Forum » Loža » DIY PIzza...
DIY PIzza...
m0LN4r ::
Vseeno se strinjajva, da golaza pa pice ne bova dala v isti kos. Ker gostilniski golaz/bograc je gostilniski, zaradi videza kot si rekel.
Mi uporabljamo tole:Jaz imam v spominu belo/rumeno plasticno vedro. Pa o nobenem podezelju jaz ne govorim, ampak o eni izmed najbolj prometnih restavracij v mb. (zadnja stevilka prometa na supervizorju je bila malo manj kot 7 mestna)
https://meksiko.si/izdelek.php?id=257
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
m0LN4r ::
si pa ne moreš privoščiti ne vem kako slabe kvalitete.Dobre pa tudi ne, pogovarjamo se o racunici pice za 10eur ane. V to ceno mora biti vsteto vse, ne samo surovina.
Kaksne sestavine pa imas ta vas nacho? Ker se za cisto vsak nacho najdejo podatki na netu, samo tega ne.
Sem nasel:
(Wasser, KÄSEMOLKE, 5% CHEDDARKÄSE [MILCH, KÄSEKULTUREN, Salz, Enzyme], MAGERMILCH, Maltodextrin, Antioxidationsmittel E339, SAHNE, modifizierte Maisstärke, Speisesalz, Verdickungsmittel E415), Wasser, Fettemulsion (Palmöl, Emulgator E481, Farbstoff E160b), modifizierte Tapiokastärke, modifizierte Maisstärke, Maltodextrin, Speisesalz , Emulgator E331, natürliches Aroma (Enthält SOJAerzeugnisse), Stabilisator E339, Farbstoffe Paprika-extrakt und Betakarotin, Säuerungsmittel E338, Emulgator E471, Säuerungsmittel E270.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
c3p0 ::
Večina pizzerij, vsaj lokalno, uporablja tisti "Tina" nacho sir, ki je povsem zanič.
Ta "lokalno" me malo mede. Če govorimo o nekem majhnem kraju, kjer je vsem bližnjim prebivalcem na voljo ena pizzeria, potem si le-ta lahko privošči slabšo kvaliteto.
V LJ nihče ne uporablja Tina "nacho" sira? Težko verjamem :). Ni tako mali kraj za SLO razmere, je okoli 10 pizzerij (nisem štel gostiln, kjer dobiš tudi pizzo, ker pizzo skoraj vsak ponuja), 2 uporabljata spodoben nacho sir, ostali Tino.
Sicer si pizzo večinoma sam pečem, so pa kakšni pizza petki in takrat se marsikaj poskusi.
m0LN4r ::
Nasel sem tudi nas nacho, ni import, ampak nemski proizvod in stane 2x vec, kot tist USA Pablo
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
reeves ::
Vseeno se strinjajva, da golaza pa pice ne bova dala v isti kos. Ker gostilniski golaz/bograc je gostilniski, zaradi videza kot si rekel.
Se strinjava, da se v golažu lažje skrije sestavine, kot na pizzi.
Jaz imam v spominu belo/rumeno plasticno vedro. Pa o nobenem podezelju jaz ne govorim, ampak o eni izmed najbolj prometnih restavracij v mb. (zadnja stevilka prometa na supervizorju je bila malo manj kot 7 mestna)
Tudi jaz sem že nekje videl tako vedro. Pa mislim, da je bilo večje. No, mi ga ne uporabljamo in brez težav delamo 7 mestno številko pa sploh nimamo restavracije. Samo dostava.
Dobre pa tudi ne, pogovarjamo se o racunici pice za 10eur ane. V to ceno mora biti vsteto vse, ne samo surovina.
No shit Sherlock. Govorimo o pizzerijah. Navadnih pizzerijah. Ne kakšnih Michelinovih stvareh. Na pizzo za 10€ lahko brez težav daš kvalitetne sestavine in si v plusu (ja tudi za stroške vem), če le ni lastnik preveč požrešen. Kje pri nas sploh dobiš pizzo iz vrhunskih sestavin za 20€+?
Kaksne sestavine pa imas ta vas nacho? Ker se za cisto vsak nacho najdejo podatki na netu, samo tega ne.
Sem nasel:
Nimam pojma. Lahko ti jutri še sliko prilepim. Dons sem frej.
