» »

Varčevanje je nateg

Varčevanje je nateg

johnnyyy ::

dronyx je izjavil:

Kot rečeno, generalno gledano je raja pri nas finančno nepismena, hkrati pa ima še vedno nekje v podzavesti debakel z NKBM in še kakšen propad iz časov pri(h)vatizacije. Sem se prav poskušal spomnit, če iz tistih časov sploh še obstaja kakšen PID oz sklad, pa mi ne pade nič na pamet. Vse šlo k vragu. Zdaj pač banke samo izkoriščajo za jadranje veter, ki ga ustvarja nekdo drug. Ni pa seveda rečeno, da tega enkrat ne bo več.

Fora je da se stvari spreminjajo in da sistem nagrajuje tiste, ki se prilagajajo. Ti ne moreš kar neke delnice/kovine/kripta/nepremičnine v nekem trenutku kupit/najet in upat, da to je pa sedaj to - do konca lajfa preskrbljen. Stvari rastejo in padajo ene stvari rastejo druge padajo, zato investiranje in finančna pismenost ni nekaj kar bi "se naučil v OŠ", to moraš sproti posodabljat gledat, spremljat, itd.

Veliko teh PID skladov se je preoblikovalo. Meni so starši takrat vložili certifikat v Maksimo ID, to se je kasneje preoblikovalo v NLB Globalni delniški sklad. Še vedno držim.

tilio ::

pujsekpepe je izjavil:

tilio je izjavil:

dronyx je izjavil:

bbbbbb2024 je izjavil:

Da se v Sloveniji kupujejo stanovanja (oz. nepremičnine) kot naložba - je anomalija.

Saj to dela praktično cel svet. Potem kvečjemu globalna anomalija?

Ja, to je globalna anomalija.

Mogoče bi moral kdo narediti konkrentno analizo ampak meni se zdi, da je to strateškega pomena za države, še posebej tiste, kjer nataliteta upada. Potrebno je naredit vse, da dobijo mladi normalne pogoje za osamosvojitev in ustvarjanje družine. Predlagan nepremičninski davek je bil korak v pravo smer. Žal so od njega odstopili.

Nataliteta povsod upada. Ne se pizdit. Se huje bo.

Pada najbolj v razvitejših državah. Sicer se ne pizdim. Samo pravim, da če hočeš, da cel sistem (piramidna igra, ki se jo gremo) funkcijonira, potem mora število ljudi naraščat. S tem se rešuje ekonomija in pokojninski sistem. Sicer je tudi pritisk na okolje večji ampak jebi ga, neka cena se mora plačat. Če hočeš, da se ljudje množijo morajo imet v razvitem svetu pogoje, ki jim to omogočijo. Samostojnost je po mojem eden od teh pogojev. V revnih državah jih pa to ne moti kaj veliko. Se štancajo brez dobrih pogojev. Tako da pogoji so odvisno od stopnje razvitosti družbe.

pujsekpepe ::

mirator je izjavil:

dronyx je izjavil:

Kot rečeno, generalno gledano je raja pri nas finančno nepismena, hkrati pa ima še vedno nekje v podzavesti debakel z NKBM in še kakšen propad iz časov pri(h)vatizacije. Sem se prav poskušal spomnit, če iz tistih časov sploh še obstaja kakšen PID oz sklad, pa mi ne pade nič na pamet. Vse šlo k vragu. Zdaj pač banke samo izkoriščajo za jadranje veter, ki ga ustvarja nekdo drug. Ni pa seveda rečeno, da tega enkrat ne bo več.

Časi in navade pa tudi finance niso imune, se spreminjajo. Včasih si bil neumen, če se nisi zakreditiral, pa si kredit rabil ali ne. Sedaj je pa čas, ko se ne splača jemati kredita, ampak tudi varčevati ne. Torej kaj ti ostane? Investiranje ali razuzdanost?

Na lagarju met fiat pa cakat nov covid.

karafeka ::

johnnyyy je izjavil:

Fora je da se stvari spreminjajo in da sistem nagrajuje tiste, ki se prilagajajo. Ti ne moreš kar neke delnice/kovine/kripta/nepremičnine v nekem trenutku kupit/najet in upat, da to je pa sedaj to - do konca lajfa preskrbljen. Stvari rastejo in padajo ene stvari rastejo druge padajo, zato investiranje in finančna pismenost ni nekaj kar bi "se naučil v OŠ", to moraš sproti posodabljat gledat, spremljat, itd.

Fora je, da en običajen človek, nima nobenih vplivov na rast ali padec česarkoli. Ne vem, kaj ti finančna pismenost pomaga, ko Trump nekaj napiše, pa gre cel market takoj v speedrun.
V bistvu moraš nekak videt skozi ta medijski bullshit. Če kaj, potem rabiš kvečjemu izkušnje, da se vsaj približno postaviš na pravi strano oz., kot si omenil, posodabljat pričakovanja. Ne moreš pa nekih izkušenj dobit, če imaš na drugi strani redno službo, ki ti vzame ves čas in voljo.
Je pa super tistim, ki znajo od tega živet.

dronyx ::

johnnyyy je izjavil:

...in finančna pismenost ni nekaj kar bi "se naučil v OŠ", to moraš sproti posodabljat gledat, spremljat, itd.

Ti moraš nekje neke osnove nekje pridobit. Če drugega ne, pridobivanje osnov v šoli sigurno škoditi ne more. Za življenje osnove matematike po moje potrebuje vsak. Ni pa vsakemu potrebno znat reševanja diferencialnih enačb. Jaz govorim o osnovah. Pri nas se razumevanje osnov financ konča pri tem, da je pametneje vzet stanovanjski kredit na banki in plačevat 800 € obroka naslednjih 20 let in je potem stanovanje tvoje, kot pa 20 let plačevat 800 € najemnine in na koncu nimaš nič.

