» »

Po 15 letih konec Winampa

Po 15 letih konec Winampa

Slo-Tech - Končuje se zgodba najpriljubljenejšega predvajalnika glasbe na računalniku, ki je bil včasih tako kakor MP3 sinonim predvajanje skladb. WinAmp, ki je naokoli vse od leta 1997, bo točno čez en mesec ugasnil. Sedanji lastnik AOL je napovedal, da po 20. decembru ne bodo več podpirali Winampa niti ne bo več mogoč njegov prenos z uradne spletne strani. Novico je potrdil tudi Geno Yoham, generalni direktor Winampa.

Winamp sta leta 1997 spisala Justin Frankel in Dmitry Boldyrev, ki sta se spoznala med študijem na Univerzi v Utahu. Junija istega leta je izšla prva prava verzija (z zaporedno številko 1.x), ki je bila še povsem brezplačna (freeware) in je že imela klasični sivočrni grafični vmesnik. Januarja naslednje leto sta ustanovila podjetje Nullsoft, ki je tržilo Winamp, ki je vmes postal plačljiv (shareware). To so bili časi, ko smo skladbe z interneta prenašali po Napsterju; toliko je že star Winamp.

Največji uspeh je Winamp doživel leta 1998 z verzijo Winamp 2.x, ki je do leta 2000 nabrala več kot 25 milijonov registracij. Tretja inačica je napravila korenit rez s preteklostjo, saj na njej niso delovale nobene stare prilagoditve, preobleke ali razširitve, uporabniki pa so se pritoževali, da je zaradi nove kode pretirano požrešna. Zato se je razvoj novih verzij drevesa 2.x nadaljeval vse do izida Winampa 5 (štirice ni bilo nikoli). Winamp 5.6 je zadnja verzija, ki jo je Winamp dosegel.

AOL je že leta 1999 za 80 milijonov dolarjev kupil Nullsoft. To je bil tudi začetek konca, ki je bil sicer tedaj še več kot desetletje oddaljen; h končnemu slovesu je Winampu pomagala čedalje večja razširjenost aplikacij za streaming, prek katerih se večidel predvajajo večpredstavnostne vsebine danes. AOL ni bil nikoli povsem prepričan, kaj bi z Winampu počel - njihov blog je več kot leto dni brez novih vsein - in čeprav je že iz ineracije Winamp prinašal nekaj denarja vse do konca, to ni bilo veliko niti dovolj. Nekdanji zaposleni pravijo, da okrog šest milijonov dolarjev letno. AOL je zadnje mesece poizkušal prodati Winamp, a kupca ni našel.

Večji del krivde leži na vodstvu, ki v zadnjih desetih letih v Winamp ni prineslo nič novega, prodati pa ga ni zmoglo. Ars Technica je lani preroško pogledala vzpon in padec Winampa ter napovedala njegovo bližajočo se smrt. Škoda.

NOVO. Mogoče Winamp vendarle ne bo šel rakom žvižgat. Neuradno se govori o prodaji Winampa in Shoutcasta Microsoftu. Uradno ni znanega še nič.

135 komentarjev

«
1
2 3

]Fusion[ ::

"Llamas ass" :P
Imate kakšne predloge za alternative? Uporabljam WinAmp že od 2.x dalje in nimam pojma kaj so alternative. Razen iTunes seveda :P
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

Engineer_ ::

foobar2000 je naravnost odličen. Če pa rabiš kak urejevalnik glasbe pa bo treba poseči po čim drugem, bolj glomaznem.

Glede winampa pa je bilo za pričakovati da bo propadel saj v zadnjih 5 ali morda še malce več letih niso naredili popolnoma nič konkretno zanimivega. So nekako živeli na stari slavi. Škoda, v času windows 98 in windows XP je bil izredno priljubljen.