V LJ nihče ne uporablja Tina "nacho" sira? Težko verjamem :). Ni tako mali kraj za SLO razmere, je okoli 10 pizzerij (nisem štel gostiln, kjer dobiš tudi pizzo, ker pizzo skoraj vsak ponuja), 2 uporabljata spodoben nacho sir, ostali Tino.
Sicer si pizzo večinoma sam pečem, so pa kakšni pizza petki in takrat se marsikaj poskusi.
Hmm, nikjer nisem rekel, da ga nihče ne uporablja. Rekel sem samo, kaj mi uporabljamo. Osebno tega nachota ne poznam.
Nasel sem tudi nas nacho, ni import, ampak nemski proizvod in stane 2x vec, kot tist USA Pablo
Ni import, ampak nemški proizvod? Ne razumem. A ne pomeni import uvoženo? Pa nemški proizvod?
V glavnem čestitam, vodiš. Jaz sem pa našel nacho, ki je 4 krat dražji od Pablota. Sedaj si pa spet ti na potezi.
Saj tekmujeva, kdo bo našel dražji nacho, kajne?
Še enkrat, iščemo best p/p. Ne najnižjo ceno in ne vrhunsko kvaliteto. Nekatere sestavine tudi niso vse leto na razpolago v enaki kvaliteti. Lušt je začel voziti prejšnji teden. In bo do jeseni. Potem bomo pa spet na slabšem italijanskem paradižniku. In razlika je velika. Ampak druge ni. Lušt deluje sezonsko.
m0LN4r ::
Jajaja, ampak debata je sla o tem, da pica za 10eur v gostilni ne more imeti boljsih sestavin, kot pica doma.
Je pa veliko lazje pri dostavi, ce imas veliko gostoto prebivalcev na kupu, kot pa pol manjso gostoto in vecji radius za razvozit.
Potem kot berem ste zelo dobro pozicionirani. Kolko pa imate povp. ceno pice in ceno dostave?
Na pizzo za 10EUR lahko brez težav daš kvalitetne sestavine in si v plusu (ja tudi za stroške vem),Ja ce ni restavracije je drugo, potem ne rabis natakarjev, ciste posode, ne rabis najemnine, imas skratka bistveno manj stroskov, kot pa restavracija + dostava. 3-4 avte, skuter itn.
Je pa veliko lazje pri dostavi, ce imas veliko gostoto prebivalcev na kupu, kot pa pol manjso gostoto in vecji radius za razvozit.
Potem kot berem ste zelo dobro pozicionirani. Kolko pa imate povp. ceno pice in ceno dostave?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
harvey ::
Ne vem od kje ta nacho E-manija na pizzah, ok, vsak najde svoje veselje. Sam nisem fan teh dodatkov in izhajam iz manj, je več.
Se pa strinjam z m0LN4rjem, da nekih ultra kvalitetnih sestavin na pizzi ne boš dobil, jih pravzaprav iščes zaman, razen če se greš gourmet kose ala koncept bratov Božičnik, tam konec 2018, začetek lanskega leta, se je začela ta afnarija s pizzami, sedaj jih je tole malo prizemljijo, upam, da se bo to končalo in bo pizza spet pizza....
Se pa strinjam z m0LN4rjem, da nekih ultra kvalitetnih sestavin na pizzi ne boš dobil, jih pravzaprav iščes zaman, razen če se greš gourmet kose ala koncept bratov Božičnik, tam konec 2018, začetek lanskega leta, se je začela ta afnarija s pizzami, sedaj jih je tole malo prizemljijo, upam, da se bo to končalo in bo pizza spet pizza....
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
reeves ::
Jajaja, ampak debata je sla o tem, da pica za 10eur v gostilni ne more imeti boljsih sestavin, kot pica doma.
Aja, sorry. S tem se pa popolnoma strinjam. Doma prideš kvalitetnejše in cenejše skozi.
Ja ce ni restavracije je drugo, potem ne rabis natakarjev, ciste posode, ne rabis najemnine, imas skratka bistveno manj stroskov, kot pa restavracija + dostava. 3-4 avte, skuter itn.
Je pa veliko lazje pri dostavi, ce imas veliko gostoto prebivalcev na kupu, kot pa pol manjso gostoto in vecji radius za razvozit.
Hja, 6 avtov, 6 skuterjev in en bicikl, pa 15 šoferjev, trije dispečerji tudi niso ravno poceni. Najemnina je še vedno. Posode res ni toliko.
