Forum » Loža » Kako se pogovarjati z vernikom?
Kako se pogovarjati z vernikom?

ZaphodBB ::
@nuclear: nikol nisem rekel, da so ateisti bukesljni. Bukseljni ste pa konkretni primerki ateistov tej temi*. Koncept konkretizacije ti je očitno tuj. Zate je vse splošno ali pa ne obstaja a ne? Tipičen bukselj.
*nculear, enjst, DarwiN. Da ne boste narobe razumel, da kakega jypeta zraven tlačim in ostale pametne fante.
Bukseljčki, pravi mali bukseljčki.
*nculear, enjst, DarwiN. Da ne boste narobe razumel, da kakega jypeta zraven tlačim in ostale pametne fante.
Bukseljčki, pravi mali bukseljčki.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZaphodBB ()

BigWhale ::
Zato, ker bo na koncu se vedno bog odlocal o tem, kdo je vreden, da zivi na novi zemlji.
In čemu? A ima samo ta fetiš, ali pa mu kronično primanjkuje samozavesti in potrebuje, da ga neka primitivna bitja worshipajo? Zato zahteva ego boosterje.![]()
Nevem zakaj je tko. Tko pac je. :) Predstavljaj si, da ti ustvaris en svet malih bitij in jim das vse jih pustis ziveti nekaj casa. Pol pa vidis, da so vse razfukal kar si naredil, pa se odlocis, da vzames sam tiste, tapridne, k ne razfukavajo in jih das v en drug peskovnik. Ostale pa v pec vrzes.
Tko nekak je po mojem to.
Na "novi zemlji" bodo pa bojda živeli vsi, ki so sprejeli Jezusa za svojega odrešenika... Torej ni tako važno kako živiš, ali si moralen in dober človek ali pač kriminalec/morilec.. Važno je, da ti uvidiš luč. Takrat ti bo vse za nazaj oproščeno.. To bog bolj ceni in mu je veliko bolj važno kot kakšen človek si, kako si živel in ravnal z drugimi bitji..
Ne, tega 'ce res kesas, ti bo odpusceno', v resnici ni v taksni obliki kot to nekateri prikazujejo. Za kaksne stvari se res lahko kesas in ti je zal za njih. Recimo, da si v stanju nepristevnosti iz ljubosumja ubil nekoga. Ali pa si v samoobrambi ubil nekoga. Za taksne primere sem jaz preprican (mimo vere in vsega skupaj), da se lahko storilci pokesajo in da se zavedajo kaj so naredili narobe in svoja dejanja tudi obzalujejo in jih ne bi vec ponovili. Na teh predpostvkah konec koncev temelji tudi vsa penologija. Po mojem bi taksno obzalovanje tudi bog prepoznal in bi tak greh odpustil.
Druga stvar pa je, ce nekdo mori za sport in mu je to nedeljski hobi. Za taksne pa tudi mi uporabljamo drugacne kazni.

CoolBits ::
Kaksen novi svet, pecka, pridni ljudje? Je kak dokaz za take trditve al so to sam pravljice iz kake knjige?
To je argumentirana dabata? :)

@CoolBits: To je taka čudna debata, ki ja argumentirana samo za tiste, ki trdijo da svet ni črnobel. Medtem, ko "ateistom" je pa dovoljeno udrihanje po slamnatih možeh in ad-hominem napadi.

DarwiN ::
Predstavljaj si, da ti ustvaris en svet malih bitij in jim das vse jih pustis ziveti nekaj casa. Pol pa vidis, da so vse razfukal kar si naredil, pa se odlocis, da vzames sam tiste, tapridne, k ne razfukavajo in jih das v en drug peskovnik. Ostale pa v pec vrzes.
V tej besedi se ravno skriva ves keč.. Tapridni so zame namreč tisti, dobri ljudje, ki na svetu povzročijo najmanj damage-a, neglede na to al so believerji ali ne (to je irelevantno).. Ti nekateri navidezni prijateji (bogovi) in verske knjige pa pravijo, da si lahko Gandhi, pa ker nisi sprejel Jezusa, te čaka pečka...
Po drugi strani pa en serijski morilec Jeffrey Dahmer, ki se je iskreno pokesal in sprejel Jezusa, gre v nebesa...
Pa, btw, opisal si natančno tega boga v tem videu, kjer ateisti igramo te neubogljive mravje, I guess:
@Zaphod: Če te za trenutek odstranim iz ignore liste. - Ti šaljivec, ti.. Ti se boš menil o ad-hominem napadih?
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

@DarwiN: A ni fer, da če se je človek res iskreno pokesal, da dobi še eno možnost? Je pa catch, da nihče (niti on sam ne) ne ve ali se je iskreno pokesal ali ne. Lahko špekuliramo, edini način kako izvedet odgovor bi bil pa sodni dan, če bi obstajal.

