» »

AMD Phenom

AMD Phenom

««
2 / 27
»»

zos ::

Te cene so za tisoc kosov in so kljub temu neverjetne. Da bi Evropa dobila isto ceno kot US ne pomnim. Za 169 evrov pa Phenoma na policah ne bo. Ce se pa ta najbolj optimisticna pricakovanja izkazejo za resnicna, pa bo po trgovskih marzah cena ravno pristala na sprejemljivi ravni za nakup. Nekoliko pocasnejsi od konkurence, a zato nekoliko cenejsi. Vendar pa Intel ni ravno za podcenjevat, saj so imeli vec kot dovolj casa, da so se udobno namestili na trgu in si zlahka privoscijo kaksno pocenitev, ce bi se izkazalo, da ima AMD zelo ugodno ponudbo.

Situacija za AMD res ne zgleda roznato trenutno. Njihov nov paradni konj se komajda kosa z ze prisotnim, konkurenca pa ima ze nova zeleza v ognju. Slaba financna situacija in tezek proizvodni postopek tudi ne pripomoreta.

JIM22 ::

Streetrace: ne kopiraj novic iz oc-lab2. Dej rajš sam link na uradno stran in mir. Al pa sam razlož in ne sam copy-paste.
Digitalni marketing, nastop na spletu v naročnikovem imenu.

Vsi na FB pridružite se itVision :)

Zheegec ::

Ne vem, kako ste eni lahko tako veseli... Imam Intela že več kot eno leto, kaj je blazno slabo, saj AMD v tem času ni spacal boljše zadeve, kot C2D. Intel ga sedaj lahko celo povozi, če ne bo na server in GPU področju kaj pametnega naredil (no vsaj čipseti so nekako OK). Propad AMD je pa za vas, zagovornike Intela, prava katastrofa, zato vsi upajmo na čim prejšnji povratek AMD!
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Liker ::

Se strinjam, zato pa so mene precej razocarali :S
Ce konkurence ne bo, bomo pa spet preplacevali vsako sranje, ki ga bodo v intelu slucajno izumili. (Kot se je to ze dogajalo 10 let nazaj)

opeter ::

Ce konkurence ne bo, bomo pa spet preplacevali vsako sranje, ki ga bodo v intelu slucajno izumili. (Kot se je to ze dogajalo 10 let nazaj)


Hmm... kdo pa je rekel, da morate kupovati vedno najnovejše? Kdo reče, da moraš igrati vedno najnovejše igre?
Če že, potem si kupi konzolo. Ali pa še rajš: pejd ven v naravo, bemtiš! ;(

Bo pač tak kot nekoč, ko si računalnike menjal le takrat, ko ti je crknil.
Računalnik se naj bi uporabljal vsaj 3-5 let (tudi amortizacija današnje elektronike je nekje tu)

ronaldo ::

Amd se ne more kosat z Intelom, tisti ki pa to pricakujejo ali so ignoranti ali pa slepi. Intel ima 20x vec denarja, Amd ne le da nima denarja ampak je v minusu okrog 4B dolarjev. Vecina na tem forumu in na drugih forumih je priporocala Pentium 4 ko je Amd imel procesor ki je okrog 50% hitrejsi clock for clock, sedaj ko sta clock for clock skoraj enaka, oziroma je razlika 10% pa je vse drugace. Zamislite se malo, kako dvolicni ste tisti ki ste na vsaki temi priporocali P4.

Liker ::

Hmm... kdo pa je rekel, da morate kupovati vedno najnovejše? Kdo reče, da moraš igrati vedno najnovejše igre? Če že, potem si kupi konzolo. Ali pa še rajš: pejd ven v naravo, bemtiš! Bo pač tak kot nekoč, ko si računalnike menjal le takrat, ko ti je crknil. Računalnik se naj bi uporabljal vsaj 3-5 let (tudi amortizacija današnje elektronike je nekje tu)


Opeter, po tvojem profilu vidim da si star 26 let, torej verjetno ves kaksno stanje je bilo v casu PII procesorjev, ko je intel zel 'slavo' na racun Pentiuma in Pentiuma MMX.
Takrat je bila cena najcenejsega celerona 300A, (upostevajoc inflacijo) taksna da bi lahko danes nabavil celoten low-end racunalnik!
Pred tem si za podoben denar dobil middle-range Pentium MMX, po tem obdobju pa so Celeroni II bili se kar poceni in relativno konkurencni.
Na splosno je bil napredek v casu PII in prvih PIII nikakav, cene pa izjemno visoke.
AMD-ju se je potrebno zahvalit da je takrat splavil K7, da je vsaj malo vzpodbudil intel v nizje cene.