Letos bomo očitno izgubili zelo veliko imen, ki so bila nekoč mogočna...winamp, nokia, blackberry se poslavlja...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Engineer_ ()

Assass1n ::

Škoda, uporabljam ga odkar pomnim, sej zadnja verzija dela, jo bom imel dokler ne bo več delalo zaradi windows 10 :)
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

ikeman ::

hm hm.. kaj naj rečem, uporabljam 2.75 še danes ;)
pač zaslužili so kar so želi.. verjetno to ne pomeni nič slabega..

Dali so nam odličen player, odličen installer (NSIS). Hvala!

Aja, da ne pozabimo še na http://www.shoutcast.com/ .. in internetni radio.

Tudi za AOL so nekaj poizkušali a se ni izšlo po njihovih načrtih:

"Their later developments included the Nullsoft Streaming Video (NSV) format, which was intended to stream media that used any audio or video codec. In 2002 the press reported a technology called Ultravox being developed by Nullsoft.[2] Nullsoft created Gnutella and WASTE.[1] Although AOL tried to limit the distribution of Gnutella and WASTE, the Ultravox technology was reportedly used for some AOL radio services in 2003.[3] A service called Nullsoft Television was announced in 2003 using NSV.[4]"

Nullsoft @ Wikipedia

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ikeman ()

blackpirat ::

Kakšne so alternative? Uporabljam ga odkar pomnim. Razen iTunes.
"I do not argue with people, I correct them"

Mesar ::

Neeee! :'(

Minuta tišine? Oh... bo kr skoz tišina :8)
Your turn to burn!

opeter ::

Spomnim se tistega uvodnega besedila, "zmiga vsako leno rit" oz. nekaj v tem stilu.

Sicer pa, po pravici povedano nikoli nisem maral vmesnika. Zame najboljši špartanski predvajalnik je bil vedno tole:
http://www.foobar2000.org/

Blackpirat, jaz uporabljam tole:
http://www.clementine-player.org/

Super deluje tudi na MacOS X. Prej sem uporabljal Songbird, a se je razvoj ustavil.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Tac20 ::

Foobar je res dobra zadeva.

kixs ::

WinAMP uporabljam ze ne vem od katere bete pred V1.0 in ga bom tudi v prihodnje... Uporabljam pa se vedno samo klasicni skin. Sicer imam instalirano V5.622 iz 2011, vendar za predvajanje samo MP3 in kdajpakdaj kaksnega streaminga, so se prejsnje verzije vec kot dovolj.

Mitja358 ::

Predlagam AIMP predvajalnik. Odličen!

opeter ::

Saj Foobar je zanimiv ravno zaradi tega, ker je izdelek Petra Pawlowskega, enega največjih intuastov, ki so pri Nullsoftu prispevali kodo/razvijali WinAmp in to celo voluntersko!
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

trnvpeti ::

clementine je dober

marvin42 ::

Še vedno uporabljam winamp in ga bom dokler bo deloval.
Mostly Harmless

FlyingBee ::

mah, dober je, ni pa edini že lep čas, je pa pri meni od 1999 edini mp3 predvajalnik na PC, pa veliko poslušam glasbo na računalniku ... ok , youtube recimo ga je izrinil za nove single, glomazno zbirko mp3-jev pa ne zaupam nobenemu drugemo programu

špilanje glasbe v ozadju igranja gta2, SOF, ut2003 ..., neprecenljivo (saj bi se dalo tudi z drugim programov isto, ampak winAmp je bil takrat glavni pa še takšni časo so bili)

RIP, legenda

Zgodovina sprememb…

BoLhCa ::

alternativa -> MPC-HC

r3Qui3m ::

Mitja358 je izjavil:

Predlagam AIMP predvajalnik. Odličen!

AIMP je odlična alternativa winampu, poleg tega je free , če pa naložiš še winamp preobleka pozabiš kateri predvajalnik je to. Na voljo tudi v slovenskem jeziku.

kixs ::

Lahko bi ga dali v Open Source community... ceprav osebno ne vidim razloga. Je pac MP3 player... to dela dobro ze n-let ;)

Ko se je zacel vzpenjat mp3, sem vsak novi player sprobal (1996-1998)... vedno sem ostal na WinAMPu, tako da za mene je WinAMP always and forever 8-)

mstoji1 ::

Tudi jaz ga bom uporabljal dokler bo deloval na Windowsih, ker mi je idealen. Pa gre še ena legenda v maloro...
Visca el Barca!!!

