» »

Kako se pogovarjati z vernikom?

««
7 / 22
»»

AmokRun ::

Denar reši vse probleme. :D

solatko ::

Tema je sicer zanimiva s stališča medsebojnih odnosov, posti pa so tako kot pri drugih verskih tematikah enaki. "Verniki" na vsak način hočejo prepričati skeptike in neverujoče, da bog je (seveda samo eden in to tist, ki ga propagira ter z njegovo pomočjo služi velike denarje in ogromno premoženje), neverni pa se trudijo dopovedati, da je verovanje v pravljične like iz biblije, neumnost.

Sedaj pa k temi. Nikoli nisem imel problema debatirati z verniki, nikakor pa se ne da konstruktivno debatirati s pripadniki RKC, oziroma pripadniki drugih verskih skupnosti.

Bistvo pogovorov je, razumevanje med seboj, navkljub nesporazumom, ne pa vsiljevanje svoje resnice nekomu, na agresiven izključujoč način. Problem je v tem, da so po navadi verni ljudje, starejši, katerim je vera edina bilka, ki jim daje voljo do življenja. Starši so jim pomrli, kolegov, njihovih let je vedno manj, mladi so odšli po svetu, tako da samim, res ne preostane drugega, kot nek pravljični, za njih čisto resnični svet sanj. Po navadi ne obiskujejo cerkve, saj jim je že pot do tam muka, kakšnega verskega obreda pa se udeležijo ob praznikih, zato da pridejo med ljudi, ne zaradi zaupanja v kler.

Po drugi strani pa imamo množico "vernikov", pripadnikov verskih organizacij (podobno je s pripadniki političnih strank), ki od verovanja še pri v niso. Lajnajo, kar jim pripovedujejo duhovniki že od rane mladosti in bolj živijo v nasprotju s tistim, kar so jih učili, bolj zagrizeni "verniki" so.
Razumljivo, vsak pripadnik sekte, je svojo organizacijo pripravljen branit, tudi s krvjo, če je potrebno. Vsak drugače misleči je sovražnik, ki v njihovem namišljenem svetu, nima kaj početi.
Sploh mu niso važne svinjarije, ki jih je počela ali jih počne njihova organizacija, saj je vse v imenu in s soglasjem boga (je pač bitje, ki ga ni možno sodno preganjat).
Po drugi strani pa smo verniki v komunizem (nikoli nisem pripadal stranki, zanimiva je ideja, filozofija enakosti, a ni pri krščanstvu podobno), pripeljani od samega satana, kar je rdeče ali po rdečem smrdi, je potrebno takoj v kali zatrti. Pa če bi kdo od vas, ki propagirate pravljične knjige, te knjige prebrali, bi opazili, da so dosti sprejemljivejše, kot z nasiljem in krvjo polna vaša sveta knjiga, ki je naredila toliko gorja v zgodovini, da še imena nočem izgovorit.
Nestrpni nismo neverniki, saj bi glede na vso oblast, ki smo jo baje imeli 45 let, pognali cerkev tja kamor spada, ne pa da se meša v vse pore življenja.
Z "verskimi" pripadniki neke organizacije, debata ni možna, pa ne gre za to ali bog obstoja ali ne, gre za ogrožanje organizacije, ki tega istega izkorišča, za lastne potrebe in to je potrebno branit z vsemi silami, ne glede na grmade, čarovništvo, vojne, posilstva, preganjanja, škodo znanosti in vse ostale negativne stvari, med katerimi kurjenje knjig ni zadnje. Pripadniki teh organizacij, nimajo svoje volje, ne razmišljajo s svojo glavo, pač ponavljajo svojo zguncano ploščo o obstoju boga, ki je v teh njihovih debatah, najmanj pomemben. Gre za oblast in nadzor nad množicami, gre za sovražno nestrpnost, do vsega, kar ni po njihovih pravilih, pa če prav v vseh teh dejanjih ni niti trohice tistega, kar vas uči vaša pravljična knjiga.
Delo krepa človeka

_Sajmon_ ::

Najprej nisem imel namena se vključit v debato, pa se mi je potem zdelo, da bi bilo lahko marsikomu dragoceno spoznat en drug vidik, ki v bistvu odgovarja na prvotno vprašanje nuclear-a.

Sam sem namreč katolik in pripadam skupini, ki dejavno oznanja Kristusa, bodisi na ulici, ali pa na kakih dogodkih. Morda je kdo sredi maja opazil mlade v centru Ljubljane ali na Trnovem, kjer je potekal župnijski misijon z naslovom Bog je ljubezen. Poenostavljeno povedano je bil cilj tega misijona spregovorit ljudem (pa ne samo župljanom!) o Bogu in Kristusu, o naši veri, o razlogu našega upanja in veselja. To smo med drugim počeli tudi tako, da smo hodili od vrat do vrat po domovih in oznanjali našo vero.

Ključno pravilo za nas je, da ne prepričujemo. Nismo hodili okoli, zato da bi dobili nove člane društva ali stranke, če se tako izrazim, ampak da smo povabili ljudi na dogodke v okviru misijona in da smo z njimi spregovorili o veri. Odzivi so bili presenetljivo dobri (človek bi pričakoval večjo nestrpnost) - marsikdo nas je povabil v hišo, pa čeprav ni bil veren in pogovor je stekel. Ključen element je bil tudi to, da smo skušali biti kar se da spoštljivi in nevsiljivi. In zgodilo se je to, da smo recimo eno punco (~20-25 let) povabili na večerni dogodek in ker v cerkvi ni bila že dolgo časa, smo bili šokirani, ko se je pojavila skupaj še z dvema prijateljema. In en od njiju je potem šel k spovedi po ne vem koliko letih. In na koncu kar niso hoteli it domov oz. so si še želeli stika z nami. Lahko se tule vprašate, zakaj so prišli in ostali, saj jim nismo nič takega ponudili (v materialnem smislu)...

Ne, solatko, mi verniki nočemo na vsak način prepričat skeptike. Niso pa (žal) vsi taki ali pa jih je precej takih, tudi možno, ne vem. Pa glede denarnega vidika: v zadnjih desetih letih, ko se precej gibljem v cerkvenih krogih, še nisem slišal namiga, da naj pridobimo vernike zaradi denarja. Ker rabimo denar... Morda nisem v pravih krogih; morda kdo bo rekel, da sem slep, ampak na materialni vidik cerkve sem kar občutljiv, ker me je to precej motilo v moji srednji šoli in tudi na faksu in bi takoj opazil. Ni pa mi treba verjet...

