» »

Kako živeti?

Kako živeti?

1
2
»

Utk ::

Kupiš si takšno stanovanje, ki si ga lahko privoščiš. Če imata 2 1200 evrov plače, lahko komot odplačujeta 800 evrov posojila in jim še zmeraj ostane več kot večini Slovencev. Če imata 2 600 evrov jim pa kaj drugega kot najem ne preostane.

WarpedGone ::

A če imaš kredit, pa tega ne smeš upoštevati? Ravno tako imaš rezervo in iz nje pač namesto najemnine še naprej odplačuješ kredit. V čem je problem?

Ni problema, le dejstvo da je obrok kredita za faktor N višji od najemnine. Je res, da od najemnine nekdo služi. Ampak še huje je pri kreditu - služi banka in to mastno - obrestno obrestni račun ima zelo ostre zobe. 20 let pri 5% letno? Ena hiša tebi, ena takšna in še pol takšne hiše banki.

To razliko lahko js sam vlagam in profit pobiram sam. Razlika med 300 in 600 EUR (najemnika : kredit) pomeni, da vsak mesec prihranim 300 EUR, letno 3600, pri 10% realni letni rasti, je to dodatnih 360 EUR vsako leto, ki sm jih "privarčeval". V 20 letih se mi iz razlike nabere kr lep kup denarja. Res da nepremičnina ni moja, se pa tut ne sekiram, ker se je postarala.

Že v redu, ampak to ti življenje v resnici podraži, ne poceni, kot bi tule nekateri radi prikazali.

Seveda, vsako reč se plača - tut "svobodo".
Narceneje je celo življenje živet na račun nekoga drugega, najpogosteje staršev.

Življenje v najetem stanovanju je v povprečju in dolgoročno gledano dražje kot v lastniškem.

Dolgoročno seveda, zato pa ima vsak svojo računico. Ko maš enkrat familijo in otroke in spodoben šiht in maš občutek da je to to, pol je fiksno gnezdo mogoče smiselno. Dokler se pa še tko al drugač iščeš in preizkušaš, je pa to preuranjen korak.

Oracle je dobro povzel. Življenjske situacije se spreminjajo, ob najemu si bistveno bolj fleksibilen, kot pa če greš v nakup.
Zbogom in hvala za vse ribe

dbevfat ::

St235 je izjavil:

30 let kredita nikakor ni enako 30 let najemnine.
Stanovanje v katerem živiva s punco plačujeva 400 EUR na mesec, v neposredni bližini železniške za bežigradom. Gre za dvosobno stanovje v izmeri 50km2.

ČE bova v tem stanovnju 30 let bova za najemnino odštela: 144.000 kolikor je takšno stanovanje tudi prbiližno vredno (stanovanje je trenutno staro 10 let, popolnoma opremljeno (vsi gospodinski aparati)). Pri tem, da ne rabiva sama plačevati nič stroškov vzdrževanja.

Izhajaš iz popolnoma napačne predpostavke, da boš lahko 30 let plačeval 400€ mesečno za najemnino. Misliš, da najemnine ne bodo šle za nekajkrat gor v tem času?
nvr2fat

Okapi ::

Razlika med 300 in 600 EUR (najemnika : kredit)
Zdaj že spet nekaj po nemarnem balinaš s ciframi. Sam si rekel:
Sem v 35 let starem stanovanju za 300 EUR na mesec, ravnokar obnovljeno. Če bi hotel tole kupit, je cena okrog 80.000 EUR.


80.000 evrov, kredit na 30 let, obrok 350 evrov. Se pravi je razlika 50 evrov, zdaj pa še enkrat izračunaj.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

WarpedGone ::

@dbevfat:
Predpostavka je kr ok.
Tko kot na najemnino vpliva inflacija, vpliva tut na kredit.
Tko kot gre lahk najemnina gor, gre lahko tut dol. Na tem forumu je že nekdo spraševal, če lahko od lastnika "zahteva" nižjo najemnino, ker je našel podobno reč za manj.
Imate strah pred nezmožnostjo plačevanja najemnine, strahu pred nezmožnostjo plačevanja kredita, ki je znatno višji, pa ni?