Daliborg ::

zame je umrl že z verzijo 3.
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

Frgazor ::

explorer -> desni klik -> Play in Winamp / Enque in Winamp

Kateri minimalistični player ima še to funkcionalnost?

Han ::

Hmmm, od včeraj je na voljo v5.66...

TheJack ::

Winamp sem uporabljal skoraj od začetka. Ker je tega že dolgo nazaj, se ne spomnim ali od verzije 1 ali 2. Kakšni dve leti nazaj sem prešel na foobar2000. Nevzdržno je namreč, da od klika na mp3 fajl do muzike traja deset sekund in več (imam pa star pc, to je res).

Novica me ni presenetila. Winamp je dejansko umrl tisti dan, ko ga je kupil AOL, uradno pa v bistvu takrat, ko so rekli, da (se mi zdi) verzije 5.5 ne bodo več nadgrajevali, ampak bodo le še popravljali buge.

AOL je drugače družba, ki bi bila lahko tisto, kar je danes Apple, saj so že leta 2000 imeli vse pogoje za to, torej tri leta pred Applom (leta 2003 je začela delovati iTunes store). Še več, za razliko od Appla so imeli vse v firmi (že leta 2000!): audio/video predvajalnik/trgovino (Winamp), vsebino (Time Warner) in lahek dostop do strank (AOL je bil takrat sam zase največji internet provider na svetu). Tudi vsega ostalega ni manjkalo (List of acquisitions by AOL) @ Wikipedia. AOL bi imel lahko danes največjo trgovino z digitalno vsebino na svetu, saj je imel tri leta prednosti pred Applom.

Seveda ni šlo. Čim so kupili Time Warner in so v skupnem podjetju prevladali Time Warnerjevi direktorji (= stara generacija in mislenost pred internetno generacijo in miselnostjo), je bilo konec. Time Warnerju takrat na kraj pameti ni padlo, da bi svoje dragocene filme in muziko prodajali tam nekje preko interneta.

No ja, morebiti ni slabo, da AOL Time Warner ni danes tam, kjer je Apple (čeprav bi se jaz osebno težko odločil, katera firma od obeh je bolj nagnusna). Klavrni konec Winampa, ki bi lahko postal tisto, kar je danes iTunes trgovina, le še potrjuje, kako zelo so zajebali.
Bonis nocet, qui malis parcit.

gruntfürmich ::

ufff, to pa ni slaba novica. čeprav ne vidim razloga, zakaj bi potreboval vsak mesec novo verzijo pleyerja, če pa poslušamo še kodeke stare 20 let.
je pa res da je par stvari za porihtat v winampu; na zadnje mi internetna glasba ni dobro delala, morda se bolj še fokusirati na tv (čeprav je to pleyer za musko), manj na neko brezvezno brskanje ki je danes dodano, poleg tega ima cd riper, ki če bi bil bolj dodelan lahko vse druge programčke nadomestil...
skratka par zadev je za popravit, pa bo zopet na konju.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

3p ::

Hja, lahko bi kodo objavili pod kako odprto licenco. Pa bo sigurno še dolgo živ.

cebelar123 ::

Llama je očitno udarila nazaj!

BoLhCa ::

Frgazor je izjavil:

explorer

:)):|

de199 ::

A android verzija bo tudi šla?

LightBit ::

Frgazor je izjavil:

explorer -> desni klik -> Play in Winamp / Enque in Winamp

Kateri minimalistični player ima še to funkcionalnost?

Vsi. Samo v registru moraš tako nastavit.

