Forum » Strojna oprema » AMD Phenom- uporabne informacije: CPUji, plošče, BIOSi, izkušnje- držite se teme, prosim !
AMD Phenom- uporabne informacije: CPUji, plošče, BIOSi, izkušnje- držite se teme, prosim !
x45 ::
AM3 - novička iz fudzile
AMD to sample AM3 next month
Production of DDR3 chips in 2009
AMD plans to sample its AM3 enabled chips by October time. They are expected as we speak but just as every CPU related product from AMD, these plans have been sort of delayed.
Deneb has a combo memory controller so every chip should support DDR2 and DDR3 but at this early stage, we understand that we will see different versions of the chip - one supporting AM2 and another AM3. Its a bit fuzzy how AMD plans to do that but we know you will need the latest 790GX and 790FX+SB750 boards to make them running.
The production and sales of DDR3 Deneb will start in Q1 2009 initially at some modest speeds and at some higher speeds later, and with Nehalem's DDR3 market boost AMD will jump at the right time to get some optimal pricing for the DDR3 memory.
There is still no word of Propus the L3 cashless version of Deneb but its likely that this baby will come in late Q1 if not even Q2 2009.
AMD to sample AM3 next month
Production of DDR3 chips in 2009
AMD plans to sample its AM3 enabled chips by October time. They are expected as we speak but just as every CPU related product from AMD, these plans have been sort of delayed.
Deneb has a combo memory controller so every chip should support DDR2 and DDR3 but at this early stage, we understand that we will see different versions of the chip - one supporting AM2 and another AM3. Its a bit fuzzy how AMD plans to do that but we know you will need the latest 790GX and 790FX+SB750 boards to make them running.
The production and sales of DDR3 Deneb will start in Q1 2009 initially at some modest speeds and at some higher speeds later, and with Nehalem's DDR3 market boost AMD will jump at the right time to get some optimal pricing for the DDR3 memory.
There is still no word of Propus the L3 cashless version of Deneb but its likely that this baby will come in late Q1 if not even Q2 2009.
M-XXXX ::
we know you will need the latest 790GX and 790FX+SB750 boards to make them running.
AMD does it again- toliko o kompatibilnosti novih procesorjev s starimi matičnimi!
m-xxxx
glej tukaj imaš nov peskovnik zate , bo dovolj zanimiv.
INTEL - manipulacije, monoplistično obnašanje, onemogočanje konkurence
glej tukaj imaš nov peskovnik zate , bo dovolj zanimiv.
INTEL - manipulacije, monoplistično obnašanje, onemogočanje konkurence
Moj post je popolnoma utemeljen in v skladu teme... Vsi zagovarjate AMD kako je kompatibilen, ampak tega nikjer ni videti...
Brane2 ::
Kar je v bistvu res.
Ubodel sem si MSIjko z 780V+SB700 par mesecev nazaj in za Deneba bo neuporabna...
Ubodel sem si MSIjko z 780V+SB700 par mesecev nazaj in za Deneba bo neuporabna...
On the journey of life, I chose the psycho path.
Ma dajte no... ko je intel izdal 45 nm CPU je je blo rečeno da boš rabil P35 al noivejši čipset in potem se je zgodil tud kak starejši čipset ki fura 45 nm.
Jasno da bodo tud starješi čipseti delali s tem, samo da se to še ne ve zdaj. Pa amd je od K8 naprej bistveno manj problematičen glede čipsetov ker so manj zahtevni kot tista jajca na FSB ju pr ( zdaj ža lahko rečem ) ostarelem 775, ki ma mem controler v čipsetu.
Jasno da bodo tud starješi čipseti delali s tem, samo da se to še ne ve zdaj. Pa amd je od K8 naprej bistveno manj problematičen glede čipsetov ker so manj zahtevni kot tista jajca na FSB ju pr ( zdaj ža lahko rečem ) ostarelem 775, ki ma mem controler v čipsetu.
Ma dajte no... ko je intel izdal 45 nm CPU je je blo rečeno da boš rabil P35 al noivejši čipset in potem se je zgodil tud kak starejši čipset ki fura 45 nm.
Nekaj je če rečejo da ne bo delalo pa potem dela- pozitivna zadeva
Nekaj pa je če rečejo da bo delalo pa ne dela- NEGATIVNA ZADEVA.
Ni kaj lepe primerjave imaš...
Intel me ne zanima kaj dosti, sploh v tej temi ne. In sploh pa ne, ker ga nimam, razen v prenosniku, kijer pa dela povsem O.K.
Zanima pa me, če nek proizvajalec tako krši svoje obljube.
Če bi blo po AMDjevih željah, rabim še eno plato za Deneb, takoj ko jim pa rata nardit pošten AM3 CPU, pa seveda še eno.
Kolk plat je že to ?
1. Foxconn AM2 z nF570SLI
2. GIGABYTE GAMA-CRAP-DS5, ki s 9850 ne dela
3. MSI K92GM-FIH 780v+SB700
4. nekaj v stilu A7DA-S za Deneb AM2+
5. Nekaj z NextGen čipsetom (SB8xx) za pošten bodoči AM3 proc
Še pomnite obljube, tovariši ? Po njih se mi ne bi bilo treba nikoli premakniti s točke 1...
Saj ne pravim, da je Phenom slab. Le da ga je treba vzeti ali ne vzeti izrecno glede na to, kaj je na mizi danes, brez obljub o bodoči kopatibilnosti, ker te pri AMDju ne veljajo NIČ.
