Forum » Loža » Peka pizze
Peka pizze
korenje3 ::
Tole mozarello bi po moje lahko z vilico potegnu dol iz pice. preprosto so preveliki kosi.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
cebelar123 ::
Take kose je rekel Vito in to je njegova pica recimo.
Rob je namenoma takšen in ni poln ampak je v njem zrak " zračni mehurčki " zato je tudi tako napihnjen.
Rob
Rob je namenoma takšen in ni poln ampak je v njem zrak " zračni mehurčki " zato je tudi tako napihnjen.
Rob
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: cebelar123 ()
Ganon ::
Mnja, stvar okusa. Meni je pomembno, da je pica ustrezna obložena. Odvečen rob, poln ali ne, je samo balast.
</head> ::
Za moj okus je tudi na telih picah veliko preveč mocarele. Ampak vsakemu svoje.
Testo pa zgleda super.
Prilepim še jaz kako slikco, ko dobim Ooni Karu.
Testo pa zgleda super.
Prilepim še jaz kako slikco, ko dobim Ooni Karu.
IL_DIAVOLO ::
Ok kdaj so pizze postale gibanice?
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Badwolff ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Ok kdaj so pizze postale gibanice?
Če s tem misliš Napolitano, potem od nekdaj...
PacificBlue je izjavil:
Mocarela se ne nareže, ampak natrga s prsti.. Testo pa izgleda super.
Jaz sem jo trgal dokler ni vito razlozo da ne in da se mora narezati. Tudi velika vecina mojstrov jo ne trga. Ampak kot je ze bilo receno vask ima svoj okus. Kakorlkoli obrnes ni je pice ki ni za pojest :)
Zgodovina sprememb…
IL_DIAVOLO ::
In ni ga mojstra, ki bi locil med stopljenim sirom ki je narezan/natrgan.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
IL_DIAVOLO je izjavil:
In ni ga mojstra, ki bi locil med stopljenim sirom ki je narezan/natrgan.
Vsa fora narezanega sira je da se ne zazge saj je ravno ptav debeli in enakomeren. To bi naj bilo se posebej pomembno v krusnih peceh.
Kot drugo pa se tudi vizualno vidi ali je sir narezan na trakove sploh pri margariti.
Drugo pa je ce ti s sirom prekrijes celo pico.
Ampak kot sem ze napisal vsak ima svoj okus.
Zgodovina sprememb…
PacificBlue ::
Mikrostrukturno gledano je mocarela sestavljen iz veriženih proteinov, in če trgaš mocarelo jo ločiš bolj na naraven način. Tako naj bi njen okus in ostale značilnosti pri peki bolj prišle do izraza. Ampak ja, kakor komu paše.
Ker je mocarela sestavljena iz vlečenja se lahko zgodi, da ohrani vlaknasto strukturo. To je posebej pogosto pri strojno ekstrudiranih mocarelah. S trganjem dejansko povečaš površino, kar povzroči hitrejše topljenje. Učinek podoben, kot če bi bila naribana.
6151 ::
Mnja, stvar okusa. Meni je pomembno, da je pica ustrezna obložena. Odvečen rob, poln ali ne, je samo balast.
rob je najboljši del pizze, če je seveda testo dobro. če ni, potem je pa zgornje mnenje na mestu
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB
TheBlueOne ::
cebelar123 je izjavil:
Spet se je malo peklo
Se mi ne da gledati za nazaj, me pa zanima katero pec imas? Drugace cestitam, zadeve izgledajo perfektno.
TheBlueOne je izjavil:
cebelar123 je izjavil:
Spet se je malo peklo
Se mi ne da gledati za nazaj, me pa zanima katero pec imas? Drugace cestitam, zadeve izgledajo perfektno.
Gorenje BOP799S51X max temp 275C
cebelar123 je izjavil:
Kaj imas posebno tehniko, da sopas zgornjo spiralo na max ali kaj podobnega? Kako izgleda spodaj? Imas crne/temnorjave pege? Das sir na pico kasneje? Naceloma perfektna pizza ne bi smela biti mozna v taki pecici.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
TheBlueOne je izjavil:
cebelar123 je izjavil:
Kaj imas posebno tehniko, da sopas zgornjo spiralo na max ali kaj podobnega? Kako izgleda spodaj? Imas crne/temnorjave pege? Das sir na pico kasneje? Naceloma perfektna pizza ne bi smela biti mozna v taki pecici.