Jaz se v šolah do konca faksa nisem o financah naučil praktično nič. Sem ne štejem bedarije od predmeta Politična ekonomija na faksu, ker tisto je bil praktično komunizem. Enkrat sem se v to poglobil in moram reči, da mi ni žal in marsikaj me je šokiralo, kako deluje. Pa nisem sedaj nek strokovnjak, lahko pa rečem, da imam od tega konkretno finančno korist. Samo tolčem se po glavi, da to nisem šel prej študirat. Učili so me pa ves drug balast.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

Jaz bom pa tako rekel, najvec mi je prinesel tale forum. Tam do leta 2016-18 so bili tu ljudje ki so danes miljonarji (verjetno so bili ze prej) in so brezplacno talali nasvete ce si jih le bral pozorno in si vrgel kak evro kam si lahko danes kupil flat ali dva.
In ne to niso bili bedaki znajdi se, uci se ali market gre lahko v eno ali drugo smer ali prodajali butaste kurse.
Zdj se je pa forum nekako spremenil v politicno greznico in trolanje. Kaka novica da je se ok pol se pa neha
Skoda jih ni vec tu

Zgodovina sprememb…

pujsekpepe je izjavil:

Jaz bom pa tako rekel, najvec mi je prinesel tale forum. Tam do leta 2016-18 so bili tu ljudje ki so danes miljonarji (verjetno so bili ze prej) in so brezplacno talali nasvete ce si jih le bral pozorno in si vrgel kak evro kam si lahko danes kupil flat ali dva

OK, če misliš kripto nasvete seveda drži. Jaz se spomnim kot včeraj, ko je bil leta 2017 bitcoin 1000 USD. Meni se je to zdela norost, da bi dal 1000 USD praktično za nič in takrat sem vedel, da to ne more biti nikdar plačilno sredstvo. Kljub vsemu optimizmu nekaterih tule sem bil prepričan, da to ne more rasti. Pa je in to zelo. Ampak zaradi tega mi ni čisto nič žal. Še danes bi se kripta izognil na daleč. To so žetoni za igralništvo, kar zame ni odgovorno investiranje.

Ne samo to. So dajal tu se nedolgo nasvete od blue chipov kot je intel. In intel je bil se nedolgo nazaj 20 usd. Pac firma ki ne bi mogla propast.
Za btc ga je pa je jure shilal in ce si ga pozorno bral je bil tip genij po svoje, in taksnemu se da zaupat ker je tud ze pokazal in naredil svoje.
Je pa res kar pravis men se je btc za jurja zdel takrat bolano visoko ampak to zato ker sem bil broke in nisem mel pojma ne kesa

Zgodovina sprememb…

PluribusUnum ::

Hitrost vrtenja denarja je sigurno v enačbi kapitalizma, seveda denar kupi dodano vrednost. Bojim se, da moč denarja ne pripada kapitalizmu kot si ga želimo ampak inflaciji. Se pravi paradoks kapitalizma je nadpovprečno vrtenje denarja ki povzroči inflacijo.

Inflacija je predvsem posledica prevelike akumulacije denarja pri elitah. Ti potem kupujejo omejene vire ko lizike (ali pa gredo v vojne zaradi njih), kar povzroči dvig cen. Se pa podobno dogaja tudi v drugih nekapitalističnih ureditvah. Sumasumarum, navadna raja v takih pogojih vedno potegne ta kratko. V nekaterih drugih časih, bi države preveliko akumulacijo omejile z davki, dandanes pa so same države v rokah elit in posledice so vidne praktično vsepovsod, predvsem pa v razvrednotenju varčevanja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: karafeka ()

Simetrija žoge ja lahko samoumevna, če se upošteva takratne potrebe in izkoristek ostanka v dobi bio ritma. Brez časnost/time in odstopanje, bo vedno pripeljalo do ohranjanja stanja bio časa, kontrola AI.

V tem sistemu, kot ga imamo sedaj, je bankam v interesu čim višja inflacija! To na stroške nima niti malo takega učinka, kot pa na prihodke, predvsem prihodke od obresti! In če je bankam inflacija v interesu...:))

Zgodovina sprememb…

energetik ::

mirator je izjavil:

dronyx je izjavil:

Časi in navade pa tudi finance niso imune, se spreminjajo. Včasih si bil neumen, če se nisi zakreditiral, pa si kredit rabil ali ne. Sedaj je pa čas, ko se ne splača jemati kredita, ampak tudi varčevati ne. Torej kaj ti ostane? Investiranje ali razuzdanost?

Tudi danes se splača zakreditirat, sploh za hard assete, kot je npr. stanovanje! In ja, ne splača se varečvati v denarju, splača pa investirati. Za tiste, ki se jim ne da s tem ukvarjat povsem enostavno, vsak mesec kupit za isti znesek VWCE, pa je to to. Zaščiteno pred inflacijo in še več.
vires in numeris

Jaz bi uvedel opozorila, tako kot so jih za piškotke. Na vhodu banke nalepka in opozorilo, ko odpreš spletno banko - INFLACIJA VAM KRADE PRIHRANKE! ;)

Zgodovina sprememb…

karafeka je izjavil:

Inflacija je predvsem posledica prevelike akumulacije denarja pri elitah. Ti potem kupujejo omejene vire ko lizike (ali pa gredo v vojne zaradi njih), kar povzroči dvig cen. Se pa podobno dogaja tudi v drugih nekapitalističnih ureditvah. Sumasumarum, navadna raja v takih pogojih vedno potegne ta kratko. V nekaterih drugih časih, bi države preveliko akumulacijo omejile z davki, dandanes pa so same države v rokah elit in posledice so vidne praktično vsepovsod, predvsem pa v razvrednotenju varčevanja.

Dodal bom tole:
https://x.com/wildcatch_tv/status/20551...

Bud_Bundy ::

Sem ravno opravil dolg pogovor z umetno inteligenco in ugotovil, da je narod zabit do kraja, konec je blizu. Enostavno se je lažje pogovarjati z UI, kot poveprečnim SLovencem.

