» »

EVROPSKA UNIJA sedaj ali nikoli

EVROPSKA UNIJA sedaj ali nikoli

gorenc ::

Zanima me, koliko izmed vas je navdusenih nad EUjem, koliko jih misli, da bi se Slovenija morala zavarovati pred vdorom "vsiljivih" tujcev in ce bi bil referendum danes, za kaj bi se odlocili?

OrlyTM ::

Jest sm zihr za EU ... sicer niso oh in sploh, ampak za nas bi blo precej bolje če bi bli že zdej v EU ... vdor tujcev ... hm ... boli mene kurac kter tip je direktor firme, ki vleče mastne denarce ... zarad mene je lahk tut kitajc ... men je važn, kaj mam jest od tega ... in od konkurenčnih kupcev bi mel jest precej več kot od našega preljubega npr. telekoma !!!
Nej pridejo in vlagajo, itaq se s pametno diplomacijo da precej profitirat, če bodo pa naši gumpci v parlamentu še kar po zobeh partizane in domobrance vlekl namest da bi delal, pol bo pa bol mal od tega ... damn ... sm se kr zjezov ...

EU je nujnost, edino tako lahko ostanemo v igri pri razvoju.
Če bi bil referendum pol leta nazaj bi glasoval za EU in prav tako tudi danes !!

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

JLP ::

Se čist strinjam z OrlyTMom.
Edin u naše poslance nč ne verjamem preveč.
Jh že kr vidm koko bojo zajebal vso stvar namest da bi kej od tega mel.
Glasoval bi ZA.
Live long and prosper!

Jeronimo ::

Vsekakor bi glasoval ZA.
Sicer pa počakajmo in bomo videli, če bo EU prenesel skupno valuto tudi materialno.
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

Matty ::

EU? Sem ZA :D , vendar Slovenija se ne izpolnjuje vseh kriterijev potrebnih za vstop (pa tudi se ni politicne volje v EU za vstop novih clanic). Za EURO pa itak, da niti pod razno ne izpolnjujemo vseh Maastrichtskih kriterijev, zato lahko skupno valuto ali EURO v Sloveniji po vstopu v EU kar sanjamo...

Orly... glede direktnih investicij pa naslednje... Slovenija je na eni skrajnosti glede le teh (je zelo zaprta), medtem ko je Madzarska na drugi skrajnosti. In mislim, da je pri tem potrebna previdnosti, ker so na Madzarskem res bolj odprti zunanjemu premozenju vendar so se tudi prevec razprodali! In vse skupaj jim niti ne pomaga tako v ekonomskih kazalcih... (res pa je, da je prav zaprtost direktnih investicij ena izmed omejitev vstopa v unijo).

Pred vstopom v EU je potrebno se mnogo postoriti, saj se ni potrebno zagnati v EU. Problem bo nase gospodarstvo, ki je precej nekonkurencno (so tudi svetle izjeme, ki pa so prej izjeme kot pravilo), da ne govorim o kmetijstvu. Ne vem ce se zavedas, samo skoraj celotno kmetijstvo zivi na drzavni podpori (da je lahko konkurencno). Zato, vse terja svoj cas...

Sicer pa, ce imas izobrazbo, se nimas kaj bati z vstopom v EU. Bo vsaj prosti pretok delovne sile, in grem lahko brez problema z delovnimi dovoljenji delat kam ven... In prav EU pomeni prosti pretok blaga, delovne sile, financnih sredstev, ...

Glede na to, da smo bili v socializmu kar nekaj desetletij, bi nas preskok v kapitalizem cez noc zelo obremenil. Da ne govorim o socialnih nemirih, nezaposlenosti, ...

