» »

Audiofili

Audiofili

Temo vidijo: vsi
«
1
2 3

dronyx ::

Moram reči, da sem se parkrat zelo nasmejal, ko sem prebiral Hi Fi debato o kablih.

Mi pa ob vsem tem nekaj ni čisto jasno.

Namreč iz konteksta sem nekako razbral, da je večina "audiofilov", ki kupuje res zelo drago audio opremo in kable, ki stanejo lahko tudi par 100 € za nekaj metrov, po strokih tehnikov in niso to neki profesionalni glasbeniki ali recimo violinisti v simfoničnem orkestru, ki bi bili res glasbeno podkovani.

Meni delujejo audiofili nekaj podobnega kot radioamaterji, le da so oni specialisti za visoke frekvence, audiofili gredo pa tja do 20 kHz, pa še ta meja gre z leti samo še navzdol.

Kar sem bil pa sploh presenečen je pa dejstvo, da v celotni zelo obsežni temi o kablih in dvojnih slepih testih niti enkrat ni omenjeno, kakšno glasbo sploh poslušajo, da opazijo razliko med kablom, ki stane 1,5 € na tekoči meter in kablom, ki stane 50 € na meter (govora pa je seveda o zelo nizkih frekvencah, ne 500 Mhz!).

popster ::

Včasih glasbo poslušaš tudi z očmi, vse prispeva h doživljanju glasbe. Predvidevam da nisi še slišal dobrega sistema ali pa si si "zatiskal ušesa">:D

zavajon ::

Audiofili poslušajo testne vinilke. Morda ko vse nastavijo, kakšne Dire Straits ;)

dronyx ::

@popster: Sem slišal sisteme, kjer stane par zvočnikov + ojačevalec krepko čez 3000 € (za audiofile to ni niti high end), pa toliko denarja za to ne bi dal nikdar. Ampak kot rečeno bi jaz razumel, če bi bili audiofili res neki glasbeniki, ampak so pa kot kaže večinoma samo tehniki. Absolutno pa ne razumem, da potem nekdo na tako dragi opremi posluša neko sintetizirano elektronsko glasbo, ki jo brez problema predvaja tudi sistem za 500 €.

Me pa veseli, da se tudi med Slovenci najdejo hi-fi tajkuni. :)

Meni osebno zvok nudi bistveno večji užitek, kot kakršnakoli slika (brez zvoka). Ampak mi je pomembna predvsem glasba, ne toliko oprema, ki to predvaja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

gumby ::

my brain hurts

floyd1 ::

dronyx je izjavil:

Meni delujejo audiofili nekaj podobnega kot radioamaterji, le da so oni specialisti za visoke frekvence, audiofili gredo pa tja do 20 kHz, pa še ta meja gre z leti samo še navzdol.


Trolat pa je fajn, a ne?

Kako dobro pa poznaš ti dve skupini ljudi, da napišeš tako primerjavo? Od kje ti ideja, da so specializirani do 20k? Ker govoriš na pamet trosiš same neumnosti.

V tvojem celem prvem postu je en sam stavek, s katerim se (delno) strinjam, glasi pa se:
"Mi pa ob vsem tem nekaj ni čisto jasno." Tebi ni okrog tega jasno nič, sprijazni se.

Da pa ne bom isti kot ti in nakladal v tri dni, nekaj kratkih pojasnil:

- kabli so komponenta, kot CD player ali tuner. Ljudje z "ostrim" ušesom to zlahka slišijo, se da stestirat, kot sta Bizovičar in Zrnec Domicelja o poznavanju viskija (po okusu). In če je ded prepoznal 5 (10?) različnih viskijev tako, da je malo šluknil... Čisto življenjski nasvet, ti bo prišel verjetno še kdaj prav - če TI nekaj ne zmoreš, ne misli, da NOBEN DRUG tudi ne. Mimogrede pa se na ta račun še malo narediš norca. Iz koga že?

- športni avtomobil si lahko kupi tudi samo "pro" voznik, ki dirka, a ne? Ostali (recimo mehaniki) za to itak niso podkovani in bog ne daj, da komentirajo svoje in druge avte. A res misliš tako?

- audiofile zanimajo tudi frekvence krepko nad 20k. O višjeharmonikih ti tukaj ne bi predaval, ker očitno "ogromno veš" tudi ne bi imelo smisla, da vse to bereš še enkrat.

- netipičnega Slovenca, ki vloži v sistem več kot v npr. svoj avto, pa čeprav avto vsi sosedi vidijo, sistema pa (najverjetneje) ne, ne bi imenoval tajkuna (ne vem kaj človek vozi, a če bi imel pregrešno dragi avto, bi bilo to čisto OK, ker pa ima pregrešno drag HiFi pa se je treba obregniti ob "čudaka"?)

Da ne bom samo pljuval, tvoja zadnja misel o glasbi (drugi post) je pa čisto OK, ti pač nimaš nekih zahtev po opremi, ceniš pa glasbo samo kar je cool. Nisem audiofil (vsaj v strogem pomenu besede ne, nimam tisoče EUR vrednega sistema). Tudi "kablov ne poslušam". Kot ti le poslušam glasbo, a če se je nekdo potrudil in vložil v nastanek albuma in studio goro denarja, se še jaz po svojih zmožnostih potrudim, da reprodukcijo zvoka doma čim bolj približam temu, kar so oni v studiju pripravili. In kolikor čas (pa še kaj drugega) dopušča, obiščem kak koncert, da vidim, kako se stvari slišijo v živo.

