» »

V obrambo sodišča (2)

V obrambo sodišča (2)

Notranji minister Vinko Gorenak.

vir: 24 ur

Tožilki Blanka Žgajnar (levo) in Mateja Gončin.

vir: Zurnal24
Slo-Tech - Primer Balkanski bojevnik: slovenska policija v predlogu za izdajo odredbe za prisluhe navede, da je osumljnčevo telefonsko številko pridobila iz telefonskega imenika. Kasneje, že tekom sojenja, odvetnik obrambe sodišču na sojenju predloži potrdilo operaterja, da telefonske številke nikoli ni bilo v imeniku. Policija v drugem poskusu navede, da je telefonsko številko pridobila na spletni strani obtoženega. Sodni izvedenec ugotovi, da v relevantnem času ta spletna stran še ni obstajala. Policija v tretje ugotovi, da so telefonsko številko našli "na internetih". Sodni izvedenec ponovno ugotovi, da je to malo verjetno.

Slovensko državo so, trikrat zaporedoma v razmiku enega leta, dobili na laži.

In zavoljo te polomije je sodnik Gorazd Fabjančič sedmega novembra na podlagi veljavnega zakona o kazenskem postopku izločil vse prisluhe Tošiću in ključnim sodelavcem. In še vse na podlagi prisluhov pridobljene dokaze - v hišnih preiskavah zaseženo orožje, droge, in ostalo. Sodnik je bil v izločitev dokazov zakonsko prisiljen. V Sloveniji se ljudi ne obsoja na podlagi nezakonito pridobljenih dokazov, sploh pa ne na podlagi priročno izmišljenih ali potvorjenih dejstev. "Dobri nameni" gor ali dol. Iz podobnih vzrokov, tj. napak na strani srbskega pravosodja, so potem na isti seji odleteli še srbski prisluhi.

Tožilstvo je ostalo brez dokazov proti ključnim obtožencem.

Blanki Žgajnar, sicer izkušeni okrožni državni tožilki in tudi prejšnji vodji specializiranega državnega tožilstva za pregon organiziranega kriminala, se kaj takega pravzaprav ne bi smelo zgoditi. Kot tožilka namreč v skladu z veljavnim zakonom o kazenskem postopku v celoti vodi izvedbo njegove prve faze, ti. predkazenskega postopka. Kot pravi teorija, je dominus litis tega dela postopka. Njena naloga je, da poskrbi, da storilec odkrije, da se zberejo potrebni dokazi, ter - nekoliko kontradiktorno, a zelo nujno - da deluje kot garant zakonitosti v predkazenskem postopku, tako da se napake gornjega tipa ne zgodijo. A so se, pravzaprav nepresenetljivo, saj slovenska policija v praksi že nekaj časa deluje bolj kot ne samostojno, in na tožilca pomisli šele, ko sama z zadevo bolj kot ne opravi. V to smer se tudi (strašno zmotno, a zdaj mar ne vidite) premika zadnja novela ZKP (s katero je sicer narobe še en kup drugih stvari, a bodi za danes dovolj).

Žal ne tožilka Žgajner, ne njena pomočnica Mateja Gončin, stvari nista videli v tej luči.




Ti .. srbski dokazi so očitno bili za Srbijo dovolj, na podlagi njih so izrečen pravnomočne obsodilne sodbe; očitno pa je Slovenija pač neka oaza spoštovanja človekovih pravic, kjer ti dokazi ne zadostujejo.
- okrožna državna tožilka Mateja Gončin


Treba je sicer upoštevati, da je bil to prvi njuni komentar po izjemno hudem porazu ("fiasku" po besedah 24ur.com) tik pred koncem več kot dve leti trajajočega kazenskega postopka, zato ga morda še velja vzeti z nekaj rezerve. A tožilki svojih izjav kasneje nista popravili, prej obratno. Žgajnerjeva je v intervjuju za SiOL takoj naslednji teden kvečjemu ponovila tako svoje prepričanje, da so bili slovenski dokazi pridobljeni zakonito, kot tudi svojo zgroženost nad odločitvijo sodišča, ki da bo nevarno vplivala na nadaljnjo sodno prakso.

Ton se ni spremenil niti po izreku oprostilnih sodb ta teden, ko je bilo časa za pojasnila že več kot dovolj. Tožilka je v intervjuju za 24ur pojasnila, da smo "šele na začetku kazenskega postopka". Misleč na možnost pritožbe (in bodimo odkriti, na sklep o izločitvi dokazov se lahko pritoži šele zdaj, v pritožbi zoper sodbo), ampak glede na to, da so nekateri obsojeni boljši del zadnjih 2 let odsedeli v priporu, to nikakor več ni začetek postopka! Obenem je tožilstvo pozabilo še na par malenkosti, namreč predloge za podaljšanje pripora za obtožence, tako da so jo tudi štirje dejansko obsojeni (nižje pozicionirani v domnevni narkoverigi) odšli osvobojenih rok in nog. To se zdaj sicer popravlja, a ne samo zoper obsojence, ampak tudi zoper oproščene obtožence, ki bi, če bi želeli, že lahko pobegnili v tednu pred izrekom sodbe. Tožilka se bo zdaj težje sklicevala na priporne razloge iz naslova begosumja.



