» »

In vitro meso

In vitro meso

strani: « 1 2

kopernik ::

Nekoč smo se v eni temi pogovarjali o vzrejanju zrezkov v laboratorijih. Zgleda, da bo to kmalu mogoče.

Bi vi tako meso jedli ?
Pričakujete v svetu podoben odpor kot proti mesu iz kloniranih živali ?

Osebno se mi zadeva zdi kar vredu, saj lahko ubijemo več muh na en mah (kako priročen pregovor za tako temo) :
1. manj onesnaževanja, ker ni potreb po živalskih farmah
2. ogromne površine, namenjene za rast žitaric za hrano živali bi lahko namenili za nas, kar bi nenazadnje pocenilo hrano tudi v supermarketih
3. moralni maček glede trpljenja živali odpade
4. mislim, da bi bil tudi nadzor nad tem, kaj dejansko je v takem mesu, lažji kot je sedaj pri raznoraznih rejcih živali.

Vikking ::

Ni jo čez, doma pridelano klobaso, šnicl od doma vzrejenega praseta.

username ::

Odlična zadeva!

Vse prednosti, ki jih je navedel že kopernik. S tem da pri točki 4 bolj natančno: da se kontrolirat sestavo mesa - lahko proizvedeš manj mastno meso oziroma z "dobro" obliko maščobe (omega 3 ali kaj je že) namesto "slabe" maščobe.

Poleg tega verjetno tudi ni več potrebe/nevarnosti glede antibiotikov in kdove česa vse še, s čimer filajo živali po "naravni" pridelavi - in ne se zanašat, da tvoj stric na slovenskem podeželju vzreja krave povsem po naravni poti - kmetje marsikaj vržejo tudi v "domače pridelke male prijazne kmetije" (no, če je vzreditelj dejansko tvoj sorodnik, lahko da boš res dobil bolj naravno in zdravo meso, zase in svojo družino kmetje zadržijo najboljše in najvarnejše pridelke; "general public" kupec pa lahko dobi marsikaj drugega, kdove).

Pa da še malo laično pošpekuliram - če se da v laboratoriju producirat zrezke, je verjetno okoli vogala tudi tehnologija za produkcijo nadomestnih organov za medicino? Torej če boš potreboval novo srce/ledvico/karkoli, ne bo več treba čakat, da se kakšen motorist na cesti razsuje...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

kopernik ::

Pa da še malo laično pošpekuliram - če se da v laboratoriju producirat zrezke, je verjetno okoli vogala tudi tehnologija za produkcijo nadomestnih organov za medicino? Torej če boš potreboval novo srce/ledvico/karkoli, ne bo več treba čakat, da se kakšen motorist na cesti razsuje...


Ja, sem nedavno bral tudi novico o pomembnih korakih pri vzrejanju srčne mišice. Kar še ni celoten organ, ampak stvari se premikajo. Še ena zanimivost glede srca - določenim ljudem so zaradi pomanjkanja pravih organov namestili umetno srce in jim šele čez čas (čez nekaj let) vstavili pravo srce. Anketa teh ljudi je pokazala, da so živeli kvalitetnejše z umetnim srcem in obstajajo tudi primeri, ko se ljudje niso hoteli odpovedati umetnemu srcu, ker so z njim prav fino živeli.

Pyr0Beast ::

Link

Ne, tudi zdaj ga ne
Upam

1. Še vedno nucaš input za vzgoj. Ind in laboratorjiski odpadki so samo še bolj strupeni
2. Sanjej ..
3. Uuu, kje boš dobil pa matične celice za vzgoj 'mesa' ? Namesto morilstva, posilstvo, stvarni napredek ..
4. V mesu je še marsikaj, kar še ne veš. Poleg težkih kovin in raznoraznih strupov, pesticidi, larvacidi, hormoni, antibiotiki ...

Vse prednosti, ki jih je navedel že kopernik. S tem da pri točki 4 bolj natančno: da se kontrolirat sestavo mesa - lahko proizvedeš manj mastno meso oziroma z "dobro" obliko maščobe (omega 3 ali kaj je že) namesto "slabe" maščobe.
Meso brez maščobe ne obstaja ... 90% jo je v samem mesu. In meso NI zdravo ...

