Forum » Loža » DIY PIzza...
DIY PIzza...
ScumbagSteve ::
Koliko se ti splača pico delat doma? Če gledamo s časovnega in denarnega stališča? 5eur recimo stane normalna pica s premerom 28cm. Koliko pa porabiš za nakup vsega materiala, da narediš tako pico? Plus da vložiš čas za to, da jo narediš?
Scumbag Štefko
CrustyDOD ::
Kupi kamen za piko pice, sam sem ga naročil iz amazona za vsega skupi 15 eur, 32cm, kamen segreješ, pico gor vržeš, cez cca 8 min (odvisno kako debel testo naredim, mam rajši malo debelejšega) pico vn vzameš in je tko lepo zapečena kot v kakšni piceriji..
Kamen je nepraktična, energetsko zelo potratna rešitev, ki je ne moreš uporabljati kar tako v utesnjenem prostoru v stanovanjeksme bloku, sploh ne večkrat na dan, ne da bi s tem imel probleme.
Nepraktična kako? Za pospravit? Ga pustiš v pečici, ga daš pokončno v omaro, ga daš leže v omaro, na njega pa posodo.
Zasede manj oz. isto prostora kot pa ponev za peko jajc ali palačink.
Energetsko potratna? Kamen daš v pečico, prižgeš pečico, ko se pečica segreje do temp. ki jo hočeš, je kamen več ali manj ready. V kakšnem smislu je to energetsko potratno? Kamen je tenek, še 1 cm ga ni, kamen se sproti ko se pečica segreje isto segreva. Zadeva se segreje veliko hitreje kot ti očitno misliš. Razne če imaš v mislih kamen s 5cm debeline ali kaj več..
Kakšni problemi pa so z večkratno uporabo na dan? Zaenkrat jih še nisem imel. Še kruh sem pekel isti dan na njem.
Why use simple stuff when you can complicate things and make a science out of it right. ;)
Brane22 ::
Koliko se ti splača pico delat doma? Če gledamo s časovnega in denarnega stališča? 5eur recimo stane normalna pica s premerom 28cm. Koliko pa porabiš za nakup vsega materiala, da narediš tako pico? Plus da vložiš čas za to, da jo narediš?
Saj sem ti zračunal. Celoten material za eno res pošteno pizzo skupaj s stroški za štrom so manj kot €2.
Vložek dela je trenutno pol ure.
S tem da lahko sam izbiraš ali si boš umil roke med sranjem in pripravo pizze, s kako čisto posodo in sestavinami misliš delat in kaj misliš not dat in ali je sočen pljunek v omako tisti osebni podpis umetnika, ki je zakonsko zagarantirana prvica vsakega picopeka.
V pizzeriji vse te odločitve prepuščaš personalu.
Kar se dela tiče, ne prišparam nič. Koliko traja pot do pizzerije in nazaj ? In v katero pizzerijo lahko prikorakaš bos in v gatah kadarkoli ?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Brane22 ()
RejZoR ::
ScumbagSteve je izjavil:
Koliko se ti splača pico delat doma? Če gledamo s časovnega in denarnega stališča? 5eur recimo stane normalna pica s premerom 28cm. Koliko pa porabiš za nakup vsega materiala, da narediš tako pico? Plus da vložiš čas za to, da jo narediš?
Pice v dostavi so ponavad takoj čez 7 EUR če vzameš veliko. Manjša je ponavad sam par deset centov manj.
Če pa gledaš sestavine kot take pa je znesek smešno nizek. Še najdražje od vsega je sir, paradižnik in gobe. Moka, kvas in ostale začimbe so dokaj zanemarljive, štrom tud ni neki grozno za tisto uro in pol pečenja skupaj s predogrevanjem.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Brane22 ::
Energetsko potratna? Kamen daš v pečico, prižgeš pečico, ko se pečica segreje do temp. ki jo hočeš, je kamen več ali manj ready. V kakšnem smislu je to energetsko potratno?
Energijsko potratna v smislu da greješ celo pečico da bi z njo segrel kos kamna, z njim pa malo testa.
