» »

Vegetarijanci in "umetno" meso

Vegetarijanci in "umetno" meso

««
«
1 / 9
»»

lonz ::

Zasledil sem, da se začenjajo priprave na komecializacijo kloniranega, laboratorijsko vzgojenega mesa. Pri tem se poraja zanimiva dilema. Ali je to meso nekaj, kar bi vegetarijanci jedli? Namreč, žival ne trpi, ni zakola, ni grde vzreje (ni metana, ampak to ni ravno top vegetarijanska skrb...). Mnenja vegetarijancev in ostalih dobrodošla.
...arrrrrr, shiver me timbers...

Roadkill ::

Večina vegetarjancev ne je mesa, ker jim meso ni všeč. Večinoma nima to nobene veze s trpljenjem živali.
Ü

lonz ::

Nekaj je definitivno tudi takih, ja. Veliko pa jih ne je mesa zaradi krutosti do živali.
...arrrrrr, shiver me timbers...

WarpedGone ::

Po 20 letih brezmesnega prehranjevanja čutim točno 0 potrebe po uvedbi mesa v svoj jedilnik.
Z ogromno muke sm se pripravu do tega, da to smrdljivo nagravžnost vsako jutro narežem mačku. Dokler je stvar zamrznjena, se še da nekako držat, tut smradu ni hudga.

Kljub temu pozdravljam pridelavo mesa brez delujočega živčnega sistema.
Ko bo možno, bo moj maček jedu "neubito" meso. Kolikor bo to v moji moči seveda - muhe in vešče in kobilce bodo še vedno 'jebena stranka', kadar bojo prišle preblizu.

Ko se razmišlja o vzrokih je treba vpeljat tut časovno komponento. Nekaj je razlog da začneš/nehaš, nekaj drugega je pa razlog da ne delaš sprememb.
Js osebno sm opustu meso glih zarad zmanjašnja mojega "suffering footprinta". Je pa hkrati res, da sem bil že predtem hudo zbirčen glede mesa (večina mi je smrdela že prej), tko da je bil ta korak precej majhen po dolžini, velik le v konceptu. Po dolgih letih pa ni več razmišljanja o vzrokih in vzgibih in empatijah itd, ostal je "okus", ki ne prenese krvi v kakršnikoli obliki.
Zbogom in hvala za vse ribe

GGGGG ::

Jaz se izogibam živalskim produktom zaradi več razlogov. Samo eden med njimi je nepotrebno ubijanje živali. Drug razlog je pa ta, da je meso IMHO precej neprimerna in nezdrava hrana, sploh v večjih količinah. Razmerje hranilnih snovi je v mesu za moje potrebe povsem neprimerno, zato tudi "umetnega" mesa ne bi jedel.

PacificBlue ::

Se bolj kot ne strinjam s predhodnima komentarjema, meni se je tudi meso zagravžalo pred leti, glede na to, da imamo doma kmetijo in vsako leto koline..ne hvala. Sem moral nekaj spremenit, ker ni se šlo samo zaradi trpljenje živali, ampak bolj zaradi smiselnosti in samokontrole pri izbiri hrane. Pa tudi kislina v mesu mi ni nikoli bila všeč, ta mesni okus v ustih..ne vem, se mi je večkrat želodec obračal. Sicer pa nisem privrženec sintetičnih produktov in nasprotujem pridelavi laboratorijskega mesa. Bi bilo veliko boljs smiselno zmanjsati pridelavo hrane za živali in se bolj posvetiti pridelavi hrane za ljudi.
|AMD Ryzen 7800X3D|Phantom Spirit 120|ASUS ROG Strix B650E-E|Samsung 990 Pro|
|64GB G.Skill Trident Z5|ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4090 OC|
|Seasonic Vertex GX-1200|Thermaltake CERES 500|Dell Alienware AW3423DWF|

WarpedGone ::

Vse kar je tle treba narest, je treba ukinit subvencije za priprejo mesa - kraja denarja na X koncih zato da je lahko meso cenejše kot bi moralo bit.
In naj lepo mesojedci plačajo pošteno ceno svoje izbire. Povsem enako velja za *vse* subvencije v kmetijstvu.

