» »

Toplotna črpalka + konvektor

Toplotna črpalka + konvektor

epicus ::

Pozdravljeni,

Prosil bi za nasvet glede TČ in hlajenja.

Načrt je da bi imel v hiši TČ s talnim gretjem - za hlajenje pa bi poskrbela poleg talnega hlajenja še 2 stropna konvektorja. Naj dodam da je v planu tudi centralni rekuperator.

Ali je hlajenje prostorov s talnim hlajenjem smotrno glede na to da mrzel zrak ostaja spodaj - zračniki za rekuperator pa so vsi na višini - verjetno je zato nujen konvektor.
Težave imam predvsem s tem, da redko kdo od izvajalcev (kaj šele prodajalcev) sploh ve za konvektorje in tudi vsi (izvajalci) po spisku pravijo, da je bolje imeti namesto konvektorja split klimo.

Torej ali je res split klima boljša izbira v tem primeru, ali izvajalci to govorijo zato ker jim je to lažje/nimajo znanja o montiranju konvektorja?

Ima kdo kakšne izkušnje s tem?
Open mind for a different view

nsa_ag3nt ::

Na centralni rekuperator montiraj kanalsko klimo in pusti delovati 24/7 ...
https://gizmodo.com/c/goodbye-big-five

Zgodovina sprememb…

epicus ::

nsa_ag3nt je izjavil:

Na centralni rekuperator montiraj kanalsko klimo in pusti delovati 24/7 ...

To je menda najdražja opcija hlajenja, ker mora biti posebna "industrijska" klima za to.
Open mind for a different view

astraios ::

Ponavadi izvajalci, ki se izogibajo montazi konvektorjev so "klimasi" in nimajo zadosti znanja o strojnih instalacijah in toplotnih crpalkah. Vzami to kot dober test za preverjanje strokovnosti izvajalca.

windigo ::

epicus je izjavil:

To je menda najdražja opcija hlajenja, ker mora biti posebna "industrijska" klima za to.

Nobena od zgornjih dveh trditev ni resnična, razen če ne misliš pod "industrijska" kanalske enote navadne split klime, potem ne drži samo ena od trditev.

Kar se tiče TČ in konvektorjev, pride to v poštev:
- če nočeš še ene zunanje enote
- če te prideta dva konvektorja z vsemi inštalacijami, vključno z odvodom kondenza ceneje kot pa multisplit ali celo 2x split, TČ pa ima že vse kar je potrebno za hlajenje v ceni.

Pri tem pa, če ti bo praktično vsaka pravilno inštalirana klima dobro in brez problemov hladila, za TČ to ne velja nujno.
TČ imajo navadno višjo minimalno moč s katero delujejo, ker imajo tudi višje nazivne moči in ti moraš zagotoviti ustrezen odjem, da ti ne bo taktirala. Če vklopiš en konvektor z minimalnim pretokom zraka, TČ pa dela najmanj z 2kW hladilne moči, ti bo recimo taktirala, kar ni preveč zdravo za TČ. Novejše TČ teh problemov najbrž nimajo več, imajo ustrezne inverterje, vseeno pa prej preveri tudi ta podatek.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: windigo ()

dvojka ::

Katero TČ boš pa vzel? Sam imam Kronoterm in nisem zadovoljen z konvektorjem. Motita me 2 stvari:
1. Konvektor je zelo glasen tudi na najmanjši hitrosti. Boljše klime, ki jih poznam delujejo na najmanjših hitrostih praktično neslišno moj konvektor pa je preglasen, da bi bil prižgan, ko sem v prostoru.
2. Konvektor preprosto ne deluje kot bi pričakoval. Pozimi ne greje dovolj, poleti ne hladi dovolj. Pozimi je zrak, katerega vpihuje v prostor segret na cca 26 stopinj. Poleti pa je zrak shlajen na cca 19 stopinj. Trenutno je temperatura v zalogovniku 12 stopinj vendar izmenjevalec na konvektorju preprosto ne opravi dela. Če ima prostor 25 stopinj ga z vpihovanjem 19 stopinjskega zraka ne boš zlahka shladil. Klime vpihujejo precej nižje temperature zato je tudi njihov učinek precej boljši.

Na srečo konvektorja ne potrebujem saj talno popolnoma zadosti ohladi prostor bi pa glede na investicijo v konvektor v višini cca 1200€ pričakoval da bo le ta deloval v nekih pričakovanjih. So bili pri meni serviserji že nekajkrat in preprosto stvar tako deluje. Zame najslabša investicija pri hiši in bom v prihodnje, če bo potrebno zamenjal za normalno klimatsko napravo v znesku do 1200€. Sam odločno odsvetujem nakup še posebej Kronotermovega.

windigo ::

A si prepričan, da so ti konvektorje tudi ustrezno zmontirali?

Meni zgleda, kot da ti peljejo vodo iz ogrevalnega kroga za talno gretje še v konvektor (ker niso znali, ali pa, da so prišparali kakšen evro za še eno črpalko ali morda celo mešalni ventil).
Načelno bi morali imeti konvektorji svoj ogrevalni krog, verjetno pa bi delali prav dobro tudi brez mešalnega ventila, samo s črpalko oz. kot temu rečejo nekateri bi morali imeti vsaj "direktni" ogrevalni krog, kjer bi 12 stopinj iz zalogovnika peljal direktno v konvektor. Za to bi seveda rabil imeti izolirane cevi do konvektorja.
Če temu ni tako in imaš svoj pravi ali direktni krog za konvektorje, potem imaš pa samo zadevo narobe nastavljeno in bi se moralo dati prenastaviti. (Predvidevam, da kronotermov krmilnik v TČ to podpira, poznam ne, do sedaj jih nisem imel za šalabajzerje)

dvojka ::