Koliko te toplote konča kot uporaben efekt v jedi sami ? Majhen del procenta. Vse ostalo gre mimo in ti po možnosti še nabije račun za delo klime in/ali hladilnika.
Kakšni problemi pa so z večkratno uporabo na dan? Zaenkrat jih še nisem imel. Še kruh sem pekel isti dan na njem.
Problemi na računih za štrom.
Why use simple stuff when you can complicate things and make a science out of it right. ;)
Because sometimes simple stuff aint good enough.
#000000 ::
Brane22, si že našel steklo-keramiko ploščo, ki so jo iskal pred časom ? Sprašujem zato ker rabim info kje jo nabavit oz. kak o uporabit ? LP
Brane22 ::
Mel sem "viška" dve, po zaslugi elektra, katerega štrom in njegove neverjetne oscilacije so ubile skozi leta dve mikrovalovki.
Se pravi, končal sem z dvema talarjema ne zato ker bi bila idealna za to aplikacijo ampak kek sta bila pač pri roki.
Pa nisem ziher da je to posebno steklo.
Vzel sem pač talar, ki je stal zraven. Če dela, dela, če poči, jebiga.
Se pravi, končal sem z dvema talarjema ne zato ker bi bila idealna za to aplikacijo ampak kek sta bila pač pri roki.
Pa nisem ziher da je to posebno steklo.
Vzel sem pač talar, ki je stal zraven. Če dela, dela, če poči, jebiga.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Brane22 ()
Aston_11 ::
Po tej strani, da se vsa toplota ne porabi v pici, pečica res ni posebno učinkovita. Vendar tudi v primeru, da bi eno uro, kar je cajta več kot dovolj, delala na polno, bi pokurila 2kwh, kar da od sebe 40 centov, pa še to ob velikodušnem obračunu elektrike. Jih pa ne - realno bi šla nekje 1kwh, nekdo je menda celo meril pri peki kruha in prišel do rezultata 0,5 kwh. Vsak vložek v kakšne super učinkovite stroje je s stališča ekonomije obsojen na propad že v samem štartu. Drugo je, kaj se dogaja s toploto sredi stanovanja poleti - te mine v štartu, da bi ogrel bajto na račun pice ali dveh.
Brane22 ::
Moja peška ima ohoho grelce, mislim da 3,5 kW oba skupaj.
S tem da spodnji greje kup enega pleha zraven.
To je 3,5 kWh za eno uro. Če delaš pizzo na dan je to mogoče OK. Če ti parkrat na dan zapaše kaj v tem stilu, pa manj.
Če upoštevaš, da ti poleti ta odvečna toplota naredi nove stroške ( dodatna poraba hladilnika in klime) še veliko manj.
S tem da spodnji greje kup enega pleha zraven.
To je 3,5 kWh za eno uro. Če delaš pizzo na dan je to mogoče OK. Če ti parkrat na dan zapaše kaj v tem stilu, pa manj.
Če upoštevaš, da ti poleti ta odvečna toplota naredi nove stroške ( dodatna poraba hladilnika in klime) še veliko manj.
Brane22 ::
Pa tudi, če vse te dodatne storške pozabiš, ostane še vedno rezultat, ki je daleč od idealnega.
Navadan pečka ima kljub vsemu predgretju in pregretju končno temperaturo, ki je veliko nižja od potrebne, pa tudi distribucija toplote ni nastavljiva in je daleč od potrebne, da o dviganju testa ne govorimo.
Tu bi DIY projekt lahko natanko prišel na svoje.
Če me bo prijelo, bom.
Navadan pečka ima kljub vsemu predgretju in pregretju končno temperaturo, ki je veliko nižja od potrebne, pa tudi distribucija toplote ni nastavljiva in je daleč od potrebne, da o dviganju testa ne govorimo.
Tu bi DIY projekt lahko natanko prišel na svoje.
A ti 365 dni na leto ješ po dve pici na dan?