Ne, solatko, ni vsak drug, ki ima drugo mnenje ali prepričanje, naš sovražnik. Dolžni smo spoštovat drug drugega, pravzaprav nam je Kristus naročil, da naj ljubimo bližnjega. In mene je sram za kristjane, ki so nestrpni, žaljivi, nasilni do drugače mislečih in jih obsojam. A da nekoga imam rad kot brata/sestro, to ne pomeni, da odobravam vse kar počne. Strpnost ni odobravanje početja nekoga.

Pa če se spet vrnem na prvotno vprašanje. Kako komunicirat z nami? Ha, se smešno sliši. Jaz zelo rad debatiram z drugače mislečimi o veri, ker mi to širi obzorja. Zanima me, zakaj nekdo veruje ali pa ne, ali priznava Kristusa ipd. Je pa po mojem res, da bi utegnil neverujoč bit bolj naštudiran, bolj poglobljen, sploh pa tisti, ki res išče in razmišlja o smislu. Na eni strani so kristjani lahko res ovce (pa naj mi odpustijo, ampak je res), a samo z veroukom in potem v odraslem lajfu samo s tedensko sv. mašo se res težko poglobiš svojo vero in vaš marsikateri komentar tule na forumu res razumem.

Zakaj težko sprejmemo dejstva, praviš nuclear? Sprejeti Boga je dar, in je osebna svobodna odločitev. Bog se vsakomu razodeva in kdor ga bo iskal, ga bo našel! A kot me je nekoč osebno nagovoril p. Rupnik (znan izdelovalec mozaikov, po mojem ga tudi neverni krog pozna), je zadnji korak iskrenega iskalca, ki manjka, dejanje ponižnosti...

Če kdo hoče z menoj govorit o veri, pričakujem spoštovanje. Ne ponižujoč pogled v stilu glej ga ubogega vernika, tepca, z iq-jem manjšim od xyz. In zame se vera in razum ne izključujeta. In če nekaj verjamem in ne morem dokazati, to ne pomeni, da tega ni. Skratka, nisem manj vreden, če samo verjamem v nekaj, in nimam dokaza, ki bi zadovoljil sogovornika. Žal pa dost kristjanov ne zna niti razložit, zakaj v nekaj verjame...

Looooooka ::

Z verniki se o veri pogovarjat je zguba casa.
V bistvu se sploh o veri pogovarjat je zguba casa.
Ko mas ene par takih pogovorov(petek, pivo...normalni verniki/zmesani verniki) ugotovis, da se pogovor konca tam kjer se je zacel.
Ergo...zguba casa.
Itak bo vernik na koncu zmagal...ker ko umre in neha obstajat ne bo mel moznosti ugotovit, da je zivel v zmoti...ker ga *POOF* ne bo vec.
In ja...takoj ko me zacne prepricvat karkoli ga gledam kot reveza.Drugace se ga pac ne da :)

In zame se vera in razum ne izključujeta. In če nekaj verjamem in ne morem dokazati, to ne pomeni, da tega ni.

Oprosti ker takole ven citiram...
Vsi bi bili radi razumni, ampak nekateri verjamete in se obnašate, kot da so pravljice resničnost. To ne bo nikoli razumno.

AmokRun je izjavil:

In zame se vera in razum ne izključujeta. In če nekaj verjamem in ne morem dokazati, to ne pomeni, da tega ni.

Oprosti ker takole ven citiram...
Vsi bi bili radi razumni, ampak nekateri verjamete in se obnašate, kot da so pravljice resničnost. To ne bo nikoli razumno.

Drži, a lahko debatiramo, kaj je pravljica ali ne. In če je tebi nekaj nerazumno, je lahko za drugega razumno. In če je nekaj zate narezumno, še ne izključuje, da bo čez čas zate drugačno. Skratka, ne strinjam se z izjavo "to ne bo nikoli razumno".

Looooooka je izjavil:

Z verniki se o veri pogovarjat je zguba casa.
V bistvu se sploh o veri pogovarjat je zguba casa.
Ko mas ene par takih pogovorov(petek, pivo...normalni verniki/zmesani verniki) ugotovis, da se pogovor konca tam kjer se je zacel.
Ergo...zguba casa.
Itak bo vernik na koncu zmagal...ker ko umre in neha obstajat ne bo mel moznosti ugotovit, da je zivel v zmoti...ker ga *POOF* ne bo vec.
In ja...takoj ko me zacne prepricvat karkoli ga gledam kot reveza.Drugace se ga pac ne da :)

Za nekoga, ki išče, pogovor o veri ni izguba časa. Je pa treba tudi znat nehat, če vidiš, da pogovor izrodi v to, kdo ima bolj prav. Jaz sem imel že cel kup lepih pogovorov z nevernimi, ki so se končali s stiskom roke, kjer si čutil, da sva se obojestransko obogatila.

_Sajmon_ - Izgleda, da si ravnokar končal teološko izobrazbo in ti je eden od ciljev tudi služenje denarja, saj pač vsi vemo, da brez tega ne gre. Spoznal si malo delovanja cerkve od znotraj in kakšno je tvoje mnenje, ko se zazreš vase, res potrebuješ cerkev, da lahko veruješ, je res v cerkvi vse podrejeno duhovnemu delovanju, v dobro in korist ovčic ali gre za velika sprenevedanja, hinavščino, grabežljivost, laži, sprenevedanja in podobno, kot v vseh organizacijah, ki se ukvarjajo z neotipljivimi dobrinami. Podobno kot zavarovalnice, politične stranke, šole. Se ti ne zdi čudno, da je sistem vodenja in poveljevanja v cerkvi podoben, kot pri mafiji (približno toliko časa obstoja kot cerkev, morda 200 let manj), se ti ne zdi, da ne dobiš vedno poštenega odgovora, na svoje vprašanje.
Te nič ne stisne pri srcu, ko slišiš za vse grdobije, ki jih je ta tvoja zveličavna cerkev počela v zgodovini in jih počne še danes. Te nič ne moti, da hoče na vsak način skriti ali zaščititi svoje grešnike, ne glede na to ali gre za manjše prekrške kanonskega prava ali za povsod obsojano pedofilijo.
Spoštujem vero in poštene vernike, ne morem pa spoštovati vso hinavščino, svetohlinje, pohlep, kriminal in ostale hudobije, ki jih ta organizacija počne v imenu vere in boga. Kaj pa ti?
Vedno trdim, da se z verniki, da lepo pogovarjat tudi o drugih verah ali ateizmu, da pa so "verniki" izredno nestrpni do vsega kar ne služi tej zveličavni organizaciji.
Delo krepa človeka

Drži, a lahko debatiramo, kaj je pravljica ali ne. In če je tebi nekaj nerazumno, je lahko za drugega razumno. In če je nekaj zate narezumno, še ne izključuje, da bo čez čas zate drugačno. Skratka, ne strinjam se z izjavo "to ne bo nikoli razumno".

právljica -e ž (á)
1. lit. pripoved, v kateri se dogajajo neverjetne, samo v
domišljiji mogoče stvari in v kateri navadno zmaga dobro:

4. pripoved, izročilo o kakem zgodovinskem dogodku, osebi,
navadno z izmišljenimi, domišljijskimi sestavinami

JK brez problema pade v kategorijo pravljic, dokler ne bo kdo kaj konkretnega dokazal.
In če je vera v JK razumna, potem je razumna tudi vera v ostala pravljična bitja ...

