» »

Poceni in dober rekuperator

Poceni in dober rekuperator

««
6 / 6
»
»»

floyd1 ::

Jaz kupujem in ne prodajam. Ta rekuperator sem videl pri kolegu, ki ga je kupil in me je navdušil, da sem tudi sam poslal povpraševanje.

Tako "navdušenje", da se greš samo zato prijavit na forum in tu razlagat o mašini, ki si jo komaj koliko-toliko spoznal... Prodajalec.

AudioVideo ::

matobeli ::

Spalnica: vsak rekuperator slišiš, tudi na najnižji jakosti. Daš en timer gor da se prižge ob 1h, pa bi moralo bit super.

Vsaj jaz ga v pisarni, ko mam šunder sam od leptopa, še vedno slišim, pa sem dobre dva metra stran.

floyd1 ::

Ni problem samo v tem, da ne moreš zaspat. Tudi samo spanje pri nekem "hrupu" naj ne bi bilo OK.

matobeli ::

eh, niso vsi hrupi enaki. najlepš je zaspat v šotoru ko gre dež.

floyd1 ::

Res je. Tudi meni prav paše dež na strešno okno v spalnici.
Pri mašinah, s katerimi živimo 24/7 je nesmiselno govoriti samo o decibelih.

ale2007 ::

Pozdravljeni,


ker je na trgu zaslediti veliko ponudnikov prezračevanja, bi potreboval nasvete pri izbiri in nakupu lokalnih rekuperatorjev, in sicer se odločam med naslednjimi ponudbami (slabe in dobre strani rekuperatorja):
- MIKrovent Office60
- MIKrovent Home35
- HANSEN Pro 160 Wireless
- Siku RV 50 W

- Airdoo 10

- Prana 150

- BLAUBERG VENTO EXPERT A50-1 PRO

- BLAUBERG VENTO EXPERT A50-1W

- BLAUBERG VENTO EXPERT DUO A30-1 PRO

- Lunos e2

Hvala



l.p.

Sandi

nrgnejc ::

Zdravo. Nabavil 4x quantum next 150 (dnevna in kuhinja, otroška, spalnica). V kuhinji imam tudi odvod nape speljan horizontalno ven. Opazil sem, da pišete da bi se dalo te rekuperatorje povezati skupaj s štrom kablom za sinhrono delovanje.

Ali je kaj narobe, če tega nimam in vsaka naprava v prostoru deluje zase? Kuhinja in dnevni prostor sta v enem, spalnica in otroška na koncu hodnika, vedno imamo odprta vrata. Zanima me v smislu kvalitete zraka ipd.

Še nekaj, ali je kdo zamenjal filter za debelejšega? Kako je potem s hrupom in samim "mantranjem naprave" zaradi debelejšega filtra..,

Hvala!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nrgnejc ()

Oštro ::

Pozdravljeni.
Tudi sam sem bil v dilemi kaj in kako.
Znanec mi je svetoval rekuperatorje katere je tudi sam montiral in bil zelo zadovoljen vendar drug sistem.
Ker pa imam stanovanje urejeno sem iskal najenostavnejšo ter mojim željam primerno varijanto,kar so mi tudi ponudili v dotičnem podjetju iz Ljubljane.
Vso povezavo so mi napeljali preko prazne podstrehe. Vse preboje so izvedli s suhim vrtanjem ter izsesovanjem grobih delcev s sesalcem, poštemali za dovod elektrike samo od rekuperatorja do plate, naredili preboje za povezavo in vse skupaj zvezali v el. omarici do katere sem moral urediti dovod internetnega kabla.
Vsa upravljanja sistema so preko aplikacije na telefonu ali tablici. zadeva ima tudi tako imenovani sleep mode kar pomeni da se rekuperatorji za 20 min ugasnejo ( kao da lahko v miru zaspiš ) in se nato avtomatsko prižgejo na najnižjo stopnjo delovanja.
Imajo možnost nastavitve prisilnega prezačevanja ( določiš kateri rekuperator vpihuje kateri izpihuje, kar je po kuhi zelo priročna zadeva )
V kopalnico pa so mi montirali centrifugalno ventilatorsko enoto z vklopom na stikala.
Fantje za seboj počistijo, no ja pomiti smo morali sami.
Cenovno ni ravno med najnižjimi je pa vrhunska zadeva!
Priporočam!
Aja pa še to.
Pridejo, pogledajo, ti povejo kaj in kam bi zmontiral in ti potem naredijo dejansko ponudbo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Oštro ()