PS: Med samoimenovanimi audiofili res obstaja ozka skupina ljudi, ki poslušajo samo to, kako "trava raste", a večina jih ima testne LP/CD/DVD/SACD samo za primerjavo, ko kaj spremenijo v sistemu, zadaj pa je navadno ogromna zbirka (zelo različne) glasbe. Tudi mi na compih včasih poženemo kak benchmark, ko nabavimo novo mašino oz. zamenjamo pomembno komponento. Smo zato čudaki?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: floyd1 ()

Pyr0Beast ::

Audiofile lahko zmečeš v isti koš kot ufo believerje, homeopate in ostale lunatike.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

floyd1 ::

Definicija audiofila?

bluefish ::

axee ::

floyd1 je izjavil:

dronyx je izjavil:

Meni delujejo audiofili nekaj podobnega kot radioamaterji, le da so oni specialisti za visoke frekvence, audiofili gredo pa tja do 20 kHz, pa še ta meja gre z leti samo še navzdol.

Kot ti le poslušam glasbo, a če se je nekdo potrudil in vložil v nastanek albuma in studio goro denarja, se še jaz po svojih zmožnostih potrudim, da reprodukcijo zvoka doma čim bolj približam temu, kar so oni v studiju pripravili.


Z napisanim se načeloma strinjam, z tem pa ne. Z poznavanjem studijske opreme bi vedel, da je v studiu cilj "neobarvan", "sterilen" zvok (tako Hi-Fi navdušenci pogosto opišejo digitalizacijo), ki ga nato primerno obdelajo.

Noben studio ne dela z Hi-Fi zvočniki, ojačevalnimi enotami na elektronke, pač pa z FLAT studijskimi aktivnimi zvočniki (audiofilu neznan svet), v studiu, z akustiko in celotno konstrukcijo v vrednosti nekaj 10 zvočnikov. Kvaliteten 20cm patch kabel, ki se ga uporablja za routanje signala med studijskimi sobami ter mešalno mizo, stane v povprečju med 5 in 15€. Audiofil bi zanj dal 100€. Pa da ne govorim, da se v enem snemalnem dnevu te patch kable tolikokrat prestavi, da bi audiofil zajokal, ker se uničuje kontakt.

Če bi se Hi-Fi navdušenec želel približati sliki, ki ti jo studio ponudi, bi zaupal, da je bilo v produkciji izvedeno pravo "barvanje" zvoka (EQ, preampi) in bi tako glasbo poslušal z opremo, ki jo uporabljajo v studiih. Le TA oprema namreč proizvaja čim bolj "flat" zvok, brez obarvanj in popačenj. Namesto tega pa uporablja komponente, ki močno obarvajo zvok (elektronke itd), za SVOJ okus. Kako pa bi moral klavir zveneti, pa je itak subjektivna stvar.

Tako da ne ga srat, da audiofil želi tisto, kar so spacali skupaj v studiu. Pa še tole: če bi bilo vse po njihovem, se v studiu nebi delalo NIČ več kot le snemanje. Počne pa se marsikaj več, tudi v akustični, ne-mainstream glasbi. Marsikateremu audiofilu se ob seznanjenjem z kompresorjem naježijo dlake.

Lep pozdrav!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

dronyx ::

@axee: Studijskega zvoka verjetno ne mara nihče, ker nima "barve, globine...". Ampak za to, da zvoku dodaš vse to verjetno ne potrebuješ ojačevalce na elektronke in kable za 100 € na meter, ampak bi morda isto lahko naredil soliden ekvilajzer.

Se pa strinjam z tezo, ki jo je nekdo napisal v temi o kablih in sicer, da je audiofilija podobna religiji. Torej če res globoko verjameš v boga, ga boš videl, enako audiofil če res verjame, da lahko kabel na tako nizkih frekvencah bistveno vpliva na zvok, potem bo to tudi slišal. In jaz verjamem, da kdo res "sliši", saj možgani so precej tricky procesor. Ampak pri slepih testih imajo pa tudi audiofili ponavadi zelo velike težave, ker možgani lahko procesirajo samo zvok, nimajo pa slike, kakšen je kabel, ali je gramofon od Kuzme, kako izgleda ojačevalec, kateri so uporabljeni zvočniki...

@floyd1: Sam sem se začel ukvarjati z radioamaterstvom nekje pri 10 letih in sem imel to za hobi naslednjih 15 let. Je bilo pa to tudi razlog, da sem se vpisal na elektrotehniko. Med radioamaterji sem spoznal precej entuziastov, ki so sami doma neprestano konstruirali nove antene, sestavljali ojačevalce na lampe in kupovali vedno nove radijske postaje, ker stara ni bila več dobra za njegov nov antenski sistem. Je pa večina radioamaterjev verjela v zakone elektrotehnike, kar pri audiofilih nisem čisto prepričan, če trdijo, da nek kabel za 1,5 EUR na tekoči meter tako zakasni base, da oni to slišijo v zvočniku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

dronyx ::

kabli so komponenta, kot CD player ali tuner. Ljudje z "ostrim" ušesom to zlahka slišijo, se da stestirat, kot sta Bizovičar in Zrnec Domicelja o poznavanju viskija (po okusu). In če je ded prepoznal 5 (10?) različnih viskijev tako, da je malo šluknil... Čisto življenjski nasvet, ti bo prišel verjetno še kdaj prav - če TI nekaj ne zmoreš, ne misli, da NOBEN DRUG tudi ne. Mimogrede pa se na ta račun še malo narediš norca. Iz koga že?


V temi o kablih je ves čas govora o dvojnih slepih testih, pa ne vem, če so bili ti kdaj pri nas res izvedeni. Kar sem sam bral na spletu rezultate takih testov na audio kablih, so se audiofili odrezali povsem povprečno oz. podobno, kot če bi ugibali na pamet.