Imam dva kroga, kjer ima konvektor svojo črpalko in seveda svoje izolirane cevi. Do sedaj so bili pri meni že 2x in sam osebno nisem zadovoljen kako hladi. Mogoče sem preveč navajen na klime vendar 19 stopinj izhodne temperature iz konvektorja ni nekaj kar bi pričakoval. Je pa še ena varianta... med zunanjo enoto ter zalogovnikom mi lahko dajo glikol. V takem primeru bi lahko ohladil zalogovnik na precej nižjo temperaturo kar bi posledično pomenilo tudi boljše hlajenje vendar povečano porabo električne energije. Bom videl kaj bodo rekli, ko bodo naslednjič pri meni. Mogoče je pa težava samo v meni kot uporabniku, kjer sem za 1200€ pričakoval boljše hlajenje/ogrevanje vsaj približno primerljivo s standardnimi klimami.

windigo ::

Saj ni težko preveriti, kako ti dela sistem. Vzameš termometer in pomeriš T vode, ki gre v konvektorje. Pri T vode 12 stopinj, T zraka ne bi smela biti 19, razen če zraven ne izločaš litrov vlage in je konvektor narejen bolj za ogrevanje, kot za hlajenje in razvlaževanje.


Skratka, če ti gre v konvektorje mrzla voda, sistem deluje pravilno in so konvektorji slabi. Če ti gre v konvektorje 18 stopinj, bo treba rekonfigurirati kontrolno enoto.

dvojka ::

V konvektor gre trenutno voda 12,4 izhodna temperatura je 19 stopinj. Konvektor, ki ga imam je MPW 4 B5X. Če veš kako se stvari streže, te povabim v mojo hišo ter plačam, da stvari pravilno nastaviš.

windigo ::

Ni kaj naredit. Trenutno je zrak vlažen in vlaga, ki se izloči iz zraka odda toploto, zato se zrak ne shladi bolj. Ti pa konvektorji razvlažujejo in talno hladi. Kar sploh ni tako slabo. Pomeri T zraka, če in ko ti notranja vlaga pade.

dvojka ::

Ravno to ne vem če dela... Ker koliko se zrak kondenzira pri 19 stopinj? Razen, če to razvlaževanje dela kje drugje na drugačen način. Je pa vlaga v prostoru 60%.

windigo ::

Če pomeriš še izhodno temperaturo iz konvektorja in poznaš še približen pretok, lahko celo izračunaš približno moč hlajenja.

Rosišče je bilo včeraj v Lj. večimoma nekje med 18 in 20 stopinjami, če je šla voda iz mešalnega ventila v konvektor res z 12. stopinjami, potem je razvlaževanje gotovo delovalo. Sam sem imel čez dan notri temperaturo zraka 24,5°C, vlažnost 66% (merilcu ne zaupam preveč), ki sem jo potem, ko sem prišel domov zvečer z razvlažilcem znižal na 63%.

epicus ::

Se opravičujem za pozni odgovor - to email obveščanje očitno ne deluje več..., kakorkoli

Ideja je bila o Kronotermu, ni pa še nič določeno. @dvojka Vidim da govoriš tudi o zalogovniku. Je ta priporočjiv za hlajenje s TČ - a ni ravno to point TČ, da ne rabiš zalogovnika?

Zrak 19 C vpihovanje + talno hlajenje ni dovolj za ohladitev hiše? Sam si trenutno hladim stanovanje z 21-23 C :)

Bom pa še malo raziskal o kanalski klimi.
Open mind for a different view

fosil ::

Talno hlajenje je slaba ideja, zakaj si že sam odgovoril.
Če imaš še kakšno predstavnico ženskega spola v hiši pa sploh pozabi na to.
Tako je!

dvojka ::

Sicer stara tema pa vseeno napišem moj epilog, ker bo mogoče komu koristil. Torej talno hlajenje s toplotno črpalko + konvektor je popolnoma neuporabno. Imel v prvi sezoni 2018 sem se primarno fokusiral na hlajenje konvektorja, katero je popolnoma neprimerljivo s klimo in kot tako neuporabno. Lansko poletje pa se mi je pojavil še en ogromen problem in to je vlaga. Relativna zračna vlažnost zraka se je dvignila tudi na 88%, saj konvektor ni uspel razvlažiti prostorov. Leseno pohištvo se je zaradi tega začelo premikati, predali so se začeli zatikati, vrata se niso več zapirala... Moj epilog sta kupljeni 2 klimi za razvlaževanje in hlajenje. Klimi delujeta neprimerno bolje kot konvektor (učinkoviteje, tišje...). Prodajanje konvektorjev kot nadomestilo za klimo je kriminal!

profii ::

dvojka, hvala ti da deliš svoje izkušnje.
Meni žal trenutno ne koristijo, ampak verjamem da marsikomu bodo.

nsa_ag3nt ::

Prodajanje konvektorjev kot nadomestilo za klimo je kriminal!

Saj tega je še ... npr ir paneli.
Ali el. radiator (s kamni).

Očitno nisem dovolj jasno napisal https://slo-tech.com/forum/t727311/p599... , da je učinkovita samo klima, sploh pri nas, kjer visoka zračna vlažnost.
https://gizmodo.com/c/goodbye-big-five


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 474 75 76 77 )

Oddelek: Loža
3835544390 (5738) Utk
»

Prezračevanje novogradnja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34864061 (4258) edi123
»

Talno gretje na plin

Oddelek: Loža
286461 (5559) smacker
»

Kateri konvektor

Oddelek: Loža
133831 (3464) Alfa Dog
»

Toplotna črpalka zrak-voda TERMOTEHNIKA

Oddelek: Loža
2615025 (14480) clancy

Več podobnih tem