» »

Tujci v Sloveniji

Tujci v Sloveniji

proxy18 ::

dober dan!
To sem se odlocil napisati ker nevem vec kako bi lahko pomagal prijatelju. Sicer ima naslednji problem: Rodiu se je v bih, in s fotram sta prsla 1995 zivet v slovenijo, in v sloveniji je naredil osnovno solo in srednjo poklicno solo.. Ko je to zakljucil se je hotel zaposliti ampak je spoznal nekaj cudnih reci: da osebnega dokumenta nima vec od 2002leta takrat mu je namrec potekel bosanski pasos , ni imel zdravstvenega zavarovanja niti davcne niti ni bil prijavljen nikoli v sloveniji.. potem je pa naredil sledece: odsel je v ljubljano na bosansko veleposlanistvo kjer so mu izdali pasos (neki list) ki velja 24ur in odsel v bih kjer je naredil novo osebno in pasos. sedaj je prisel nazaj v slovenijo vendar ima spet problem. on je ubistvu tukaj kot turist po 90ih dneh bo moral zapustiti slovenijo in oditi v bih.. Sedaj nevem kako bi mu pomagal dobiti delovno dovoljenje je zelo tezko v tem casu..
Ce kdo kaj ve o tistem zdruzitev druzine k glede na to da mu fotr zvi u slo z bih drzavljanstvom ampak on ima dovoljenje za stalno bivanje bi lahko dobil (frend je str 20 let augusta bo 21)..
Ali pa kako je s poroko ( si mora zenska spremeniti priimek? kako je poi po poroki lahko zacne delat? amm nwm use mozne stvari ce kdo kj ve bi prosu da napise)
Ali pa obstaja se kaksen nacin da ostane v Sloveniji ker je tako receno odrstel v Slo in bi rad tudi ostal tukaj.

HVALA VNAPREJ tistim ki boste pomagali okoli tega! :))

LP
  • zaklenil: bluefish ()

ZaphodBB ::

Problematiko bolj slabo poznam, tako da lahko ponudim samo anekdoto o kolegu.

Foter Bosanc, mati Slovenka. Praktično celo življenje so preživeli v Nemčiji. Koder se je kolega tudi šolal itd. Stara mislim, da sta dobila državljanstvo ali pa sta imela vsaj delovna dovoljenja. Kolega je moral v glavnem leta 92 ko je bil star 18 let lepo v Bosno. Od koder je pravočasno pobegnil in potem bival tukaj v Sloveniji, dokler si ni uspel po materini liniji uredit slovenskega državljanstva okgrog leta 2003.

V glavnem v vsakem primeru je pred tvojim kolegom zajebana pot. Ker EU državljanstev ni ravno simpl dobit, vem da smo kar močno zaguljeni kar se tega tiče.

Pri poroki ne rabi spreminjat imena, ni pa nujno da bo kr državljanstvo dobil po poroki. V vsakem primeru mora it po tistih 90 dneh ven, ker drugače ga čakajo težke pizdarije.

proxy18 ::

Ja js tudi ampak ko mi je to zaupal js nism mogu vrjet in se dons nemorm vrjet da je to sploh mozno v 21 stoletju.. Ja to o poroki js kr sm najdu na netu je ko se porocis se od datuma poroke steje 3 leta da lahko zaprosi za drzavljanstvo ok to sm se zgovarju z njemu eno frendico ma k bi mu pomagala okol tega samo noben neve kako zj to zacet sploh.. pa kako je po poroki lahko takoj zacne delat ali spet rabi delovno dovoljenje? in kako je po treh letih ce dobi drzavljanstvo in se kmalu po tem locita mu lahko poi uzamejo drzavljanstvo?? to nas zanima pa ali mora ta frendica menjat priimk al lahko ostane tako kot ma samo da sta pac porocena usak s svojmu priimkm pa ali bo potem prijavljen pri njej?? ker js sm to brskou po netu in nikjer nism najdu kj podobnga..

