» »

AMD Phenom- uporabne informacije: CPUji, plošče, BIOSi, izkušnje- držite se teme, prosim !

AMD Phenom- uporabne informacije: CPUji, plošče, BIOSi, izkušnje- držite se teme, prosim !

««
7 / 22
»»

jest10 ::

Uau ej, pol pa še Q6600 znižaš napetost in frekvenco in si na 60W in manj.

PrimozR ::

kak ste blond glede tega TDP vsi...

če maš model z 140w tdp npr 9950 be in mu znižaš naptost in frekvenco ( steping pa je enak ) potem si na 95w in manj takoj
dobiš ven 9550 ali celo 9350e.
obratno je pri navitju.

sem pa sam fural x3 8450 na 300w napajanju dobro grafo in navit na 2400 mhz in delal bp. torej rabi zelo malo.

TDP je tremal design power - govori o neke vrstte max porabi za katero je predviden cpu.

V 300W MOČNO dvomim. A64 3000+ se je na crap 300 oz. 350 W napajalniku prižgal ravno za pol obrata ventov. Skupaj s 512 MB RAMa, 6600 GT, 2 optilnama enotama in enim diskom.razen druge plate in procesorja (865 in P4 2,6 GHz) je bilo prej vse enako, delalo BP. Takrat sme kupil Tagana 420 ki dela super še danes.

x45 ::

x3 8450 @ 2400 mhz, 2 gb DDR2 666, CD rom, disk sata 250 gb in 7600 GT 256 MB.
plošča Ga 780g,
300w nek kitajski napajalnik skor no name
Zadeva je super varčna ...

Stra ::

Phenomi so žal daleč od tega, da bi bili varčni ...

http://arstechnica.com/reviews/hardware...

... kar je verjetno tudi primarni razlog, da si jaz nisem omislil enega. Škoda, upam da se z Denebom & co. obetajo manj ... energetsko potratni časi. ;)

ja mal si površn Stra... če qxxxx ju dodaš še memory controler ki je pr amd ju vštet ugotoviš da porabi več.

jas pa mam ta test:

quad 9500x4 65 nm žre v idlu manj od intela 45 nm dual core. to je pa sramota za intel:

http://www.hothardware.com/Articles/Int...

BuBBle.D ::

Bravo X45! Vsak potencialni kupec Phenoma komaj čaka, da bo znižal frekvenco in napetost procesorja. :\
Mulc.
|MSI MPG Z690 EDGE|Intel Core I7-13700K|64GB Viper Steel 3600Mhz|
|Zotac Trinity 3090 OC|EK-Nucleus AIO CR360 Lux D-RGB|
|ASUS TUF Gaming GT501|Corsair AX1200W|Samsung Odyssey G7 32"|

Aja, nisem vedel da AMD procesorji porabijo po 190, Intel pa po 170 W. Sem vedno mislil da so TDPji tam okrog 100 W, poraba pa se meri za celoten sistem v idle in ob obremenjenem sistemu. Zanimivo vseeno. Prav tako je zanimivo da 200 W energije zmore ohladiti majhen aluminijast blokec z rebrci in ventilatorčkom.

krho ::

Hm zanimivo... Nekako bolj anandu verjamem. klik

Pa preden x45 začne nabijat. Moj zadnji Intel v desktop mašini je bil Celeron 433.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

• spremenil: krho ()

Anad je intelov, sicer jih je večina, ampak anad sploh.
Je pa res da pr AMD ju lahk zmeriš slabo porabo z nedodelanim sistemom( ploščo ) ki pač overvolta po nepotrebnem, al pa potraten čipset, dodelana plošča ki omogoča vse varčevalne funkcije pa je zelo vrčna.

Po tvoje je itak čist vsaka stran Intelova razen kake zakotne strani, ki ima dejanskor ezultate v prid AMDja. Tebe se pač ne upošteva.

PaX_MaN ::

Ali obstaja - in kje, če sploh, bi se jo dobilo v kokoški - kakšna plošča z 780G, ki bi imela 8 SATA priključkov in ne bila bistveno dražja od Gigabyte GA-G33-DS3R?
Saj, bi vzel Intela, a mi GMA3100 ni pri srcu radi porabe.