Jaz zelo dobro vem, da imamo ljudje različne sposobnosti in da imajo nekateri bolj izostren sluh kot drugi. Ampak ne verjamem temu kar na besedo in za kable pač hočem dokaze, teste! In tudi če slučajno kdo razliko res sliši, me zanima, ali je ta zares tako velika, da je pripravljen dati nekaj 100 € za kabel? To mi je podobno (karikirano rečeno), kot če nekdo opazi DVA PIKSLA na TV, ki ima milijone pikslov, v bolj naravni barvi in gre za to kupit deset krat dražji televizor!?

- športni avtomobil si lahko kupi tudi samo "pro" voznik, ki dirka, a ne? Ostali (recimo mehaniki) za to itak niso podkovani in bog ne daj, da komentirajo svoje in druge avte. A res misliš tako?

Če se da poslušanje glasbe primerjati z dirkami, potem ves cirkus okrog kablov celo razumem. Potem to ni več poslušanje glasbe iz užitka, ampak gre za tekmovanje, kako dober sluh ima kdo.

- audiofile zanimajo tudi frekvence krepko nad 20k. O višjeharmonikih ti tukaj ne bi predaval, ker očitno "ogromno veš" tudi ne bi imelo smisla, da vse to bereš še enkrat.

Jaz imam diplomo iz elektrotehnike in mi je poznana tudi fourierova analiza, spektralni analizatorji in višji harmoniki. Tudi kabel se v elektrotehniki lepo simulira s pomočjo tuljav, kondenzatorjev in uporov. Ampak če vrhunski merilni inštrumenti in računalniški simulatorji med dvema kabloma ne zaznajo razlik, te pa sliši audiofil, je potrebno ali osnovne zakone elektrotehnike popraviti, ali pa take inštrumente vreči v smeti.

- netipičnega Slovenca, ki vloži v sistem več kot v npr. svoj avto, pa čeprav avto vsi sosedi vidijo, sistema pa (najverjetneje) ne, ne bi imenoval tajkuna (ne vem kaj človek vozi, a če bi imel pregrešno dragi avto, bi bilo to čisto OK, ker pa ima pregrešno drag HiFi pa se je treba obregniti ob "čudaka"?)

Ne vem, če si me razumel. Meni osebno glasba predstavlja enega največjih užitkov in poslušam veliko tudi klasike, violinskih koncertov ...Ampak kot rečeno, meni je pomembna predvsem vsebina, glasba, ne toliko oprema.

Saj ti imaš lahko doma tudi TV za 5000 €, ne vem kakšen blu ray predvajalnik za 2000 € itd, samo kaj, ko morda na leto posnamejo samo par filmov, ki so ti všeč.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

floyd1 ::

axee: Vem, da so v studijih "flat" zvočniki. Oz. čim bolj flat (karkoli že to pomeni, ker pač vsaka oprema nekje "pobarva" zvok, pa da ga jeb**). Referenca je za audiofila itak "živa" izvedba. Pri nas sicer vsemu, kjer se "dela" glasba pravimo glasbeni studio, a v pravih studijih kar skrbno izbirajo opremo. Nikoli nisem bil zraven pri opremljanju, a povem ti, da poznam tipa, ki je vse skupaj (studio) na hitro postavil, z res ceneno opremo in mu je kakega pol leta super špilalo. Potem šumi, pokanje, hreščanje. Ne za tistega, ki išče dlako v jajcu, tudi lokalni "veseličar Franca" s harmoniko je to slišal in mu rekel - "Ne, hvala". Vse rastavil in pregledal, glavni "mišpult" z že rahlo oksidiranimi kontakti (kitajska roba pač), prav tako ceneni konektorji na kablih, nekaj že natrganega ("glasbeniki" pač ne pazijo preveč). Ko odpreš pokrov že kak "sumljiv" kondenzator itd. In če misliš, da se to doma ne pozna, se PO MOJEM motiš. Pri studiu pač pride bolj do izraza (nasnemavanja...), ampak pozna pa se. Skratka, po tednih jebarije, je tipsonu dopiz*** in je vse skupaj prodal tako, kot je bilo. Enostavno mu nobeden ni znal tega skup spravit (brez večjih stroškov), da bi spet delalo kot novo.

O kablih za ca. 10 EUR - ne vem, kje točno si to videl. Naš lokalc je res imel take in je temu res rekel studio. Če pa v pravih studijih tudi uporabljajo kaj takega, odkrito povedano ne vem, ker takega nisem nikoli videl od blizu. Pravi studio.

b ::

floyd1 je izjavil:


- kabli so komponenta, kot CD player ali tuner. Ljudje z "ostrim" ušesom to zlahka slišijo, se da stestirat, kot sta Bizovičar in Zrnec Domicelja o poznavanju viskija (po okusu). In če je ded prepoznal 5 (10?) različnih viskijev tako, da je malo šluknil... Čisto življenjski nasvet, ti bo prišel verjetno še kdaj prav - če TI nekaj ne zmoreš, ne misli, da NOBEN DRUG tudi ne. Mimogrede pa se na ta račun še malo narediš norca. Iz koga že?


Si si pa izbral odličen primer za ponazoritev :)

Je že res, da je malo šluknil, ampak je bil vse skupaj teater. Vem iz prve roke.

floyd1 ::

onyx: Fajn, da imaš diplomo, čestitam. Jaz do tega nisem prilezel. Torej mi boš lahko odgovoril, ali se na teh tvojih inštrumentih vidi, če so prisotni višjeharmoniki ali ne? Omenil sem jih tam, ko si rekel, da audiofile zanimajo frekvence do 20kHz, kar je bila bedarija. In izjaviti tole z diplomo... Preberi še enkrat.