Hint: kmalu se bo pri nas to zelo spremenilo
Potem kot berem ste zelo dobro pozicionirani. Kolko pa imate povp. ceno pice in ceno dostave?
Ja, vsako leto gre bolje. Bo pa letos prišlo do korenitih sprememb pa bomo videli kako naprej.
Jaz računam povprečno ceno 11€ (pa je raje več), glede na to kakšne pizze delam. Dostava je brezplačna od 8€ naprej oz. je že všteta v ceno. Veliko je dodatkov, ki dvignejo ceno.
Včerajšnja je zmagovalna.
Drugače imaš pa cene tukaj:
https://www.dobravilapizzeria.si/
korenje3 ::
24 kur xd
Ne mi z 24 kuram lolol ker je samo skorupcalo od novinarstva.
V Sloveniji da redko kdo dobre ocene samo zato ker je hrana dobra. Bolj se ozirajo na to koliko stane in v koliko časa jo dobijo.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Zgodovina sprememb…
- spremenil: korenje3 ()
Kvinta ::
Na pizzo za 10EUR lahko brez težav daš kvalitetne sestavine in si v plusu
Tu v tej temi na 95% pic al pa še več kar sn jih jaz vido ni nekih kvalitetnih sestavin....recimo, če bi samo na fino presejali moko za 0,5€ bi marsikaj našli not celo na tem forumu nekje sem bral da je folk tud črve not našo
m0LN4r ::
Se zgodi. Joj v dobri vili pa se res nisem bil, aja dostava damn. Ko odprete gostilno mi javi.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
reeves ::
24 kur xd
Ne mi z 24 kuram lolol ker je samo skorupcalo od novinarstva.
V Sloveniji da redko kdo dobre ocene samo zato ker je hrana dobra. Bolj se ozirajo na to koliko stane in v koliko časa jo dobijo.
Verjamem, da ti ni všeč 24ur. Ampak tokrat so oni samo posredovali oceno. Vir je ZPS, kot se lepo vidi na sliki in uporabniki sami (E-hrana).
Se zgodi. Joj v dobri vili pa se res nisem bil, aja dostava damn. Ko odprete gostilno mi javi.
Ja. Vsak ima svoj okus, zato nikoli ne pametujem nobenemu kaj naj si daje na pizzo.
Velja.
c3p0 ::
Bolj pizzo obložiš, bolj lahko skriješ poceni sestavine in povprečno testo.
Tino pa probaj, ne moreš se zmotit. Blede rumene barve, mokasti okus, mmm.
Tino pa probaj, ne moreš se zmotit. Blede rumene barve, mokasti okus, mmm.
korenje3 ::
Jaz sem malo preizkušal testo...
Oboje moka tip 850. Prva zorjena 24 ur, druga 72 ur.
Očitno se pri 72 urah testo bolj napihne, ima pa tak čudn vonj.
Kamen sem dal na najvišjo polico in ga segrel z zgornjim grelcem na 275°C cca pol ure.
Potem testo+paradajz z zgornjim grelcem dokler robovi niso dobili barve.
Potem pa s spodnjimi grelci+ventilator stopil sir.
Pri prvi pici z valjarjem poravnal celo testo, pri drugi pa samo sredino.
Prva pica je bila bistveno boljša in bolj hrustljava (saj sem pustil dokler ni na sredi mehur postal črn).
reeves, ti ka si picopek, kako izgledajo moje pice?
Oboje moka tip 850. Prva zorjena 24 ur, druga 72 ur.
Očitno se pri 72 urah testo bolj napihne, ima pa tak čudn vonj.
Kamen sem dal na najvišjo polico in ga segrel z zgornjim grelcem na 275°C cca pol ure.
Potem testo+paradajz z zgornjim grelcem dokler robovi niso dobili barve.
Potem pa s spodnjimi grelci+ventilator stopil sir.
Pri prvi pici z valjarjem poravnal celo testo, pri drugi pa samo sredino.
Prva pica je bila bistveno boljša in bolj hrustljava (saj sem pustil dokler ni na sredi mehur postal črn).
reeves, ti ka si picopek, kako izgledajo moje pice?