Sem jaz preprosto obkrožen s takimi ljudmi, ali je to res?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bud_Bundy ()

pegasus ::

Medij je problem, ne ljudje.

Ti dam prav. Pogovor z UI teče hitro, res izveš vse kar rabiš hitro. Tudi vljuden je... Pogovor s človekom vedno zanese v neke skrajnosti(Hitler efekt, al kaj že)

Je pa res, da debata je bila o INR in vlaganju, ne o Šutarjevemu zakonu.... Ampak vseenom, noro koristno za delat primerjave produktov.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bud_Bundy ()

Reunion narcisov v obliki iskanja pogrešanih nima možnosti reseta. Njihov reset je objem izplena pogrešanega.

karafeka je izjavil:

Fora je, da en običajen človek, nima nobenih vplivov na rast ali padec česarkoli. Ne vem, kaj ti finančna pismenost pomaga, ko Trump nekaj napiše, pa gre cel market takoj v speedrun.
V bistvu moraš nekak videt skozi ta medijski bullshit. Če kaj, potem rabiš kvečjemu izkušnje, da se vsaj približno postaviš na pravi strano oz., kot si omenil, posodabljat pričakovanja. Ne moreš pa nekih izkušenj dobit, če imaš na drugi strani redno službo, ki ti vzame ves čas in voljo.
Je pa super tistim, ki znajo od tega živet.

Ni fora, da imaš vpliv, ampak da znaš priložnosti izkoristit in da se sproti prilagajaš. Ker finančna pismenost ni samo da znaš nekam denar vložiti, ampak da znaš prilagajati tudi svoje stroške. Če tega ne delaš in je to ob službi brez veze počet, potem pač greš na "pošto plačat položnice, kjer je provizija največja". In bistvo finančne pismenosti ni, da boš od tega živel, ampak da boš bolje živel kot sicer oz. da ti bo več ostalo za stvari ki jih rabiš ali pa so ti bolj pri srcu.

In pri financah moraš vedno gledati iz svojega zornega kota. Recimo trenutno poteka kampanija "nula ni dovolj", kjer se varčevalce prepričujee, naj dajo denar na druge banke, ker ga bolj obrestujejo - češ kako nam naše banke vse poberejo. Hja, pač nekdo ki ima 1000€ na računu mu višje obresti ne bodo pretirano koristile in se mu mogoče ne splača menjati, tisti ki ima pa 200k, rabi pa banko ki ji zaupa. Potem imaš tiste, ki imajo več bančnih računov, kjer ima tudi vsak neko svojo specifiko. In na koncu nimaš pravila - to naredi ampak so stvari postale ekstremno individualne.

dronyx je izjavil:

Ti moraš nekje neke osnove nekje pridobit. Če drugega ne, pridobivanje osnov v šoli sigurno škoditi ne more.

Danes z osnovami ni težav saj imaš internet, AI itd. Informacij o financah imaš praktično v neomejenih količinah.

Pridem jaz na banko in vzamem recimo 200.000 EUR stanovanjskega kredita po 3,5% plus seveda še ostali stroški. Banka ta denar ustvari iz nič, ker ima za to pooblastilo ECB. Jaz s tem kreditom kupim nepremičnino, nakar kupec dobi ta denar nakaza na njegov TRR, kjer nekaj časa leži. Banka potem ta denar, ki ga je sama ustvarila iz nič naloži na račun ECB in vleče še dodatno 2%. Pazit morajo samo, da jaz redno kredit odplačujem, ker če je takih neplačnikov preveč gre lahko v bankrot in jim ECB odvzame pravico kreiranja in posojanja naprej novega denarja. Če bi mi to kdo razlagal, bi ga imel za zmešanega. Ampak tako ta sistem danes deluje. Fuck me! :))

Zgodovina sprememb…

Mato989 ::

Varčevanje je res nateg... ni pa nateg zniževanje porabe in smiselno investiranje... to je tudi "neka vrsta varčevanja" ker če vse zapraviš ne morš ne varčevat ne varčevat z investiranjem...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

feryz ::

Malenkost narobe razmišljaš.
Tako kot ti nimaš nič, tudi banka nima nič.
Zato si ti izposodiš od banka, ta pa si izposodi od nad banke.
Če je vse ok, ti vrneš banki, on vrne nad banki in krog je zaključen. Seveda daš banki zaslužiti, banka pa nad banki.
To je v teoriji. V praksi pa je, seveda, vse skurbano.

dronyx je izjavil:

Pridem jaz na banko in vzamem recimo 200.000 EUR stanovanjskega kredita po 3,5% plus seveda še ostali stroški. Banka ta denar ustvari iz nič, ker ima za to pooblastilo ECB. Jaz s tem kreditom kupim nepremičnino, nakar kupec dobi ta denar nakaza na njegov TRR, kjer nekaj časa leži. Banka potem ta denar, ki ga je sama ustvarila iz nič naloži na račun ECB in vleče še dodatno 2%. Pazit morajo samo, da jaz redno kredit odplačujem, ker če je takih neplačnikov preveč gre lahko v bankrot in jim ECB odvzame pravico kreiranja in posojanja naprej novega denarja. Če bi mi to kdo razlagal, bi ga imel za zmešanega. Ampak tako ta sistem danes deluje. Fuck me! :))

Ja samo ti si pameten in to veš. Zato vlagaš svoj denar v banko na način da kupuješ delnice - DCA. Ko kupuješ stanovanje, ne prodaš vseh delnic ampak le del da zaflikaš 20% lastne udeležbe. Res je da plačaš 3.5% obresti, vendar ima zaradi tega tudi banka dobiček in del tega denarja dobiš nazaj preko dividend in rasti kapitala - delnic.

In ko banke printajo denar, ti raste cena nepremičnine in še kapitalskih naložb, tisti, ki pa je prodal pa ima 2x izgubo. Ker si mlad oz. aktiven prebivalec, lepo živiš od dela, kapital pa dela svoje. Če pa si upokojenec, pa od dela več ne moreš živet, vseh nepremičnin ne moreš uporabljati in tvoji stroški so večji - zato prodajaš in imaš na strani, ker ne veš kdaj boš rabil.