RoccoC ::

Pri vsej ihti reklamiranja si pozabil navesti ime tega tvojega podjetja. Pa boš verjetno hitr zbrisan, si le "malček" preveč očitno reklamal...drugič se tudi vsaj kakšen teden pred reklamo prijavi.

Lonsarg ::

Ne morem verjet, lokalni rekurperatorji se za 20 minut izklopiji da ni preglasno ko hočeš zaspat. Matr kak napredek, kaj pa če ne zaspiš v 20 minutah, kaj pa če se ti ne da to pritiskat ali imati iste ure vedno? Centralno ljudje, centralno, ne se zadovoljit z lokalnimi. Ok izjemoma za hitro cheap rešitev, ne se pa zadovoljit z lokalnimi če dajete večje denarje.

Oštro ::

Reklama je dobro izvedena montaža podjetja od katerega sem kupil prezračevanje ter izvrstni rekuperatorji.
Če pa so nekateri razumeli drugače je pač to njihov problem ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Oštro ()

sekvap ::

A ima kdo kakšen konkreten predlog za centralno rekuperacijo? 120 kvadratov, 2 spalnice, kuhinja in dnevna skupaj, kopalnica in pisarna. Želje so takšne, da je čim bolj neslišno, v nasprotnem primeru rajši odpiram okna.

Lonsarg ::

Jaz imam centralni rekurperator kar v kuhinji v eni izmed visečih omaric (globina z vrati vred je 39), torej je za zaprtimi vratmi in se precej malo sliši, v bistvu slišiš samo zvečer ko je res tišina v hiši. Zelo pogosto se jih daje tudi pod strop v kopalnicah in tam zaknavfa. Ne kuhinja ne kopanlnica nista taka prostora, da bi rabil popolno tišino (čeprav bi jo v teoriji lahko dosegel, bi pač poleg vrat dal še 2cm pene okoli mašine hehe), tako da v stanovanjih kjer ni ločenega utilitija sta to dve najboljši izbiri.

Je pa to talažja stvar, montirati glavno mašino. Glavni zalogaj boš imel razpeljava po hiši, kjer ti štemanje za preboje in knavfanje da se zadeva skrije ne uide. Je sicer tako, da če imaš tak hodnik ki dosega skoraj vse sobe je možno glavnino napeljave imeti v hodniku in minimalno po sobah, morda v nekaterih sobah celo direkt iz hodnika narediš zračnik, če se tako izzide.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

damirj79 ::

Do hodnika in potem od hodnika do sob se skoraj gotovo da pridet BP, če ne pač industrial look inox cevi pod stropom :) bolj vidim težavo v veji za zajem zunanjega zraka in izpust.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: damirj79 ()

sekvap ::

Stanovanje je mansardno, hodnik bo samo eden in se bo dostopalo do vseh prostorov. Napeljava bo šla po podstrehi. Bolj me skrbi to, da sem v dveh hišah sredi belega dne kar dobro slišal pretok zraka in me je motilo. Pa je bila isto centralna izvedba...

Lonsarg ::

Jaz ga ne slisim, niti ce dam glavo 10cm zraven ne. In tudi ni logino da bi tak mali veterc slisal lol.

Ti si pomoje slisal ventilator od centralne naprave, ce je blo kaj slabo montirano, med luknjo ki izpuhije in centralno napravo se mora namrec dat dusilni razdelilec ali pa celo se kako ekstra dusilno cev, odvisno od razdalje.

polozweii ::

Je sinhrono delovanje teh malih stenskih rekuperatorjev možno aktivirati samo s kablom, ali se da pri katerem brezžično?
Med rekuperatorjema bi bili dve steni in 8 metrov oddaljenosti.