Po tvoje je itak čist vsaka stran Intelova razen kake zakotne strani, ki ima dejanskor ezultate v prid AMDja. Tebe se pač ne upošteva.

vsaka staran ki testira intele na Dražji dosti platformi ( DDR3 pa plošče tud dražje praviloma, cpu itak ), po vrhu še na visti - kjer ni gor patcha za X3 ( delata samo dva jedra ) je totalno pristranska, in tu mam v celoti prav.

Verjetno kake kuverte pomagajo da tako testirajo pa še kaj priredijo.
IN Potem pridejo do nekih čudnih sklepov ....

Ali obstaja - in kje, če sploh, bi se jo dobilo v kokoški - kakšna plošča z 780G, ki bi imela 8 SATA priključkov in ne bila bistveno dražja od Gigabyte GA-G33-DS3R?
Saj, bi vzel Intela, a mi GMA3100 ni pri srcu radi porabe.

780g jih ima 6. 2 ali več dodaš s pci krtico. zakaj pa rabiš 8 ???

Gma 3100 je nekaj razredov slabši ... pa cpu ti zabaše pr kakem Blu ray filmu v celoti.

M-XXXX ::

vsaka staran ki testira intele na Dražji dosti platformi ( DDR3 pa plošče tud dražje praviloma, cpu itak ), po vrhu še na visti - kjer ni gor patcha za X3 ( delata samo dva jedra ) je totalno pristranska, in tu mam v celoti prav.

DDR3 plate so le nekaj € dražje, prinesejo pa skoraj nič (samo tega zgleda nisi spodoben dojet)
Če bi delala samo 2 jedra BI BIL PROCESOR IDENTIČEN DUAL CORU, kar pa ni tako da dvoja trditev odpade!

pa cpu ti zabaše pr kakem Blu ray filmu v celoti.

Le kako to da tega še nisem nikoli opazil? Razen če šteješ 10% zasedenost zabasanost:D

Zdaj pa ena zlobna: Ni to AMD da bi že bluray film, zabasal procesor:D

še testi :
Intel v primeru integrirane grafike nima kaj iskat z novim G45 in z 4x dražjim cpu jem ( qx9770 = 1250 eur v slo) proti 790gx oz 780g ( sideport mem disabled ):

http://my.ocworkbench.com/2008/gigabyte...

G33 in G35 pa sta še slabša.

Saj ne da bi bil malo defekten (ti seveda) sam kako sploh lahko primerjaš top navijalski CPU z odklenjenim multiplayerjem?
Primerjaj z Q6600, ki je cenejši ter hitrejši... Aja to pa ne boš ker s tem nebi mogel zavajati folka:D

Sicer pa kaj ima sploh CPU veze v tem testu? Nima nobenega vpliva na FPSje, saj je v obeh primerih cokla švoh GPU.

si se že dovolj osmešil, maš peskovnik pa tam idi s takimi...

"pogovor" s tabo, mi je pa zmeraj v užitek. Prav lepo se nasmejem, vsakič kašno večjo bedarijo izjaviš:D Vendar smo zelo izplavali iz teme...

trnvpeti ::

pa se kako ima jest10 prav
pa ne rabis ga v peskovnik posiljat, zna dobro prebrati test
ti si pa enostavno zavajal :)

huelz ::

Eh, tud ta tema gre spet v tri krasne ...
6500BE, kuma, dvojedrni phenom, whatever it is, bo sele baje v Q1 2009. AMD si kar sam lepo koplje jamo, ce res misli izdat svoje nove proce po novem letu.
Mislim, da bi AMD imel vec uspeha, ce bi zacel prodajat Intla ...:))

DJ MartiNi ::

Ahh...ne vem no kaj naj rečem. AMD se zopet igra z ognjem. Tale delay 6500+ ni nič dobrega za AMD.

Še ena zanimivost glede plat z SB750: ASUS in še nekaj ostalih proizvajalcev se je odločilo, da bo velik delež pošilk prekinilo in jih bodo dali naprej šele, ko bodo zadeve stestirali z 45nm čipi.