Temu se reče prenos premoženja - ko se premoženje starejših masovno začne prenašati na mlajše.

T440 ::

dronyx je izjavil:

ajej, nekatere stvari si tako poenostavil, nekatere pa tako narobe interpretiras, da tudi oznaka ‘zmešan’ ni daleč od resnice :D. V vsakem primeru komentiraš stvari, ki jih ne poznaš in več kot očitno ne razumeš.

T440 je izjavil:

ajej, nekatere stvari si tako poenostavil, nekatere pa tako narobe interpretiras, da tudi oznaka ‘zmešan’ ni daleč od resnice :D. V vsakem primeru komentiraš stvari, ki jih ne poznaš in več kot očitno ne razumeš.

Lepo in argumentirano kontrirano moji tezi. Skoraj že akademski nivo. AI sicer meni, da to kar sem jaz napisal v veliki meri drži, je le nekoliko poenostavljeno.

Zgodovina sprememb…

ripmork ::

dronyx je izjavil:

Jaz bi uvedel opozorila, tako kot so jih za piškotke. Na vhodu banke nalepka in opozorilo, ko odpreš spletno banko - INFLACIJA VAM KRADE PRIHRANKE! ;)
+1! Oziroma celo nekaj v smislu: "kljub obrestim na varčevalnem računu dolgoročno izgubljate proti inflaciji"

energetik je izjavil:

Za tiste, ki se jim ne da s tem ukvarjat povsem enostavno, vsak mesec kupit za isti znesek VWCE, pa je to to. Zaščiteno pred inflacijo in še več.
Točno to.

feryz je izjavil:

Če je vse ok, ti vrneš banki, on vrne nad banki in krog je zaključen. Seveda daš banki zaslužiti, banka pa nad banki.

Sistem kakor jaz vem ne deluje tako. Banka si denarja ne izposodi od nikogar, ampak ustvari kredit praktično iz nič (tako nastane 80% vsega novega denarja v obtoku), ko pa ti kredit vračaš, se ta denar v bilanci banke "uniči". Seveda če ne vračaš, postaneš pa za banko problem, sploh če ni ustreznega zavarovanja.

dronyx je izjavil:

T440 je izjavil:

Lepo in argumentirano kontrirano moji tezi. Skoraj že akademski nivo. AI sicer meni, da to kar sem jaz napisal v veliki meri drži, je le nekoliko poenostavljeno.

Boš razumel?
Poglej, tu lahko najdeš zadnje kvartalno poročilo NLB (marec 2026): https://www.nlbgroup.com/si-sl/vlagatel...

Na kratko – skupina NLB je imela konec marca 32 milijard bilančne vsote in to je bilo poenostavljeno razparcelirano nekako takole:
- dobre 4 milijarde gotovine in naložb pri ECB
- slabih 9 milijard EUR posojil podjetjem in gospodarstvu
- dobrih 10 milijard EUR posojil prebivalstvu (torej potrošniška in stanovanjska posojila)
- dobrih 7 milijard EUR kupljenih obveznic
- cca. 2 milijardi EUR pa vse ostalo

Da je NLB lahko financirala to svojo 32 milijardno bilančno vsoto (oz. katerikoli kredit iz tega), si tega denarja ni mogla »izmisliti« oz. »ustvariti iz nič na podlagi pooblastila ECB«, pač pa je morala vse do zadnjega EUR nekje dobiti. In denar, ki ga je potem plasirala v eno od zgornjih postavk je dobila iz naslednjih virov:
- slabe 4 milijarde so prispevali delničarji v obliki kapitala (bodisi so enkrat v preteklosti vplačali ta kapital, bodisi so v banki puščali pretekle dobičke)
- cca 2 milijardi je banka zbrala na način, da je sama izdala obveznice (tukaj so notri tudi njene podrejene obveznosti, ki jih banka običajno precej drago plačuje, običajno tudi tam preko 7%...
- cca. 7 milijard so banki posodila podjetja (preko depozitov in vlog gospodarstva)
- cca. 17 milijard so pa banki posodile fizične osebe (preko depozitov in vlog prebivalstva)
- cca. 2 milijardi so pa spet ostale, razdrobljene obveznosti...

Skratka kaj od tega je zdaj po tvoje »iz nič ustvarjeno na podlagi pooblastila ECB«? Ja, banka ima dovoljenje ECB za bančne posle, kar pomeni za zbiranje depozitov (zato jih je tudi zbrala 17 milijard od fizičnih oseb in 7 milijard od podjetij), ampak če jih ne bi zbrala, ne bi kreditirala dalje in tudi pod razno ne bi nič »ustvarjala iz nič«. Zakaj je prebivalstvo pripravljeno posojati banki 17 milijard skoraj zastonj, je pa drugo vprašanje.

feryz je izjavil:

To je pa že nadfilozofija. Nihče nima nič in vse je nič. In vsi smo nič in kroga ni oz. je nič. In gnoj je zlato in kdor ima dušo ne potrebuje gnoja. In nič je vse in ni nič.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: T440 ()

c3p0 ::

dronyx je izjavil:

pujsekpepe je izjavil:

Jaz bom pa tako rekel, najvec mi je prinesel tale forum. Tam do leta 2016-18 so bili tu ljudje ki so danes miljonarji (verjetno so bili ze prej) in so brezplacno talali nasvete ce si jih le bral pozorno in si vrgel kak evro kam si lahko danes kupil flat ali dva

OK, če misliš kripto nasvete seveda drži. Jaz se spomnim kot včeraj, ko je bil leta 2017 bitcoin 1000 USD. Meni se je to zdela norost, da bi dal 1000 USD praktično za nič in takrat sem vedel, da to ne more biti nikdar plačilno sredstvo. Kljub vsemu optimizmu nekaterih tule sem bil prepričan, da to ne more rasti. Pa je in to zelo. Ampak zaradi tega mi ni čisto nič žal. Še danes bi se kripta izognil na daleč. To so žetoni za igralništvo, kar zame ni odgovorno investiranje.