Rešitev je v tem da ga preprosto ne ješ ...
Pa še nekaj starih dejstev

Imate priliko, da si ogledate filem Earthlings in storite nekaj dobrega ..
Kino
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

kopernik ::

1. Še vedno nucaš input za vzgoj. Ind in laboratorjiski odpadki so samo še bolj strupeni


To pravi kdo ?

2. Sanjej ..


Meni se pa to zdi kar logično. Ali pa namesto hrane za bio gorivo.

3. Uuu, kje boš dobil pa matične celice za vzgoj 'mesa' ? Namesto morilstva, posilstvo, stvarni napredek ..


Nisem mikorbiolog, ampak a ni tako, da jih potrebuješ nekaj, nato pa kolonija raste ... in raste ... in raste ? Kot pri odvzemu iz popkovine novorojenčka, ko lahko iz majhne količine vzgojijo po potrebi večjo.

4. V mesu je še marsikaj, kar še ne veš. Poleg težkih kovin in raznoraznih strupov, pesticidi, larvacidi, hormoni, antibiotiki ...


To samo potrjuje mojo domnevo, da bi bil nadzor lažji kot je sedaj pri tisočih rejcev ...

Pyr0Beast ::

Pravim jaz ?
Ali slučajno misliš, da se tkivne kulture vzgaja v nesterilnih pogojih, da je gojišče navaden zrak ?

2. Kaj pa če bi preprosto zmanjšali porabo mesa za npr. 1 zrezek na teden ? Bi več naredili, kot s tem.

3. Ne, pri živalskih tkivnih kulturah ni tako. To velja za kvečjemu bakterije. Kultura preprosto odmre po določenem času, je res, da jo lahko nekajkrat 'presadiš' na novo gojišče, ampak preprosto neha rasti ali pa se razvije v rakasto tkivo ,..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

kopernik ::

Novica, ki sem jo polinkal, pravi, da znanstveniki predlagajo dva načina, kako zadevo speljati za "large-scale" proizvodnjo. Torej zgleda, da je oz. bo možno iz majhne količine proizvesti zelo veliko.

bluefish ::

Tole je izsek novice, ki govori o načinu pridelave/proizvodnje:


The idea of culturing meat is to create an edible product that tastes like cuts of beef, poultry, pork, lamb or fish and has the nutrients and texture of meat.

Scientists know that a single muscle cell from a cow or chicken can be isolated and divided into thousands of new muscle cells. Experiments with fish tissue have created small amounts of in vitro meat in NASA experiments researching potential food products for long-term space travel, where storage is a problem.

"But that was a single experiment and was geared toward a special situation - space travel," says Matheny. "We need a different approach for large scale production."

Matheny's team developed ideas for two techniques that have potential for large scale meat production. One is to grow the cells in large flat sheets on thin membranes. The sheets of meat would be grown and stretched, then removed from the membranes and stacked on top of one another to increase thickness.

The other method would be to grow the muscle cells on small three-dimensional beads that stretch with small changes in temperature. The mature cells could then be harvested and turned into a processed meat, like nuggets or hamburgers.


Sicer mi res ni jasno, kako bi lahko z opisanima metodama pridelali velike količine mesa. Poleg tega se mi zdi, da bi bilo tovrstno meso precej žilavo in nenavadno na pogled zaradi vsega raztezanja in "nalaganja" plasti.
Je pa dotična novica preveč pristranska, saj ne navaja nobenih slabosti tovrstne pridelave, ki pa verjetno os prisotne.

Keyser Soze ::

Fino, fino...

Do takrat pa šnicl, dva na dan pa bo. Anede, earthling Pyrobeast. Ham, ham. >:D

P.S.: Pa še res sem lačen ratal zdaj. Ni blo zajtrka.:\
OM, F, G!

kopernik ::

blueFish, pa recimo, da jim bo uspelo. Sedaj še ne znajo, nekoč najbrž bojo. Tako da odstranimo ta žulj iz debate.