DarwiN ::
Morda, če obstaja tak dan, če obstaja bog (točno ta bog), če obstaja še ena možnost (nebesa, duša, or whatever).. In tudi če ne more zagotovo vedet ali je bil iskren, ima tip potem vsaj lepe šanse, da mu bo odpuščeno, medtem ko se Gandhi zagotovo peče, vsaj sodeč po pravljici.
Pa tudi ti mu moraš odpustiti, sicer tebi ne bo nič odpuščeno.
Pa tudi ti mu moraš odpustiti, sicer tebi ne bo nič odpuščeno.
You don't see faith healers working in hospitals

enjst ::
Glede na to, da je že umrl, je oproščen greha (Rimljanom 6:7) Iskrenost ne igra vloge.In evo. Ko boš prišel pred svetega Petra in te ta ne bo spustil noter v nebesa, mu samo reci: "Dobro, brihta, sem jaz mrtev ali tole samo sanjam? Če sem mrtev, si, namesto da serješ klamfe, preberi Sveto pismo, kjer lepo črno na belem piše da kdor je umrl, je oproščen greha."
Pavel tam govori o "umrtju" v grehu, to se pa dogodi s krstom (izbriše se izvirni greh).
Tudi zgodba o Jankotu in Metki ni primerna za vse starostne skupine. Do določenega leta starosti je otroci sploh ne razumejo, nekaj starejši otroci razumejo dogajanje, še starejši pa vedo tudi to, da gre za pravljico.
Po do sedaj videnem, od tebe sicer ne gre pričakovati niti da razumeš... je pa po svoje to precej žalostno, kajti starostne pogoje verjetno že krepko presegaš.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enjst ()

Alamar ::
Ponovno hvala za prisrčno razlago neukim.
Hudobnež v svoji nadutosti ne išče Boga. Vse njegove misli so: Ni Boga.

Glej ga no Alamarja kako se je razmeketal. In to kar (po Alamarjevo) z besedami RKC, ne pa z (jasno, po Alamarjevo) besedami vrlih kristjanov (svetopisemskimi besedami).
O čem jaz to zdaj? O temle, ko sem namignil kakšen haló bi bil, ko bi se kristjanom vračalo milo za žajfo (*glej čisto spodaj):
Alamar, si ta čas že prišel vsaj do tega, da RKC ne časti svetih krav in da tisti vatikanski strici v črnih krilih niso brahmani?
Gre pri spodnjih človekoljubnih trditvah glede ateistov za RKCjevski pogled ali pa gre za krščanskega?
Dajva, poglejva kako ti gre. Torej Alamar, koga si citiral - RKC ali krščanstvo?

"Krivični se hvali s poželjivostjo svoje duše,
ropar preklinja in zasramuje Gospoda.
Krivičnik ga v svoji ošabnosti ne išče,
»Ni Boga!«, v tem so vse njegove hudobne misli.
Njegove poti uspevajo v vseh časih,
tvoje sodbe so tam gori, predaleč od njega;
na vse svoje nasprotnike gleda zviška.
V svojem srcu pravi: »Ne bom omahnil,
od roda do roda ne bom padel v nesrečo.«
Njegova usta so polna kletev, prevare in zatiranja,
pod njegovim jezikom sta zloba in zlo.
V zaselkih sedi v zasedi,
na skrivnem ubije nedolžnega, ..."
* "Bedak pravi v svojem srcu: ,,Ni Boga!"" (Ps 53,2)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enjst ()

AmokRun ::
Kaj pa tisti, ki pravi - Ni Božička?
Ali je tudi on nadut hudobnež?

Kaksen novi svet, pecka, pridni ljudje? Je kak dokaz za take trditve al so to sam pravljice iz kake knjige?
Kak dokaz? Za to ne potrebujes dokaza. POgovarjamo se o temeljih neke religije in nekateri tukaj pravijo "verniki pocnejo tako in tako in verjamejo v to in to", mi, drugi, bi vam pa radi dopovedali, da verniki ne verjamejo v to kar vi pravite in da stvari niso taksne kot vi pravite, da so. A so tiste obljube, ki so v teh bukvah zapisane je pa precej nepomembno.
Pogovarjate se o fucbalu in razlagate kako se igra ta igra, a pravil pa ni nihce prebral.