DarwiN ::

Sam sem namreč katolik in pripadam skupini, ki dejavno oznanja Kristusa, bodisi na ulici, ali pa na kakih dogodkih. Morda je kdo sredi maja opazil mlade v centru Ljubljane ali na Trnovem, kjer je potekal župnijski misijon z naslovom Bog je ljubezen. Poenostavljeno povedano je bil cilj tega misijona spregovorit ljudem (pa ne samo župljanom!) o Bogu in Kristusu, o naši veri, o razlogu našega upanja in veselja. To smo med drugim počeli tudi tako, da smo hodili od vrat do vrat po domovih in oznanjali našo vero.

Ključno pravilo za nas je, da ne prepričujemo. Nismo hodili okoli, zato da bi dobili nove člane društva ali stranke, če se tako izrazim, ampak da smo povabili ljudi na dogodke v okviru misijona in da smo z njimi spregovorili o veri.

Klasično neiskreno okolišenje okoli edinega motiva, ki obstaja za misijoni... Da se bolje počutiš, lahko zdaj sam sebe prepričuješ, da niste iskali novih članov in tiščali vašega prepričanja ljudem dol po grlu... Ampak tudi za religijo velja neka izvedba "survival of the fittesta"... Misijoni so absolutno ključna zadeva, sicer religija hitro izgine z obličja Zemlje..
Druga stvar je pa prijaznost.. Jasno, da se vsak prodajalec (kar ste tudi vi misijonarji) do potencialnih strank obnaša maksimalno vljudno, noče biti vsiljiv, in vse to kar si opisal, da ste počeli... Ampak stvar ima jasno ravno nasproten efekt.. Ljudje se ravno na to nedolžno pihanje na dušo odzovejo... To je edini pravi način. Kaj bi po drugi strani dosegli, če bi bili predrzni in nesramni?
Skratka, lobiranje za novimi člani je default, kar je tudi edini možen rezultat misijona.. Člane lahko samo pridobite, izgubiti jih ne morete, a ne?
Denar in vse ostalo pride pa avtomatsko in jasno nikomur ni treba povdarjati, da se zaradi denarja išče nove člane, ko pa je to itak neizbežna posledica. Veliko lepše in sprejemljivo je iti na misijon z namenom prijaznega oznanjanja Jezusa, tako kot vam je tip naročil..

Ne, solatko, ni vsak drug, ki ima drugo mnenje ali prepričanje, naš sovražnik. Dolžni smo spoštovat drug drugega, pravzaprav nam je Kristus naročil, da naj ljubimo bližnjega.

Aha, torej si se odločil, da boš iz biblije upošteval stavek, ki pravi "ljubi bližnjega....", po drugi strani se pa odločil, da boš pa ignoriral naprimer tega:
5 Mojzes 13:7-12 NAB
Če te tvoj brat, sin tvoje matere,
ali tvoj sin ali hči ali žena tvojega naročja, ali prijatelj, ki je kakor tvoja duša, na skrivaj zapeljuje in pravi: »Pojdimo in služimo drugim bogovom,« ki jih niste poznali ne ti ne tvoji očetje, 8 izmed bogov ljudstev, ki so okoli vas, najsi bodo blizu ali daleč od tebe, od enega do drugega konca zemlje, 9 ne vdajaj se mu in ne poslušaj ga! Naj se ne smili tvojemu očesu, ne prizanašaj mu in ne skrivaj ga, 10 temveč ga neizprosno ubij! Tvoja roka naj se ob usmrtitvi prva vzdigne proti njemu, potem pa roke vsega ljudstva. 11 Pobij ga s kamenjem, da bo umrl, ker te je skušal odvrniti od GOSPODA, tvojega Boga

Ti torej nisi nevaren, kar je vedno dobro vedet, ko gre za dogmo, ki upravičuje prakično vse slabe in vse dobre reči, pač vsakomur po svoji volji.

Sprejeti Boga je dar, in je osebna svobodna odločitev. Bog se vsakomu razodeva in kdor ga bo iskal, ga bo našel!

Which one? A vseh stotine/tisoče različnih bogov se razodeva? Pa se predstavijo, da točno vem za katerega gre? Ali pač naj kar predpostavimo da gre za tistega "tvojega edinega" boga, saj so vsi ostali izmišljeni?

Če kdo hoče z menoj govorit o veri, pričakujem spoštovanje.

Ridiculous ideas do not deserve respect, they deserve to be ridiculed...
Karkoli druga bi ti tu odgovoril, se bojim da bi lahko samo še poglobil tvojo zablodo, zato ti raje navržem bolečo resnico. Pa brez zamere, seveda.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

AmokRun je izjavil:

JK brez problema pade v kategorijo pravljic, dokler ne bo kdo kaj konkretnega dokazal.
In če je vera v JK razumna, potem je razumna tudi vera v ostala pravljična bitja ...

Ampak jaz vseeno verjamem, da si razumem človek, inteligenten, iznajdljiv. Četudi mi nisi pokazal papirja, ki to dokazuje... Razumeš poanto?

jype ::

_Sajmon_> Četudi mi nisi pokazal papirja, ki to dokazuje...

Papir ne dokazuje ničesar.

_Sajmon_, priporočam ti, da se udeležiš kakšnega astronomskega tabora. Boš videl, kako nepotrebna je vera v boga.

_Sajmon_ je izjavil:

AmokRun je izjavil:

Ampak jaz vseeno verjamem, da si razumem človek, inteligenten, iznajdljiv. Četudi mi nisi pokazal papirja, ki to dokazuje... Razumeš poanto?

Ampak tukaj se že vidi ena bistvena razlika.
Ti veš, da sem jaz človek. Veliko ljudi je razumnih, inteligentnih in iznajdljivih, tako da ne bi bilo nič neverjetnega, če sem jaz eden izmed njih.
V primeru boga pa še tega ne veš, če obstaja, pa vseeno kar slepo verjameš, da je ravno on poslal neke odrešenike, zapovedi, govoreče kače in grmovja, ...

AmokRun je izjavil:

V primeru boga pa še tega ne veš, če obstaja, pa vseeno kar slepo verjameš, da je ravno on poslal neke odrešenike, zapovedi, govoreče kače in grmovja, ...