Meni osebno se sploh ne gre za cutting edge tehnologijo ali igre (moja najboljsa grafika je GF4MX440 oz. Intel GMA950 - ne vem kaj je dejansko boljse), ampak samo zato da me ne bodo kot potrosnika spet nategovali. Nekaj v stilu saj je vseeno ce iz danes na jutri propadejo vse avtomobilske firme razen recimo VAG, pa kupujte pregresno drage (in niti ne najboljse) avtomobile na 10 let, saj imajo taksno amortizacijsko dobo. Ali pa hodite pes! >:D

LP

opeter ::

Liker, napredek, da je bil "nikakav"?

Si kdaj uporabljal 386 procesorje? Kaj pa 486, recimo DX2 serija s 66 MHz?
Ali veš kolikšna razlika je bila med temi procesorji? Dosti-dosti večja, kot trenutno med (primer) E4400 in Q6600...

Da o količini pomnilnika niti ne govorim. Recimo leta 1993, si lahko resnično občutil razliko med 512 KB, 2 MB in 8 (!) MB RAM-a.
Je pa 8 MB-ov RAM-a takrat stalo celo malo bogatstvo ali pa vsaj kakšen fiček (takrat je še bil aktualen, ja).

Intelova fora je bila v tistem času prav VLB (Vesa Local Bus), ki naj bi nadomestila počasen ISA port pri grafičnih... pa je ni.
PCI je prevladal, pozneje pa AGP. Podobna fora, kot jo je Intel imel pri Pentiumih 4 z Rimm-RAM-om (RDRAM), upam, da se ga spominjate...

pri Motoroli pa so v tistem času izdelovali zelo popularen 68040 CPU. Zanimivo je dejstvo, da zaradi neoptimiziranosti operacijskega sistema MacOS pri uporabniki PPC procesorjev niso občutili nikakršne razlike v hitrosti. Podobnega mnenja sem tudi zdaj.
Ker "trg diktira" (kar je seveda v nekem smislu bedarija, ampak ekonomisti in drugi mendežerji zelo radi uporabljajo ta izraz, smo prišli do te točke, da XY strojna oprema še sploh ni v celoti izrabljena, pa jo moramo že nadomestiti z drugo. Ne govorim o igrah, grafičnih karticah ipd. ampak o nesmiselnosti uporabe resource-ov in neoptimizirane programske kode. Kje so časi, ko so ves program z grafiko spacali v nekaj kB ali nekaj deset kB-ov?

Cene so bile vedno visoke. Se strinjam.
Tudi če danes hočeš nekaj ekstra, to stane... Q6600 ni 10 EUR, ali?

Je pa res, da lahko danes dobiš za male denarce uporaben računalnik (vsaj za vsakodnevna opravila).

Meni osebno se sploh ne gre za cutting edge tehnologijo ali igre (moja najboljsa grafika je GF4MX440 oz. Intel GMA950 - ne vem kaj je dejansko boljse), ampak samo zato da me ne bodo kot potrosnika spet nategovali. Nekaj v stilu saj je vseeno ce iz danes na jutri propadejo vse avtomobilske firme razen recimo VAG, pa kupujte pregresno drage (in niti ne najboljse) avtomobile na 10 let, saj imajo taksno amortizacijsko dobo. Ali pa hodite pes! >:D


No vidiš, back to nature, saj sem rekel. ;)

Liker ::

Mislim da si malo zgresil point.
Jaz sem se specificiral na tocno doloceno obdobje (to je cas PII in PIII - Slot1). To je bilo po tistem ko je IDT pogorel z winchipom, amd pa je bil se relativno majhen player.
In takrat so mojstri pri intelu namontirali Pentium Pro na Slot1 kaseto in pocasi visali frekvence (ampak res pocasi). Ta podvig so imenovali Pentium II in Pentium III. Sele ko je postalo ocitno kaj amd ima, se je zacela tranzicija na Coppermine, ki so bili mnogo boljsi od predhodnikov, in niso imeli zgolj vecje frekvence.
Ampak point je drugje.
Danes lahko kupim low end CPU za 30EUR (!!!) ali pa high end za 300EUR+.
Takrat pa smo kupovali low end za 200EUR in high end za 400EUR+. (PII cajti, v PIII coppermine casih so se te stevilke prepolovile)

Taksne cene lahko ustvari samo zdrava konkurenca, in tega jaz kot potrosnik ne zelim izgubiti na nobenem podrocju.
mogoce bom ravno zato kupil enega Phenoma, da malo podprem amd :)

x45 ::

Liker hja prav maš....
sam bi moral kr mal bolj AMD je jemat.... sicer bo slabo za naprej....

