» »

Poceni in dober rekuperator

Poceni in dober rekuperator

matobeli ::

To je pa kar dost dobra informacija. Wtf Blauberg?

a je kdo našel kje samo satovje za DIY rekuperator? Bi se zih dalo bistveno tišje in bolje nardit če bi se uporablo neke kvalitetne ventilatorje in kakšne dobre filtre.

Scorpy84 ::

sloxl8 je izjavil:

Imam dva lokalna Blauberg Vento Expert A50 z WiFijem, eden deluje 24/7,drugi pa je v spalnici in je ponoči izključen. Rekuperacija pri Blaubergu deluje LE, če sta enoti nastavljeni na izmenjavo (70s v eno stran, 70s v drugo), če pa sta na "prepih" (stalno v isto smer, eden noter, drugi ven), pa ne. Zaradi spodan opisanega ju imam tako ves čas na "prepih".

Te enote so nekoliko nerodno zasnovane, saj je ventilator postavljen na zunanji strani satovja (rekuperatorskega dela). Pozimi, ko je zunaj mrzel in vlažen zrak, notri pa topel in suh, se tako v primeru delovanja v načinu izmenjave na ventilatorju in na mrzlem delu cevi začne nabirati plesen. Ena enota vleče topel zrak ven iz prostora, ta pa potem kondenzira na ventilatorju in mrzlem delu cevi, nato se tok zraka zamenja in postopek se ponovi na drugi enoti. Sčasoma se (preverjeno) na obeh ventilatorjih in mrzlih delih cevi nabere plesen in ker sistem še vedno deluje v izmenjavi, plesen vsakih 70s vpihuje v stanovanje.
Sem še v dilemi, ali uveljavljati stvarno napako pri dobavitelju.

Kolikor sem gledal slike Lunosa, ima ta ventilator na notranji strani rekuperatorja, zato verjetno zgoraj opisanega fenomena ni pričakovati - bo pa to potrdil ali ovrgel kakšen lastnik Lunosa.

Skratka, če bi še enkrat kupoval, Blauberg ne bi bil prva izbira.

Zgoraj je nekdo omenjal štemanje namesto vrtanja - najbolj neumen predlog, kar sem jih slišal. Po vrtanju imaš gladko luknjo, nobenih dodatnih zaključnih del in, kar je najvažnejše, nobenega prahu na notranji strani. Če bi pa to štemal... pa je popolno nasprotje od prej naštetega. Izbira je tvoja, ampak 150€ je vredno vsakega centa.


Imam ista, le brez wi-fi, pa se mi nikjer ne nabira plesen, čistim pa pozimi vsaj 2x pa nikjer nisem našel plesni. Poleti pa temeljito očistim in pospravim v škatle, pozimi pa spet montiram gor. Pospravim ga, ker ga ne uporabljam, in tudi ni potrebe, da se mi prah nabira na filtrih. Prej bi se uprašal, ali je naklon narejen v jašku, kjer pride rekuperator, ker ti očitno voda ne odteka, ampak se zadržuje.

sloxl8 ::

Morda pa imaš ravno v tem "srečo" - prezračevanje (rekuperatorji) pri meni dela celo leto, poleti in pozimi. Čistim jih pa na tri mesece, ko indikator "javi" umazanijo na filtrih.

BTW: Voda se nikjer ne nabira - bi rekel, da odteče.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sloxl8 ()

Rekuperator ::

Torej naklon nujno mora biti. Koliko pa? Je pomembno ali le da je, tudi če samo 3mm na celo dolžino?

Še nekaj, pri Blaubergovem A50-1 Pro piše, da se zapre:
"Z nameščeno dekorativno ploščo kvadratne oblike s funkcijo zapore, pa daje moderen videz primeren za vsak dom. Rešetke se avtomatično zapirajo in s tem preprečijo neželeno gibanje zraka. Dekorativna plošča omogoča 100% zapiranje enote, kar nas ščiti v primeru močnih vetrov."

Ok, to se sicer sliši fino, ampak ostali, ki nimate Blauberga in ste brez te funkcije zapiranja -- ste kdaj občutili veter v prostoru ob nevihti? Sam sem v povezavi z rekuperatorji sicer bolj pomislil v tej smeri, da če rekuperatorja nimaš, zunaj je pa v bližini recimo nek hud požar strupenih snovi, okna enostavno zapreš in si kolikor toliko na čistem. Če imaš pa rekuperator, ti pa skozi luknjo tudi če je ugasnjen verjetno prihajajo snovi noter - zapreti ne moreš. Morda razni ogljeni filtri to rešijo, ampak ne vsega?

sloxl8 ::

Čuti se, da "vdira" hladen zrak, zagotovo pa ne piha - konec koncev imaš pred rešetko dvs mrežasta filtra in "toplo" satovje.