Okapi:
Zdaj že spet nekaj po nemarnem balinaš s ciframi. Sam si rekel:
>> Sem v 35 let starem stanovanju za 300 EUR na mesec, ravnokar obnovljeno. Če bi hotel tole kupit, je cena okrog 80.000 EUR.
80.000 evrov, kredit na 30 let, obrok 350 evrov. Se pravi je razlika 300 in 350 evrov, zdaj pa še enkrat izračunaj.

Res je, nemarno sm zanemaril bančne obresti pri kreditu in računal, kot da mi tistih 80.000 posodijo za en Hvala.
Pri 2% letnih obrestih bi banki moral v 30ih letih skupaj plačat 142.000 EUR. Obrok bi bil 591 EUR.

Če grem na 20 let, se realna obrestna mera suče okrog 5,5%. Pomeni, da moram banki vrnit 221.000 EUR, oz 921 na mesec. Razlika ni 300 in 350 ampak bolj 300 in 900.

Edit: glede na tole, pa so obrestne mere še višje:
- 20 let cca 6,4%
- 25 let cca 6,5%
- 30 let sploh ni
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Pri 2% letnih obrestih bi banki moral v 30ih letih skupaj plačat 142.000 EUR. Obrok bi bil 591 EUR.

???



O

WarpedGone ::

Hja, SKB pravi tkole:

Dolgoročni stanovanjski krediti - izračun mesečne anuitete

Znesek kredita: 80.000,00 EUR
Doba odplačila: 240 mesecev (20 let)

Mesečna anuiteta: 591,76 EUR

Stroški odobr.kredita: 260,00 EUR
Stroški zavar.kredita: dejanski stroški
Efektivna obrestna mera: 6,63 %

Pregled podatkov uporabljenih pri izračunu:

Referenčna obrestna mera 0,00%
Obrestna marža 6,40%
Skupna obrestna mera 6,40%


Je res, da SKB nima 30 let, največ 25.

Okapi, tvoja slikca ima eno pomanjkljivost - narejena je na osnovi spremenljive obrestne mere. Dej fiksno in prideš na 469,40 EUR na 30 let.

Ok, ni 300 : 600, je pa 300 : 470.

A da maš raje rizik in greš na spremenljivo obrestno mero, ker računaš da bo tko ceneje in štartaš s 354?
Js tut ne vem kaj bo in sm zato raje v najemu. Ko mi bo nehalo pasat rečem adijo in grem drugam. Pri kreditu je to mal bol komplicirano.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

Zamenjaj banko. :)
sudo poweroff

cyber_killer ::

Ja itak da kaže tko, če je na eni 30let na drugi 20 let jaoo..

kixs ::

Tule vsak brani svoje in to s svojega edinstvenega stalisca.

V Sloveniji je pa dejansko takole ali so predraga stanovanja za nakup ali pa so prepoceni najemnine.

Tule imate en rent VS buy kalkulator, pa se malo poigrajte s stevilkami (res je za ZDA, vendar lahko vse parametre spremenis):
http://www.nytimes.com/interactive/busi...

Se en clanek v zvezi z ZDA, vendar osnove veljajo tudi pri nas:
http://patrick.net/housing/crash.html


lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kixs ()

Utk ::

WarpedOne, ti si izbral fiksno obrestno mero, a je najemnina tudi fiksna za 30 let? In karkoli bo, banka zarad fiksnih obresti ne bo na zgubi, torej boš ti, oziroma tist, ki vzame tako posojilo. V glavnem, 80 jurjev na 20 let pri SKB pride 460 evrov na mesec. Pa ni nekega razloga, da ne bi vzel na 30 let, če ti je tako pomembno, da ne plačuješ dost več kot 300 evrov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Tear_DR0P ::