Sem pa odlocno proti vstopu v NATO. 8-O8-O

Thomas ::

Sem odločno za vstop v NATO in EU. Bodoči predsednik vlade - ki ga jest nisem volil, je pa premočno zmagal - ima za moj okus vse preveč težav zdajle pri sestavljanju vlade. Slovenski politični prostor potrebuje evropskega vetra.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Aggressor ::

Mislim, tole pa je vir smeha za en teden. EU uber alles my ass...
Edinole z Mattyem se lahko delno strinjam, ostalim pa tole:

EU NI le gospodarska, pač pa predvsem politična združba, tako da iz našea vstopa nikakor ne sledi, da bomo nosili posledice le na gospodarskem področju. Hitreje kot bomo hoteli vstopiti, več kompromisov bomo morali skleniti in večkrat bomo v podrejenem položaju. Ja kaj pa vi mislite, da si nas EU tako srčno želi, da bomo kar čez noč tam, pa še s kakšno nagrado povrhu?? Pa da se bo položaj kar čez noč spremenil?? Naj vas opomnim, da smo država v tranziciji, ki je deset let nazaj spremenila tako politični kot gospodarski sistem, opravka pa imamo z utrjeno (no, v nadaljevanju bom v to podvomil) in izkušeni diplomacijo, katere cilj je predvsem zaščita lastnih interesov in izraba članic oz. kandidatk. Ne sicer odkrito, vsem je namreč veliko do take ali drugačne kohezije in sodelovanja, ampak že če govorimo o tem v okviru današnje ekonomije, jim možnosti ne manjka.

Kot prvo, naša birokracija je obup. Nekoga sem slišal klamfati neumnosti v zvezi s tem, da smo preveč zaprti. NIKAKOR nismo ZAPRTI za tuje naložbe, pač pa imamo birokracijo, katere okoren sistem tujce odvrača od izgradnje infrastrukture in urejanja papirjev pri nas. Drugi razlog je nekonkurenčnost in nezanimivost naših podjetij. Glavni krivec za to pa ni vlada, pač pa predvsem mennedžerji, ki se vse prepočasi učijo sodobnega tržnega gospodarstva. Le kakšna desetina slovenskih menedžerjev namreč dela primerjave s konkurenco globalno, vsem ostalim vid ne seže dlje od sosednjega konkurenčnega podjetja. TO JE SLIKA NAŠEGA GOSPODARSTVA, namreč nekonkurenčnost, nezmožnost razvijati se skladno z globalnim trgom, zraven pa dodajo svoje še neustrezna državna izobraževalna in fiskalna politika. Prav zaradi neustreznega sistema izobraževanja bomo imeli v prihodnje velik beg možganov. Ampak naših politikov to seveda ne zanima. Torej, radikalna prenova državne in civilne uprave je NUJNA. To pa bo trajalo.

Drugič, naše kmetijstvo niti slučajno ni pripravljeno na vstop v EU. Tam so namreč zakonitosti trga povsem drugačne, kot pa pri nas, tam štejejo poleg kvalitete predvsem še obseg proizvodnje in pa marketing. In če prvi kriterij nekateri naši pridelovalci dosegajo, drugih dveh gotovo ne. Zaradi tega bi morali začeti načrtno združevanje kmetijskih podjetij, ki bi se morala usmeriti v originalne pridelke. Pri tem naj opomnim, da se v Evropi vse bolj uveljavlja naravi prijazno pridelovanje, za kar pa naši kmetje nimajo izobrazbe. Ampak ker zadnja delovanja slovenskega društva za biokmetovanje kažejo, da volja je, priložnosti ne bi smeli izpustiti iz rok.

Tretjič, naš odnos do okolja je vedno dlje od tistega v Evropi. Od podpisa sporazuma v Kyotu 1997 nismo naredili popolnoma NIČ glede TGP (toplogrednih plinov). V rpihodnje se bo uveljavolo trgovanje z emisijami TGP na borzi. Če bo Slovenija imela prevelike emisije, bo morala to kompenzirati z nakupi na mednarodnih borzah, kar pa nas utegne hudo udariti po žepu. Sežigalnice odpadkov so pa vseako korak v napačno smer, ampak o tem kdaj drugič.

Četrtič, vstop od nas zahteva tudi veliko odgovornosti, saj bomo izpostavljeni hujšemu udaru turbokapitalizma, na katerega nismo navajeni. Orly, praviš, da te boli k.... za to, kdo je lastnik podjetij, heh, morda te bo potem, ko boš videl, koliko bo naša uboga država vlekla od naših podjetij v tuji lasti...