Reycis ::

Čudno, da nima servo zapore kadar ga izklopiš. Zgleda je ta blauberg res en navaden drek.

Rekuperator ::

Kaj torej porečete na tega:
Aerauliqa Quantum Next
257EUR+16EUR poštnina = 273EUR (+~150EUR montaža)
Ima brushless EC motor, nizki decibili, sicer slabše vračanje toplote (70-82%, glede na pretok), pretok 20-60m3/h, 5 stopenj, daljinec, lep dizajn, italijanski proizvajalec, premer cevi 150mm, odlične ocene na Amazonu, izgleda dobro grajen, letnik 2018
6/4.5/3.5/2.5/2 W - 60/50/40/30/20 m3/h - 29/24/20/14/10 dB(A) - 70/72/74/78/82%
https://www.amazon.de/QUANTUM-NEXT-Aera...
https://www.aerauliqa.com/wp-content/up...
https://www.aerauliqa.com/prodotti/quan...

Meni se zdi dober deal za ta denar. Predvsem je v tem rangu težko najti kaj res tihega...

Zgodovina sprememb…

windigo ::

sloxl8 je izjavil:

Kaj ima lokacija ventilatorja veze? Če je na notranji strani satovja, je vedno na topli strani, saj je satovje vedno "segreto", zato se na ventilatorju ne nabira kondenz in s tem posledično ne nastaja plesen. Če na ventilatorju ni plesni, ta, ko obrne smer in začne potiskati zrak v prostor, s sebe v prostor plesni ne oddaja. Če je na hladni strani, se plesen nabere tudi na ventilatorju.

Na vrtečem se (in očiščenem) ventilatorju sam kondenz ne bo zastajal, ne glede na lokacijo. Ko pa se ne vrti, ima poleg vsega omenjenega menda prav tukaj omenjeni Blauberg še rešetko, ki zapre pretok zraka iz notranjosti. Občasno ga pa je potrebno očistiti, podobno velja za satovje in vse ostalo, kar se nahaja na hladni strani, kjer se nabira kondenz in kjer lahko zato nastaja plesen. Pri tem je zaradi vrtenja (centrifuga) ventilator še najmanjši problem.

Rekuperator ::

Pozdrav!
Še vedno cincam med modeli rekuperatorjev, zato bi vas še enkrat prosil za par nasvetov:

1.:- Opazil sem, da nekje oglašujejo, da ima ventilator brushless motor. Je to nekaj, kar sicer ni standard? To na kaj vpliva? Morda na porabo elektrike? Oglašujejo, da je zaradi tega manj porabe, ampak po tistih napisanih Watih ne vidim te povezave - namreč, so modwli, ki niso brushless, pa porabijo na max 2W, pol so pa taki, ki so brushless, pa porabijo 5 ali celo 10W. Pri istem pretoku. Kaj je pol to finta?

2.:- Tisti, ki imate rekuperator vklopljen 24h/dan, na kakšen pretok imate nastavljeno? Vam 20 ali 30m3/h zadošča?

3.:- Mislite, da se v praksi pozna razlika med npr. 90% in 80% vračanjem toplote pri 24h/dan delovanju pri recimo 20 ali 30m3/h pretoku?

Hvala za pomoč :)

sloxl8 ::

2. Blauberg dela 24/7 na drugi stopnji, tj. 30m3/h - to je povsem znosno, tudi ko so ljudje v prostoru (čez dan). Če nas ni doma dlje časa in predvsem od spomladi do jeseni, ko ne kurimo in se vlažnost v stanovanju poveča, nastavimo na 3. stopnjo, tj 50m3/h - ta stopnja je nekoliko manj znosna in zagotovo ni tistih 30dB, kot jih navaja data sheet (izmerjeno morda, občuteno pa zagotovo ne).

Še to. Pri Blaubergu je plastika na ohišju zelo trda, zato lahko pričakuješ, da boš takoj polomil zatiče pokrova ohišja, ko boš prisiljen očistiti notranji filter.