Pesimist ::

hm hm. Torej se bo vseeno splacalo phenoma nabavit ce bodo res mnozilniki odklenjeni?

x45 ::

x4 agena je čist cool, poglejte si praktična mnenja....
Prevod iz nemščine potreben:


Also ich kann meinem Vorredner nicht zustimmten! Diese CPU zieht meinen OC-Q6600 gnadenlos in Crysis ab! Cad anwendungen und die CS von Adobe laufen besser.... ich bereue es ein bischen, dass ich mir den Intel geholt habe... aber naja der läuft auch Bombe... Bei neueren Programmen und Spielen zieht der AMD den Q6600 auf 2600MHz gnadenlos ab und das mit einem nahezu gleichen Restsystem! (4gb ram & geforce 8600 gts) Ich hasse es zu lesen wie Intel Fans einfach son Müll schreiben! Leider habe ich im Moment kein Geld mir den zuzulegen ;-) Aber mein nächster Rechner wird auf jedenfall wieder ein AMD...!
Finden Sie diese Bewertung hilfreich? &raquo; ja &raquo; nein 0 x 1 x
thallas schrieb gestern Nachricht senden!
Also ich kann die Kommentierung von michelscheufler überhaupt nicht verstehen. Ich fahre den X4 9500 auf nem ASUS board mit 8 GB Ram und habe dort 2 HD2900XT mit drauf. Ich erreiche fast die gleiche Punktzahl wie der dickste Quadcore von Intel mit 2 Nvidia 8800 GTX. Gut ich muss dazusagen das ich das ganze unter CEDEGA unter Debian laufen lasse was auch nicht so perfomance Lastig ist wie die Microsoft Betriebssysteme. Aber immerhin für das Geld ein Top Produkt. Der Rechner läuft ausserdem noch als Gameserver für Crysis und im Gegensatz zu den Intel Quadcores cann ich hier Stundenlang 100 Ticks laufen lassen wo die Intel nach 2 Stunden in die Knie gehen. Weite rso AMD.
Finden Sie diese Bewertung hilfreich? &raquo; ja &raquo; nein 1 x 1 x
cyrano45 schrieb gestern Nachricht senden!
Habe ihn nicht bei Alternate gekauft, aber trotzdem möchte ich ein paar Worte schreiben. Ich finde den AMD Phenom 9500 eine klasse CPU. Er ist günstiger als der Q6600 von Intel und ich hatte keine Probleme ihn auf 3 GHz zu takten. Mit dem Tool Overdrive war das mit ein paar Klicks erledigt. Kein Ruckeln mehr bei Supreme Commander und habe noch nie so schnell eine DVD in DivX konvertiert. Kann nur nicht verstehe, warum AMD keine höheren Modelle anbietet. Läuft super 3 GHz. Klasse CPU, kann ich nur empfehlen.
Finden Sie diese Bewertung hilfreich? &raquo; ja &raquo; nein 0 x 1 x
michelscheufler schrieb am 21.11.2007 Nachricht senden!
Hatte mir erst überlegt die 9500 Quad CPU von AMD für meinen 3. Rechner zu holen aber dank der misserablen Benchmarks :-( gut viele werden jetzt sagen ja aber der AMD ist doch viel billiger, stimmt aber nicht der billigste den ich gefunden habe Quad 9500 liegt bei 219 ? und der ist von der Leistung eines Quad 6600 noch sowas von weit entfernt. AMD lernt es einfach nicht. Selbst nach einem Jahr schafft AMD es nicht nicht mal den kleinsten Quad von Intel auch nur zu erreichen. Das einziegste was von mir aus hier einen Stern zulässt ist, das AMD Quad Neuling ist und das die neuen AMD 7XX Plattformen 4 Grafikkarten zulassen. Ich denke AMD wird spätestens 2010 entweder übernommen werden oder so gut wie Pleite gehen, wenn sich da nicht schnellstens viel ändert. Aber jetzt mal zur CPU mein Kollege hat sich dies trotz bedenken gekauft und mit mir getestet. Natürlich laufen alle Spiele ruckelfrei bei 4 Kernen sollte man das sogar von AMD erwarten können. Das OC Potenzial ist wahrlich gut bis 2,9 Ghz getaktet super muß man mal loben. Von mir gibts trotzdem keine Kaufempfehlung, da die obengenannten Gründe einfach viel zu schwer liegen als das man sich diese CPU kaufen sollte und mal ehrlich ich als alter AMD Fan fahr doch mit Intel mittlerweise ein ganzes Stück schneller

Liker ::

Ich fahre den X4 9500 auf nem ASUS board mit 8 GB Ram und habe dort 2 HD2900XT mit drauf. Ich erreiche fast die gleiche Punktzahl wie der dickste Quadcore von Intel mit 2 Nvidia 8800 GTX.