Žal so ta dejstva, po našem mnenju pravzaprav ključna dejstva, v medijih ostala v veliki meri nepokrita. Namesto tega se je raje zlivalo nadpovprečno veliko gnojnice gneva na sodišče, posebej na sodnika Fabjančiča, ter na našo "čudno" zakonodajo oz. Ustavo. Kolumnisti so na veliko šteli stroške sodnega postopka, ki naj bi dosegali poldrugi milijon evrov, očitno zaman. Izjav g. Draga Kosa pravzaprav ne bi povzemali, velja pa izpostaviti oba resorna ministra. Notranji minister, g. Vinko Gorenak, je ponovil zaupanje v delo kriminalistov in tožilcev, ter se vprašal, zakaj za boga naj bi sodišče čakalo tako dolgo z odločitvijo za izločitev prisluhov, če pa je ja isto sodišče (sicer drugi, preiskovalni sodnik) izdalo naloge za izvedbo teh prisluhov (sicer na podlagi neresničnih navedb slovenske policije, pa vendar). Kolega pravosodni minister Senko Pličanič je izpostavil isto vprašanje, ter povedal, da razmišlja o službenem nadzoru dela sodnika (k sreči šele po pravnomočnosti postopka, vsaj to), sploh ker so sosednji Hrvatje ravno na isti dan uspeli z njihovim primerom, ter obsodili nekdanjega prvega ministra Iva Sanaderja na 10 let zapora zavoljo koruptivnega delovanja. Gospoda sta se sicer nekoliko pomirila, ko ju je predsednik vrhovnega sodišča Masleša opomnil na načelo delitve oblasti.

Drugi mediji so zgolj na splošno razpredali o razlikah med slovenskih in srbskim pravnim redom, ki da so po besedah tako stroke kot tudi tožilke same minimalne, tako da res ni jasno, kaj se je zgodilo. Kakšne posebne omembe lapsusa s talefonskim imenikom ni. Izkaže se, da so o tem bolj ko ne pisali zgolj Žurnal24, Dnevnik ter še nekateri manjši časniki. Spin, da je krivo vse, samo dvojček policija + tožilstvo ne, je torej brez vprašanj uspel.


Kaj se je pravzaprav zgodilo? Za tiste, ki morda niste spremljali - zgodba se začne v Srbiji, z rekonstrukcijo Zemunske mafije po atentatu na takratnega premierja Zorana Đinđića marca 2003. Vajeti ti. balkanske heroinske poti naj bi prevzel Darko Šarić, skupaj s sodelavci Željkom Vujanovićem, Goranom Sokovićem, Draganom Dudićem (Fric) in Draškom Vukovićem. Od Kolumbijcev naj bi kupovali znatne količine prvovrstnega kokaina, ga spravili do atlantske obale v Urugvaju, zapakirali v črne vreče in prelepili z ličnimi nalepkami (tracking numbers, seveda), pretovorili na luksuzne barke, potem pa na čezoceankah zvozili v Južnoafriško republiko, od tam naprej pa na Balkan in nato čez našo Slovenijo dalje proti Zahodu. Posel naj bil vreden okoli 1 milijardo € na leto, oz. 37.000€ na kilo ob prodaji naprej Italijanom. Policija jim je začela resno težiti l. 2008, ko so v Italiji prijeli tri kurirje z več sto kilogrami droge, najbrž tudi ob pomoči domače mafije, ki jo je Šarić povsem dotolkel in izrinil iz tega posla. Na podlagi teh poslov naj bi srbska varnostno-obveščevalna služba BIA, ki je sicer pristojna tudi za organizirani kriminal, odprla dosje "Balkanski Bojevnik" in začela tajna opazovanja in prisluhe Šarića in sodelavcev. Ne brez uspeha. Še isto leto jeseni so v skupni akciji z ameriško anti-narko agencijo DEA na jadrnici Maui ob Urugvajski obali zasegli debeli dve toni ovrečkane koke. Istočasno so v Beogradu aretirali več ključnih Šarićevih sodelavcev, ter jih kasneje tudi obsodili, predvsem ob pomoči telefonskih prisluhov ter pričevanja Draška Vukovića (nabavljača droge v Južni Ameriki), ki je nastopil kot policijski informator (pričal je tudi v našem postopku). Šarića samega niso dobili; trenutno naj bi se skrival nekje v Južnoafriški republiki in tam nadaljeval s posli. Srbi so mu sicer pobrali nepremičnine, Grki mu težijo z praznenjenjem računov zaradi pranja denaja. Nenavdušeni narko šef jim vrača s ponudbo visoke denarne nagrade za umor določenih ključnih članov vlade, ki so največ prispevali k padcu njegovega imperija.

Kje zdaj vstopijo naši? Beograjska BIA naj bi med snemanjem Šarićevih pogovorov posnela tudi take z domnevnim slovenskim članom verige, Draganom Tošićem, ter nato kontaktirala slovenske kolege. Ti so nato šli izvest še svoje prisluhe, ob pomoči domačega operaterja komunikacij. Odredbo so sicer dobili, a na podlagi izmišljenega dejstva, da naj bi jim Tošićevo cifro dobavil najprej anonimni informator, ko pa o njem niso zmogli sproducirati nobenega dejstva in tako utemeljiti razlogov za sum zoper Tošića, so to kasneje prekvalificirali v "našli smo jo v imeniku". Odredbo so z nekaj zavajanja sodišča torej dobili, prisluhe izvedli, jih tudi predvajali lani jeseni. Obramba je sicer že takrat kričala, da niso bili pridobljeni zakonito.

Slovenski prisluhi so torej leteli zaradi lažnivo pridobljene sodne odredbe. Preiskovalni sodnik je pač odločil na podlagi podatkov, ki jih je imel, in na podlagi standarda, ki ga določa zakon, tj. utemeljenih razlogov za sum (aka malo obarvane megle, kot tukaj vidimo). Prvostopenjski senat ne odloča po tem 30-40% standardu, ampak po bistveno višjem 90+% standardu gotovosti. Opazka notranjega ministra, češ kaj se pa sodišče gre, saj je vendar med preiskavo dovolilo prisluhe, je torej bolj votle sorte, če že ne kaže na odkrito nepoznavanje parametrov kazenskega postopka. Podobno Pličaničeva. Materialno procesno vodstvo je v celoti v rokah sodišča, politični organi pa nimajo mandata, da bi v konkretnih primerih glede tega dajali kakršnekoli usmeritve.