Ne, ne verujem slepo (zame je slepo, če ne znaš utemeljit, oz. rečeš, da samo zato, ker je ta rekel ali tam nekje piše ali ker je dobro tako ipd). Lahko naštejem razloge, zakaj verujem. Zame to zadostuje, za drugega bi morda bili ti razlogi slepo verovanje.

_Sajmon_> Lahko naštejem razloge, zakaj verujem. Zame to zadostuje, za drugega bi morda bili ti razlogi slepo verovanje.

Tako razmišljanje je (očitno) precej nevarno. Z "razlogi, ki meni zadostujejo" si lahko tudi serijski morilec, pa to ne pomeni, da družba take reči dovoli.

Resnično ti priporočam, da se poglobiš v znanstveno metodo (ki od vseh procesov, ki jih poznamo, še najbolje zagotavlja eliminacijo vseh reči, ki niso resnične) in z njeno pomočjo spoznaš tolikšen del resnice, kolikor sploh lahko - potem se pa šele s pomočjo psiholoških prijemov prepričaj, da je lepa in zveličana.

DarwiN, glede "Klasično neiskreno okolišenje okoli edinega motiva" - moje je bilo iskreno.

Boli pa me tvoja izjava, da "smešne ideje" ne zaslužijo spoštovanja. A je verovanje smešno? A naj razumem, da kot vernik nisem vreden spoštovanja? Oprosti, sem mislil, da so ti časi že mimo... Žalostno.

jype je izjavil:

_Sajmon_> Lahko naštejem razloge, zakaj verujem. Zame to zadostuje, za drugega bi morda bili ti razlogi slepo verovanje.

Tako razmišljanje je (očitno) precej nevarno. Z "razlogi, ki meni zadostujejo" si lahko tudi serijski morilec, pa to ne pomeni, da družba take reči dovoli.

Resnično ti priporočam, da se poglobiš v znanstveno metodo (ki od vseh procesov, ki jih poznamo, še najbolje zagotavlja eliminacijo vseh reči, ki niso resnične) in z njeno pomočjo spoznaš tolikšen del resnice, kolikor sploh lahko - potem se pa šele s pomočjo psiholoških prijemov prepričaj, da je lepa in zveličana.

bi se z veseljem obrnil na znanost, ampak bi bil potem neiskren do sebe, ker ne verjamem, da mi znanost odgovori na vsa vprašanja. Predvsem pa ni vsemogočna...

jype je izjavil:

Ampak eno je vera v nekaj, drugo so dejanja, povezana s to vero. S tem razmišljanjem po mojem prepričanju ni nič narobe. Nevarna je lahko vsebina in verjetno si to mislil.

Sajmon, ti si vreden spoštovanja, le tvoje ideje/religija/dogma, ga ni vredna..

Ja, slepo verovanje brez dokazov je smešno, in še kaj več.. Še posebej, ko gre za tako vplivno in obenem škodljivo/nevarno reč kot je religija...

Ali kot bi rekel Dawkins:
"I respect you as a person too much, to respect your ridiculous beliefs."

solatko je izjavil:

_Sajmon_ - Izgleda, da si ravnokar končal teološko izobrazbo in ti je eden od ciljev tudi služenje denarja, saj pač vsi vemo, da brez tega ne gre. Spoznal si malo delovanja cerkve od znotraj in kakšno je tvoje mnenje, ko se zazreš vase, res potrebuješ cerkev, da lahko veruješ, je res v cerkvi vse podrejeno duhovnemu delovanju, v dobro in korist ovčic ali gre za velika sprenevedanja, hinavščino, grabežljivost, laži, sprenevedanja in podobno, kot v vseh organizacijah, ki se ukvarjajo z neotipljivimi dobrinami. Podobno kot zavarovalnice, politične stranke, šole. Se ti ne zdi čudno, da je sistem vodenja in poveljevanja v cerkvi podoben, kot pri mafiji (približno toliko časa obstoja kot cerkev, morda 200 let manj), se ti ne zdi, da ne dobiš vedno poštenega odgovora, na svoje vprašanje.
Te nič ne stisne pri srcu, ko slišiš za vse grdobije, ki jih je ta tvoja zveličavna cerkev počela v zgodovini in jih počne še danes. Te nič ne moti, da hoče na vsak način skriti ali zaščititi svoje grešnike, ne glede na to ali gre za manjše prekrške kanonskega prava ali za povsod obsojano pedofilijo.
Spoštujem vero in poštene vernike, ne morem pa spoštovati vso hinavščino, svetohlinje, pohlep, kriminal in ostale hudobije, ki jih ta organizacija počne v imenu vere in boga. Kaj pa ti?
Vedno trdim, da se z verniki, da lepo pogovarjat tudi o drugih verah ali ateizmu, da pa so "verniki" izredno nestrpni do vsega kar ne služi tej zveličavni organizaciji.

Nisem študiral teologije, niti nič blizu tega. Ja, me stisne pri srcu za vse, kar ni dobrega. In mi je žal za to. Ampak jaz sem k Cerkvi prišel preko Kristusa in začel gledati z drugimi očmi na Cerkev. Dokler prvega koraka ne narediš (Kristus), potem se čudim ljudem, kako še vztrajajo v njej... Kruto se sliši, ampak brez osebnega odnosa do Boga je Cerkev samo politična ali še kaka druga ustanova. Ki povrhu dela neumnosti, a je po drugi strani v njej tudi precej dobrega (npr. duhovniki in posvečene sestre alias nune, ki se res trudijo za dobro ljudi). Slednjega pa nekateri kar nočejo videti. Žal bi si upal reči, da ker smo Cerkev itak verniki, smo lahko res večina taki, da res nismo dovolj dobre Kristusove priče.

DarwiN je izjavil:

Sajmon, ti si vreden spoštovanja, le tvoje ideje/religija/dogma, ga ni vredna..

Ja, slepo verovanje brez dokazov je smešno, in še kaj več.. Še posebej, ko gre za tako vplivno in obenem škodljivo/nevarno reč kot je religija...

Ali kot bi rekel Dawkins:
"I respect you as a person too much, to respect your ridiculous beliefs."

Hvala. Bi pa dopolnil: ne strinjam se, da so vse religije nevarne. Ampak nevarna so lahko dejanja, ki izvirajo iz njih. In tega se bojite oz. bojimo. Tudi jaz.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: _Sajmon_ ()

Ne, ne verujem slepo (zame je slepo, če ne znaš utemeljit, oz. rečeš, da samo zato, ker je ta rekel ali tam nekje piše ali ker je dobro tako ipd). Lahko naštejem razloge, zakaj verujem. Zame to zadostuje, za drugega bi morda bili ti razlogi slepo verovanje.