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Zgodovina sprememb…
- spremenil: korenje3 ()
m0LN4r ::
Zgleda povsem zadovoljivo za domaco pico. Sicer jaz vec nic ne kompliciram okoli pice, sem optimiral proces glede na svojo pecico in to je to.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
reeves ::
reeves, ti ka si picopek, kako izgledajo moje pice?
Meni se zdijo super. Če je tudi dno zlate barve (sklepam, da je, ker si pekel na kamnu), potem jim res nič ne manjka.
Pizzopek sem v službi. Verjemi, da doma naredim veliko slabšo pizzo od tvoje. Nimam kamna in prelen sem, da bi se kaj ukvarjal s testom.
Dober tek želim.
korenje3 ::
@korenje3 - kakšen % hidracije si vzel za ta tip moke?
Na uč sem delal. Ravno toliko, da se je po 10 min testo nehalo prijemat na roke.
reeves, ti ka si picopek, kako izgledajo moje pice?
Meni se zdijo super. Če je tudi dno zlate barve (sklepam, da je, ker si pekel na kamnu), potem jim res nič ne manjka.
Pizzopek sem v službi. Verjemi, da doma naredim veliko slabšo pizzo od tvoje. Nimam kamna in prelen sem, da bi se kaj ukvarjal s testom.
Dober tek želim.
Spodaj niso rjave. Verjetno zaradi papirja. Nimam loparja pa moram uporabit papir, da dam lahko testo na kamen.
Je pa pica vseeno dobra.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Zgodovina sprememb…
- spremenil: korenje3 ()
Kvinta ::
Kamen sem dal na najvišjo polico in ga segrel z zgornjim grelcem na 275°C cca pol ure.
Potem testo+paradajz z zgornjim grelcem dokler robovi niso dobili barve.
Potem pa s spodnjimi grelci+ventilator stopil sir.
Tak tud jaz delam le da nimam kamnov ampak pleh recept ala Vito Iacopelli trotl ziher
reeves ::
Spodaj niso rjave. Verjetno zaradi papirja. Nimam loparja pa moram uporabit papir, da dam lahko testo na kamen.
Če peki papir samo malo pomokaš, toliko, da se pizza ne prime papirja, lahko papir "cukneš" izpod pizze potem, ko ju daš na kamen.
Mogoče bo kaj pomagalo.
Je pa pica vseeno dobra.
Ne dvomim. In to je tisto, kar je najbolj pomembno.
korenje3 ::
Škoda da gorenje ne naredi kamna z integriranimi grelci in termometrom, ki se všteka v štrom ko ga notri porineš. To bi bila odlična rešitev za peko pice.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Map ::
Kaj delam narobe, da se mi pica slabo razteguje?
Delam napolitanski stil, nazadnje italijanska moka za pico, 63% vode, 3% soli, cca 0,4% svežega kvasa preračunano, fermentacija 20h v hladilniku in nato cca 4h na sobni temperaturi. Vzhaja uredu, tudi rob se lepo napihne med pečenjem, ampak težko jo raztegnem. Recimo, ko gledam razne vodiče po yt, resnično z lahkoto raztegujejo testo. Pa ima večina cca 250g hlebčke, jaz pa 270-280g.
Delam napolitanski stil, nazadnje italijanska moka za pico, 63% vode, 3% soli, cca 0,4% svežega kvasa preračunano, fermentacija 20h v hladilniku in nato cca 4h na sobni temperaturi. Vzhaja uredu, tudi rob se lepo napihne med pečenjem, ampak težko jo raztegnem. Recimo, ko gledam razne vodiče po yt, resnično z lahkoto raztegujejo testo. Pa ima večina cca 250g hlebčke, jaz pa 270-280g.
reeves ::
Kaj delam narobe, da se mi pica slabo razteguje?
Delam napolitanski stil, nazadnje italijanska moka za pico, 63% vode, 3% soli, cca 0,4% svežega kvasa preračunano, fermentacija 20h v hladilniku in nato cca 4h na sobni temperaturi. Vzhaja uredu, tudi rob se lepo napihne med pečenjem, ampak težko jo raztegnem. Recimo, ko gledam razne vodiče po yt, resnično z lahkoto raztegujejo testo. Pa ima večina cca 250g hlebčke, jaz pa 270-280g.
Lahko daš več vode oz. dodaj še kakšno žlico olivnega olja.