Kaj pa srbski prisluhi, ki naj bi, kot rečeno, bili čisto dovolj dobri za njihovo sodstvo? Za začetek jih je izvedla BIA, torej varnostno obveščevalna služba, ne policija, kar vse od padca železne zavese v Evropi ni najboljša praksa, zaradi nerodnih spominov na hude zlorabe komunikacijske zasebnosti izpod rok vzhodnoevropskih obveščevalnih služb. Svet Evrope jo močno odsvetuje. Naša policija je v preteklosti nekaj časa koristila operemo agencije SOVA za prisluhe, ker svoje ni imela, pa je naše Ustavno sodišče l. 2005 to razgonilo tako silovito, da so pok gotovo morali slišati tudi v Beogradu. Neuradno se namreč govori, da je tudi njihovo Ustavno sodišče obsodilo to prakso, sicer še brez posledic za konkretni postopek. A to je samo začetek težav s srbskimi prisluhi. BIA naj bi jih obenem izvajala predolgo, tj. še po poteku časovnih omejitev v svojih zakonskih pooblastilih. Obenem je imelo naše sodišče izjemne težave pri pridobitvi sodnih odredb, na katerih so temeljili ti prisluhi. Šlo naj bi strašno počasi, v nekaterih primerih sploh ne. Na takšne dokaze pa seveda ni mogoče opreti sodbe za blizu 20 let zapora, kar je tudi zahtevalo sodišče. Da ne dodamo lokalnega twista, v katerem se ti nekdanji direktor SOVE, Iztok Podbregar, pojavi na sodišču kot priča obrambe, rekoč, da sodelovanje policije in varnostno-obveščevalne službe nikakor ne more biti dobra ideja.

Kot situacijo (kot eden redkih) pravilno povzema Dnevnik:


Senat ljubljanskega okrožnega sodišča, ki mu predseduje sodnik Gorazd Fabjančič, je pred dvema tednoma iz spisa je izločil vse srbske in slovenske dokaze, ostali so le italijanski in urugvajski. Kar zadeva slovensko preiskavo, so med drugim izločili vse skrivoma pridobljene posnetke Tošićevih telefonskih pogovorov. Sodišče je namreč ocenilo, da je bilo prisluškovanje nezakonito. Šlo je za nedovoljen poseg v njegovo komunikacijsko zasebnost, saj ni bilo mogoče preveriti, kako so preiskovalci sploh prišli do njegovih telefonskih številk – policija in tožilstvo sta trdila, da sta bili javno objavljeni, s čimer sta, kot je zatrdil Fabjančič, zavedla preiskovalnega sodnika.

Po mnenju predsednika senata ni bilo mogoče preveriti verodostojnosti anonimnega informatorja, ki je preiskovalcem posredoval podatke, na podlagi katerih je bila izdana odredba za prisluškovanje. Za uvedbo tega prikritega preiskovalnega ukrepa je potreben utemeljen razlog za sum, da se Tošić ukvarja s kaznivimi dejanji, ki ga po mnenju senata v tem primeru ni bilo. Zato so te dokaze izločili, hkrati pa tudi vse dokaze, ki so bili pridobljeni na podlagi teh, denimo tudi zapisnike o hišnih preiskavah in zaseženih predmetih.

Tudi za srbske dokaze so ocenili, da niso v skladu z našo zakonodajo, denimo to, da je tamkajšnja obveščevalna služba Bia izvajala ukrepe, za katere je sicer zadolžena policija. Sodniki so izhajali iz prisluškovanja Željku Vujanoviću, enemu najpomembnejših članov kriminalne združbe v Srbiji, ki da ni bilo v skladu s slovenskimi standardi, pa tudi s srbskimi ne, saj so mu prisluškovali dlje, kot je bilo dovoljeno.


V primeru so tako ostali samo še nekateri urugvajski in italijanski dokazi, ki pa so implicirali le nižje pozicionirane člane kriminalne združbe, ki so pač v Italiji predajali manjše (a še vedno znatne) pakete koke.

In zdaj se vrnemo k remek delu naše policije. Izmišljen anonimni informator, izmišljen telefonski imenik sta klovnariji, ki v tako resni zadevi nimata kaj iskati. Policisti, če pa ne oni, pa tožilci, bi morali poskrbeti za zakonito pridobitev Tošičeve številke. Pa čeprav bi rekli, da jim jo je sam povedal, med priložnostnim sestankom v Le Petiju. Kot namreč kaže naša pretekla praksa, sodišča brez večjih težav verjamejo besedi policista nad besedo obtoženega, ko gre za besedo proti besedi, razen seveda če jim nasprotno dokažejo slučajno prisotne TV kamere Kanala A ali pa izpiski iz telefonskega imenika.

Za konec, a si res želimo policiji dati še dodatnih pooblastil? Že teh, ki jih imajo, ne znajo uporabljati. Hkrati so ošabni in ne želijo nobene pomoči, tj. tožilcev ob njihovi strani. Statistik ne vodijo (vedno), nadzor (redno) zavračajo. Na koncu krivdo valijo na sodnike in zakone.

Ne vem, če se mi sine prav vsakič usuje z golfom, mu ne bi ravno šel kupovat ferarija, mar ne?

Italijanski skesanec, ki je pričal proti našim trem obsojencem, je med opisom svojega delovanja povedal, da tedensko kupi tudi do 100 sim kartic in predplačniških telefonov, da bi bili čim bolj neulovljivi. Kakšna je tu vrednost retencijske baze (datumi, številke klicev in sms-ov, lokacije), ki je bila ustvarjena prav za pregon takšnih kaznivih dejanj, si lahko samo predstavljate. Pač, tako kot večino ostalih policijskih pooblastil očitno deluje zgolj zoper povprečne državljane, krive ali ne, ki nimajo denarja za najboljše odvetnike. Profesionalcev očitno ne gane.