Rekuperator ::

Hvala za info. :)
Čeprav me za glasnost ne skrbi toliko. 10dB pri 20m3/h oz. 14dB pri 30m3/h se za tega Aerauliqa Quantum Next ki ga gledam sliši dost solidno tiho.
Bolj me zanima, če tak nizek pretok sploh kaj naredi, po možnosti, če upaš, da bo prišel efekt svežega zraka še v kakšen odprt sosednji prostor...?

sloxl8 ::

V stanovanju imamo dve enoti, ki sta postavljeni na skrajnih točkah. Podnevi, ko delujeta obe enoti, imamo vsa vrata odprta, zato bi naj svež zrak prišel v vse sobe, ponoči, ko pa deluje ena, imamo vrata priprta, zato je prezračenega samo pol stanovanja.

Na sploh je zrak BISTVENO boljši, kljub nestalnemu prezračevanju, kar se še posebej pozna v primerih, ko je v stanovanju več ljudi (širša družina), je zunaj mraz in ne moreš odpreti oken, da bi prezračil - tu sta enoti zelo učinkoviti, saj je po daljšem času ztak še vedno dober (ni zatohlo).

Za primerjavo. Pred vgradnjo rekuperatorjev smo imeli v stanovanju najnižjo vlažnost 60%, ko se je kuhalo in peklo, celo čez 70%, po vgradnji pa je vlažnost v povprečju 50%, oz. največ 60%. To je v obdobju izven kurilne sezone. Pred vgradnjo sem moral stene pogosto impregnirati z algicidi, ker se je po daljšem času pojavila plesen, sedaj teh težav nimamo več.

Rekuperator ::

Najs, hvala za info, se že veselim rezultata, če bo res tok fajn. :) Tudi pri nas je problem predvsem med obiski, ko se notri natrpa preveč ljudi, odpirati pa ne moreš, ker jih zebe in se bojijo sapice. :)
Torej kot praviš imate dve enoti na skrajnih točkah stanovanja, ki delata pri odprtih vratih sinhronizirano.
Ste kdaj pri odprtih vratih probali ventilirati le z eno napravo (in drugo izklopljeno)? Se tudi v takem primeru po dolgem delovanju pozna efekt v drugih prostorih?
Namreč razmišljam, da bi kupil zaenkrat le eno in videl efekt, torej če mi ena pri 24h delovanju vsaj malo pokrije tudi druge prostore v 50m2 stanovanju. Vrat ni med prostoru, ta edina enota bi bila pa v dnevni, ki je za pol stanovanja velika.
Torej v bistvu vprašanje, koliko je primerjalno učinkovita ena naprava, torej ne dve, ki ustvarjata tok.

Zgodovina sprememb…

predi ::

Kako pa kaj vpliva ta preboj stene na slišnost zunanjih zvokov, ko je enota izklopljena? Jaz rabim mir ko spim. Stanovanje je blizu ceste, če odprem okno, slišim vozila na obvoznici v daljavi. Jih bom zaradi preboja moral poslušati vseskozi? Čez zaprta okna se sliši bore malo, razen občasnega vozila s par metrov oddaljene ceste pred blokom, pa še to zelo pridušeno.

sloxl8 ::

Da te malo razočaram. Ne pričakuj, da rekuperator s 30m3/h naredi prepih. Niti pri dveh enotah ga ni čutiti.

Zato, če boš vgradil samo eno, učinek ne bo tako dramatičen - seveda odvisno od velikosti stanovanja. Mi imamo pribl. 55m2, pa sta dve enoti za silo in če ne bi bilo to tako svinjsko drago, bi dal tri.

Bolj se sliši kot brez preboja - pri nas preletavajo letala (na srečo med 22h in 6h ne, razen poleti) in smo se morali navaditi na večji "hrup".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sloxl8 ()

predi ::

Ravno to je moj največji dvom glede takšne rešitve. Raje petkrat na dan zračim pri oknih na stežaj, kot pa da bi trpel večji hrup.

Rekuperator ::

Koliko je ta hrup večji? - Na lestvici med dvema skrajnostima: zaprto okno in brez luknje za rekuperacijo in nagnjenim oknom in brez luknje za rekuperacijo. Je hrup zdaj z luknjo za rekuperacijo bližje prvi situaciji ali drugi?

profii ::

A je že kdo poskusil kaj takega?
https://www.aliexpress.com/item/3305074...

sloxl8 ::

Neee, hrup je definitivno manjši kot pri nagnjenem oknu. Recimo 3, če je 1 zaprto okno in brez luknje.