Kvinta ::
Kaj delam narobe, da se mi pica slabo razteguje
Idi na youtube gledat onega tipa Vitoiacopeli ,če nardim točno tak kot on z tip 400 moko dobim identično pizzo ,če delam z istimi sestavinami pa malo po svoje mam iste probleme kot ti
korenje3 ::
Kaj delam narobe, da se mi pica slabo razteguje?
Delam napolitanski stil, nazadnje italijanska moka za pico, 63% vode, 3% soli, cca 0,4% svežega kvasa preračunano, fermentacija 20h v hladilniku in nato cca 4h na sobni temperaturi. Vzhaja uredu, tudi rob se lepo napihne med pečenjem, ampak težko jo raztegnem. Recimo, ko gledam razne vodiče po yt, resnično z lahkoto raztegujejo testo. Pa ima večina cca 250g hlebčke, jaz pa 270-280g.
Z valjarjem greš čez če ne znaš raztegnit.
Pa napolitanska pizza ni definirana s sestavinami, ampak načinom peke, ki je doma nikoli ne boš dosegel. Te se pečejo z odprtim ognjem v krušni peči.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Zgodovina sprememb…
- spremenil: korenje3 ()
m0LN4r ::
Pri mokah istega tipa znajo biti tudi ralizke. Sem ze probal 450 iz lidla, kauflanda, edeke, cisto vsaka reagira na vlago drugace.
Lidlovo sem moral vrzt v smeti, pr 60% vlage je bla kot lepilo za fasado.
Lidlovo sem moral vrzt v smeti, pr 60% vlage je bla kot lepilo za fasado.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Map ::
S količino vode se malo igram, od 60% do 65%, ampak trenutno bližje 60%, ker je z bolj hidriranim testom težje delat, pa še rabim nekaj izkušenj. Olja pa res ne dodajam, ker ga večina ne.
Kar se temperature tiče, v pečici pečem na 275, na žaru pa lahko tudi 350+, tako da se lahko kar dobro približam potrebnim temperaturam.
Vitoja sem pa že gledal enkrat ali dvakrat, ampak nikoli nisem skrbno spremljal točno kaj dela. Bom pa res pred naslednjo peko pice.
Kar se temperature tiče, v pečici pečem na 275, na žaru pa lahko tudi 350+, tako da se lahko kar dobro približam potrebnim temperaturam.
Vitoja sem pa že gledal enkrat ali dvakrat, ampak nikoli nisem skrbno spremljal točno kaj dela. Bom pa res pred naslednjo peko pice.
harvey ::
Pri mokah istega tipa znajo biti tudi ralizke. Sem ze probal 450 iz lidla, kauflanda, edeke, cisto vsaka reagira na vlago drugace.
Lidlovo sem moral vrzt v smeti, pr 60% vlage je bla kot lepilo za fasado.
Seveda, odvisno od skladiščenja. Recimo v pekariji je tudi zelo pomemben pretečen čas od mletja (koliko moka oksidira), dobiš povsem drugačne lastnosti.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
m0LN4r ::
Jaz tudi ne dajam olja, po pravic mi je boljse/lepse z oljem. Enkrat dal not par kapljic pa fuj.
Reskiraj en dan, pa kupi nevem 4 moke (saj je moka pocen) istega tipa od razlicnih proizvajalcev in daj v vsako tocno isto kolicino moke in vode, ter primerjaj. Potem pa vzami tisto, katera drzi najvec vlage.
Aja pa da bo test fer, isto pregneti.
To glede skladiscenja v kaki trgovini z rednim prometom nebi smel biti problem, kot nekoc. Tu v lidlu npr. je vsak dan na novo nalozena roba. V kakem manjsem kraju pa zna bit ja, daje moka dlje casa tam, sicer pa spet ni nujno, ker pac nabavljajo manj robe naenkrat.
Reskiraj en dan, pa kupi nevem 4 moke (saj je moka pocen) istega tipa od razlicnih proizvajalcev in daj v vsako tocno isto kolicino moke in vode, ter primerjaj. Potem pa vzami tisto, katera drzi najvec vlage.
Aja pa da bo test fer, isto pregneti.