Prevod za vse svaboklavce:
Poganjam x4 9500 na ASUS plosci z 8GB rama in imam 2 HD2900XT. Dosegel sem skoraj enake tocke kot najboljsi quadcore od intela z dvema 8800GTX


Uh, Oh :)
Tole je pa kar rahlo tezko verjeti.
Sistem ki je na papirju kar precej slabsi (2x HD2900XT proti 2xGF8800GTX, da CPU niti ne omenjam, ker ocitno zadevo primerja z 9650 ali 6850), naj bi imel v emulaciji windoze okolja pod linuxom enak score... :D
Pa danes zjutraj so mi avto na poti v sluzbo posrali prasici ko so izvajali svoj standardni prelet...

Ted ::

Glede na to da crossfire načeloma deluje boljše kot SLI niti ne...
Mah...

dzinks63 ::

:)) QX6700 vs Phenom GP-9600 clock to clock (večina uporabnikov tako ali tako ne navija sistema) , za te so rezultati zanimivi in je phenom čist spodobna zadeva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dzinks63 ()

Dr_M ::

nevem no, ampak pri AMDju se popolnoma nic ne naucijo iz preteklosti. ze pri K8 so mel slab SSE3 in to se se vedno vlece. Se vedno imajo pocasena L1 in L2 predpomnilnika, to se vlece ze od K7. dokler tega ne zrihtajo, bo tako. zal.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Grey ::

Glede na ta test, ki ga je prilepil dzinks63 Phenom v bistvu ne izgleda tako slabo...samo ceno morajo poštimat pa bo.

PrimozR ::

Kake eni kle strelajo, ne morš verjet...

Aja, mislim da je Sawyer rekel, da je C2D arhitektura že precej stara. Dejansko je to evolucija P III arhitekture :D . Šlo je nekako takole: P III -> Pentium M -> Core Duo -> Core 2 Duo.

Dr_M AMD pač nima denarja in arbi zaslužek. zato majhni cache-i. Pa še onboard memory kontroler je precej hitra zadeva in prinesejo razliko nazaj noter. Zato porazni rezultati v SuperPI.

EDIT: Aja, pa Intel lepo štanca dobre, prizkušene dvojedrnike in jih pač da nekaj več na en PCB pa dobi štirijedrnika, AMD pa mora zaradi integriranega kontrolerja štancati monolitna jedra s prve. šlo bi sicer verjetno z 2x X2 a bi bilo takole precej komplicirano. Zanimivo da Intel pride z monolitnim quadom ven šele z Nehalemom, ki bo prav tako imel integriran memory kontroler.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

Dr_M ::

AMD pač nima denarja in arbi zaslužek. zato majhni cache-i.

ne gre se za kolicino, ampak za hitrost oz prepustnost. njim nebi vecji predpomnilnik nic pomagal, ker enostavno ni dovolj hiter. sej se se spomnis verjetno pri K7 razlike med 256kB in 512kB. prakticno je ni bilo, pravtako pri K8 med 512kB in 1MB.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

PrimozR ::

Mnja, 5-10% v sintetičnih benchmarkih.

Azrael ::

Sedaj se mi porajajo vprašanja:

- ali je K10 zasnova zavožena (ko je njihov najboljši chip, ki je recimo celo dobavljiv, slabši od Intelovega low end Quada, ki je zunaj že več kot pol leta) ?
- ali so le chipseti zanj rahlo do pretežno žalost (ATI kaj prida chipsetov do sedaj ni imel)
- ali gre celo za kombinacijo obojega prej naštetega?

Če je chip zavožen, imamo AMD varianto P4 Prescott. Not good.
Če je chip pred časom, bo mpgoče bolje na 45 procesu, samo tam ga že čakajo Nehalem in V8, kar je za AMD spet slabo. Vlak za Quad je sicer že odpeljal, ampak upanje umira vedno zadnje.

Še najmanj slaba možnost za AMD je, da so sedanji polomiji krivi slabi chipseti. Temu vzroku bi zlahka botrovala zaribana komunikacija med razvijalci v različnih oddelkih, samo tudi to ni niti malo dobro. Mogoče to razloži strahovite zamude, papirnate izdaje novih izdelkov in kupe neizpolnjenih obljub.