Rekuperator ::

Še eno vprašanje imam, če je kdo tako dober:

Zunanji premer cevi rekuperatorja je npr.158mm. Za to bi zadostovala odprtina s premerom 160mm, tist luft vmes se pa zapurpena.
Zdej me pa zanima z vidika prehajanja hladu s stene na cev bočno. Torej pozimi je mrzlo, stene so hladne, cev je po svoji dolžini skoraj tik ob betonu, ta pa hladi zrak v cevi, medtem ko se rekuperator trudi zrak ohranjati topel.
Bi bilo s tega vidika optimalneje, da je cev npr. 170mm, torej da je večji razmik med betonom in cevjo, torej več purpena kot neke vrste izolatorja?
Morda bi bila razlika majhna, ampak mislite, da bi bila?
In če grem še dalje, bi bilo s tega istega vidika cev celo smiselno po dolgem okrog in okrog oviti v tanko plast toplotne izolacije? Vem da prodajajo tanke plošče izolacije, jo izrežeš na dolžino enako dolžini odprtine in na širino, enako zunanjemu obsegu cevi. Med to izolacijo in betonom pa preostanek lufta zapolniš s purpenom?
Namreč, cena preboja stena ima minimalno razliko, če izbereš 162, 172,182mm...

sloxl8 ::

Okrog cevi je že pena, zato med betonom in cevjo skoraj ni praznega prostora.

Rekuperator ::

Pri tem ki ga gledam, ni pene. In tudi pri parih v podobnem nizkem cenovnem rangu. Le plastična cev, v katero je porinjena prilegajoč se rekuperacijski valj s filtrom na obeh straneh.
V takem primeru torej neka izolacija je smiselna?
Kaj pa glede prenosa zunanjega hrupa? Purpen zvočno kaj izolira?

damirj79 ::

Pa v tiste 2mm razlike ne boš stlačil nič purpene, ker šobe ne boš spravil notri. Če pa boš že uspel kaj pene spravit notri, je pa tko vse skupaj minimalno da ti bo cev vseeno ohladilo.

Rekuperator ::

Pa saj ravno to sprašujem :) Če je torej med betonom in cevjo premalo prostora (npr. par mm), hlad prehaja. Je torej smiselno narediti večjo luknjo in dati več purpena vmes? Oziroma morda še celo kakšno tanko toplotno izolacijo? Torej cev-izolacija-purpen-beton. Bi tista takna plast izolacije v primerjavi s purpenom sploh kaj pripomogla? Bi že sama debelejša plast purpena kaj pripomogla v primerjavi s tanko plastjo purpena? Morda namesto purpena kaj drugega?
Če je zunanji premer cevi 158mm, kolikšno luknjo bi torej naredili?
172? 182? 200?
In po drugi strani vprašanje - bi s širšo luknjo dobil več hrupa od zunaj?

Hvala za pomoč :)

Zgodovina sprememb…

Rekuperator ::

Če še podam primer:
Tule so naredili zelo prilegajočo se odprtino:

(0:12)

Tule pa z veliko lufta:

(1:52)

Kaj je zdaj bolje?

Če sklepam po kakšnih takih, ki izolacijo že imajo, kar je verjetno z namenom, da ostaja notri zrak toplejši, potem je pri teh ki izolacije nimajo verjetno smiselno neki naknadno narediti...

Zgodovina sprememb…

Rekuperator ::

Pozdrav!
Še enkrat bi vprašal eno stvar glede porabe elektrike, čeprav vidim, da tema ni preveč živa. :)

Uglavnem rekuperatorji imajo pri različnih stopnja delovanja, torej pri različnih pretokih, različno porabe.
Ni mi pa nekaj jasno, če gledam različne rekuperatorje in primerjam W pri enakem (ali vsaj podobnem) m3/h, so številke zelo različne. Nekje je pri 50-60m3/h 2W, nekje 4, nekje 5W, nekje celo 10W.
In niti ni korelacije s tipom motorja. Namreč določeni oglašujejo, da imajo brushless motor, ki je tišji in varčnejši, na W se pa to ne opazi ali je celo višji.

Zakaj torej taka razlika? Eni 2W, drugi skoraj 10W pri istem pretoku...

In to celo tako, da je ravno tak najcenejši kar jih je v Slo, za 190€, praktično najbolj varčen (1,89W pri 46m3/h): https://www.jantartrade.si/index.php?pa...
... po drugi strani pa ima Blauberg Vento Expert A50-1 S Pro) kar 10W.