522 komentarjev

««
«
1 / 11
»»

nekikr ::

Konec dober - vse dobro. Kokain se ni podražil, še vedno bo prvovrsten in naša mladina se bo lahko zadevala do onemoglosti. Še dobro, da so eno usrano telefonsko številko pridobili nelegalno in se je proces s tem praktično zaključil. Juhej svobodni svet, juhej pravice kriminalcev!

Ne šraufe, je tovarne treba krast! - Adi Smolar

mailer ::

Obstaja delna rešitev prepovedi prodaje vseh payphonov oz naj se prodajajo izključno na centrih, ki jih ponujajo ob predložitvi osebnega dokumenta. Vse dosedanje številke, ki nimajo imena pa blokirat.

bluefish ::

mailer je izjavil:

Obstaja delna rešitev prepovedi prodaje vseh payphonov oz naj se prodajajo izključno na centrih, ki jih ponujajo ob predložitvi osebnega dokumenta. Vse dosedanje številke, ki nimajo imena pa blokirat.
Zaradi parih posameznikov torej uvesti zakon, ki bo "omejeval" vse. Ne.

SplitCookie ::


Ne vem, če se mi sine prav vsakič usuje z golfom, mu ne bi ravno šel kupovat ferarija, mar ne?

Kaj pa če se s ferarijem zaradi njegovega ESP-ja potem ne bo usul ?



Ampak resno: Tukaj se vidi, kako napredni so mamilaši. Policija in obveščevalne agencije so vedele, kaj delajo (nelegalno prisluškovale) preprosto zato, ker v nasprotnem primeru niso imele za kur*c brez malce bolj agresivnih taktik.


Zaradi parih posameznikov torej uvesti zakon, ki bo "omejeval" vse. Ne.

JA. Ker te ne omejuje.


In sedaj bodo ti mamilaši na prostosti, dodatno naučeni da jim dejansko nobeden nič ne more.
Bravo

Fail prava. Totalen fail države.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

Zgodovina sprememb…

mailer ::

To te ne omejuje. Ponudniki mobilne telefonije pri nas se lahko odločijo za tako potezo brez privolitve države in posebnega zakona. Saj payfoni bi bili še vedno na voljo, samo telefonska številka bi imela ime kupca.

bluefish ::

SplitCookie je izjavil:

JA. Ker te ne omejuje.
Zato pa sem dodal med narekovaja.

Povprečnega Američana tudi Patriot Act ne omejuje, pa je kljub vsemu sam sebi namen.

mailer je izjavil:

Ponudniki mobilne telefonije pri nas se lahko odločijo za tako potezo brez privolitve države in posebnega zakona.
Zakaj bi se?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

mailer ::

Ravno zaradi kriminalcev, ki izkoriščajo njihovo omrežje za svoj posel.

amigo_no1 ::

Če si policija in tožilstvo (uradne osebe v službi države) izmišljujejo dejstva, potem je to zavajanje, če to počno politiki je konstrukt, če to počne Janez Novak je čisto navadno laganje.
Nice ;((. NOT !


mailer
Potem praviš, da je 99% uporabnikov predplačniških številk mamilašev ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

bluefish ::

mailer je izjavil:

Ravno zaradi kriminalcev, ki izkoriščajo njihovo omrežje za svoj posel.
Pa še GPS tracker vsakemu posamezniku v zadnjico, ker par kriminalcev uporablja javne površine za sestanke ter nezakonite posle.

amigo_no1 ::

SplitCookie :
Welcome to North Korea, kjer obsodijo 99% vseh obtoženih.
1% jih je "samomorjenih".

Pri nas je številka 80%, povedal nek visok predstavnik sodstva cca 1 teden nazaj pri Odmevih.


bluefish
Obvezno a-gps varianta !

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

nekikr ::

bluefish je izjavil:

mailer je izjavil:

Ravno zaradi kriminalcev, ki izkoriščajo njihovo omrežje za svoj posel.
Pa še GPS tracker vsakemu posamezniku v zadnjico, ker par kriminalcev uporablja javne površine za sestanke ter nezakonite posle.

To je invazivno. Predložitev osebnega dokumenta ob nakupu pa je invazivna ravno toliko, kot je invazivna predložitev bančne kartice (na kateri sta tvoje ime in priimek), ko v trgovini plačaš kruh in mleko.

dronyx ::

Kar se tega tiče:

Ti .. srbski dokazi so očitno bili za Srbijo dovolj, na podlagi njih so izrečen pravnomočne obsodilne sodbe...


V Srbiji postopek še teče pred sodiščem, sedem pa jih je mislim da res že obsojenih, ker so se pogodili s tožilstvom. Samo lahko jim bo še žal, glede na delni rezultat v Sloveniji, ker če so Srbi res izvajali prisluhe nezakonito, potem bi to moralo veljati tudi pred njihovim sodiščem.

Zanimivo je pa tole(verjetno je v tekstu mišljena BIA - Bezbednosno-informativna agencija):

Pojavljal se je dvom, ali lahko DIA (srbska služba državne varnosti) izvajala ukrepe, ki so sicer v pristojnosti policije. "Te obveznosti lahko prevzame le, če se med službo državne varnosti in notranjim ministrstvom sklene poseben sporazum, tega dokazila pa sodišče nima," je svojo odločitev utemeljeval sodnik


Tu pa v obrazložitvi sodbe kot kaže Slovenski sodnik interpretira Srbsko zakonodajo in razlaga, kako bi moralo biti pravilno urejeno razmerje med policijo in "službo državne varnosti" v drugi državi - Srbiji! To pa ponavadi baje ni praksa, saj bi bilo v tem primeru potrebno za interpretacijo zakonodaje vsaj pridobiti mnenje Srbije (možno da so jo) in seveda ni za pričakovati, da bo lahko slovenski sodnik pravilno intepretirav zakonodajo vseh držav, ki se pojavljajo v raznih sodnih potopkih ali odločal o tem, kako naj bi bilo prav. Razne direktive EU pa so seveda za Srbijo brezpredmetne, ker še ni članica in jih zato ni dolžna spoštovati (če ni že kaj vnaprej podpisala).

