.atlas-trading.si/prezraceva.... Imam TČ od njih in super.

Apple ::

SeMiNeSanja: imaš prav... pisal sem o centralnem rekuperatorju... V rekuperatorju imam kocko in filtre... Eden izmed filtrov (preden gre zrak v kocko) je pozimi vlažen. Domnevam, da je to pričakovano. In ima odtok...
LP, Apple

SeMiNeSanja ::

Skratka...malo mešamo hruške in banane... centralni rekuperatorji so povsem druga zgodba in si bi zaslužili posebno temo. Dejansko ne vem, koliko imajo sploh skupnega z lokalnimi, razen seveda, da izmenjujejo zrak in skušajo ohranjati toploto znotraj svojega kroga. Predvsem se gre za precej bolj kompleksno zadevo, saj moraš do/od-vode zraka še razpeljati po celi hiši.

Pri tem so centralni bolj zgodba za novogradnje, medtem ko se v stari bajti običajno z vlago in/ali slabim zrakom spopadaš z neko od lokalnih variant, saj naknadna vgradnja centralnega sistema ni ravno mačji kašelj (tu ljudje jamrajo, da jim je problem napeljati ušiv UTP kabel med nadstropji...).
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

Lonsarg ::

Tudi jaz sem govoril z mislimi o centralnih... Na lokalne niti ne pomislim ko odprem tako temo, ker lokalni je primeren zgolj kot quick fix za posamezne prostore in ne nekaj kar daš po celem stanovanju, sploh odpade katerikoli lokalni v spalnici zaradi hrupa, v kopalnico in kuhinjo pa tudi moraš zaradi smrada datu nujno take, ki zgolj znotraj istega prostora zračijo in ne tiste ki po celem stanovanju delajo v parih). Jaz sem centralnega napeljal v 40 let staro blokovsko stanovanje, vse se da če si pripravljen za nekaj časa imeti gradbišče notri, torej predno se vseliš :)

Pri lokalnih je sicer fizika res ista, torej teoretično imaš še vedno isto ločnico entalpijskih ali ne. Ampak zaradi popolno drugačnega načina pretoka (nimaš hkrati na rekurperacijski membrani/kocki mrzlega in toplega zraka ampak izmenično enega ali drugega) si pa ne bi upal ugibat kako je z kondenzom pri lokalnih, če mene vprašaš bi po defaultu morali biti vsi entalpijski ali pa vsaj nekaj vmes toliko da ni kondenza, ker to je res grdo če kaplja zunaj iz ohišja. Tisti 3% naklom je komot zgolj "skrajna rezerva", to še ne pomeni da redno teče.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

famos ::

Še eno vprašanje - kot pogoj za pridobitev eko subvencije je pri lokalnem rekuperatorju navadeno: "Prezračevalne naprave za lokalno prezračevanje, ki izmenjujoče dovajajo zrak v prostor in odvajajo zrak iz prostora, morajo biti vgrajene v paru in med seboj sinhronizirane."

Sinhronizirano po njihovo pomeni, da sta napravi žično/brezžično povezani, ali se pod to šteje tudi delovanje "na časovnik", torej s 70sek zamikov vklopa enega izmed njiju?

Rekuperator ::

Pozdrav vsem!
Sem pregledal tole temo, kjer je kar nekaj koristnih nasvetov za poceni nakup rekuperatorja. Tudi sam sem pred kratkim preštudiral skoraj cel naš trg do 300€ na tem področju.

Najcenejše dobre naprave, kolikor sem pregledal Slo ponudbo+ebay+amazon do 300€:

VENTS Solo RA1-35-9 R – po rusko Вентс (Домовент) Соло РА1-35-9 Р, na amazonu se ga najde tudi pod blagovno znamko Revento RV100 Mini (kjer ima precej slabe ocene)
189€ v Slo (+~150€ montaža)
Kot sem gledal, je tole najcenejši model v Sloveniji. Simpl, dober pretok, odlična cena, sodeč po komentarjih na Amazonu (pre)glasen, torej neprimeren za spalnico dve stopnji, zadovoljivo vračanje toplote, brez daljinca, preklapljanje med stopnjama z vrvico, ki visi z rekuperatorja, vitek dizajn, Premer cevi 103mm, sodeč po youtube posnetkih je dokaj enostavno in poceni zgrajen – tanka plastika, simpl zunanji pokrov ipd., smešno nizki W na najvišji stopnji (le 1,89W pri 46m3/h). Torej odlična izbira, če je zahteva le to, da dobro zrači in pri tem ne hladi preveč, tudi če je glasno.
1,36/1,89W - 30/46m3/h – 27/32Dba – učinkovitost do 85%
Največji minus: menda precej glasen
https://www.jantartrade.si/index.php?pa...
https://www.amazon.co.uk/RV100-Mini-Dom...
https://www.amazon.de/Wohnrauml%C3%BCft...