Zanima me še če je pri stenskih rekuperatorjih možno samo prezračevanje (pihanje v eni smeri) To bi prišlo prav v poletnem času.

Zgodovina sprememb…

bomber111 ::

Priporočilo za sobe nad 10m2 je kak lokalni Mitsubishi vl-50.
https://prezracevanje-feral.si/

mat xxl ::

Je, kje kak primerjalni test, vseh teh rekuperatorjev lokalnih, kaj je dober nakup ?

bomber111 ::

Zgodovina sprememb…

6bt9hmDwY ::

Hvala za linka, samo me zanima (še preden kličem izvajalce), kako je s temi rekuperatorji - tak lokalen cevni se da, recimo, v kopalnico in wc, da odvaja vlago in vonjave, če se pojavijo? Cene za cevnega so nekje od 200 do 1000€ (dražjih se zaenkrat ne bi gledalo, če ni res nek hudo dober razlog), kolikor vidim cene, koliko so pa okvirni letni stroški elektrike in filtrov in podobnega? Centralno ne pride v poštev, 'gradbišče' ni planirano. Kako se stvar razume s klimo?

bomber111 ::

V kopalnico se praviloma na daje rekuperator ampak ventilator za 24 urno delovanje.
Npr. Mitsubishi je "pravi" rekuperator, cevni so pa približek tega. Izkoristki so pri cevnih dosti slabši od oglaševanih, prav tako se pri teh precej sliši zvok od zunaj in obratno.
Strošek elektrike na letni ravni je cca 10€ na enoto je cca 5€, filter je pralni.
Tudi pretoke je pri cevnih potrebno deliti z 2 saj dovajajo svež zrak samo pol svojega časa. So pa vsi rekuperatorji uporabni na prvi in pogojno na drugi stopnji, saj so pri večjih pretokih enostavno preglasni. Tako da cevni rekuperatorji pri prvi hitrosti ne prezračijo kaj dosti.
Mi v 95% od lokalnih montiramo Mitsubihi.

M-XXXX ::

Iščem nek ugodnejši rekuperator (montaža na vikendu).
Sedaj pa tazanimiv del: imam cca 145mm cev (svetli premer), tako da mora rekuperator pasati notri. Predvidevam, da bo cca 125mm primeren.

Unilseptij ::

Gledam tele decentralizirane rekuperatorje od Lunos-a (https://lunos.si/prezracevalni-sistem-l... ) ampak mi ni jasno, kako zadeva deluje... ali mi kdo lahko pojasni, kako tak rekuperator kompenzira za podtlak oz. nadtlak, ko bodisi vpihuje ali izpihuje zrak? Klasični sistem z ventilatorji ima vedno vhodno in izhodno odprtino, da lahko zrak teče, tukaj temu ni tako in pojavljajo se mi celo dvomi, da je to bolj ali manj nateg... Kakšno mnenje?

Zgodovina sprememb…

Alfa Dog ::

Prezračevalni sistem Lunos je decentraliziran sistem, ki deluje na principu podtlaka. V prostore se vgradi dovode zraka, ki skrbijo za stalen dotok svežega zraka in ventilator, ki skrbi za neprestano odvajanje izrabljenega zraka iz prostorov.
Tako piše na njihovi spletni strani, točka 2 pod FAQ

matobeli ::

Slabo dela če ni paru in sinhroniziran. Kar pomeni da zapreš vrata in dela slabo. Vzameš od Mitsubishija ki ima istočasno vpih in izpih pa je rešeno.

Unilseptij ::

alfa dog.... to kar praviš, velja za klasično prezračevanje z ventilatorji. Pri rekuperatorjih je drugače, saj izmenično vpihavajo in izpihavajo.
matobeli... bom pogledal še Mitsubishija.... točno to je moj problem. Če je prostor dobro zaprt in notri en tak rekuperator, potem ni šans da to deluje OK.

Zgodovina sprememb…

Lonsarg ::

To da mora bit pod vrati vsaj 5mm, raje 8mm placa velja za vse, tudi centralne rekurperatorje.