Celoten post iz AMDjevega foruma uporabnika Kab:

Asus and many other manufacturers pulled their motherboard shipments since 10 - 13th September to keep them until 45nm validations are mostly complete. That's the reason for all the delays. They stop shipped and blocked sale of all of the early stock so only a few early launch countries had them leak through to sale. In the regions that did have them on selling, volume supply to distributors and launch partners was continued but in the regions that had them blocked, either they were all recalled if aggregated to surmount a few or only the stock the distributors had possession of was recalled and barred from sale until further notice. Some distributors went against these motherboard firms due to customer promises and reputation so actually sold the few early shipments they had.
Two weeks ago there was a decision to retail these motherboards in the stop ship regions and I have authoritative word directly from engineers and marketing teams from three manufacturers to our parent institute that we should've had them by 2 weeks now, but that shipment schedule was obviously blocked before the products left the shipment warehouses. That meant they were withheld (delayed) without further notice to distributors -- who are at the top of the retail supply chain in any nation. UK and most of Europe belong to the latter mentioned barred regions. Late October/early November (near 45nm period) is what I'd estimate now for most of them leaking through because distributors have no details at all as of yet which they tell me is not the norm if there are plans for a product coming within the following fortnight (they are estimating) and to be very honest, the motherboard manufacturers and especially Asus, will just outright lie to cover up this planned delay of theirs. Foxconn is another manufacturer doing this.
Ryzen 7 7700/ASRock B650 LiveMixer/2x16GB G.Skill Ripjaws S5 5200/RX 5700 XT
Ryzen 3 4100/ASRock B550 PG Velocita/2x16GB SP XPOWER Zenith RGB 3200/R9 270X
Phenom II X3 720BE/Foxconn A7DA-S/2x2GB Mushkin PC2-6400/HD 3300

swamigi ::

Tale x45 samo laže.Sem opazil na ST-u da kjer koli je tema o procesorjih je že zraven X45 z svojimi zavajanji
Mogoče je pa na plačilni listi AMD-ja,da dela takšno propagando:D
Ampak problem je v tem,da s takšnimi komentarji zgublja kredibilnost.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: swamigi ()

trnvpeti ::

na placilni listi ni
zavajanje na ST, kjer nima nobene koristi?! hm?!
pa se tko ocitno zavajanje,je zgubil vse pike
prej je vsaj bil navdusenec nad amdjem, kar ni nic narobe

Q1 za 65 nm X2 K10??? Ne hvala.

"K10-based Athlon X2 just around the corner, the X2 6500. This is a dual-core 2.3GHz @65nm part with 2x512KB of L2 cache, 2MB L3 cache, an integrated DDR2 memory controller and a 95W TDP "
Zgleda ,da bo tale procesor kr požrešen.
95W je za dvojedrni procesor absolutno preveč

Swamigi, tebi bi dal max. 12 let. Sploh nisi nič pametnega napisal, pljuvaš po AMD ju v vsaki temi.
nobenega argumenta nimaš, imaš pa najbolj butaste komentarje na celem forumu ker nič ne veš.:D

Verjetno si intel fan, tula v tej temi takoh suckerjev ne rabimo. Idi v peskovnik z M-xxx om pa še parimi pa ne blati te teme.

Malo si poglej kaj je TDP, kaj je imc kdo ma kaj združeno, pa počakaj na merive porabe.

AMD ima quada z najnižjim TDP jem 9150e in najnižjo porabo.

Deneb pa sploh izstopa s rekordno nisko porabo - sem že limal linke - za monolitni quad pa sploh.

Brane2 ::

Držite se teme. Za neumnosti in različne izpade ste si rezervirali "AMD Phenom"... ;(
On the journey of life, I chose the psycho path.

Kaj se nisi šel igrat z avteki in barbikami :D:D
Mislim ljudje znajo brat in imajo svoje možgane tko,da se ve kdo zavaja....

http://www.hardwarezone.com/articles/vi...
no v idu porabi 122 W kar sploh ni malo,v loadu pa 163W

Da pa o performancu sploh ne govorimo :D

Performance per Watt Comparison
The new Phenom entrants have better performance-per-watt standings than the higher-end Phenom processors, but they pale against the figures obtained on the Intel contingent. Higher overall performance and better performance-per-watt go to the Core 2 Duo processors and if you step out to compare the Penryn processors that are in a higher priced bracket, they can obtain performance-per-watt figures similar to the Core 2 Duo series and have higher overall performance yet.