Eno je tudi kupit, drugo pa prodat. In tisto drugo je daleč najbolj pomembno. Jaz sem kupil BTC po 600 EUR, so what?

Ko je nekdo videl, da je vrednost 2x, 5x, je večina prodala in se veselila. Samo tisti idealisti so držali naprej in nekateri še vedno držijo. Ne, ker so finančni geniji.

@T440 imaš AI in najprej preveri, kar napišeš, ali res drži. Ne stane nič. Grok komentira tvoj tekst:

Ta razlaga je delno pravilna, ampak zelo zavajajoča in nepopolna. Opisuje pasivno stran bilance (od kod banka "dobi" sredstva), ampak popolnoma ignorira ključni mehanizem ustvarjanja denarja v sodobnem bančništvu. Kaj je prav v njegovem opisu? Bilančna vsota NLB Skupine je res okoli 31-32 milijard EUR (podatki za konec 2025/začetek 2026). Struktura pasive je približno takšna, kot jo opisuje:
Lastniški kapital (delničarji + zadržani dobički): nekaj milijard.
Izdane obveznice in podrejene obveznice.
Velik del: depoziti fizičnih oseb in podjetij (to je glavni vir "financiranja").

Banka res ne more dati kredita brez upoštevanja kapitala, likvidnosti in regulacije (CRR, LCR, kapitalni zahtevi ECB).

To je klasičen "banka je posrednik" pogled.

Kaj je močno narobe / nepopolno?

"Denarja si ni mogla izmisliti" -- To je pol-resnica.
Ko banka odobri nov kredit (npr. 100.000 EUR hipotekarni kredit), ustvari nov depozit na računu kreditojemalca. Ta depozit je nov denar v sistemu. Banka ga ne "pridobi" od nekoga drugega vnaprej. Ustvari ga z računovodskim vnosom: Sredstva: +100.000 EUR (terjatev/kredit)
Obveznosti: +100.000 EUR (depozit stranke)

Šele potem mora zagotoviti, da ima dovolj rezerv (pri ECB) in kapitala za pokritje tveganj. V evroobmočju je minimalna rezerva le 1 %.

Torej da banka podeli za milijardo kreditov potrebuje samo 10 milijonov rezerv. Ni ji potrebno nič od ECB ali koga drugega dobiti te milijarde, da posodi naprej. To razume kot opažam izjemno malo ljudi. Nekateri tega nikakor ne morejo razumeti, ker se jim zdi nemogoče, da tako sistem deluje.

Zgodovina sprememb…

Kdor pa je kupil btc po 125 k bo pa se lep cakal da pride spet tja. Inflacija gor al pa dol noben se pa ne spomni casov ko je folk skakal iz mostov ko v dot.com buble. Aja, to danes ni mozno

c3p0 je izjavil:

Eno je tudi kupit, drugo pa prodat. In tisto drugo je daleč najbolj pomembno. Jaz sem kupil BTC po 600 EUR, so what?

Ko je nekdo videl, da je vrednost 2x, 5x, je večina prodala in se veselila. Samo tisti idealisti so držali naprej in nekateri še vedno držijo. Ne, ker so finančni geniji.

Hja, prodaja je IMO precej bolj pomembna kot nakup.

Ker vprašanje je, zakaj sploh vlagati? Kaj potem s tem početi? Ker če nikoli ne likvidiraš, si kot veverica ko si shrani lešnike in na koncu "segnijejo".

Varčevati do smrti?! To se pravi, da celo življenje daješ na stran in na koncu nimaš od tega nič?

Kdaj in kako spremeniti način življenja zaradi kapitala?

delavec44 ::

Kdaj, kako, predvsem pa zakaj.

dronyx je izjavil:

@T440 imaš AI in najprej preveri, kar napišeš, ali res drži. Ne stane nič. Grok komentira tvoj tekst:

Ta razlaga je delno pravilna, ampak zelo zavajajoča in nepopolna. Opisuje pasivno stran bilance (od kod banka "dobi" sredstva), ampak popolnoma ignorira ključni mehanizem ustvarjanja denarja v sodobnem bančništvu. Kaj je prav v njegovem opisu? Bilančna vsota NLB Skupine je res okoli 31-32 milijard EUR (podatki za konec 2025/začetek 2026). Struktura pasive je približno takšna, kot jo opisuje:
Lastniški kapital (delničarji + zadržani dobički): nekaj milijard.
Izdane obveznice in podrejene obveznice.
Velik del: depoziti fizičnih oseb in podjetij (to je glavni vir "financiranja").

Banka res ne more dati kredita brez upoštevanja kapitala, likvidnosti in regulacije (CRR, LCR, kapitalni zahtevi ECB).

To je klasičen "banka je posrednik" pogled.

Kaj je močno narobe / nepopolno?

"Denarja si ni mogla izmisliti" -- To je pol-resnica.
Ko banka odobri nov kredit (npr. 100.000 EUR hipotekarni kredit), ustvari nov depozit na računu kreditojemalca. Ta depozit je nov denar v sistemu. Banka ga ne "pridobi" od nekoga drugega vnaprej. Ustvari ga z računovodskim vnosom: Sredstva: +100.000 EUR (terjatev/kredit)
Obveznosti: +100.000 EUR (depozit stranke)

Šele potem mora zagotoviti, da ima dovolj rezerv (pri ECB) in kapitala za pokritje tveganj. V evroobmočju je minimalna rezerva le 1 %.

Torej da banka podeli za milijardo kreditov potrebuje samo 10 milijonov rezerv. Ni ji potrebno nič od ECB ali koga drugega dobiti te milijarde, da posodi naprej. To razume kot opažam izjemno malo ljudi. Nekateri tega nikakor ne morejo razumeti, ker se jim zdi nemogoče, da tako sistem deluje.