Če to kar je napisano v obrazložitvi sodbe res drži, potem bi moral primer Balkanski ratnik pasti tudi v Srbiji oziroma bi morali izločiti vse prisluhe, razen če ne bodo sodbe izrekli na podlagi nezakonito zbranih dokazov.

amigo_no1 ::

nekikr
Še vedno lahko kupiš 2nd hand kartico (bolha, ebay) ali v okoliški državi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

mailer ::

Samo ena kriminalna skupina je kupila za 100 sim kartic na mesec. Recimo, da se na mesec samo pri nas izključno zaradi namena izogibanja sledljivosti zaradi kriminalnih dejanj kupi 500 sim kartic. To letno znese 6000 sim kartic oz payfonov. Pa naj operaterji posredujejo podatke, koliko payyfonov prodajo na letni ravni, pa boš videl koliko % dejansko se kupi samo zaradi omenjenage namena.

Hipotetično: Če jaz nekomu posodim avto za 100€ na dan pa ne vem kdo je, ker mi ne da dokumenta ta pa nato oropa banko in ubije človeka. Registrska številka je posneta na varnostni kameri. Najdejo moj naslov in me obtožijo umora, ropa itd. Pa v resnici nisem bil jaz in tudi ne vem kdo je bil. Jaz sem mu pač posodil avto in za to dobil denar. Tudi če uspem dokazati, da nisem bil jaz me še vedno obtožijo sostorilstva. Zakaj naj bi bilo za rentanje gsm omrežja kaj drugače?

AndrejS ::

In potem pravijo da živimo v pravni državi. Pa koga to fopajo. Če imaš dovolj denarja za dovolj dobre odvetnike ne moreš bit obsojen. Če pa si navaden državljan s povprečno plačo, pa si ne želi imeti posla s sodstvom

Tr0n ::

Heh, kako radi na STju pozabijo, da je anonimnost super za kriminalne zdruzbe. Pa s tem ne mislim na boge piratke. :)

amigo_no1 ::

Trend je v padanju

Simobil podatki:
http://simobil.webshocker.si/pcc.asp#xp...
2005 51%
2006 42%
2007 37%
2008 34%


Hipotetično: Če jaz nekomu posodim avto za 100€ na dan pa ne vem kdo je, ker mi ne da dokumenta ta pa nato oropa banko in ubije človeka. Registrska številka je posneta na varnostni kameri. Najdejo moj naslov in me obtožijo umora, ropa itd. Pa v resnici nisem bil jaz in tudi ne vem kdo je bil. Jaz sem mu pač posodil avto in za to dobil denar. Tudi če uspem dokazati, da nisem bil jaz me še vedno obtožijo sostorilstva. Zakaj naj bi bilo za rentanje gsm omrežja kaj drugače?

Je kaj drugače če se izkaže s fake osebno ?
Dostikrat posojaš avto neznancem ?

"Najdejo moj naslov in me obtožijo umora, ropa itd."
Problem je samo v tem, ker si bil ti cel dan na pikniku, kar lahko potrdi 20 ljudi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

mailer ::

Ja, poglej dobro, procentualno delež upada, številčno pa še vedno narašča. Torej leta 2008 simobil za 195.000 svojih uporabnikov ni vedel kdo so? A je to normalno?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mailer ()

nekikr ::

amigo_no1 je izjavil:

nekikr
Še vedno lahko kupiš 2nd hand kartico (bolha, ebay) ali v okoliški državi.

6000+ sim kartic letno preko bolhe? Težje. Okoliške države? Če bi imeli podobno zakonodajo (ker smo v istem EU prostoru) potem praktično nemogoče. Švercanje iz drugih držav bi bilo pa nezakonito tako kot je sedaj. Bi odpravil problem? Ne v celoti. Bi pa konkretno otežil točno ta del operacije.

amigo_no1 ::

mailer je izjavil:

Ja, poglej dobro, procentualno delež upada, številčno pa še vedno narašča. Torej leta 2008 simobil za 195.000 svojih uporabnikov ni vedel kdo so? A je to normalno?

Prav imaš, nisem gledal številk uporabnikov.

Glede na leto 2005 je v 2008 delež narasel za 6%.

Matija82 ::

Neverjetno smešno mi je, da se uporablja argument Srbije, kot neke država kateri bi želeli slediti v pravnem pogledu.

Drugo kot drugo pa, organiziran kriminal se lahko brani proti državnim ukrepom kršenja zasebnosti, povprečen državljan se ne more. In zdaj zajebat par sto tisoč ljudi, ker da lahko lovi fantomske kriminalce je pa direktna realnost Patriot Acta.

"Varnost, svoboda, zasebnost. Zig zig hail"

dronyx ::

Tole je tudi biser:

Ti so nato šli izvest še svoje prisluhe, ob pomoči domačega operaterja komunikacij. Odredbo so sicer dobili, a na podlagi izmišljenega dejstva, da naj bi jim Tošićevo cifro dobavil najprej anonimni informator, ko pa o njem niso zmogli sproducirati nobenega dejstva in tako utemeljiti razlogov za sum zoper Tošića, so to kasneje prekvalificirali v "našli smo jo v imeniku".


Kaj je telefonska številka nekoga že utemeljen sum za izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov?

Verjetno so v tistem času že obstajali prepisi prisluhov BIA, kamor se je ujel tudi D.T. in verjetno je BIA poleg samih prepisov prisluhov poslala k nam tudi telefonske številke, do katerih je prišla med izvajanjem prisluhov (pri telefonih običajno vsaj dva govorita med sabo in se verjetno zabeliži vsaj datum, ura, številka klicočega, številka klicanega).

Po neki logi bi naj bilo to ključno za preiskovalnega sodnika, da je pri nas odobril prisluhe. Na podlagi ene same telefonske številke ne more vedeti, da je nekdo za nekaj osumljen.