Tko da X45 spet zavajaš in prodajaš buče--idi raje na tržnico:D:D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: swamigi ()

9550 X4: 110 w cel sistem

FalconFly schrieb am 12.04.2008

Die CPU arbeitet hier nun seit einigen Tagen und ich bin sehr positiv ueberrascht. Default Vcore liegt bei 1.200V, zumindest mein Exemplar blieb aber selbst bei 1.075V noch Prime-Stable (!). Das haette ich definitiv nicht erwartet. Aktuell betreibe ich die CPU bei 1.100V in einem auf Stromsparen ausgelegten System (64bit Linux, AM2 AMD 480X Chipsatz, PCI Grafik, 2.5" HD), der Gesamtverbraucht liegt bei maximal 110W unter voller CPU-Last auf allen 4 Kernen - deutlich weniger als ich aufgrund der TDP befuerchtet hatte. Einziger kleiner Kritikpunkt : Der Boxed Cooler ist zwar ausreichend, haette aber durchaus etwas grosszuegiger Dimensioniert sein koennen - waehrend z.B. die letzten Athlon64 X2 Boxed Cooler fuer den Standard-Betrieb vollkommen ausreichten, scheint sich hier etwas der Sparzwang niedergeschlagen zu haben. Ein Blick auf etwas leistungsfaehigere Cooler lohnt nun wieder (mit dem Boxed Cooler und Standard Vcore erreichte mein 9550 unter Last knapp 55 Grad, fuer den Sommer bleiben da nicht mehr viel Reserven) Alles in allem liefert AMD mit dem B3 Stepping endlich den Phenom, wie er von Anfang an sein sollte und ist eine bedenkenlose Empfehlung wert. Relevante Leistungsverluste durch den Einsatz in einem vergleichsweise alten AM2-Board konnte ich keine ausmachen, die Limitierung auf DDR2-800 und 1GHz HT-Link ist leicht zu verschmerzen, die CPU selbst arbeitet ungehindert mit vollem Takt, ebenso die integrierte Northbridge und der L3 Cache (1800MHz). Ambitionierte Spieler greifen aktuell trotz der guten Leistung aber dennoch besser zu einem hoeher getakteten Dual Core, denn 4 Kerne wollen erstmal ausgelastet werden - nur dann kann die Phenom-Architektur aufgrund ihrer hervorragenden Skalierung wirklich punkten...

Swamigi res ti tepček.. :D

I...l must have a bigg ass to ave so manay suckers looking out of it.

tule pa intel popolnoma pogori x4 9500 v idle manj kot e7200 45nm - dual core:

v idle je razlika 5W v prid 9550.V polnem loadu pa 45W v prid E7200

Ej X45 kaj pa performance tuki je 9550 zelo zelo zadaj:D
http://hothardware.com/Articles/Intel-C...

Tak fantek zdaj se pa poj igrat z barbikami

in če primerjaš 4 jedra in obnakrat 65 nm dobiš kaj?

intel kuri v idlu 23 w več kar je dosti, v burn tudi 23w več.

takšnih primerjav pa res ne moreš delat LOL

PaX_MaN ::

in če primerjaš 4 jedra in obnakrat 65 nm dobiš kaj?

Potem primerjaj vsaj procesorja, s primerno podobnimi karakteristikami.
Recimo, Core 2 Quad 6600 in Phenom X4 9750.
Tule pravijo, da je med njima vsaj 20W razlike, v prid Intelovemu modelu.

gruntfürmich ::

Kaj se nisi šel igrat z avteki in barbikami :D:D
Mislim ljudje znajo brat in imajo svoje možgane tko,da se ve kdo zavaja....

no v idu porabi 122 W kar sploh ni malo,v loadu pa 163W

Da pa o performancu sploh ne govorimo :D

Performance per Watt Comparison
The new Phenom entrants have better performance-per-watt standings than the higher-end Phenom processors, but they pale against the figures obtained on the Intel contingent. Higher overall performance and better performance-per-watt go to the Core 2 Duo processors and if you step out to compare the Penryn processors that are in a higher priced bracket, they can obtain performance-per-watt figures similar to the Core 2 Duo series and have higher overall performance yet.