Pod črto, ne glede na vzrok, vsekakor so veličastno zavozili. Kdaj bodo letele glave?
Nekoč je bil Slo-tech.

Dr_M ::

ce se hocejo resit iz tega:

- cim prej zrihtat proizvodni proces, da bodo visje frekvence
- zadostna kolicina cipov
- nvidia mora cim prej izdat nforce 7
- zmanjsat porabo za 10-15%
- biti 10% cenejsi od intela za enak preformance (ne pri enakih frekvencah)

prej ko jim to uspe, bolje za njih.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

CCfly ::

- ali je K10 zasnova zavožena (ko je njihov najboljši chip, ki je recimo celo dobavljiv, slabši od Intelovega low end Quada, ki je zunaj že več kot pol leta) ?

Špekuliral bi da so morali AMD-jevci skleniti kompromis, oklestiti visokoleteče želje in izdati K9 z nazivom K10.

- ali so le chipseti zanj rahlo do pretežno žalost (ATI kaj prida chipsetov do sedaj ni imel)

Čipovja so solidna, mislim pa da so sklenili slediti zlati sredini in ponuditi varčen ter multimedijsko bogat paket, namesto da bi se tepli za prestiž, ki je trenutno izven njihovega dosega.

Pač nekaj časa bodo kvečjemu le dovolj dobri, kaj se bo dogajalo, ko K10-tke dobijo še malo takta pod noge, bomo pa videli.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

x45 ::

K10 je čist ok...
boljše bo z novim podnožjem, po moje je problem št. pinov, kjer komunicira cpu s plato to pa je pri AM2 + : ( 940 - 2x 240 ram = 460 pinov.
Intel jih ima 775, ke ma mc v čipsetu.

Spominte se prvih testov Seerverske barcelone ki je pri nižji frekvenci nesla xeona v float point scorih za dobrih 50% kar je ogromno in tam je 1207 pinov če se ne motim ( z ramom vred seveda ).

PrimozR ::

A 240 pinov je za komunikacijo? Od kod se bo pa RAM napajal? Iz lufta? Pa čist tko BTW, 2 x 240 je 480. Dvomim pa tudi da je za vsak podatkovni pin v RAMu en pin na procesorju. Očitno jim znese. Serverske procesorje pa pusti, tisto je čist drugi svet. Tam imaš drug RAM (ECC oz. sploh FB-DIMM za Intel sisteme). Sicer pa bomo videli kako bo s tvojo teorijo ko pridejo ven FX procesorji za 4x4 platformo. Tam imaš 1207 pinski podnožji z običajnim RAMom. Naj ti povem, da K8 verzija IIRC ni bila prav nič hitrejša od AM2. In verjetno bo spet enako. Plus je samo, da bodo tako naredili osemjedrni sistem (konkurenca Intel V8).

x45 ::

K8 je mel več pinov mel je 939 - 2x 184 ( DDR ) = 571, torej je bil boljši glede tega od am2 in am2+.

PS:

Agena dela na navadnih Am2 platah baje čist ok.... vsa 4 jedra....

Še nekaj mnenj - nemščina:


Auf jedenfall besser wie der Q6600, in sachen Gaming hatt der Q6600 keine chance gegen den Phenom, ich finde ihn einfach nur TOP.

Der Phenom ist kompatibel mit normalen AM2 bords jedoch kann er dan seine neusten Technologien nicht nutzen,also ab mit dem AMD 6000+ in die Tonne und den Phenom rauf damit die GPU wird nicht mehr gebremst, Crysis auf Very Hige Ruckelfrei juhu muss doch nicht auf Intel umsteigen


LEUTE KAUFEN!!!!!!!!!!!!!!!! DAS IST DER HAMMER!!!!!!!!!!!!!!!!!! AMD PHENOM IST DER MEILENSTEIN SCHLECHT HIN!!! BIN EINFACH NUR BEGEISTERT.

Hab ihn schon antesten können. AMD schafft immerhin mit weniger mehr als Intel. Pro Mhz Leistung sehr gut, technischen Eigenschaften sehr gut. Und das ist nur der kleine neue von AMD. System: ATI 3870, 2GB Kingston hyper x, Msi AM2+. Die gängigen, bekannten Benchmarkprogramme wie 3DMark, sind nicht zum vergleich von einen systemen zu gebrauchen, ist in meinen Augen nur Marketing und Werbung für bestimmte Firmen. Aber jedem das seine.