Če me bo prijelo, bom.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Brane22 ()
peglezn ::
testo vržem na pomoknan peko papir in na rešetko v pečico, pečm na 220 z ventilatorjm
testo pride super, nevem kva ti tok kompliciraš z enimi ponvami, oljem pa ne vem čem
drgač pa obstajajo tud mini pečice (50€, al pa 30-40€ če ma hofer kej u akciji), mogoče bi bla to prava stvar zate, če že hočš bit nevem kok ekonomičn
testo pride super, nevem kva ti tok kompliciraš z enimi ponvami, oljem pa ne vem čem
drgač pa obstajajo tud mini pečice (50€, al pa 30-40€ če ma hofer kej u akciji), mogoče bi bla to prava stvar zate, če že hočš bit nevem kok ekonomičn
Magic1 ::
Če večkrat pečeš za cca dve osebi, se ti splača nabavit mal boljšo mikrovalovno, ki deluje tudi kot pečica(hot air varianta, ne le double grill). Jaz imam tako in se segreje na 250°C v petih minutah. Prišparaš ogromno na času in elektriki.
Magic
fosil ::
Še bolj enostavno in hitreje je, če kupiš že narejeno testo iz hladilnika.
Medtem ko se pečica segreje naložiš stvari gor in imaš pico v pol ure, brez čakanja na vzhajanje testa.
Medtem ko se pečica segreje naložiš stvari gor in imaš pico v pol ure, brez čakanja na vzhajanje testa.
Tako je!
Brane22 ::
V bistvu mogoče res, ampak ena od bistvenih komponent DIY izvedbe je v tem, da imaš večjo kontrolo nad vsebino in pripravi.
gendale ::
ScumbagSteve je izjavil:
Koliko se ti splača pico delat doma? Če gledamo s časovnega in denarnega stališča? 5eur recimo stane normalna pica s premerom 28cm. Koliko pa porabiš za nakup vsega materiala, da narediš tako pico? Plus da vložiš čas za to, da jo narediš?
kje dobiš pico za 5e v gostilni?
še tamala navadna je bližje 7e
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)
Brias ::
Nima. Že nekaj časa. Sem iskal, pa ne najdem nič podobnega poceni.
zamudil si ....
http://www.hofer.si/si/html/offers/pose...
Posebna ponudba od ponedeljka, 11.02.2013
35 eur
drugace pa .... sprejmem kos pizze za porabljen search time :)
http://oskarveliki.si/index.php/manjsi-...
47 eur
http://oskarveliki.si/index.php/manjsi-...
-Device Type: Pizza-/Multiofen
51 eur
poglej se te ce ti gor ni ok ...
http://oskarveliki.si/index.php/manjsi-...
http://oskarveliki.si/index.php/manjsi-...
http://oskarveliki.si/index.php/manjsi-...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Brias ()
RejZoR ::
Sam to lahko pečeš samo neke mikro pice, kar je imo čisto brezveze.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Brane22 ::
Tisto, kar v tem spečeš, ni pizza.
Če ti zadostuje, fajn, ampak to ni to. Vsaj za mnoge ne.
Če ti zadostuje, fajn, ampak to ni to. Vsaj za mnoge ne.
RejZoR ::
Ni čudno da se potem debelite, v taki spečem pico, ki zadostuje zame in za mojo...
Pol običajnega pekača je ekvivalent nekje male pice. Torej 2 pekača za 4 lačne osebe je več kot dovolj.
To kar spečeš v teh malih zadevah pa še za en pekač ne vem če pride, ko bi postzavil skupaj...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Brane22 ::
Update:
Probal sem novo metodo za vzhajanje testa - grelno odejo. Dela genijalno !
Pizzo dam "spat", ovito v grelno odejo in pokrijem z navadno odejo za nameček.
Zadeva jo segreje na točno pravo temperaturo, da raste noro.
ZA to verzijo sem uporabil 2x več moke ( 300g namesto 150-170g, kot prej), kar je nekoliko preveč ( kot kaže, bo malo nad 200g pri tem premeru ravno prav).
Ker mi je zmanjkalo gob, pa se mi ni dalo po novo zalogo, sem namesto njih razrezal galvo čebule. Rezultat je zelo dober.
Pri pečenju sem poskusil novo metodo - spodnji stekleni kržnik sem grel na plin, zgoraj pa na infra/vročzrak kombo:
Še vedno je problem steklen krožnik. Premalo prevaja toploto. Ko jo plin že dobro zapeče na sredini, je na robu premalo pečena.