Hvala ! ;)

damirj79 ::

Kaj ste tako obsedeni s specifikacijami na papirju. Jaz imam tak ventilator, ki z 0,002W zmore pretoka 1000m3/min. Lahko da tisti z 2W v resnici ne zmore 46m3/h.

Ted ::

Je kdo primerjal kak rekuperator od Mitsubishija s tem od Blauberga?
Mah...

Rekuperator ::

Jah tale Mitsubishi Lossnay, ki so ga v prejšnjih odgovorih hvalili z vidika, da nudi dobro filtracijo, ima drugače ne preveč idealne spcifikacije - dokaj glasen, poraba očitno 17 W pri minimalnih 60m3/h.
https://www.emundia.si/mitsubishi-lokal...
Ampak kot pravi damir, naj ne bomo obsedeni s specifikacijami, ker jim itak ne gre verjeti.

Pa vseeno, zakaj takr razlike v porabi? Nimajo v osnovi vsi enakih komponent, ki trošijo - motor ventilatorja in nekaj malega vezja za komunikacijo... Zakaj torej večkratne razlike?

Zgodovina sprememb…

damirj79 ::

Tam kjer je samo navadno stikalo za on/off in zadaj ni nobene pametne logike, je vsa poraba na strani elektromotorja. Tam kjer je še kakšna elektronika za pametno regulacijo zadaj, zelo hitro to doprinese 5-10W zraven. Sicer pa 10W porabe ni nič v prmerjavi s hladilnikom s starimi tesnili ali pa zamrzovalno skrinjo polno nepotrebne šare notri.

floyd1 ::

Pa v primeru kvalitetnejše filtracije mora ventilator tudi bolj delat, da spravi skozi enak volumen zraka. Poraba in glasnost se seveda tudi poveča.

Rekuperator ::

Hvala za pojasnilo! Ja, seveda, še filtracija. Ta Mitsubishijev, kjer je cela kišta, gotovo bolj goni ventilator, da pride zrak skozi vse filtre...


Kaj pa tole glede izolacije okoli cevi? Torej za tiste rekuperatorje, ki okoli cevi nimajo izolacije že nameščene ob nakupu. Je smiselno narediti malo večji fi odprtino, da pride med beton in cev več purpena, recimo 1-2cm debeline, za izolacijo. Purpen naj bi bil dober toplotni izolator...

Rekuperator je izjavil:

Pa saj ravno to sprašujem :) Če je torej med betonom in cevjo premalo prostora (npr. par mm), hlad prehaja. Je torej smiselno narediti večjo luknjo in dati več purpena vmes? Oziroma morda še celo kakšno tanko toplotno izolacijo? Torej cev-izolacija-purpen-beton. Bi tista takna plast izolacije v primerjavi s purpenom sploh kaj pripomogla? Bi že sama debelejša plast purpena kaj pripomogla v primerjavi s tanko plastjo purpena? Morda namesto purpena kaj drugega?
Če je zunanji premer cevi 158mm, kolikšno luknjo bi torej naredili?
172? 182? 200?
In po drugi strani vprašanje - bi s širšo luknjo dobil več hrupa od zunaj?

Hvala za pomoč :)

Lonsarg ::

Vsi lokalnk so "glasni" s tega stalisca da ti je vedno blizuedtem ko centralnega lahko das v sobo ki ne rabi biti tiha.

Lokalni v kakih spalnicah je velik nogo, eni sicer vseenk montirajo pa pa potem izkapljajo ponoci.

windigo ::

Rekuperator je izjavil:

Če sklepam po kakšnih takih, ki izolacijo že imajo, kar je verjetno z namenom, da ostaja notri zrak toplejši, potem je pri teh ki izolacije nimajo verjetno smiselno neki naknadno narediti...


Odvisno bolj od tega, kako imaš narejeno parno zaporo. Izolacija okrog cevi rekuperatorja je v prvi vrsti namenjena temu, da ti vlaga v steni ob cevi ne kondenzira zaradi mrzlega zraka v cevi. Kak centimeter izolacije ob robu 16cm luknje v steni, ti ne bo bistveno zmanjšal izgub zaradi 16cm luknje v steni. Kondenz v ceglih pod stiroporom ali celo v izolaciji montažne pa ni preveč fajn.

ttommy ::

Rekuperator je izjavil:

Pozdrav!
Še enkrat bi vprašal eno stvar glede porabe elektrike, čeprav vidim, da tema ni preveč živa. :)

Uglavnem rekuperatorji imajo pri različnih stopnja delovanja, torej pri različnih pretokih, različno porabe.
Ni mi pa nekaj jasno, če gledam različne rekuperatorje in primerjam W pri enakem (ali vsaj podobnem) m3/h, so številke zelo različne. Nekje je pri 50-60m3/h 2W, nekje 4, nekje 5W, nekje celo 10W.
In niti ni korelacije s tipom motorja. Namreč določeni oglašujejo, da imajo brushless motor, ki je tišji in varčnejši, na W se pa to ne opazi ali je celo višji.