Glede dokazovanja in kablov... Ti ljudje imajo to navadno za sebe, se držijo bolj doma (poslušajo...), niso več stari 18 let in jim ni do igric, kdo ima večjega (no-ja, nekaterim je). Jaz ne slišim, če kdo zamenja kable, zato je pač stvar, verjameš ali ne.

SkyEye90 ::

Še ena zanimivost, ki sem jo zasledil že nekajkrat: kar nekaj audiofilov, ki dajo veliko na kvalitetno opremo, kable itd. posluša potem mp3 datoteke s pomočjo računalnika in vgrajene računalniške zvočne kartice preko hi-fi ojačevalca ;((
Torej, če imate res top opremo upam, da poslušate tudi kvalitetne posnetke.
Sicer pa se mi je že zgodilo, da sem z mojo povprečno dobro audio opremo slišal nekvalitetene originalne CD-je (očitno tehniki niso imeli najboljši dan za izdajo cd-ja) in se spraševal, le zakaj bi kupil top drago opremo, ki bo skoraj neizkoriščena.

floyd1 ::

b je izjavil:

floyd1 je izjavil:


- kabli so komponenta, kot CD player ali tuner. Ljudje z "ostrim" ušesom to zlahka slišijo, se da stestirat, kot sta Bizovičar in Zrnec Domicelja o poznavanju viskija (po okusu). In če je ded prepoznal 5 (10?) različnih viskijev tako, da je malo šluknil... Čisto življenjski nasvet, ti bo prišel verjetno še kdaj prav - če TI nekaj ne zmoreš, ne misli, da NOBEN DRUG tudi ne. Mimogrede pa se na ta račun še malo narediš norca. Iz koga že?


Si si pa izbral odličen primer za ponazoritev :)

Je že res, da je malo šluknil, ampak je bil vse skupaj teater. Vem iz prve roke.


Še to veš, ok. Ne morem oporekat. Je še veliko več takih primerov, a za vsakega lahko nekdo reče, da je zaigrano. Meni se je zdelo verjetno, človek je navsezadnje nekaj star in "izkušnje" tu največ štejejo.

Pyr0Beast ::

>onyx: Fajn, da imaš diplomo, čestitam. Jaz do tega nisem prilezel. Torej mi boš lahko odgovoril, ali se na teh tvojih inštrumentih vidi, če so prisotni višjeharmoniki ali ne? Omenil sem jih tam, ko si rekel, da audiofile zanimajo frekvence do 20kHz, kar je bila bedarija. In izjaviti tole z diplomo... Preberi še enkrat.

Ma itak. Obesiš na spektralca pa je. Vsak današnji amp ima sicer praktično pobite vse nizke frekvence in frekvence nad 20 ali 25kHz. Sama zasnova čipa. ČE tega nočeš pa lahko zadevo naredil izključno z diskretnimi elementi.

Sicer ne vem kaj ves ta folk tako matrajo tisti harmoniki. God of the gaps ?

Človek itak ne sliši kaj več od 16kHz pa tam pri 30Hz se tudi nekako konča.

Vsa finta v počasnih elektronkah je v izhodnem trafotu. Že ta sam poreže frekvence tako da glava peče. Če pa tega nočeš pa tak avdiotrafo pride OHOHOHOHO.

Audiofilija je bolj neumnost in nepoznavanje osnov snemalne in reprodukcijske tehnike, kot karkoli drugega in 'Stockholm syndrome' ko se folk zaserje s predragimi kabli in nategancijo od ojačevalcev in zvočnikov.

Najkvalitetnejši zvok boš itak slišal preko slušalk.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

floyd1 ::

SkyEye90 je izjavil:

Še ena zanimivost, ki sem jo zasledil že nekajkrat: kar nekaj audiofilov, ki dajo veliko na kvalitetno opremo, kable itd. posluša potem mp3 datoteke s pomočjo računalnika in vgrajene računalniške zvočne kartice preko hi-fi ojačevalca ;((
Torej, če imate res top opremo upam, da poslušate tudi kvalitetne posnetke.
Sicer pa se mi je že zgodilo, da sem z mojo povprečno dobro audio opremo slišal nekvalitetene originalne CD-je (očitno tehniki niso imeli najboljši dan za izdajo cd-ja) in se spraševal, le zakaj bi kupil top drago opremo, ki bo skoraj neizkoriščena.

Žal ne poznam nikogar, ki bi poslušal MP3. In ki bi sebi rekel audiofil. Seveda je pa vse možno. To s CD-ji je žal res. In bojlšo imaš opremo, več takih napak slišiš. Pri kolegu (ima skoraj vse doma narejeno ali vsaj HUDO predelano) praktično na vsakem CD-ju najdeš kak feler. Od rocka (ki ga pač oba najraje poslušava) skoraj nimaš "brezhibnih" posnetkov. Dire Straits, Pink Floyd, potem je počasi tema... Ampak jaz ne poslušam napak, poslušam glasbo... (Vsaj trudim se ;)) Res, da je v teh starih posnetkih nekaj šuma (pač delano na analognih mašinah, in če zdaj to skinejo, skinejo tudi del glasbene informacije) a to, kar so takrat uspeli potegniti tehniki ven - vsaka jim čast.

dronyx ::

@floyd1: Diploma sama ne pomeni nič in jaz si tudi ne lastim takih inštrumentov, da bi lahko izvajal meritve in primerjave.