Pa še to na mizi je treba pošteno preveriti, če dela tako kot obljubljajo (ACC recimo).
To gre bolj po sistemu "videno-kupljeno. Kupca z reklamacijami naprošamo da odje*e."
Tako kot so stvari videti sedaj, so še najbolj zanimivi obstoječi poceni Phenomi na poceni platah...
Brane ti si res pravi intelaš .
Če bi si kupu Gigabyte 570 Sli ali ASus M2n 570 sli deluxe, gor delajo vsi phenomi razen 9950. in bi bil na točki 1.
Ti pa maš nek levi foxconn ( ki se šele sedaj vzpenja )
za to ni kriv AMD.
Če bi si kupu Gigabyte 570 Sli ali ASus M2n 570 sli deluxe, gor delajo vsi phenomi razen 9950. in bi bil na točki 1.
za to ni kriv AMD.
1. Foxconn je eno od IIRC treh svetovno največjih imen za proizvodnjo ektronike.
Tebi je neznan, ker je masa njihovih zadev pod drugimi imeni, tipično pod HPjevim Intlovim in podobnimi imeni.
2. Omenjeno gigabytko so mi svetovali tu in po drugih forumih. Nisem je kupil na pamet.
3. Da ni kriv AMD? Če bi šlo za enega proizvajalca, ne rečem. Ampak jaz sem jih zamenjal kar nekaj, poleg tega pa si lahko preostanek tudi sam ogledaš.
Intlove ponudbe je veliko več, čeprav so mnogi očitno sklenili deal z AMDjem.
Zakaj je temu tako ? Hja, ker se tipm razvoj AMD plat bistveno manj splača, očitno. Phenom ni ravno še zaživel, tako so plate manj iskane, AMDjevi zajebi pa proizvajalcem bistveno dvigajo stroške porizvodnje. Vsake pol ure sprememba specifikacij, nov južni ali severni most itd.
Tebi je neznan, ker je masa njihovih zadev pod drugimi imeni, tipično pod HPjevim Intlovim in podobnimi imeni.
2. Omenjeno gigabytko so mi svetovali tu in po drugih forumih. Nisem je kupil na pamet.
3. Da ni kriv AMD? Če bi šlo za enega proizvajalca, ne rečem. Ampak jaz sem jih zamenjal kar nekaj, poleg tega pa si lahko preostanek tudi sam ogledaš.
Intlove ponudbe je veliko več, čeprav so mnogi očitno sklenili deal z AMDjem.
Zakaj je temu tako ? Hja, ker se tipm razvoj AMD plat bistveno manj splača, očitno. Phenom ni ravno še zaživel, tako so plate manj iskane, AMDjevi zajebi pa proizvajalcem bistveno dvigajo stroške porizvodnje. Vsake pol ure sprememba specifikacij, nov južni ali severni most itd.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Brane2 ()
PrimozR ::
Brane ti si res pravi intelaš .
za to ni kriv AMD.
Ti. Nisi. Resen.
EDIT: nisi resen z Intelašom (Brane je edini, ki Phenoma sploh ima, je sploh še kdo zraven?), z levim Foxconnom (kot je rekel brane, sanja se ti ne, kot itak vedno - primer Foxconnovih proizvodov so socketi, sploh LGA, za pinske ne vem, potem razni PCIe, PCI in podobni sloti, SATA porti, sama taka plastika, itak je pa DAAAAAAALEEEEEEEČ največji proizvajalec OEM plošč inr azne elektronike. Firma je neznana prav zaradi OEM biznisa, saj so na retail trg stopili šele nedavno nazaj). Ajd, AMD recimo da ni kriv za manjek BIOSev neposredno, je pa ZELO kriv posredno, zaradi stalnih menjav in pdoobno. Proizvajalci se tega anveličajo. Kaj bi ti raje, ene gume za 5 avtomobilov (ki bi delovale enako dobro ves čas) oz. vsak teden nove gume? Vzamem prvo izbiro (slaba primerjava, ker se gume obrabijo, postarajo, imaš različne dimenzije, itd. itd. - vzemimo torej pogoje, kjer se ne starajo in obrabljajo).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PrimozR ()
ti tud ne pa brane, še z rokemu jem pa MU DOKAŽEM DA BLUZI: če bi mel asusko 570 sli ali gygabyte 570 sli bi bil pri točki 1 še vedno. možno da bodo tudi 45 nm phenomi gor delali.
Seveda je še mnogo plošč ne samo te dve, ki temu ustrezata - tj točki ena.
Pika.
Pika.
DJ MartiNi ::
To da GigaByte GA-MA790FX-DS5 ne podpira 9850BE je dejstvo. Vprašanje je zakaj je temu tako. Ne vem če je to ravno AMDjeva krivda. Moje mnenje je, da je za to kriv GigaByte sam. Oni so namreč tisti, ki niso izdali ustreznega BIOSa. Pri tem se pa poraja novo vprašanje zakaj miso izdali BIOSa s podporo 9850BE. Plata bi strojno gledano morala biti dovolj dobra, da bi peljala zadevo. Ali GigaByte namensko noče izdat ustreznega BIOSa, ker noče naredit prehude konkurence močnejšemu modelu GA-MA790FX-DQ6, ki je mimogrede opremljena z istim čipsetom, le da ima GA-MA790FX-DQ6 4 PCIe x16 reže, 8+2 faz, ter kar opazno višjo ceno?