Tehnika je sledeča:
- Najprej ogrevanje kamna na 275C + ventilator 1h
- Pico predpečem "samo pelati" na tej temperaturi " 275C+ventilator" dokler se ne napihnejo robi in malo pozlatijo.
- Nato gre pica ven in dodam ostali nadev in nastavim pečico na "275C+grill zgoraj + ventilator
Na začetku namažem rob pice z olivnim oljem za lepšo barvo " stvar okusa "
Kaj se pa tiče poda pice pa ni tako kot, če bi delal v krušni pač manjka temperatura.
Se rahlo vidi zabarvano rjavo ni pa tistih črnih peg.
Zgodovina sprememb…
Gregor P ::
Misliš, da je kamen nujno potreben?
Ker mislim da pri tej temperaturi, bi tudi sicer pizza morala biti gotova pod 10 minutami?
Mimogrede kakšne pa so časovne enote pri tvojih postopkih zgoraj? Če odštejemo 1 uro ogrevanja oz. predpriprave.
Ker mislim da pri tej temperaturi, bi tudi sicer pizza morala biti gotova pod 10 minutami?
Mimogrede kakšne pa so časovne enote pri tvojih postopkih zgoraj? Če odštejemo 1 uro ogrevanja oz. predpriprave.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
cebelar123 je izjavil:
Tehnika je sledeča:
- Najprej ogrevanje kamna na 275C + ventilator 1h
- Pico predpečem "samo pelati" na tej temperaturi " 275C+ventilator" dokler se ne napihnejo robi in malo pozlatijo.
- Nato gre pica ven in dodam ostali nadev in nastavim pečico na "275C+grill zgoraj + ventilator
Na začetku namažem rob pice z olivnim oljem za lepšo barvo " stvar okusa "
Kaj se pa tiče poda pice pa ni tako kot, če bi delal v krušni pač manjka temperatura.
Se rahlo vidi zabarvano rjavo ni pa tistih črnih peg.
Se mi je zdelo, da bo kaj takega. Pa te ne mikajo pizza peci? Recimo G3FERRARI, ce si skrt. Ker meni izgleda, da testo delas 100% po pravilih, kar pomeni, da je projekt dvodneven. Drugace imas dodaten hack, ce hoces se malo bolj pogoljufati. Ti prihrani gretje kamna ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
Dva nova okusa
Na sliki šparglji, čebulca, burrata, slanina
Ni na sliki burrata, limona, vinogradniška breskev, meta
Obe super
https://ibb.co/PYVwxR9
Ps očitno ne znam slike direkt polinkat
Obe super
https://ibb.co/PYVwxR9
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Badwolff ()
Ta hack s ponvo je zanimiv ampak, ko pečeš več kot eno pico je že zdaj s predpeko kr divje včasih :)
Kamen ni nujno potreben gre tudi s pekačem "narobe obrnjenim" če ga greješ.
Nekako sumim da je železo/pleh mogoče celo boljše za navadno pečico.
Nisem si še nabavil laserskega merilca temperature, da vidim koliko ima dejansko kamen temperature po 1h gretja.
Kaj se tiče peči me mikajo ala OONI ampak ga nimam kam dat :(
Časovne enote so nekako 4-5min predpeka, in 2min žar. Včasih če vidim da je rob že dovolj zapečen nadev pa ne izklopim za konec vse in pustim pico noter še kakih 30s.
Pečem drugi najvišji višini.
Lepo zgleda, probaj še ricotto sir malo gor dat tu pa tam za okus.
Sliko jaz dam tako da dam copy full link potem pa vse pred ...https://i.ibb.co....jgp za .jpg pobrišem ko vstavim v slotech sliko
Kamen ni nujno potreben gre tudi s pekačem "narobe obrnjenim" če ga greješ.
Nekako sumim da je železo/pleh mogoče celo boljše za navadno pečico.
Nisem si še nabavil laserskega merilca temperature, da vidim koliko ima dejansko kamen temperature po 1h gretja.
Kaj se tiče peči me mikajo ala OONI ampak ga nimam kam dat :(
Časovne enote so nekako 4-5min predpeka, in 2min žar. Včasih če vidim da je rob že dovolj zapečen nadev pa ne izklopim za konec vse in pustim pico noter še kakih 30s.
Pečem drugi najvišji višini.
Dva nova okusa
Obe super
Lepo zgleda, probaj še ricotto sir malo gor dat tu pa tam za okus.
Sliko jaz dam tako da dam copy full link potem pa vse pred ...https://i.ibb.co....jgp za .jpg pobrišem ko vstavim v slotech sliko
Zgodovina sprememb…
Kaj pa uporabljate za eno moko, da se pica ne prime na pult/lopar?