Jah, lahko jih našteješ, vendar verjamem :D, da lahko s takimi razlogi "utemeljiš" vero v marsikatero pravljico. Zato pa niso dobri. No, bomo videli. :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: AmokRun ()

Hvala. Bi pa dopolnil: ne strinjam se, da so vse religije nevarne. Ampak nevarna so lahko dejanja, ki izvirajo iz njih. In tega se bojite oz. bojimo. Tudi jaz.

Recimo... Za jainizem in kak budizem naprimer bi lahko argumentiral, da nista nevarna, vsekakor je pa krščanstvo zelo škodljivo in nevarno... Pa ne samo grozote, ki jih storijo privrženci v imenu religije... S tem, ko podpiraš to tvojo organizacijo in širiš njena prepričanja, s tem se naprimer posredno boriš proti človekovim pravicam (pravicam istospolno usmerjenih), posredno imaš kri na svojih rokah za smrtne žrtve za AIDSom v Afriki, kot direktna posledica demoniziranja kondomov, posredno podpiraš zaviranje znanosti in napredek družbe, itd, itd, itd....

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

IceIceBaby ::

Budizem niti ni klasična vera, bolj način življenja. Buda ni vsemogočni bog in ne daje zapovedi, ki jih je nujno treba spoštovati. Dogme v budizmu načeloma ne obstajajo.

Lahko prosim napišeš razloge za tvojo vero v boga.

Pa še eno vprašanje (ne provociram, resno me zanima stališče vernika). Zakaj je tvoj bolj bolj resničen kot unicorni (glej sliko spodaj).

BigWhale ::

nuclear je izjavil:

BigWhale in ZaphtaBB, vidva naj bi bila največja ateista, agnostika whatever, sta pa takšna teista, da lahko vidiš to iz aviona. Sej to je bila včasih tudi pretkana preobleka teh ljudi, ki so širili vero.

Dude, you're doing it wrong.

nuclear je izjavil:

Moja starša sta mi direktni vsakdanji dokaz, kako nemogoče se je pogovarjati z vernikom, in kakšne fore mata ko pride do pogovora o veri. In ne nista edina. Lahko prosim preberete 15x-20x-30x moj post in videli boste, da so še drugi ljudje po katerih lahko sklepam in imagine that, celo v živo(o fak).

Tvoja starsa sta direktni vsakdanji dokaz, da se je nemogoce pogovarjati z njima. To je pa tudi vse. Posplosevati mnenje o dveh, na celotno populacijo je se bolj naivno kot verjeti v to, da je nek mozakar vstal od mrtvih po tem, ko so ga pribili na kriz... :>

nuclear je izjavil:

Pa zakaj, dej mi povej, zakaj bi jaz rabil neko nategovalsko knjigo, ki bi me učila, da ni lepo krasti ali lagati? Zakaj? To je že standardna vzgoja otroka. Zakaj bi rabil knjigo?

Pa kdo je rekel, da ti karkoli potrebujes? Ali pa, da kdorkoli drug potrebuje verske knjige, da ga ucijo kaj je prav in kaj narobe. Jaz ti samo hocem povedati kaj v teh knjigah pise. Ti pa kar naprej ponavljas in trobis, da so to same pravljice in da tam not nic pametnega ne pise. V resnici pa sploh ne ves kaj pise notri.

nuclear je izjavil:

Glede na tvoje citate in podobno, je ta Biblija, čisto nesmiselna stvar, ker v njej pišejo neke stvari, ki so že same po seb samoumevne za življenje. Ko pa pridemo do izmišljotin, ki jih sploh ni možno izpeljati, pa Biblija(nategovalska knjiga) mrkne.

Svetujem ti, da se naucis komunicirati. Jaz v tejle temi se nisem citiral biblije (ce se prav spomnim), tisti pregovor, ki sem ga omenjal, pa ni direkten citat iz biblije.

A lahko za samoumevnost, ki jo omenjas, poves od kje je izsla in kje so jo zapisali? Precej danasnjih moralnih naukov, pravil, smernic, trendov, na koncu tudi zakonov, v bistvu izhaja iz verskih knjig. Ne samo Biblije, tudi drugih. Te stvari so bile najprej zapisane v verskih knjigah in ko je zacelo prihajati do sekularizacije so versko neodvisne drzave zakone povzemale tudi po verskih knjigah in po tistem kar je bila takrat splosna praksa.

A bi se vse te stvari razvile brez vere in religije? Ne vem. Verjetno se je morala razvila sama po sebi, s pomocjo ver pa se je razsirila.

nuclear je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Spet posplosujes. Omenjas RKC, ki ni edina religija in omenjas RKC pred par sto leti. In tudi takrat niso kar vseh zazigali na grmadi.

So pa zažigali. S kakšno pravico? Razloži mi? V imenu "boga". Dj ne šumataj...

Pa kdo je rekel, da je blo prav to kar so poceli? Resno, nehaj jemati stvari iz konteksta in ne razlagaj si jih po svoje. Dandanes je vecina religij v vecjem delu povsem civiliziranih in ne pocnejo nic taksnega kar ne bi smeli. Ti se pa obnasas kot, da so ti vceraj zazgali babico na grmadi. Extremisti so pa nekaj drugega in jih nihce ne odobrava.

nuclear je izjavil:

Ko pa vidiš tam na TVu, kako neizobražena muslimanka zavita v ruto pri 40°C se dere ko neka stara vešča "Zažgite Amerike, pobijte američane....".
Bolano.

A ko se pa to dere napol nag ateisticni srb sredi srbije, po tem, ko mu je bomba razbila hiso, pa to ni bolano?

nuclear je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Od kje hudica pa tebi ideja, da sem jaz veren in kaj so meni vbijali v glavo?

Da si veren, verjetno lahko vsak iz tvojih postov razbere. V glavo pa ti vero vbijajo od rojstva, tudi meni so jo, dokler nisem ugotovil, da je vera en navaden bulmastif.

To lahko razbere samo tisti, ki mu branje ne gre prevec dobro od rok in tisti, ki ne zna debatirati nevtralno o neki stvari.

nuclear je izjavil:

Povej mi zakaj "bog" ni obvaroval bulmastifov, ki so bili posiljeni?

Ha! ;> Ce bi poznal biblijo bi vedel zakaj ne. Bog je zivali ustvaril zato, da bodo sluzile cloveku in za zabavo cloveka. Preberi Genezo, pa ti bo vse jasno!

nuclear je izjavil:

Še enkrat ti povem. Koran ima 3 strani. Ena stran je kjer uči kako biti dobe do človeka, ena stran so pravljice, zadnja stran pa kako bodo tisti ki ne verujejo se žgali blabla.. Biblija je ista.

