Prijavi se z GoogleID

» »

DIY PIzza...

DIY PIzza...

strani: 1 ... 8 9 10 »

Map ::

Tisti, ki varite svoje pivo, a bi lahko nekdo odprl temo? Sicer se zaenkrat nimam namena lotevat varjenja, bi pa z veseljem spremljal temo in se učil. :)

echo ::

Varjenje piva ima svoj oddelek na alterju, je preveč vsega, da bi imel samo eno temo.

https://www.alter.si/forum/pivoljub/

AaBoy ::

Sam trenutno uporabljam način brez gnetenja testa Jim Laheys no kneed pizza dough in morem rečti, da super nastane. Poanta je, da moko z vsemi sestavinami samo hidriramo in pustimo stati 18-24 ur, da se sama naprej razvije, brez gnetenja. Pečeno testo lepo naraste in dobi hrustljavo dno (v normalni pečici brez kamna).

Preizkusil sem recept iz 220 stopinj poševno in mnoge druge (tudi take, ki trajajo 3 dni) in ta postopek še nekako najbolj enostaven in konstanten.

Glede sira, če pečem v navadni pečici ne uporabljam mozzarelle is slanice, ker postane prevec mokro. Zato uporabin "suho" mozzarello in malo parmezana.

TheBlueOne ::

Map je izjavil:

Tisti, ki varite svoje pivo, a bi lahko nekdo odprl temo? Sicer se zaenkrat nimam namena lotevat varjenja, bi pa z veseljem spremljal temo in se učil. :)


Kamot odpri temo. :) Lahko delas z minimalno resursi, morda s tem kar imas doma.

echo je izjavil:

Varjenje piva ima svoj oddelek na alterju, je preveč vsega, da bi imel samo eno temo.

https://www.alter.si/forum/pivoljub/


To drzi za vecino tem. Vsi nismo na vseh forumih.

Zgodovina sprememb…

reeves ::

TheBlueOne je izjavil:

Tista gospodinja, ki mi je pokazala ta nacin je delala tako, da je vedno dala na stran nekje slabe 10% testa in enostavno pustila, da se je deloma posusilo in ga na koncu spravila v skrinjo. To je uporabila za nadomestek kvasa in temu se menda na koroskem rece drozi.

Gospodinja ti je povedala in pokazala povsem pravilno. To so droži in tako se izdelujejo oz. vzgajajo. In take starejše gospodinje z veliko prakse vedo največ. Kvasovke so živo bitje in rabiš občutek kako delati z njimi. To pa dobiš z leti.
Ja, od droži moraš vzemati stran in k ostanku dodati moko in vodo. Zato, da razredčiš mešanico in dodaš malo hrane.
Če tega ne narediš bodo sčasoma vse kvasovke umrle zaradi lakote in dobiš kislo testo (neaktivno).

TheBlueOne je izjavil:

Drugace pa kaj prides na 12% alkohola v kruhu? Za pivo ga je treba drozgati da najprej spremenis vse kar se da v sladkor in dobis iz 6 kg tam 1l alk. Brez drozganja, samo od slakorja v zrnih bi bilo zelo zelo malo oz. neopazno.

V kruhu ne. Tudi, če pozabiš na droži ne. Če se pa nameniš izdelati kislo testo, pa poleg vode in moke dodaš še kvas in sladkor. Samo v moki je premalo sladkorja in bodo prej umrle zaradi lakote kot pa alkohola. Ne bo pa to testo toliko kislo.

TheBlueOne je izjavil:

Pravis da je fino delat kruh iz pivskih kvasovk? Bo treba poskusit.... :)

Ja, res je bil zakon ta kvas. Tehnologi so rekli, da je druga vrsta kvasovk in so boljše.
Zagotovo je pa veliko pomenila tudi svežina. V Unionu sem lahko dobil čisto svež kvas sredi noči, če mi ga je slučajno zmanjkalo (se zgodi). Potem smo pa vsi začeli vzemati neke kvase, večinoma iz Italije. Katastrofa. Saj je še sedaj isto. Nikoli ne veš kaj boš dobil. Dostikrat pride star in ne dela skoraj nič.
Na srečo sem zdaj v pizzeriji, kjer delam z instant kvasom. Ta je vsaj vedno enak.

echo ::

Kaj pa je potem namen tega mrtvega kislega (skisanega?) testa?

Terminologija je tle malo zavajujoča, mislim - v primerjavi z navadnim kruhom in kruh iz droži bolj kisel, zato ta pridevnik uporabljamo v tem povezavi s temi kruhi.

reeves ::

echo je izjavil:

Kaj pa je potem namen tega mrtvega kislega (skisanega?) testa?

Terminologija je tle malo zavajujoča, mislim - v primerjavi z navadnim kruhom in kruh iz droži bolj kisel, zato ta pridevnik uporabljamo v tem povezavi s temi kruhi.

Predvsem aroma in svežina.
Lahko ga tudi kupiš in probaš, če ga nočeš delati sam.
https://kruhinpotica.com/kislo-testo-fa...

Map ::

Starter dela, tako da bo treba počasi spečt ali kruh ali pico, da ne bom za nič starterja metal stran in ga hranil. Ima kdo kak preverjen recept za kruh, al kar prvega iz googla poberem? Kako pa je s shranjevanjem starterja v hladilniku, da ga ni potrebno toliko hranit, dela kdo tako? Nekateri ga celo posušijo in nato nekaj dni pred uporabo raztopijo v vodi in dodajo moko?

TheBlueOne ::

Jaz sem drozi imel po tem, ko so se kvaosvke polegle, kar je termin, ki ga imam iz pivovarjenja, dal kvasovke v zmrzovalnik. Iz teh drozi sem b.p. delal kruh tudi vec mesecev po tem, ko sem zadeve zamrznil.

Sicer kruha ze kar dolgo ne pecem, delam pa pivo, kjer so kvasovke malo vecja umetnost, bi postopek malenkost predelal. Takrat sem naredil starter tako, da sem k drozi dodal malo moke in sladkorja in pocakal.

Sedaj bi drozi po tem, ko bi jih namocil aktiviral v erlenmajecici s krozenjem magnetka. Klasika pri pivu.

Delal sem rzen kruh, kjer je recept zelo enostaven. Rzena moka kaksne 80-90%, ostalo bela, da je malenkost bolj obvladljiv, sol voda, drozi ca 10%. Tak kruh je tezko obvladnjiv, ker se testo lepi, zato ga vzhajas v zelo pomokani pletenici in nato obrnes na pekac ali desko in se malo vzhajas. Tam lahko vrezes kaksno obliko, posebej, ce se nic ne razleze. Kako dolgo ga vzhajas je pri drozi bolj opazovanje, ce nisi nastudiran. Ce je toplo in so drozi bolj zivahne lahko 1h, praviloma dlje, dosti dlje. :)

Map ::

Droži si zamrznil in jih pred uporabo samo odmrznil?

Sem našel recept od Anite. Te mine, še preden se sploh lotiš. :D

TheBlueOne ::

Odmrznil, namocil in dodal hrano za kvasovke, malo sladkorja in moke. Drozi so bile kar trde preden sem zadeve zamrznil, tako da je bilo treba namakat.
strani: 1 ... 8 9 10 »


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Domača pica (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21115881 (2225) Klamzi
»

Katera zmrznjena pica? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12516516 (2689) joze67
»

pekač za pizzo (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15018413 (3546) xyz133
»

Peka pizze (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
31164374 (19082) harvey
»

PIZZA - recept oz. če ni skrivnost, kako jo pripravite? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5417599 (15830) krneki0001

Več podobnih tem