Ta del tehnike mi še manjka, za 1x delam na obrezanem pekipapirju katerega potem, ko dam pico drugič noter odstranim. Moko pa uporabljam kr enako kot za pico.
Ta del tehnike mi še manjka, za 1x delam na obrezanem pekipapirju katerega potem, ko dam pico drugič noter odstranim. Moko pa uporabljam kr enako kot za pico.
Zgodovina sprememb…
donvito ::
TheBlueOne je izjavil:
cebelar123 je izjavil:
Spet se je malo peklo
Ne vem, slika ena, na levi, je čisto preveč zažgano, zgleda kot rakasti tvor?
VladarP ::
Pica vsebuje velilo fruktoznokoruznega sirupa, ki sproza vnetja in alergije v telesu.
Akhmat sila
VladarP ::
Če jo sam delaš, je menda ja ne zalivaš s tem sirupom? (ki tega sicer ne sproža)
Visokofruktoznikoruzni sirup se nahaja v mezgah, nacho in drugih sirih, da o sunkah in salamah ne govorim.... prakticno vsepovsod. Poleg tega dodajajo v vse te sestavine notri monosodium glutaminat, ki je ojacevalec okusa. Poleg alergij in vnetij povzroca okvaro srca, jeter, pankreasa in izgubo vida.
Akhmat sila
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: VladarP ()
Linko ::
Pica vsebuje velilo fruktoznokoruznega sirupa, ki sproza vnetja in alergije v telesu.
Tole je vsepovsod in ne samo v pici
TheBlueOne je izjavil:
cebelar123 je izjavil:
Spet se je malo peklo
Ne vem, slika ena, na levi, je čisto preveč zažgano, zgleda kot rakasti tvor?
To ne moreš kaj dosti pomagat. Tukaj se je naredil zračni mehur ob delanju roba pice. Tako da se potem samo ta tanek sloj mehurja zažgal.
Mogoče bi ga lahko predrl ampak nevem kaj bi potem bilo z ostalim delom roba, ko bi zrak šel ven.
stara mama ::
Bi rekel da je dosti boljše ja kot ne, ker ima kamen neko toplotno vztrajnost, tanek pleh (pekač) je pa nima.
Sicer pa, v merkurju dobiš šamotno ploščo debeline 30mm (za peči) za mal prek 10€.
Sam jo dam na zunanji pokrit plinski žar in na polnem ognju ogrevam vsaj pol ure, šele po tistem je dovolj pregret.
Delam to tud na oglju, je pa težje držat temperaturo.
Je pa vse skup mal približek peči, recimo stopnja višje od navadne pečice in pleha.
reeves ::
cebelar123 je izjavil:
Ostra moka se uporablja pri oblikovanju. Lahko tudi koruzni zdrob oz. polento.
Pazi, da je rob loparja oster in gladek ter lopar čist in suh (drseč).
cebelar123 je izjavil:
Ostra moka se uporablja pri oblikovanju. Lahko tudi koruzni zdrob oz. polento.
Pazi, da je rob loparja oster in gladek ter lopar čist in suh (drseč).
Bom probal naslednjic da vidim razliko
6151 ::
Če jo sam delaš, je menda ja ne zalivaš s tem sirupom? (ki tega sicer ne sproža)
Poleg tega dodajajo v vse te sestavine notri monosodium glutaminat, ki je ojacevalec okusa. Poleg alergij in vnetij povzroca okvaro srca, jeter, pankreasa in izgubo vida.
Ne serji
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB
c3p0 ::
Visokofruktoznikoruzni sirup se nahaja v mezgah, nacho in drugih sirih, da o sunkah in salamah ne govorim.... prakticno vsepovsod. Poleg tega dodajajo v vse te sestavine notri monosodium glutaminat, ki je ojacevalec okusa. Poleg alergij in vnetij povzroca okvaro srca, jeter, pankreasa in izgubo vida.
Domači paradajz, če že kupiš mezgo (raje pelate), pa tako ki ga ne vsebuje. Potem raje daj kar kečap na pico... Šunka (zmleti prešani mesni odpadki z dodatki in aromami) pa tako niti ne sodi v želodec.
Nacho sploh ni sir. Glutamat je v siru in paradižniku sicer že naravno prisoten.
cronos1234 ::
cebelar123 je izjavil:
Navaden pšenični zdrob se posuje po loparju in se ne prime in lepo zdrsne dol, tudi kasneje v pečici se ne zažge.