Also ich kann die Kommentierung von michelscheufler überhaupt nicht verstehen. Ich fahre den X4 9500 auf nem ASUS board mit 8 GB Ram und habe dort 2 HD2900XT mit drauf. Ich erreiche fast die gleiche Punktzahl wie der dickste Quadcore von Intel mit 2 Nvidia 8800 GTX. Gut ich muss dazusagen das ich das ganze unter CEDEGA unter Debian laufen lasse was auch nicht so perfomance Lastig ist wie die Microsoft Betriebssysteme. Aber immerhin für das Geld ein Top Produkt. Der Rechner läuft ausserdem noch als Gameserver für Crysis und im Gegensatz zu den Intel Quadcores cann ich hier Stundenlang 100 Ticks laufen lassen wo die Intel nach 2 Stunden in die Knie gehen. Weite rso AMD.

Horsechoker ::

Daj naredi nam vsem uslugo pa se ubij, če pa to ne pa vsaj ne limaj več nemških komentarjev. Koga briga kaj ima kakšen švabo za klobasat, če testi jasno kažejo nasprotno. Naj verjamemo samo zaradi tega, ker je napisano v nemščini?
But I don't want to be dead. I want to be alive. Or a cowboy.

Pšenični ::

"Daj naredi nam vsem uslugo pa se ubij, če pa to ne pa vsaj ne limaj več nemških komentarjev."
Napeljevanje k samomoru je kaznivo dejanje se mi zdi.....heh,heh

Phenom za 150 eurov nej dajo pa me boli kurac za intela...

Dr_M ::

ce gre verjet temu, so ocitno pohitril L1 in L2 cache.
no definitivno zanimivo branje za vse, ki imajo radi malo teorije in ne samo 3dmarka in iger.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

PrimozR ::

Če že postaš nemščino vsaj prevedi. Se mi niti ne da brati. In še bolj zbija tvoj ugled. SIcer pa, od kod se spet napaja RAM? Spet iz zraka? :\

Očitno obvladaš izdelovanje CPUjev, najbolje da greš k AMDju in jim poveš kaj morajo spremeniti, da bodo procesorji boljši. Sej ne da mastno plačujejo hordo znanstvenikov, da to delajo. Zadnje čase sicer ne tako zelo uspešno, a še vedno ZELO uspešno (poglej VIA CPUje...)

destroyer2k ::

Jaz ne vem zakaj ste tukaj nekateri pametni in govorite kaj more amd narediti. Ker kolikor se spominjam je že tako eden tudi povedal zakaj amd suks z k10. Zato ker monolitna jedra niso vredi pri 65nm tehnologiji in morejo biti v majnši, zato tudi mo intel komaj v nehalem dal to ker bojo takrat vsi 45nm.

PrimozR ::

ne gre se samo za to. Je pa velik del. Jedra so ogromna. Posebej pa je (bo) treba štancat X4 in X2 modele. medtem ko intel to lahko dela na eni liniji (itak pa jih ima ogromno več) in jih pač zapakira po eno oz. dve jedri na PCB. AMD po vrhu vsega prenavlja FAB 36 v Dresdnu na 300 mm oz. so to že naredili (nisem 100%), ostale tovarne delajo 200 mm kolače. Torej iz enega dobijo veliko manj jeder. Plus to, da so večja. In če gre narobe 5% vseh jeder, je Intel v veliko boljšem položaju kot AMD. Pa Intel ima še veliko več 300 mm tovarn. Pa še lažje si privošči izgradnjo nove tovarne oz. predelavo stare, kot pa AMD, sploh zdaj. Dobra stvar je, da ATI služi NA VELIKO! Govori se, da bi lahko spustili cene HD 3870 in 3850 na 200/150 dolarjev in bi še vedno imeli profit. nVidia na drugi strani cene 8800 GT ne more spustiti. Spet je ta catch - nVidia je še na 80 nm torej je jedro ogromno, AMD/ATI pa na 55 nm. Vedno bolj in bolj svetla se zdi rešitev AMDja s financami IBMa. Ali pa vsaj ponovno sodelovanje z izdelavo novega materiala. SOI očitno ne prenese več nejabolje 65 nano. Intel pa s svojim High-K metal tranzistorji poownava vse. Močno so zmanjšali izgube toka in tako bo 45 nano quad pokuril manj kot pa 65 nano dual.