@SkyEye90: Med "audiofili" se sigurno najde precej ljudi, ki niti nimajo ustreznega tehničnega znanja, da bi lahko razumeli, kaj se dogaja v posameznih fazah procesiranja zvoka od vira, do zvočnika. Računalnik je zanič vir zvoka že zaradi tega, ker je v njem čuda nekih motenj, ropotajo ventilatorji..., pa tudi

101011011011110111
ni nujno enako
101011011011110111

Namreč če ti digitalni zapis zvoka ne bereš z enako "hitrostjo", kot je bil zapisan, potem spektralni analizator pokaže, da si s tem ustvaril višje harmonike, ki jih originalni zapis ni imel. Zato nekateri audiofili kupujejo posebne komponente, D/A konverterje, ki stanejo lahko več kot cel računalnik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

dronyx ::

@floyd1: Jaz si ne predstavljam, kako lahko človek, ki na vsakem v studiu posnetem CDju najde nek feler, hodi na koncerte? Saj ga tam pobere od groze, ko se kakšen akord zaigra narobe, kaj šele, ko začne publika ploskati ali da šelestenje listja zmoti zvočno sliko!:D

RejZoR ::

Pyr0Beast je izjavil:

Audiofile lahko zmečeš v isti koš kot ufo believerje, homeopate in ostale lunatike.


Haha, dobra definicija. :D
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

ZaphodBB ::

Kvaliteta sluha je premo sorazerna z debelino denarnice poslušalca.

floyd1 ::

dronyx je izjavil:

@floyd1: Jaz si ne predstavljam, kako lahko človek, ki na vsakem v studiu posnetem CDju najde nek feler, hodi na koncerte? Saj ga tam pobere od groze, ko se kakšen akord zaigra narobe, kaj šele, ko začne publika ploskati ali da šelestenje listja zmoti zvočno sliko!:D

Še enkrat preberi, kaj sem napisal. Vzami si čas.

floyd1 ::

ZaphodBB je izjavil:

Kvaliteta sluha je premo sorazerna z debelino denarnice poslušalca.

Kolega, ki ga jaz poznam, je (z občasnimi "presledki") večino časa brezposeln in živi bolj tako, tako. Vse kar ima, si pa je naredil sam - s sorazmerno malimi stroški. Za star CD player je dal 50 EUR, a ga zdaj ni ostalo več veliko, samo transport. Trafote za lampaša si je navijal - ročno, sam. Nima denarja, ima pa - čas in znanje elektronike. Brez diplome, ima pa srednjo šolo... Praktik, pa zadeva ga seveda zelo veseli. Predvsem pa OGROMNO posluša. In ne testnih pizdar*** ampak glasbo.

zenith1 ::

ZaphodBB je izjavil:

Kvaliteta sluha je premo sorazerna z debelino denarnice poslušalca.


Na bolhi za 400€ sestaviš zelo dober sistem, ki bo igral podobno (beri rahlo slabše/boljše)od tistega, ki ga kupiš za 30.000€. Za tistih 5% boljše kvalitete pač plačaš premium ceno.

dronyx ::

Jaz verjamem, da bi bila industrija sposobna samo s procesiranjem digitalnih signalov ustvariti podobne (subtilne) učinke, kot jih audiofili dobijo z menjavanjem ojačevalcev, kablov in zvočnikov.Samo kaj, ko potem ta hobi izgubi ves čar in smisel.

yayo ::

A za tegale gospoda , ki že kakih 30 let v Sloveniji izdeluje gramofone, ki so med najboljšimi na svetu niste še slišali? (in tudi pošteno služi z njimi) Mislim, da se njemu kar debelo jebe na to kar rezidenčni slo-tech geniji mislijo na račun avdiofilstva :))

Pyr0Beast ::

yayo je izjavil:

A za tegale gospoda , ki že kakih 30 let v Sloveniji izdeluje gramofone, ki so med najboljšimi na svetu niste še slišali? (in tudi pošteno služi z njimi) Mislim, da se njemu kar debelo jebe na to kar rezidenčni slo-tech geniji mislijo na račun avdiofilstva :))



Ja, saj. Jebe se mu na račun čapcev ki take zadeve kupujejo in za njih maaaastno plačujejo.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

RejZoR ::

Jezst sem ravno toliko audiofila, da zmečem v audio opremo precej več kot povprečni user. In če meni zveni bolje mi je vseeno kaj si o tem mislijo audio puristi. Po njihovih merilih itaq pogrnem že na začetku, ko omenim da nima stolpa/komponent ampak PC. Ne vem zakaj bi imel neko ozko namenjeno napravo če imam lahko zvok boljši od večine stolpov s flexibilnostjo računalnika. Audio freaki bojo itaq rekli, da je PC in audiofilstvo no-go ampak men dol visi. Not sem si dal high end zvočno, zvočniki so Altec Lansing MX5021 2.1 na katere outputam signal preko ASIO in zvok je za moje pojme fenomenalen. Če hočem mehkobo lamp si dam convolver filtre gor, če hočem agresivno digitalen detajliran zvok si vključim X-Fi Crystalizer oz druga elektronska "pomagala".

Zame so audiofili ljudje, ki znajo cenit dober zvok in niso tipa, da pridejo v štacuno, zagrabijo prve zvočnike za 20 evrov in grejo. Če nekdo vloži samo kanček truda v izbiro opreme pa ga vsaj osebno dam v ta predalček. Vsi pač nimajo 10k evrov za avdio opremo, ampak če vložijo nekaj truda pri izbiri opreme za 200 eur je že to odraz, da jim ni vseeno. Folk, ki orgazmira ob ojačevalcu iz lamp, 500 gigawatnih zvočnikih, ki zmorejo od 0,5Hz do 48kHz pa so tolk freaki kot nekateri od nas ko dobimo v roke top end grafično kartico z 950MHz procesorjem, 512 shaderji in 2 giga spomina s quad clock frekevenco 5000MHz. Isto sranje sam drug segment elektronike. Nek zunanji opazovalec pa bo samo zmajal z glavo češ where's the point. Naj imajo svoj veselje, če imajo denar, zakaj pa ne.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Pyr0Beast ::

Samo da se performans graf da zmerit. Pri zvočnikih je pa kako ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

yayo ::

Pyr0Beast je izjavil:


Ja, saj. Jebe se mu na račun čapcev ki take zadeve kupujejo in za njih maaaastno plačujejo.