Ali ti odobrijo vklop prisluškovanja če k preiskovalnemu sodniku prineseš številko 041 000 000 in rečeš da so te iz Srbije po telefonu obvestili, da Francelj tovori drogo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

antonija ::

Tukaj se vidi, kako napredni so mamilaši. Policija in obveščevalne agencije so vedele, kaj delajo (nelegalno prisluškovale) preprosto zato, ker v nasprotnem primeru niso imele za kur*c brez malce bolj agresivnih taktik.
Cisto nic niso napredni. Kupujejo velike kolicine SIM kartic in jih menjajo, to je pa tudi vse. Razen mogoce mehicanov, ki so imeli kar svoje mobilno omrezje postavljeno po drzavi samo za mafijo.

Se pa zelo lepo vidi nesposobnost policije in tozilstva. Clovek bi razumel da zajebejo kaksen "rutinski" primer, ne pa da naredijo takle fiasko pri enem najbolj odmevnih rpimerov v zadnjih letih. Od kurcenja policije kaj vse pa oni lahko pocnejo, do kokoskosti tozilke ki ni naredila nic, pa se minister je zvezda ker sploh ne pozna posla katerega naj bi vodil.
Polomija od polomije je tale nas drzavni aparat, ce se ene telefonske stevilke ne morejo pridobiti na legalen nacin. Magar bi rekli da so jo dobili od srbov, pa bi njihova BIA napisala eno porocilo kjer bi bila stevilka omenjena... Vse udelezenim disciplinsko komisijo zaradi neeticnega ravnanja na delovnem mestu, pa policiji se zaradi zavajanja sodisca pri rpidobitvi odredbe.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

dronyx ::

Da ne dodamo lokalnega twista, v katerem se ti nekdanji direktor SOVE, Iztok Podbregar, pojavi na sodišču kot priča obrambe, rekoč, da sodelovanje policije in varnostno-obveščevalne službe nikakor ne more biti dobra ideja.


To je še en naš biser! Srbija je suverena država in kaj se nam zdi dobra ideja je za primer povsem nepomembno. Zgoraj v članku je lepo napisano, da je BIA zadolžena tudi za pregon organiziranega kriminala.

Verjetno bi kdo v tujini enako lahko razlagal, da ni dobra ideja združitev tožilstva in notranjega ministrstva v Sloveniji? Pa je zato delo tožilstva pri nas nezakonito?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

mailer ::

Še ena druga varianta obstaja, da primer nebi padel zaradi neobljavljene številke. Vse aktivne predplačniške telefonske številke operater objavi na spletni strani. Operaterji točno beležijo, kdaj je bila omejena tel številka v omrežju, kdaj je potekal pogovor, na katerem oddajniku je bila, kdaj je bila zadnjič aktivna in kdaj je bila ukinjena. Prisluškujejo pa tako lahko vsaki številki, ne glede na to v katerem omrežju se nahaja.

Grumf ::

Za tole zgodbo, bi v policiji in tožilstvu morale padati glave. Za laganje sodišču (kar je kaznivo dejanje), za neobsodbo in
za zaradi trošenja denarja v 2 letnem postopku, ki ni obrodil rezultatov. Predvsem bi pa dal koga v policiji sedet, kot primer
za vse ostale šerife, da nismo na divjem zahodu.
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Gregor P ::

Dejansko je videti, da našim organom manjka ogromno znanja iz tega področja.:8)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Grumf ::

Gregor P je izjavil:

Dejansko je videti, da našim organom manjka ogromno znanja iz tega področja.:8)

Tako kot vsepovsod drugje, šalabajzerji so, pa še leni za povrhu, je lažje fabricirati dokaze.
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

SplitCookie ::

antonija je izjavil:

Tukaj se vidi, kako napredni so mamilaši. Policija in obveščevalne agencije so vedele, kaj delajo (nelegalno prisluškovale) preprosto zato, ker v nasprotnem primeru niso imele za kur*c brez malce bolj agresivnih taktik.
Cisto nic niso napredni. Kupujejo velike kolicine SIM kartic in jih menjajo, to je pa tudi vse. Razen mogoce mehicanov, ki so imeli kar svoje mobilno omrezje postavljeno po drzavi samo za mafijo.

Se pa zelo lepo vidi nesposobnost policije in tozilstva. Clovek bi razumel da zajebejo kaksen "rutinski" primer, ne pa da naredijo takle fiasko pri enem najbolj odmevnih rpimerov v zadnjih letih. Od kurcenja policije kaj vse pa oni lahko pocnejo, do kokoskosti tozilke ki ni naredila nic, pa se minister je zvezda ker sploh ne pozna posla katerega naj bi vodil.
Polomija od polomije je tale nas drzavni aparat, ce se ene telefonske stevilke ne morejo pridobiti na legalen nacin. Magar bi rekli da so jo dobili od srbov, pa bi njihova BIA napisala eno porocilo kjer bi bila stevilka omenjena... Vse udelezenim disciplinsko komisijo zaradi neeticnega ravnanja na delovnem mestu, pa policiji se zaradi zavajanja sodisca pri rpidobitvi odredbe.



Jajaja.
Naš državni aparat je bil zasnovan za čase, ko je bil telefonski priklop stacionaren, ko telefonski aparat brez da bi imel kabel, sploh ni obstajal.

Aplicirati to na današnje razmere je milorečeno - glupo

Grumf je izjavil:

Za tole zgodbo, bi v policiji in tožilstvu morale padati glave. Za laganje sodišču (kar je kaznivo dejanje), za neobsodbo in
za zaradi trošenja denarja v 2 letnem postopku, ki ni obrodil rezultatov. Predvsem bi pa dal koga v policiji sedet, kot primer
za vse ostale šerife, da nismo na divjem zahodu.


Daj ne trapaj. Delajo s tistim kar imajo, pa še tega skoraj nimajo nič.

