» »

Toplotna črpalka katero izbrati

Toplotna črpalka katero izbrati

««
25 / 77
»»

IL_DIAVOLO ::

Ce ne prideš z ogrevanjem pod 1000 evrov, se ti načeloma cenovno ne izplaca ne TC in ne peleti. Razen udobje.

Jaz bi nadgradil obstoječ sistem in morda kupil kaksno rabljeno pec(jih radi ven mečejo), ce ni financ za fasado. Poraba drv se bo zmanjsala z minimalnim vlozkom.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

aborko ::

Veliko je poleg izolacije odvisno tudi od radiatorjev. Če so ti zelo veliki in tip 33 in obtočna na max zadostujejo že bistveno nižje temp. vtoka kot 50, tudi pri slabo izoliranih hišah. Za talno je pa itak še potrebna še nižja temperatura. Tudi na radiatorje lepo pašejo nizkotemperurne TČ, če so primerne moči in da je vsaj malo izolirana hiša ter radiatorji veliki.

bogdan0 ::

gre se mi tudi za udobje-to je res
zato sem rekel ali-ali
če gledam dam za pelete cca 1300 - za elektriko pa bi dau kolk verjetno? če bi seveda želel imeti željeno temperaturo nekje v normativu 20 oz do max 24?
radiatorji so tako kot morajo biti in zadost preveliki-sedaj imamo absolutno preveliko temperaturo ker je prevroče - ampak kurijo vsi in zato težko nekako dopoveš koliko in kdaj.
ta sistem nadgraditi mi je tako (zakon je podani do 2023 za starogradnje če sem ok gledal za letnico 1995) zdaj da dajem notr peč na drva ki ni po standardu mi je brezveze, da kupim peč kot je po standardu in dam cca 4k€ sem na istem kot če dam na pelete.
torej če bi zmontiral to tc in bi dal za 5 let fasado mi je avtomatsko premočna? kaj lahko zgubim v tem primeru?
ampak nikoli nevem - kaj pa če teh 5 let ne bom dočakal - tudi to se sprašujem

Neon87 ::

Kaj pa če daš nizkotemperaturno TČ+peč na pelete ali peč na drva za nekaj res mrzlih dni na leto, pod - 5C?

bogdan0 ::

zakaj bi to delal?
za pelete so mi dali ceno cca 6300 + odkup stare peči tako da pridem na cca 5900 -50% subvencij - tako da sem nekje na 3000€.
se pravi v bistvu če sedaj damo na tehnico se mi splača najbolj ta peč na pelete?
ker bi sedaj recimo zakuril cca 1300€ - ko naredim fasado potem verjetno manj?

Neon87 ::

Ker z nizko TČ bi imel obdobje brez dela 10mesecev na leto, 2 meseca pa bi kuril na pelete ali drva. Ko bi izoliral bi pa kuril na TČ celo leto, če bi kdaj močno stisnilo pa bi lahko malo zakuril pelete ali drva..

bogdan0 ::

aja pozabil sem omeniti še da imam sanitarno tc - 2 leti staro - tako da bi to obdržal v obeh primerih

če bi to kombinacijo delal me pride cca 10-12kEUR
za ta denar dobim fasado

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bogdan0 ()

nerro32 ::

Poznam primer, kjer so dali 12kW TČ nizkotemperaturno (ogreje do 60 stopinj) na hišo brez izolacije in s starimi okni. Nadomestili so staro peč na drva. Hiša je sicer večja, ampak ogreva se samo en štuk, cca. 80 kvadratov in 6 (velikih) radiatorjev. V letošnjih hladnejših dneh (se pravi podnevi 0 ali manj, ponoči pod -5 stopinj) je TČ gonila na polno, porabe dnevno preko 100kWh in je imela včasih težave ohranjati željeno temperaturo 23 stopinj. Dodatno so namestili še Centrometalovo kombo peč peleti-drva in zdaj v hladnih dneh kurijo še pelete. Poraba je še vedno velika in pravijo, da je skoraj tako, kot če bi kurili na prostem, toplota takoj uide. Prej so imeli doma drva in so dosti pokurili, ampak tisto pač ni tako udarilo po denarnici, tako da obžalujejo nakup TČ.