Če bi našel kje litoželezno ploščo teh dimenzij, bi ta kombinacija delala dobro...
Namesto gretja pečice, je s tem bilo vse skupaj pečeno v 10 minutah.
Probal sem novo metodo za vzhajanje testa - grelno odejo. Dela genijalno !
Pizzo dam "spat", ovito v grelno odejo in pokrijem z navadno odejo za nameček.
Zadeva jo segreje na točno pravo temperaturo, da raste noro.
ZA to verzijo sem uporabil 2x več moke ( 300g namesto 150-170g, kot prej), kar je nekoliko preveč ( kot kaže, bo malo nad 200g pri tem premeru ravno prav).
Ker mi je zmanjkalo gob, pa se mi ni dalo po novo zalogo, sem namesto njih razrezal galvo čebule. Rezultat je zelo dober.
Pri pečenju sem poskusil novo metodo - spodnji stekleni kržnik sem grel na plin, zgoraj pa na infra/vročzrak kombo:
Še vedno je problem steklen krožnik. Premalo prevaja toploto. Ko jo plin že dobro zapeče na sredini, je na robu premalo pečena.
Če bi našel kje litoželezno ploščo teh dimenzij, bi ta kombinacija delala dobro...
Namesto gretja pečice, je s tem bilo vse skupaj pečeno v 10 minutah.
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()
SplitCookie ::
Zakaj še vedno uporabljaš plin za katerega moraš plačevati priključnino + pri gretju/kuhanju je njegov izkoristek naravnost patetičen zato ker povečini greješ zrak/pline s katerim nato greješ piskre ?
To je rang kuhanja s pištolo za odstranjevanje barve.
To je rang kuhanja s pištolo za odstranjevanje barve.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SplitCookie ()
RejZoR ::
Brane22, si probal dat zgornji del konvekcijske na taveliko pizza pan električno ponev? Tam je električni grelec spodaj pritrjen direktno na dno posode, navrhu pa daš tole od konvekcijske. Nisem še nikoli probal takega načina ampak če teb odgovarja ga sprobaj... prevajanje toplote bi bilo sigurno bolj neposredno in enakomerno kot pa da je pizza direktno nad ognjem...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Brane22 ::
Pizza pan električna ponev...
Tega še nisem videl. Če se bo Ernesto odločil nafušat kako serijo tega v solidni kakovosti in dobrem premeru, bom žvajznu eno v Lidlu/HOferju...
Tega še nisem videl. Če se bo Ernesto odločil nafušat kako serijo tega v solidni kakovosti in dobrem premeru, bom žvajznu eno v Lidlu/HOferju...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Brane22 ()
RejZoR ::
Še nisi videl? Skor vsaka trgovina jih ima in to že več let... Imaš pa različne od cheapo s tanko pločevino do bolj orenk z debelim dnom, da je bolj enakomerna temperatura. So pa tud temu primerno dražje ponavad...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Brane22 ::
SplitCookie je izjavil:
Zakaj še vedno uporabljaš plin za katerega moraš plačevati priključnino + pri gretju/kuhanju je njegov izkoristek naravnost patetičen zato ker povečini greješ zrak/pline s katerim nato greješ piskre ?
To je rang kuhanja s pištolo za odstranjevanje barve.
Ja,v em, ampak plin ostane zaradi volje solastnikov. Ravno tako je menjava štedilnika in druge opreme povezana z določenimi glavoboli, tako da ne pride v poštev.
Brane22 ::
Še nisi videl? Skor vsaka trgovina jih ima in to že več let... Imaš pa različne od cheapo s tanko pločevino do bolj orenk z debelim dnom, da je bolj enakomerna temperatura. So pa tud temu primerno dražje ponavad...
Verjamem. Možno da jih nisem "opazil", ker so same zase nezanimive. Prave pizze ne moreš peči samo odspodaj.
Ampak v kombinaciji z hot-air/infra zgoraj bi pa lahko delale imenitno.
Ja, kombinacija grelca zgoraj in spodaj bi nanesla 3kW ampak stvar bi bila pečena v 5 minutah...