Najbolje da se preprosto neha zbirati dokaze, ker lahko po pomoti kakšnega nedolžnega vmes zapneš a ne ?
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

Zgodovina sprememb…

amigo_no1 ::

nekikr je izjavil:

amigo_no1 je izjavil:

nekikr
Še vedno lahko kupiš 2nd hand kartico (bolha, ebay) ali v okoliški državi.

6000+ sim kartic letno preko bolhe? Težje. Okoliške države? Če bi imeli podobno zakonodajo (ker smo v istem EU prostoru) potem praktično nemogoče. Švercanje iz drugih držav bi bilo pa nezakonito tako kot je sedaj. Bi odpravil problem? Ne v celoti. Bi pa konkretno otežil točno ta del operacije.

Da bi vseh 25 Eu držav sprejelo (in začelo striktno izvajati) kar takega naenkrat je tako verjetno, kot da ti padejo 3 klavirji (bel, rdeč in moder) na glavo.
Švercati tako majhne zadeve, kot so sim kartice je zelo enostavno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

mailer ::

Da bi vseh 25 Eu držav sprejelo (in začelo striktno izvajati) kar takega naenkrat je tako verjetno, kot da ti padejo 3 klavirji (bel, rdeč in moder) na glavo.
Švercati tako majhne zadeve, kot so sim kartice je zelo enostavno.
Lahko pa zagotoviš, da je roaming za predplačniške pakete onemogočen, se pravi je pogovor z kartico mogoč samo v državi, kjer je kupljena. To je pa tako enostavno.

Vajenc ::

Kaj pa če vsi skupaj počakamo vsaj na pravnomočno sodbo, preden obtožujemo katerokoli stran. Številka pridobljena od špicla, ki jo je našel na internetih, imeniku, aja ne od znanca, ker so jo itak vsi v mestu poznali..., nima veze. Višje sodišče da lahko prav tudi tožilcem. Bodo potem tožilci heroji, odvetniki lisice in prvostopenjski sodnik sumljiv?
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Grumf ::

SplitCookie je izjavil:

Najbolje da se preprosto neha zbirati dokaze, ker lahko po pomoti kakšnega nedolžnega vmes zapneš a ne ?


A ti temu pomota? Da ŠTARTAŠ primer na podlagi nelegalno pridobljenega "hinta"? Mislim da to bolj spada v kategorijo
naklepnega dejanja (ki je povzročilo znatno gmotno škodo državi, če se skoncentiramo samo na denar).
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grumf ()

gruntfürmich ::

lol, glej jih levake, kako se posmihajo vsem poštenjakom v tej državi
"Dobri nameni" gor ali dol.

zakaj v narekovajih? ker vam je vseeno za njih...
ugavnem, mislil sem da so vsi zakoni in represivni, nadzorni organi namenjeni za nas, našo varnost. očitno sem se motil. očitno so namenjeni samemu sebi, da izvajajo neumno zamišljene zakone, ki so jih levičarji zavozili do onemoglosti...
uglavnem, to da ti doma najdejo veliko nedovoljenega avtomatskega orožja ter par kg težkih drog očitno ni pomembno. pomembno je da smo se držali točke zakona; zakona ki družbi škodi.
žalostno, kam so nekateri brcnili zdravo pamet in razum...:'(
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

amigo_no1 ::

Can you ?

Po tvojem so torej predplačniški paketi na seznamu Zlatm takoj za Hitlerjem in Stalinom ?

Drugod recimo uporabljajo Skype & co (ali kodiranje med obema govornikoma) na mobitelih.
Tam lahko operater posluša kolikor hoče in ne bo slišal nič uporabnega.

http://www.securityweek.com/military-gr...
https://play.google.com/store/apps/deta...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Grumf ::

gruntfürmich je izjavil:

žalostno, kam so nekateri brcnili zdravo pamet in razum...:'(


Ja prav zares, lahko pri sebi začneš, kar zagovarjaš je policijska država. Sicer je tokrat odplavala velika
riba ampak bolje to kot samovoljnost represivnih organov. Samo da pa to razumeš, moraš pa videti kaj dlje od
svojega nosa, kar je pa tako ali tako tipično za vse naključne kritike "levičarjev,komunajzarjev,...", da so
rahlo mentalno omejeni.
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

donfilipo ::

Najprej predplačilna kartica ne more imeti nekega zanesljivega lastnika (policijsko operativnega!), ker bi TAKOJ mafija pošiljala po kartice klošarje, ki ne ločijo več kriminalca od bureka. Edini način bi bil v kapitalizmu ukiniti predplačilen kartice, kar pa ne gre zaradi narave svobode. IN tumpastost sicer zagovornikov kapitaljizma tu hitro udari na videlo in se pokaže fašistoidnost. Erste klase8-)


Drugo je pa zares banalno dejstvo, da izgleda 'napadalni del leviathana', ni formalno poskrbel za čisto enostavno kritje podatka, kako prideš do telefonske uglednega oštirja? Mislem...8-)

Še vedno sumim, da je le ta imel več številk in so do teh prišli lahko samo na gestapovski način, pri čemer pa so jih zalotili.

Vem pa seveda ne, ...ampak ta drugi del je pa vendarle za forumski nivo veliko bolj poučen in precizen kot prvi!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

fosil ::

Še vedno ostaja neodgovorjeno vprašanje, zakaj je sodišče rabilo 2 leti, da je izločilo dokaze.
Dokazi so bili na mizi od vsega začetka.
Tako je!

Grumf ::

fosil je izjavil:

Še vedno ostaja neodgovorjeno vprašanje, zakaj je sodišče rabilo 2 leti, da je izločilo dokaze.
Dokazi so bili na mizi od vsega začetka.

Zaradi zavajanja policije in tožilstva. Saj pravim, da je tole zrelo za kazensko in materialno odgovornost.
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

dronyx ::

če jaz vse to pravilno razumem naša Policija ni imela pojma o operaciji Balkan Warrior, ki sta jo skupaj peljali DEA in BIA (takrat so zaplenili ene 2 toni kokaina v Urugvaju)?