Aerauliqa Quantum Next
257€+16€ poštnina = 273€ (+~150€ montaža)

Ima brushless EC motor, nizki decibili, sicer slabše vračanje toplote (70-82%, glede na pretok), pretok 20-60m3/h, 5 stopenj, daljinec, lep dizajn, italijanski proizvajalec, premer cevi 150mm, odlične ocene na Amazonu, izgleda dobro grajen, letnik 2018
6/4.5/3.5/2.5/2 W - 60/50/40/30/20 m3/h - 29/24/20/14/10 dB(A) – 70/72/74/78/82%
Največji minus: slabše vračanje toplote pri večjem pretoku
https://www.amazon.de/QUANTUM-NEXT-Aera...


Dokaj fajn zgleda tudi SUEDWIND Ambientika Solo za 308€ s poštnino (z njihove strani, ne amazona). (93%), 160 mm, 60m³/h, 18-24dB, 4,9-8,9W, electronically commutated motor (Brushless), brez daljinca, 2 stopnji
https://www.amazon.co.uk/SUEDWIND-Ambie...
https://www.suedwind.it/en/shop/ambient...


Le za primerjavo: en osnovnejših modelov proizvajalca Blauberg:
Blauberg Vento Expert A50 1 PRO
cca. 585€(+ ~150€ montaža)

3,61/4,15/5,2 W – 15/30/50 m3/h samo prezračevanje - 7,5/15/25 m3/h s prenosom toplote (le toliko??? tako piše v tabeli) - 11/18/21 dB (3m) – do 93%, rešetke se zaprejo, ko ne piha, premer zidne odprtine 160 mm, energetski razred A+, daljinec.
https://www.emundia.si/blauberg-lokalni...
https://blaubergventilatoren.de/uploads...

Iz teh podatkov mi izgleda, da v primerjavi s Aerauliqa Quantum Next za Blauberg Vento Expert A50 1 PRO plačaš dobrih 2x več za dokaj podobne specifikacije, le malo boljše vračanje toplote ima Blaubergov in par meni nepotrebnih bombončkov.

Kolikor sem zaenkrat pregledal, se mi zdi, da Aerauliqa Quantum Next ponuja kar največ za dokaj nizko ceno (273€ s poštnino na amazonu).
Osebno rabim nekaj čisto enostavnega za dnevni prostor (le 1 enoto zaenkrat za 25m2, povezljivosti ne rabim), da bo delalo 24h/dan na nizki jakosti, karseda tiho, nek blazen izkoristek mi pa spet ni bistven, ker se mi že zdaj blok zdi malo prevroč (pozimi sploh ne rabimo kuriti), uravnavanja vlage tudi ne rabim.

Razni rekuperatorji na slo trgu, ki so tam za slabih 400€ (npr. OLIMPIA SPLENDID lokalni rekuperator Sitali SF150 za 379€) se mi pa zdi, da so po specifikacijah dokaj na isti ravni kot cenejša omenjena ali pa z le napihnjeno ceno. Kot je bilo že napisano v tej temi npr. Merkurjev AWENTA HRV 100P za 327€, ki se ga na ebayu prodaja po 189funtov:
https://www.ebay.co.uk/p/15010747056?ii...
https://www.merkur.si/lokalni-rekuperat...
https://www.emundia.si/olimpia-splendid...





Par zanimivosti, ki sem jih zasledil tekom brkljanja in morda še komu razjasnijo dileme in še par vprašanj:
- Pri določenih modelih sem zasledil, da se označeni decibili iz opisa razlikujejo z decibili, ki so napisani na njihovi energetski nalepki (ponavadi navedeno na sliki oglasa poleg opisa). Razlaga od proizvajalca Aerauliqa za model Quantum Next:
»The sound pressure level of our QUANTUM NEXT from 3m from the unit is 29 dB(A), the energy labels says 40 dBA because it refers to the sound power level. This is why you see these 2 different datas.« Kot zanimivost – za omenjeni Blaubergov model piše na energetski nalepki 38dB za 25m3/h
- Vračanje (rekuperacija) toplote se občutno zmanjšuje s povečevanjem pretoka, torej z višanjem stopnje – proizvajalci dostikrat napišejo le procent vračanja za najnižjo jakost (npr. »učinkovitost do 85%«). Blauberg Vento Expert A50-1 S Pro ima npr. vračanje 97/90/82%

- Zanima me poraba elektrike: glede tega so razlike kar precejšnje – določeni modeli imajo pri max pretoku 2W, nekateri 5W, nekateri (recimo ta slednji SUEDWIND Ambientika Solo in tudi Blauberg Vento Expert A50-1 S Pro) pa kar 10W. Zakaj taka razlika?
- Opazil sem, da nekje oglašujejo, da ima ventilator brushless motor. Je to nekaj, kaj sicer je standard, razen pri najcenejših? To na kaj vpliva?
- Tisti, ki imate rekuperator vklopljen 24h/dan, na kakšen pretok imate nastavljeno?
- Mislite, da se v praksi pozna razlika med npr. 90% in 80% vračanjem toplote pri 24h/dan delovanju pri recimo 20 ali 30m3/h pretoku?


