» »

ICC

ICC

1309976 ::

Zdravo!

Malo me zanimajo vaša mnenja k samem obstoju sodišča in že razvpitem "spodkopavanju" le tega s strani ZDA.Potem me tudi zanima vaše mnenje glede same pristojnosti sodišča in poseganja v suverenost države kot takšne na kar se sklicujejo (mislim da je to ena glavnih stvari) ZDA.

Zakaj je bil vklučen tudi slavni 98.člen, v sam Rimski statut,glede na to da je zdaj očitno, da je ravno ta člen ena izmed možnosti za obhod samega statuta (ne glede na vprašanje moralnosti..)?

http://www.iccnow.org/
http://www.legal.coe.int/criminal/icc/
http://www.hrw.org/
http://www.amnesty.org/
http://groups.yahoo.com/group/icc-info/...

Tu sem napisal še par linkov za nadaljne informacije, če koga zanima!

LP

Thomas ::

Domnevne vojne zločince bodo privlekli na mednarodno sodišče in jih (ob)sodili?

Ker v vojni pravni sistem ne deluje, pa bo to sodišče zapolnilo to praznino?

Odlično! Zdaj rabimo samo še sodišče za zločince, ki operirajo v miru, pa jim tamkajšnji pravni red tudi ne more do živega, ker je premalo razvit.

Recimo za Kamenika.

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

DavidJ ::

Zakaj želijo Američani imuniteto za svoje vojake?
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

DSmidgy ::

Ne za vojake, vse državljane. Te povoz pjan Američan ko čez zelen semafor hodš in mu pri nas nič ne morejo. Sodijo mu v ZDA. A je da nekako tko hočejo? Nism prepričan.

Za en del je to bolš - bo vsaj dobil svoje. Pomoje je problem z vojaki, ki civiliste pobijajo (pomoje večkrat nenamerno kot namerno). In verjetno nočejo za te uboje odgovarjat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DSmidgy ()

Thomas ::

Ne, ni res. Samo za svoje vojake.

Če te Američan civilist ubije v Ljubljani, bo v Ljubljani sojen, tako kot do zdaj.

Če te pa vojak, pa v Ameriki.

Tako hočejo Američani, ali pa njihovih vojakov k nam ne bo.

Čist simpl.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

DSmidgy ::

Se mi je zdel da so na TV govorl za državljane in ne vojake. Vzamem na znanje.

Thomas ::

Meni je nekako logično. Oropam banko v Ljubljani in sem tukaj sojen in zaprt. Oropam banko v Phoenixu Arizona, pa sem sojen in zaprt tam. Razen če grem potem na podlagi meddržavnega sporazuma sedet v domovino zadnji, večji del kazni.

Taka je praksa za civiliste zdaj.

Če bi bil pa Ameriški vojak, na neki misiji nekje na svetu, potem si ne bi želel, da me v primeru zajetja izročajo nekakšnemu ICC. Še manj, da me moja država (v tem primeru ZDA) pošilja tja.

Mislim, da je to zelo jasno in logično in da so Evropejci rahlo zmešani če mislijo, da bodo oblasti ZDA pošiljale svoje vojake v obravnavo njim.

ICC je svetovna neumnost - IMHO.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Sid Izprijeni ::

> Zakaj želijo Američani imuniteto za svoje vojake?

Ker vejo, da grejo s svojimi izvajanji polovici sveta na penis (irelevantno je, kdo ima prav) in se bojijo, da bi ostale države lahko izrabile ICC za nagajat Ameriki.

No, vsaj tako jaz razumem. Prav se mi pa ne zdi tale Ameriški ekskluzivizem, ki bi ga radi uveljavili...

;(
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

Sid Izprijeni ::

> ICC je svetovna neumnost

IMHO pa ne. Vprašanje je pa, če bo učinkovito. Mogoče še ni pravi čas. Predstvlja pa njegova uresničitev sigurno civilizacijski napredek. Tako kot OZN, ampak tu se spet ne bova strinjala.

Joj, Sid, kam to spet rineš!