RejZoR ::
Sej roko na srce, folk uporablja te pizza ponve za vse drugo kot za pizze. Tud doma jo imamo, pa not še nikoli nismo delal pice ravno zarad tega ker je grelec samo spodaj. In če to pokriješ s pokrovko se bo navrhu kuhalo, spodaj pa peklo. No go. Se pa not lepo delajo čevapčiči, ribe, zelenjava itd...
Imajo pa ponavad grelec od 1300-1500W.
Imajo pa ponavad grelec od 1300-1500W.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Brane22 ::
Sem šel ravno iskat okrog na idealo.de .
Teh pizza panov je morje za drobiž. Ravno tako halogenskoih in hot-air pekačev.
Ampak prava pečka za pizzo pa stane. bedni modeli so €300, bolj pošteni pa €800, ni pa težav najti tudi take za par k€ in čez.
Poceni combo bi bil lahko posrečena DIY modifikacija. Bi pa mogoče probal raje hot-air kot pa moj obstoječi halogeni zgornji grelec. Mam feeling, da je tudi ta bistven faktor pri pregrevanju sredine.
Z malo pameti v mikrokontrolerju in PT-100 senzorjem bi lahko naredil tudi idealno okolje za vzhajanje testa...
Teh pizza panov je morje za drobiž. Ravno tako halogenskoih in hot-air pekačev.
Ampak prava pečka za pizzo pa stane. bedni modeli so €300, bolj pošteni pa €800, ni pa težav najti tudi take za par k€ in čez.
Poceni combo bi bil lahko posrečena DIY modifikacija. Bi pa mogoče probal raje hot-air kot pa moj obstoječi halogeni zgornji grelec. Mam feeling, da je tudi ta bistven faktor pri pregrevanju sredine.
Z malo pameti v mikrokontrolerju in PT-100 senzorjem bi lahko naredil tudi idealno okolje za vzhajanje testa...
Magic1 ::
Jaz sem tudi natuhtal, da spodi dostikrat preveč zapeče v pečici, ker je na kovinski podlagi. To sem rešil tako da sem dal žičkast podsavek in gor pek papir. Če ni nekaj tekočega, super funkcionira. Krompirček, pica, koketi, rogljički, vse se speče enakomerno, kot da bi lebdelo v zraku.
Brane a lahko napišeš recept za testo? Količine, temp za hajanje...
Brane a lahko napišeš recept za testo? Količine, temp za hajanje...
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
RejZoR ::
Mi smo doma fritezo povsem zamenjali s konvekcijsko pečico. Not komot pečeš praktično čist iste stvari, samo da se ne namakajo v olju. Edino pice pa še nismo delal not, ker je itaq premajhno. Bi pa se dalo naredit imitacijo v stilu baguette s pica "nadevom". Nazadnje sem jih delal v navadni pečici in so bile kar fajn. Pica štručka so to speak.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Brane22 ::
@Magic1:
Pečka požre preveč štroma za take posladke na vsakih 15 minut. Poleg tega ne dosega zadostne temperature za pizzo.
kar se testa tiče, sem začel z receptom Jamieja Olliverja za "pizza dough", na katerega je bil IIRC postan link tudi v tej temi.
Tole zadnjo rundo sem, kot rečeno,m vzhajal v grelni blazini pod odejo. Temperature so bile nekaj takega kot v topli postelji. Kvasovke se tudi očitno počutijo najbolje pri teh temperaturah.
Optimalna količina moke za pizzo premera 31 cm je nekje 150-250g, odvisno od okusa...
Pečka požre preveč štroma za take posladke na vsakih 15 minut. Poleg tega ne dosega zadostne temperature za pizzo.
kar se testa tiče, sem začel z receptom Jamieja Olliverja za "pizza dough", na katerega je bil IIRC postan link tudi v tej temi.
Tole zadnjo rundo sem, kot rečeno,m vzhajal v grelni blazini pod odejo. Temperature so bile nekaj takega kot v topli postelji. Kvasovke se tudi očitno počutijo najbolje pri teh temperaturah.
Optimalna količina moke za pizzo premera 31 cm je nekje 150-250g, odvisno od okusa...