Thomas ::

Zadeva bi bila odlična, če bi jo uspeli pripeljat v realnost. Nič nemogočega ni pri tem.

Najbl hecen je pa tisti tazeleni par postov višje, ki se boji težkih kovin. Teh sigurno v takem "umetnem" mesu ne bo, razen če bi kdo nalašč sabotiral.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

imagodei ::

Na tole stvar se da gledati iz dveh zornih kotov... Še nisem čisto prepričan, za katerega bi se odločil.

Po eni strani je ta strah pred gensko spremenjenimi organizmi čisto iracionalen. Kaj pa je čisto običajno cepljenje/križanje dveh rastlinskih vrst, ki ga botaniki poznajo cca 200 let drugega, kot genski inženiring? Vzameš eno rastlino, ki ima tebi všečne lastnosti in jo križaš z drugo, ki je nima. Večina potomcev ne bo imela pravih lastnosti, nekateri pa - te vzgajaš naprej in po potrebi spet križaš, tako da se želena lastnost poudari. Genski inženiring na najbolj zelen način... To, da sedaj želene lastnosti znajo vgradit v laboratoriju, ni poseben argument, ki bi me prepričal v neko obskurno toksičnost in nevarnost gensko spremenjenih organizmov. Kaj pa, če koruza mutira zaradi naravnih vplivov in postane bolj odporna na sušo? Je zdaj, ko je naravno gensko spremenjena, tudi škodljiva?

Razumem, če gre tukaj za strah: če gensko spremenimo nek organizem, ki ga uporabljamo v prehrani, lahko ti novi geni pomembno vplivajo na užitnost organizma. Ne razumem pa iracionalnega strahu, da je nekaj nujno slabo, če je gensko spremenjeno v laboratoriju. Konec koncev so vse gobe med sabo tudi zelo sorodne. Imamo jurčke, lisičke, marele, pa tudi mušnice. Konec koncev tudi lesne gobe. Ene so očitno užitne, druge neužitne ali celo strupene. Razlika med njimi je res v genski zasnovi, ampak nekako smo skozi tisočletja trial and errorja pogruntali, katere so užitne in katere ne. Pri vsej tej tehnologiji, ki jo imamo danes, pa ni treba nikomur umret, da bomo pogruntali, a je ena gensko spremenjena svinjska krača užitna, neužitna ali celo strupena. Pač, jo daš na analizo in to je to. Če ne vsebuje nobenih škodljivih proteinov, encimov in drugega in je v užitnosti v vseh pogledih enaka "naravnemu prašiču", potem je to za na krožnik. V nasprotnem primeru pa vržemo v smeti. OK, obstajajo še moralni in verski pomisleki... Če v govedo vcepimo gene prašiča, ali je tako govedo še užitno za muslimana, ki ne sme jesti svinjine? Če v koruzo vcepimo gene morskega psa, ali je takšna koruza še užitna za vegetarijanca... Kar se mene tiče, bi brez problema jedel takšno koruzo, dokler ne bi na steblu našel kakšnih škrg ali kaj podobnega :P

Druga plat je pa bolj povezana s teorijo kaosa, kot s strahom pred užitnostjo. Gre za to, da celotnega mehanizma prenosa genov v lastnosti in medsebojnega vpliva genov še zdaleč ne poznamo. Hell, če se prav spomnim, ne razumemo v celoti niti celotnega postopka transkripcije genov v aminokisline in foldinga proteinov. Pri spreminjanu nekega seta genov zato ne moremo napovedati, kako se bo ta sprememba poznala v celi sliki in kako bo vplivala na druge gene... Ali bo s katerim v konfliktu, ali bo vstavljen gen izključil katerega drugega...? Predvsem pa, kaj se bo z genom dogajalo čez n-generacij? Kaj se zgodi, če gensko spremenjeni organizmi pobegnejo into the wild? Kakšne spremembe to potegne za sabo - ko teh genov ne moreš več nadzorovati... Če v naravo spustiš über uspešno vrsto, ki bo izpodrinila druge, avtohtone vrste oz. podrla naravno ravnovesje?