;)
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

Thomas ::

Če ni pravi čas za ICC - potem ... ni pravi čas za ICC.

A bomo Kamenika tudi poslali na ICC?

Postrelil je 4 civiliste, naš pravni sistem mu ne more nič ...

Aja - on je civilist, on je delal za svoj račun - aha!

Državna sodišča branijo nacionalno ustavo in zakone.

Kaj, katero ustavo in zakone brani ICC?

Premislite brez predsodkov! Sej ni nujno, da če RTV SLO1 novinarke za nekaj navijajo, je pa že kar kul.

;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

perci ::

Jst sem tudi proti ICC - če ameriški trigger happy vojak poči enga slovenca, mu lahko sodijo tudi naša sodišča, ne rabmo ICC.

Zheegec ::

Ajaj, ICC je spet trn v peti Američanom, sploh odkar je bil v Belgiji za vojne zločine obtožen Colin PoweL so zelo jezni na Belgijce. Pravzaprav namerno grozijo drugim državam in s tem branijo Powella pred sojenjem. Očitno so mnenja da če so tako "demokratični" da jim ne sme soditi noben tuj sodnik, čeprav so naredili zločin v tujini in bili za njega obtoženi, ker so pač tako zelo demokratični. Imuniteto pa hočejo za vse svoje državljane.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

darh ::

Jst sem tudi proti ICC - če ameriški trigger happy vojak poči enga slovenca, mu lahko sodijo tudi naša sodišča, ne rabmo ICC.


Vprašanje, a kje bi bila kazen nižja. Pri nas, kjer so katastrofalno nizke ali tam, glede na to da je ustrlu "kr enga slowenćka".
Excuses are useless! Results are priceless!

perci ::

Tudi pri nas gre eventuelno lahko sedeti za 30 let.

1309976 ::

Moram napisati kar nekaj popravkov:

1.ICC se mi zdi ena najboljših stvari za človeštvo, pod pogojem, da bo stvar zaživela (žal so proti ZDA, Rusija, itajska...).Mislim da je že skrajni čas da se ustanovi sodišče,ki bo pristojno za NAJHUJŠE ZLOČINE (tu ne gre za Janeza,ki bo ustrelil Miciko,ampak gre za hudodelstva kot takšna,npr.zločin genocida....).Tu ne gre za t.i. navadna kazniva dejanja.

2.V nobeni domači državi, ponavadi, ne sodijo nepristransko za vojna hudodelstva!!!(niti ZDA)

3.ICC bi lahko bilo sestavni del OZN,za kar pa bi bilo potrbno spremeniti UL OZN, za kar pa žal ni bilo konsenza...

4.EU nasprotuje imuniteti, ki naj bi veljala za državljane ZDA,torej ne gre le za vojake v mirovnih operacijah (čeprav bi za ta hudodelstva za katero je pristojno sodišče po mojem mnenju morali tudi ti priti v poštev...žal pa je tudi tu potreben predvsem čas....)

5.Nasplošno sem proti vsakršni imuniteti tako civilov kot vojske za najhujša vojna dejanja,ker se mi ne zdi moralno sprejemljiva.

6.V sam postopek na ICC so vgrajene varovalke, ki naj bi preprečile t.i. nagajanje.Zakaj nebi enako sodili generalu ZDA kot npr. generalu bivše YU za uporabo kasetnih bomb na civilnih področjih ipd.?

7.Ne gre se za nikakršno navijanje ...ICC naj bi,po mojem mnenju, branila tista splošna moralna načela človečnosti,neglede na to da se sklicuje na MJP, načela ter pravila MP...

8.ICC deluje po t.i. načelu komplementarnosti,torej imajo prvenstveno odgovornost za pregon storilcev še vedno sodišča posameznih držav ( pri sodišču za ex YUG je imelo npr. mednarodno sodišče prednostno vlogo), kar veliko ljudi smatra za korak nazaj v razvoju...

9.Žal pa je ICC trenutno vse preveč odvisen od politične volje držav!!