No, ce bi katerkoli izmed teh dveh knjig tudi v resnici poznal ne bi trdil taksnih neumnosti.

nuclear je izjavil:

Zdej pa counteraj tale zadnji moj stavek glede nevernikov z odgovorom: "Zakaj so žgali na grmadi nevernike?", "Zakaj so kamenjali do smrti nevernike?"

Zato ker so tako delali tudi neverniki, ker takrat drugace niso znali. Na grmadah so sicer zazigali carovnice, kamenjali so pa presustnice ampak to so ze detajli. Takrat so bile to splosno priznane in uveljavljene kazni. Dandanes, ko smo bolj civilizirani, bi jim verjetno posiljali poloznice, ce bi imeli uradno drzavno vero. Na sreco je nimamo in lahko v isti drzavi zivimo agnostiki, ateisti in pripadniki vseh religij.

nuclear je izjavil:

.. še za konec. Ne rabiš religije, da si dober človek. Rabiš jo samo zato, da ko narediš sranje, da se lahko opravičiš izmišljenemu prijatelju, in se počutiš bolje.

Odpuscanje grehov je nekaj kar si je izmislila rimokatoliska cerkev. Biblija tega ne pozna. Marsikateremu fanatiku pa vera sluzi za to, da opravicujejo svoja dejanja. Ampak fanatiki so v manjsini. Noben kristjan, musliman, budist ali karkoli pac ze, ki je vsaj malo pri pameti pa ne bo svoje vere uporabljal za opravicevanje svojih dejanj ali pa da bi se bolje pocutil po tem, ko je naredil kako stvar narobe. Kvecjemu se se slabse pocutije, ker vedo, da jih bo na koncu kaznoval se bog zaradi njihovih napak.

Ampak, kaj bi tebi govoril, itak vse ves.

dzinks63 ::

Posplosevati mnenje o dveh, na celotno populacijo je se bolj naivno kot verjeti v to, da je nek mozakar vstal od mrtvih po tem, ko so ga pribili na kriz... :>

V duhu vere, vstajenje pomeni povsem nekaj drugega, kot si večina tukaj predstavlja.

nuclear ::

BigWhale je izjavil:

"Ha! ;> Ce bi poznal biblijo bi vedel zakaj ne. Bog je zivali ustvaril zato, da bodo sluzile cloveku in za zabavo cloveka. Preberi Genezo, pa ti bo vse jasno!"

Ti si bolan v glavo. Živali imajo tudi srce, kri in izgleda da tudi možgane, ker drugače ne bi občutile nevarnosti ali veselja. S tem, ko se na moja vprašanja odzivaš z bolanimi zapisi iz pravljične knjige bom s tabo raje končal.

Polovico stvari si izmišljuješ. Da so neverniki zažigali in podobno. Res si patetičen.
Ti lahko jaz povem pravi razlog zažiganja ateistov v dobi, ko je bilo 95% ljudi debilov(5% pa tistih, ki so brali knjige in imeli moč aka neusmiljena srca aka cerkev, med njimi pa je bilo tudi nekaj ljudi, ki so bili ateisti, in jim ni bilo do tega, da bi nategovali ljudi).
Razlog zažiganja je bil, ker so hoteli čimprej iztrebiti ljudi, ki so prišli do resnice o religiji. Niso želeli, da bi se masovno vcepala inteligenca ljudem in resnica o nategovanju cerkve.

Ker sej veš "bog" je ljubezen, bog nam pravi bodimo dobri do drugih ljudi. Zažgimo jih...!

Sploh pa, za nevernike bo poskrbel "bog", ampak eh, vseeno mu olajšajmo delo in jih mi zažgimo sami.. Zakaj le..

Priporočam ti tudi, da začneš na učenju razumevanja besedila.
Asus G14 2023 - Ryzen 7940HS - 32GB DDR5 - GeForce RTX 4080 - 990 PRO 4TB

Alamar ::

Nekaterim očitno primanjkuje nekaj osnovne pogovorne kulture.

Odpuscanje grehov je nekaj kar si je izmislila rimokatoliska cerkev. Biblija tega ne pozna
Menda si tudi ti zelo površno bral sveto pismo, če sploh.:))

Damn pa ti komarji... Naj mi en razloži, zakaj je "bog" komarje ustvaru.. =/

Zheegec ::

nuclear je izjavil:

Damn pa ti komarji... Naj mi en razloži, zakaj je "bog" komarje ustvaru.. =/

Ustvaril jih je zato, da boš ti v točno tej temi spraševal, zakaj je Bog ustvaril komarje. God has come full circle!
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Komarji so delo Satana.

Zheegec ::

AmokRun je izjavil:

Komarji so delo Satana.

Samo Satan brez Boga ne bi obstajal, prav tako pa je Bog vsemogočen, tako da lahko Satana vsak trenutek uniči. Torej v vsakem primeru so komarji delo Boga, da preizkuša vero uporabnika "nuclear" na tem forumu.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

ZaphodBB ::

BigWhale in ZaphtaBB, vidva naj bi bila največja ateista, agnostika whatever, sta pa takšna teista, da lahko vidiš to iz aviona. Sej to je bila včasih tudi pretkana preobleka teh ljudi, ki so širili vero.

Najprej si razčisti pojme, potem se pa lahko pogovarjava. Glede boga sem se že nekaj časa nazaj odločil, da se sploh ne bom ubadal s tem ali je ali ga ni in z vso navlako, ki paše zraven. Sem pa duhovno bitje, ki verjame da naša dejanja in tudi razmišljanja odmevajo v nas in ljudeh okrog nas in posledično v naših usodah. Zato sem se odločil, da bom živel po moralnih načelih. Morala pa ni predpisana od tega ali onega temveč zgolj je in je brezčasna in brez ideološke usmeritve. Če se ne ukvarjam z bogom (tako kot recimo ti - očitno obsedeno) se toliko več ukvarjam z moralo, lastno in ljudi okrog sebe. Če to pomeni, da sem teist - ok potem sem pa teist. Verjetno mi boš ti povedal kakšen?

Fantič, si že kdaj slišal da "Božji mlini meljejo počasi, zmeljejo pa vse." Saj vem, da se boš v lastni aroganci smejal temu ljudskemu pregovoru. Če ne razumeš, ali pa bognedaj ne želiš razumeti kaj pomeni - verjamem, da boš še zelo dobro razumel njegov pomen. Življenje ima tendenco, da vse takšne stvari postavi na svoje mesto.

Da bi se ti uresničile vse želje. To je ena hujših kitajskih psovk in jaz jo namenjam tebi.

Zheegec je izjavil:

AmokRun je izjavil:

Komarji so delo Satana.

Samo Satan brez Boga ne bi obstajal, prav tako pa je Bog vsemogočen, tako da lahko Satana vsak trenutek uniči. Torej v vsakem primeru so komarji delo Boga, da preizkuša vero uporabnika "nuclear" na tem forumu.