V glavnem za neizolirano večjo hišo jaz ne bi priporočal TČ, sploh če je nizkotemperaturna. Zdaj, ko se kuri na drva in je temp. v radiatorjih visoka, se zdi vroče. Ko bo pa ta temperatura 50, bo pa naenkrat prehladno. Kupovati tako TČ kot peč na pelete se mi tudi ne zdi smiselno. Enkrat na teden napolniti zalogovnik s peleti tudi ni noben problem, če si še pri močeh :) Tudi ta ponudba za TČ je že tako visoka, da se za nekaj več naredi že fasada. Morda je smiselno pridobiti še več ponudb.

Tako da pri podani izbiri med TČ in peleti dam glas peletom. Vseeno pa ne vidim nekega smisla menjati, če daš zdaj 1200eur za drva, potem pa 1300 za pelete? A je vredno investirati v peč za pelete zato, da boš potem letno še v večjem minusu? Nisem ekspert, ampak mislim, da bi te elektrika za TČ prišla še dražje pri kombinaciji neizolirane hiše in radiatorjev.

Sicer si rekel, da ne tega predlagat, ampak moram - pri obnovah hiš je bolje najprej menjati okna in narediti fasado, šele nato menjati vir ogrevanja. Tako pravijo pravi eksperti, ne jaz :)). Raje kako leto še počakati in našparati, potem narediti fasado, pa šele kasneje menjati peč za TČ.

floyd1 ::

O peletih bom rekel samo to, da v zadnjih 2 letih poznam več ljudi, ki so to vrgli ven, kot tistih, ki so si jih na novo namislili. Niso več tako hudo poceni, če pa vzameš slabše, lahko imaš hitro probleme.

Glede toplotne pa ti bodo itak majstri dovolj povedali (in naračunali). Bo pa s tvojo precejšnjo kvadraturo, brez fasade in s slabo izolacijo proti strehi težko narediti nek čudežni prihranek. Ko pa bo narejena še fasada in dobra izolacija proti strehi, bo precej drugače.

Sicer si že povedal svoje prioritete, a po mojem bi bilo boljše prej narediti dobro fasado in izolacijo zgoraj, pa magari en poceni eloblok v klet za nekaj let.

Furbo ::

Če ti ni pretežko kuriti z drvmi naprej, bi bilo bolje dati gor fasado, kot pa neke fancy pumpe.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Vuli ::

samo 23C dosečt pri neizolirani hiši s starmi okni je pa kar. 23C je že tko veliko
|Gb x570 Pro|R9 5900x|32GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

floyd1 ::

Okna so super. Troslojna okna letnik 2019 pravi Bogdan.

bogdan0 ::

ja tako je okna so ok - to ni problem 3 slojna nova še zdaj :D
ampak za zakon 2023 - bo nekaj treba urediti in tukaj pomoje ne pride drugo v poštev da dam potem na pelete recimo ker fasada mi ne bo znesla v teh letih + tega žau moram obnoviti drenažo k jo tast ni ok nardil.
kar se tiče tč - sem govoril z svetovalko na orci - ženska na telefonu se je absolutno grdo obnašala + tega mi je tisto eno kar po telefonu direkt v obraz vrgla - češ tu maš k*** 9300EUR naprej pa sva zakličila.
petrol mi je dau to ponudbo te t kot sem omenil za 8700EUR (ampak tukaj ni verjetno vrtine zraven) - dvomim pa da bom prišeu pod eno 8k za ok zadevo.
če dam na drva novo peč - kupim drva + tega jih morem obdelati - obdelava ponavad nanese na mene samega (in da rešiš 20 kubikov in spraviš pod streho) potem veste kje sem
+ tega ne vem - sem tukaj res skeptičen - spraševal sem okol tukaj in še noben mi ni rekel da ni zadovoljen. tudi tisti ki so stare peči predelali na pelete (ampak to jaz ne bom delal) ker enostavno povedano raje menjam peč in kupim za isto eno pelete in ležim kot pa se matram vedno sam.
Kar se tič izolacije pod streho ni problema - to lahko sedaj nadgradim + 10
pelete sem sier gledal a1 smreko za 260EUR za tono.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bogdan0 ()

IL_DIAVOLO ::

Ma jebes ta zakon. Kaj misliš da bodo bakici s 300 evrov penzije prepovedali uporabo stare peci?
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

nurmaln ::