Misliš, da najemnine ne bodo šle za nekajkrat gor v tem času?

ne bodo se več kaj veliko višale - zadnjih 10 let, kolikor sem v LJ, so najemnine precej enake 25k SIT ali 100 EUR za deljeno sobo, 36k SIT ali 150 EUR za lastno sobo, 100k SIT ali 400 EUR za enosobno ali eno in polsobno stanovanje.
Poleg tega moraš gledati na tržišče - najemnina za družinsko stanovanje je lahko le tako visoka, kolikor bodo ljudje zmogli plačati - to je pa polovica družinskega prihodka ali ena povprečna plača - ocena čez palec, morda se motim
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Utk ::

Če mi najdeš sobo za 150 evrov plus stroški, znotraj obvoznice, vzamem 3!

WarpedGone ::

Glih to je cel point najemnine : kredit.
Če bi ble vse življenske okoliščine fiksne znane vnaprej ni nobene dileme več - kredit pa basta. Da se nekam parkiraš in se odseliš samo še na britof.
Če se vidiš bol mobilno, pa je najemnina pač bol fleksibilna reč. Na dolgi rok seveda preplačaš, ampak kredit lahko vzameš le v naprej, ne pa tut za nazaj.

Lažem, varčevanje je kredit za nazaj.
Zbogom in hvala za vse ribe

lexios ::

Se mi samo dozdeva ali bi nepremičnine večina tule obdavčila na maximum, sobodajalcem pobrala vsaj 60% najemnine, le te pa znižala...?

Obesu se bom na tole izjavo:


Vsekakor pa bi morala država narediti naslednje:

1. izkoreniniti oddajanje na črno (z visokimi kaznimi, če lastnika prijavi najemojemalec, je le-ta max zaščiten)

2. nabiti davke na prazna ali prevelika stanovanja (2% vrednosti nepremičnine letno).


Vse metljete v en koš!? Podobno sranje dela ta vlada z novim zakonom! Skratka, enako ali približno podobno bi obdavčili nekoga z 500 m2 vilo iz leta 2002 v Ljubljani, drugega z 300 m2 ruševino, prazno propadajočo hišo iz leta 1930 na obrobju Ljubljane, in tretjega z 450 m2 hišo iz leta 1985 v Prlekiji ali na Gorenjskem... Davek bi bil najbrž za vsaj 2 približno enak? Vrednost nepremičnine in življenski standard pa se razlikuje vsaj 5x... Pa pi... no!?

Izkoreniniti oddajanje na črno? Čemu? Zakaj? Da si lahko "g. Kresalova" privošči nov vodni top ali najem nepremičnine v centru Ljubljane? Redko kateri od sobodajalcev služi mastne pare na račun oddajanja "na črno", definitivno sicer na ta račun živi lepše kot tisti, ki svoje nepremičnine nima oz. jo ima v Prlekiji in na oddajanje lahko pozabi... Pa kaj, dejmo sosedu vzet še tisto kar ima več od nas? Skratka, preden začnete uvajat "kapitalistično državo" v regiji z socialistično mentaliteto ali "policijsko/davčno državo" dejte pred tem vsaj v glavah malce uredit stvari! V praksi je že tako ali tako kaj urejat...

Hočete socializem ali kapitalizem? Če drugo, izvolimo prosim še malce dvignit DDV, trošarine, cene, ampak pri priči razbremenimo gospodrastvo in ukinimo socialo, obvezno zavarovanje, ma kake bonitete poslancev, k. gleda 1. pokojninski steber, naj poskrbi vsak zase... Država pa naj mu glede na uspešnost trga % za minimalno delovanje državnega aparata! Fifty fifty ne gre!