Ne dvomim, da bi bila industrijska pridela/vzgoja mesnatih rastlin cenejša od govedoreje, svinjereje, xyreje.
Zbogom in hvala za vse ribe

Pimoz ::

Sicer nimam nč proti vegeterijancem samo če jaz ne dobim enga šnicla dnevno bom 1) tečen 2) najdov bom bližnji in daljni okolici dokler ga nebom dobil 3) po vsej verjetnosti me bo bolela glava (najbrž zaradi tečnobe :)) kar pomeni da bom še bolj tečen.
Nekateri pač obožujemo meso. Praktično gledano bi en teden prav gotovo lahko jedel samo to :D
Nikakor pa nebom zavestno zaužil nekaj iz epruvete :/ ker me to res ne veseli... pač ni lepšega od enega lepega vrtečega odojka :D

lonz ::

No, no; da se ne bo tole sprevrglo v bitko med vegetarijanci in mesojedci. Do sedaj se je pač ugotovilo, da večina res ne je mesa zaradi okusa in to pomeni, da tole z vzrejenimi kosi mesa niti ni tako posrečeno.

Moram reči da sem malo presenečen.
...arrrrrr, shiver me timbers...

WarpedGone ::

Do sedaj se je pač ugotovilo, da večina res ne je mesa zaradi okusa in to pomeni, da tole z vzrejenimi kosi mesa niti ni tako posrečeno.

Kaj?
Vzreja mesa ni namenjena temu, da se konvertira nebeliverje ampak da beliverji dobijo svojo dozo z manj eksterne škode.
Zbogom in hvala za vse ribe

lonz ::

Seveda je tudi to res.
...arrrrrr, shiver me timbers...

Pimoz ::

Ok sicer ne maram ubijanja (pač naučen sem bil da to tako je - opraviš kolikor se da hitro in na najbolj učinkovit način, obenem se iz živali (ki je ubistvu hrana) ne norčuješ in ne izživljaš na njen svojega nesrečnega otroštva) no ampak če sledimo vsem tem smernicam je po nezabavnem delu kar precej zabaven del. Od priprave mesa do peke/kuhe/itd.

mailer ::

Problem je še največji v prenažiranju z mesom, kjer nekateri ne morejo brez njega. Da se žival skoti, izvali, itd samo zaradi tega, da bo umrla je pa tudi vsaj pri meni sporno. Meso jem ampak zmerno, jem pa ga zato ker ga lahko kupim že pripravljenega. Če bi sam moral ubit žival bi bil pa vegetarianec in verjetno velika večina, ki meso uživa. Še najboljši približek mesu je menda soja pa še ta je v 95% že gensko spremenjena in zaradi tega spet sporna. Če pa že kdo hoče bit pravi eko pa imajo tule "biološko" meso.

lonz ::

Res.

Sicer pa; koliko nas je sploh junakov ki lahko in znajo spravit živega prašiča v klobase ipd? Mislim prav od uboja do čiščenja črev... Sam sem bil velikokrat na kolinah, ampak življenja še nisem vzel, tako da za sebe vem da bi imel probleme.

Po drugi strani pa pri vzgojenem šniclu teh problemov ni...
...arrrrrr, shiver me timbers...

WarpedGone ::

Tem junakom se reče mesarji. Če se nad mesarijo spravi nepoučen revež, bo rezultat grozljivka.

Pri vzgojenem šniclu je bistveno to, da se ekstremno zmanjša negativni vpliv na okolje - ni več hektolitrov scalnice in tisočev ton dreka.
Precej energije se prišpara, ker ni treba vzrejat okostja, živčevja, nohtov, kljunov, oči, dlake itd kar je podobnega biološkega materijala, ki konča kot odpad.

Da se hkrati prišpara ogromno trplenja je v celi sliki le smetana na torti. Nekaterim je to bistveno, a kljub temu je to manjši delež torte.
Zbogom in hvala za vse ribe

Gregor P ::

Če bo enak okus kot recimo pri nekem dobrem na pol pečenem v sredini še krvavem nekaj centimetrov debelim zrezkom (ki je bi prej še malo uležan v marinadi), zakaj pa ne:)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Xserces ::

Sam pojem ogromno mesa. Sploh piščanca in purana in bi se težko navadu samo na "vegi". Glede "umetnega" mesa pa bi moral prvo probat potem šele lahko govorim če ali nebi jedel tega.
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|

jest10 ::

Če bo okus umetnega mesa enak pravemu mesu, nimam nobenih zadržkov.

gruntfürmich ::

WarpedGone je izjavil:

Ko bo možno, bo moj maček jedu "neubito" meso...

me resnično zanima kaj si vsaj tvoj maček misli o teh tvojih možganskih akrobacijah okoli njegove hrane in superiornosti 'neubite' hrane...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

keber ::

jest10 je izjavil:

Če bo okus umetnega mesa enak pravemu mesu, nimam nobenih zadržkov.