LP

ZaphodBB ::

Upravna enota in MZZ imata odgovore na vsa vprašanja, ki te zanimajo.

Sicer pa seveda je možno v 21 stoletju. Fant oz. njegovi starši se niso pobrigali za status, sedaj pa je kar je. Težko krivit kogar koli razen sebe. Vesel naj bo, da iz bosne vsaj vize ne bo rabil.

Morda boi bilo še najboljše, če si zrihta Hrvaško državljanstvo. Kot dodatna opcija, potem bo 100% z 2013 EU državljan, bo pa eno leto težka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ZaphodBB ()

proxy18 ::

ja dobr kpa je on tle kriu on je biu 4 5 let str k so ga prpelal sm in kako otrok pri 4ih letih ve kaj o tem?
Js tle krivim Njegovga fotra! pa tisto njegovo maceho k se nista pobrigala za to! ampak pustmo zj to on je prisel do dokumentov zj pa mormo razmisljat naprj kako priti do tega da ostane med nami :D

hvala bomo pogledal se na upravni enoti pa MZZ kaj bojo tm povedal :D

LP

ZaphodBB ::

Upam, da vam bo uspelo rešit. Pa kakšen update napiši tukaj.

RockyS ::

V sloveniji je dokončal osnovno šolo in srednjo šolo brez državljanstva?!

Meizu ::

Ta je pa res smešna. Zrela za kšno inšpekcijo...

PaX_MaN ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

RockyS ::

Ampak on je od leta 2002 bil ilegalec, ker ni imel potnega lista. Predvidevam, da je takrat bil še v OŠ, torej nebi smel niti prebivati v Sloveniji.

proxy18 ::

ja bil je pac ilegalec.. in smo se zanimali kako to stvar resit in nam je "kriminalist" (poznanstvo) povedal da ce ga dobijo leti iz drzave in dobi prepoved vstopa sam ta del mu je ratal ustimat.. pustmo zj to zj je pomembno kako pridt do tega da on ostane sedaj v slo z bosanskimi dokumenti??? ce kdo kj o temu ve nj kr pove :D

jype ::

Dobi naj si dovoljenje za bivanje (s tem lahko prijavi stalno prebivališče) in delovno dovoljenje (s tem lahko dobi legalen job).

RockyS ::

Glede nato, da je tip res končal OŠ in celo SŠ (malo je takih) si naj čimprej poskuša uredit dovoljenja za bivanje s tem pa lahko dobi tudi delovno dovoljenje, ampak mislim da je oboje omejeno na nekaj let, potem moraš dovoljenja obnovit(da nebo spet pozabil).

Je pa spet slo-tech zmagal, ko se gre o sfaliranih in fiktivnih študentih ste vsi glasni kako je to strošek za državo pa da vi plačujete in bla bla, sedaj pa ni bilo še niti enega ki bi se obregnil ob to!?!

proxy18 ::

jap tip je koncou osnovno in srednjo sam k ma spricevala za 7, 8, 9 razred ostale lahk dobis na sol pomojem ce jih rabis.. pa ma se 1, 2, 3, letnik pa zaklucne izpite to ma spricevala :D drgac pa obstaja vec nacinov to smo mi ze brskal po netu:
DELOVNO DOVOLJENJE ( to ti ga delodajalc zrihta pa te pizdarije kr pase zravn s tem tud dobis poi da lahk zvis zacasno tle) se prau more najdt delodajalca pa se s temu muc ze skorj en mesc noben ga noce uzet..
OSEBNO DELOVNO DOVOLJENJE js mislm da on tega nemore dobit k ce sm js to prou razumu je samo za sp..
ZDRUZITEV DRUZINE to bi pa pomojem lahk dobu sam nism cist zih ker fotr zvi pac z njegovo zensko ampak nista porocena pa fotr je brez sihta trenutno tm je pa treba dat dokaz kao da bi ga lahko prezivlov (pa se pomojem je omejen do 21 leta samo..)
poi pa edina taka logicna stvar ostane POROKA.. in to bi rabl vedt kako pa kaj je po tem :D
jutr se bom pozanimu se na UE ce bom tm dobu ksne odgovore :D

LP

fosil ::

Tukaj je kar nekaj informacij.
Tako je!