EDIT: AMD očitno precej najema druge firme, v Dresdnu pa ima 2 fabriki, FAB 30 in 36. 36 so že med 2003 in 2005 upgrejdali na 300 mm 90 nm wafferje, pred kratkim pa še na 65 nm, ciljajo pa še na 45 nm. Fab 30 (ki stoji v neposredni bližini) pa pripravljajo na nadgradnjo iz 200 mm 90 nm v 300 mm 65 nm. Glede na wikipedio naj bi proizvodnja že tekla, a so upočasnili nadgradnjo, saj njihovi računi že itak preveč trpijo. Klik! No iz tega linka pa je razvidno, da je High-K Metal gate tranzistorje izumil IBM, AMD pa že ima licenco. FAB 4x v bližini New Yorka bi mogoče že izdeloval te tranzistorje na 300 mm wafferje v velikosti 32 nm na tranzistor. Le-to naj bi se zgodilo po 2009. Dresdenski tovarni sta seveda še na SOI. Najete tovarne pa zaenkrat izdelujejo vglavnem procesorje za Dell, HP oz. Lenovo računalnike. Govori pa se še o izdelovanju procesorjev pri TSMC, ki pa izdeluje jedra za tako ATI kot nVidio.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

Dr_M ::

destroyer2k: dejstvo je, da to morajo nardit, drugac ne bodo prisli niti do 0.45um... :\
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Azrael ::

@x45:

Po tvoji logiki je potemtakem identičen procesor na Socket370 (370 pinov) boljši od Slot1 (242 pinov) izvedenke?

Bojim se, da ta logika ne drži vode in ja podatkovnih linij za DDR2 RAM je 144.
Nekoč je bil Slo-tech.

x45 ::

Glej dejstvo je ma k10 serverski ( barcelona ) isto jedro in več pinov 1207 in je dost boljši score v float pointu kot intel, razloži zakaj ?? Agena pa nima tak dober score.

PrimozR ::

Naj ti povemd a si se usedel na POPOLNOMA nepomemben podatek. Primerjaj FX-62 in FX-74/72. Enaka procesorja, za frekvence ne vem, K8, prvi na AM2, druga dva na Socket F+ (1207 pinov, LGA podnožje,e nako torej Opteronom, a s podporo DDR 2 RAMu, brez ECC). Po tvoje bi moral biti to ubijalski proc, pa ni. Dvomim da so prodali 100 plošč.

Azrael ::

Hmm, ali se samo meni zdi ali je res uporabnik x45 nasedel na tole "odlično" predstavitev (ne)sposobnosti AMD marketinga in sedaj misli kako tisti pinčki pomagajo?
Nekoč je bil Slo-tech.

x45 ::

Prava stručkota sta res...
poplnoma nepommben podatek ne... Verjetno bi blo isto z 3 pini na procesorju....Zato se tudi št. pinov kar tako pšač povečuje čist slučajno...


Barcelona ima zmerhjen FP score bistveno boljši od Xeona, ta simulacija pa ni mišljena.

Azrael ::

Poglej pinoute za rzlične sockete. I/O in ostalih kontrolnih pinov (reset, VID in ostalo) je pravzaprav zelo malo v primerjavi koliko je pinov z VSS (napajanje) in GND (masa).
Nekoč je bil Slo-tech.

kmetek ::

procesor je dobavljiv.

Pšenični ::

A pri nas...

Price is.....

kmetek ::

price is cca 230-235€.

PrimozR ::

x45 ajde, da meni ne verjameš še štekam. Mislim da vem kar precej o hardware-u, ne vem pa veliko o dejanski zgradbi procesorjev, uporabi pinov, itd. Vem pa, da AM2 proc z 2000 pini ne bi bil prav nič oz. zanemarljivo malo hitrejši od trenutnega, 940 pinskega. Da pa Azraelu ne verjameš... In ja, večina pinov je za napajanje. Kar preračunaj si. pri porabi 125W (max) in napetosti tam okrog 1,3 V je to 90 A. Kar pa ni malo. Veliko lažje dovajaš višjo napetost pri manjšem toku skozi tanko žico kot obratno, saj se bo v tem primeru segrela. Staljen pin v socketu pa ni ravno priročna stvar, kajne?

EDIT: tale tvoja teorija o 2x 240 pinih za RAM... Kaj pa pri štirih palčkah? To nanese 960 pinov. Od kod dobiš dodatnih 20?