Jaz vzamem moko. Ko dam pizzo ven jo zasucem na gitrah, da moka popada dol, ce je je kje prevec.
energetik ::
Jaz prav tako delam v navadni pečici pri 275° na navadnem plehu. Rata odlično. Seveda je predpogoj dobro testo, meni počiva vsaj 30h. Pleh prej potresem z moko in se skoraj nič ne prime.
Na 275° jo pečem nekih 5min, nazadnje mislim da sploh nisem imel žar funkcije, samo grelec zgoraj/spodaj, seveda po konkretnem predgretju nekje 3/4h.
Meni je odlična, dober približek tisti iz krušne peči.
Za nadev pa s paličnjakom zmiksam pelate iz kozerve, narežem mocarelo na tanke lističe, pa liste domače bazilike.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Gregor P ::
Torej meni v pečici na 275 C ogreti (po pisku, da je že), zgornji in spodnji grelec in v 8 minutah, brez kamna ipd., na ta tankem plehu in peki papirju rata takole:
Zdaj ko smo to testirali, pa se gremo lahko izboljšave
Zdaj ko smo to testirali, pa se gremo lahko izboljšave
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
Debeli napihnjeni robovi so itak mimo. Prava pizza je videti takole.
Men so debeli napihnjeni luknjasta robovi zakon.
Še moj postopek, če mam čas, da se tud precej bolj na hitro.
Petek zvečer - poolish, 200+200, za vzorec (1g) kvasa.
Sobota zjutraj, dodam 500 g moke, 250 ml vode, 25 g soli. Robot zmiksa. Pustim nekje do kosila, nato pretlačim in ruknem v hladilnik.
Nedelja zjutraj, oblikujem hlebčke po 225 g, nazaj v hladilnik do 1h pred uporabo.
Ene 20-30 minut pred peko zalaufam žar na max, plinski weber, webrov kamen, pokrov za pico.
Na roke raztegne testo, ga ruknem na minimalno pomokan lopar, nadevam, rob pooljim, dam na žar za 3 minute, po 90 sekundah ene dvakrat zasučem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Badwolff ()
Debeli napihnjeni robovi so itak mimo. Prava pizza je videti takole.
ja pa kaj še. s surovim testom. ker tole ni pečeno.
Pa roba pice se ne olji. To je goljufanje, ker s tem res prej rata rjava skorja, ni pa hrustljava.
Prava pica ima hrustljav rob.
Jaz prav pazim da ne dam olja na rob. Olje pomaga pri topljenju sira in da se omaka ne presuši.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: korenje3 ()
Okapi lahko še bolj mimo brcneš prosim v tem trenutku gre zmeraj bolj vse v Neapolitan pizza smer.
Jaz to gledam nekako tako kot so pred leti vsi hoteli pečti fensi hamburgerje in so zdaj povsod.
Ampak nima veze važno, da ti je dobro in nima smisla se tukaj kregat od katera mama dela najboljše pice.
Načeloma še nisem jedel slabe pice so samo različni načini priprave.
Je pa lepo videt tudi slike od drugih, zmeraj so dobre kakšne dodatne ideje.
Jaz to gledam nekako tako kot so pred leti vsi hoteli pečti fensi hamburgerje in so zdaj povsod.
Ampak nima veze važno, da ti je dobro in nima smisla se tukaj kregat od katera mama dela najboljše pice.
Načeloma še nisem jedel slabe pice so samo različni načini priprave.
Je pa lepo videt tudi slike od drugih, zmeraj so dobre kakšne dodatne ideje.
Ganon ::
c3p0 ::
Rob je že OK, ampak se močno pretirava.
Zanimivo, da sem v samem Neaplju (50 kalo - priporočam, ipd.) vedno jedel pizzo z manjšim robom, kot pri naših posnemovalcih.
Zanimivo, da sem v samem Neaplju (50 kalo - priporočam, ipd.) vedno jedel pizzo z manjšim robom, kot pri naših posnemovalcih.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c3p0 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | pekač za pizzo (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 48950 (12156) | MArkusPrimus |
» | DIY PIzza... (strani: 1 2 3 4 … 12 13 14 15 )Oddelek: Loža | 150489 (1418) | mailer |
⊘ | Domača pica (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 56885 (36758) | bluefish |
» | Picerije z najboljšimi picami pri nas (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 96015 (79105) | korenje3 |
» | "Najboljša" paradižnikova omaka za pico (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 26741 (24489) | Vajenc |