Glede na to, da okus zelenjave iz hidroponskih farm niti približno ni enak okusu zelenjave, normalno vzgojene na normalni njivi, sem prepričan, da tudi okus umetnega mesa niti približno ne bo enak okusu pravega mesa.

gruntfürmich ::

WarpedGone je izjavil:

Vse kar je tle treba narest, je treba ukinit subvencije za priprejo mesa

tudi glede tega se mi zdi da nisi na tekočem s številkami; veliko živinorejcev zelo jamra da je hrana za njihove živali veliko dražja kolikor iztržijo za meso...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Utk ::

Ja, ziher grejo vsak leto na banko po 10,000 evrov kredita, ker delajo pod zgubo, banka pa to financira.
Jaz jem meso in sem takoj za to, da se takoj ukinejo vse subvencije. Ne samo na meso, tudi na dizel, solarne panele in vso ostalo eko sranje.

thramos ::

Če bo okus podoben in hranilne vrednosti tudi ... takoj preklopim.

WarpedGone ::

Glede na to, da okus zelenjave iz hidroponskih farm niti približno ni enak okusu zelenjave, normalno vzgojene na normalni njivi, sem prepričan, da tudi okus umetnega mesa niti približno ne bo enak okusu pravega mesa.

Tole je preveč posplošen pogled, zaradi tega je tudi nujno napačen. Okus zelenjave iz hidroponskih farm ni drugačen, ker bi moral nujno bit drugačen ampak ker je LAHKO drugačen, tudi boljši. Da je zadeva pogosto precej vodena je le nujna posledica maksimiziranja profita. Tut paradajz na vrtu bi bil voden, če bi bila kaka simpl metoda nabildat njegovo 'naravno rast'. In tudi pogosto je precej voden, če se zgodi prava kombinacija dežja in sonca.

Nič magičnega ni v "normalni vzgoji na normalni njivi" - tam je le kup neželjenih zadev, ki kvarno vplivajo na kvaliteto, okus in izgled (kvaliteta namenoma ločena od okusa in izgleda). V principu povsem enako velja za vzgojo mesa - "hidroponsko" meso kvečjemu ne bo izpostavljeno kupom negativnih vplivov okolja, osnovna fora - izgradnja proteinov bo pa laufala točno tako kot narekuje DNA in omogočajo "hranilni" in energetski pogoji. Sigurno bojo proces pognali v smeri maksimizirana produkta ob še sprejemljivi kvaliteti.

Glavni negativni faktor, ki načeloma ubija okus je hitrost rasti. Če si z hidroponiko dovoliš mnogo časa, bo okusa na kupe (google for Omega garden).

Mački ne mislijo prav dosti o izvoru hrane, ampak pojejo kar jim lastnik da v skledo. Your point?

Razen kadar ne in vržeš lepo v kanto ;)
Zbogom in hvala za vse ribe

Gregor P ::

Domnevam, da bomo tistega dne, ko ljudje ne bomo več ubijali živali zaradi mesa (hrane!), morali po "lovsko" regulirati število živali na svetu, torej jih zopet pobijati (pa s tem ne mislim vseh krav in prašičev ipd., ki jih bo treba pobiti v prvi rundi, ker jih je "zaradi nas preveč"):|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Vrocipes ::

WarpedOne, glih zaradi takih izjav, kot si jih podal v prvem postu (nagravžno sranje itd.) se začnejo "bitke" med vegetarijanci in mesojedci. Če ti nekaj ni všeč, oz si se odločil, da tega več ne ješ, še ne pomeni, da je nagravžno-smrdljivo sranje, imej malo spoštovanja do hrane (konec koncev tudi do svojega hišnega ljubljenčka) :).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Vrocipes ()

alexa-lol ::

Ne.. ker potem bi mogli priznati, da so jedi z mesom pravzaprav zelo slastne v primerjavi z njihovimi... čisto iz principa... ker potem ne bi bili več alternativni in bi se tako osnova njihovega ega.. nasprotovanje množici.. sesula... pač noben se en bi več z njimi ukvarjal.