Skratka, majhne začetne spremembe lahko na dolgi rok prinesejo nesluten outcome. Mislim, da je to kar resen pomislek.
- Hoc est qui sumus -

Thomas ::

Odlašajmo, morda je tvegano?

Raje premislimo, če s samim odlašanjem ne tvegamo pa še več.

Mencanje je dostikrat dražje.

Seveda je treba skalkulirat rizike. Ampak če noben nobenega konkretnega rizika ne vidi, če čakamo samo za vsak slučaj ... je pa to nazadovanje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> Če v naravo spustiš über uspešno vrsto, ki bo izpodrinila druge, avtohtone vrste oz. podrla naravno ravnovesje?

Nobenega "naravnega ravnovesja" ni. Je samo "naravno" neravnovesje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Pyr0Beast ::

Do takrat pa šnicl, dva na dan pa bo. Anede, earthling Pyrobeast. Ham, ham. >:D
Se opravičujem za svojo malomarnost ampak mesa ne jem že dobro leto ...

Najbl hecen je pa tisti tazeleni par postov višje, ki se boji težkih kovin. Teh sigurno v takem "umetnem" mesu ne bo, razen če bi kdo nalašč sabotiral.
Bojim se težkih kovin prav toliko kot se bojim vdihavanja izpušnih hlapov, milorečeno se ne, se pa poizkušam izogibati 'tveganju'.

Genski inženiring na najbolj zelen način...
Tako kot so črnogorci hoteli križati žabe pa krompir .. v naravi se kaj takega niti približno ne dogaja.

Omenjeno meso bi pa imelo bolj teksturo gresa kot zrezka ...

Govoril sem ...
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

Keyser Soze ::

No, če si govoril, pa sedaj še do konca pokadi svojo "pipco". Ker je glih prijemat začel.
OM, F, G!

Calligulla ::

Vse je odlicno, ce je zdravo, ma dober ous, so stroski OK, manj zivali trpi oz mogoce na neki tocki ne trpijo vec...

Aj naj ne bi bil cilj to, da svoj negativni footprint cimbolj zmanjsamo oz odpravimo?

_marko ::

Pri celičnih kultarah je problem 3d struktura.

Kolker jaz vem jo je zaenkrat možno goijite le v 2D, kar pa ne pride v poštev.
Ti nizozemci se sicer nekaj trudijo, ampak bomo videli kako jim bo uspelo...

Upam, da...


Aja, Pyrobeast. To, da bi ti skoraj želel deliti bone za to kolk lahko kdo mesa pojest je pa malo že malo preveč...
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _marko ()

BigWhale ::

Tole sem napisal lani, sem se pa ze prej spraseval nekaj podobnega:

"O prehranjevanju na splošno

Zamudno se mi zdi, ukinil bi ga. Omenjal sem intravenozno prehranjevanje in gojenje mesa v petrijevkah. Seveda. Slednje bo možno že kar hitro. Zakaj ne bi zrezek zrasel kot tkivna kultura. Svinjska ribica, ki bo brez holesterola, vsebovala bo še kup vitaminov in bo že kar lepo uravnotežen obrok. Je s tem kaj narobe? Ne, zakaj bi bilo? Je ka drugače, kot solata, ki jo vzgojijo v rastlinjaku? Seme postavijo na moker papir kjer vzklije potem ga potopijo v perfektno raztopino hranilnih snovi, potem, ko je že majcena solata jo zataknejo v stiropor skupaj z mnogo, mnogo drugimi solatami in potem kar plavajo v bazenu, kjer vlada sterilno okolje. Bi bilo meso iz petrijevke kaj drugačno od solate?"


Cel zapis... Jaz sem tako za vzgajanje tkivnih kultur za namen prehrane. Tudi teksturo bodo postimali, pa tudi ce je ne. Koga pa briga. Meni textura karfjole ni bila nikol vsec.... ;)

BigWhale ::

Sicer pa tkivna kultura ne more pobegniti v naravno okolje. To je skoraj isto, kot ce bi rekel, da je prsut iz mesnice pobegnil in se zdaj spet skupaj s prasici pase na travniku.

Saj ne gre za rast bakterij, ki bi dejansko potem lahko pobegnile.