Alamar ::
Dajva, poglejva kako ti gre. Torej Alamar, koga si citiral - RKC ali krščanstvo?Če si moder, si moder za svoje dobro, če se posmehuješ, boš sam trpel posledice.
Kaj pa tisti, ki pravi - Ni Božička?Ustne modrih trosijo znanje, srce bedakov pa nikakor ne.
Ali je tudi on nadut hudobnež?

Ustne modrih trosijo znanje, srce bedakov pa nikakor ne.
To ne odgovori na moje vprašanje.
Kak fucbal ce pa zoge ni :D
Ne bit nadut hudobnež in išči žogo. Ne pa da govoriš da jo ni.

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: AmokRun ()

LuiIII ::
Do danes sem srečal že kar dosti ljudi. Pravih ateistov oz. nihilistov je bilo med njimi ene pet. Vsi drugi pa so na nek način verovali v nekaj. Nekateri v boga, drugi v bogove, tretji v inkarnacijo, četrti da nekaj pa po smrti le je, nekateri pa v znanost in pa v samo to da dobro osrečuje. Tistim petim pa ne zavidam, res ne.

Zheegec ::
Ponovno hvala za prisrčno razlago neukim.
kaj hudobnež misli nima veze... Hudobnež misli karsi kaj pa naj bo veren ali ne.
Bolje je ostati na debati ateist-vernik, ker zločinci so, kot smo ugotovili, pripadniki vseh mogočih prepričanj.
Torej ateist reče, kaj je to Bog in kako vem če obstaja?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Kak fucbal ce pa zoge ni :DDobra
Ne bit nadut hudobnež in išči žogo. Ne pa da govoriš da jo ni.Še boljša![]()
![]()
Ampak me kljub temu vsi prepricujete, da ga verniki narobe igrajo. Ni zoge, niste prebrali knjige s pravili a vseeno to knjigo citirate in razlagate da nekateri narobe igrajo.
Ste tko k Trekkie, ki ni nikol gledal Star Wars in potem fanatikom dopoveduje, da je bil Han Solo zamrznjen do konca obstoja vesolja, ker je blo to v trailerju...

Vajenc ::
enjst> Glej ga no Alamarja kako se je razmeketal. In to kar (po Alamarjevo) z besedami RKC, ne pa z (jasno, po Alamarjevo) besedami vrlih kristjanov (svetopisemskimi besedami). O čem jaz to zdaj? O temle, ko sem namignil kakšen haló bi bil, ko bi se kristjanom vračalo milo za žajfo (*glej čisto spodaj):
Alamar, si ta čas že prišel vsaj do tega, da RKC ne časti svetih krav in da tisti vatikanski strici v črnih krilih niso brahmani?
Gre pri spodnjih človekoljubnih trditvah glede ateistov za RKCjevski pogled ali pa gre za krščanskega?
Dajva, poglejva kako ti gre. Torej Alamar, koga si citiral - RKC ali krščanstvo? :))
Tvoje sestavek je spet samo na pol smiseln, če pa nisi bil ciničen, je pa itak povsem zgrešeno. Te bom malo prizemljil. Tako RKC kot vse veje krščanstva, učijo Kristusov nauk. Stara zaveza služi le kot zgodovinska podlaga, en redkih naukov, ki ga učijo iz nje, je 10 božjih zapovedi. Psalm, ki si ga prilimal je sicer poznan, vendar spada med staro zavezo in je s tem predvsem starojudovski pogled na "ateiste".
Jaz nimam nič proti ateistom, verjetno tudi sam spadam bolj med ateiste kot religijske vernike, ampak ne morem pa preko tega, da nekdo brezglavo udriha po nečem, o katerem več kot očitno nima blage veze. Sveto pismo preučujejo tisočletja in zdej bo en "enjst" ugotovil, da je ta knjiga samo za neumneže. Nea, ne gre tako.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen
Woody Allen
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vajenc ()

Ampak me kljub temu vsi prepricujete, da ga verniki narobe igrajo. Ni zoge, niste prebrali knjige s pravili a vseeno to knjigo citirate in razlagate da nekateri narobe igrajo.
Ne rabiš nič "svetih" knjig brat. Samo opazuješ vernike in kmalu vidiš, da vsi ne morejo imeti prav, lahko se pa vsi motijo.