Satan ima, tako kot mi, svobodno voljo in lahko dela kar hoče. Če pa ne uboga Božjih zapovedi bo šel pa v pekel! Oh wait ...:D

ZaphodBB je izjavil:

Božji mlini meljejo počasi, zmeljejo pa vse.

Zakaj meljejo vse?

What goes around comes around. A ti je ta pregovor bolj všeč? Čeprav isto pomeni. Si kaj manj užaljen ker ne vsebuje besede, ki se uporablja za označevanje božanstva?

_Sajmon_ Nekaj mi v tvojem pojasnjevanju ni čisto razumljivo, če se ti je bog razodel, zakaj te je peljal v cerkev, ki je vendar institucija, ki ga izkorišča za svoje grešno delovanje. Kaj ima JK s cerkvijo. Ko bi vsaj kakšno pooblastilo za njegovo zastopanje, kje obstojalo, bi človek še nekako razumel, tako pa izgleda kot mafijsko pranje denarja, ko mora nekaj revežev posodit svoje ime, da lahko krvavi denar, postane popolnoma legalen, če pa se to odkrije, pa nahebajo tisti reveži (JK) in ne mafijaši (JK).
Daj prosim pojasni kako si dobil to povezavo ali pa je v tebi vera v JK tako šibka, da ti jo mora institucija jačat in v zahvalo ne vidiš hudobij, ki jih počne, tudi danes, več pa v zgodovini.
Delo krepa človeka

But... But ZaphodBB, god loves you, how come than? :/

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nuclear ()

Najprej si razčisti pojme, potem se pa lahko pogovarjava. Glede boga sem se že nekaj časa nazaj odločil, da se sploh ne bom ubadal s tem ali je ali ga ni in z vso navlako, ki paše zraven. Sem pa duhovno bitje, ki verjame da naša dejanja in tudi razmišljanja odmevajo v nas in ljudeh okrog nas in posledično v naših usodah. Zato sem se odločil, da bom živel po moralnih načelih. Morala pa ni predpisana od tega ali onega temveč zgolj je in je brezčasna in brez ideološke usmeritve. Če se ne ukvarjam z bogom (tako kot recimo ti - očitno obsedeno) se toliko več ukvarjam z moralo, lastno in ljudi okrog sebe. Če to pomeni, da sem teist - ok potem sem pa teist. Verjetno mi boš ti povedal kakšen?

Kakšno vezo ima to z vero v boga in podobnimi nesmisli? Pa kaj točno misliš s tem, da si duhovno bitje?

enjst ::

_Sajmon_ je izjavil:

... jaz sem k Cerkvi prišel preko Kristusa

Hočeš reči, da si Kristusa spoznal (izvedel zanj) preko vira, ki s cerkvijo nima prav nobene povezave in da si veliko prej izvedel za Kristusa kot pa za cerkev? Šele ko si se "dodobra seznanil z njim", si končno izvedel tudi to, da je neločljivo povezan z rimskokatoliško cerkvijo?
Če drži da trdiš prav to, bi bilo zanimivo izvedeti iz katerega vira si črpal spoznanja o Kristusu, oziroma, če si se pustil o Kristusu podučevati, iz katerega vira jih je črpal tisti, ki te je o Kristusu podučeval.
Sveto pismo je namreč - v obliki, ki se mu reče Sveto pismo - prav cerkvin izbor (selekcija) izmed vseh obstoječih zapisov s to tematiko.

Jaz pravim, da si h Kristusu prišel RAVNO preko cerkve in prav nikakor drugače.

Pa ni to tisto zaradi česa se oglašam. Moti me opravičilo, češ, "v nacistično stranko nisem vstopil zaradi same stranke, ampak zaradi Hitlerja, kajti z njim je neločljivo povezana".

Spoznal si torej Kristusa. Če to drži, potem zagotovo poznaš tudi tista njegova stališča, ki so enako nesprejemljiva, kot so nekatera Hitlerjeva.
Kaj hočem povedati? Prej si živel neko svoje (upam, da si kljub temu, da Kristusa in cerkve nisi poznal, vedel da ni prav krasti, ubijati itd) pošteno življenje, potem pa si se, ko si spoznal nekoga z dodatnimi, normalnemu človeku nesprejemljivimi stališči, tako zagrel zanj, da si za svojo pripravljen sprejeti tudi organizacijo, katere idol je takšna oseba in katere vodilni člani ne samo da zagovarjajo tista nesprejemljiva stališča, ampak uspejo počenjati - prav po zaslugi tega, ker ta organizacija sploh obstaja - še cel kup odurnosti takšnih vrst, zaradi katerih ne bi človek ki da kaj nase, hotel biti na noben način povezan z njo (s tisto organizacijo).

Pa ne fantaziraj zdaj z iz konteksta izvlečenimi "Jezus je rekel tudi, da se imejmo radi".
Za kaj takega človek ne potrebuje nobenega Jezusa in nobene cerkve in nobenega Svetega pisma, ki hkrati učijo tudi, v koga je pa potrebno metati kamenje. Tudi za metanje kamenja sicer ne potrebuje nobenega od prej naštetih... samo, je pa za metanje kamenja dobro biti v organizirani skupini.

Kakšno vezo ima to z vero v boga in podobnimi nesmisli?

Ja nič, ravno v tem je hec - glede na to, da me nuclear obklada s teistom.

Pa kaj točno misliš s tem, da si duhovno bitje?

To se pa nihilistu ne da dopovedat. Nihilist bodisi preboli nihilizem in začne razumeti te zadeve, bodisi umre tragične smrti in se nikoli ne reši iz tega.

In to, da ste Kst in nuclear nihilista se vidi iz aviona >:D. Za zdravilo vam priporočam prebiranje Nietzscheja, vendar samo pod pogojem, da ste dovolj zreli - sicer je morda bolje začeti s Pod Svobodnim Soncem ali pa če ste bolj klasično navdahnjeni s kakim Platonom.

_Sajmon_> ker ne verjamem, da mi znanost odgovori na vsa vprašanja.

Saj ti ne. Tudi nihče nikdar ni trdil česa podobnega.

Bodi no malce bolj skromen. Vprašanja, na katera znanost odgovori, so številna. Ni ti treba razumeti, poznati, vedeti, še posebej pa ne verjeti popolnoma vsega.

Zaupaj sebi in svoji presoji, potrudi se vprašanja postaviti tako, da te bodo odgovori razsvetlili, potem jih pa poišči.

Noben bog in nobena vera ne znata odgovoriti na vprašanje "Zakaj je nebo modro?", kaj šele da bi lahko pojasnila, zakaj je Gagarin rekel "Nebo je črno, Zemlja je modra."