Je pa izdaja novega čipseta po mojem mnenju dobra zadeva vse dokler so cene dokaj ugodne. Me pa zelo moti cenovna politika prihajajočih plat. Će samo pogledamo GigaByteovo GA-MA790GP-DS4H. Plata stane cca 140€ ( AGT, MlacoM). Vprašanje če ta moment sploh dela ACC na omenjeni plati. Brane2, ti boš verjetno bolj vedel, kaj točno je Kab rekel, kar se delovanja ACCja na posameznih platah tiče. Na Foxconnovi A7DA-S mislim da ACC dela. Pa po tem reviewu sodeč ACC deluje tudi na DFIjevi plati.
EDIT: P|P|...poleg Braneta2 imam tudi jaz Phenoma in sicer model X3 8450. Prej ko sem še imel GigaByteovo plato GA-MA790X-DS4, sem ga imel navitega iz 2100MHz na 2900MHz. Z sedajšnjo GA-MA790FX-DS5 o tej frekvenci lahko samo sanjam. Mislim, da je težava v tem, da plata težko prebavlja visoke frekvence Bus speed-a. Na DS4 sem imel iz 200MHz na 276MHz. Pri DS5 je pa izgleda že 260MHz rahlo problematičnih. Nekaj dni nazaj se mi PC ni hotel zagnati pri 2733MHz. En dolg pisk, malce sem počakal in se je samodejno nastavil na privzeto frekvenco.
Je pa izdaja novega čipseta po mojem mnenju dobra zadeva vse dokler so cene dokaj ugodne. Me pa zelo moti cenovna politika prihajajočih plat. Će samo pogledamo GigaByteovo GA-MA790GP-DS4H. Plata stane cca 140€ ( AGT, MlacoM). Vprašanje če ta moment sploh dela ACC na omenjeni plati. Brane2, ti boš verjetno bolj vedel, kaj točno je Kab rekel, kar se delovanja ACCja na posameznih platah tiče. Na Foxconnovi A7DA-S mislim da ACC dela. Pa po tem reviewu sodeč ACC deluje tudi na DFIjevi plati.
EDIT: P|P|...poleg Braneta2 imam tudi jaz Phenoma in sicer model X3 8450. Prej ko sem še imel GigaByteovo plato GA-MA790X-DS4, sem ga imel navitega iz 2100MHz na 2900MHz. Z sedajšnjo GA-MA790FX-DS5 o tej frekvenci lahko samo sanjam. Mislim, da je težava v tem, da plata težko prebavlja visoke frekvence Bus speed-a. Na DS4 sem imel iz 200MHz na 276MHz. Pri DS5 je pa izgleda že 260MHz rahlo problematičnih. Nekaj dni nazaj se mi PC ni hotel zagnati pri 2733MHz. En dolg pisk, malce sem počakal in se je samodejno nastavil na privzeto frekvenco.
Ryzen 7 7700/ASRock B650 LiveMixer/2x16GB G.Skill Ripjaws S5 5200/RX 580 8GB
Ryzen 5 5600/ASRock B550 PG Velocita/2x16GB SP XPOWER Zenith 3200/R9 270X 2GB
Phenom II X3 720BE/Foxconn A7DA-S/2x2GB Mushkin PC2-6400/Radeon HD3300
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DJ MartiNi ()
T(he) Boss ::
Jaz imam plato GA-MA790X-DS4 in phenoma 9850, ker pa sem na hitro sestavil in se stvar ne zazene, me zanima, ce je dovolj, da v plato vklopim 4pin in 20 pin konektorje ali je to kaksna izjema, ker je proc 125W ?
DJ Martini seveda, pozabil nate, sori :)
The boss sposodi si PSU, ki iam 24 in 8 pinske priključke da boš videl pri čem si. Mogoče je rano to problem. ne da bi bil SPU prešvoh ampak da plata enostavno ne pusti 20/4 kombinacije.
The boss sposodi si PSU, ki iam 24 in 8 pinske priključke da boš videl pri čem si. Mogoče je rano to problem. ne da bi bil SPU prešvoh ampak da plata enostavno ne pusti 20/4 kombinacije.
P|P| ni problema .
T(he) Boss. Sem imel ravno to plato, nanjo sem imel nekaj časa priklopljen 550W LC Power, ki je imel 24+4 pin kombinacijo in je delalo z 95W X3 8450 brez problema. Možno je da z 20+4 pin sploh ne deluje ali pa da 125W CPU potrebuje 24+8 pin. Najbolje da sam preizkusiš.
T(he) Boss. Sem imel ravno to plato, nanjo sem imel nekaj časa priklopljen 550W LC Power, ki je imel 24+4 pin kombinacijo in je delalo z 95W X3 8450 brez problema. Možno je da z 20+4 pin sploh ne deluje ali pa da 125W CPU potrebuje 24+8 pin. Najbolje da sam preizkusiš.
BuBBle.D ::
glej tukaj imaš nov peskovnik zate , bo dovolj zanimiv
Da te nebi jaz slučajno v pesek zakopal. Si največji carpet muncher na tem forumu.
Ni mi pa jasno zakaj nekaj Brane-ta pluvaš? Je edini v tej temi, ki objektivno gleda stvari.