In petič, MI ljudje niso pripravljeni na vstop v EU. Večini se seveda zdi, da je, ampak potem ko bodo postali žrtve totalne potrošne družbe, se tega sploh ne bodo zavedali. Saj je večina ljudi ovc đe sedaj, ampak potem jih bo še več. Kar se dogaja sedaj, je namreč velika naivnost, ko se pričakuje od EU samo koristi.

Kakšnega vdora tujih delavcev v Slovenijo se pa po mojem ni bati, prav tako ne uničenja kulture. Vsaj ne bolj, kot je že sedaj. Kot pravi Karl Markus Gauss: podnevi smo vsi evropski državljani, zvečer pa smo spet narodnozavedni ljudje.

Da se razumemo, sam menim, da je vstop v EU sicer nujen, saj so meddržavne povezave očitno prihodnost, tako gospodarska kot politična, ampak ne za vsako ceno. Kar počnemo sedaj. Heh, človek se ob prepirih na temo partizanov itd. vpraša, v katerem času živimo.

Ah, da, seveda, kdor meni, da je Janša naša prihodnost, naj začne študirati evropsko novo socialdemokracijo, ki je sedaj na oblasti. Bo hitro dojel, da Janša ni ne socialdemokrat, ne ultimativna izbira.

In, Thomas, ali ima današnja politika sploh izbiro? RAzloži mi, kdo je po tvojem "evropski veter".
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Sergio ::

hm novi evropski veter? hum... Janša? nope. Pahor? ah kje... Drnovšek? old... Kučan? lutka... El Baiuco? uvožen iz ne-evrope...

VEM! ANTI-EURO JELINČIČ JE SVEŽ EVROPSKI VETER! Samo je problem da piha iz narobnega konca Evrope :D
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Thomas ::

Kaj me je hudič zmotu u političen topic se umešavat? To je moje natura, ki hoče, da močm prste lih u usak zos!

Aggressor sorry - ne lubi se mi tole ...

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gorenc ::

;((;((;((;((;((;((;((;((
GOTO "NE ME ZAJEBAVATI"

Matty ::

Se to, vstop v EU (in na zalost NATO) NE sme biti politicno vprasanje ampak predvsem gospodarsko... Zal to vsak, ne glede al je crn al rdec poskusa v Sloveniji izrabit... in pravi, da je pravzaprav on ta, ki nas bo popeljal v lepso prihodnost... Nekateri tja ne bi sli, drugi bi sli pocasi in previdno, tretji z glavo skozi zid...OK, ovire za vstop so se vedno gospodarske (pac ne dosegamo kriterijev) zal pa vse prevec politicne... (predvsem s strani Avstrije in Italije - s tem da nekateri v Sloveniji stvari se poslabsajo)Se nekaj drugega... za Thomasa... Zakaj DA za NATO? Moj NE temelji predvsem na temu, da si Slovenija tega NE MORA privosciti, saj je za nase gospodarstvo vstop v EU ze tezka preizkusnja, NATO (in s tem povezano visanje izdatkov namenjenih za "obrambne namene) pa sigurno ne bi pripomogel k boljsem gospodarskem stanju... Aja... sej res... :\Blizina kriznim obmocjem je tisti glavni dejavnik bos ti rekel...
Res me pa zanima, kdo je predstavnik noveg evropskega vetra...

Aggressor ::

Akhem, Matty, par stvari:

Ker je EU tudi politična unija, še posebej pa bo, če se bo uresničil načrt Joschke Fischerja o federaciji, je treba nujno politične dejavnike jemati kot enakovredne gospodarskim, oz. celo pomembnejše, saj se v nasprotnem lahko zgodi, da bomo zaradi nekaj diplomatskih neumnosti pristali pod kontrolo evrovelesil.