RejZoR ::
Moja verzija za 1 navadni pravokotni pekač je taka:
400g moke (navadne bele tip 500, ki jo skor vedno mešam s kakšno polnozrnato)
1,5 dl mleka (če je 3,5, če je 1,5 pa ga daš 2,5 dl in nič vode)
1 dl vode (če se doda toplo vodo bo hitreje vzhajalo)
20g kvasa
sol (čist po občutku oz okusu)
mala žlička sladkorja
velika žlica olivnega olja (oz jezst ga vlijem po občutku)
Je pa iz tega rahlo debelejša verzija pizze, tko okoli 1cm debeline po vzhajanju. Zdej če vam tolk debela ni všeč zmanjšaš količino moke in sorazmerno količino ostalih sestavin. Pri nas doma imajo vsi radi tako, tko da se kr držim tega... ni pa nobena znanost, ker so res enostavne sestavine.
Bom pa mogoče probal enkrat za foro tega od Jamie-ja.
Naredim pa jo tko da enostavno vse to vržem v mikser, dobro zmešam, da se naredi lepa kepa testa, vržem na peki papir, ki ga prej dam na pekač, razvajlam in pustim ~30 minut da vzhaja. In to je to. Da bi še prej mešal kvas v vodo/mleko pa prekladal testo okoli za vzhajanje, bi se mi zmešalo. Simpl je tanartaboljš.
400g moke (navadne bele tip 500, ki jo skor vedno mešam s kakšno polnozrnato)
1,5 dl mleka (če je 3,5, če je 1,5 pa ga daš 2,5 dl in nič vode)
1 dl vode (če se doda toplo vodo bo hitreje vzhajalo)
20g kvasa
sol (čist po občutku oz okusu)
mala žlička sladkorja
velika žlica olivnega olja (oz jezst ga vlijem po občutku)
Je pa iz tega rahlo debelejša verzija pizze, tko okoli 1cm debeline po vzhajanju. Zdej če vam tolk debela ni všeč zmanjšaš količino moke in sorazmerno količino ostalih sestavin. Pri nas doma imajo vsi radi tako, tko da se kr držim tega... ni pa nobena znanost, ker so res enostavne sestavine.
Bom pa mogoče probal enkrat za foro tega od Jamie-ja.
Naredim pa jo tko da enostavno vse to vržem v mikser, dobro zmešam, da se naredi lepa kepa testa, vržem na peki papir, ki ga prej dam na pekač, razvajlam in pustim ~30 minut da vzhaja. In to je to. Da bi še prej mešal kvas v vodo/mleko pa prekladal testo okoli za vzhajanje, bi se mi zmešalo. Simpl je tanartaboljš.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Bob Rock ::
Sol ubija kvasovke.
Zato sol dodajam v omako.
Testa sploh nic ne solis?
Za moj okus je neslano testo tako zanic, da vec kot par grizljajev ne spravim dol.
Nisem se probal ampak ali lahko dejansko kompenziras s slano omako v taki meri, da se ne cuti da je testo neslano?
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen
gance hale ale cuzamen
PacificBlue ::
sol jih ubija, sladkor pa ravna obratno..
po pravem bi moralo testo vzhajati ene dve uri..
sam delam tako:
v keramicno posodo ulijem dober deci dokaj tople vode, dodam kvas in sladkor. Vse skupaj premesam in pustim stati ene deset minut. Potem vzamem moko, dodam scepec soli malo premesam..nato se olivno olje ene pol deci, zacnem pocasi mesati in dodajati vodo s kvasom in sladkorjem. Vcasih dodam se kaksna zelisca origano ali baziliko.Ko je testo zmesano ga pustim v posodi, pokrijem in pustim stati dve uri. Na tak nacin testo dobr vzhaja in ga lahko ostanek, ki zagotovo ostane dam v zmrzovalnik za naslednjic. Res pa je da tisto testo ni tako dobro kot sveze.