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\*\shell\PLAYER]
@="Play with PLAYER"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\*\shell\PLAYER\command]
@="\"C:\\Program Files (x86)\\PLAYER\\PLAYER.exe\" \"%1\""

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LightBit ()

Dr_M ::

Winamp je tako dober, da sploh nima alternative.
Uporabljam ga ze nekje od verzije 1.1x in ga bom se naprej.
Slava mu.

Zlate ::

Frgazor je izjavil:

explorer -> desni klik -> Play in Winamp / Enque in Winamp

Kateri minimalistični player ima še to funkcionalnost?

Apollo player -> http://koti.welho.com/hylinen/apollo/

Uporabljam ga že sto let in ravno PLAY IN APOLLO, v Explorerju ali v Commanderju je verjetno glavni razlog. Neverjetno, ampak danes zelo redka funkcija...

Aja - velokost 673kb, več kot minimalistično.
"Ne dovoli, da bi te šolanje oviralo pri izobraževanju."
_______________________ Mark Twain________

Blazz ::

nekaj je play with, nekaj pa enque. In enque je tisto kar je zakon :)

Bakunin ::

Na Windows - http://www.foobar2000.org/ (ima tudi iTunes/iPod plugin itd)
Na Linuxu - http://www.clementine-player.org/

Frgazor ::

BoLhCa je izjavil:

Frgazor je izjavil:

explorer

:)):|


Sicer ne vem kaj je smešno, ampak bistvo je v context menuju, ne pa v exploreju. Enak context menu imam tudi v total commanderju.

matejdro ::

Dobra alternativa je AIMP - praktično klon winampa vsaj po izgledu.

Frgazor ::

Blazz je izjavil:

nekaj je play with, nekaj pa enque. In enque je tisto kar je zakon :)


Točno to, špilat znajo vsi :)

WyattEarp ::

Dober je še vedno, čeprav če se spomnim, smo od začetka uporabljali Winplay. ta je bil šele hit takrat, k so šele začenjali mp3ji...
tako je zgledal, pa smo ga par lt prej uporabljali kot winamp...
AMD Phenom II 1090T,ASUS M4A89GTD PRO/USB3,12 Gb RAM(2x4Gb,2x2Gb)-1.600Mhz,
GMC H70, Gigabyte R9 270X, Samsung 850 EVO 250GB,WD 2Tb(G),Scythe 700W, LG 23''.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

54j0 ::

Ob tej novici sem se počutil skoraj, kot bi umrla oseba, ki jo že dolgo poznam (pretiravam, ampak je programček vseeno bil "hi-fi sistem" naše generacije, kot je bil recimo stolp z cd izmenjevalnikom za prejšnjo). No, lepo je bilo, dokler je trajalo, čeprav zase vem, da bom program uporabljal, dokler bo to dopuščal operacijski sistem. Malo se gre za navado, sicer pa mi je zelo všeč Milkdrop (do zdaj še nisem našel boljšega visualizer-ja, oziroma sem bil prelen, da bi brskal). Kakorkoli, počivaj v miru, mučitelj lam.

Donk3y ::

Sam sem ga zamenjal s foobarjem že pred leti.

LightBit ::

Blazz je izjavil:

nekaj je play with, nekaj pa enque. In enque je tisto kar je zakon :)

Nekaj je enque, nekaj pa enqueue.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LightBit ()

Roger ::

Ali kdo uporablja Mediamonkey?
Napisan na osnovi Winampa.
Za mene najboljši player in library editor in kup pluginov, kot recimo SqrSoft Advanced Crossfading in DSP SA Stero Tool. Ta kombinacija je idealna za radio.
Zelo customabilen, podpira tudi iDevices. Podpora odlična.

Lp
Roger

Edit: typo
...tudi vam!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Roger ()

Izi ::

Če je zadeva popolna, je še najbolje, da se ne razvija naprej. Tako bo ostal popoln tudi naprej.
Večina podobnih programčkov oziroma orodij, se prej ali slej spridi, ker vanje začno vgrajevati nepotrebne reči in na koncu je zadeva tako glomazna in požrešna, da je nihče več ne uporablja.