To glede skladiscenja v kaki trgovini z rednim prometom nebi smel biti problem, kot nekoc. Tu v lidlu npr. je vsak dan na novo nalozena roba. V kakem manjsem kraju pa zna bit ja, daje moka dlje casa tam, sicer pa spet ni nujno, ker pac nabavljajo manj robe naenkrat.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
lejko0 ::
Tole je moja od petka. Testo po 48h vzhajanja, od tega 35h v hladilniku, 65% hidratacija; 0,8g kvasa za 1600g testa), pelati in mozza so najbolj cheap iz spara.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: lejko0 ()
user-pass ::
To glede skladiscenja v kaki trgovini z rednim prometom nebi smel biti problem, kot nekoc. Tu v lidlu npr. je vsak dan na novo nalozena roba. V kakem manjsem kraju pa zna bit ja, daje moka dlje casa tam, sicer pa spet ni nujno, ker pac nabavljajo manj robe naenkrat.
Kupi si enkrat kaksno od demeter mok, npr https://www.spielberger-muehle.de/de/pr...
Lidl moko kupim samo otrokom za likovno ustvarjanje.
reeves ::
Na kvaliteto moke skladiščenje skoraj nima vpliva. Res je, da je odležana moka boljša in je lažje delati z njo, potem pa par let ni spremembe v kvaliteti moke.
Največji vpliv ima, ne boste verjeli...vreme. Če vreme zjebe letino pšenice in le-ta ni take kvalitete, kot bi morala biti, so bo to konkretno poznalo na moki. Sem že po tone moke vračal Žitu, ker sploh ni bilo možno narediti kruha iz nje (v pekarni, ne pizzeriji).
Procent hidracije je vedno samo okviren. Niha glede na kvaliteto moke. Višja hidracija za enako trdoto pomeni višjo kvaliteto moke. S prakso dobiš občutek kdaj je testo ravno pravo.
Največji vpliv ima, ne boste verjeli...vreme. Če vreme zjebe letino pšenice in le-ta ni take kvalitete, kot bi morala biti, so bo to konkretno poznalo na moki. Sem že po tone moke vračal Žitu, ker sploh ni bilo možno narediti kruha iz nje (v pekarni, ne pizzeriji).
Procent hidracije je vedno samo okviren. Niha glede na kvaliteto moke. Višja hidracija za enako trdoto pomeni višjo kvaliteto moke. S prakso dobiš občutek kdaj je testo ravno pravo.
c3p0 ::
Z valjarjem greš čez če ne znaš raztegnit.
Burn him!
Pa napolitanska pizza ni definirana s sestavinami, ampak načinom peke, ki je doma nikoli ne boš dosegel. Te se pečejo z odprtim ognjem v krušni peči.
Dandanes brez problema, od raznih Oonijev naprej.
Pri mokah istega tipa znajo biti tudi ralizke. Sem ze probal 450 iz lidla, kauflanda, edeke, cisto vsaka reagira na vlago drugace.
Lidlovo sem moral vrzt v smeti, pr 60% vlage je bla kot lepilo za fasado.
Z "00" moko je še 70% hidracija čisto obvladljiva, z navadno pa že delaš močnik.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c3p0 ()
Kvinta ::
Pa plus tega moko lahko že ti kupiš vlažno sem enkrat na kulinariki bral, da te poceni moke so ena velika loterija v bistvu se vse začne že pri žitu samem kdaj ga žanjejo ,ke se to dogaja ,kak je skladiščeno itd cela znanost
m0LN4r ::
Nekih bistvenih odstopanj ne sme bit, saj se pri odkupu psenice dela test vlage in potem razvrsti v kakovostne razrede in vedno manj je malih kmetov, ki to sploh se delajo in imajo neke xyz vrste psenice. Potem pa roma to zito itak v zracnih susilnikih itn.
Kaj mislim z odstopanji, ce kupis moko znamke X danes, bos cez 2-3 mesce sigurno kupil enako. Razen, ce glih slucajno naletis na menjavo zita v proizvodu, ampak pri teh kolicinah zita, ki se odkupi se to zgodi max. 1x letno.
Kaj mislim z odstopanji, ce kupis moko znamke X danes, bos cez 2-3 mesce sigurno kupil enako. Razen, ce glih slucajno naletis na menjavo zita v proizvodu, ampak pri teh kolicinah zita, ki se odkupi se to zgodi max. 1x letno.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
radmannsdorf ::
Mater ste nesposobni, če ene top pice ne spravite skup. Kot že večkrat povedano, ostra moka, kvas in hladna voda je top testo, ki se lepo razteguje. Vse narejeno v eni uri. Kakšno čakanje in vzhajanje, haha.