solatko ::
Vajenc - stara zaveza ima samo 7 zapovedi in samo štiri enake, kot nova zaveza, ki jo je spisala cerkev za svoje potrebe.
V stari zavezi je med drugim med smrtnimi grehi malikovanje lesenega boga.
Tudi Piko nogavičko proučujejo od kar je napisana, da ne govorimo o Andersenovih pravljicah in podobnih knjigah. Biblija je pač samo ena od njih. Ugotovi kdo proučuje biblijo in boš videl, da se z njo resni znanstveniki ne ukvarjajo, predvsem je to teološka znanost, ki hoče najti nekaj nedokazljivih resnic, da bi lažje vplivali na ovce.
Težko je neki izmišljeni zadevi znanstveno dati veljavo in obstoj, če je ta zadeva totalno privlečena za lase. Seveda je zadosti za neuke množice in tiste, ki so religijo vzeli za svojo, človeka, ki je kolikor toliko načitan, tudi če ni ravno visoko izobražen, prepričat v nekaj, kar tudi pod razno ne gre skozi, je prepričevanje misija nemogoče, zato iščejo dokaze pa jih ne najdejo.
Zato je interes cerkve, verouk v najzgodnejši dobi, ko intelekt še ni ustvarjen in otroci še ne začnejo postavljati vprašanj o resničnosti tistega, kar jih cerkev uči. Ko si enkrat napumpan, gredo vse zadeve lažje skozi, malo doda okolje in evo ovc za striženje, kolikor češ.
V stari zavezi je med drugim med smrtnimi grehi malikovanje lesenega boga.
Tudi Piko nogavičko proučujejo od kar je napisana, da ne govorimo o Andersenovih pravljicah in podobnih knjigah. Biblija je pač samo ena od njih. Ugotovi kdo proučuje biblijo in boš videl, da se z njo resni znanstveniki ne ukvarjajo, predvsem je to teološka znanost, ki hoče najti nekaj nedokazljivih resnic, da bi lažje vplivali na ovce.
Težko je neki izmišljeni zadevi znanstveno dati veljavo in obstoj, če je ta zadeva totalno privlečena za lase. Seveda je zadosti za neuke množice in tiste, ki so religijo vzeli za svojo, človeka, ki je kolikor toliko načitan, tudi če ni ravno visoko izobražen, prepričat v nekaj, kar tudi pod razno ne gre skozi, je prepričevanje misija nemogoče, zato iščejo dokaze pa jih ne najdejo.
Zato je interes cerkve, verouk v najzgodnejši dobi, ko intelekt še ni ustvarjen in otroci še ne začnejo postavljati vprašanj o resničnosti tistega, kar jih cerkev uči. Ko si enkrat napumpan, gredo vse zadeve lažje skozi, malo doda okolje in evo ovc za striženje, kolikor češ.
Delo krepa človeka
Zgodovina sprememb…
- spremenil: solatko ()

@solatko: a zgodovinarji niso resni znanstveniki? A bomo spet prišli do tega, da je kvantna fizika edina resna znanost?
Kar se pa biblije tiče, je meni filozofsko Islam precej bližje od Krščanstva - ravno zato, ker so (tako kot Judi) uspeli obdržati tretjo zapoved (Ne delaj si rezane podobe). Zaradi katere je Mojzes zlato tele heretikom zlil v oči in usta. Meni osebno se Katoliška baročna simbolika naravnost gabi - ampak jebi ga takšna je in kot taka je del zgodovine.
Kar se pa ovc tiče - komur je razsvetljenje usojeno ga bo našel. Ovce si bojo pa svojo čredo našle, če jih še tako razganjaš. Dosti tega je med ateisti, komunisti in ostalimi -isti videt :D
@AmokRun: ne vem če si že kdaj pravega oz. resničnega vernika srečal. V Sloveniji jih še nisem srečal prav veliko, katerih ne bi v 5 minutah razkrinkal za heretike. Ponavadi padejo pri latmusovem testu ("Verjameš, da je papež nezmotljiv?").
Kar se pa biblije tiče, je meni filozofsko Islam precej bližje od Krščanstva - ravno zato, ker so (tako kot Judi) uspeli obdržati tretjo zapoved (Ne delaj si rezane podobe). Zaradi katere je Mojzes zlato tele heretikom zlil v oči in usta. Meni osebno se Katoliška baročna simbolika naravnost gabi - ampak jebi ga takšna je in kot taka je del zgodovine.
Kar se pa ovc tiče - komur je razsvetljenje usojeno ga bo našel. Ovce si bojo pa svojo čredo našle, če jih še tako razganjaš. Dosti tega je med ateisti, komunisti in ostalimi -isti videt :D
@AmokRun: ne vem če si že kdaj pravega oz. resničnega vernika srečal. V Sloveniji jih še nisem srečal prav veliko, katerih ne bi v 5 minutah razkrinkal za heretike. Ponavadi padejo pri latmusovem testu ("Verjameš, da je papež nezmotljiv?").