10.ICC je pristojno za:
-genocid
-hudodelstva zoper človečnost
-vojna hudodelstva
-agresijo (dolgo problem definicije)

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 1309976 ()

1309976 ::

Problem,kot ga jaz razumem, je pri ZDA predvsem v tem, oni sami niti pomislijo ne na to da bi izročili svojega državljana drugi državi ali medn. instituciji v sojenje,neglede na to, da sami silijo mnogo držav prav v to; nijh je strah predvsem tega, da bodo države podpisnice izročile njihovega državljana, za katerim je tiralica ICCju, kjer mu bodo skoraj gotovo sodili strože in bolj objektivno kot v ZDA.Problem je torej predvsem v izročanju drugih držav.

LP

DavidJ ::

Thomas, potem bi naj Miloševiću sodili v Beogradu?

In če so tako z veseljem sodili celotnemu nacističnemu ustroju po ww2, me zanima zakaj niso obsodili še britansko-ameriškega vrha za bombardiranje Bremna ... recimo.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DavidJ ()

Sid Izprijeni ::

@davids

Mislim da s tistim Bremnom misliš Dresden, kajne? Ja tisto je res bil vojni zločin. Pa A-bombi tudi. Pač zgodovino pišejo zmagovalci. Tudi naši komunajzlarji so pobili kup civilov. Pa francoski 'Rezistons' tudi. V Vietnamu je bilo tega tudi kot solate. Se mi niti ne da več naštevat.

Lepo bi bilo, da bi se vsaj za nazaj pokazalo obžalovanje, če že odgovornih niso privili.

Je pa vendarle treba tudi vedeti, da je morda prav bombardiranje Dresdna imelo odločujoč katarzičen učinek na psiho nemške nacije, ki jih je z nekajdnevnim peklom na zemlji zbudila iz nekakšnega zombijevskega spanca, kamor so jih zazibali naciji. Z A-bombo je bilo podobno. Šlo je za nekakšna kaznovanja in streznitev dveh nacij, ki sta navdušeno podprli svoje voditelje in s tem začeli vojno. Pravica pa je vendar vedno bolj na strani napadenih. IMHO.

:)
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

Thomas ::

Pravice sploh ni. Samo moč je.

Kavelj je samo v tem, da če se ne obnašaš "pravično", potem v moči nazaduješ. Obvezno moraš biti kot tisti kralj iz Malega princa, ki je pametno ukazoval Soncu, kdaj naj zaide in kdaj naj vzide. Če hočeš zlorabiti svojo moč, potem kmalu ugotoviš, da je nimaš več (toliko).

Če si pameten, boš pravičen in ne boš zmanjševal svoje moči.

How very Zen, isn't it? :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

DavidJ ::

@Sid Izpirjeni

Dresden, ja. :)

In še -- niso napadeni vedno zmagovalci. Oni pa napišejo pravico.

Očitno ICC ne more bit nepristranski. Kar je pa slabo oz. lahko se vprašamo, kaj to dejansko pomeni. Bi bil boljši naziv sodišče zmagovalcev za njihovo pravico, npr.

:\
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Zheegec ::

Če si pameten, boš pravičen in ne boš zmanjševal svoje moči.

Točno tako. Tako zelo pravilno kot imajo Američani na Kubi zaprte "vojne zločince" ki živijo v nehumanih razmerah in jim sodijo kot vojnim zločincem, samo jim ne priznajo statusa vojnih zločincev. Sodijo jim Američani, prav tako dobijo ameriškega zagovornika.

Če imaš moč jo zlorabi, ne biti pravičen, ker ti bo to zmanjšalo moč ki jo imaš.

:\
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ujeli Anteja Gotovino v Španiji (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
646005 (4334) Thomas
»

Nepravičnost ameriškega sodnega sistema? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
584635 (3913) Thomas
»

Guantanamo Bay' (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20412322 (9535) OwcA
»

Washington se zahvaljuje Ljubljani za podporo vojni v Iraku (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
1507990 (6834) nevone
»

imuniteta ameriških vojakov? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
1537459 (5794) Thomas

Več podobnih tem