Pico pecem ponavadi v krusni peci, ponavadi potem ko pecemo kruh doma in je pec se vroca..vcasih pa tudi v el. pecici.
po pravem bi moralo testo vzhajati ene dve uri..
sam delam tako:
v keramicno posodo ulijem dober deci dokaj tople vode, dodam kvas in sladkor. Vse skupaj premesam in pustim stati ene deset minut. Potem vzamem moko, dodam scepec soli malo premesam..nato se olivno olje ene pol deci, zacnem pocasi mesati in dodajati vodo s kvasom in sladkorjem. Vcasih dodam se kaksna zelisca origano ali baziliko.Ko je testo zmesano ga pustim v posodi, pokrijem in pustim stati dve uri. Na tak nacin testo dobr vzhaja in ga lahko ostanek, ki zagotovo ostane dam v zmrzovalnik za naslednjic. Res pa je da tisto testo ni tako dobro kot sveze.
Pico pecem ponavadi v krusni peci, ponavadi potem ko pecemo kruh doma in je pec se vroca..vcasih pa tudi v el. pecici.
RejZoR ::
Če sol ubija kvasovke, potem to delo dela izjemno slabo, ker se testo že po 15 minutah kar fino napihne na pekaču...
Kar pa se tiče neslanega testa je pa tko, da je nemogoče kompenzirat s slanostjo dodatkov na vrhu, ker se bo čutilo. Čeprav je vsaj men osebno tak combo dost všečen. Enkrat so v eni piceriji (z dostavo), očitno neki zajebal in je bil testo čist neslan, dodatki na vrhu pa kar precej (pač šunka, sir & stuff) in je bil okus prav nor. Prvo ko si ugriznil si začutil tak rahlo sladkast testo brez pravega okusa, pol pa te je zadel šus močnih okusov dodatkov na vrhu. Neke vrste taste surprise, ki se je ponavljal z vsakim grižljajem.
Kar pa se tiče neslanega testa je pa tko, da je nemogoče kompenzirat s slanostjo dodatkov na vrhu, ker se bo čutilo. Čeprav je vsaj men osebno tak combo dost všečen. Enkrat so v eni piceriji (z dostavo), očitno neki zajebal in je bil testo čist neslan, dodatki na vrhu pa kar precej (pač šunka, sir & stuff) in je bil okus prav nor. Prvo ko si ugriznil si začutil tak rahlo sladkast testo brez pravega okusa, pol pa te je zadel šus močnih okusov dodatkov na vrhu. Neke vrste taste surprise, ki se je ponavljal z vsakim grižljajem.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Brane22 ::
Saj to mi je všeč.
Bom porbal s soljo v moki ( kar itak počnem za kruh itd), enkrat sem jo dal v mleko/olje skupaj s kvasom in je bla katastrofa.
Na drugi pogled pravzaprav pričakovano, ker je v tisto malo tekočine koncentracija precej višja.
Bom probal še v testu, ampak ne na pizzi, ker mi je tole všeč.
Bom porbal s soljo v moki ( kar itak počnem za kruh itd), enkrat sem jo dal v mleko/olje skupaj s kvasom in je bla katastrofa.
Na drugi pogled pravzaprav pričakovano, ker je v tisto malo tekočine koncentracija precej višja.
Bom probal še v testu, ampak ne na pizzi, ker mi je tole všeč.
Magic1 ::
Ste me narajcal. Bom šel jutri v trgovino po kuhan pršut in naredil domačo pico. Pa še sirov se bom malo rešil, ker jih imam deset vrst trenutno v hladilniku...
Magic
Anney ::
http://www.zito.si/index.php?id=247
Odlična zadeva, dam v pekač kruha, program testo in po uri pa pol je gotovo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Anney ()
Brane22 ::
Update:
Ker novega grelnega komboja še nimam, se je pa pokazala želja po novem primerku, sem moral zimprovizirat nov Pizza Flashing Tool. Dal sem mu delovno ime po velikem Kitajskem strategu "Fu Runche - model 1"
Me dbrkljanjem po omarah sem našel nek prastari kit za pečenje ćevapov, ki si ga poveznil čez plinsko ploščo.
Ker se nikoli ni dobro obnesel, sem vzel iz njega centralno okroglo ploščo in jo predelal. Po robu sem izezal precej "letvic" in se tem povečal pretok zraka. Čezenj sem dal kovinsko mrežo iz kompleta halogeno/zračnega pekača.