Kaj je to vernik?
Jaz poznam cel kup pravih teistov, ki jim pogovorno rečem verniki.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: AmokRun ()

Ja, to je lahko zavajajoče. Zato pa sprašujem kdo je zate vernik. Jaz z besedo vernik označujem teiste.

Po definiciji RKC je vernik samo tisti, ki verjame v vse zapovedi in dogme, ter redno vrši vse zakramente in je nasploh milo in ponižno bitje (superovca :D). Vsi ostali so pa heretiki raznih kategorij in kaj si domišljajo mi je prav gladko malo mar.
Jaz take ljudi trpam v kategorijo živali in mi je čisto malo mar kakšne denominacije so. Medtem, ko imam občutek da nekateri sogovorniki tukaj pa bolj tripajo na "barvo" kot "bistvo".
Se opravičujem za sofističen odgovor a takšen nekako je moj pogled na svet. Torej obstajajo razsvetljeni, ki hodijo med dobrim in zlim (živijo na Al'Arafu), goveda ki jim pol pizde ni jasno. In pravi verniki, katere pa z lučjo iščeš pri belem dnevu - te pa kličemo svetniki in sem jih menda srečal za eno pest v svojem življenju.
Jaz take ljudi trpam v kategorijo živali in mi je čisto malo mar kakšne denominacije so. Medtem, ko imam občutek da nekateri sogovorniki tukaj pa bolj tripajo na "barvo" kot "bistvo".
Se opravičujem za sofističen odgovor a takšen nekako je moj pogled na svet. Torej obstajajo razsvetljeni, ki hodijo med dobrim in zlim (živijo na Al'Arafu), goveda ki jim pol pizde ni jasno. In pravi verniki, katere pa z lučjo iščeš pri belem dnevu - te pa kličemo svetniki in sem jih menda srečal za eno pest v svojem življenju.

solatko> stara zaveza ima samo 7 zapovedi in samo štiri enake, kot nova zaveza, ki jo je spisala cerkev za svoje potrebe. V stari zavezi je med drugim med smrtnimi grehi malikovanje lesenega boga.
10 božjih zapovedi je bog na gori Sinaj predal Mojzesu. To je zapisano v stari zavezi oz. natančneje v prvih petih knjigah tore, zato jih priznavajo tudi muslimani. Ti pa si verjetno mislil 7 zakonov, ki naj bi jih bog zapovedal Noahu in njegovim otrokom. Prepovedal je vsakršno malikovanje predmetov, ne samo lesenih. Slednje si RKC malo po svoje razlaga ;)
solatko> Tudi Piko nogavičko proučujejo od kar je napisana, da ne govorimo o Andersenovih pravljicah in podobnih knjigah. Biblija je pač samo ena od njih. Ugotovi kdo proučuje biblijo in boš videl, da se z njo resni znanstveniki ne ukvarjajo, predvsem je to teološka znanost, ki hoče najti nekaj nedokazljivih resnic, da bi lažje vplivali na ovce.
Knjiga bi bila bolj primerljiva s Homerjevimi epi, če ne bi imelo Sveto pismo tako gromozansko večjega vpliva na ljudi. Proučujejo jo seveda največ teologi, pa tudi zgodovinarji, arheologi, antropologi in še kdo. V naši civilizaciji velja za nekakšno splošno razgledanost.
solatko> Težko je neki izmišljeni zadevi znanstveno dati veljavo in obstoj, če je ta zadeva totalno privlečena za lase.
Še zdaj niso odkrili kakšnih prepričljivih dokazov o obstoju kralja Davida oz. njegove kraljevine. Tudi niso še povsem prepričani, kdo in kje je ustanovil Islam. Menda bi lahko v nekih prevodih bil Mohamed tudi Jezus ... Ni vse privlečeno za lase, veliko zagotovo je, predvsem je veliko prispodob. V Adama, Evo, vesoljni potop, 10 božjih zapovedi ... dobesedno verjame manj ljudi kot si verjetno ti predstavljaš.
solatko> Zato je interes cerkve, verouk v najzgodnejši dobi, ko intelekt še ni ustvarjen in otroci še ne začnejo postavljati vprašanj o resničnosti tistega, kar jih cerkev uči. Ko si enkrat napumpan, gredo vse zadeve lažje skozi, malo doda okolje in evo ovc za striženje, kolikor češ.
Se skoraj strinjam. Tudi kontracepcija je imo v RKC osovrašena zato, ker bi s tem še hitreje zgubljali št. vernikov. Ampak v današnjih dneh, ko otroci večino časa preživijo v državnih šolah, je izguba vernikov neizbežna in katoliška indoktriniranost vse manjša. Tak strah je imo nepotreben, za večino novih vernikov pa cerkev pomeni tradicionalno navado in ne neko vsevedno teorijo.
Woody Allen
Woody Allen
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vajenc ()

