» »

Dvojno državljanstvo- zakonske in druge posledice ?

Dvojno državljanstvo- zakonske in druge posledice ?

Brane2 ::

Hi to all,

imam priložnost dobit srbsko državljanstvo poleg slovenskega, pa me zanimajo možne pravne posledice tega.

Mislim v stilu, a me lahko srbi vpokličejo in pošljejo v kako novo vojno, ali mi lahko katera od strani odpove državljanstvo na podlagi drugega državljanstva, kako je s plačevanjem davkov itd ?

Kere zakone bi se splačalo prebrat ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Vanich ::

Brane2, a lahko malo podrobneje poveš, če seveda ni skrivnost, na podlagi česa boš dobil srbsko državljanstvo ?
Nekaj se je govorilo, da naj bi po novem zakonu lahko dobil SiCG državljanstvo vsak, ki je potomec državljana SiCG. Me zanima če to drži.

Brane2 ::

IIRC ravno na tej podlagi.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Vanich ::

Torej je ta zakon že v veljavi ?
Kakšen je pa postopek pridobivnja državljanstva SiCG ?
A greš samo na ambasado s fotrom pa rečeš da hočeš pasoš ?
A je treba it v BG ?
Katere dokumente nucaš ?

Brane2 ::

Pojma nimam (še).
On the journey of life, I chose the psycho path.

Mercier ::

Jebesh priložnost, a maš potrebo pridobit državljanstvo? Če ne, dobiš od raznih državljanstev po pichki, ko ti je najmanj treba. Če pa že tako dobiš/obdržiš enostavneje kje kak konec njive...

Brane2 ::

Kako to misliš "dobiš od raznih državljanstev po pi*ki" ?

Kaj se ti lahko zgodi ?

Kar se potrebe tiče, bi se tudi našla. Fino bi bilo recimo odpret firmo dol itd.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Viro ::

to tut mene zanima a se da... kr to sm tut jz slisu neki sam ne vem ce je res...



LP Viro

Mercier ::

V stilu, ki si ga ti zastavil v prvem postu, ti nobeden ne more nič. Lahko te pa vedno "najde" kakšen birokrat s kakšno bizarnostjo kje napisano, greš kje čez kakšno mejo z napačnim potnim listom, pa si izmenjajo kje podatke, svet se spreminja, pa oni drugi potem spuščajo ljudi na XOR noter... Ajde, da je švicarsko državljanstvo... Šur, če maš pa nekaj od tega...

Je pa res, da tole piše nekdo, ki je bil nadvse presenečen, ko je zvedel, da nima Slovenskega državljanstva. :D

Daedalus ::

>Mislim v stilu, a me lahko srbi vpokličejo in pošljejo v kako novo vojno, ali mi lahko katera od strani odpove državljanstvo na podlagi drugega državljanstva, kako je s plačevanjem davkov itd ?

En moj kolega ima slovensko in hrvaško državljastvo in se je ob ceremonijah za vpoklic na (takrat še) obvezno služenje vojske, pozanimal, kako je s tem. Razloženo mu je bilo, da lahko služenje opravi v Slo, nakar ga pa seveda lahko tudi vpokličejo na služenje v Hrvaško in je čisto od dobre volje uradnikov odvisno, ali se mu prizna služenje vojaškega roka v Sloveniji. Iz državljanstva pač izvirajo določene pravice in seveda tudi dolžnosti, tako da se dobro pozanimaj, kako je s tem. Državljastva se brez razloga ne da odvzet, pomoje pa te lahko ena ali druga stran vpokliče v primeru vojne. To je info, za kerega sem skor 100%, ostalo pa naj kaki pravniki dodajo...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Vanich ::

Novica na B92:

Uskoro nov zakon o državljanstvu | 17:18 | Izvor: B92

Beograd -- Poslanici Skupštine Srbije uskoro će raspravljati o Predlogu zakona o državljanstvu kojim se olakšava njegovo dobijanje.

Minsitar za dijasporu Vojislav Vukčević, koji je i sam radio na Predlogu zakona o državljanstvu, kaže da se odredbe za lakše i brže dobijanje državljanstva prvenstveno odnose dijasporu, ali i sve one koji imaju srpsko poreklo ili poreklo naroda koje živi na na prostoru Srbije.

Procenjuje se da u rasejanju ima između tri i četiri miliona Srba, a da će svima koji nemaju državljanstvo Rebulike Srbije i te kako značiti da ga dobiju u roku od mesec dva, kaže Vukčević: "I svi Srbi, koji su rođeni u nekoj od republika bivše SFRJ i u bilo kojoj državi, a nemaju državljanstvo Republike Srbije, dok se ovaj zakon ne donese, smatraju se strancima. To boli, to se jako mnogo spominje".

Poznati reditelj dečijih televizijiskih emisija Timoti Džon Bajford, koji već 33 godine živi u Beogradu, tek je nedavno dobio državljanstvo i to zahvaljujući intervenciji predsednika Srbije Borisa Tadića. Do pre mesec dana Timoti Bajford je u Srbiji imao privremeni boravak, a pokušaji da u ranijim Jugoslavijama dobije državljanstvo bili su neuspešni, što zbog komplikovane procedure, što zbog zahteva da se odrekne britanskog pasoša.