Sorry za OT, ampak moral sem.
|MSI MPG Z690 EDGE|Intel Core I7-13700K|64GB Viper Steel 3600Mhz|
|Zotac Trinity 3090 OC|EK-Nucleus AIO CR360 Lux D-RGB|
|ASUS TUF Gaming GT501|Corsair AX1200W|Samsung Odyssey G7 32"|
|Zotac Trinity 3090 OC|EK-Nucleus AIO CR360 Lux D-RGB|
|ASUS TUF Gaming GT501|Corsair AX1200W|Samsung Odyssey G7 32"|
rgv45vg4t335 ::
we know you will need the latest 790GX and 790FX+SB750 boards to make them running.
AMD does it again- toliko o kompatibilnosti novih procesorjev s starimi matičnimi!
Hm, ni videti dobro ampak vprašanje če bo tole res čisto držalo. Denebe so že testirali na platah 790FX+SB600. Jaz še vedno upam . Dejansko ne vidim pravega razloga, da bi moral imeti za 45nm nujno SB750. Razen če zvisiš z BIOS update-om, ampak resnejše firme tega po navadi ne počnejo.
Kakorkoli, če bo kdo kupoval to kombinacijo, zaj*** Foxconn. Tole je 100% boljša izbira http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&...
ti tud ne pa brane, še z rokemu jem pa MU DOKAŽEM DA BLUZI: če bi mel asusko 570 sli ali gygabyte 570 sli bi bil pri točki 1 še vedno. možno da bodo tudi 45 nm phenomi gor delali.
1. Si ti VEDEL, da bo to delalo s Phenomom v trenutko, ko tega še ni bilo na trgu ? Kot vidim, sta EDINI dve plati iz GB ponudbe, ki delata s K10. Vsi ostali modeli so končali brez te možnosti.
2. Če naj bi to pomenilo "kupuj pri ASUSu ali GB pa ne bo problemov" potem to ni res. Tako Asus kot GB ga serjeta na celi črti z BIOSi in podporo, čeprav imata nekaj svetlih modelov, imata tudi temne. Ravno GB je "zablestel" s tisto DS-5tko, ki ne podpira 9850.
Pa ne samo to, tudi 9950tke ne podpira, čeprav je bila ta V ZAČETKU NAVEDENA.Če jhe to normalen odnos do strank, sem jaz papež.
In seveda jih je VELIKO več na drugi strani, ki naj je po AMDjevih obljubah sploh ne bi bilo.
ČE bi rad videl ubijalsko kompatibilnost, vtakni Phenoma v Foxconn 570 SLI AM2 in občuduj njegovo tiho, trenutno smrt.
A je normalno, da ti plata s socketom, ki naj bi podpiral Phenoma BP,UBIJE novi čip ? Mislim, štekam da stvar mogoče ne dela zaradi nepodprtja v BIOSu ali kaj podobnega. Ampak da škripne v plati, ki je bila prodana tudi zato, ker da bo mogoče enkrat v njej delal počival Phenom ?
Sploh pa ne vem, kaj imamo okrog tega za balinat. Saj Phenom tak kot je sedaj, ni slab. Sploh pa ne za svoj denar.
Samo pravim da glede na dosedanje izkušnje AMDju ne verjamem _ničesar_ kar se prihodnosti tiče ( tudi bližnje ).
Njegove izdelke je treba gledati skozi to, kar so sedaj in ne računati resno na nek obljubljeni upgrade path.
Če ti je OK to kar je na mizi, prav. Če ni, raje ne računat na to,d a se bodo stvari izboljšale s spremembo BIOSa itd.
Mogoče se bodo, a povsem mogoče se ne bodo.
Zgodovina sprememb…
Brane2, ti boš verjetno bolj vedel, kaj točno je Kab rekel, kar se delovanja ACCja na posameznih platah tiče. Na Foxconnovi A7DA-S mislim da ACC dela. Pa po tem reviewu sodeč ACC deluje tudi na DFIjevi plati.
Kab je rekel, da je bil na njihovem testiranju od vsega, kar so dobili na mizo Foxxcon za razred najvišje, da pa je tudi njihova roba imela velike probleme z ACC in stabilnostjo nasploh. To pa ni resen odnos do strank, če toliko po splavitvi CPUjev nimaš ENE POŠTENE PLATE, ki bi deklarirano podpirala vse, kar CPU zmore.
Lahko mogoče kriviš eno ali dve imeni, vseh pa nikakor ne.
A mi lahko sedaj navedeš uber hude plate za Phenom ? Kot jaz vem, je seznam zelo kratek. En model pri DFIju, en model pri Foxxconu, pa ajde štejmo zraven še enega Asusa in MSIja. Samo pri DFIju so se potrudili in dali na plato boljše mrežne od Realtekovega poceni crapa ( RTL8111 ) in samo Foxconn je imel plato, ki je vsaj pri nekaterih potrjeno delala z ACC, čeprav so mnogi imeli probleme z njo.
To je vrh AMDjeve ponudbe. Saj plate niso slabe, ampak že pri teh, novih in nikakor ne ravno poceni modelih se že govori o tem,d a jih za AM3 čipovje lahko pozabiš. Glede na dosedanjo zgodovino bi bil skarjno previden pa če bi CEO AMDja prisegal pri svojih otrocih, da bo šla stvar B.P. skozi, če pa se že v štartu slišijo glasovi dvoma, pa seveda toliko bolj.
Da ne govorimo o tem,d a smo že tik pred AM3, pa AM2+ plate še ne delajo kot bi morale- uzdelki, ki bi morali biti globoko zreli in preizkušeni, saj so tik pred odpisom, se še debagirajo.