EDIT2: pa v naprej ti priporočam, da ignoriraš teste serverskih procov in jih ne povezuješ z desktopom. Je podobno a je vseeno drug svet. opteroni so zaradi zgradbe platforme daleč najboljša rešitev za serverje/workstatione, ki potrebujejo veliko procesorske moči, sploh pri večih večjedrnih procesorjih. S kako Tyan ploščo si tako z barcelonami narediš 16 jedrni sistem. če ne drugega je RAM počasnejši, čipseti drugačni, itd.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

Dr_M ::

hehe, sigurno gleda pri elektroniki... :D >:D
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

x45 ::

PIP : tvoj prvi edit... Am 2 ima sigurno 2x 240 pinov za ram... ( verjetno tud napajanje le tega ) ,ker je direktno vezan na cpu ( mc je v cpu ju - zato tudi boljši memory scori kot intel) in ker je dual ch ima dva kanala torej 2x 240. vsak od teh kanalov se lahko razcepi na več ram slotov na plati in ti vtakneš lahk v plato 4 rame al pa 6 itd....

poglej si K8 DDR: 754 je bil single ch 754 pin,

939 pa dual ch

754 + 184 pin = 938 + 1 pin ( verjetno ma nek namen ) je 939 ( dual ch)

Azrael ::

>Am 2 ima sigurno 2x 240 pinov za ram... ( verjetno tud napajanje le tega ) ,ker je direktno vezan na cpu ( mc je v cpu ju - zato tudi boljši memory scori

8-O

Khm, poglej vsaj koliko V rabi za napajanje RAM in koliko CPU in zakaj se napetost obeh nastavlja posebej. Pinov podatkovnih za DDR2 je 144. To, da jih ima ta ram 240 pinov je posledica najbolj:

1. Mer, drug tip RAMa pač ne paše v slot, razen z macolo
2. Napajanje RAM čiperaja

Res ti priporočam branje AMD ali pa Intel pdfjev o pinoutih in konstruiranju matičnih plošč. Se dobijo z lahkoto in so free.
Nekoč je bil Slo-tech.

PrimozR ::

Ena beseda, ki v sebi skriva 4 druge besede in self-explainatory smajli: OMFG 8-O

x45 ::

Despite the big announcement that stated that the current B2 revision has what AMD calls an “errata”, the new samples work stable at 2.6GHz and above.

The errata is fixed and the production version of this core is on track for Q1 2008 production. There is a chance that you will be able to buy a 2.6GHz Phenom by the middle of Q1 2008 and things are finally starting to look a bit better for AMD.

The company messed up, but we believe that 2008 is the year of AMD where the company will get back on its feet on a few fronts. 2007 has been the worst year in AMD’s history and this certainly is AMD’s Prescott.

We just found out that in Latin, errata is a word in plural, which clearly means that AMD had more than just one tiny mistake, but luckily it will be over soon.

PrimozR ::

To da je v procesorjih napaka je znano. To, da jo lahko odpravijo z BIOS fixem je prav tako znano. To, da to vzame kakih 10% hitrosti je prav tako znano. Nič pa ni dobro za AMD. Kako so to popravili pa ne vem. Ve pa se tudi, da 2,6 GHz proc zamuja. AMD pa bi potreboval 3 GHz minimum, ne pa zamujajoči 2,6... Ki se še slabo navija.

TechStreme ::

Jah jasno je da v serverjih trenutno zmaga AMD na celi črti. Phenom pa je seveda nek kompromis... Konec koncev, se namiznih računalnikov proda vedno manj... Za vse kar še uporabljamo namizne računalnike, je igranje iger, poslušanje muske in gledanje filmov. Za kaj od tega rabiš nevem kak procesor? Mogoče za igre, vndar tkaj je bolj odvisno od grafične... Raje 100€ več za bolšo grafično kot za boljši procesor... Po vrhu vsega vsi primerjate ceno Procesor : Procesor... pozabljate pa da za Intel rabiš še ubijalsko drago osnovno ploščo, pri AMD-ju je pa praktično vse eno, le da lahko procesor gor sklačiš in da ima dovolj RAM slotov in željen chipset glede na to, katero grafično bi rad uporabljal, če bi rad sestavil multi GPU sistem...
Zato za moje pojme zmaga AMD-ju v price : performanse... Nevem koliko pa vas dejansko je takih, ki kupite najboljšo zadevo na trgu za ekstremne vsote denarja...
Ph2 940BE 3.6GHz; MSI K9A2 Platinum; 2×2Gb DDR800 4-4-4-12 CR1; 2×4850 CF
««
2 / 27
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD Phenom- uporabne informacije: CPUji, plošče, BIOSi, izkušnje- držite se teme, pro (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Strojna oprema
107858133 (21643) Meizu
»

Kupujem nov quad procesor, kateri (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
817405 (5426) x45
»

High-End računalnik (naveza amd/ati)!!! (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
866582 (4634) Vuli
»

Kupujem procesor in plato,mnenja,cene. (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Kaj kupiti
24413180 (8457) Racunalnik
»

Kdaj pridejo phenomi X4 9x50? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Strojna oprema
25312474 (8691) gruntfürmich

Več podobnih tem