» »

Varčevanje je nateg

Varčevanje je nateg

««
6 / 6
»
»»

gen Maister ::

dronyx je izjavil:

Bom spet citiral AI, ki izbrska podatke iz raznih virov.

Več kot 3/4 varčevalcev (večina) ima manj kot 10.000 EUR.1,7 % varčevalcev (tisti z >100.000 EUR) drži četrtino vseh depozitov (~6,9 mrd EUR v enem od nedavnih poročil). Rast v zadnjih letih je bila najmočnejša pri bogatejših varčevalcih (z višjimi zneski).

Nekako dvomim da se upokojencem tako močno povečuje denar na banki, razen če nimajo Kučanove pokojnine! Kripto milijonarji tudi nekako dvomim da so v večini, ne bom pa izključil te možnosti. Če kdo pride do bolj natančnih podatkov, bom z veseljem prebral, sem pa prepričan, da to niso v večini samo upokojenci. Ti pri nas kakor vem velikokrat pomagajo otrokom in vnukom preživet s svojimi prihranki. Nimajo na banki milijonov.

:)):)):))

NO, še enkrat!! Sicer moj spomin ni ravno trden kot solkanski most, pa vseeno; mislim da v zadnjih nekaj letih, tja do 10, zagotovo pa vsaj 6, se pravi do predkovida, te silne miljardice ne naraščajo več tako silovito!? Drugače povedano: ne debelimo se več v depozitih!!?

Kaj če bi ti, ki se očitno spoznaš na UI in podobne zadeve, vprašal, kako je s temi dhnarji, ki so deponirani po 'domačih' bankah in kako, če sploh kaj, se spreminjajo; BERI: naraščajo ali celo upadajo!?? ;)

energetik ::

dronyx je izjavil:

Nekaj tule nekateri ne razumete. Je že res, da s kakšno neo banko lahko prihraniš 100EUR ali 200EUR na leto, ampak to je par kavic na mesec. S tem se večini sploh ne ljubi ukvarjat, seveda profitirajo pa klasične komercialne banke. Ljudje se pač ne obnašamo racionalno oziroma smo leni. Če bi masovno migrirali na neo banke bi se komercialne morale prilagoditi ali propadle. Poleg tega imajo mnogi radi, da vedo, kje je fizična poslovalnica banke. Če gre kaj narobe lahko vsaj nahruliš koga na šalterju.
Točno tako, če se gleda tistih 10-20k na TRR - to je lahko zgolj tista "najbolj železna" rezerva, ki pa morda predstavlja zgolj 5% vsega portfelja. Če gledaš s te pozicije, ti je bolj važna varnost kot pa tistih 200EUR obresti letno, ki jih imaš na kaki neobanki. Ja, saj je vse v EU, jamstvo itd; ampak pri neobanki, če gre kaj narobe zaradi recimo AML, imaš na drugi strani samo bota in lahko zamrznjena sredstva par tednov; pri SLO fizični banki boš to rešil verjetno naslednji delovni dan, če bi se že slučajno zgodilo.
Vsaj jaz imam tako, tisto najbolj nujno rezervno na SLO banki na varčevalcu pri 0,5%; ostali del železne rezerve na IBKR v MMF pri 2,4% letno.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

BmoQuh ::

Ne vem, če je dronyx že kaj dobil od AI rudarja - tule je tabela za več let. Mogoče ni čisto čisto taprava, ne poznam bsi poizvedb kaj veliko, deluje sicer kar v skladu.

energetik je izjavil:

Ja, saj je vse v EU, jamstvo itd; ampak pri neobanki, če gre kaj narobe zaradi recimo AML, imaš na drugi strani samo bota in lahko zamrznjena sredstva par tednov; pri SLO fizični banki boš to rešil verjetno naslednji delovni dan, če bi se že slučajno zgodilo.

WTF! Če imaš AML-tveganje, ločiš na dodaten račun, smo leta 2026, FFS! Lahko sicer potrdim, da tranše po EU prav lepo prehajajo brez problema med vsemi 'clean' računi, nihče niti muksne ne. Še največ sitnosti je bilo na slovenskih bankah, kjer sicer moraš imeti kakšnega jurja+ _vezanega_ zaradi občutka domoljuPnosti :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BmoQuh ()

energetik ::

Ja ne vem ali imam ali nimam tveganja! Nisem pa še slišal primera, vsaj od vseh mojih poznanih, da bi na SLO banki komu zamrznili sredstva. Za revolut ali N26 pa sem prebral že mnogo "horror" zgodb. Ne vem pa kaj te matra, jaz imam na SLO banki ravno toliko, da si lahko isti dan kupim neki rabljeni šitbox, če razbijem avto, ali pa če mi crkne TČ. Za tistih 50EUR razlike letno, kakor bi imel s temi sredstvi na neobanki, mi dol visi.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Ja, če se razmišlja o 50€ razlike letno, je to zagotovo freetier, kar ni reprezentativno varčevanje :D

Mene so samo na slovenskih bankah klicali na zagovor prilivov pred leti, da sem jim še pogodbe kazal iz različnih razmerij. Drugje nikdar nič, kot da sem zrak.

Denar iz neobanke pride v nekaj minutah kamorkoli, vidim, kako prodajalci avtov obveščajo. Sicer pa, redundanco je potrebno imeti tudi pri neobankah, mislim praktično obvezno glede na vse skupaj, ffs :D

Kot rečeno, račun na slovenski imaš samo v smislu gatewaya za kakšne gotovinske pologe. Še isti dan naprej pušneš, nekaj pa se pač greje tam.

Če crkne TČ pač še kakšno kladivo pade po njej, zavarovalnica uredi :D

dronyx ::

Jaz sem bil presenečen ko sem slišal, da je menda sedaj že 70% naših bank v tuji lasti. Torej 70% od ene milijarde bančnih dobičkov gre ven? :))

enavlaka ::

Vse gre ven, po ovinku ali drugače.
Deponiran keš tako ali tako naše banke takoj zatlačijo v ECB, da poberejo obresti

Treba je KROŽIT! :))
Velja tudi za solde! :))

dronyx ::

gen Maister je izjavil:

Treba je KROŽIT! :))
Velja tudi za solde! :))

Da tebi na banki kradejo kupno moč denarja prek inflacije, sami pa tvoj denar plemenitijo pri ECB po 2% OM ni kroženje. To je nateg! Kaj ti pomaga, če ima 80% ljudi fakultetno izobrazbo, če pa padejo pri osnovah. :))

Vse je očitno točno tako kot mora biti v Sloveniji, sicer bi bilo drugače.

Vsi so ene Opice!! :)):)):))
Nisem jaz kriv, če fakultete proizvajajo opice! 8-)
Pritoži se na ministrstvo za prosveto in šolstvo!! :)):)):))
««
6 / 6
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Depozit - katera banka ima najvišje obresti? (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Loža
863222467 (420) delavec44
»

Inflacija 2021/2022 (strani: 1 2 3 4223 224 225 226 )

Oddelek: Problemi človeštva
112591553732 (47431) kow
»

Ležarina (strani: 1 2 3 )

10626004 (14212) Jerry000
»

Kam ta trenutek s 30K EUR na daljsi rok? (strani: 1 2 3 4 )

15967326 (26079) Buggy
»

Najbolj stabilna banka v Sloveniji. (strani: 1 2 )

8229358 (26807) Rupa

Več podobnih tem