Zgodovina sprememb…
Summa summarum:
Phenom kot čip ni slab. Tudi poceni je, vsaj ta 65nm verzija. TO je danes EDINI spodoben in poceni QC in kot je po napovedih Intla videti, bo tako tudi ostalo. Nehalem ne bo poceni, ne čip ne plata zanj. Pa koneckoncev tudi šparoven ne bo kaj bistveno bolj ( 130W TDP). NAvijal se bo sicer bolj, a to me ne zanima. Čip s takim TDP bo potreboval za resno navijanje drago plato in vse ostalo, rezultati pa itak ne bodo vredni resne uporabe.
Njegov sedanji problem so dobre, stabilne, preizkušene high-end plate. Teh enostavno še ni. Kar pa ni tak problem, če si navaden, non-OC user. Če daš za plato in čip majhen denar, se ne sekiraš z upgrade pathom. Karkoli bo že čez par let, skoraj zagotovo bo treba menjati cel komplet iz nekega vzroka.Če si dal za CPU €150, za plato manj kot €100, RAMe pa vzel iz prejšnjega K-8 stroja, te to ne sekira toliko.
Kar se prihajajočih Phenomov tiče, pa slika ni tako enostavna, vsaj zame. Čipi bodo imeli za razred višje cene, vendar s kakovostjo ponudbe nižjega nivoja. Vse je pod znakom vprašanja in na nič ne moreš računat. Za najnovejšo plato ne moreš vedet, če bo ustrezala čipom, ki pridejo čez mesec. To pa že ni več tako srčkano in ohinsploh toliko boljše od konkurence.
Za AM3 hočem videti, da s estvari umirijo in da zadeva dozori, recimo kako leto od današnjega dne. Do takrat se osebno ne bi sekiral tud če bi za nov stroj vzel _poceni_ AM2+ plato.
Phenom kot čip ni slab. Tudi poceni je, vsaj ta 65nm verzija. TO je danes EDINI spodoben in poceni QC in kot je po napovedih Intla videti, bo tako tudi ostalo. Nehalem ne bo poceni, ne čip ne plata zanj. Pa koneckoncev tudi šparoven ne bo kaj bistveno bolj ( 130W TDP). NAvijal se bo sicer bolj, a to me ne zanima. Čip s takim TDP bo potreboval za resno navijanje drago plato in vse ostalo, rezultati pa itak ne bodo vredni resne uporabe.
Njegov sedanji problem so dobre, stabilne, preizkušene high-end plate. Teh enostavno še ni. Kar pa ni tak problem, če si navaden, non-OC user. Če daš za plato in čip majhen denar, se ne sekiraš z upgrade pathom. Karkoli bo že čez par let, skoraj zagotovo bo treba menjati cel komplet iz nekega vzroka.Če si dal za CPU €150, za plato manj kot €100, RAMe pa vzel iz prejšnjega K-8 stroja, te to ne sekira toliko.
Kar se prihajajočih Phenomov tiče, pa slika ni tako enostavna, vsaj zame. Čipi bodo imeli za razred višje cene, vendar s kakovostjo ponudbe nižjega nivoja. Vse je pod znakom vprašanja in na nič ne moreš računat. Za najnovejšo plato ne moreš vedet, če bo ustrezala čipom, ki pridejo čez mesec. To pa že ni več tako srčkano in ohinsploh toliko boljše od konkurence.
Za AM3 hočem videti, da s estvari umirijo in da zadeva dozori, recimo kako leto od današnjega dne. Do takrat se osebno ne bi sekiral tud če bi za nov stroj vzel _poceni_ AM2+ plato.
Naceloma pise, da lahko uporabis kombinacijo 2x10 + 1x4 ali pa 2x4 + 2x12, samo sem mislil, ce je pri 125W kaka izjema. Ocitno bom res moral razkopat moj racunalnik in iz njega vzet napajalnik in testirat. Hvala za nasvete!
OChack ::
Kar je v bistvu res.
no no to ni res, problem je le da bojo na voljo denebi z 2.8 in 3GHz in 125w TDP, škoda ker ne bo na voljo 2.3GHz 55W TDP (ja opteroni za socket F se bojo dejansko dobili v tej obliki, tako da tisti testi pred davnimi cajti o nizki porabi niso iz trte zviti).
Osebno mam neko nforce AM2 (podpira+) plato in upam da se bo dobilo tudi kaj počasnejšega
Int€l inside, IDIOT Outside
Brane tole je definitivno zlo spodobna plošča:
http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&...
Seveda je kup dobrih plošč ( kot si sam omenil ) 790GX + SB 750 pri vseh proizvajalcih. Niso drage, so pa zelo dobre.
Tole in pa še malo cenjejši 780g je smiselno kupit za am2+, sploh sedaj ko sem videl cenovni razred za 45 nm denebe ki naj ne bi bil tako ugoden.
Je še kup dobrih plošč na 750a / 780a / 8300 čipu od n vidie.
Seveda je kup dobrih plošč ( kot si sam omenil ) 790GX + SB 750 pri vseh proizvajalcih. Niso drage, so pa zelo dobre.
Tole in pa še malo cenjejši 780g je smiselno kupit za am2+, sploh sedaj ko sem videl cenovni razred za 45 nm denebe ki naj ne bi bil tako ugoden.
no no to ni res, problem je le da bojo na voljo denebi z 2.8 in 3GHz in 125w TDP, škoda ker ne bo na voljo 2.3GHz 55W TDP (ja opteroni za socket F se bojo dejansko dobili v tej obliki, tako da tisti testi pred davnimi cajti o nizki porabi niso iz trte zviti).