_marko ::

Ne rabim je, da vem, da nebom ljudem govoril kaj naj delajo, kaj naj jedo in koliko naj jedo...
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Keyser Soze ::

Smo ga držal prasca že. Čez par ur pa klobase jedl. :D

Dej no dej. Če mi paše meso ga bom pač jedel. Če bo "in vitro" in bo tak kot "in vivo" po okusu in strukturi me sploh ne bo motilo. Plus je samo to, da bo sestava kontrolirana in bo imel boljše prehranske vrednosti kot un iz domačega pujsa. Pa še delne slabe volje ne bo, ker si moral eno žival pod rušo spravit.

P.S.: Tud gepard ne da gazeli anestezije predn ji vrat pregrizne. Tak je pač ta leben. Pa verjamem, da bi tud oni lahko na presno hrano prešaltal. Al pa vsaj na sojine zrezke.
OM, F, G!

OChack ::

vidm da eni niso še jedl mesa od teleta ki se celo leto pase na pašniku in sesa pri kravi,
v šparu in ostalih trgovinah tega ni, ljudje ki so omejeni samo an trgovine in ne znajo it na vas ne vedo kaj zamujajo
Int€l inside, IDIOT Outside

jype ::

Planet lahko vzdržuje le slabe četrt milijarde ljudi pri vaškem načinu življenja.

username ::

Meso brez maščobe ne obstaja ... 90% jo je v samem mesu. In meso NI zdravo ...
Nisi dobro prebral, kaj sem napisal.
A še ni si slišal za koristne in manj koristne maščobe? Živalske menda res veljajo za manj ugodne, ampak s takimle načinom dizajniranja mesa bo tudi to možno.
Proteini so pa itak nujno potrebni in meso JE zdravo kot verjetno najboljši vir proteinov.

Kaj pa če bi preprosto zmanjšali porabo mesa za npr. 1 zrezek na teden ? Bi več naredili, kot s tem.
Nope. No can do. No way Jose.
Kdor hoče meso, si ga bo kupil, kolikor bo želel (in mu bodo finance dopuščale). O opustitvi ali zmanjšanju se bo vsak odločil sam na podlagi lastnega okusa (ali morebitnih zdravstvenih zahtev). A je jasno?

Sicer pa je sedajle postalo bolj očitno, kaj je pravo bistvo propagandistov vegetarijanstva. Bistvo je odrekanje užitka (v tem primeru užitek jedenja mesa).

"Skrb za pravice živali" ali "skrb za zdravo prehrano" je zgolj krinka (ki ji sicer najbrž mnogi aktivisti verjamejo tudi sami).
Pravi cilj je odrekanje in žrtvovanje. Odpoved užitkom, žrtvovanje lastne volje in lastne koristi.
Iz aktivista govori Witch Doctor.

(Witch Doctor: glej v knjigi Ayn Rand: For the New Intellectual; ali pa uporabi wiki in google, ne da sem mi zdajle razlagat)
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

BigWhale ::

Naj se tole ne spremeni v Meat vs. Non-Meat debato, ker je povsem mimo!

username ::

v šparu in ostalih trgovinah tega ni, ljudje ki so omejeni samo an trgovine in ne znajo it na vas ne vedo kaj zamujajo
Se bo dala ta izkušnja "pravega domačega" mesa doseči tudi z invitro produciranim? Če ja, še ena prednost.
Mother Nature has just become inferior & obsolete.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

username> O opustitvi ali zmanjšanju se bo vsak odločil sam na podlagi lastnega okusa (ali morebitnih zdravstvenih zahtev). A je jasno?

Škoda da kadilci pa nimajo več te izbire...

Mogoče bo pa kdo iznašel smokeless cigarete, pa bo potem spet dovoljeno kaditi.

username ::

BW, ni povsem mimo. Razen če se špilamo fahidiote in se omejimo le na tehnikalije glede bio-postopkov produkcije invitro mesa.
Ampak se mi zdi zelo smiselno obdelati še ekonomske, družbene, filozofske, gurmanske... in vse ostale implikacije. Ker se ne nameravam zreducirati na fahidiota in pregledati stvar na vseh nivojih (seveda pa vsak element najprej posebej, potem šele integracija).