[sarcasm off]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

Okapi ::

Dej fiksno in prideš na 469,40 EUR na 30 let.
Če pri računanju goljufaš samega sebe, ne boš nič ceneje skozi prišel. Če te skrbi, da se bo obrok bistveno podražil, lahko še vedno tistih 100+ evrov razlike daješ vsak mesec na svoj varčevalni račun in potem iz tega denarja pokrivaš morebitne podražitve. Moraš imeti izjemno smolo, da bi se ti bolj splačalo od vsega začetka plačevati fiksni obrok, ker banka se z njim zelo dobro zavaruje in je zato toliko višji.

In kot ti računaš z nespremenjenimi ciframi najemnim, je to povsem v redu primerjati s prilagodljivim obrokom. Ampak, kot rečeno, vedno lahko najdeš kombinacijo cifer, da se bolj splača najeti stanovanje kot ga kupiti.

O.

Utk ::

Če vsi drugi za vsako bedarijo plačujemo davke, ne vem zakaj bi bli najemodajalci izjema. Najemnine so pa tudi na črno višje kot v Avstriji legalne.

WarpedGone ::

Ampak, kot rečeno, vedno lahko najdeš kombinacijo cifer, da se bolj splača najeti stanovanje kot ga kupiti.

Je res tko luštno selektivno brat?

Če grem v nakup tele moje zadeve, bo ko bo dokončno moja stara 55 let. V 3.štuku bloka brez lifta. Js pa tut v svojih 55ih. Vmes bom moral na lastne stroške vsaj enkrat zamenjat vsa okna in vrata in sofinancirat obnovo strehe. Če že morm kej met v lasti, raje šparam in za denar na roko nabavim hišo čez 30 let.
Vmes pa se še ene 3x preselim s trebuhom za bolje plačano službo.

Vsak ma svoje fetiše. Staro lastniško stanovanje pač ni my kind of thing.
Zbogom in hvala za vse ribe

lexios ::

Če vsi drugi za vsako bedarijo plačujemo davke, ne vem zakaj bi bli najemodajalci izjema. Najemnine so pa tudi na črno višje kot v Avstriji legalne.


Ja sj, po reku "če so vsi budale, zakaj bi bili mi izjema!"

PS: Ti kdo brani da se znajdeš... ali greš na lepše? ;)

PPS: Kaj se zgodi/bi se zgodilo s tem denarjem (od novih davkov v istem sr... državnega aparata) se pa nihče niti ne vpraša? Važno, da še sosedu crkne krava...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

Okapi ::

Če se vidiš bol mobilno, pa je najemnina pač bol fleksibilna reč. Na dolgi rok seveda preplačaš,
To je bistveno. Najemnina je v povprečju dražja od nakupa in to je vse, kar hočemo eni tule povedati. Če se nameravaš veliko selit po svetu (ali Sloveniji), imaš pa s prodajanjem in kupovanjem določene dodatne stroške in delo, zato je najemnina lahko pametnejša izbira.

Če pa se ne nameravaš veliko selit, se splača razmislit o čimprejšnjem nakupu, ker je pač najemnina dolgoročna dražja.

O.

Utk ::

lexios je izjavil:

Če vsi drugi za vsako bedarijo plačujemo davke, ne vem zakaj bi bli najemodajalci izjema. Najemnine so pa tudi na črno višje kot v Avstriji legalne.


Ja sj, po reku "če so vsi budale, zakaj bi bili mi izjema!"

PS: Ti kdo brani da se znajdeš... ali greš na lepše? ;)

PPS: Kaj se zgodi/bi se zgodilo s tem denarjem (od novih davkov v istem sr... državnega aparata) se pa nihče niti ne vpraša? Važno, da še sosedu crkne krava...

Mene pri plači nihče ne vpraša, če sem budala ali ne, samo trgajo. V trgovini isto. In tisti, ki delajo na črno, ne kradejo samo državi, ampak tudi meni, ker mi zato več trgajo pri plači. Zato mi prosim ne bluzi s takimi. Tudi najemodajalce se da nategnit...3 mesca ne plačaš in greš ven...kaj mi pa more, a mi je fauš, glavno mi krava crkne, kaj bi pa blo z denarjem, če mu ga bi dal, glih tako ga bi za bedarije zapravil, a ne?

lexios ::

To je bistveno. Najemnina je v povprečju dražja od nakupa in to je vse, kar hočemo eni tule povedati. Če se nameravaš veliko selit po svetu (ali Sloveniji), imaš pa s prodajanjem in kupovanjem določene dodatne stroške in delo, zato je najemnina lahko pametnejša izbira.