Zanimivoo, mnogi izmed teh čapcev so profi glasbeniki in producenti, nekaj lokalnih poznam osebno, tudi takih, ki igrajo v simfoničnem orkestru. Je pa res, da jih verjetno večina ne zna nalimati termalne paste ali naviti procesorja, ma so prav bogi... :))

lobo_feroz ::

Eno zanimivo predavanje.

Sicer pa, vsi ki slišite razlike med raznimi kabli, dac-i in podobno, lahko to dokažete z abx testom. Za ene stvari je to sicer težje, ni pa recimo problem za razlike med formati zapisa. En program, ki to omogoča je naprimer foobar2000 z dodatkom za abx.

Pyr0Beast ::

yayo je izjavil:

Pyr0Beast je izjavil:


Ja, saj. Jebe se mu na račun čapcev ki take zadeve kupujejo in za njih maaaastno plačujejo.

Zanimivoo, mnogi izmed teh čapcev so profi glasbeniki in producenti, nekaj lokalnih poznam osebno, tudi takih, ki igrajo v simfoničnem orkestru. Je pa res, da jih verjetno večina ne zna nalimati termalne paste ali naviti procesorja, ma so prav bogi... :))


Kar čisto nič ne poveča njihove kredibilnosti.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

dronyx ::

Prosim če mi zna nekdo razložiti še nekaj. Greš recimo k zdravniku pregledat sluh in izkaže se, da zvoka 20 kHz ne slišiš čisto nič, kot da ne bi obstajal. Kako za vraga potem lahko slišiš višje harmonike pri 40 kHz in kaj imaš od tega, če imata ojačevalec in zvočnik ravno karakteristiko do 100 kHz?

dëych ::

dronyx je izjavil:

Prosim če mi zna nekdo razložiti še nekaj. Greš recimo k zdravniku pregledat sluh in izkaže se, da zvoka 20 kHz ne slišiš čisto nič, kot da ne bi obstajal. Kako za vraga potem lahko slišiš višje harmonike pri 40 kHz in kaj imaš od tega, če imata ojačevalec in zvočnik ravno karakteristiko do 100 kHz?


...preveč se obremenjujete s temi številkami. 40kHz res ne bo noben slišal, sploh ni poanta tega, da slišiš, bistvo je način kako ojačevalec ali zvočnik vse skupaj spravi do tvojih ušes (barva zvoka), bistvo je v detaljih, ki jih nekatere ojačevalci ali zvočniki sploh niso sposobni sproducirat, lahko so to kakšni hitri tranzienti ali detalj na visoki frekvenci ipd. Na tebi pa je sedaj odvisno, koliko se sekiraš in obremenjuješ s temi detalji. In tukaj gredo nekateri v extrem, eni zato, ker imajo preveč denarja in zadev mogoče ravno ne štekajo, drugi pa verjetno iz "užitka".

Če smo že pri ceni, visokotonec za 20€ lahko boljše igra od tistega, ki stane 10x več, seveda pa je lahko razlika, samo v nekem majhem detajlu in je overall tisti za 200€ boljši.

Pa ojačevalci na elektronke naj bi imeli slabši damping factor, kot tisti na tranzistorje. Ampak naj bi pa veljalo, da višji kot je damping factor boljše je za zvočnik. Spet verjetno pa, da zaradi večjega DFja, dobiš drugačen zvok.

Performans zvočnika se določi s TS parametri.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dëych ()

zvery1 ::

A jao, otroci... kregate se glede stvari, ki jih niti ne razumete.
V zvoku je mnogo drugih detajlov ki jih pravi avdiofil išče in to ni samo približevanje izvornemu posnetku, temveč je notri še cela zvočna slika od definicije centra, globina zvoka, možnost slišati detajle (npr, prehodi na kitari), ki jih ponavafi preslišimo in bla bla bla naprej. Ponavadi se za reprodukcijo zvoka uporablja dober stereo sistem.
Btw a mogoče kdo ve, da se da polni surround zvok doseči na stereo sistemu? Človek ima namreč 2 ušesi, 3D zvok zaznavamo zaradi zakasnitve zvoka pri vstopu v posamezno uho. Potrebujemo torej samo ustrezno postavitev zvočnikov ali slišalke in potrebne zakasnitve v sami reprodukciji. V kinotih se ozrite, če so za vami kakšni zvočniki.
Kar so naredili z raznimi surround sistemi, je za moje pojme samo poceni rešitev oz marketinški nateg.
AMD X6 1090T, 16GB DDR3, GF 750Ti, Gigabyte 890XA-UD3,
1 x SSD, 4 x HDD, running Ubuntu 14.04 x64

VolkD ::

Na kratko: Audiofili so tisti ljudje, ki iz ojačevalca naredijo ojajčevalec, pri čemer slišijo barvo tona različnih kablov in ob reprodukciji zvočnikov ocenjujejo kako hitro trava raste. :) V glavnem, brez bajalice ne kupijo ničesar in najbolj magično od vsega je, da bajalica vedno pokaže na najdražje in istočasno najbolj neuporabne predmete.

Upam, da se niste našeli tu nekje ?
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

RejZoR ::

dronyx je izjavil:

Prosim če mi zna nekdo razložiti še nekaj. Greš recimo k zdravniku pregledat sluh in izkaže se, da zvoka 20 kHz ne slišiš čisto nič, kot da ne bi obstajal. Kako za vraga potem lahko slišiš višje harmonike pri 40 kHz in kaj imaš od tega, če imata ojačevalec in zvočnik ravno karakteristiko do 100 kHz?