Ah ja.
Ljudje torej najamejo hipotekarni kredit zato da ga potem držijo na depozitu pri tej isti banki, ki jim je odobrila kredit?
To pa verjamem da razume izjemno malo ljudi, si eden srečnih - eden tistih, za katere pravijo "kajti njih je nebeško kraljestvo".

BmoQuh ::

Ne bom nič rekel in zavzemal stališča/strani, dajta AI elvavirati vajin pogovor, ker sama se najbrž ne bosta uspela zmeniti...

Če bo presenečenje, dajta večim, smo leta 2026 :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BmoQuh ()

T440 je izjavil:

Ljudje torej najamejo hipotekarni kredit zato da ga potem držijo na depozitu pri tej isti banki, ki jim je odobrila kredit?
To pa verjamem da razume izjemno malo ljudi, si eden srečnih - eden tistih, za katere pravijo "kajti njih je nebeško kraljestvo".

Ne vem ali ima smisel sploh polimizirat...V mojem primeru jaz najamem kredit, plačam nekomu za nepremičnino, nakar ta denar pristane na njegovem TRR, kot kupnina. Če ima pri isti banki TRR, kot je moja banka, je denar, ki ga je s kreditom ustvarila ta ista banka končal na TRR pri njih in ga lahko pri ECB obrestuje po 2%, če ga (dokler ga) imetnik TRR ne porabi kako drugače. Ne znam bolj enostavno razložit.

Zgodovina sprememb…

Prvi scenarij - zaradi jasnosti - reciva, da ima prodajalec nepremičnine račun pri drugi banki.
1. Ko banka "odobri kredit in je podpisana kreditna pogodba" se kreira na aktivi terjatev do kreditojemalca in na drugi strani obveznost za izplačilo kredita (bilančna vsota banke poraste za 100.000 EUR).
2. Ko banka tudi "izplača kredit" se na pasivni strani obveznost za izplačilo kredita zmanjša za 100.000 EUR, na aktivni strani pa se zmanjša stanje denarja banke pri ECB -> Po izplačilu kredita se bilančna vsota banke vrne na prejšnjo raven (na pasivi banke ni spremembe), na aktivni strani pa ima banka sedaj 100.000 EUR manj stanja pri ECB in 100.000 več terjatve do kreditojemalca.
3. Ko prodajalec prejme kupnino na svoj TRR, je to za njegovo (drugo) banko pasivna postavka - recimo, da ga ohrani na računu kar dolgo.. V tem primeru se je pa bilančna vsota te "druge" banke povečala za 100.000 EUR in recimo, da ta druga banka pa res naloži denar pri ECB po 2% kot praviš...
4. In kakšno je torej neto stanje bančnega sistema po tej prodaji nepremičnine, financirane s kreditom - neto imamo prvo banko s 100.000 EUR manj pri ECB in drugo banko s 100.000 EUR več pri ECB (neto sprememba pozicije pri ECB je torej 0), ima pa prva banka 100.000 več odobrenih kreditov in druga banka 100.000 EUR več prejetih depozitov prebivalstva.

Če pa ima tudi prodajalec nepremičnine račun pri isti banki, se pa zgodi enako, le banka znotraj svojega sistema še netira pozicije.
1. Ko banka "odobri kredit in je podpisana kreditna pogodba" se kreira na aktivi terjatev do kreditojemalca in na drugi strani obveznost za izplačilo kredita (bilančna vsota banke poraste za 100.000 EUR).
2. Ko banka tudi "izplača kredit" se na pasivni strani obveznost za izplačilo kredita zmanjša za 100.000 EUR, obenem pa se prav tako na pasivni strani te iste banke hkrati poveča depozit prodajalca nepremičnine za 100.000 EUR (izplačani kredit je priletel na njegov račun). Skratka, takšna transakcija zaradi netiranja sploh ne vključuje ECB - dodatnih 100.000 EUR depozita prodajalca nepremičnine banki financira kredit kupcu nepremičnine.

nisem pisal z AI, ampak preveri pri svojem najljubšem ponudniku AI storitev :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: T440 ()

fikus_ ::

Bud_Bundy je izjavil:

Sem ravno opravil dolg pogovor z umetno inteligenco in ugotovil, da je narod zabit do kraja, konec je blizu. Enostavno se je lažje pogovarjati z UI, kot poveprečnim SLovencem.

Si že ugotovil, da ti AI servira tisto , kar hočeš slišati?
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

fikus_ je izjavil:

Bud_Bundy je izjavil:

Si že ugotovil, da ti AI servira tisto , kar hočeš slišati?

To pa zagotovo, skoraj grozljivo. Je res droga. Moraš kar izključit ego, ko ga uporabljaš.
Ljudje preveč jamramo, AI je pa preveč servilen, res rabiš dobro osnovo, da se prebiješ skozi eno ali drugo.

LeQuack ::

Ves denar moras dati v nepremicinine v Lj ali pa SBI delnice. Vse ostalo je majhen donos ali pa rizično. To delajo vsi bogati Slovenci.
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

c3p0 ::

johnnyyy je izjavil:

c3p0 je izjavil:

Hja, prodaja je IMO precej bolj pomembna kot nakup.

Ker vprašanje je, zakaj sploh vlagati? Kaj potem s tem početi? Ker če nikoli ne likvidiraš, si kot veverica ko si shrani lešnike in na koncu "segnijejo".

Varčevati do smrti?! To se pravi, da celo življenje daješ na stran in na koncu nimaš od tega nič?

Kdaj in kako spremeniti način življenja zaradi kapitala?

Yep, in ni redko, ko kdo umre s 100+k pod vzmetnico, včasih dobesedno.

Ali hrani za otroke, "pamži" (60 letni) pa potem to sfičkajo za nov avto in potovanja.