Rupa ::

jype je izjavil:

Dobi naj si dovoljenje za bivanje (s tem lahko prijavi stalno prebivališče) in delovno dovoljenje (s tem lahko dobi legalen job).

Da ne bo kakšnih nesporazumov... s tem, da si urediš dovoljenje za bivanje, si še daleč od stalnega prebivališča. Na stalno prebivališče je vezano veliko pravic, zato traja kar nekaj let, da si lahko stalno prijavljen.
Za začetek bo treba dobit dovoljenje za bivanje, delovno dovoljenje in prijaviti začasno prebivališče.
Vse ima določene pogoje, najbolje si je urediti službo, ker na tej osnovi lahko dobiš praktično vse potrebno, vključno z zdravstvenim zavarovanjem.
Pa veliko potrpljenja na okencih ;)

ZaphodBB ::

Zagrizen desničar podpira ureditev statusa za priseljence. Ravno tako se mi emigracija ne zdi problematična. Problematični se mi zdijo problematični ljudje in jih je treba ustrezno sankcionirat.

Pričakujem pa, da bodo priseljenci, ki želijo Slovenijo za svojo domovino ravnali v korist Slovenije. Če pa jim paše jest kranjske klobase in poslušat govejo muziko me pa ne zanima. Kot nacionalist bi rad, da Slovenci razvijemo vrednote, ki nam bodo omogočale moč in uspevanje. Paranoična ksenofobija pa zame ni vrednota.

Slovenc je Slovenc, pa če je pršu iz Kenije ali pa iz Dupleka.

#000000 ::

A ni tko da če ima stalno prebivališče lahko dobi bivalno vizo, nekaj se je dalo tudi z garantnimi pismi, ampak tam treba nekdo podpisat da bo stanopval pri njemu in da bo on financiral njegovo bivanje pri nas, da pač ne pade na pleča socijalne. Tko nekak je bilo, ne vem pa če je še. LP

ZaphodBB ::

To je blo za vizo. Vize ne rabi več.

Rupa ::

Stalnega bivališča ne moreš kar tako dobit. Na začetku potrebuješ začasno prebivališče prijavit in dobit dovoljenje za bivanje (časovno omejeno). Začasno bivališče dokazuješ z najemno pogodbo, lastništvom nepremičnine itd., za dovoljenje za bivanje pa moraš imeti dobre razloge, zagotovljena sredstva za preživljanje, urejeno ustrezno zdravstveno zavarovanje itd. In potrebuješ precej potrpljenja z našimi (in tujimi) birokrati.
Po določenem času dobiš možnost prijave stalnega bivališča. Morebitna poroka časovna obdobja načeloma zgolj skrajša. Za državljane držav članic EU tudi ni enostavno, je pa nekoliko olajšano.
Če nisi iz EU, potem potrebuješ tudi delovno dovoljenje, ki ima spet svoje pogoje.

O kaki sociali pa kot tujec lahko zgolj sanjaš. Do socialne pomoči smo upravičeni državljani RS s stalnim prebivališčem ali pa tujci, ki imajo delovno dovoljenje, stalno prebivališče in prebivajo tukaj. Kar spet pomeni, da moraš najprej toliko let tukaj legalno bivat, da sploh dobiš stalno prebivališče.

catherine85 ::

Proxy,
mogoče ti lahko pomagam. Delam na upravni enoti in izdajam dovoljenja za prebivanje tujcem. Tvoje zgodba se mi zdi malo čudna.

Kako je mogoče, da je tvoj frend šele od nedavno zvedel, da nima zavarovanja, da nima veljavne prijave prebivališča in da nima potnega lista, kaj šele dovoljenja za prebivanje? V šoli bi mu fajn težili, če ne bi imel veljavne prijave prebivališča. Kaj to tudi pomeni, da nikoli ni rabil zdravstvenih uslug? Da nikoli ni potoval ven iz SLovenije? Imam občutek, da se je tvoj frend malo zlagal....