Če pa se ne nameravaš veliko selit, se splača razmislit o čimprejšnjem nakupu, ker je pač najemnina dolgoročna dražja.


Ni nujno, princip, ki ga BP izkorišča določen procentov tujcev (največ Angleži, Francozi ...sicer bolj izjeme) pri nas: z nakupom starejše nepremičnine v p.m., sicer regiji z določenim potencialom (Ljubljana cenovno itaq izpade), lastoročno obnovo in prodajo ali oddajanjem se da lepo zaslužiti! Navadno se te osebe precej selijo, preživijo par let na enem mestu, "denar oplemenitijo" in gremo dalje... Kot rečeno - redke izjeme, a realen primer! Pogoj je da znaš poprijeti za vse in veš kaj delaš...




Mene pri plači nihče ne vpraša, če sem budala ali ne, samo trgajo. V trgovini isto. In tisti, ki delajo na črno, ne kradejo samo državi, ampak tudi meni, ker mi zato več trgajo pri plači. Zato mi prosim ne bluzi s takimi.


Najemodajalci delajo ravno tako kot ti, trgajo jim ravno tako kot tebi! Razlika je zgolj v predispozicijah (ti nimaš, oni imajo) ali dejstvu, da so se znašli! KOnec koncev gre za njihovo lastnino, v 80% pridobljeno na pošten način s pamtejo in trdim delom skozi 2 ali več generacij... Kvečjemu država dodatno krade njim!>:D - da bi dala tebi? ali komu v žep...?

In prosim ne meči "dela na črno" z "oddajanjem na črno" v isti koš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

kixs ::

Iz mojih prejsnih linkov:

annual rent / purchase price = 3% means do not buy
annual rent / purchase price = 6% means borderline
annual rent / purchase price = 9% means ok to buy


lp

Utk ::

lexios je izjavil:


Najemodajalci delajo ravno tako kot ti, trgajo jim ravno tako kot tebi! Razlika je zgolj v predispozicijah (ti nimaš, oni imajo) ali dejstvu, da so se znašli! KOnec koncev gre za njihovo lastnino, v 80% pridobljeno na pošten način s pamtejo in trdim delom skozi 2 ali več generacij... Kvečjemu država dodatno krade njim!>:D - da bi dala tebi? ali komu v žep...?

In prosim ne meči "dela na črno" z "oddajanjem na črno" v isti koš.

Če jaz kupim delnice ali vložim v karkoli drugega, tudi kupim z denarjem, ki je že bil "obdavčen" in karkoli bom zaslužil s tistim denarjem, bo obdavčeno. Še enkrat, zakaj bi bla stanovanja izjema? In zakaj ne bi metal dela na črno in oddajanja na črno v isti koš? V obeh primerih so pošteni neumni. Enkrat bo konec te neumnosti, in po moje prav kmalu. Saj to da pojerbaš stanovanje in ga oddajaš je pa res strašna iznadljivost. Ko bi s 100,000 evri vloženimi kamorkoli drugam zaslužil več.

Okapi ::

annual rent / purchase price = 9% means ok to buy

annual rent - 300x12*=3600 evrov
purchase price - 80.000 evrov

O.

lexios ::

Še enkrat, zakaj bi bla stanovanja izjema?


Zakaj ne bi bila?
Saj to da pojerbaš stanovanje in ga oddajaš je pa res strašna iznadljivost. Ko bi s 100,000 evri vloženimi kamorkoli drugam zaslužil več.

Bistveno bolj torej j... tiste, ki zaslužijo bistveno več!>:D

In zakaj ne bi metal dela na črno in oddajanja na črno v isti koš? V obeh primerih so pošteni neumni.