Nekateri pa očitno rabijo zajetno rezervo, za morebitne hude čase.

gen Maister ::

dronyx je izjavil:

Če je še vedno 30 MRD denarja na slovenskih bankah obrestovanega po simboličnih procentih (0,5%) ali 0% je jasno, da je tu nekaj hudo narobe! Pri tem denarju vsako leto izpuhti vsaj ena milijarda na kupni moč samo zaradi vpliva inflacije na ta denar, ki leži po bankah.

Kolikšne so obresti za stanovanjske kredite sedaj nisem šel preverjat, so pa očitno res nekje med 3,2% - 3,5%. sem mislil da so več. Seveda ljudje mislijo, da so zadeli terno, ko kupijo staro stanovanje po absurdni ceni in računajo da se vsako leto podraži za 10%. Ampak to je nemogoče da traja še 20 let. Te zabave bo enkrat konec, ali pa bo morala potrošniška inflacija biti precej večja.

sem popravil v tekstu procente, da ne pretiravam. AI pravi da so obresti za potrošniška posojila okrog 5%. Nekdo mi je razlagal, da ima kredit po 12% obrestni meri. To so ga potem nekje nategnili, ali pa si je izposodil pri fizični osebi, ker mu banka ni dala.

Tudi če misliš, da boš dobil kredit po 3 ali 3,5 % je čisti nateg!! ;)
To je tako, kot oglašujejo kuhinje z znižanjem do 50, ali celo 80%! In ena je morda res taka, ker gre iz programa, pa še ta je bila 2 leti razstavni eksponat in ima samo standardne elementa za eksponat. 8-)

30 miljardic ima nekih 60% ljudi, morda 70%. Tipični predstavnik teh ljudi je neki starec, morda celo brez otrok, v povprečju pa ima celo enega ali celo dva, star je blizu 80 let in navajen je jesti samo pasjo radost! 8-)
In ko se bo poslovil, se bo njegovih 500k in nepremičnina prelila med njegove dediče, se pravi otroka v abrahamovih letih, ali njegove dve sestri in tako naprej navzdol...
In tako naprej in naprej.... Zato je teh 30 miljardic tako trdovratno naloženo v slovenskem maščovju in ne bodo zlepa izginele!!
In zato se lahko banke (in bankirji) tako mastijo. :)
Naj napišem še kaj o mladini ali tistih 30%, ki bi denar rabili npr. za kakšno nepremičnino in začetek življenja in nove družine!?? No, to si pa sami sestavite za domačo nalogo....

c3p0 je izjavil:

Yep, in ni redko, ko kdo umre s 100+k pod vzmetnico, včasih dobesedno.

Ali hrani za otroke, "pamži" (60 letni) pa potem to sfičkajo za nov avto in potovanja.

Nekateri pa očitno rabijo zajetno rezervo, za morebitne hude čase.

Te zgodbe so velikokrat prav žalostne in včasih grdo ironične. Si zategnen, škrtuh, nočeš nikomur nič dat, tako si niti ženske ne dobiš, ker ti lahko nekaj vzame in nimaš niti potomcev ... a ko umreš, vso to bogastvo dobi nekdo ali več njih ki jih mogoče sploh poznal nisi. Kot da bi usoda poskrbela da vse vrneš kar si si nagrebel in iz kapitalista postaneš največji socialist - ker si dal vse.

@gen Maister: Čeprav nisem zasledil nikjer statistik, kaj je teh 30 MRD na bankah, se mi zdi da bo približno kar držalo. Ampak sistem je namerno tako poštudiran. To je tudi finančna represija. Ne moreš pričakovat da se bodo 80 letniki ukvarjali z investiranjem. Še zlata ne znajo kupit, ker ga ne prodaja njihov Mercator. Če bi pa recimo obstajali varčevalni računi z obrestmi inflacija +2% pa bi morda še znali do banke in to sklenit oz. odpret varčevalni račun. Pa tudi to je danes bistveno težje, ker zapirajo fizične banke in NLB nima več poslovalnic v kraju z 2000 prebivalci. Finančna represija je dobro poštudirana. Niso to bebci. Je pa zame to pač grdo, ker nategneš šibkejše. Ampak večina tu na tem forumu tega ne more razumet. Verjetno obstajajo pa tudi sorodniki teh, ki sploh ne vedo, da ima dedi na banki več sto kilo in tako mu denar leži zadnjih 50 let. In če mi še lepo borčevsko penzijo se denar kar kopiči (no, teh bi moralo ostati danes še malo, ampak vrag ga vedi).

T440 je izjavil:

2. Ko banka tudi "izplača kredit" se na pasivni strani obveznost za izplačilo kredita zmanjša za 100.000 EUR, obenem pa se prav tako na pasivni strani te iste banke hkrati poveča depozit prodajalca nepremičnine za 100.000 EUR (izplačani kredit je priletel na njegov račun). Skratka, takšna transakcija zaradi netiranja sploh ne vključuje ECB - dodatnih 100.000 EUR depozita prodajalca nepremičnine banki financira kredit kupcu nepremičnine.

nisem pisal z AI, ampak preveri pri svojem najljubšem ponudniku AI storitev :)

Napisal si točno to, kar sem tudi jaz trdil. ECB nima s tem veze in ne drži, kot si kdo misli, da nov denar v obtoku ustvarja samo ECB. Večino ga ustvarjajo komercialne banke s krediti.

Zgodovina sprememb…

tilio ::

Sicer bank tudi sam ne maram ampal ne vem zakaj bi morale banke izplačevati večje obresti. Banke so podjetja v lasti delničarjev in kot take odgovorne delničarjem, da ustvarjajo dobiček.