Zakaj torej taka razlika? Eni 2W, drugi skoraj 10W pri istem pretoku...

In to celo tako, da je ravno tak najcenejši kar jih je v Slo, za 190€, praktično najbolj varčen (1,89W pri 46m3/h): https://www.jantartrade.si/index.php?pa...
... po drugi strani pa ima Blauberg Vento Expert A50-1 S Pro) kar 10W.


Hvala ! ;)


Če si kdo lasti ta poceni rekuperator, ali ga bo v kratkem nabavil, bi prosil, če lahko napiše uporabniško izkušnjo. Bi nekje do poletja nabavil 4 komade. In koliko stane montaža?
Gamer

Rekuperator ::

Uporabniške izkušnje za ta Vents rekuperator lahko najdeš na amazonu, kjer se prodaja pod drugo blagovno znamko. - VENTS Solo RA1-35-9 R - po rusko ????? (????????) ???? ??1-35-9 ?, na amazonu se ga najde tudi pod blagovno znamko Revento RV100 Mini (kjer ima precej slabe ocene, sploh na račun glasnosti)

Osebno se mi je kot najboljša poceni opcija, ki je tiha, zdel Aerauliqa Quantum Next, na Amazonu je 257EUR+16EUR poštnina = 273EUR.

Montaže pa pomoje res ne rabiš, razen če rabiš montažo tudi pri sestavi omare.
Rabiš le preboj. Recimo diaflex.si, računajo na centimeter, torej ene 60-80EUR na luknjo, zmontiraš in zapurpenaš sam. Youtube je poln posnetkov montaž, je kot sestavljanka.

Zgodovina sprememb…

floyd1 ::

V premislek glede vrtanja luknje - če boste vrtali v beton, potem absolutno dajte to naredit nekomu, ki se s tem ukvarja. Če pa gre za opeko, se pri 4 takih luknjah že splača kupit na ebayu krono in si sposodit sds max mašino v baubau trgovini. Luknjo 150mm zvrtaš skozi opeko (zunanja stena) v 5-10 minutah. Preizkušeno - celo skozi polno opeko (2x). Jaz sem jo sicer delal tudi skozi pol metra betona (sicer bolj švoh mišunge in brez železja), a to je bil že kar "projekt" in absolutno odsvetujem.;)
Krono lahko po končanem delu še vedno prodaš. Soforumašu recimo :))

Malner ::

Hidravlična moč je zmnožek pretoka in tlaka. Tlak potrebujemo za premagovanje tlačnih padcev v ceveh in skozi filtre. Tlačne izgube se povečujejo s kvadratom pretoka. Za izračun električne moči potrebujemo še izkoristek ventilatorja in elektromotorja.

mared ::

ttommy je izjavil:


Če si kdo lasti ta poceni rekuperator, ali ga bo v kratkem nabavil, bi prosil, če lahko napiše uporabniško izkušnjo. Bi nekje do poletja nabavil 4 komade. In koliko stane montaža?