Sada, kada imam taj papir, mogu normalno da ovde živim, kaže Bajford i dodaje: "Prvo, ne moram da stanem u red sa svim studentima i drugim ljiudima koji su ovde privremeno, da dobijem privremeni boravak. Ove godine se desilo slučajno da sam kasnio tri dana sa molbom za privremeni boravak i oni su mi pretili sudom. Trideset tri godine ovde živim i radim i hoće da mi sude zato što sam kasnio tri dana sa molbom. Više se ne maltretiram, imam ličnu kartu i pasoš i živim kao svi ostali, nisam više stranac. To mnogo znači".

Stranci koji su prijavljeni da najmanje tri godine žive u Srbiji, uz pismenu izjavu da Srbiju smatraju svojom zemljomu, mogu da MUP-u upute zahtev da dobijanje državljanstva Republike Srbije, kaže minisitar Vukčević: "Stranci su svi, i Kinezi i Finci i Laponci, svako ko nije potomak srpskih predaka ili predaka koji pripadaju jednom od naroda koji žive na teritoriji Srbije. Kada prođe rok od tri godine, ukoliko njihove životne prilike i želje budu takve da postanu državljni Republike Srbije, oni će moći da podnesu zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova, da steknu državljanstvo", kazao je Vukčević.

Inače, državljanstvo se lakše dobija na osnovu braka sa državljaninom ili državljankom RS, dok deca stranaca, rođena u Srbiji, dobijaju državljanstvo po mestu rođenja.

Eden izmed komentarjev na novico:
Sjajno, ali bi bilo lepo da se smanji taksa koja se placaja prilikom podnosenja za dobijanje drzavljanstva u iznosu od USD 1.200 u dinarskoj protivvrednosti, nepovratno.

Bojevnik ::

Vojak(slovenski) ne morš postat če maš dvojno državljanstvo(če se prov spomn)

Brane2 ::

Bom že prebolu. Skrbi me predvsem možnost da/če lahko postaneš recimo YU vojak tudi z dvojnim državljanstvom.... :D


Sicer pa me zanima, kako je z davki. Knjaz Miloš ima baje davek an dobiček od pravnih oseb samo 10%, medtem ko slovenski cesar hoče 25%.

Moja računovodkinja pravi, da so novi zakoni baje zadihtali tovrstne luknje z novimi določili, ki določajo obdavččenje rezidentov in nerezidentov a ne ve če to zajema tudi folk za dvojnim državljanstvom. Saj če mislijo Srbi poenostavit postopek, se nikamor ne mudi.

Bomo lepo prebrali zakone v miru... :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Vanich ::

Sploh ga ne bi smel aretirat.

Opet hapse regrute

Tvrdnja zamenika republičkog tužioca Milana Petkovića da će svaki od 2.000 regruta iz dijaspore, za kojim je izdata poternica zbog izbegavanja vojne obaveze, biti uhapšen čim pređe granicu SCG, obistinila se prekjuče kada je na graničnom prelazu kod Bačke Palanke uhapšen Milan Vrsajkov (34). Problem u ovom slučaju je to što Vrsjakov ima državljanstvo SCG i Slovenije, zbog čega je i pitanje da li je njegovo hapšenje izvedeno po zakonu.

Vrsjakova je oko 17 sati uhapsila vojna policija, a pušten je sedam sati kasnije posle ispitivanja pred istražnim sudijom.

- Sada sam shvatio šta znači sloboda. Prema meni su svi korektno postupali, ali ja sam sedam sati bez razloga bio u pritvoru. Ne znam šta da kažem, sem da poručim vlastima da drugačije postupaju sa mladima - rekao je, po puštanju Vrsajkov, inače muzički umetnik, koji od svoje 17. godine ne živi u Novom Sadu i u SCG.

Interesantno je i da je Vrsjakov u poslednjih šest meseci četiri puta dolazio u Novi Sad i da nije bilo nikakvih problema.

Advokat uhapšenog Vrsjakova Vladimir Beljanski objasnio je da je njegov klijent uhapšen jer je protiv njega bio pokrenut postupak zbog izbegavanja vojne obaveze, uprkos zakonu koji propisuje da dvojni državljani koji prebivalište imaju na teritoriji druge države ne podležu obavezi služenja vojnog roka u SCG.
- Reč je o postupku pokrenutim pred Vojnim sudom u Beogradu, koji je raspisao poternicu za njim - rekao je Beljanski.

Beljanski tvrdi i da je njegov klijent pre polaska na put u Konzulatu SCG u Ljubljani dobio informaciju da neće imati problema pri ulasku u zemlju i da je sličnu potvrdu dobio i iz Generalštaba VSCG.

Brane2 ::

No, no, sem kar vedu kje bi lahko blo s*anje.

Zgleda da imam nos za te stvari... :D
On the journey of life, I chose the psycho path.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

dvojno državljanstvo

Oddelek: Loža
307260 (4805) Bellatrix
»

Najprej so ga izbrisali, nato izgnali, potem je bil ubit (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1138699 (7180) Keyser Soze
»

Kevin Mitnick

Oddelek: Loža
72500 (1949) TeraSonic++
»

V ZG napadli vlak SŽ (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
535854 (4659) Nejc Pintar
»

Zgodovina se ponavlja, naša naivnost pa tudi!

Oddelek: Problemi človeštva
271972 (1531) sivi01

Več podobnih tem