V glavnem, invitro meso postavlja povsem nov izziv za vegetarijance. Sicer že sedaj jedo neke vegetarijanske polpete in vege hrenovke (le zakaj jih tako pogrešajo, btw), ampak sedaj bodo pred hudo filozofsko dilemo: "a lahko sedaj pojem šnicel al ne, če je iz laba, ne iz žive krave/pujsa?" Na krožniku bo isto, vzvišena razlika med "razsvetljencem" in "neukimi krvoloki" za isto jedilno mizo bo zabrisana. Zabrisana na nivoju oblike, barve, vonja in okusa.
Vegetarijanec pri naročanju ne bo več v centru pozornosti s svojim teženjem "jaz pa ne bi mesa; ali je v tej jedi tudi meso..."
(razen če bo restavracija (za mesojede nemoderneže) nudila tudi klavno meso)
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

imagodei ::

BigWhale@ Sicer pa tkivna kultura ne more pobegniti v naravno okolje. To je skoraj isto, kot ce bi rekel, da je prsut iz mesnice pobegnil in se zdaj spet skupaj s prasici pase na travniku.

Hehe, sem imel v mislih, da bi vzgajali cele prasce, ne pa da bi pršut rasel v petrijevkah :D To bi bilo pa že rahlo perverzno... Pa samo še korak od tega, da prašičje krače rasle na drevesih :)

Hudiča, jaz sem pa še prejšnji teden razlagal, da bi postal vegetarijanec takoj, če bi le pršut na drevesih rasel. :8) Bo treba biti pazljiv pri izjavah.
- Hoc est qui sumus -

username ::

jype - imaš prav, kadilci v lokalih te izbire nimajo oziroma je nimajo lastniki lokalov.
In to, da nimajo, je narobe, da.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

zee ::

so ze na voljo, gre za t.i. elektricne cigarete.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
thorin: Dual Xeon E5-2630v3, 32 GB RAM, Nvidia Geforce GTX 1080

BigWhale ::

imagodei,

No ja, to ne vem ce ima smisel. Zakaj bi vzgojil celega prasica, ce lahko vzgojis samo prsute, samo svinjsko ribico in tako naprej. Tako lahko meso vzgajas po potrebi, za novo leto delas samo purane, za veliko noc pa samo sunko. Ne rabis zaradi ene sunke vzgojiti se rebrc, drobovine in cele glave. :)

Energetsko je tole precej manj potratno.

Luka Percic ::

Take umetne mišice bi znale bit tudi fajn ker bi jih lahko terali z električnimi impulzi. Tako dobimo namesto švoh mesa kot iz farm, "trenirane" (kot živali z več površine- boljše meso.).

Pa tudi poraba "energije"(/površine) bi znala precej past. Bojda za enako energetsko vrednost mesa porabimo 10x toliko krmila, kot če bi "krmilo" sami zaužili. Slab izkoristek vam rečem!

opeter ::

Ali je kdo gledal film z naslovom Island (Otok)? Ewan McGregor v glavni vlogi.

No, skratka v filmu je ravno govora o "pridelavi mesa"... klone so "priredali" (redili) samo zaradi tega, da jih bodo potlej poklali zaradi rezervnih delov in seveda, da bodo - v primeru, da si ženska - še celo rodile, nakar jo bodo pravtako ponucali za rezervne dele (srce, pljuča itn.)

Ne mi tukaj govorit, da bodo pa zdaj klonirali kos pečenke, ker to ni res. Bodo pa celo žival, ki bo pravtako trpela.
Aja, da ne bo pomote, tudi jaz sem mesojedec, ampak sem navajen na tradicionalno "pridelavo"... točno tako kot jo je opisal 2. komentator v tej temi.

Lahko pa se seveda igramo otroke, ki radi igrajo v peskovniku. Samo problem je, da če v peskovniku kaj zajebeš, to zelo enostavno uničiš, poliješ goro vodo, pa imaš že novo maso za ustvarjat. Pri genski predelavi pa ni tako enostavno.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

kopernik ::

Ne mi tukaj govorit, da bodo pa zdaj klonirali kos pečenke, ker to ni res. Bodo pa celo žival, ki bo pravtako trpela.