Z drugim delom se strinjam.;) Svoj čas sem delal v turizmu in s tega vidika so mi zadeve znane. Razlika je recimo že pri oddajanju nepremičnine študentom v centru Ljubljane (12 mesecev/leto) ali oddajanjem sob v "vukoje**ni" (2 meseca turistične sezone)... Vse skupaj bi vrgel v isti koš?

Poglej na zadevo še iz tega zornega kota. Oseba A iz Ljubljane z isto stopnjo izobrazbe in enakim delom kot oseba B iz "vukoje**ne", ki si v "vukoje**ni" lasti svojo nepremičnino, zasluži manj kot oseba A v Ljubljani. OD plače itd ji država trga enako! Oseba A plača za 40m2 stanovanje vsaj cca. 400 eurov najemnine z minimalnimi stroški. Oseba B plača davek na 300 m2 nepremičnine + stroške, ki so v vukojebini kvečjemu večji (poglej recimo stroške ogrevanja, vzdrževanja-večja hiša vs. manjša/stanovanje, stroške komunala/voda: hiša vs. stanovanje/blok)... Kvečjemu je država tistemu v "vukojebini" več trgala. Ok, kdo bo reku, da je to zato ker ima več, prav! Ima lastno hišo... Kar pomeni ni najemnine, da je potrebno nepremičnino vzdrževati in tudi bolj pljuniti v roke po šihtu, kar potegne za sabo svoje dodatne stroške, pa mestne srajce iz bloka niso vajene pomisliti.

Življenski standard ali plača če hočete pa je? In zakaj bi morala oseba B kakorkoli po tvojem še dodatno "plačevati" v državno blaganjo osebi A ali za to več delati... Oba imata vsak po svoje približno enako polno rit... Naj se raje obdavči tiste, ki imajo rit tako polno, da že ves čas serjejo!

PS: Pa ne se prosim obešat na številke, ker je bistvo drugje...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

Pegaz ::

Tukaj je ena analiza 'Renting VS buying'. Lahko komentirate koliko (če je) outdated in ali se jo lahko upošteva tudi na slovenskem trgu?

Utk ::

lexios je izjavil:


PS: Pa ne se prosim obešat na številke, ker je bistvo drugje...

Bistvo je v tem, da bluziš. Morda ker sam oddajaš ali kaj takega. Če je oddajanje stanovanj lahko izjema, potem je lahko tudi izjema plača med 1500 in 2500 evri, da se na to plačo ne bi plačevalo nobenih prispekov. Zakaj? Zakaj pa ne? A si mi fauš? A če tebi crkuje krava, mora še meni?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Okapi ::

ali se jo lahko upošteva tudi na slovenskem trgu?
Ne, ker so davki povsem drugačni kot pri nas in ker je tudi za ameriške razmere to zgrešena analiza. Ne upošteva, da najemnino plačuješ ves čas, kredit pa enkrat odplačaš in je potem vsa leta naprej 0$ kredita proti 3k$ najemnine na mesec in nekaj časa prinašaš notri tisti, kar si prej plačeval več za kredit, potem pa samo še profitiraš.

O.

lexios ::

CrniE, ne razumeš ali nočeš razumeti in z novimi izjavami sam sebe postavljaš v protislovje?>:D

Ne trdim, da je oddajanje stanovanj lahko izjema! Nasprotno, sem za pošteno ureditev... S povdarkom na pošteno! Trdim le, da ne mečimo vsega v isti koš in da obdavčitev tistih, ki oddajajo na črno, v državnem aparatu takem kot je ne pripomore popolnoma nič (niti k boljšemu standardu ljudi povprečno, niti k delovanju "črne luknje"), če je nekdo "ki ustvarja 10x več (vprašanje če tudi pošteno?) obdavčen skoraj enako, zgolj 3x bolj"! Pa ja ne misliš, da sobodajalci ustvarjajo novo dodano vrednost in bi z ukinitvijo te oblike "na črno" karkoli pripomogli k delovanju države, gospodarstvu ali tvojemu blagostanju? Bi se mogoče bolje počutil?>:D

Tistim v turizmu, na črno gor ali dol, se lahko celo zahvališ!