JAz se ZA vstop v NATO, pa ne zaradi tega, ker bi bila to nevemkakšna demokratična unija (nakladanje nekaterih slo politikov), ampak preprosto zato, ker se mi zdi to pametna in učinkovita rešitev. Kot prvo, zvoniti po toči je prepozno, tako da so trditve v stilu "saj še nismo ogroženi" neumestne. Vojska in njeno urjenje je dolgotrajen proces, ki se ga NE DA vzpostaviti kar čez noč. Kot drugo, naša vojska bi v primeru agresije bila gotovo v podrejenem položaju, tako da je nujno, da vzpostavimo močne meddržavne odnose tudi na vojaškem področju. Sicer so še druge izbire, kot je NATO, ampak je le-ta zaenkrat najusteznejša.

KAr se tiče pošiljanja naših vojakov v tujino: za določene ugodnosti bomo pač morali plačati. Tisti, ki nergajo nad tem, morajo vedeti, da se pač nič ne dobi zastonj. Kar se tiče vojaškega razvoja, bi lahko SLovenija veliko naredila že samo s prestrukturiranjem vojaškega sektorja, od ministrstva do posameznega vojaka. Danes je namreč vojska, vsaj po moji oceni, eden najbolj skorumpiranih segmentov države. Poleg tega bi se morali usmeriti predvsem v visoko mobilno pehoto, vsaj v začetku, saj je glede na naš teren najboljša rešitev. Šele potem, ko bomo v NATU, pa se lahko gremo igrice v stilu težkega orožja. Ampak namesto tega raje zaviramo lastno vojaško industrijo (Ravne izdelujejo jeklo, ki po kakovosti sodi v svetovni vrh). Dane govorim, da je redno služenje vojaškega roka pri nas obup.

Sicer sem sam pacifist, ampak v danih razmerah sem mnenja, da bi prav vsak Slovenec moral imeti vsaj osnovno izobrazbo o bojevanju, če pa ne o tem, pa vsaj o zaščiti in reševanju. Tudi ženske. Naj spomnim, da v sodobnih vojnah žrtve padajo povsod, ne samo med vojaki, pa naj je napadalec kdorkoli.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Tzar ::

Ne vem ke med vami ekonomistov,ampaj zakak bi rinli v EU, ce se pa lahko ustulmo v kaksno drugo integracijo (CEFTA,EFTA,itn) ter se kj naucimo ter stabiliziramo. EU nam ne pomeni sonca, ampak vstop v senco,kjer se bomo morali totalno podredit in se non-stop prilahajat volji drugih.
Kar se tiče tujih investicij pri nas so seveda dobrodošle,ampak ne neomejeno. Zakaj? En Nemc kup tovarn in fajn dela eno leto,pol se mu pa dvigne ku.... in rece na Poljskem je pa to cnej in tovarno zapre ter odpre novo na Poljskem. Boli njega za zaposlene pa za socialni položaj le-teh in same okolice,ki je bila tko odvisna od te tovarne. Tko da je treba bit mal previdn kaj in kako komu dati in prodati.
Kar se tiče NATO-a pa mislim da je treba to organizacijo ukint. Sam poglejte subjektivno onašanje pri posredovanjih na raznih kriznih žariščih.

lp
dipl. oec. Tzar
:\

Thomas ::

dipl. oec. Tzar!

Posluši ti ... Nemc bo odpru tle fabrko - ti se pa bojiš, da jo bo koj zapru! A zdej ko je še odpru ni - je pa OK?

A vidte no, da bi blo malo evropskega vetra u redu. Če ne, mamo takele ekonomiste, pravnike ... samo - kukr jih pač mamo. (Ne rečem da so čisto vsi tak)

Se mi kar neumno zdi - pa še marsikeremu računalnikarju in drugemu tehniku, bi se lahko. Mi smo na svetovnem nivoju - mnogi vsaj - teli ekonomisti pa pravniki pa taki - pa največkrat niso.

