» »

Postopek pridobitve državljanstva.

Postopek pridobitve državljanstva.

Mati ::

Ne vem, če je to prava tema za moje vprašanje, naj ga moderator prestavi, če tukaj ni vredu.
Obrnil sem se na vas, ker vem da je nekaj pravnikov tukaj in nasploh brihtnih glav, ki precej vedo.

Skratka gre za tole.
Pomagati želim punci, ki je že 20 let v Sloveniji, drugače pa izhaja iz Srbije. Vse kar ima od dokumentov je veljaven srbski potni list, tukaj pa se že konča.
Verjetno so neki standardni postopki za pridobitev državljanstva, vendar jih ona ne pozna in si zato do sedaj ni uredila statusa. Je pač punca, ki živi iz danes na jutri in j je malo mar, kaj bo pojutrišnjem.

Ker se ji obeta, da bo dobila službo je nastal problem okoli njenega statusa, ki ga prej ni bilo. Po moje najboljša rešitev je prošnja za državljanstvo. Punca govori perfektno slovensko, v bistvu iz pogovora z njo nihče ne more ugotoviti, da ni slovenka, zato tudi nima težav s policijo. Če jo slučajno ustavijo pač reče, da ima osebno doma, itd...

Torej prosim vas za čimveč podatkov, kaj je potrebno najprej narediti, da bi lahko pridobila državljanstvo in kaj je dobro navesti pri tem, da bi ga kar najhitreje dobila. Starša sta oba srba in živita v Srbiji. Z njima nima stikov, tudi v Srbiji ni bila že 15 let, niti se ne misli kdajkoli tja vrniti.

Vnaprej hvala.

Ziga Dolhar ::

Poglej Zakon o drzavljanstvu.

Podredno, pojdi na lokalno upravno enoto (ministrstvo za notranje zadeve). Tam ti bodo po potrebi vse razlozili.

(No, lahko gre tudi ona. Le ne vem, ce njeno prebivanje brez urejenega kaksnega statusa morda ne pomeni kakega prekrska, in bi lahko zaradi tega imela kaksne tezave. - Ne vem, zgolj obicajna previdnost. Sicer so ji pa na upravni enoti dolzni pomagati.)
https://dolhar.si/

Aja - pa verjetno se bo morala odpovedat trenutnemu drzavljanstvu.

_sas_ ::

10. člen si preberi.

Zeberdee ::

Obstajajo celo "posredniki" (odvetniki) ki ti za 200 € na roko zrihtajo vse. Prihajajo večinoma iz "stila" raznih Poravnav doo in podobnih firm.

In zakaj bi nucal mazača?

celada ::

Uff tole bo pa tezka, definitivno se bo morala odpovedati srbskemu državljanstvu to ji kr povej. Toda bolj me skrbi to da nima urejenega statusa tu, saj si reku da ma od dokumentov samo srbski potni list. Nobene vize, začasno/stalno dovoljenje za bivanje? Potrebovala bo tudi dokazilo da lahko preživlja (služba pride tu zelo prav). Potrdilo o nekaznovanju bo tudi potrebovala in seveda tut opravljen izpit iz znanja slovenskega jezika (je le dost preprosta zadeva tak da bo to zih nardila). Po pravici povedano upam da bo lahko nekako dokazala da je zivela v sloveniji toliko in toliko let, ker brez dokumentov in viz je to precej težko dokazat (pomoje pridejo priče tu precej prav).

Glede pravne pomoči, obstaja precej dobra brezplačna pravna služba , ki je pomagala moji mami za ureditev državljanstva , jo bom povprašu za njihovo ime in naslov.

Mati ::

ok super, zdaj imam več informacij.

Glede srbskega državljanstva ni težav, se mu bo odpovedala brez težav. Je pa do sedaj imela že 4 delovne vize, vendar jih je vedno težje dobit, zato je edina opcija seveda državljanstvo.

celada ::

http://www.pic.si/

Tile so pomagal moji mami, naj jih kontaktira.

JazM ::

Pozdravljeni!
Oddala sem vlogo za državljanstvo na osnovi moža , in zdaj mi zahtevajo da poravnam vse davke, ker on dela v tujini in ta proces traja 3 mesece jaz imam pa samo še en mesec do roka.In me zanima,če kdo pozna kakšnega uspešnega odvetnika, da bi lahko to rešil.
Hvala v vsakem primeru :)

tony1 ::

Najboljši naslov bo link en post više nad tabo.

JazM ::

Hvala bom poskusila.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Tujci v Sloveniji

Oddelek: Loža
3511959 (1852) Pinzl
»

ESČP: Slovenija je kršila 8. in 13. člen konvencije o človekovih pravicah (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
36684574 (48659) PaX_MaN
»

Izbrisani Todorović dobil odškodninsko tožbo proti državi (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

52130911 (20306) Zheegec
»

Izbrisani na Evropsko sodisce v Strasbourg! (strani: 1 2 3 4 5 )

20614925 (11910) Daedalus
»

Dvojno državljanstvo- zakonske in druge posledice ?

Oddelek: Loža
143555 (3071) Brane2

Več podobnih tem