» »

Nasvet za izbiro načina gretja.

Nasvet za izbiro načina gretja.

1 2 3
4
»

telexdell ::

joez7 je izjavil:

Za ogrevanje, uporabi zalogovnik in ne bojlerja. Sam mam zalogovnik 150l (v sklopu toplotne črpalke) in v njem 2kW grelec. Zaradi viškov el. sem se v prehodnem obdobju začel greti na el.. Pa mi je 2kW preveč, sem grelec omejil z dimmerjem, in sedaj grejem z 600W (24h režim - po potrebi lahko dam več, ali pa vklopim TČ). Toplotna črpalka mi po 2.5kW taktizira in mi ni všeč.
Če bi mel pasivno hišo, bi definitivno šel na el. talno gretje in kak toplozračni grelnik - čimtišji.

Le kakšno TČ to imaš? Sam sem jo ravno danes zalaufal- 12 kW mašinca je startala ob 8:05 in neprekinjeno predla do 11:28. Pol je zadremala do 13:32 in predla do 15:05. Kot predvidevam bo znova zalaufala okrog 17. ure. Komplet kurilnica pa kuri od 1,06...1,25 kW. Pa se ne rabim zezati s tem ali onim grelcem ali tem ali onim dimerjem ali...
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

joez7 ::

TČ je 6kW. Ko je takole kot danes, zunaj 13°C mi je premočna, saj je minimalna moč okoli 2kW (poraba ~600W), in glede na viške el. energije mi je udobneje lepo lavfat preko zalogovnika z el. grelcem ~600W.
Ko bo pod 5°C, pa bo TČ lepo skozi v pogonu.
Gradbeno fiziko pa mam kar lepo izračunano. SE je velka, kot je bil razpoložljiv prostor na strehi.
PAč mal na zalogo in v mislih na dva EVja.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

starfotr ::

Neumnost. Ob dodatnih potrebah samo namestiš dodatne panele. Najbrž so cenejši takrat ko bi jih dejansko rabil vs. takrat ko si jih ti montiral.

Predpripravo (alu profile, razsmernik, cevi za vodnik itd.) pa lahko namestiš ob gradnji prvotne elektrarne.

Dejstvo je, da so ljudje dajali na streho večje elektrarne od potreb, ker so imeli prostor in ker so dobivali subvencije. In ne kar tako malo za hec. Ali pa, če se je preveč denarja valjalo naokoli.

Najceneje in najbolj enostavno v enem šusu. Pač Boomer, dnarja pa vedno zadosti, ne pa preveč.
Če bi računal na subvencijo, še vedno nebi mel.
Sem mel lepo izračunano (za moje potrebe 5kW razsmernik in 7kWpik panelov), pa je obveljala projektantova - na max (10-10), drugače boš v roku dveh let nadgrajeval.
Kaj daj povpraševanje za nadgradnjo, razširitev moči - je kot, da bi delal nanovo, potegne vse z sabo, od projekta, soglasja, do izvedbe, meritev, prevzema. Ne gledat samo cen panelov - so drobiž.
Samodograditev v večini primerov pomeni črno gradnjo.? Bo gdo povedal kako je z tem?

eEdbM ::

Dobavitelj nam je razložil, da samodograditev pomeni prekinitev garancije, ker je nepooblaščen poseg. Prejet predračun znaša relativni del celotne investicije v SE, kar deluje 'brutalno lupilno,' ker gre samo za montažo 1/4 panelov. Še neke želje imamo glede zamenjave razsmernika, moramo preveriti, ampak moramo vztrajati - se sicer opravičijo in odpišejo v zaprtem smislu. Ena od slabših možnosti je dodatna otočna (brez subvencije).

bm1973 je izjavil:

Sam v info: če gre za novogradnjo, je prepovedana gradnja električnih grelnih teles. Razen TČ seveda...

Ne učit krive vere. Prebr si do konca.

https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc...

ales400 ::

Imamo garažo 50m2, brez gretja.. Občasno (mesečno 1-2x) za kakšno zabavo itd, bi jo radi segreli na kakšnih dobrih 20°C..
Se pravi, da pozimi čimprej iz 10 spravimo na 20+

Razmišljam o kakšnem plinskem ali električnem grelcu, IR panelu ali pa celo kombinaciji obojega..

Je že kdo probal ta električni grelec..
https://www.merkur.si/elektricni-grelec...

Verjetno je to to? Je zadeva glasna?
.::: ACER PREDATOR - i7 8750H :::.
.: 512 SSD - 16GB DDR4 - GTX 1060 6GB :.