Tko da X45 spet zavajaš in prodajaš buče--idi raje na tržnico:D:D

LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL
najneumnejša primerjava za domače mlinčke je pa definitivno Performance / Watt!!! samo froci lahko s tem težijo. meni se pravzaprav dobro zdi da imam zdaj pozimi požrešen procesor:)
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Sem ravnokar precvikal 12V vejo za napajanje CPuja, dal gor amper-meter in voltmeter in dobil naslednje približne rezultate:

sistem:

Gentoo Linux 64-bit
kernel-2.6.27_rc7
power policy: On demand ( powernow-k8 ta star SW od K-8 za štimanje CPUja: samo dve frekvenci- 1,25GHz in 2,5GHz)
CPU: Phenom 9850

Idle v terminalu - login: 11,77V , 1,88A @ 1,25GHz ( =22,12W)
idle v GNOME pri naloženem desktopu: 11,46V , 2.5A @ 2.5GHz (=28,65W)
lahka uporaba: 11,4V , 3-3.5A @ 2,5GHz ( < 40W)
full obremenitev ( težko compilanje na vseh jedrih) max: 8.8V , 12.5A @2.5GHz (= 110W)

Pri obremenitvi se mi jje napetost sesedla, ker je bil ampermeter cheap china crap in je imel tanke žice, ki so se segrele.
Takrat je tudi napetost toliko padla, da je nekaj v plati resetiralo CPU in se je igra končala.

Treba je vzeti tudi v ozir, da je izmerjena poraba ocenjena PRED VRMjem v plati in da CPU najbrž porebi še nekaj malega manj.
TUdi inštrumenti niso ravno state of the art in nimajo "true RMS", vendar so za oceno IMHO povsem dobri.

cool brane. Tole štima nekje za 9850 BE. ker so v primerjavi z Denebom to zmerli. Deneb pa je mel samo 57 watow porabe na full load in 2300 mhz.

Saj pravim, zelo v redu. Pa še to je s tastarim K-8 powernowom, ki najnaprednejših štosev sploh še nima.

Phenom gre IIRC dol do 800MHz in lahko štela clk v 200 MHz korakih.

Alen101 ::

En zanimiv test phenoma 9950 BE. Zanimiva je poraba procesorja (stock),ki je pri idle veliko manjsa od intelovega konkurenta Q6600.

stran na www.guru3d.com

tako pa zgleda zadnji AMD jev CPU v kombinaciji s pravo ploščo, deneb pa bo še krepko boljši. Test je bolj fer ker so rami enaki ( DDR2 ).

Phenom 9950 BE zmaga tudi v večni testov in zanimiv sklep, ki pove veliko kdo nudi največ za denar:

AMD Phenom X4 9950 BE processor tested

The Verdict
Alright, let me start off with the pricing, the processor as tested today will cost you roughly 170 USD in e-tail at this very moment. Guys, for a quad-core processor that's just extremely good value. In most scenarios this processor is definitely faster compared to a Core 2 Quad Q6600, and Intel knows it as they recently adapted their pricing strategy to match this product. Intel however already moved on towards the Penryn based quad-cores, and though we still need to test it, the Intel Core 2 Quad Q9300 Quad Core Processor is likely a better match to this processor, yet sells for ~ 250 USD. So value wise... this processor wins.

Razlika zaradi DDR2/3 je v končni fazi manj kot 10 W.

stran na www.guru3d.com

Idle je tle definitivno super. Ampak ali bom med idlanjem idlal ali bom BOINCal (or whatever)?

Moram reči, da mi je ta test, ko sem ga pred parimi dnevi uzrl spet potisnil misli v smeri nakupa Phenoma. Čeprav se mi zdi, da bom bolje storil, če počakam na rezultate Shanghaia in potem ubodem enega Deneba... Hm, odločitve, odločitve...