@bogdan0

Jaz sem se pred par leti isto ukvarjal z dilemo peleti ali TČ, zaradi cene sem se odločil za pelete. Pa ker se mi vseeno ne da vsak dan ukvarjati s pečjo sem vzel Pelson X3 (tale verzija), ki ima zalogovnik za 180kg in pepel iz kantice ven vržem nekje na tri polnjenja. Drugega dela ni.
Kljub temu bi se danes odločil drugače, enostavno ni ga čez komot. Dop**** ti tisto filanje peletov na pet-šest dni. Pa pospravljanje peletov ko jih pripeljejo. Moj nasvet je TČ, če pa ne ti dam pa jaz svojega Pelsona za nek pameten denar pa grem jaz na TČ. :D
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Utk ::

Prej so imeli doma drva in so dosti pokurili, ampak tisto pač ni tako udarilo po denarnici, tako da obžalujejo nakup TČ.

Obžalovat bi morali nekaj drugega. Pomanjkanje pameti in logike.

Tako da pri podani izbiri med TČ in peleti dam glas peletom. Vseeno pa ne vidim nekega smisla menjati, če daš zdaj 1200eur za drva, potem pa 1300 za pelete? A je vredno investirati v peč za pelete zato, da boš potem letno še v večjem minusu? Nisem ekspert, ampak mislim, da bi te elektrika za TČ prišla še dražje pri kombinaciji neizolirane hiše in radiatorjev.

Na pelete greš zato, ker je centralna na pelete cenejša od centralne na drva. Kurjava je res nekaj dražja, ampak je pa z njo manj dela.
TČ bo porabila manj elektrike kot stanejo peleti. Porabi tam nekje okoli drv. Res, da v strašnem minusu je lahko dnevna poraba velika. Ampak to pomeni, da če je cel mesec pod nulo, boš porabil v neizolirani hiši v najhujšem primeru, s tistimi 100 kwh dnevno, 300 evrov. Ja, sliši se strašno, ampak izven tega strašnega meseca, ki pride enkrat na 10 let, bo porabila tudi v neizolirani hiši 100 evrov na mesec. Pa si zračunaj kolk je to na zimo in kolk je to dražje od 15-20 metrov drv. Nič.
Če živiš nekje, kjer je 3 mesece pod nulo, in to v neizolirani hiši, potem pa bog pomagaj. Smo spet pri tistem prvem primeru, v katerem obžalujejo napačno stvar...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

bogdan0 ::

živim v bistvu v prekmurju. tako da ni neki hude zime.
Recimo brat ima tc v neizolirani hiši - talno gretje - v drugi hiši ometno izolacijo cca 5cm - radijatorski sistem - vezano na 1 tc ogreva na 20-22max in plača cca 900EUR letno se pravi za obe hiši. v čem je fora? ima pa zrak-voda tam kjer je talno je cca 150m2 - druga je pa ca 300m2 + tega v nobeni hiši niso 3 slojna okna (recimo kot pri nas) v veliki so stara cca 30 let - v manjši pa 2 slojna

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bogdan0 ()

BuDi79 ::

Enkrat te dni se moram oglasit pri sosedu ker bom dobil popizditis zaradi njegove nove toplotne črpalke. Glasna je kot da je odprl predelovalni obrat.

nekikr ::

In rekel ti bo, da je v mejah dovoljenega in da se obriši pod nosom. Visokotemperaturne TČ so en velik nateg sosedov, pa tudi nizkotemperaturne, če so preblizu hiš, da se potem zvok še odbija. Vse kar lahko narediš pa je to, da zelo jezno stopicljaš na mestu.

Valvoline ::

bogdan0 je izjavil:

živim v bistvu v prekmurju. tako da ni neki hude zime.
Recimo brat ima tc v neizolirani hiši - talno gretje - v drugi hiši ometno izolacijo cca 5cm - radijatorski sistem - vezano na 1 tc ogreva na 20-22max in plača cca 900EUR letno se pravi za obe hiši. v čem je fora? ima pa zrak-voda tam kjer je talno je cca 150m2 - druga je pa ca 300m2 + tega v nobeni hiši niso 3 slojna okna (recimo kot pri nas) v veliki so stara cca 30 let - v manjši pa 2 slojna

Odvisno na kaksno T si/ste navajeni, zame je minimum 25c. 20c je ze zmrzovanje.