Ja, točno za to gre. Vzrejanje mesa.

Kloniranje živali je pa nekaj drugega, mislim, da je FDA že odobrila meso kloniranih živali.

V tej temi NE govorimo o kloniranju živali.

Luka Percic ::

Ne mi tukaj govorit, da bodo pa zdaj klonirali kos pečenke, ker to ni res. Bodo pa celo žival, ki bo pravtako trpela.

"Klonirali" bodo celice mišice ki je najbolj fina.

Jo vpeli na nek substrat ter dovajali snovi ki jih rabi, v direktni obliki. No, kasneje pride na vrsto še genetika, ki bo omogočila razne okuse/skladiščenje vitaminov/hitrejšo rast/ večjo vzdržljivost/(mišice se lahko "telovadi" z električnimi impulzi).

Tako baje gojijo kožo če se ti jo je preveč olupilo- nima genetika dosti veze z tem.

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

> "Klonirali" bodo celice mišice ki je najbolj fina.

Se te ne bodo kloniral. ampak jo bodo samo 'posadili' klonirala se bo sama, tako kot se klonira pri pujsu ze dandanes. automagically!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Daedalus ::

Tako baje gojijo kožo če se ti jo je preveč olupilo- nima genetika dosti veze z tem.

Pri večjih opeklinah ti IIRC vzgojijo nadomestno kožo.

Sicer pa komaj čakam. Če mam na izbiro med "vzgojenim v laboratorijih VitroMeat" al pa med "zaklanim za Vaš užitek" - brez pomisleka vzamem laboratorijski šnicl. Bojo pa s tem križi - če pogledamo, kako svete so krave danes, tole pa direktno ogroža njih rejcev status (in subvencije) - bo hudič S prejemniki subvencij, se razume.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BigWhale ::

Vsi ljubitelji zivali bi moral bit prvi 'on the bandwagon' za VitroMeatTM!

Hm, dobr ime... hehe

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

MadMicka ::

V ZDA so rekli, da podjetja niso dolžna posebej označevati mesnih izdelkov, ki izvirajo iz živali - klonov.

Prav. Ampak, komercialno dobra poteza se mi zdi, da bi podjetja, ki izdelke, ki temeljijo na živalih -neklonih, to posebej označevali. Gotovo bodo ljudje raje kupovali takšne proizvode.

Če pa bi ZDA prepovedala takšno označevanje, bi pa bilo s tem nekaj hudo narobe.

jype ::

MadMicka> Gotovo bodo ljudje raje kupovali takšne proizvode.

Po čem pa to sklepaš?

Mene sicer nič bolj ne veseli, če po klavnicah matrajo klonirane krave, zato me tudi bolj navdušuje postopek, ki ne naredi živali, temveč zgolj meso, ampak razlike med ovco in ovco pač ne vidim, ne glede na to kako je proizvedena - pri živali je pomembno, kako je živela.

Seveda pa se skušam odvadit konzumirat preobilo mesa - vnos prevelike količine živalskih beljakovin pri človeku poveča možnosti za cel žakelj kroničnih in rakavih obolenj.

BigWhale ::

Jure, stick with pasta. To resi precej problemov. Jest samo skrbim, da je dovolj velik vnos ogljikovih hidratov. ;)

_marko ::

->Gotovo bodo ljudje raje kupovali takšne proizvode.

Zakaj že?
A naslednja stopnja bo pa, da boš moral na solato napisat, da gre za klon endivje al pa kristalke?


->vnos prevelike količine živalskih beljakovin pri človeku poveča možnosti za cel žakelj kroničnih in rakavih obolenj.

