»

Sovin strateški nadzor telekomunikacij verjetno krši človekove pravice

Sodbe ECHR - Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je pred kratkim spisalo dve precej pomembni sodbi na temo meje še dopustnega pri državnem nadziranju telekomunikacij, tako s strani varnostno-obveščevalnih služb (Zakharov proti Rusiji) kot tudi s strani policije (Szabó and Vissy proti Madžarski).

Roman Andrejevič Zakharov je ruski novinar in publicist, ki se je obregnil ob dejstvo, da je domača varnostno-obveščevalna služba FSB (naslednica KGB) v prostore domačih mobilnih operaterjev namestila svojo prisluškovalno opremo (po zgledu FBI-ja v sobi 641A v prostorih AT&T v San Franciscu). Na ta način so lahko sami - brez pomoči ali vedenja operaterja ali katerekoli...

13 komentarjev

ICREACH: NSA-jev Google search po prometnih podatkih (tudi) za policijske organe

Interceptova karikatura sistema ICREACH.

vir: The Inercept
The Inercept - Greenwaldov The Intercept je ta ponedeljek objavil članek o izjemno obsežni bazi 850 milijard prometnih podatkov, ki jo NSA, vred z "Google-like" iskalnikom, ponuja več kot dvajsetim domačim varnostno-obveščevalnim in policijskim organom, med drugim zveznemu preiskovalnemu uradu FBI in agenciji za boj proti prepovedanim drogam DEA.

V članku objavljene PowerPoint prosojnice iz Snowdenove malhe razkritij (glej slike) služijo kot precej neposreden dokaz, da se ekletantni posegi v zasebnost uporabnikov elektronskih komunikacij, ki naj bi bili na papirju pridržani varnostno-obveščevalnim službam za potrebe boja proti mednarodnemu terorizmu in drugim oblikam najhujših kaznivih dejanj, dejansko na veliko uporabljajo tudi kot orodje za pregon...

28 komentarjev

Ameriško sodišče o spoštovanju evropskih pravil varstva zasebnosti

vir: Reuters
Reuters - Microsoft se vse od lanskega junija, ko je bil razkrit kot prav prvi med ameriškimi tehnološkimi velikani, ki so se priključili NSA-jevemu prisluškovalnemu programu PRISM, strašno trudi izboljšati svojo javno podobo vis-a-vis spoštovanja zasebnosti. Del tega je tudi njihova februarja dana obljuba, da bodo podatke svojih evropskih uporabnikov hranili v Evropi, kjer bodo zaščiteni v skladu z evropskimi zakoni.

Kar bi, seveda, predstavljalo določene praktične probleme za ameriške preiskovalce, tožilce ter diplomatsko ekipo na ministrstvih za pravosodje in zunanje zadeve, če bi, denimo, rabili pridobiti vsebino e-poštnega nabiralnika od Outlook.com uporabnika v Evropi, zdaj gostovano na Microsoftovem strežniku na Irskem.

...

6 komentarjev

Instrukcijski roki

Tomaž Lovše.

vir: SiOL
Slo-Tech - Nedavno smo lahko veliko brali o težavah enega bogatejših Slovencev, Tomaža F. Lovšeta. Imenovani je bil do nedavnega lastnik Diners Cluba Slovenije, izdajatelja priljubljene kreditne kartice Diners, ki imetnikom omogoča odloženo oziroma obročno odplačevanje nakupov. Zaradi znatnih zamud pri poravnavi obveznosti do trgovcev je Banka Slovenije zahtevala zagotovitev dodatnih kapitalskih rezerv. To in dejstvo, da uporabniki kartice trošijo vse manj (povprečno 370 evrov na mesec, še leto prej 460 evrov), je družbo finančno izčrpalo in maja privedlo do odvzema dovoljenja za kartično poslovanje. Lovše se je branil, da so zahteve Banke Slovenije nerazumne, in da če kaj, rabi le še malo časa, da dobi kupnino od prodaje njegove...

28 komentarjev

Paralelni konstrukti

Tožilka Gončin je po izreku oprostilne sodbe komentirala: "Očitno pa je Slovenija pač neka oaza spoštovanja človekovih pravic, kjer ti dokazi ne zadostujejo".

vir: 24 ur
Reuters - Se spomnite zadeve Balkanski bojevnik? Dragan Tošić je bil zaradi pomanjkanja dokazov novembra lani oproščen vodenja slovenskega dela t.i. balkanske heroinske naveze. Ključni dokazi v zadevi (telefonski prisluhi) so namreč leteli ven potem, ko se je izkazalo, da so policisti njegovo telefonsko številko (predplačniško seveda) dobili od srbske vojaško-obveščevalne službe BIA, potem pa o tem kar trikrat lagali na klopi za priče (prvič: dobili smo jo v telefonskem imeniku; drugič: našli smo jo na Tošićevi spletni strani; tretjič: našli smo jo nekje na internetu). Sodnik jim je v tretje vendarle rekel "dovolj" in izločil prisluhe ter vse, na njihovi podlagi pridobljene dokaze. Posledično je 13 ljudi zakorakalo na prostost, za tiste 4 nižje operativce (razvoz droge), ki...