Osebno mam neko nforce AM2 (podpira+) plato in upam da se bo dobilo tudi kaj počasnejšega
Povedano se nanaša na Fudzillino objavo, da bo za nove Denebe pogoj vsaj 790GX+SB750.
Seveda Fudzilla ni vedno zadela terno, je imela pa velikokrat prav.
In tokrat tudi močno diši po tem. Zakaj to pravim ? Ker AMD ta svoj prehod na 45nm razteguje ko čigumi in ker po vseh uvodnih obljubah folk pripravlja na to,d a stvari le ne ne bodo tako lepe, ker še nimajo high-k. V smislu da čipi bodo malo hitrejši, vendar poraba ne bo veliko manjša, le veliko več L3 cachea bo.
In insistiranje na SB750 se sliši, kot da so sicer ACC upenalili, vendar FXi in mogoče tudi 3GHz normalni modeli brez njega ne bi imeli sprejemljivih lastnosti.
Kar pomeni, da bo folk, ki je plačal cenovni premium za ACC navijalsko opcijo in se sprijaznil, da je zadeva v bistvu nelegalna ( v smislu izgube garancije in neobveze proizvajalca na končni učinek ) sedaj to dobi kot predpogoj za uporabo novega čipa.
Saj pravim, mogoče nimajo prav, vendar stvar zveni tako zelo znano...
Brane tole je definitivno zlo spodobna plošča:
Kab je rekel, da pri Asusu ni mogel izkoristiti ACCja. Ker je to ključen element plate, bi temu rekel defekten izdelek, se ti ne zdi ?
Kar se nVidie tiče, še ni pokazala čipovja z ACCjem, torej o njej zaenkrat nimamo kaj razpravljati.
Brane ti si malo obseden od tega ACC-ja res....
1. zadeva dela kokr sem jas videl sigurno na večini plat.
2 .Zadeva sploh ni pomembna za ploščo v celoti, razen za navitje
Videl sem vsaj ene 5 testov plošč z SB 750, primer navitja z ACC in ACC off, povsod je delalo razen na eni ni blo neke razlike.
1. zadeva dela kokr sem jas videl sigurno na večini plat.
2 .Zadeva sploh ni pomembna za ploščo v celoti, razen za navitje
Videl sem vsaj ene 5 testov plošč z SB 750, primer navitja z ACC in ACC off, povsod je delalo razen na eni ni blo neke razlike.
Torej ni delalo.
Summa summarum:
Nehalem se definitivno ne bo splačal, bo pa odlična zadeva zaradi drugih razlogov. Mogoče se bodo pocenili (vsaj top) modeli LGA 775, pocenil se bo DD3 (plus za AM3) itd. Navijanje je pa tako tako, se ne ve še nič točno, prihajajo razne novice o zaklenjenih čipih, itd., na ES primerkih pa je zadeva tudi že letela, če me spomin ne vara. Malo mešano torej. Gotovo pa bo stvar letela bolj kot AMD.
Sicer pa pri cenah določenih AMD plat že skoraj ne moreš spregledati Q6600, če ne potrebuješ virtualizacije. P45 plate so po 100 €, procesorji so poceni, performance je pa tam-tam. S temi cenami AMD kolje samega sebe saj so bile prej glaven plus ravno nižje cene.
x45 ti itak vidiš kar ti paše. Misliš da bom verjel tebi ali Branetu? Izbira je očitna.
Pip nimaš kaj verjet, poglej si teste...
sicer pa z novo revizijo biosa ACC lahko napreduje tam kjer že dela in tam kjer še ravno ne dela ( 1 primer ).
sicer pa z novo revizijo biosa ACC lahko napreduje tam kjer že dela in tam kjer še ravno ne dela ( 1 primer ).
destiny ::
Sicer pa pri cenah določenih AMD plat že skoraj ne moreš spregledati Q6600, če ne potrebuješ virtualizacije. P45 plate so po 100 €, procesorji so poceni, performance je pa tam-tam. S temi cenami AMD kolje samega sebe saj so bile prej glaven plus ravno nižje cene.
Za 100€ dobiš tudi plato na 790GX, tako da ne vem zakaj bi raje izbral Q6600/P45 navezo. Visoke cene imajo le FX plate vendar večini bo dovolj ali pa še celo boljša izbira GX (zaradin integrirane grafike in CrossfireX)
Sem se še malo poigral z navijanjem X3 8450. Malce sem dvignil napetosti (Vcore, Chipset, HTT in HTR), frekvenco spomina pa spustil. Trenutno imam Crucial 667MHz D9GMH navit na vsega 735MHz 5-4-4-12 2T pri 2,1V (za primerjavo: isti ram sem imel na ASUS M2N-SLI deluxe skupaj za Athlonom64 X2 4000+@3015 navit na nekaj malega čez 1000MHz 5-5-5-15 2T pri 2,1V). S tem sem prišel do 2900MHz pri vcore nastavljeno 1,5V (vcore nekoliko niha - v IDLE CPU-Z kaže 1,47V, v LOAD pa 1,5V). Po 12ih urah obremenjevanja je vendarle počepnil. Če dvignem frekvenco spomina na 920MHz pri 5-5-5-15 2T in 2,25V, se pa sploh ne zažene. Ni kaj, ima svoje muhe.