Kot prvo, žal na podlagi združitve družine tvoj frend ne more ostati v Sloveniji - je polnoleten. Je državljan 3. države, kar pomeni, da se lahko s starši združuje na podlagi prvega dovoljenja le do osemnajstega leta - izjama bi bila, če bi se hkrati vpisal v prvi letnik faksa - ker potem bi bil šoloobvezen, starši bi ga bili dolžni preživljati in potem bi se lahko združeval z njimi tudi po 18 letu. Ključna je namreč dolžnost preživljanja. Mogoče bi bilo pametno, da pomisli na vpis v kakšno šolo, vsaj za prvo leto, da si uredi status.

Vsekakor je bil vse do sedaj ta tvoj frend nezakonito v Sloveniji (če njegova zgodba drži), škoda da si ni uredil sokumentov, ker bi do sedaj imel že zdavnaj dovoljenje za stalno prebivanje, mogoče že državljanstvo....

Predlagam tvojemu frendu, naj se oglasi pri kakšni upravni enoti, ni važno v kateri (ampak ne v Ljubljani, ker tam so le okenca in te referenti ne jemljejo kot posamičen primer). Naj pove, da je nekaj časa po osamosvojitvi živel v SLoveniji in da ga zanima kakšen status je imel urejen. Naj pove, da sam ne vem, ke je bil tistikrat premajhen in da se starši niso brigali. Hudo dvomim, da je ves čas živel ilegalno. Namreč do pred nedavnim je bilo za bosanske državljane tako, da so potrebovali vizum za Slovenijo in ostale države. Kar v praksi pomeni, da ta tvoj frend, če ta zgodba drži, že kup časa ni šel iz SLovenije. Sedaj imetniki biometričnih potnih listin vizuma ne potebujejo, za bivanje do treh mesecev. A preprosto ne kupim zgodbe, da ta fant ni šel iz Slovenije že ulala let.

Tako mu bo referent povedal natančno, ali ima kaj urejeno, do kdaj je nazadnje imel urejeno.... Sicer, če sedaj nima urejenega statusa, mu to ne pomaga nič, a mogoče mu pride pozneje prav pri državljanstvu.

Vsekakor bo moral za ureditev statusa tujca dokazati namen prebivanja; npr. študij, zaposlitev.... Pri zaposlitvi pa bo verjetno moral delodajalec zaprositi za delovno dovoljenja. Dvomim, da mu namreč kakšne vrste osebno delovno dovoljenje pripada samo na podlagi izobrazbe, dosežene v Sloveniji. A to je že zgodba, ki jo boste morali reševati z Zavodom za zaposlovanje.

proxy18 ::

catherine lahko preveris zasbno sporocilo?
hvala
LP

sa94 ::

Pozdravljeni,
Sem tujec, ki prihaja iz tretje države (izven EU) skupaj z družinom pred dvema letoma smo se priselili k očetu v RS.
V Slovenijo sem prihajal kot mladoletna oseba.
Kjer sem dobil status ozirma izkaznico kot član družine , ki mi velja do mojega polnolestva.
Kjer za 4 meseca bom bil star 18 let.
kakšni so pogoji za podaljšanje prebivališča ?

ZaphodBB ::

sa94 je izjavil:

Pozdravljeni,
Sem tujec, ki prihaja iz tretje države (izven EU) skupaj z družinom pred dvema letoma smo se priselili k očetu v RS.
V Slovenijo sem prihajal kot mladoletna oseba.
Kjer sem dobil status ozirma izkaznico kot član družine , ki mi velja do mojega polnolestva.
Kjer za 4 meseca bom bil star 18 let.
kakšni so pogoji za podaljšanje prebivališča ?