PS: Seveda "Bluzim", ker mi je zadeva, kot sem že omenil, znana iz turizma, za razliko od bluzenja, ki temelji zgolj na socialistični mentaliteti in meče vse v en koš! ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

IceIceBaby ::

pro549 je izjavil:

Pozdravljeni,

S punco živiva v najemniškem stanovanju in dostikrat oba sanjariva "Ko bova imela svoje stanovanje ..." in tukaj se zgodba konča. Depresiven postanem ko pomislim, kako sploh pridet do stanovanja. Žal oba nimamo staršev, ki bi lahko nam pomagala s krediti. Delodajalec punci vsako leto da novo pogodbo (določen delovni čas), stanovanja okolici Ljubljene so nenormalno draga , ... Skratka zanima me kako je vam (mlad par) uspelo pridet do stanovanja?

Lp


Pomoje si se zadeve lotil na napačni strani. Predpostavljaš, da je stanovanje cilj in boš brez njega težko preživel. Pomoje so to malo pomešane prioritete (ampak to imamo itak vsi). Imaš 2 možnosti.

a) ugotoviš kako zaslužiti več. Če pogledaš malo ven iz ustaljenih okvirov (srednja šola -> fax -> redna služba do konca življenja) se da dokaj enostavno zaslužiti veliko več kot je ena mizerna, povprečna plača pri nas. Ne čez noč in ne brez dela seveda, ampak možnosti so.

b) spremeniš prioritete in začneš razmišljat ali je lastniško stanovanje res tvoj življenjski cilj. Če ugotoviš da je to to greš nazaj na točko a).

kixs ::

Okapi je izjavil:

annual rent / purchase price = 9% means ok to buy

annual rent - 300x12*=3600 evrov
purchase price - 80.000 evrov

O.


Tole ravno ne drzi:

3600/80000 = 4.5%

Kar pomeni - annual rent / purchase price = 3% means do not buy

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kixs ()

Isotropic ::

oddajanje na crno hkrati (razen nekaj malega manjse najemnine) pomeni tudi, da lahko en dan najdes svoje stvari na hodniku, potem se pa jebi. i think.
vsaj na osnovi tiste na roko spisane pogodbe bos bolj tezko kaj dokazal.
btw, najemnina enega povprecnega stanovanja v essnu naj bi bila 5-8e/m2 + stroski. dvomim, da za 50m2 prides nad 700-800e (300-400e stroski).

Zgodovina sprememb…

Tear_DR0P ::

Če mi najdeš sobo za 150 evrov plus stroški, znotraj obvoznice, vzamem 3!

bo vredu soba? - sicer predvidevam da ti ne bo všeč, ker ponavadi porabim dva meseca, da najdem zadovoljivo stanovanje, tole je pa prvi poskus povsem na blef
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

oracle ::

Tear_DR0P je izjavil:

Če mi najdeš sobo za 150 evrov plus stroški, znotraj obvoznice, vzamem 3!

bo vredu soba? - sicer predvidevam da ti ne bo všeč, ker ponavadi porabim dva meseca, da najdem zadovoljivo stanovanje, tole je pa prvi poskus povsem na blef
"Stroški znašajo 40 - 60 € na osebo, najemnina pa znaša 125 € na osebo."

Torej realna cena je 300€ za sobo.