Tako sem čez to lahko dal steklen talar za pizo in potek zraka ga je bolj enakomerno grel.
No, bolj enakomerno kot prej:
Ker novega grelnega komboja še nimam, se je pa pokazala želja po novem primerku, sem moral zimprovizirat nov Pizza Flashing Tool. Dal sem mu delovno ime po velikem Kitajskem strategu "Fu Runche - model 1"
Me dbrkljanjem po omarah sem našel nek prastari kit za pečenje ćevapov, ki si ga poveznil čez plinsko ploščo.
Ker se nikoli ni dobro obnesel, sem vzel iz njega centralno okroglo ploščo in jo predelal. Po robu sem izezal precej "letvic" in se tem povečal pretok zraka. Čezenj sem dal kovinsko mrežo iz kompleta halogeno/zračnega pekača.
Tako sem čez to lahko dal steklen talar za pizo in potek zraka ga je bolj enakomerno grel.
No, bolj enakomerno kot prej:
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()
Brane22 ::
V skodelico sem dal majhno ravno žlico sladkorja, malo origana, malo olivnega olja. Tole je pred mešanjem in gretjem ( 20 sek za mrzlo mleko) v mikrovalovki:
Po gretju zlijem not malo kvasa ( ene šestino do četrt vrečke suhega kvasa):
Olive vzamem iz flaše, jih odcedim in prelijem z oljem:
Tole so osnovne surovine, če ne štejemo moke. Vse elsheapo a dobro, mislim da vse iz Lidla:
Po gretju zlijem not malo kvasa ( ene šestino do četrt vrečke suhega kvasa):
Olive vzamem iz flaše, jih odcedim in prelijem z oljem:
Tole so osnovne surovine, če ne štejemo moke. Vse elsheapo a dobro, mislim da vse iz Lidla:
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()
Brane22 ::
V tole sem dal 220 g moke ( 200 g iz vrečke na sliki + 20g):
Tokrat sem v moko dodal malo soli ( za eno malo ravno žličko po oceni) in origana:
Prej sem premešal suhe sestavine, nato pa naredil hribček na mizi, vanj v centru naredil luknjo ( "vulkan"), vanj po malem dolival mleko/olje/kvas mešanico in jo pivnal z moko. Ko je tega zmanjkalo, sem dodajal mlačno vodo.
Tako sem iz 220g moke naredil 392 g testa.
Tokrat sem v moko dodal malo soli ( za eno malo ravno žličko po oceni) in origana:
Prej sem premešal suhe sestavine, nato pa naredil hribček na mizi, vanj v centru naredil luknjo ( "vulkan"), vanj po malem dolival mleko/olje/kvas mešanico in jo pivnal z moko. Ko je tega zmanjkalo, sem dodajal mlačno vodo.
Tako sem iz 220g moke naredil 392 g testa.
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()
Brane22 ::
Pozabu sem prilimat pripravo omake.
Malo paradižnikove mezge ( ene tretjino tistega pol litra, torej mogoče dei in pol), malo origana, malo soli, pa tokrat sem hotel nekaj malo bolj pikantnega, zato sem pozneje dodal še dva stroka sesekljanega česna:
Vse skupaj sem dal za ene 40 sekund v mikrovalovko, nato pa pokril in dal na stran.
Malo paradižnikove mezge ( ene tretjino tistega pol litra, torej mogoče dei in pol), malo origana, malo soli, pa tokrat sem hotel nekaj malo bolj pikantnega, zato sem pozneje dodal še dva stroka sesekljanega česna:
Vse skupaj sem dal za ene 40 sekund v mikrovalovko, nato pa pokril in dal na stran.
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Peka pizze (strani: 1 2 3 4 … 24 25 26 27 )Oddelek: Loža | 244089 (3938) | alekskac |
» | Vprašanje za pripravo kruha (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15588 (2782) | Tody |
» | pekač za pizzo (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 49010 (12216) | MArkusPrimus |
⊘ | Domača pica (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 56929 (36802) | bluefish |
» | Katera zmrznjena pica? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 33957 (20130) | joze67 |