Prijavi se z GoogleID

» »

Peka pizze

Peka pizze

strani: 1 ... 5 6 7 »

s6c-gEL ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: s6c-gEL ()

echo ::

San Marzano tomato @ Wikipedia

Tu piše, da je:
San Marzano is an open-pollinated variety that breeds true from generation to generation, making seed saving practical for the home gardener or farmer.

Skratka ko imamo enkrat semena, jih lahko za naslednje leto pobiramo kar iz rastline.
Na žalost je za sajenje letos že pozno.

Ampak še enkrat - dobro omako po mojem naredi dober postopek, ne pa toliko vrsta.
Nč ne rečem, San Marzano bi znal biti "top", ampak večina paradižnikov bo "good enough", če se ga prav obdela.

Magic1 ::

echo je izjavil:

San Marzano tomato @ Wikipedia

Tu piše, da je:
San Marzano is an open-pollinated variety that breeds true from generation to generation, making seed saving practical for the home gardener or farmer.

Skratka ko imamo enkrat semena, jih lahko za naslednje leto pobiramo kar iz rastline.
Na žalost je za sajenje letos že pozno.

Ampak še enkrat - dobro omako po mojem naredi dober postopek, ne pa toliko vrsta.
Nč ne rečem, San Marzano bi znal biti "top", ampak večina paradižnikov bo "good enough", če se ga prav obdela.

Razlike so kar velike. Sem imel lani na vrtu ene pet vrst paradižnikov in so bili okusi zelo različni! Seveda pa je osnovni pogoj veliko sonca. Brez tega bo vsak paradajz zanič (jagode pravtako).
Magic

Okapi ::

Ravno sem hotel dodati, da ni dovolj samo prava sorta - tudi prava "lega" mora biti, za vrhunski rezultat.

O.

matajur ::

No, med gojitelji paradižnika velja sorta Marzano ali Marzano Redorta za precej povprečnega ali celo podpovprečnega. Glede polnosti okusa seveda, da ne bo kdo narobe razumel. To pa naredi dobra reklama.

Pravzaprav ne poznam nikogar, ki bi obdržal sorto tudi v drugem letu sajenja zgolj na podlagi okusa. Kar se pelatov tiče je toliko boljših in okusnejših sort, da vam ni treba sprobavat, da mi boste verjeli.

Magic1 ::

matajur je izjavil:

No, med gojitelji paradižnika velja sorta Marzano ali Marzano Redorta za precej povprečnega ali celo podpovprečnega. Glede polnosti okusa seveda, da ne bo kdo narobe razumel. To pa naredi dobra reklama.

Pravzaprav ne poznam nikogar, ki bi obdržal sorto tudi v drugem letu sajenja zgolj na podlagi okusa. Kar se pelatov tiče je toliko boljših in okusnejših sort, da vam ni treba sprobavat, da mi boste verjeli.

Kot naprimer?
Magic

NonPlusUltra ::

Magic1 je izjavil:

matajur je izjavil:

No, med gojitelji paradižnika velja sorta Marzano ali Marzano Redorta za precej povprečnega ali celo podpovprečnega. Glede polnosti okusa seveda, da ne bo kdo narobe razumel. To pa naredi dobra reklama.

Pravzaprav ne poznam nikogar, ki bi obdržal sorto tudi v drugem letu sajenja zgolj na podlagi okusa. Kar se pelatov tiče je toliko boljših in okusnejših sort, da vam ni treba sprobavat, da mi boste verjeli.

Kot naprimer?

Matajur, sicer se ne strinjam z oceno podpovprečnosti "San Marzano" paradižnika, a to je stvar okusa.
Magic1: "Opalka".
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."

matajur ::

Npr. Opalka, Jersey giant, Jersey devil, Amish paste so tisti, ki mi pridejo najprej na misel. Mogoče tudi Rinaldo. Je pa tako, da je pri pelatih ponavadi v ospredju predvsem čimvečji izkoristek (čimveč mesa glede na količino vode) in nekako okus v drugem planu.

In s tem spet pridemo do bistva, da je pri pici nesmiselno IMO komplicirati pri mezgi, ampak se išče predvsem neko uravnoteženost okusa. Dodatki v zmernih količinah so tisti, ki dajo piko i. To ne pomeni, da je vsaka dobra, ampak ena povprečna mezga iz trgovine (brez dodatkov, gola mezga), mozarela (ne drugi sir, ki spet izstopa) ter primerno testo, ki se lepo razvleče, po možnosti kak dan staro, to je to. Pa da ne pozabimo bazilike oziroma pri nas smo bolj vajeni origana.

Okapi ::

To ne pomeni, da je vsaka dobra, ampak ena povprečna mezga iz trgovine (brez dodatkov, gola mezga), mozarela (ne drugi sir, ki spet izstopa) ter primerno testo, ki se lepo razvleče, po možnosti kak dan staro, to je to.
Z "enimi povprečnimi" sestavinami narediš "eno povprečno" pizzo, čisto užitno in dobro, če si lačen, se ti lahko celo zelo dobra zdi, ampak so pa vseeno razlike med povprečno, dobro, zelo dobro, odlično, vrhunsko pizzo.

In seveda samo "prava" sorta paradižnika še ni zagotovilo kakovosti. Imaš slabe, povprečne, dobre, odlične, vrhunske San Marzanote (ali paradajze katerekoli druge sorte). Enako velja za mozzarello in tudi origano ni kar vsak enako dober.

O.

radmannsdorf ::


chucki ::

Sem naročil F1 semena... Da vidimo kaj bo iz njih, seveda prihodnje leto :)
AMD Ryzen 1700/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 16gb/SSD M.2
EVGA GTX 1080 Superclocked/SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + PS4 PRO + VR <3 + Nintendo Switch

harvey ::

Vodilo pri izbiri mezge naj bo, da je med sestavinami samo paradižnik in paradižnikov sok in nič drugega. Vse ostalo - sol, korektor kislosti, askorbinska kislina, sladkor... etc je znamenje, da so v piksni nezreli in nekvalitetni paradižniki.
Degoo 100Gb Free Backup Storage
https://degoo.com/g/aJlhm7b| signup 3Gb+
------
strani: 1 ... 5 6 7 »


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DIY PIzza... (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
46046383 (1587) TheBlueOne
»

Katera zmrznjena pica? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12517111 (3284) joze67
»

pekač za pizzo (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15019212 (4345) xyz133
»

Picerije z najboljšimi picami pri nas (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25454752 (37842) korenje3
»

"Najboljša" paradižnikova omaka za pico (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5617414 (15162) Vajenc

Več podobnih tem