Sploh je slovenska "družboslovna inteligenca" - nekoliko odzadaj.Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Aggressor ::

Kar se EU tiče, se popolnoma strinjam s Tzarjem. Čudno, da sem pozabil omeniti ostale mednarodne gospodarske (!!) povezave. Namreč, tisto, kar SLovenija potrebuje PRED vstopom v EU, so izkušnje in pa vpliv na mednarodnem področju, tako politični, kot gospodarski. Morda se to zdi malce smešno, glede na našo majhnost, pa vendar verjamem, da lahko, če bomo dosledno upoštevali zakonitosti modernih povezav, dosežemo veliko. Naša usmeritev je lahko kvaliteta.

Thomas, kar si povedal, je preprosto to, da moramo poskušati, če ne ne bomo vedeli. Z drugimi besedami, da moramo z glavo skozi zid. To nikakor ni način, še posebej pa ne danes, ko se napake zaradi izrednega tempa poznajo še mnogo bolj, kot pa v preteklosti.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

edmund ::

EU je nekako OUT zadnje čase. Meni itaq ni jasno, zakaj po vsej sili mramo biti tam zraven. Švica recimo ni, pa jim čisto nič ne manjka. Tudi nekatere druge države, ki so že v EU, se nekako oddaljujeo od tega formata politike - ker preprosto sux, da moraš živeti po nekih pravilih, ki ti mogoče tudi ne pašejo...
[28-Jun-2003 15:55:08] Body temperature above normal (error type 215)
[28-Jun-2003 15:55:08] No brain activity (error type 265)

Aggressor ::

No, težave v EU imajo dva vzroka: prezapleten sistem birokracije, ki bi ob sprejetju novih članic doživel infarkt, in pa uničujočo prisilo turbokapitalizma, katerega glavni predstavnik so ZDA. Od tod tudi izvira iniciativa za vse presloge v zvezi s prestrukturiranjem. Ampak ne bi sedaj o tem...
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Bungee- ::

EU - sucks! Najprej to! Zdej pa zakaj. Prej smo 50 let zivel v YU sicer je bilo nekaj stvari, ki so bile fine ampak smo placevali zato da smo bili skupaj. Kaj see zgodi ce pridemo v EU ISTO!;((
S kladivom in dinamitom je mozno vse! - Poanta je samo v doziranju.

Aggressor ::

JA, in še nekaj: zakonodaja v EU ne pozna študentskih servisov...
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

hatch ::

Ne vem zakaj bi rinli v eu, pa se placat bi moral... idiotizem.
Kot je rekel jelincic, cez nekaj let bo eu celo nam hotla placat, da pridemo not, ker bodo potrebovali trg.

Vse je odvisno od pogojev.. trenutno pa bi glasoval proti.

PaJo ::

Ja jaz se tudi ne strinjam najbol stem da tako na vrat na nos silimo v EU. Namrec EU je zdaj zacel apostavljat dvoja merila, se pravi da bodo za nas vljala drugacna pravil kod za ostale clanice in to se mi ne zdi fer. Res je da bi potem bil lazji pretok blaga in vsega, amapk to se zdalec ni zadosten razlog da silimo taj zraven. Torej jaz sem trunto tudi proti>:D
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

Jaxx ::

Sem odločno proti...

Thomas ::

Sojuz med Rusijo in Belorusijo ... mrbit bi vzeli še Slovenijo in Kubo ... :|

Vsaj sodeč po tazadnih tovariših tle ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jaxx ::

Ah Thomas, sej sem ves čas vedel kaj boš odgovoru (preveč predvidljiv postajaš... :P:P

Thomas ::

Zakaj pa ne bi bil predvidljiv? Me prav veseli, da kdor Jelinčičeve fore ponavlja, da ve, da mu bom jest nasprotoval. 8-)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tr0n ::

Heh, brezveze da o politiki razpravljate ker noben od vas nima ravno pojma za kaj gre. Vkljucno z mano. Tisto kar vidite v javnosti je samo show.

Aggressor ::

Thomas, kdor je predvidljiv, je suženj neke ideologije. Kdor je svoboden, je nepredvidljiv. Trditev, da posnemam Jelinčiča, je pa neumestna, Jelinčič je namreč permanentno proti EU, jaz pa sem le za daljši vstopni rok, v katerem se lahko zadovoljivo pripravimo. V enaki maniri bi jaz lahko rekel, da ponavljaš besede Drnovška, Janše itd. Tako da ne opletaj.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Thomas ::

Aggressor!