Utk ::

Na kaj pa kuriš, da rabiš 25? Če imaš stalno temperaturo ne rabiš 25, če kuriš 3 ure na dan, pa niti 30 ni dost.

bogdan0 je izjavil:

živim v bistvu v prekmurju. tako da ni neki hude zime.
Recimo brat ima tc v neizolirani hiši - talno gretje - v drugi hiši ometno izolacijo cca 5cm - radijatorski sistem - vezano na 1 tc ogreva na 20-22max in plača cca 900EUR letno se pravi za obe hiši. v čem je fora? ima pa zrak-voda tam kjer je talno je cca 150m2 - druga je pa ca 300m2 + tega v nobeni hiši niso 3 slojna okna (recimo kot pri nas) v veliki so stara cca 30 let - v manjši pa 2 slojna

V čem bi bla fora? To je normalno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Furbo ::

Nerealni zakoni so bullshit, tik pred zdajci bodo itak podaljšali roke, bolj plašni bodo imeli do tedaj že nove nategunske peči, ostali pač ne in to je to.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

nekikr ::

Če že mečemo subvencije na vse konce, med drugim tudi "bogatašem" za nove EV igrače, potem bi lahko dali tudi malce večjo spodbudo vsem s starimi pečmi, da jih zamenjajo za kakšno TČ ali nekaj novejšega. Čist zrak ne bi smel biti nek hud luksuz. Se mi zdi, da je bolj zdravo, če doma kadiš v dnevni sobi kot da greš na sprehod čez kakšno starejšo vas.

Zvezdica27 ::

yo,

absolutno visokotemperaturno, saj nimaš izolacije.

Izoliraj čimprej.

Panasonic je kul, kot je še vsaj 10 drugih firm. Najdi še 3 ponudbe pa se pač odloči. V tem rangu so še LG therma V, recimo.

Pozabi pelete. TČ je the way to go.

Ostalo je stvar preferenc, lej, vsak ima svojega monterja, mojstra...

Glede temperatur: jaz imam 20 in mi je vroče za popizdit, komaj spim. TČ bi zmogla mnogo več.

zz

Utk ::

Radiatorji so praktično zastonj. V največji sobi zamenjaš radiator za večjega, največjega kolk gre not. Starega premakneš v manjšo sobo. Itd po bajti. Z enim kupljenim radiatorjem, ali dvema, imaš povsod večje radiatorje. In pozabiš na visokotemperaturno, ki bo zmeraj več porabila, večji radiatorji bojo pa zmeraj zahtevali nižjo temperaturo, tudi ko dodaš izolacijo.
Dajte malo premislit kaj se splača in kaj ne, pa ne samo trgovcev poslušat. Madona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

feryz ::

bogdan0 je izjavil:

živim v bistvu v prekmurju. tako da ni neki hude zime.
Recimo brat ima tc v neizolirani hiši - talno gretje - v drugi hiši ometno izolacijo cca 5cm - radijatorski sistem - vezano na 1 tc ogreva na 20-22max in plača cca 900EUR letno se pravi za obe hiši. v čem je fora? ima pa zrak-voda tam kjer je talno je cca 150m2 - druga je pa ca 300m2 + tega v nobeni hiši niso 3 slojna okna (recimo kot pri nas) v veliki so stara cca 30 let - v manjši pa 2 slojna
Če živiš v Prekmurju, rabiš samo malo globjo luknjo skopati in malo sreče, pa imaš toplotno s COP 100 in več.
Če ne probaš, ne veš.

IL_DIAVOLO ::

Utk je izjavil:

Radiatorji so praktično zastonj. V največji sobi zamenjaš radiator za večjega, največjega kolk gre not. Starega premakneš v manjšo sobo. Itd po bajti. Z enim kupljenim radiatorjem, ali dvema, imaš povsod večje radiatorje. In pozabiš na visokotemperaturno, ki bo zmeraj več porabila, večji radiatorji bojo pa zmeraj zahtevali nižjo temperaturo, tudi ko dodaš izolacijo.
Dajte malo premislit kaj se splača in kaj ne, pa ne samo trgovcev poslušat. Madona.