Problem je, da ljudje bi radi, da bi obstajal denar, ki ne bi izgubljal vrednosti in bi vrednost po možnosti skozi čas celo pridobival. Žal kaj takega ne obstaja. "Vrednost" je "tekoča". Preliva se iz sredstva v sredstvo. Nekatera sredstva so manj podvržena nihanjem vrednosti, nekatera bolj. Tukaj predpostavljate, da so ljudje neumni. Jaz ne bi rekel, da so neumni. Ljudje zelo hitro privzamejo stvari, če se jim zdijo uporabne. To kar nekateri opisujete kot neumnost je le zadržanost do tveganja in volatilnosti. In če smo pošteni, te kaj hitro danes lahko "postrižejo", ko so finančni instrumenti velikokrat tako zapleteni.

Nekdo bo rekel, da je starejši Janez neumen, ker ima 100k na računu in ne v VWCE. A je res tako? Če je Janez starejši, npr. 60-80 let, ali mu je res pomembno, da na ta leta tvega za nekaj "malega" morebitnega dobička, ko pa ne ve kako dolgo mu bo zdravje služilo ali kako dolgo bo živ. Morda bo potreboval nekaj kar je enostavno in hitro dosegljivo v ustavnovah v katere zaupa. FIAT, kljub temu, da ima inflacijo, je še vedno bolj predvidljiv kot zlato. Če se Janez počuti varnega, da drži v FIATU potem je zanj to prav. Peace of mind je tudi nekaj vreden. To je podobno kot fiksna in variabilna obrestna mera. Fiksna je veliko bolj predvidljiva.

Je pa jasno, da finančna industrija "sili" človeka, da svoj kapital nalaga in s tem dodatno poganja ekonomijo. Inflacija je spodbuda, da ljudje to storijo. Kar je prav za nekoga ni prav za drugega.

Ali se varčevanje izplača? Kot je Mato napisal, porabo lahko vedno zmanjšaš. Odvisno je tudi za kaj varčuješ. Kako velik je cilj. Tiščat na banki seveda za večje cilje ne bo dovolj. Ali investiraš, ali najdejš drugi šiht ali pa postaneš podjetnik.

LeQuack ::

Problem je ker toliko denarja printajo, da je realna inflacija od Kovida naprej nekje 10-15% na leto. Države sicer lažejo in pravijo da je manj, zato da ni kakega upora med ljudmi.
Quack !

dronyx je izjavil:

To je tudi finančna represija. Ne moreš pričakovat da se bodo 80 letniki ukvarjali z investiranjem. Še zlata ne znajo kupit, ker ga ne prodaja njihov Mercator. Če bi pa recimo obstajali varčevalni računi z obrestmi inflacija +2% pa bi morda še znali do banke in to sklenit oz. odpret varčevalni račun. Pa tudi to je danes bistveno težje, ker zapirajo fizične banke in NLB nima več poslovalnic v kraju z 2000 prebivalci. Finančna represija je dobro poštudirana. Niso to bebci. Je pa zame to pač grdo, ker nategneš šibkejše. Ampak večina tu na tem forumu tega ne more razumet. Verjetno obstajajo pa tudi sorodniki teh, ki sploh ne vedo, da ima dedi na banki več sto kilo in tako mu denar leži zadnjih 50 let. In če mi še lepo borčevsko penzijo se denar kar kopiči (no, teh bi moralo ostati danes še malo, ampak vrag ga vedi).

Če ima nek dedi na banki +100k€ in ne ve kaj z njimi, zakaj bi mu dajali visoke obresti? Ker tudi če dobi po nekem "pravičnem" zakonu 20% obresti mu ne bodo nič koristile, ker še vedno ne bo vedel kaj z denarjem. Težko rečeš, da je "nategovanje šibkejših", če ima nekdo +100k s katerimi ne ve kaj bi in mu inflacija na leto pobere 3%.

Hvalabogu, da multimilijonarji in milijarderji vejo kam s svojimi milijoni....v vse tiste stvari, ki se zadnje desetletje dražijo nenormalno, pa čeprav jih sploh ne rabijo in ne vejo kaj z njimi.

johnnyyy je izjavil:

dronyx je izjavil:

To je tudi finančna represija. Ne moreš pričakovat da se bodo 80 letniki ukvarjali z investiranjem. Še zlata ne znajo kupit, ker ga ne prodaja njihov Mercator. Če bi pa recimo obstajali varčevalni računi z obrestmi inflacija +2% pa bi morda še znali do banke in to sklenit oz. odpret varčevalni račun. Pa tudi to je danes bistveno težje, ker zapirajo fizične banke in NLB nima več poslovalnic v kraju z 2000 prebivalci. Finančna represija je dobro poštudirana. Niso to bebci. Je pa zame to pač grdo, ker nategneš šibkejše. Ampak večina tu na tem forumu tega ne more razumet. Verjetno obstajajo pa tudi sorodniki teh, ki sploh ne vedo, da ima dedi na banki več sto kilo in tako mu denar leži zadnjih 50 let. In če mi še lepo borčevsko penzijo se denar kar kopiči (no, teh bi moralo ostati danes še malo, ampak vrag ga vedi).

Če ima nek dedi na banki +100k€ in ne ve kaj z njimi, zakaj bi mu dajali visoke obresti? Ker tudi če dobi po nekem "pravičnem" zakonu 20% obresti mu ne bodo nič koristile, ker še vedno ne bo vedel kaj z denarjem. Težko rečeš, da je "nategovanje šibkejših", če ima nekdo +100k s katerimi ne ve kaj bi in mu inflacija na leto pobere 3%.

In kam naj bi pontvoje dal? Kripto? Zlato? Nvdija? Nov avto?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Depozit - katera banka ima najvišje obresti? (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Loža
863222565 (518) delavec44
»

Inflacija 2021/2022 (strani: 1 2 3 4223 224 225 226 )

Oddelek: Problemi človeštva
112591553941 (47640) kow
»

Ležarina (strani: 1 2 3 )

10626012 (14220) Jerry000
»

Kam ta trenutek s 30K EUR na daljsi rok? (strani: 1 2 3 4 )

15967338 (26091) Buggy
»

Najbolj stabilna banka v Sloveniji. (strani: 1 2 )

8229360 (26809) Rupa

Več podobnih tem