DJ MartiNi ::

Sem se odločil, da bom Phenoma probal naviti še na ASUS M2N-SLI dlx plati (torej AM2) in prišel do sledečega zaključka: trenutno ga poganjam pri 10,5 x 250MHz = 2625MHz stabilno. Sem poizkusil dvignit na 260MHz pa ni šlo (zmrzoval je še preden je prišel v WinXP). Težava je NB Frequency. Ta privzeto na X3 8450 znaša 1800MHz. Trenutno imam na 2250MHz in stvar deluje. Če še dvigam pa nastanejo težave. Množilnika od NB pa žal na M2N-SLI dlx ne morem spreminjat, tako kot sem to počel na AM2+ platah, ker omenjene funcije sploh ni v BIOSu. Torej je tu po vsej verjetnosti omejitev NB Frequency in ne procesor sam.

V takem primeru pa človeku zelo prav pride Black Edition procesor. Npr.: X3 8750 BE, X4 9850 BE ter X4 9950 BE.
Ryzen 7 7700/ASRock B650 LiveMixer/2x16GB G.Skill Ripjaws S5 5200/RX 5700 XT
Ryzen 3 4100/ASRock B550 PG Velocita/2x16GB SP XPOWER Zenith RGB 3200/R9 270X
Phenom II X3 720BE/Foxconn A7DA-S/2x2GB Mushkin PC2-6400/HD 3300

Se pravi če imaš nesrečo pri izbiri in dobiš procesor, ki je zelo občutljiv glede frekvence NBja ne prideš nikamor na starejših platah. Zgleda moja M2N-SLI deluxe ne bo videla Phenoma.

gruntfürmich ::

Se pravi če imaš nesrečo pri izbiri in dobiš procesor, ki je zelo občutljiv glede frekvence NBja ne prideš nikamor na starejših platah. Zgleda moja M2N-SLI deluxe ne bo videla Phenoma.

pa sj brezveze... jst mam isto plato pa se mi zdi tut brezveze gor tiščat novega phenoma. si bova rajši ubodla nove plate pa bo!:D
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Phenoma so že testirali ( takoj ob izidu na eni asuski AM2 ), sicer 590 sli in se je doboro obnesel že takrat.

Če NB gre na x2 6400+ na 3200 mhz, bi na phenomu lahko delal načeloma tud tko visoko, kar tudi gre saj je rekord navitja dobrih 4000 mhz.

Phenoma so že testirali ( takoj ob izidu na eni asuski AM2 ), sicer 590 sli in se je doboro obnesel že takrat.

Če NB gre na x2 6400+ na 3200 mhz, bi na phenomu lahko delal načeloma tud tko visoko, kar tudi gre saj je rekord navitja dobrih 4000 mhz.

Tako kot si takoj na začetku bluzil da gredo pa ja vsi na 3700 stable (aja še do zdaj ga nisem videl...)

Prodal, zdajle E8600 gonim;) (pozabljaš da Intel v primerjavi z AMD ne crkuje....)

http://valid.x86-secret.com/show_oc.php...

http://valid.x86-secret.com/show_oc.php...

5.7GHz?! U, pivška Marjeta! Svaka čast! :))

8. okt je bil menda datum izida parih X3 in X2, če se ne motim? Ve mogoče kdo, če se je uraden izid zgodil al je bilo kaj prestavljeno?

A se ti ne zdi, da je med X2 in Phenomi kar opazna razlika? Prvi phenomi niso prenesli niti 210MHz "FSB"ja(FSB je v navednicah, da se ne boš spet zapičil v to)
««
7 / 22
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD Phenom II Uporabne informacije, izkušnje, testi, navijanje, plošče ..... (strani: 1 2 3 499 100 101 102 )

Oddelek: Strojna oprema
5088264810 (97472) x45
»

intel nehalem ali amd phenom

Oddelek: Kaj kupiti
151428 (1015) LordTado
»

AMD Phenom (strani: 1 2 3 424 25 26 27 )

133257003 (32461) Brane2
»

High-End računalnik (naveza amd/ati)!!! (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
867129 (5181) Vuli
»

Kdaj pridejo phenomi X4 9x50? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

25313649 (9866) gruntfürmich

Več podobnih tem