» »

Evropska sredstva in telekom

Evropska sredstva in telekom

detroit ::

Internet v vsako vas je novi moto. Pri nas se postavlja oz. koplje in zakopava cevi za optiko. Zanima me kako se porablja ta sredstva iz EU in kakšna je vloga telekoma. Do naše bajte moramo plačat 250€ za položit cev (baje se računa od 0-250€ za položit cevi) ampak ker poznam telekom in njegovo samo voljno zaračunavanje fiktivnih oz. nepotrebnih stvari (isdn anyone) me samo zanima če ni to samo še nekaj kar se črpa iz sredstev a "telekom" oz. njegovi koncesionarji to gladko malo računajo. Ne gre se za te male pare, gre se to da nočem bit še enkrat nategnjen brez veze. Če so se odločil porabit sredstva tako da gre iz EU sredstev samo za postavitev omrežja do vozlišč potem je nekako logično, če pa ne pa se seveda polni od nekoga žep.

Not a rage thread, just asking;)
Skero

Invictus ::

Preberi si čemu so namenjena evropska sredstva.

Definitivno ne temu da posameznika priklopijo na internet.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

detroit ::

Hja neki sem našel kjer omenjajo 200€ za priklop na hrbtenično omrežje (http://www.mirnapec.si/Upload/PRIDOBLJE...

Sicer pa drug primer, druge cene. No kul, sj pravim nisem jamral samo nočem, da spet nekdo v žep daje kot je to v navadi pri večjih projektih.
Skero

fikus_ ::

Pri meni so nekaj let nazaj delali optiko - OŠO. Do hiše in omarica na hiši je bila njihova stvar. Plačal sem samo optični kabel + montaža od omarice na hiši do priklopa v hiši. Če se prav spomnim je bila cena do 10 m 75€, ker je pa bila razdalja več sem pa plačal okrog 150 €.

Kako je pa sedaj, pa ne vem.

detroit ::

Sedaj je cca 5€ na meter do 250€. Plus omarica 50€. Upam da ne lažem ker moj spomin ni merilo za kakovost dandanes:P
Skero

Invictus ::

To da dobiš optiko za 250 EUR, je še poceni.

Je pač dražja od bakra, ker so tudi meritve, švasanje in konektorji dražji.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Tilen ::

Odvisno je tudi od občine, ki v nekaterih primerih krije ta strošek. Lahko ga plača tudi operater. V točki, ko se nek budget porabi, so vsi nadaljni priklopi plačljivi. Ergo, preveri še pri drugih operaterjih, če kateri v celoti subvencionira tvoj priklop.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Invictus ::

Drugi operaterji praktično ne polagajo več optičnega omrežja. Sploh ne na lastne stroške. Edina širitev gre na račun evropskih sredstev.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

AndrejO ::

detroit je izjavil:

Internet v vsako vas je novi moto. Pri nas se postavlja oz. koplje in zakopava cevi za optiko. Zanima me kako se porablja ta sredstva iz EU in kakšna je vloga telekoma.

Če je govora o projektih pod okriljem "Odprtega širokopasovnega projekta" (OŠO), potem je naročnik občina oziroma skupina občin, če se pri tem projektu povežejo. Sredstva EU so se pridobivala iz t.i. "kohezijskega sklada" preko "nekega" ministrstva. Potankosti o vlogi ministrstva pri prestavljanju papirjev med občino in Brusljem boš verjetno sedaj lahko opazoval pri razčiščevanju zakaj občine ne dobijo EU sredstev za izgradnjo/dokončanje vodovodov.

detroit je izjavil:

Do naše bajte moramo plačat 250€ za položit cev (baje se računa od 0-250€ za položit cevi) ampak ker poznam telekom in njegovo samo voljno zaračunavanje fiktivnih oz. nepotrebnih stvari (isdn anyone) me samo zanima če ni to samo še nekaj kar se črpa iz sredstev a "telekom" oz. njegovi koncesionarji to gladko malo računajo.

Marsikaj si sedaj nametal notri, pa ni čisto jasno kaj se pri tebi dejansko dogaja in kaj ne. Gremo po vrsti.

Če je govora o OŠO, potem imaš 100% subvencioniran priklop na področju belih lis (tam kjer ni alternativ) in možnost delno subvencioniranega priklopa na področju sivih lis. (tam kjer so le omejene alternative). Govora je o širokopasovnem dostopu. Če moraš plačati, to pomeni, da zagotovo nisi na področju, kjer ni alternativnega širokopasvonega dostopa, kar pomeni, da nimaš polne subvencije.

Drugo je vprašanje, kdo je koncesionionar. Koncesijo podeli občina, ker občina (so)financira izgradnjo infrastrukture. Koncesija je pogojena s tem, da mora biti omrežje odprto (torej lahko preko njega dostop ponuja kdorkoli). V postopku javnega razpisa ponudniki se nato izbere najugodnejšega. "Skupina Telekom Slovenije" na teh razpisih običajno sodeluje z družbo GVO d.o.o.

Tretje vprašanje je vprašanje zneska. Zakaj 250 EUR in ne npr. 240 EUR ali 260 EUR. Če je govora o OŠO, potem boš razlog našel na svoji občini, kjer je ta cena bodisi vnaprej določena v razpisnih pogojih, bodisi določena s koncesijsko pogodbo, ki jo je občina podpisala z najboljšim ponudnikom.

detroit je izjavil:

Ne gre se za te male pare, gre se to da nočem bit še enkrat nategnjen brez veze. Če so se odločil porabit sredstva tako da gre iz EU sredstev samo za postavitev omrežja do vozlišč potem je nekako logično, če pa ne pa se seveda polni od nekoga žep.

Noben koncesionar ne bo delal brez profita. So pa OŠO omrežja odprta, kar pomeni, da potem, ko imaš fizično OŠO povezavo, dobiš možnost podpisa pogodbe z različnimi ponudniki. Ergo, to potem ne more biti nek nateg brez veze.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RUNE Rural optika na vašem naslovu (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Omrežja in internet
1116211096 (2767) starfotr
»

Gradnje optike, VDSL central.... (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Omrežja in internet
30660013 (26072) Lonsarg
»

Bliža se konec dragih klicev od doma v EU

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
287506 (5181) Daniel
»

Evropski načrt hitrih povezav se je sfižil

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4411556 (8362) Invictus
»

optika do hiše

Oddelek: Omrežja in internet
269925 (8191) Bakunin

Več podobnih tem