Najdete še kaj primerljivega v cenovnem rangu do 300€ brez montaže?



Lep dan :D

sloxl8 ::

Imam dva lokalna Blauberg Vento Expert A50 z WiFijem, eden deluje 24/7,drugi pa je v spalnici in je ponoči izključen. Rekuperacija pri Blaubergu deluje LE, če sta enoti nastavljeni na izmenjavo (70s v eno stran, 70s v drugo), če pa sta na "prepih" (stalno v isto smer, eden noter, drugi ven), pa ne. Zaradi spodan opisanega ju imam tako ves čas na "prepih".

Te enote so nekoliko nerodno zasnovane, saj je ventilator postavljen na zunanji strani satovja (rekuperatorskega dela). Pozimi, ko je zunaj mrzel in vlažen zrak, notri pa topel in suh, se tako v primeru delovanja v načinu izmenjave na ventilatorju in na mrzlem delu cevi začne nabirati plesen. Ena enota vleče topel zrak ven iz prostora, ta pa potem kondenzira na ventilatorju in mrzlem delu cevi, nato se tok zraka zamenja in postopek se ponovi na drugi enoti. Sčasoma se (preverjeno) na obeh ventilatorjih in mrzlih delih cevi nabere plesen in ker sistem še vedno deluje v izmenjavi, plesen vsakih 70s vpihuje v stanovanje.
Sem še v dilemi, ali uveljavljati stvarno napako pri dobavitelju.

Kolikor sem gledal slike Lunosa, ima ta ventilator na notranji strani rekuperatorja, zato verjetno zgoraj opisanega fenomena ni pričakovati - bo pa to potrdil ali ovrgel kakšen lastnik Lunosa.

Skratka, če bi še enkrat kupoval, Blauberg ne bi bil prva izbira.

Zgoraj je nekdo omenjal štemanje namesto vrtanja - najbolj neumen predlog, kar sem jih slišal. Po vrtanju imaš gladko luknjo, nobenih dodatnih zaključnih del in, kar je najvažnejše, nobenega prahu na notranji strani. Če bi pa to štemal... pa je popolno nasprotje od prej naštetega. Izbira je tvoja, ampak 150€ je vredno vsakega centa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sloxl8 ()

Rekuperator ::

Hecno, pa je res na zunanji strani: https://blaubergventilatoren.de/uploads...
Kolikor sem gledal skice in posnetke raznoraznih rekuperatorjev, so očitno ti Blauberg skor edini s takim nesmiselnim dizajnom - verjetno so pa hoteli tako malo na decibilih prišparati...

windigo ::

8-O

Vlažen zrak iz prostora bo ob stiku s hladnim satjem rekuperatorja vedno* kondenziral. Presežek kondenza (tisti del, ki se ne vrne v prostor, ko se zamenja smer) bi moral odteči ven. Če zračite brez stalnega spreminjanja smeri zračenja, potem nimate lokalnih rekuperatorjev, ampak (drage) ventilatorje. Če imate še smolo z montažo, ali pa tako nedomišljen model, da vam kondenz zastaja v napravi, potem se boste plesni težko izognili.

Zelo bi me pa zanimalo, kaj ima lokacija ventilatorja zveze z zastajanjem kondenza in nastankom plesni.

*dokler je seveda temperatura satja pod točko kondenzacije.

sloxl8 ::

Kaj ima lokacija ventilatorja veze? Če je na notranji strani satovja, je vedno na topli strani, saj je satovje vedno "segreto", zato se na ventilatorju ne nabira kondenz in s tem posledično ne nastaja plesen. Če na ventilatorju ni plesni, ta, ko obrne smer in začne potiskati zrak v prostor, s sebe v prostor plesni ne oddaja. Če je na hladni strani, se plesen nabere tudi na ventilatorju.

Reycis ::

Poglej si še https://www.akvavent.si/si/12-rekuperat...
Poceni in učinkoviti, žal precej glasni.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prezračevalni sistem z rekuperacijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
987267 (1169) predi
»

Lokalni Rekuperator (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10223060 (2436) edi123
»

Prezračevanje novogradnja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34864075 (4272) edi123
»

protiprašna mrežica za okno

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
423103 (2299)          
»

Prisilno prezračevanje stanovanja (lokalni prezračevalni sistem)

Oddelek: Loža
3210861 (9581) fosil

Več podobnih tem