Decentralizirani pa so skupaj brezžično povezani in izmenično menjajo smer, enkrat gre iz dnevne ven zrak ter v spalnici notri, nato obratno (v kopalnico se pa vedno montira navadni ventilator v takih primerih, tam logično nočeš imeti vpiha). Kak je končni razultat in izkoristek tega izmenjavanja je sicer dobro vprašanje. Jaz mislim da če ne moreš proper centralnega rekurperatorja dat, da potem raje daš navadne ventilatorje v kopalnico in kuhinjo v kombinaciji z prezrečevalnimi loputami ob oknih ostalih sob. To sem zdaj videl je popularno tudi za novogradnje blokovske zadnje čase, pač se špara in nočejo dati centralne.

Unilseptij ::

Kolikor vem vsaj Lunos ne ponuja brezžične oziroma kakršnekoli sinhronizacije za svoje enocevne rekuperatorje... našel sem druge rešitve, ki omogočajo centralizirano upravljanje več enot preko Wi-Fi, ampak to še zmeraj ni sinhronizacija. Če je delovanje vsake enote neodvisno, potem bosta sčasoma delovali usklajeno le polovico časa, ostalo polovico pa bosta bodisi oba vpihavala ali oba izpihavala... vsekakor premalo ze nek učinkovit sistem, katerega namen je seveda primarno prezračevanje in ne varčevanje s toploto.

Point tukaj ni kroženje zraka med notranjimi prostori ampak dovod in odvod zunanjega zraka... če to rešuješ z nekimi ad-hoc odprtinami, potem se izgubi point rekuperacije, ki je, da ves zrak od zunaj vstopa le preko rekuperatorja in le tam tudi izstopa.

Sem malo preletel tudi starejše poste in vidim, da je to že vse bilo predebatirano, čeprav nekih zaključkov ali je to nateg ali ne nisem zasledil.

Zgodovina sprememb…

matobeli ::

Ni nateg ker deluje. A deluje dovolj dobro da upraviči 700eur skupaj z vgradnjo... hja, pomojem ne.

V kanalski različici in kombinaciji z klimo je pa druga pesem.

barracuda ::

Da malo osvežim temo. Je kdo vgradil v stanovanje v bloku rekuperatorje (ne vem kako se imenujejo), z vrtinami skozi zunanjo steno. Za cca 70 m2 stanovanje razmišljam o štirih (pomojem s sinhroniziranim delovanjem, 2 za pihanje ven in 2 za pihanje not).
Na Amazonu sem gledal ponudbe teh rekuperatorjev, npr. en od teh je:

https://www.idealo.de/preisvergleich/Of...

drugi tak je npr.: https://www.idealo.de/preisvergleich/Of...

Ali je še kakšen, ki bi ga priporočali. Rad bi da bi nekako imeli vsi štirje funkcijo sinhronizacije, da delujejo potem efektivno.

Kako je pa z vrtanjem luknje skozi železobetonsko zunanjo steno (v kateri je kar dosti železnih štang)? Ali obstajajo kakšni mojstri, ki za normalno ceno naredijo to?

T743 ::

Za 70m2 bosta dva dovolj, naj bosta na nasprotnih stenah, vrtanje skozi betonsko steno ni poseben zalogaj. Vrta se s kronskim svedrom. Za rekuperatorje je fi 160mm tu je nekaj informacij:
https://www.mojmojster.net/cene/vrtanje...

barracuda ::

Sem se mislil že sam lotit vrtanja, ko sem videl, da imajo v Lidlu eno tako mašino prav za to :)))) Samo krone ni bilo zraven.

T743 ::

Raje najemi mojstre s profesionalno opremo, vseeno ni ravno hec :))

barracuda ::

Bom ja, me bo najbrž prišlo ceneje, kot da sam delam, pa še živci in vse.... :)))
««
6 / 6
»
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prezračevalni sistem z rekuperacijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
928596 (1105) bomber111
»

Lokalni Rekuperator (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10223585 (2961) edi123
»

Prezračevanje novogradnja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34865081 (5278) edi123
»

protiprašna mrežica za okno

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
423161 (2357)          
»

Prisilno prezračevanje stanovanja (lokalni prezračevalni sistem)

Oddelek: Loža
3210966 (9686) fosil

Več podobnih tem