V naši kleti sedaj deluje https://www.jantartrade.si/index.php?pa... cca. mesec dni.
Nekaj kratkih opažanj:
- zadeva deluje. Predhodno obdobje smo imeli v kleti zatohlo in na nekaterih delih se nam je pojavila plesen. Sedaj tega občutka zatohlosti ni več. Težko pa komentiram ali argumentiram toplotni učinek rekuperatoja. V kletnih prostorih imamo skozi nekje 16 st.C
- za vklop in izklop skrbi https://sonoff.tech/product/wifi-diy-sm...
- trenutno imam nastavljeno da stikalo skrbi za vklop preko časovnih zank (3xdan po 1,5ure) in ne na pogoj temp ali vlage (nastavljaš v app eWelink)
- prezračuje klet velikosti cca 40m2
- učinek prezračevanja občasno kontroliram preko sonof stikala in meritve (če držijo) kažejo na to da vlaga v cca uri prezračevanja pade za 10%RH seveda odvisno od zunanjih pogojev
- ta rekuperator absolutno odsvetujem v spalnici ali drugih bivalnih prostorih. KER JE PREGLASEN!
- zmontiral sem sam. Pol ure dela z SDS mašino in 10 min za električno vezavo (rekuperator ima drugače kabel z vtičnico in stikalom)
- Luknja v zidu je 2cm večja od rekuperatorja, ki sem jo zatesnil s purpeno
- Opažam, da se občasno nabere nekaj kondenza v cevi rekuperatorje, zato je nujno poskrbeti pri montaži za nagib cevi proti zunanjemu zidu, drugače zna zatekati po notranjem zidu.
- porabe elektrike nisem in ne mislim spremljati, dvomim pa da se bo kaj poznalo pri 2W motorju ventilatorja in seveda, ker zračenje v kleti potrebujemo.

Gambino ::

Ma te lokalni rekuperatorji niso vredni pol k.... To da ima deklarirano 60m3/h je realno pol manj, pa še to ne vem če doseže. In to bi bilo ok samo za enega človeka. Kar pomeni, da ena družina s štirimi člani potrebuje 4 rekuperatorje za prostor, kjer so večinoma časa. Potem pa še po sobah, v vsaki otroški po enega, pa v spalnici dva, pa s tem še ne pokriješ vseh prostorov. Kar pomeni skupno 8. rekuperatorjev, cena pa skoraj da te kap. Sem se pogovarjal s "strokovnjakom" od Lunosa in je take govoril, da sem se samo čudil. Ena izmed izjav je bila, da je centralni sistem zastarel in da se ga ne vgrajuje več, pa da so oni prvi z lokalnimi rekuperatorji in da so oh in sploh.

Rekuperator ::

Niso vredni pol k..., če te lunos "strokovnjak" prepričuje v nabavo xx kosov lokalnih za hišo? Mislim, da bolj ta "strokovnjak" ni vreden pol k...
V hišo se lokalnih seveda ne daje. In vsi se zavedamo omejitev lokalnih.
Če se pa ti odločiš centralno rekuperacijo tlačiti v majhno 50m2 stanovanje in to pri naknadni montaži, ne tekom renovacije, pa super zate.

Zgodovina sprememb…

damirj79 ::

Lahko daš tudi v hišo lokalni rekuperator, zakaj ne. Cena je velik faktor, sam centralni rekuperator res stane jurja, izolirane cevi in vse šobe noter in zunaj, pa tudi doprinese še par jurčkov, tako da izpod 3000€ ne prideš skozi tudi z najcenejšo izvedbo. Pretok tam nekje 300m3/h na max, na noralni način 100-150m3/h. Če imaš 5 lokalnih rekuperatorjev, ki delajo na min zmogljivost, komot zmorejo enako delo kot centralni, cena je 2x nižja, so pa bolj glasni, plusi in minusi kot povsod. Nimajo pa vsi potrebe po rekuperatorjih, to je zdaj zadnja leta modna muha, ker kao mora biti, ekonomske računice zadaj ni, ker ogrevanje postane dražje, kvaliteta zraka moogoče v kakšnih primerih, ne pa povsod na splošno. To z neodpiranjem oken je itak pesek v oči, ker za optimalno delovanje rekuperatorja moraš bit v hiši zadihtan, ampak mi pa še vedno vsi vgrajujemo okna z odpiranjem in večina tudi na kip.

matobeli ::

Okna ki se odpirajo so tudi zatesnjena če so zaprta ;)

Zjutraj se ti recimo ne da, ali pa nočeš, odpirat oken ker je zunaj mraz. Ko greš na šiht so torej zaprta in ko prideš domov te pričaka isti stenstan luft od včeraj.

Večini stanovanj bi rekuperatorji zelo prav prišli, hiše, sploh naše iz 80h so dovolj velike da se to malo razgubi.

damirj79 ::

So pa zato takšna okna dražja in to tudi za 100%.

Morda, morda pa ne, a ti zjutraj se teletransportiraš iz hiše ali pa greš korakoma skozi vrata? Če ste 4, potem večinoma je ta izmenajva že dovolj. Kot drugo poznam skoraj nič ljudi, ki spi pri zaprtih oknih. In kot tretje, kvaliteta bivanja ni v tem, da si doma zaprt med štiri stene in nato si zaradi dobrega zraka primoran imeti zaprta še vsa okna/vrata/panoramska okna itd.. za koga že? Tudi takšni rekuperatorji z entalpijsko kocko ni nujno, da bodo mokre sanje naredili suhe.