142 komentarjev

Domače branje: Misha Glenny: Dark Market (2012)

Slo-Tech - Ko je britanski novinar Misha Glenny poročal o balkanskih vojnah, je dobro spoznal tudi balkansko mafijo. Njegova prva „mafijska“ knjiga McMafija (v slovenščino je prevedena kot Vsemogoča mafija) se začne v Bolgariji, se sprehodi po nekdanji Jugoslaviji, odpotuje proti vzhodu do Rusije, se ustavi v Indiji, prepotuje Afriko in do zadnje strani zamenja več lokacij kot filmi o agentu Jasonu Bournu.

V Vsemogoči mafiji pokaže, kako deluje globalni organizirani kriminal, s čim se ukvarja, kakšne metode uporablja in kako tesno je prepleten s kapitalom in politiko. Med drugim pojasni tudi razloge, zakaj je prav Nigerija postala znana po spletnih „nigerijskih prevarah“ – kriva je bila nafta in državljanska vojna –, ter nakaže, kako hitro se bodo organizirane kriminalne združbe naučile izkoriščati internetne potenciale in razvijati nove „poslovne modele“, ki jih zakoni še dolgo ne bodo znali opisati ali zajeziti.

Prav kiberkriminal je glavna tema Glennyjeve najnovejše knjige Dark Market....

14 komentarjev

Slovenska policija nabavlja IMSI catcherje

IMSI Catcher.

vir: spectrevision.net
Vlada Republike Slovenije - Kot smo slišali v primeru Balkanski bojevnik, naj bi slovenska policija osumljencu Tošiću in njegovim sodelavcem prisluškovala s pomočjo nadzorne opreme pri naših mobilnih operaterjih, a na podlagi nezakonito pridobljene odredbe preiskovalnega sodnika (lagali so mu). Tovrstne "elastične" interpretacije zakona o kazenskem postopku, storjene seveda v dobronamerni "delovni vnemi", pravzaprav niso nič novega. Že (vsaj) leta 1996, si je slovenska policija pri izvajanju prisluhov zaželela operativne pomoči s strani slovenske varnostno-obveščevalne službe SOVE. Na sodišče so nosili redaktirane prepise, odvetnikom obrambe pa odklanjali dostop do izvirnih posnetkov, rekoč, da je šlo "zaupne...

119 komentarjev

V obrambo sodišča (2)

Notranji minister Vinko Gorenak.

vir: 24 ur
Slo-Tech - Primer Balkanski bojevnik: slovenska policija v predlogu za izdajo odredbe za prisluhe navede, da je osumljnčevo telefonsko številko pridobila iz telefonskega imenika. Kasneje, že tekom sojenja, odvetnik obrambe sodišču na sojenju predloži potrdilo operaterja, da telefonske številke nikoli ni bilo v imeniku. Policija v drugem poskusu navede, da je telefonsko številko pridobila na spletni strani obtoženega. Sodni izvedenec ugotovi, da v relevantnem času ta spletna stran še ni obstajala. Policija v tretje ugotovi, da so telefonsko številko našli "na internetih". Sodni izvedenec ponovno ugotovi, da je to malo verjetno.

Slovensko državo so, trikrat zaporedoma v razmiku enega leta, dobili na laži.

In zavoljo te polomije je...

522 komentarjev

Mnenje: V obrambo sodišča

FOTO: Alex Proimos(CC)

Slo-Tech - Sodni senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je v primeru “Balkanski Bojevnik” izločil tudi prisluhe, ki naj bili v protizakonito pridobljeni v Sloveniji. Odločitev sicer še ni dokonča, saj se bo tožilstvo zagotovo pritožilo, ni pa to nikakor ustavilo takojšnjega gneva domnevno anonimnih komentatorjev nad nesposobnimi sodniki in sodišči po celi vrsti različnih novičarskih spletnih strani.



Sicer je sama novica zelo skopa s podatki, vendar pa, če bo odličitev zdržala, bo to pokazalo na še eno nemarnost oziroma skoraj kriminalno nesposobnost slovenskih državnih tožilcev, kriminalistične policije in tudi ostalih voljnih pomočnikov, ki tem omogočajo ne samo dvomljivo zakonita razkrivanja osebnih podatkov, temveč morda tudi...