Citiram post nad teboj:

Vsekakor bo moral za ureditev statusa tujca dokazati namen prebivanja; npr. študij, zaposlitev.... Pri zaposlitvi pa bo verjetno moral delodajalec zaprositi za delovno dovoljenja. Dvomim, da mu namreč kakšne vrste osebno delovno dovoljenje pripada samo na podlagi izobrazbe, dosežene v Sloveniji. A to je že zgodba, ki jo boste morali reševati z Zavodom za zaposlovanje.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

sa94 ::

pozdravljeni,

Ker delo že sem isko od kdaj sem prišel v RS. Težko ga dobiti in vsaki den iščem, tudi spremljam na spletni strani.
na zavodi so mi pravili da nimam pravice ker oča ni ma še stalono bivališče osnovno šolo sem končal v Srbiji.
in zdaj nevam kaj naj delam ker nevem če obstaja kakršne koli možnosti na UE so mi pravili da se vpišem v šolu amapk težav imam z šolo.
Iskreno povedano rad nimam šolo komaj sem OŠ končal.
nevem če imam pravice na kršno koli delovno dovolje tisto kako ste povedali to vem ka delodojalac mora zaprositi ali težko je dobiti ker so mi dosta obečavali ali nikaj od tega ni bilo

jype ::

Poiskat moraš redno zaposlitev. Brez izobrazbe bo težko. A imaš kakšna posebna znanja? Nekvalificirane, a sposobne električarje in varilce se kar išče, so pa res precej slabo plačani - ampak pri tebi je pomembno, da dobiš dovoljenje. Še malo težje je zate, ker se mora delodajalec ukvarjat s temi papirji in z upravno enoto, dokler tega še nimaš urejenega.

sa94 ::

ja redno iščem samo ga težko najti kako praviš da vsi nočejo s temi papiri ukvarjati to je tudi problem ker mislijo da je to preveč pač po mojem je to samo malenkos ker vem da je oča tudi trebel najti delodajalca pa je že tri leta s brez problem pa še je dobil svoje osebno dovoljene tako da je problem njegov rešen zdaj pa sem jaz problem ne vem če ne obstaja varjanta ker sem že dve leti tu brez prestanka to mogoče kaj pomaga.
sem slišal da se lahko vpišem v kakšni program da dobil samo status to še obstaja ?

Rad bi delo karkoli delo samo da mi se problem enkrat reši

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sa94 ()

jype ::

sa94> Rad bi delo karkoli delo samo da mi se problem enkrat reši

Kaj pa znaš? Si že kaj delal?

sa94 ::

Fizična dela in podobno ?
tudi hitro se učim

jype ::

Ja, kakšna fizična dela. A imaš kakšnega majstra, ki bi se pri njem lahko naučil česa, pa magar zastonj?

sa94 ::

tega sam tudi poskušal da bi šel delati zastoj ali ni to nejšlo skoz nevem kje naj grem probati ?

Vanich ::

FTad ::

Podpiram, da se na tem področju nekaj spremeni in počisti to izkoriščanje sistema.

janezvalva ::

ja no, dolga leta se je toleriralo, da sedaj prihaja do množičnih zlorab.

zdej bo pa potrebno za vsakega posebej vse za nazaj pogledat, koliko zakonov je zlorabil in ustrezno ukrepat.
govorimo o desetletjih izostankov.
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

Shegevara ::

Mene zanima kaj se je potlej z OP-ovim kolegom zgodilo? Mu je zdaj uspelo zrihtat državljanstvo ??

Pinzl ::

ja OP-ju je uspelo to zrihtat...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Selitev znotraj EU

Oddelek: Loža
222163 (1349) Samson
»

tujec v slo. in iskanje službe

Oddelek: Loža
194759 (3379) jonnyo
»

Najprej so ga izbrisali, nato izgnali, potem je bil ubit (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1138677 (7158) Keyser Soze
»

Izbrisani na Evropsko sodisce v Strasbourg! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20614272 (11257) Daedalus
»

Zakon o izbrisanih (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
46726325 (20530) majcenf

Več podobnih tem