A lahko malo več o tem poveš? Prvič slišim drugače za to...
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

username ::

Ne mi tukaj govorit, da bodo pa zdaj klonirali kos pečenke, ker to ni res. Bodo pa celo žival, ki bo pravtako trpela.
Aja, da ne bo pomote, tudi jaz sem mesojedec, ampak sem navajen na tradicionalno "pridelavo"... točno tako kot jo je opisal 2. komentator v tej temi.
1. Najprej si dobro preberi, za kaj sploh gre, da ne boš nepripravljen takole kričal in pokazal, da sploh nimaš pojma, za kaj gre.
2. Na kaj si ti navajen, je tvoj problem. Boš pač kupoval izdelke "tradicionalne pridelave", ki bodo verjetno bolj butične sorte in zato dragi.
Nekako tako, kot je danes črnobela fotografija na klasičnem filmu drag hobi peščice zanesenjakov, ostali pa imamo digitalce.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

_marko> A lahko malo več o tem poveš? Prvič slišim drugače za to...

V knjigi the China Study ( http://www.thechinastudy.com/about.html) sem prebral.

Seveda postreže z referencami za vse takšne trditve na koncu knjige, bom najbolj očitno prepisal sem:

Madhavan TV, and Gopalan C "The effect of dietary protein on carcinogenesis of aflatoxin." Arch. Path. 85 (1968); 133-137.

Tipa sta v Indiji delala poizkuse na podganah in ugotovila, da so podgane z manjšo dozo beljakovin v prehrani bolj odporne na karcinogene kemikalije.

Avtor knjige je potem nadaljeval raziskave in na podlagi zaključkov napisal to knjigo, ki je po mojem zelo vredna branja.

username ::

Ampak a ni to zato, ker rak je pač nenadzorovana rast celic? Proteini so pa v splošnem dobro hranilo za celice. Zato se govori o tem, kako je nekdo 'raka izstradal'. Ne vnašaš hranilne snovi v telo -> so prikrajšane vse celice v telesu, tudi rakave, ki ne dobijo več materiala za produkcijo novih rakastih celic.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

username> tudi rakave, ki ne dobijo več materiala za produkcijo novih rakastih celic.

Da. Seveda pa ima telo tudi en kup obrambnih mehanizmov, tudi zoper rakave celice. Če pa te celice ves čas obilno futraš z beljakovinami, pa rastejo hitreje kot jih lahko telo uničuje in ko je tkiva preveč, si že najebal. Če je operacija možna, je prima, ampak pogosto ni.

Tako da ja, tudi (ali pa predvsem) s tem je to povezano.

V knjigi so zanimivi grafi ki nakazujejo statistično močno povezavo med količino maščob in beljakovin v povprečni nacionalni prehrani enega kupa držav in pojavnostjo rakavih obolenj v teh družbah. Japonci se imajo super, čeprav so "razvita zahodna družba", nizozemci in angleži pa precej slabše, na primer.

jozek ::

Nekaj pomisleko:
1. nekje moraš pridelati tudi surovine s katerimi "futraš" tako meso, Najbrž se ne sezide.
2. Naravo meso vsebuje mnoge stvari (nekatere tudi še niso znane), v določenih razmerjih... Zelo težko zagotoviš primerljivo kakovost.
3. Meso kokoši ki je rejena na intenzivni krmi v kletki je neprimerljivo z kokošjo ki skače po vrtu... Hmm
4. vsi pomisliki proti GSO in industrisko hrano
5. Če že "krajšamo" prehrambeno verigo: Zakaj ne mešamo snovi direkt za v žilo (saj imajo že tehnologijo). Prebavni trakt pa bi itak zakrnev ker nebi bil v uporabi. (
...

Pogumni novi svet. Saj kmalu nas bodo z virtualno in malo manj virtualno resničnostjo čisto zasvojili in bomo živeli Truemanovo življenje...:\

No v glavnem jaz tega ne kupim (niti ne pojem če je zastonj)
Draga nafta je gonilo razvoja ;-P ..
strani: « 1 2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Trpljenje živali pred smrtjo in kvaliteta mesa (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
674808 (3340) PacificBlue
»

katere zivali jemo?

Oddelek: Loža
323798 (2137) PacificBlue
»

Mletje piščancev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1076533 (4141) SomethingEls

Kanibalizem

Oddelek: Problemi človeštva
401730 (1036) kuglvinkl
»

Hrana za Homo Sapiensa (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
1978827 (6930) Thomas

Več podobnih tem