Tvoje sestavek je spet samo na pol smiseln, če pa nisi bil ciničen, je pa itak povsem zgrešeno. Te bom malo prizemljil. Tako RKC kot vse veje krščanstva, učijo Kristusov nauk. Stara zaveza služi le kot zgodovinska podlaga, en redkih naukov, ki ga učijo iz nje, je 10 božjih zapovedi. ...Poročilo o stvarjenju je iz nove zaveze, kajne? Oziroma izvirni greh, najmočnejše orodje krščanstva je novozavezna zadeva... Ah, oprosti, to in ostale malenkosti sodijo k učenju zgodovine :) kot si že sam omenil.
Menda mi ne boš zameril, če raje z besedami RKC povem?
18. Zakaj Sveto pismo uči resnico?
Zato ker je Bog sam avtor Svetega pisma: zaradi tega je navdihnjeno in brez zmote uči tiste resnice, ki so potrebne za naše zveličanje. Sveti Duh je namreč navdihoval človeške avtorje, ki so zapisali vse to in samo to, kar nas je Bog hotel naučiti. Krščanska vera seveda ni "religija knjige", ampak je religija "božje besede", ki ni "zapisana in nema beseda, marveč učlovečena in živa Beseda"
21. Kakšen pomen ima Stara zaveza za kristjane?
Kristjani spoštujejo Staro zavezo kot resnično božjo besedo: vse njene knjige so od Boga razodete in ohranjajo trajno vrednost. Te knjige pričujejo o božji vzgoji zveličavne božje ljubezni. Napisane so bile predvsem, da bi pripravljale prihod Kristusa, vesoljnega Odrešenika.
23. Kakšna je enotnost med Staro in Novo zavezo?
Sveto pismo je enotno, ker je ena sama božja beseda, en sam božji odrešenjski načrt, eno samo navdihnjenje obeh zavez. Stara zveza pripravlja Novo in Nova dopolnjuje Staro: obe se medsebojno razjasnjujeta.
Jezus
O postavi: »Ne mislite, da sem prišel razvezat postavo ali preroke; ne razvezat, temveč dopolnit sem jih prišel.
svetopisemske pripombe (pojasnila - se pravi uradna razlaga, s strani cerkve):
razvezat tj. odpravit, razveljavit ali ublažit; semitski način izražanja. – postavo ali preroke tj. Mojzesovo Peteroknjižje in spise prerokov; tako so Judje večkrat označevali celoto judovskih svetih spisov (vključno s t. i. Spisi). – dopolnit: gr. glag. pleroûn lahko pomeni ‘izpolniti, uresničiti, izvršiti’ ali pa ‘dopolniti’ (ne v smislu dodajanja česa novega, ampak uresničevanja prvotne zamisli).
Vajenc, verouk ni zastonj. Saj veš kako je G. Carlin opisal vsemogočnega sivobradca: "He always needs money" - meni bi pa tudi prav prišlo malo viška. Ti bi bil zlata jama. Pa še kdo tukaj.

Krščanski zgodovinarji niso resni znanstveniki, oziroma njihove najdbe niso objavljene, saj drži nad zgodovinsko resnico roko RKC. Tudi dela in raziskave novodobnih zgodovinarjev niso resne, saj desno usmerjeni poveličujejo domobransko izdajo slovenskega naroda, levi pa poveličujejo borbo NOB. Resnica pa je verjetno nekje vmes. Nekaterih stvari se pač ne da resno objaviti, zaradi različnih lobijev in političnih pritiskov, na znanstvenike. Mislite, da bo odkrito zdravilo proti raku, AIDS-u in podobno na voljo širokim množicam. Zakaj je še vedno glavno gorivo nafta, kako močan je odpor farmacevtske industrije proti tradicionalni medicini. Cel kup je takih zadev, pri katerih resni znanstveniki obupajo ali izginejo s svojim odkritjem vred. Sploh nobene cenene rešitve za današnji v dobičke nastrojeni svet, niso sprejemljive. Mislite, da se res ne da narediti ceneno gorivo iz obnovljivih virov, morda celo v kakšnih trezorjih obstoja, pa čakajo, da zmanjka nafte.
Nekateri "znanstveniki" imajo z raziskovanjem in predvsem iskanjem potrditev za cerkvene resnice, dobro plačano službo, za vse življenje, njihova dela so cenjena v religioznih krogih, pri resnih pa doživljajo več ali manj posmeh.
Nekateri "znanstveniki" imajo z raziskovanjem in predvsem iskanjem potrditev za cerkvene resnice, dobro plačano službo, za vse življenje, njihova dela so cenjena v religioznih krogih, pri resnih pa doživljajo več ali manj posmeh.
Delo krepa človeka