Potem niti ne bi študiral o napravi z življenjsko dobo 10 let ali vedno dražjimi peleti, ampak bi optimiziral pec z zalogovnikom in regulacijo, da jim ne bo vroce.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Utk ::

Ta reč stane dvakrat več od dovolj močne toplotne črpalke, in še zmeraj imaš delo z drvmi.
10 let...ne bluzi.

bogdan0 ::

heh. res vas je tukaj preveč z različnimi mnenji in nobenim konkretnim zaključkom :D
zanimajo me tudi pojmi
zrak/voda - če prav razmem tukaj ne rabiš vrtine?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bogdan0 ()

IL_DIAVOLO ::

Bluzis ti...kako bi zalogovnik in pamet stala 10 jurjev is beyond me. Niti z novo pecjo vred ne doseže te cene.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

feryz ::

Očitno je tak predračun pridobil. Take imajo obrtniki radi.
V resnici je prej jurja, kot deset. Pa še mora ostati za par pirov.

bogdan0 ::

očitno je tukaj preveč pametnih uporabnikov in ne dost nasvetov :D

če bi imel možnost zalogovnika bi to naredil
najmanj 2x800 bi rabil baje - jest bi dau tud 3x če je treba
ampak nimam prostora - najbližji prostor je cca 20m po evni razdalji
saj zalogovnik dobiš po ugodni ceni
zarad višine mi gre notr sam 800

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bogdan0 ()

Utk ::

16 kw toplotna po subvenciji stane 3 jurje:
https://www.emundia.si/lg-ogrevalna-top...
Subvencija je 40% ali 2400. Tu nekje.

Pustimo to, da lahko par sto evrov prišparaš še, če ti 12 kw čipajo na 16, ker je razlika samo v elektroniki. In pustimo to, da ne rabiš več kurilnice niti drvarnice.
Tudi če obdržiš drva za backup, brez pameti, enako kot imaš zdaj, te pride 4 jurje. Dobiš pač nekaj manj subvencije.
Kolk stane nova peč na drva z zalogovnikom in vse kar spada zraven pa kar ti povej. In ja, nekateri dajo tudi debelo čez 10 jurjev. Zakaj, niti meni ni jasno.

Črpalke so se pocenile za 50%, peči na drva so se podražale za 2x ali 3x. Drugi časi so.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

BorutK-73 ::

Bogdan, kaj pa če zraven TČ kupiš še kamin za dnevno sobo za mrzle dni.
In kamin je tudi super rezerva v primeru žleda ali snegoloma ko ni elektrike.

Zgodovina sprememb…

Goran's Blog ::

Bi bil kdo posneti video svoje toplotne črpalke ka dela na polno ?
Zanima me koliko so dejansko glasne, nimam opcija kje blizu mene da bi zadevo šel poslušat.

nekikr ::

Daj nehaj no. Samo kreten si v dnevno sobo vgradi kurilnico. Žled in snegolom? Imaš še vedno travme na 10 let nazaj, ko se je to zgodilo, pa bi se rad zavaroval, če se spet pojavi čez 30 let enkrat za nekaj dni max?
Če bo dobro izoliral hišo in jo imel v ogrevalnem režimu 24/7, potem bo šele po treh dneh opazil, da je kakšno stopinjo hladneje.
Če že imaš fetiš na ogenj ali bi žena rada romantiko, potem vgradiš estetski kamin na bioetanol. Lepe, moderne oblike, prižgeš, ko bi imel lepo in ugasneš ko ne potrebuješ več ognja. Brez dimnika. Brez zajebavanja z nategunskimi kmeti, ki imajo vsi po vrsti "suha" drva, od katerih sicer kar teče, ko jih vržeš v kamin. Brez čiščenja stekla na tri dni. Brez pobijanja žužkov, ki lezejo iz drv.

Goran's Blog je izjavil:

Bi bil kdo posneti video svoje toplotne črpalke ka dela na polno ?
Zanima me koliko so dejansko glasne, nimam opcija kje blizu mene da bi zadevo šel poslušat.

Nizkotemperaturna se sliši toliko kot klima. Pozimi je tako ali tako nihče ne bo slišal, ker imajo zaprta okna. Visokotemperaturne bi morali pa prepovedati, ker posiljujejo sosede s hrupom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

IL_DIAVOLO ::

No, ce nimas prostora, potem pa le poglej tisto od @utk-ja.