Pa mal se naučite od oka delat, ne pa vagica za vsako reč. V pečico na maksimum da se lepo zapeče in sekapoka!
Pa mal se naučite od oka delat, ne pa vagica za vsako reč. V pečico na maksimum da se lepo zapeče in sekapoka!
korenje3 ::
Ostra moka ni top testo. Ta se uporablja za peciva ipd.
Fina moka po drugi strani je top za testo, ker testo ne razpade po izdelavi. Prav tako lažje in hitreje vzhaja. Prav tako se lažje testo razvleče s fino moko, saj se ne trga.
Fina moka po drugi strani je top za testo, ker testo ne razpade po izdelavi. Prav tako lažje in hitreje vzhaja. Prav tako se lažje testo razvleče s fino moko, saj se ne trga.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
weasel ::
Ostra moka pri pizzi je samo za posipat po loparju.
Sem delal po Genarovem receptu zgoraj, pa sem mislil, da strong flour = ostra moka, ampak ni.
Sem delal po Genarovem receptu zgoraj, pa sem mislil, da strong flour = ostra moka, ampak ni.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: weasel ()
korenje3 ::
ok ta tip na videu nima pojma, saj ni picopek. bivolja mozzarella tudi ni dobra saj vsebuje preveč vode. bivoljo mozzarello se daja samo na koncu gor, ko je pica že pečena.
sicer pa tako je, za po loparju je odlična.
Mislim pa da sem enkrat že razlagal tukaj kaj je "hard flour". Ta naj bi imela več proteinov ipd - verjetno je mislil moka tip 500 ali več.
Ostri moki se reče semolina.
sicer pa tako je, za po loparju je odlična.
Mislim pa da sem enkrat že razlagal tukaj kaj je "hard flour". Ta naj bi imela več proteinov ipd - verjetno je mislil moka tip 500 ali več.
Ostri moki se reče semolina.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Zgodovina sprememb…
- spremenil: korenje3 ()
korenje3 ::
radmannsdorf je izjavil:
korenje3, buče. Ostra moka je boljša od fine za pico. Z ostro se sploh ne bo limal nikamor, da bi blo treba pomokat...
Recept je ostra moka + zelo hladna voda, kvas(nič vzhajan), sol. Zgneteš, pustiš pol urce in imaš super mehko testo ki ga lahko razteguješ po mili volji.
ta tip je 5x v razlinih dnevih pisal o tej "ostri moki". Pa sem mu že razlagal kaj je ta moka pred 3 leti pa še zmeraj vleče svoje.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
radmannsdorf ::
korenje3, pa si že probal pico iz ostre moke al te je sama teorija? Sam sem probal ziher čez 50 receptov za pice v zadnjih 15 letih, in me ne prepriča noben da ostra moka ni top za pico. Okus je top, delanje pice pa enostavno, ker se nič ne paca kot ponavadi pri gladki moki. Testo oblikuješ brez problema, je totalno mehko takoj po zamesitvi.
Sam pa zadnja leta večinoma pečem low carb pice, pri katerih naredim testo iz zucchini bučk, jajc in sira.
m0LN4r, probaj ostro, ne bo ti žal.
Sam pa zadnja leta večinoma pečem low carb pice, pri katerih naredim testo iz zucchini bučk, jajc in sira.
m0LN4r, probaj ostro, ne bo ti žal.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: radmannsdorf ()
korenje3 ::
Seveda sem probal narediti pico iz ostre moke in se jo tudi da.
Če hočeš tako pico razvleči moraš fermentirat več dni da se testo ne trga, razen če greš z valjarjem.
Rabiš manj vode. Pečeno testo bo bolj krhko, pa ne zato ker je pečeno, ampak zaradi same strukture moke in nizke hidracije. Torej dosežeš da bo testo trdo kot krožnik brez da bi imel rjave robove.
Okus take pice ima bolj po kvasu, saj je fermentacija zelo počasna.
Po teh tvojih slikah se pa vidi da nimaš pojma kaj je pica in kako se jo naredi.
Če hočeš tako pico razvleči moraš fermentirat več dni da se testo ne trga, razen če greš z valjarjem.