Hiše iz 80ih imajo druge večje probleme, kot pa sedaj nujno montažo rekuperatorja.

Rekuperator ::

Ja, ko v bloku v 4. nadstropju zjutraj 4x odpreš vrata na hodnik, res svežina notri pride. Prava hodniška, po zelju smrdeča svežina - karikiram. In to zadošča za ventilacijo, mar ne?
Prav tako vsi pozimi spimo pri odprtih oknih. Sure.
In kot tretje, kvaliteta bivanja ni v tem, da si v stanovanju primoran konstantno odpirati okna, da dihaš kvaliteten zrak. Odpirati v mrazu, v dežju, v vsaki situaciji. Kvaliteta bivanja je zame to, da imaš svež zrak ves čas, brez potrebe biti suženj konstantnega odpiranja oken.

Mi bo lokalni rekuperator v stanovanju to omogočil? Sodeč po mnenjih tistih, ki to IMAJO, da.
Kaj menijo tisti, ki tega NIMAJO, nikogar ne zanima.

Zgodovina sprememb…

damirj79 ::

Ti se obešaš na rekupoerator kot idealna naprava, ki ti bo rešila vse probleme. So neki primeri, ko morda ti bo rekuperator pomagal, kot npr cvetni prah. Predvidevam, da če si v bloku v 4. nadstropju pomeni, da si v nekem večjem mestu, tam cvetnega prahu je zelo malo, imaš pa drug verjetno večji problem. Daj si na vago ali želiš tisti zrak zunaj speljati v stanovanje, za katerega meniš, da je super in je v resnici poln smoga, ozona, in drugih bolj ali manj škdljivih plinov, katerih ti noben filter ne spuca ali pa pač potrpiš volnj po kisli repi, pa recimo, da je vsaj brez teh bolj škodljivih plinov.

Govorim iz 10letne izkušnje in je bil rekuperator in ventilacija oh in sploh. Prvo leto in še to ne celo, vsa naslednja leta smo odpirali okna, pozimi na kratko, poleti na dolgo. VEntilacija zadnej tri leta pa sploh ni bila prižgana nikjer, razen na WCju.

Rekuperator ::

Kakšni neumni argumenti so pa tole?
V mestu rekuperator po tvoje ne pride v poštev, ker je smog in ozon (?) -- Če okna odpiraš, vse to isto pride not.
Kot rešitev pa mi daješ zrak s hodnika, ki je pa prišel od kje? Iz drugih stanovanj in od zunaj, torej iz mesta.
B-r-a-v-o.
Zrak, kjer koli živiš, je zunaj boljši, kot notri, če ne zračiš. Če je zunanji zrak v določenem kraju res tak problem, je pa edina rešitev selitev.

Zgodovina sprememb…

damirj79 ::

Potem pač res ne rabiš zapraviti 3000€+ zato, da boš to isto sranje noter dobil, kapiš? Seveda placebo efekt ostaja, če si že zapravil 10000€ je valda boljše, tvoj TRR je sigurno bolj čist.

floyd1 ::

V vsakem primeru si za rekuperator zrihtajte še vklop/izklop na daljavo (sonoff, shelley). Znanec je zadnjič prišel zvečer domov in skoraj crknil od smrada, vonja po zažgani plastiki. Požar v Surovini v MB mu je v kombinaciji z njegovim rekuperatorjem naredil nepozabno izkušnjo svežine v bajti :|. Samo, da je zdravo ;((.

matobeli ::

damirj79 je izjavil:

Potem pač res ne rabiš zapraviti 3000€+ zato, da boš to isto sranje noter dobil, kapiš? Seveda placebo efekt ostaja, če si že zapravil 10000€ je valda boljše, tvoj TRR je sigurno bolj čist.


Nehaj že neumnosti govorit.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prezračevalni sistem z rekuperacijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
987264 (1166) predi
»

Lokalni Rekuperator (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10223056 (2432) edi123
»

Prezračevanje novogradnja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34864072 (4269) edi123
»

protiprašna mrežica za okno

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
423103 (2299)          
»

Prisilno prezračevanje stanovanja (lokalni prezračevalni sistem)

Oddelek: Loža
3210861 (9581) fosil

Več podobnih tem