No ja, nekaj je vseeno v tem. Čeprav ne slišimo nad 20kHz se zvok načeloma reproducira drugače na zvočnikih, ki zmorejo npr 32kHz kot pa na zvočnikih, ki zmorejo točno 20 kHz. Sicer ni kot dan in noč ampak dobro natrenirano uho bi verjetno opazilo razliko. Večina pa verjetno ne.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

VolkD ::

RejZoR je izjavil:

No ja, nekaj je vseeno v tem. Čeprav ne slišimo nad 20kHz se zvok načeloma reproducira drugače na zvočnikih, ki zmorejo npr 32kHz kot pa na zvočnikih, ki zmorejo točno 20 kHz. Sicer ni kot dan in noč ampak dobro natrenirano uho bi verjetno opazilo razliko. Večina pa verjetno ne.

Tole pa ne drži. V frekvenčnem pasu do 20 kHz se zvok reproducira na obeh enako.

Zvočnik le pretvarja električni signal, ki niha v vibracije zvoja, ki sledijo nihanju električnega toka. Če je pretvorba v nekam frekvenčnem pasu korektna, potem je korektna pri obeh modelih zvožnikov. če pa v pasu, ki ga ne čujemo več ni korektna, potem te napake ne čujemo.

Še en majhen popravek. Vsi ljudje ne slišimo zvokov do 20 kHz. Zgornja frekvenčna meja, ki jo še čujemo je odvisna od mnogo faktorjev, kot so predvsem starost (mlajši čujejo precej višje zvoke, dočim nižje čujejo slabše), spola (ženske čujejo v povprečju višje, kot moški), rasa (kitajci in japonci slišijo precej višje, kot evropejci in afričani),...
Je pa res tudi to, da je 20kHz zelo ohlapna številka, saj je dokazano, da je nek tibetanski otrok slišal vse do 22300Hz.
Obstaja koleracija med velikostjo človekove glave in najvišje frekvence zvoka, ki ga čujemo. Manjša kot je glava višje zvoke lastnik sliši. Ima pa velika glava drugačne prednosti. Njen lastnik lahko natančneje določi smer iz katere zvok prihaja.

Filatelija je ..... zbiranje znamk, ki so prepotovale na pismu, razglednici,..... Danes pa se kupujejo nove znamke. Še več ! Znamke se celo tiska z namenom prodaje filatelistom. To početje nima ničesar skupnega z prvotno filatelijo, kjer je vsaka znamka nosila s seboj neko zgodbo. No ljudje kljub temu zbirajo. A ne gre pozabiti, da gre pri tem za posel. Posel z kar precej denarja.

Povsem podobno je v svetu, ki reproducira zvok. Ko zmanjka realno tehničnih možnosti je potrebno navdušencem pač prodati nekaj, da so zadovoljni oni in da posel laufa.
Logika ni nova in tudi device Marije, ki so se tako rade prikazovale so bile običajno krčmarjeve hčerke.

Pa brez zamere, ampak pri današnji tehnolohiji je mogoče stvari fizikalno meriti z natnčnostjo in ločlibostjo, ki za cca 55 db presega zmogljivost človeške senzorike. In te meritve ne uspejo zaznati barve kablov.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

zvery1 ::

OK,

Je kdo že kdaj slišal za naložene frekvence? Vsak inštrument zaigra isto frekvenco drugače. Zakaj če je pa povsod npt 1000Hz?
Pojavu mislim da strokovno pravijo zven, možno da se motim v besedi ampak važn je point. Na to frekvenco so namreč naložene še podfrekvence ki so mnogo višje od osnovne frekvence in dajeju inštrumentu značilen oz unikaten zvok. Če mislite da slišite inštrument igrat, to še ne pomeni da slišite vse frekvence, ki jih le ta oddaja.
44 kHz vzorčenje naj bi pokrilo 22000hz pas, pri kvantizaciji 2:1 in tudi ga, čeprav visok spekter slabše, kaj pa vsi harmoniki ki so dsti višje ležeči po frekvenčnem pasu? Gre se samo za to, da se izgublja informacija o samem zvoku pri višjih frekvencah in tu nam pride prav npr 96k vzorčenje. Za normalnega poslušalca je torej 44kHz vzorčenje čez glavo, za nekoga, ki išče popolno zvočno sliko čez cel spekter, pa ne.
Seveda se pojavi vprašanje,kdo to sploh sliši.
Ogdovor: Na opremi za 300 eur zagotovo ne, pri dražji opremi, kjer se pa poskrbi za vsak detajl, tudi kabel, je pa že večja možnost.

Vprašanje do kam seže človeško uho po frekvenčem spektru je torej samo pomembno za to, da vam preverijo sluh, do kam slišite. Nobeden vas pa ne bo vprašal, kakšen zvok slišite;
AMD X6 1090T, 16GB DDR3, GF 750Ti, Gigabyte 890XA-UD3,
1 x SSD, 4 x HDD, running Ubuntu 14.04 x64

zvery1 ::

Ena kost za glodat:

http://www.hiendfi.com/forum/viewtopic....