Kar je res, je res: Mislim da ti sploh nisi 'Jelinčičeve sorte '. Ti se zares in iskreno zavzemaš za resnico. Tvoji argumenti proti EU so bolj - intelektualno skeptični. (Sicer se pa z njimi ne strinjam)


Jelenčič pa je seveda samo demagog.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gorenc ::

Jelincic je kekec, ki pa nikakor ni pepmamentno proti EU. Zal v zadnjih desetih letih v nasem parlamentu ni bilo euroskeptikov. Niti ena stranka ni proti pridruzevanju Slovenije v EU kar je po mojem mnenju precej zalostno.
Niti sanja se vam ne, kaksna je politicna moc vrha enajsterice v Bruslju, kateri niso nadzirani od nobene
politicno neodvisne ustanove.
Naj vas spomnim, da je EU, sicer pod drugim imenom, obstajala ze kot Rimsko cesarstvo. V zadnjem stoletju pa smo od ideje zdruzene Evrope (nacizem) dobili samo dve svetovni vojni!
THINK ABOUT IT!!!

msmiha ::

Dokler bojo bli komunisti na vladi, ne bomo prišči nikamor.:8)
Edini način, da odkrijemo meje mogočega je, da jih prestopimo in se znajdemo v nemogočem.

Thomas ::

Upam msmiha - da nimaš prav. A prav lahko, da imaš. Prav lahko.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Aggressor ::

Akhem, Sector, o Jelinčiču ne bi sedajle...
Kar se tiče politične moči v Bruslju, je res velika, vendar je nadzirana konstantno od posameznih držav unije in pa množice nedržavnih ustanov, od Amnesty International naprej... Slednje se lahko obrnejo v skrajnem primeru na ZDA, ki lahko zaradi gospodarske moči izsili marsikatero stvar od EU. Prav na ZDA bi se Slovenija morala opreti, ko gre za Avnojske sklepe.
Druga stvar, EU je nastala PROTI diktatorskim idejam združenja ter kot posledica povojne protigašistične in protinacistične politike. To velja tudi še sedaj, je pa možno, da se moč na določenih področjih preveč skoncentrira. Ampak mislim, da je zaenkrat pojav režimov, izhajajočih iz EU, nemogoč. Zankrat.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Aggressor ::

OK, Thomas, se opravičujem...
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

gorenc ::

Ok priznam da Jelincica res ne poznam dobro ampak: poslanci evropske enajstirice so res nadzirani v nekaterih zadevah, vseeno pa imajo vecino razprav ZA ZAPRTIMI VRATI! EU kot jo poznamo danes je nastala prvotno zaradi nekaterih gospodarskih zadev, sele kasneje pa se je zavzemala za "razorozitev" nemske nadvlade. Danasnja vizija njenih funkcionarjev pa je dalec za temi plemenitimi idejami. Lahko recemo, da so tudi oni samo ljudje in ne kaksni nadangeli, ki bodo ljudem prinesli blagostanje. To pa pomeni, da bodo kot prvo poskrbeli za svoje riti in svoje drzave. Prav malo pa jih briga ena kurceva Slovenija s katero imajo samo tezave, bi pa bilo fino, ce bi si jo podredili in bi potem lahko mi, kot hlapcevski narod delali za njihov dobrobit. Trenutno se mnenja o upravicenosti danasnje EU krhajo in delijo tako na eni kot na drugi strani. Niso pa izkljucene, v najslabsem primeru tudi vojne. Pa nisem pesimist ampak poizkusam gledati na te stvari malo bolj realno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

rezultati referenduma (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1134567 (3130) Sandi79
»

Slovenski NATO lažnivci (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
58516110 (10045) OwcA
»

Tudi ženske obvezno v vojsko (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
784171 (2812) ||_^_||
»

NATO pro et contra (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34310027 (5981) rh^
»

NATO-pro,contra (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1115171 (3712) freserovski

Več podobnih tem