@solatko: a nekrščanski zgodovinarji pa zgodovino proučujejo na podlagi Marxovega Kapitala al kako?

Something ::
Nevem kako lahko eni verjamejo v vse kar piše v bibliji, pa tudi če pravi, da je zemlja ploščata...

@something: Jaz tudi ne, dobra novica je pa da osebno ne poznam nikogar, ki bi bil takšen pacient.

floyd1 ::
Za tiste, ki ne veste, kako je prišlo do 10 božjih zapovedi - hitro pogledat "History of the world" od M. Brooksa 
.
Za vse, ki niste gledali (Spoiler!): "Dragi moji, tukaj sem vam prinesel 15 (v tistem trenutku mu ena izmed treh popisanih kamnitih plošč pade na tla in se razleti dobesedno v prah) eeeeehhhh - 10 božjih zapovedi."

Za vse, ki niste gledali (Spoiler!): "Dragi moji, tukaj sem vam prinesel 15 (v tistem trenutku mu ena izmed treh popisanih kamnitih plošč pade na tla in se razleti dobesedno v prah) eeeeehhhh - 10 božjih zapovedi."

ZaphodBB - razlika je, ali iščeš potrditve, nekaterih "resnic", ki so navedene v knjigah in, ko jih ne najdeš, to objaviš kot znanstveno delo, drugo pa je, ko prideš do resnice, pa ti tega ne pustijo objavit, moraš po delodajalčevih željah, to resnico malo prikrojiti. Enako je z levimi in desnimi znanstveniki.
Veš zgodovinarji ne uporabljajo samo Biblije ali kakšne podobne knjige, iščejo predvsem, materialne dokaze, za kakšno trditev.
Lahko bi se reklo, da samo nevtralni zgodovinar odkriva in objavi čisto resnico, kolikor so dokazi, sicer pa je tudi zgodovina prikrojena političnim igricam časa v kateri nastaja. Morda sedanji zgodovinarji lahko odkrivajo nevtralno dogodke izpred nastanka Stare zaveze, naprej pa so že teološka in ateistična razhajanja, vsaj toliko močna, kot vprašanje obstoja Boga.
Veš zgodovinarji ne uporabljajo samo Biblije ali kakšne podobne knjige, iščejo predvsem, materialne dokaze, za kakšno trditev.
Lahko bi se reklo, da samo nevtralni zgodovinar odkriva in objavi čisto resnico, kolikor so dokazi, sicer pa je tudi zgodovina prikrojena političnim igricam časa v kateri nastaja. Morda sedanji zgodovinarji lahko odkrivajo nevtralno dogodke izpred nastanka Stare zaveze, naprej pa so že teološka in ateistična razhajanja, vsaj toliko močna, kot vprašanje obstoja Boga.
Delo krepa človeka

@solatko: Absolutno, ampak ne glede na to kako slab vir je biblija - še vedno je vir. In z razvojem raznih tehnik postaja čedalje bolj zanimiva, tako danes že postaja jasno kdaj so bili ponarejeni kateri deli, itd. In resen zgodovinar ali arheolog, ki se ukvarja s tistim obdobjem, jo prav gotovo dobro pozna (pazi, ne da ji verjame!). Tako, da ne moreš rečt, da resni znanstveniki ne proučujejo biblije.

Biblija ni vir, teološki zgodovinarji, se trudijo dokazati, posamične trditve te pravljične knjige, kar pa jim ne uspeva, saj je pravljice težko dokazati, tudi ljubljančani se trudimo dokazati obstoj povodnega moža, pa nimamo preveč sreče. Resni znanstveniki, iščejo materialne dokaze, za način življenja, se pa opirajo na vse znane zapise in biblija je samo ena izmed mnogih, teološki zgodovinarji pa izhajajo iz biblije in iščejo dokaze za določene trditve in zapise, večinoma uporabljajo samo materiale iz te pravljične knjige, saj takoj ko jo zapustijo, preidejo v vode prepovedanega, pač nič ni tako, kot je zapisano v Bibliji in to jih bega, saj bi svoji organizaciji na vsak način preskrbeli dokaze, pa jih ni.
Delo krepa človeka
Zgodovina sprememb…
- spremenil: solatko ()