Lp
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

bauci ::

Imel peč na olje. Ker me je stalno nekaj hecala, sem se lani odločil za TČ Daikin. Manjša novejša hiška, izlolacija kot se šika, fasada. TČ najnovejša, super tiha, ni da ni. Poraba elektrike skoraj nič.
Danes.
Za to, da imam v hiški 2x45m2 22 stopinj porabim cca 40 kWh elektrike na dan, kar pomeni cca 1200 kWh na mesec. Ko je zunanja temperatura pod 0 stopinj je hrup zunanje enote vsake toliko časa tako močan, da se ponoči zbudim, čeprav je zunanja enota na nasprotni steni hiše in vmes dve stene. Še sreča, da nimam bližnjih sosedov.

IL_DIAVOLO ::

To je ogromna poraba.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

bauci ::

Ja vem. Mi prodajalec in monter ne znata pojasniti zakaj je tako :(.

aborko ::

To je nekaj narobe s TČ, ali je plin spustil ali pa mogoče skoz delajo grelci. V tako mali izolirani bajti bi morala biti poraba polovico ali manj tega kar praviš.Manj kot 1200 kWh bom imel jst januar, pa imam skoraj 300m2, ogrevanih 180 m2. Pa nobenga Daikina, le 15 let staro TČ vstopnega razreda.

bauci ::

Hiška 6x8, pritličje + mansarda, 14cm izolacije fasade. Hiška stara 12 let, Daikin Altherma 3 montaža sredi 2020.

Utk ::

Za daikin si plačal 30 procentov več kot bi za kaj drugega. Naj zrihtajo ali pa naredi štalo iz tega po vseh forumih.
Kolk je pa močna? Radiatorji?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

bauci ::

7,5 kW. Trenutno ogrevam 4 radiatorje 800x600 in bojler 180l.

Utk ::

Pa so dost veliki radiatorji za hiško? Če jim ne uspe segret, da mora stalno na polno delat, ni dobro. Za tako malo hiško bi morala tudi 7,5 kw delat zelo na izi.

sbawe64 ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

To je ogromna poraba.

Kot da nima 14 cm na fasadi in okna na kip 24/7 :D.
Šalo na stran, če ni ravno lociran v Jakutsku pri -45C, potem je poraba prevelika.

bauci
Preveri, na kateri temp. se prižgejo grelci.
Kateri model tč ? Na koliko grejete sanitarno vodo, koliko litrov je bojler, okvirna dnevna poraba tople vode ?
Talno ali radiatorji ?

Tega pokliči
https://www.telmos.si/
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sbawe64 ()

bauci ::

Kako pa preverim kdaj se vključijo grelci?

floyd1 ::

Goran's Blog je izjavil:

Bi bil kdo posneti video svoje toplotne črpalke ka dela na polno ?
Zanima me koliko so dejansko glasne, nimam opcija kje blizu mene da bi zadevo šel poslušat.

Tak posnetek ti ne pove nič. Niti ne veš, kaj naredi z zvokom mikrofon in kaj potem software, ne veš, iz kakšne razdalje je posneto, glasno pa bo hmmm..., koliko na glas boš sam naredil pri predvajanju.

Čez dan moram dobro pogledat, da sploh vidim, če deluje. Slišim je ne, promet iz 50m oddaljene ceste jo preglasi. Ponoči pa se sliši, ker je pod oknom spalnice in ker je zunaj tišina. Nerodno je še to, da ponoči dela z malenkost višjimi obrati (ker je bolj mrzlo) in zato v povprecju glasneje. Ni pa to nek nadležen zvok. Lastniku itak nikoli ni :)).

Toplotna je Estia, ki je v času nakupa veljala za eno tišjih na tržišču v "klima" segmentu.

koyotee ::

Tudi TČ ni vsemogočna, nam jo je momter odsvetoval. Poleg tega, če hočeš celotno subvencijo moraš še jeb*** raufnk podret.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Utk ::

Dobro te nategnu.
««
25 / 77
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ena ženska, ki je izgubljena med ponudbami TČ in IR paneli (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16610306 (2621) a_borlak
»

Katero ogrevanje za hiso (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21936906 (13546) fikus_
»

Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22557293 (22022) Jurij25
»

Kolikšna je električna moč toplotne črpalke? (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
7141240 (11882) zamotsloteh
»

Ogrevanje hiše s toplotno črpalko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
382153250 (120074) Zvezdica27

Več podobnih tem