Rabiš manj vode. Pečeno testo bo bolj krhko, pa ne zato ker je pečeno, ampak zaradi same strukture moke in nizke hidracije. Torej dosežeš da bo testo trdo kot krožnik brez da bi imel rjave robove.
Okus take pice ima bolj po kvasu, saj je fermentacija zelo počasna.
Po teh tvojih slikah se pa vidi da nimaš pojma kaj je pica in kako se jo naredi.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
radmannsdorf ::
No, glede na to da se tebi testo trga, meni pa ne, mislim da je jasno kdo zna delati pice in kdo ne. Fora je da sem jaz ex picopek, ki se znajde in naredi testo za šalo, ti si pa nekdo ki mu je testo za pico cela znanost in kompliciraš.
Glede testa na fotkah pa jasno piše kakšno je in nima veze z ostro moko. Je pa to tudi super DIY testo za pico.
Glede testa na fotkah pa jasno piše kakšno je in nima veze z ostro moko. Je pa to tudi super DIY testo za pico.
korenje3 ::
radmannsdorf je izjavil:
No, glede na to da se tebi testo trga, meni pa ne, mislim da je jasno kdo zna delati pice in kdo ne. Fora je da sem jaz ex picopek, ki se znajde in naredi testo za šalo, ti si pa nekdo ki mu je testo za pico cela znanost in kompliciraš.
Glede testa na fotkah pa jasno piše kakšno je in nima veze z ostro moko. Je pa to tudi super DIY testo za pico.
Če bi bil ti picopek, nebi limal referenc iz youtube.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
radmannsdorf ::
bauci, dve zucchini bučke na fino naribaš, posoliš, daš na cedilo, močno ožameš na vsake 10 min, recimo ene 3x, da gre čimveč vode ven.
Ožeti dve bučki zmešaš z dvema jajcema in 250g naribanega sira.
Naneseš na protfan/pekač, testo naj bo debelo kakšne pol cm, več ne, da ne bo vse skupaj pretežko in premokro.
Jaz na pekač dam dva peki papirja, na zgornjem spečem eno stran, nato peki papir previdno dvignem skupaj s testom in testo obrnem na spodnji peki papir, ponovim peko še na tej strani. Tako testo ni preveč mokro, kar se pri peki samo na eni strani lahko zgodi. Nadev na pici pa naj bo v zmernih količinah, da ne bo poplave. Pico ne smeš zadušiti.
Zadeva je res najboljši približek klasični pici, če kdo ne je klasičnih pic. Ostala lchf/keto testa s cvetačo, mandljevo moko, kokosovo fino mleto moko, trpotcem nimajo šans. :)
korenje3, seveda, ker bi moral pečt po tvojem receptu, ker Gennaro pa res nima pojma.
Ožeti dve bučki zmešaš z dvema jajcema in 250g naribanega sira.
Naneseš na protfan/pekač, testo naj bo debelo kakšne pol cm, več ne, da ne bo vse skupaj pretežko in premokro.
Jaz na pekač dam dva peki papirja, na zgornjem spečem eno stran, nato peki papir previdno dvignem skupaj s testom in testo obrnem na spodnji peki papir, ponovim peko še na tej strani. Tako testo ni preveč mokro, kar se pri peki samo na eni strani lahko zgodi. Nadev na pici pa naj bo v zmernih količinah, da ne bo poplave. Pico ne smeš zadušiti.
Zadeva je res najboljši približek klasični pici, če kdo ne je klasičnih pic. Ostala lchf/keto testa s cvetačo, mandljevo moko, kokosovo fino mleto moko, trpotcem nimajo šans. :)
korenje3, seveda, ker bi moral pečt po tvojem receptu, ker Gennaro pa res nima pojma.
korenje3 ::
Če mene vprašaš je ta Gennaro spekel toliko pic kot jaz v celem življenju ali pa še manj.
Ker pač v tisti 1 restavraciji kjer je delal niso pekli pic.
Ker pač v tisti 1 restavraciji kjer je delal niso pekli pic.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Peka pizze (strani: 1 2 3 4 … 24 25 26 27 )Oddelek: Loža | 241139 (988) | alekskac |
» | Vprašanje za pripravo kruha (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15485 (2679) | Tody |
» | pekač za pizzo (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 48714 (11920) | MArkusPrimus |
⊘ | Domača pica (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 56568 (36441) | bluefish |
» | Katera zmrznjena pica? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 33712 (19885) | joze67 |