371 komentarjev

Meje zbiranja bioloških sledi

Center za forenzične preiskave na Vodovodni c. v Ljubljani, dom slovenskih forenzikov.

vir: Zurnal24
Slo-Tech - Veliko smo že rekli o obsežnem zbiranju in rabi digitalnih sledi (telefončkarji, internetarji, taki ljudje), zdaj pa še malo o bioloških sledeh, to je teh, ki jih tudi brez telefona v žepu vedno nosimo s sabo.

O tem smo nazadnje pisali julija, v novici o sveži noveli zakona o kazenskem postopku, ZKP-L. Takrat smo ob branju predloga Ministrstva za pravosodje in javno upravo izrazili pomisleke nad več vprašljivimi "administrativnimi poenostavitvami" v škodo osumljenca, predvsem pa negodovali nad kvečjemu površinsko omejitvijo policijskega pooblastila za odvzem brisa ustne sluznice, iz katerega se potem izdela DNK profil (2. in 3. odst. 149. čl. veljavnega ZKP; v povezavi s členi 60 - 64. ZPol). Po trenutno veljavni...

146 komentarjev

Dolžnost spletnih portalov, da komentatorje identificirajo s pravim imenom

Googlov Blogger omogoča komentiranje tako prijavljenim kot tudi anonimnim. Nepodpisani prispevki se lahko sicer hitro zaletijo v sito moderacije, a kot možnost so tam.

vir: Google
The Internets - Ko smo nazadnje premlevali pravico do anonimnega komuniciranja, kot naj bi bila zaradi slabih izkušenj iz polpretekle zgodovine zagotovljena v naših Ustavah, je bilo govora predvsem o zaskrbljujočih apetitih držav do vpogleda v telefonsko in internetno komunikacijo državljanov, ob pomoči operaterjev. A seveda so še drugi načini za tratenje zadevne pravice. En je kriminalizacija kriptografije in podobnih tehnik za aktivno tehnično skrivanje stvari, kar si glede na zadnje trende gotovo zasluži še svoj prispevek. A danes imamo pred sabo drugo vprašanje, in sicer, a lahko forumi in druge spletne strani svojim članom še naprej dovoljujejo komuniciranje brez podpisa, in če ne, zakaj ne?

Glede tega se naslanjamo na zanimivo...

104 komentarji

Primer Megaupload: Dotcom podpira izročitev, novozelandski sodnik se umika

Kim Dotcom (levo) bi v zameno za odmrznitev premoženja šel v ZDA.

TorrentFreak - V primeru Megaupload, ki se je začel pred pol leta z racijo novozelandske in ameriške policije, se je primerilo nekaj zanimivih zasukov. Spomnimo, da Kim Dotcom še vedno čaka v novozelandskem priporu na odločitev sodišča, ali ga bodo izročili ameriškim oblastem (kaznivo dejanje spada tudi pod ameriško jurisdikcijo, saj so bili nekateri strežniki na njihovem ozemlju, čeprav je tudi to pod vprašajem), medtem pa njegovo premoženje ostaja zamrznjeno. In tega ima Dotcom sedaj dovolj, zato je podal zanimiv predlog.

Medtem ko je sodišče v Aucklandu spet odložilo zaslišanje v postopku o izročitvi, je Dotcom predlagal, da bi sam prostovoljno odpotoval v ZDA, če mu seveda te naredijo uslugo in odmrznejo premoženje. Primer je na Novi Zelandiji na trhlih temeljih, ker sodišče razsoja, ali so...

17 komentarjev

Napadi na pravico do anonimnega komuniciranja

Sad Internet is sad.

vir: Telegraph News
Wikipedia - Ne da bi podcenjevali resnosti boja proti kriminalu oziroma terorizmu, moramo vendarle izpostaviti eno skrajno zaskrbljujočo misel: politiki širom oble se (ponovno? preprosto?) ne čutijo več dolžne kaj posebej utemeljevati posegov v človekovo pravico do miru pri svojem vsakodnevnem življenju in delu (zasebnost). Nova policijska pooblastila so kar sama od sebe "sorazmerna" in "nujna", škodljive posledice iz njih "zanemarljive", nasprotovanje njim pa "čudno" in "nedržavotvorno", če ne kar "sumljivo". Sorazmernost ukrepov se domneva ali domišlja, naj se slučajno že znajde na mizi.

Zgodovina cenzure je dolga, trnova ter lep opomnik na pomen in nevarnost, ki so jo...

68 komentarjev