Hmm...nisem vedel, da so tudi na Foxconnovi A7DA-S bile kake težave z ACCjem. Torej lahko samo rečem, da SB750 plate vsaj dosedaj v veliki meri niso tisto kar bi morale biti. Tu mislim predvsem na trenutno še dokaj nedelujoč ACC. Me pa zelo zanima, kaj bo imela za ponudit nVidia, kar se ACCja tiče.
Hmm...nisem vedel, da so tudi na Foxconnovi A7DA-S bile kake težave z ACCjem. Torej lahko samo rečem, da SB750 plate vsaj dosedaj v veliki meri niso tisto kar bi morale biti. Tu mislim predvsem na trenutno še dokaj nedelujoč ACC. Me pa zelo zanima, kaj bo imela za ponudit nVidia, kar se ACCja tiče.
Na 2900MHz sem ga navil. Obremenil sem ga pa s Prime-om. In se je po 12ih urah sesul.
Pol si skoraj na istem kot prej. Sam zanimivo precej odvisno od plošče tile phenomi vsi, pa tud od cpu ja.
Naj vam samo sporocim, da tudi Phenom 9850 deluje z prikljucenim samo 20 pinskim in 4 pinskim napajanjem v plato. Za moje tezave je bil kriv pokvarjen ram modul
Mitja358 ::
Evoga tukaj sem našel mislim da najcenejšega phenoma x4 9950 BE http://www.csv-direct.de/artinfo.php?ar... vendar ima TDP 140w
tukaj pa še v sloveniji najcenejšega http://www.ceneje.si/amd-procesor-pheno... ta pa ime verjetno tdp 125w ali pa tudi ne
Kot vidite je ta AMD samo 2€ dražji od q6600, vendar je amd bolj zmogljiv tako da se ga splača kupiti kdo ga potrebuje
tukaj pa še v sloveniji najcenejšega http://www.ceneje.si/amd-procesor-pheno... ta pa ime verjetno tdp 125w ali pa tudi ne
Kot vidite je ta AMD samo 2€ dražji od q6600, vendar je amd bolj zmogljiv tako da se ga splača kupiti kdo ga potrebuje
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mitja358 ()
Mitja358 ::
npr. sse4 podpora, itd. tako btw jaz sem rekel da je 9950 be enako stane kot q6600
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mitja358 ()
gruntfürmich ::
samo je pa na žalost malce preveč pred časom tale phenomček. nekoliko ga prehitijo intelovi 2-jederniki (tudi tisti enake cene), ker so pač glavne aplikacije še vedno narejene za 2 jedra, in sploh ne pride do izraza št. jeder, ampak frekvenca.
vseeno pa je Ph še vedno moja prva izbira in želja.
vseeno pa je Ph še vedno moja prva izbira in želja.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
huelz ::
Jah dejstvo ostaja, da ima AMD se vedno najcenejso stirijedrno resitev, npr 9550. In pri 2.2GHz niti ni tako slaba zadeva.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: huelz ()
Review ECS Elitegroup A790GXM-A Black Series (790GX+SB750).
AM3 CPU should work in your AM2+ board
Combo memory controller
If we were not clear before on this issue, our sources from the industry are telling us that 45nm AM3 CPU should easily fit your existing AM2 board, and it should even work.
AM3 and AM2 sockets are pin compatible, we've heard but naturally some of the AM3 pins are for DDR3 memory while in AM2 they are for DDR2 memory. Since Deneb and later Propus and other 45nm CPUs have a combo memory controller, the CPU will be able to support both DDR2 and DDR3 memory.
Our sources said that the original plan is that AM3 CPU will work in your AM2 motherboard with DDR2 and once the right time is come, you can plug this CPU in AM3 board and enjoy the pleasure of DDR3 memory.
This should too good to be true but at the same time, it’s not that AMD has many chance to attract a lot of attention. We will keep you posted if this is still the case but don't expect Deneb 45nm quad core before the end of the Q4 2008.
Combo memory controller
If we were not clear before on this issue, our sources from the industry are telling us that 45nm AM3 CPU should easily fit your existing AM2 board, and it should even work.
AM3 and AM2 sockets are pin compatible, we've heard but naturally some of the AM3 pins are for DDR3 memory while in AM2 they are for DDR2 memory. Since Deneb and later Propus and other 45nm CPUs have a combo memory controller, the CPU will be able to support both DDR2 and DDR3 memory.
Our sources said that the original plan is that AM3 CPU will work in your AM2 motherboard with DDR2 and once the right time is come, you can plug this CPU in AM3 board and enjoy the pleasure of DDR3 memory.
This should too good to be true but at the same time, it’s not that AMD has many chance to attract a lot of attention. We will keep you posted if this is still the case but don't expect Deneb 45nm quad core before the end of the Q4 2008.
AM3 CPUs like 790FX chips - vir fudzila
Memory controller on board
In Q1 2009 there should be quite a few AM3 motherboard for „we hope it won't be delayed again“ Deneb AM3, DDR3 supporting CPU.
We've learned that 790FX boards will get a priority in AM3 DDR3 transition path. The memory controller is in the CPU, so theoretically, you should be able to put the old chipsets in use with Deneb and other 45nm AM3 versions, but on such a board, manufacturers would have to change the wiring for the memory on the PCB, to make it possible. The point is that other chipsets should also work with Deneb AM3 CPUs.