Lonsarg ::

Za zacasno, sploh ce bo v igri zgolj par ur, bodo najbolj efektivni IR paneli ker direkt sevajo v ljudi in rabis zrak konkretno manj segret kot ce gres klasicno, posledicno bo efekt se najhitrejsi in najcenejsi (v zameno za manjse udobje, ker bo pri tleh mrzlo).

V bistvu ce jih das veliko in na maks prizges bo efekt instanten, pod njimi bo dejansko precej toplo tudi ce bo temperatura prostora zgolj 10 stopinj.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

ales400 ::

Dimenzija garaže 7,5m x 6,5m. Višina je 2,4m

Koliko IR panelov (koliko W moči) bi bilo dovolj?
.::: ACER PREDATOR - i7 8750H :::.
.: 512 SSD - 16GB DDR4 - GTX 1060 6GB :.

mancslo ::

Predlagam zemeljski plin. Najčistejše, porabi najmanj prostora v hiši, 100% izgorevanje...

Tody ::

mancslo je izjavil:

Predlagam zemeljski plin. Najčistejše, porabi najmanj prostora v hiši, 100% izgorevanje...

Ja spustiš ga v zrak pa nobenga ne bo zanimal kolk mrzlo je... Tko nikol več.

Arey ::

A ne bi blo za občasno gretje najboljš kupit en kamin in kubik drv pa je zrihtano?
Jz bi drgač reku da kupi klimo. Hitro segreje, relativno učinkovito je, edino v kakšnih res mrzlih dneh pozimi bi znal bit problem.

sbawe64 ::

Rabljena talna klima oz navadna Nordic model (zaželjeno), če se bo prostor uporabljal tudi poleti.
Oz če imaš kakšno luknjo za dimnik in voljo da prej zakuriš, toplozračni kamin na drva/pelete.

2 primera:
https://www.merkur.si/kaminska-pec-alfa...

https://www.ika.si/izdelek/toplozracni-...
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

svecka ::

Ima kdo izkušnje z talim gretjem na elektriko in sicer na aluminijaste trakove na 12V.

floyd1 ::

Sodelavčev prijatelj menda ima doma, za nikogar drugega ne vem. Pravi, da je notri pri njih toplo. Glede na uporabljen material precej draga zadeva. Menda se kolega hvali, da je "oh in sploh" in da so zelo majhni tekoči stroški. Položnice pa menda še ni nikoli pripajtlal na dan in tu je keč. Osnovnošolska fizika vseeno pravi da laže. In jaz bolj zaupam fiziki.
Če pogooglaš, je tega zelo, zelo malo instaliranega, čeprav se izvajalci hvalijo, da imajo na ogromno zadovoljnih strank, ki se tako varčno grejejo.

Lonsarg ::

Električno talno je lahko zgolj dodatek k primarnemu načinu ogrevanja za več udobja, ki ga plačaš. Jaz imam ogrevanje na toplarno in sem montiral v kopalnico talno električno. Dam 10EUR mesečno v zameno da zvečer dvignem tla na 29 stopinj da imam fino toplo (Danfos kontroler z avtomatskim urnikom). Jbg udobje se plača.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

floyd1 ::

To vse drži. Ampak ti imaš tam najverjetneje klasično 230V električno talno. Svecka pa sprašuje o nečem malo drugačnem - gretju z alu trakovi na 12V in s trafoti v steni. Sem svoj čas malo raziskoval po netu in uporabniških izkušenj je zeloooo malo. Vsekakor pa fizika tudi tu drži in samo zato, ker je nizka napetost, to nikakor ne pomeni prihranka, kot skušajo nekateri prikazati.

Arey ::

Druga napetost pomeni samo da te ne bo ubilo ce bos cvek zabil v steno, vse ostalo je isto sranje kar se tice stroskov ogrevanja.

Utk ::

2x na mesec to segret ni tako malo. Jaz bi dal klimo, ki je bi prižgal takoj zjutraj ali dan prej, odvisno kdaj se začne.
Kakorkoli obračaš, nek 4 kw grelc, ne bo to segrel hitro, tist 9 kw v teh časih je pa itak adijo pamet. IR paneli so sicer fajn za občutek, ampak če je not 10 stopinj, ženske noge pod mizo ne bojo ravno zadovoljne...
Morda kakega za povrh klime.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()
1 2 3
4
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 480 81 82 83 )

Oddelek: Loža
4141664186 (3391) panja003
»

Ena ženska, ki je izgubljena med ponudbami TČ in IR paneli (strani: 1 2 3 4 )

16616247 (8562) a_borlak
»

Prezračevanje novogradnja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

34872969 (13166) edi123
»

Kateri sistem ogrevanja? (strani: 1 2 3 4 )

16115380 (8516) trancer01
»

Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

382167368 (134192) Zvezdica27

Več podobnih tem