Resni znanstveniki, iščejo materialne dokaze, za način življenja, se pa opirajo na vse znane zapise in biblija je samo ena izmed mnogih
Ja a pol je vir al ni? Al jim je samo nerodno priznat? Sej znanstveniki nimajo problemov s tem, samo nekateri ljudje imate probleme nasprotniku sploh dati kaj prav - samo zato ker se fundamentalno ne strinjate z njim. Hint: za uspešne debate in prepričevanja je potrebno tudi it nasprotniku naproti. To kar nas Slovence učijo naši politiki je kretenizem.

Biblija je ravno tolko vir kot wikipedija al pa pripovedi o rdeči kapici... in nič več od tega.

@CoolBits: Ja seveda, saj sta tako Wikipedija in Rdeča Kapica izjemno pomembna vira. Rdeča kapica nosi mnogo življenjskih lekcij - se ti ne zdi?

Po definiciji RKC je vernik samo tisti, ki verjame v vse zapovedi in dogme, ter redno vrši vse zakramente in je nasploh milo in ponižno bitje (superovca :D). Vsi ostali so pa heretiki raznih kategorij in kaj si domišljajo mi je prav gladko malo mar.
Se pravi govoriva o katoliških vernikih, ker RKC definicije držijo samo za katolike. Potem se strinjam, da je veliko heretikov, ker se pravi katoliški vernik dosledno drži dogem.
Ovce so povsod, ampak ne morem, da ne bi mislil, da so religije prav magnet za take ljudi.
Pravi ne pravi ... Jaz poznam samo eno skupino vernikov. Tisti, ki za svoje bogove nimajo prav nobenih dokazov, pa če so še večji svétniki.

Jaz poznam samo eno skupino vernikov. Tisti, ki za svoje bogove nimajo prav nobenih dokazov, pa če so še večji svétniki.
V boga veruješ ali ne veruješ. Kdor veruje ne potrebuje znanstvenega dokaza za to. Mimogrede, znanost do danes še ni dokazala, da bog ne obstaja ;)
Woody Allen
Woody Allen

jype ::
Vajenc> Mimogrede, znanost do danes še ni dokazala, da bog ne obstaja ;)
Tudi ni dokazala, da ne obstajajo vijoličaste žirafe z oranžnimi pikami.
K sreči se znanost s tem sploh ne ukvarja.

Vajenc> Mimogrede, znanost do danes še ni dokazala, da bog ne obstaja ;)
Da na Zemlji vijolične žirafe ne obstajajo, se da dokazati. Pojem boga pa je tako vseobsežen in vesolje tako prostrano, da znanost ne more dokazati takšnega neobstoja. Znanost lahko pojasni, da bog ne more biti vsemogočen (vprašanje ali lahko bog naredi tako težak kamen, da ga še sam ne more dvigniti, je tukaj na mestu), lahko pojasni, da za razumevanje nastanka vsega znanega boga niti ne potrebujemo, ne more pa dokazati, da bog dejansko ne obstaja.
Woody Allen
Woody Allen

Kako a dokažeš da nekaj NE obstaja sploh?
Vedno se dokazuje OBSTOJ ne pa NEOBSTOJ... dejte mal z glavo mislit no...

Kako a dokažeš da nekaj NE obstaja sploh?
Kaj pa, če preveriš obstoj in če tega ni dokažeš neobstoj? Pri bogu je ta problem, ker ti nihče ne zna povedati kje točno drugje kot povsod bi ga iskal, vesolje pa je praktično neskončno. A bo šlo to s tvojo glavo?
Woody Allen
Woody Allen

Neobstoja se ne da dokazat!
Lahko dokažeš obstoj če pa nemoreš pa pač poveš, da za to ni nikakršnih dokazov in se tega posledično ne da dokazat.
Lahko dokažeš obstoj če pa nemoreš pa pač poveš, da za to ni nikakršnih dokazov in se tega posledično ne da dokazat.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Verjamete v boga? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Loža | 73225 (67306) | Marilyn |
» | [fork] Krščanstvo je v bistvu poganska vera (strani: 1 2 3 4 … 17 18 19 20 )Oddelek: Problemi človeštva | 128582 (113192) | PacificBlue |
» | Odnosi do Krščanstva v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 … 9 10 11 12 )Oddelek: Problemi človeštva | 86970 (76728) | gruntfürmich |