AM3 boards with 790FX chipset are expected in Q1 2009 and this is the exact timeframe for first AM3 45nm CPUs. As you can see AM3 and 45nm DDR3 support is for the high end, and it will expand to a cheaper market afterwards. The unpleasant fact in this strategy is that 790FX boards cost a lot of money.
There won't be any cheaper AM3 boards at least not before late Q2 2009, as this is the time you can expect new chipset called RS880 to kicks in. Knowing AMD this chipset will most likely launch at Computex, just like most of their chipsets.
Memory controller on board
In Q1 2009 there should be quite a few AM3 motherboard for „we hope it won't be delayed again“ Deneb AM3, DDR3 supporting CPU.
We've learned that 790FX boards will get a priority in AM3 DDR3 transition path. The memory controller is in the CPU, so theoretically, you should be able to put the old chipsets in use with Deneb and other 45nm AM3 versions, but on such a board, manufacturers would have to change the wiring for the memory on the PCB, to make it possible. The point is that other chipsets should also work with Deneb AM3 CPUs.
AM3 boards with 790FX chipset are expected in Q1 2009 and this is the exact timeframe for first AM3 45nm CPUs. As you can see AM3 and 45nm DDR3 support is for the high end, and it will expand to a cheaper market afterwards. The unpleasant fact in this strategy is that 790FX boards cost a lot of money.
There won't be any cheaper AM3 boards at least not before late Q2 2009, as this is the time you can expect new chipset called RS880 to kicks in. Knowing AMD this chipset will most likely launch at Computex, just like most of their chipsets.
AvtoR ::
Naveličal sem se čakati na spodoben AMD x4 na 0,45 mikronih in s TDP jem pod 100W.. Zgleda da bi moral čakati še nekaj mesecev, jaz pa sem nujno rabil nov PC. Nabavil sem Q9300. Za enkrat vse OK.
Zakaj to pišem? Zato ker jo to po 16 letih prvi Intel v moji mašini. Zaćel sem z 486Dx2 in 486 DX4 nato s K5 in K6 pa Athlon-om 1.2 in na koncu Athlon 64 3200+ in 3800+. Zadnja dva še vedno posedujem in bosta ostala pri hiši. Ves ta čas je AMD za manj denarja nudil več muzike, sedaj pa se mi zdi da je Intel v prednosti. TDP 140w za malo bolj zmogliv procesor se mi zdi preveč.
Upam da bo v moji naslednji mašini(čez kaki 2 leti) spet tiktakal AMD.
Zakaj to pišem? Zato ker jo to po 16 letih prvi Intel v moji mašini. Zaćel sem z 486Dx2 in 486 DX4 nato s K5 in K6 pa Athlon-om 1.2 in na koncu Athlon 64 3200+ in 3800+. Zadnja dva še vedno posedujem in bosta ostala pri hiši. Ves ta čas je AMD za manj denarja nudil več muzike, sedaj pa se mi zdi da je Intel v prednosti. TDP 140w za malo bolj zmogliv procesor se mi zdi preveč.
Upam da bo v moji naslednji mašini(čez kaki 2 leti) spet tiktakal AMD.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: AvtoR ()
45nm Phenoma pod 100W bi še čakal. Napovedana sta namreč 2,8GHz in 3,0GHz 45nm modela, ki imata 125W TDP. Predvsem na račun občutno večje količine L3 predpomnilnika. Iz 2MB so dali kar na 6MB.
Stra ::
Ni ravno Phenom ampak ajd, je blizu :)
Nine Models of 45nm Opteron Lined up for this Month
http://www.techpowerup.com/72833/Nine_M...
Nine Models of 45nm Opteron Lined up for this Month
http://www.techpowerup.com/72833/Nine_M...
kak ste blond glede tega TDP vsi...
če maš model z 140w tdp npr 9950 be in mu znižaš naptost in frekvenco ( steping pa je enak ) potem si na 95w in manj takoj
dobiš ven 9550 ali celo 9350e.
obratno je pri navitju.
sem pa sam fural x3 8450 na 300w napajanju dobro grafo in navit na 2400 mhz in delal bp. torej rabi zelo malo.
TDP je tremal design power - govori o neke vrstte max porabi za katero je predviden cpu.
če maš model z 140w tdp npr 9950 be in mu znižaš naptost in frekvenco ( steping pa je enak ) potem si na 95w in manj takoj
dobiš ven 9550 ali celo 9350e.
obratno je pri navitju.
sem pa sam fural x3 8450 na 300w napajanju dobro grafo in navit na 2400 mhz in delal bp. torej rabi zelo malo.
TDP je tremal design power - govori o neke vrstte max porabi za katero je predviden cpu.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | AMD Phenom II Uporabne informacije, izkušnje, testi, navijanje, plošče ..... (strani: 1 2 3 4 … 99 100 101 102 )Oddelek: Strojna oprema | 262638 (95300) | x45 |
» | intel nehalem ali amd phenomOddelek: Kaj kupiti | 1400 (987) | LordTado |
» | AMD Phenom (strani: 1 2 3 4 … 24 25 26 27 )Oddelek: Strojna oprema | 56349 (31807) | Brane2 |
» | High-End računalnik (naveza amd/ati)!!! (strani: 1 2 )Oddelek: Navijanje | 7027 (5079) | Vuli |
» | Kdaj pridejo phenomi X4 9x50? (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Strojna oprema | 13404 (9621) | gruntfürmich |