Zgolj namig enega neidentificiranega anonimnega informatorja na neimenovanem kraju in telefonska številka sta bila povsem dovolj za utemeljen sum?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

para! ::

Zdej, če komentatorji STja relativno natančno predstavljajo javno mnenje v Sloveniji, potem je očitno, da se je ljudstvo pripravljeno odreči marsičemu, samo zato, da bojo kriminalci bolj ziher za zapahi.

Pametneje je, če imate raje svoje pravice in par kriminalcev na prostosti, kot obratno.

Kdaj se vam je tako skisalo in od česa?
Death before dishonor!

Primoz ::

@dronyx: včasih je dovolj tudi anonimna prijava, ki si jo policaji napišejo sami.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Tr0n ::

para! je izjavil:

Zdej, če komentatorji STja relativno natančno predstavljajo javno mnenje v Sloveniji, potem je očitno, da se je ljudstvo pripravljeno odreči marsičemu, samo zato, da bojo kriminalci bolj ziher za zapahi.

Pametneje je, če imate raje svoje pravice in par kriminalcev na prostosti, kot obratno.

Kdaj se vam je tako skisalo in od česa?

Heh, ze kar nekaj casa nazaj so postali precej zaskrbljeni za svojo nezanimivo in irelevantno zasebnost. Saj ne recem, da ne smejo biti dolocene omejitve, ampak malo zdrave pameti pa le ne skodi. Se rade volje odrecem kaksni moji pravici o zasebnosti, ce s tem polovijo kriminalno golazen.

Ali kot bi rekli americani: me mores imet torte, in jo se pojesti. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()

para! ::

Persona rudis in podobni nazivi so kompliment v primerjavi z nekaterimi tu izraženimi mnenji glede pravnih sistemov in pravic posameznikov v odnosu do pregona kriminalnih dejanj.

Kakšno torto bi ti mel, Tron?
Death before dishonor!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: para! ()

dronyx ::

Primoz je izjavil:

@dronyx: včasih je dovolj tudi anonimna prijava, ki si jo policaji napišejo sami.

Anonimna prijava je dovolj da obiščejo Državni zbor. Močno pa upam, da če policiji pošlješ iz anonimnega naslova mail, da "dr. Onyx šverca koko in ima ta pa ta telefon" in oni to potem nesejo preiskovalnemu sodniku za podpis odredbe za prisluhe, on to ne naredi brez pomislekov in čez pet minut (ne vem koliko dejansko rabi operater, da sproži snemanje) se že snemajo moji pogovori? To je pa overkill!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

donfilipo ::

para! je izjavil:

Zdej, če komentatorji STja relativno natančno predstavljajo javno mnenje v Sloveniji, potem je očitno, da se je ljudstvo pripravljeno odreči marsičemu, samo zato, da bojo kriminalci bolj ziher za zapahi.

Pametneje je, če imate raje svoje pravice in par kriminalcev na prostosti, kot obratno.

Kdaj se vam je tako skisalo in od česa?


Ma nobene pravice, ....ti pištolo prnes pa da vidimo!!! Ha???
8-)

Debata je, ne volitve, ali akcija.
Imajo pravni mlini svoje zakonitosti. In mi jih, tudi če se deremo ubit zločinca,...ne bomo nič spremenili. Torej ono ni prav smo najprej. Potem pa zakaj točno ni prav! Tako kot je zdaj videti, gre za hudo malomarnost tožilstva. In te ne popravi niti tito!!!

Zdaj pa, ...popravi pa pištola8-) Prnes pa da vidimo, kdo se boji za kriminalce in svobodo:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Vajenc ::

dronyx je izjavil:

če jaz vse to pravilno razumem naša Policija ni imela pojma o operaciji Balkan Warrior, ki sta jo skupaj peljali DEA in BIA (takrat so zaplenili ene 2 toni kokaina v Urugvaju)?

Zgolj namig enega neidentificiranega anonimnega informatorja na neimenovanem kraju in telefonska številka sta bila povsem dovolj za utemeljen sum?

Iz kje si to razbral?

Kdaj se vam je tako skisalo in od česa?

Problem je v tem, da ste taki kot si ti predolgo ždeli v sodu in si domišljate, da vas v Sloveniji lahko spremljajo le na podlagi sodne odredbe. Ali pa še huje, da bodo na vzorcu takšnih sodb v bodoče država, google, MPAA, RIAA ... bolj pazljivi.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

dronyx ::

Vajenc je izjavil:

Iz kje si to razbral?

Tako piše avtor tega članka. Preberi tekst v celoti.

amigo_no1 ::

dronyx je izjavil:

Primoz je izjavil:

@dronyx: včasih je dovolj tudi anonimna prijava, ki si jo policaji napišejo sami.

Anonimna prijava je dovolj da obiščejo Državni zbor. Močno pa upam, da če policiji pošlješ iz anonimnega naslova mail, da "dr. Onyx šverca koko in ima ta pa ta telefon" in oni to potem nesejo preiskovalnemu sodniku za podpis odredbe za prisluhe, on to ne naredi brez pomislekov in čez pet minut (ne vem koliko dejansko rabi operater, da sproži snemanje) se že snemajo moji pogovori? To je pa overkill!

Sem slišal tudi varianto, da so jih poslanci PS sami povabili k sebi...

Včeraj tako, danes drugače ;((...
««
«
1 / 11
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ICREACH: NSA-jev Google search po prometnih podatkih (tudi) za policijske organe

Oddelek: Novice / NWO
2810594 (8903) Manu
»

Mnenje: V obrambo sodišča (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / NWO
37182172 (69359) Mr.B
»

V obrambo sodišča (2) (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Novice / NWO
522120681 (101722) PaX_MaN
»

Paralelni konstrukti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
14234519 (27641) trizob

Pravna dilema (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14020790 (18416) Ziga Dolhar

Več podobnih tem