Utk je izjavil:

Najemnine so pa tudi na črno višje kot v Avstriji legalne.
A to resno? Lahko potrdiš s kakšnimi konkretnimi podatki?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: oracle ()

Karaya 52 ::

Prednost stanovanja je morda večja socialna varnost, še vedno imo predvsem psihološka ker si pač "na svojem", nad tabo pa visi hipotekarni kredit ki te priklene na lokacijo za 20 let, torej v letih ko si precej produktiven in je visoka mobilnost praktično zahtevana. Če izbiram med navidezno varnostjo lastniškega stanovanja in mobilno neobvezujočo naravo najemniškega bi izbral slednje, konec koncev je mobilnost maksima obstoječega ekonomskega sistema in že zaradi tega potencialno dobitna kombinacija. Uspešen Američan, ki se v življenju v povprečju preseli 5×, na koncu le pristane v lastniškem stanovanju nekje v Miamiju ali Kaliforniji. Je pa res da se razmerje med najemom in nakupom v Sloveniji nagiba v prid slednjega, ob tem pa seveda ne upoštevamo izgubljenih priložnosti ki jih nudi "zemljiška odveza" ni še kupa drugih reči.

oracle ::

Našel sem zanimiv članek za slovenske razmere:
klik

Po teh izračunih in ob upoštevanju ene sheme varčevanje pri nlb (depozit 32k za 60 mesecev, to je 5 let naenkrat in skupno 20 let) dobiš iz 32k ven 70k! Poleg tega lahko razliko v sprotnem plačevanju (najemnina je manj) vložiš v dodatno varčevalno shemo in imaš še dodaten zaslužek.

Za razmislek.

petrus ::

Pozabi se tud da kot lastnik stanovanja nisi čisto sam svoj gospodar, še vedno si podvržen večinskemu lastniku. Če se ta odloči da je treba kaj naredit, moraš plačat.
stati inu obstati

Isotropic ::

koliko bo vrednih 70k cez 20 let? koliko je bilo vrednih 5000slt leta 91 in koliko 20eur danes?
bi pa naceloma lahko naredil kar fajn profit iz tega denarja, to je res.

Ziga Dolhar ::

Isotropic je izjavil:

oddajanje na crno hkrati (razen nekaj malega manjse najemnine) pomeni tudi, da lahko en dan najdes svoje stvari na hodniku, potem se pa jebi. i think.
vsaj na osnovi tiste na roko spisane pogodbe bos bolj tezko kaj dokazal.
btw, najemnina enega povprecnega stanovanja v essnu naj bi bila 5-8e/m2 + stroski. dvomim, da za 50m2 prides nad 700-800e (300-400e stroski).


Ja, lahko nekega dne najdeš svoje stvari na hodniku. Tako kot te lahko nekdo vrže iz tvojega lastniškega stanovanja.

V obeh primerih imaš na voljo (hitrejši) posestni spor, v katerem se bo ugotavljalo LE to, ali si dejansko "bil" v tistih prostorih. Sodišče se pri tem na kakršnokoli "pogodbo" ne ozira. Poleg posestnega spora imaš možnost meritornega spora, v katerem se bo ugotavljala pravna podlaga - lastninska pravica oz. pogodba. In pri tem zelo pogost ugovoror najemodajalcev v praksi!, da "je bilo oddajano na črno", ali da "je bila pogodba zgolj ustna", ni le neutemeljen, ampak celo nesklepčen. Torej - tudi če dejstvo drži, ni takšno, da bi dalo "prav" najemodajalcu.
https://dolhar.si/

Matako ::

V resnici je pri nas zelo težko najemnika vreči iz stanovanja celo če krši pogodbo. V bistu, je "dati njegove stvari na hodnik" bolj teorija kot praktična možnost, tako da..
/\/\.K.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ZAKAJ se stanovanja več ne oddajajo v najem, ampak še samo za turiste?! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11124992 (13672) vostok_1
»

Oddajanje stanovanja v najem je bajno dobičkonosen posel! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21058673 (40206) Mato989
»

Nakup stanovanja kot naložba (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Loža
504109076 (62049) tommy300
»

Najemnine vs. lastništvo nepremičnine (strani: 1 2 3 418 19 20 21 )

Oddelek: Loža
1029162886 (132831) thramos
»

Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11132143 (29185) Ganon

Več podobnih tem