Winamp je nekaj podobno legendarnega kot Windows XP. Oba sta odlično delala pred 10. leti, oba še vedno odlično delujeta danes in oba bosta še vedno brez problemov delala čez 10 let.

Jaz alternative ne potrebujem. Kot imam na dveh računalnikih še vedno Windows XP, tako bo Winamp vedno ostal na vseh mojih računalnikih.

Edina alternativa je pravzaprav foobar2000, ki pa je ravno tako star kot Winamp, naredil ge je celo eden izmed bivših sodelavcev Nullsofta.
foobar2000 je v resnici samo bleda senca Winampa. Poenostavljen Winamp. Kljub temu je izdelovalec foobarja leta 2011 naredil še en predvajalnik imenovan Boom, ki pa je poenostavljena verzija Foobarja.
Ampak legenda je pač samo ena in to je Winamp.

hojnikb ::

dokler zna predvajat mp3/flac, kej druga tak ne potrebujem :)
#brezpodpisa

matejdro ::

Večina podobnih programčkov oziroma orodij, se prej ali slej spridi, ker vanje začno vgrajevati nepotrebne reči in na koncu je zadeva tako glomazna in požrešna, da je nihče več ne uporablja.


Torej razne trgovine z glasbo ipd., ki so jih vgradili noter se ne štejejo?

Rias Gremory ::

V začetku sem uporabljal Winamp, zdaj pa že vsaj 5+ let VLC za vse.
Je pa res, da iščem player, pri katerem lahko tagam komade in lahko samo komade z določenimi tagi predvajam. Gledam Banshee ter Amarok.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Glugy ::

Ma važn da mamo VLC. Po funkcionalnosti vrhunski, po duši preprost. Do zdj mi delal prfektno. Winamp sm pa nazadne 9 let nazaj uporablal, potem pa sam še VLC. Winamp zame že takrt ni mel neke perspektive. Enostavno ni sledil napredku. Treba bi blo razne kodeke prenašat dol da bi ti nekatera osnovna predvajanja delala. To v današnjih cajtih fantje ne pride več v upoštev. Sj prov da gre v pokoj, isto k MSN in podobni izdelki. Čas gre naprej :)

Izak ::

Nekaj mesecev nazaj zamenjal winamp za clementine, in moram priznati, da prehod ni bil preveč boleč. Priporočam preizkus!

FlyingBee ::

ja, za več opravil je VLC, winamp pa je nepremagljiv za mp3-je, ki so na PC-ju posneti, ne vem kolkokrat sem že uporabil j za iskanje in q za taganje ter seveda Top Rated list

WamPIRe- ::

Frgazor je izjavil:

explorer -> desni klik -> Play in Winamp / Enque in Winamp

Kateri minimalistični player ima še to funkcionalnost?


AIMP.

Ga uporabljam kakšno leto in sem navdušen. Tudi za iskanje, razvrščanje je super in pa razvrščanje mp3-jev v playlisti.
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: WamPIRe- ()

Dr_M ::

Glugy je izjavil:

Ma važn da mamo VLC. Po funkcionalnosti vrhunski, po duši preprost. Do zdj mi delal prfektno. Winamp sm pa nazadne 9 let nazaj uporablal, potem pa sam še VLC. Winamp zame že takrt ni mel neke perspektive. Enostavno ni sledil napredku. Treba bi blo razne kodeke prenašat dol da bi ti nekatera osnovna predvajanja delala. To v današnjih cajtih fantje ne pride več v upoštev. Sj prov da gre v pokoj, isto k MSN in podobni izdelki. Čas gre naprej :)


Pravis, da je cas, da gre winamp v pokoj, hvalis pa najbolj lesen player ever.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novi WinAmp 5.8 je tu

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
379126 (3868) mister77
»

Po 15 letih konec Winampa (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
13526032 (17009) Hayabusa
»

Adijo, Winamp! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
576920 (6920) Dragi
»

Winamp 2 + Winamp 3 = Winamp 5 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Igre
597101 (7101) Avalonis

Več podobnih tem