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Spoznal si torej Kristusa. Če to drži, potem zagotovo poznaš tudi tista njegova stališča, ki so enako nesprejemljiva, kot so nekatera Hitlerjeva.
Kaj hočem povedati? Prej si živel neko svoje (upam, da si kljub temu, da Kristusa in cerkve nisi poznal, vedel da ni prav krasti, ubijati itd) pošteno življenje, potem pa si se, ko si spoznal nekoga z dodatnimi, normalnemu človeku nesprejemljivimi stališči, tako zagrel zanj, da si za svojo pripravljen sprejeti tudi organizacijo, katere idol je takšna oseba in katere vodilni člani ne samo da zagovarjajo tista nesprejemljiva stališča, ampak uspejo počenjati - prav po zaslugi tega, ker ta organizacija sploh obstaja - še cel kup odurnosti takšnih vrst, zaradi katerih ne bi človek ki da kaj nase, hotel biti na noben način povezan z njo (s tisto organizacijo).
Še eden, ki svetega pisma ni povohal niti od daleč. Kaj točno so ta za normalnega človeka nesprejemljiva Jezusova stališča? In še en, ki sveto pismo enači z RKC. Povprečen katolik pozna sveto pismo toliko kot ti. Torej verjetno nič.

To se pa nihilistu ne da dopovedat. Nihilist bodisi preboli nihilizem in začne razumeti te zadeve, bodisi umre tragične smrti in se nikoli ne reši iz tega.

Nikoli nisem imel potrebe po predalčkanju. IMHO nisem nihilist, čeprav se moj pogled na svet v nekaterih točkah sklada z nihilizmom.

Vseeno me zanima, kaj misliš z "duhovnim bitjem". Večina definicij, ki jih najdem za duhovno bitje označuje neke vrste boga ali netelesna bitja. Verjetno nisi mislil tega?

Saj si najpametnejši. In strinjam se, da je tvoje mnenje merodajno. Pojma nimam kaj govorim. Čakam, da me razsvetli tvoja luč.

Koliko pa ti priznavaš svojo kategorijo z njenim obstojem nima veze in iz tvojih mnenj in obnašanja je jasno, da si nihilist.

Lahko bi se pogovorila čez kakih 10 let, če boš še živ. Sedaj je pa brezveze.

wtf?

V zadnjih 12 postih nisi povedal čisto nič. Imaš en vzvišen odnos do sogovornikov, predvidevaš, da si edini, ki je prebral kakšno knjigo, obenem pa ne znaš / nočeš razjasniti niti ene svoje izjave. Če se misliš pogovarjati potem se malo zjasni. Če ne pa tudi prav. Povej, da samo trolaš, pa bom tvoje objave ignoriral.

Filozofsko gledano sem jaz popoln nihilist.

Nisem prepričan, da ZaphodBB (zabavna izbira nadimka za nekoga, ki nihilizem smatra za nekaj slabega, neprimernega, destruktivnega) razume, kaj to v resnici sploh pomeni.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Še eden, ki svetega pisma ni povohal niti od daleč. Kaj točno so ta za normalnega človeka nesprejemljiva Jezusova stališča? In še en, ki sveto pismo enači z RKC. Povprečen katolik pozna sveto pismo toliko kot ti. Torej verjetno nič.

BigWhale ::

nuclear je izjavil:

BigWhale je izjavil:

"Ha! ;> Ce bi poznal biblijo bi vedel zakaj ne. Bog je zivali ustvaril zato, da bodo sluzile cloveku in za zabavo cloveka. Preberi Genezo, pa ti bo vse jasno!"

Ti si bolan v glavo. Živali imajo tudi srce, kri in izgleda da tudi možgane, ker drugače ne bi občutile nevarnosti ali veselja. S tem, ko se na moja vprašanja odzivaš z bolanimi zapisi iz pravljične knjige bom s tabo raje končal.

There, you need this:

nuclear je izjavil:

Polovico stvari si izmišljuješ. Da so neverniki zažigali in podobno. Res si patetičen.

Hitler je bil rasist, zazigal je zide. Ne zaradi vere ampak zaradi ciscenja arijske rase. Pri svojem zaziganju se ni nikoli skliceval na kakrsnokoli vero.

nuclear je izjavil:

Sploh pa, za nevernike bo poskrbel "bog", ampak eh, vseeno mu olajšajmo delo in jih mi zažgimo sami.. Zakaj le.. Priporočam ti tudi, da začneš na učenju razumevanja besedila.

Kako pa bo bog poskrbel za nevernike? Preberi si kak odlomek iz Razodetja, pa bos videl. Tam celo pise, da tudi neverniki in tisti, ki verujejo v kaksnega drugega boga ne bodo kar tako pogubljeni, ce so ziveli tako kot je treba.

Ti udrihas po verah in religijah kar tako vsevprek. Mlatis slamnate moze in razlagas kako se obnasajo verniki. V resnici pa nimas pojma kaksne dejansko so stvari.

Alamar je izjavil:

Nekaterim očitno primanjkuje nekaj osnovne pogovorne kulture.

Odpuscanje grehov je nekaj kar si je izmislila rimokatoliska cerkev. Biblija tega ne pozna
Menda si tudi ti zelo površno bral sveto pismo, če sploh.:))

Rimokatoliskega odpuscanja grehov v bibliji ni. Ni spovedi in ni zupnikov, ki bi lahko odpuscali grehe vernikom. To lahko naredi samo bog in to bo naredil v koncni sodbi. Ne pa za casa nasega zivljenja. Lahko pa poisces kak citat v bibliji in mi poves, da se motim. Takoj priznam svojo zmoto. :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

Zakaj spet RKC z odpuščanjem? Ljudje smo nepopolni in grešni za čas našega življenja in bog odpušča grehe za čas našega življenja, če ga v molitvi iskreno prosimo za odpuščanje (po bibliji).

Vseeno me zanima, kaj misliš z "duhovnim bitjem". Večina definicij, ki jih najdem za duhovno bitje označuje neke vrste boga ali netelesna bitja. Verjetno nisi mislil tega?

V bistvu je ateist lahko duhovno in spiritualno bitje. Ateist gre lahko brez problema v nekaj tedensko osamo v kakšno gorsko kolibo in tam razmišlja o smislu življenja in podobno. Kar ateist ne bo počel, je to, da bi take stvari pripisoval nekim višjim božjim silam.
««
7 / 22
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Verjamete v boga? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
42373279 (67360) Marilyn
»

[fork] Krščanstvo je v bistvu poganska vera (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Problemi človeštva
992128610 (113220) PacificBlue
»

Odnosi do Krščanstva v Sloveniji (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
55287006 (76764) gruntfürmich

Več podobnih tem