Menda fantje menjajo tudi napajalne kable in pri tem slišijo razliko v zvoku, kar je pa tudi meni (priznam) že malo too much.
AMD X6 1090T, 16GB DDR3, GF 750Ti, Gigabyte 890XA-UD3,
1 x SSD, 4 x HDD, running Ubuntu 14.04 x64

Pyr0Beast ::

zvery1 je izjavil:

OK,

Je kdo že kdaj slišal za naložene frekvence? Vsak inštrument zaigra isto frekvenco drugače. Zakaj če je pa povsod npt 1000Hz?
Pojavu mislim da strokovno pravijo zven, možno da se motim v besedi ampak važn je point. Na to frekvenco so namreč naložene še podfrekvence ki so mnogo višje od osnovne frekvence in dajeju inštrumentu značilen oz unikaten zvok. Če mislite da slišite inštrument igrat, to še ne pomeni da slišite vse frekvence, ki jih le ta oddaja.
44 kHz vzorčenje naj bi pokrilo 22000hz pas, pri kvantizaciji 2:1 in tudi ga, čeprav visok spekter slabše, kaj pa vsi harmoniki ki so dsti višje ležeči po frekvenčnem pasu? Gre se samo za to, da se izgublja informacija o samem zvoku pri višjih frekvencah in tu nam pride prav npr 96k vzorčenje. Za normalnega poslušalca je torej 44kHz vzorčenje čez glavo, za nekoga, ki išče popolno zvočno sliko čez cel spekter, pa ne.
Seveda se pojavi vprašanje,kdo to sploh sliši.
Ogdovor: Na opremi za 300 eur zagotovo ne, pri dražji opremi, kjer se pa poskrbi za vsak detajl, tudi kabel, je pa že večja možnost.

Vprašanje do kam seže človeško uho po frekvenčem spektru je torej samo pomembno za to, da vam preverijo sluh, do kam slišite. Nobeden vas pa ne bo vprašal, kakšen zvok slišite;


Ajoj. motiš se v besedi in v pointu

Zven je kombinacija osnovne + harmoničnih frekvenc

>Barvo zvoka določa delež višjeharmonskih frekvenc, ki jih lahko zaslišimo hkrati z danim tonom.

In to je to. Če jih ne slišiš je isti shit ali jih zvočnih predvaja ali ne

>Gre se samo za to, da se izgublja informacija o samem zvoku pri višjih frekvencah in tu nam pride prav npr 96k vzorčenje.

Izgublja se informacija, ki je pa mimogrede popolnoma irelevantna.
Če zvok porežeš že pri 16kHz, je to približno to.

Tako kot da ti na embalaži soka piše "grozdni sok" ali pa "grozdni sok iz grozdja"

Irelevantno.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

RejZoR ::

Tole z rezanjem zvoka pri 16kHz pa nikakor ne drži. Zakodiraj katerikoli format zvoka, lahko tudi lossless WAV na 16kHz pa bo zvok obupen. Tud na 22kHz se sliši da to ni to. Na 32kHz je že bolje ampak še vedno se zazna. Od 44.1kHz naprej pa je že težko razločit (npr med 44,1, 48 ali celo 96 in 192kHz). Ta del nima veze s tem da naši uhlji ne stegnejo tko daleč...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Pyr0Beast ::

16kHz frekvenčnega limita, ne vzorčenja
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

dronyx ::

Jaz se ob vsem tem samo čudim, da niso tudi proizvajalci TV sprejemnikov začeli izdelovati naprave, ki oddajajo sliko hkrati še v infrardečem spektru. Pa kaj, če praktično nihče tega ne vidi, so pa notri sigurno skriti neki detajli. Zakaj se je taka želja po popolnosti, ki presega človeške sposobnosti, prijela samo pri zvoku?

gumby ::

Vsak TV oddaja tudi v IR spektru >:D
my brain hurts

Spajky ::

Finta v reprodukciji frekvenc nad slišnim območjem je v tem, da npr.kombinacija (seštevek/odštevek) obeh da rezultanto v slišnem območju! Zato ni glih neumnost, če amp predvaja dobro tudi UZv. frekvence in jih ne poreže ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

jype ::

gumby> Vsak TV oddaja tudi v IR spektru

Ja, ampak ne istih podatkov.

Spajky> Finta v reprodukciji frekvenc nad slišnim območjem je v tem, da npr.kombinacija (seštevek/odštevek) obeh da rezultanto v slišnem območju! Zato ni glih neumnost, če amp predvaja dobro tudi UZv. frekvence in jih ne poreže ...

Pri čemer pa razlike težko izmeriš tudi z zelo občutljivimi mikrofoni, kaj šele, da bi jih kdorkoli slišal.

dronyx ::

Spajky je izjavil:

Finta v reprodukciji frekvenc nad slišnim območjem je v tem, da npr.kombinacija (seštevek/odštevek) obeh da rezultanto v slišnem območju! Zato ni glih neumnost, če amp predvaja dobro tudi UZv. frekvence in jih ne poreže ...

Če se prav spomnim predavanj na fakulteti, se da vsak signal prikazati kot kombinacijo posameznih sinusoid v frekvenčnem spektru. Ojačevalec, zvočnik in človeško uho delujejo kot serija nizkopasovnih filtrov, ki odrežejo vse nad določeno mejo. Ti pa nič ne pomaga, če gre ojačevalec do 100 kHz, uho pa sliši do 20 kHz.

gumby je izjavil:

Vsak TV oddaja tudi v IR spektru >:D

Če drugega ne IR oddajnik za daljinski upravljalec. ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prodaja gramofonskih plošč in kaset še vedno raste (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Rezultati
34470559 (62689)          
»

Vsak deseti prodani album je gramofonska plošča (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
11150776 (39172) gruntfürmich
»

Miti o zvoku pri PC-ju (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
5613350 (11519) Nummy
»

Apple domnevno razmišlja o 24-bitnih avdio datotekah na iTunes (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
7215272 (13293) Pyr0Beast
»

Lani prodanih dvakrat več gramofonskih plošč (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
13915810 (12152) BlueRunner

Več podobnih tem