GGGGG ::

Gregor P je izjavil:

Domnevam, da bomo tistega dne, ko ljudje ne bomo več ubijali živali zaradi mesa (hrane!), morali po "lovsko" regulirati število živali na svetu, torej jih zopet pobijati (pa s tem ne mislim vseh krav in prašičev ipd., ki jih bo treba pobiti v prvi rundi, ker jih je "zaradi nas preveč"):|


Kaj točno bi regulirali? Menda ne misliš, da bomo tistih nekaj milijard krav, prašičev in kur spustili iz kletk v "naravo"?

PacificBlue ::

Meso je navzgražno. Moje mnenje, pa če enim ne paše. Ni problem, saj mi sodelavec tudi skozi nabija, kako mu kuhana karfijola smrdi, kot tista kuhana za prašiče..Pač je ne je, jaz ga pa tudi ne bom silil. So pa drugače mesojedci precej neumorni s tipi vprasanj, zakaj pa ti mesa ne ješ? tko, večkrat, saj ponavad pozabijo, da so me že spraševali, pa tezko si zapomnijo da rib tud ne jem. Jaz sem pa strpen pa vse to prenašam, ni čudno da me imajo živali rade.
|AMD Ryzen 7800X3D|Phantom Spirit 120|ASUS ROG Strix B650E-E|Samsung 990 Pro|
|64GB G.Skill Trident Z5|ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4090 OC|
|Seasonic Vertex GX-1200|Thermaltake CERES 500|Dell Alienware AW3423DWF|

WarpedGone ::

WarpedOne, glih zaradi takih izjav, kot si jih podal v prvem postu (nagravžno sranje itd.) se začnejo "bitke" med vegetarijanci in mesojedci

Ne, bitke se začno, ko nekomu podtakneš izjavo in ga nato pretepaš. NIKJER nism uporabu besede SRANJE.

Reku sm smrdljiva nagravžnost in za tem stojim. Meni meso SMRDI in se mi GNUSI, po domače - mi je NAGRAVŽNO.
Če maš tažavo s tem, da se mi tvoja hrana gnusi in mi smrdi, je to tvoj lasten problem.
Rešuj ga pri sebi in mi ne omejevat tega, kaj js lahko naglas rečem o sebi. Sploh pa mi ne valit buč, kako da js kogarkoli napadam.
Se čutite mogoče ogrožene? Vas kljuva vest, da ne morete tiho požret da se komu drugemu vaša hrana gnusi?

Kaj točno bi regulirali? Menda ne misliš, da bomo tistih nekaj milijard krav, prašičev in kur spustili iz kletk v "naravo"?

Ne si zmišljevat problemov, kjer jih ni.
Od kje vam ideja, da bojo kr čez noč vse živalske farme nadomeščene z vzgajanjem mesa? Zastarele metode se bodo še dolgo časa furale vzporedno z novejšimi, nato se jih bo futralo s subvencijami, ker bojo nekonkurenčne a v nacionalnem interesu in podobne blodnje, nekoč daleč v prihodnosti bodo pa (morda) dokončno izginile.
Zbogom in hvala za vse ribe

echo ::

Veliko vegetarijancev začne svojo pot zaradi trpljenja in mučenja živali, ne tega zanikat. Tekom tega procesa se morajo navaditi "sovražiti" meso - mora jim smrdeti. Če tega ne dosežejo, se zelo kmalu vrnejo na stara pota. Ali pa trpijo na obroke.

Po mojem bo to umetno meso zmanjšalo število vegetarijancev, ki ne bodo več imeli tako očitnega povoda.

Vprašanje OP-ja pa, če lahko ješ umetno meso in še vedno ostaneš vegetarijanec. Po mojem ne, ker definicija ni "ne jem živali", ampak je "ne jem mesa" - zaenkrat je bil edini vir žival, očitno bo sedaj tudi epruveta opravila to nalogo.

Gregor P ::

Človek je pač vsejed, že ve "mati narava" zakaj;) Vse ostalo so pač ekstremi, ki pa jih je človeško telo ("mašina narave" kakršno pač je) sposobno prenašati.:)

Kar se pa samega kuhanja tiče, imam jaz tudi rajši dobro ločeno kuhinjo z odlično ventilacijo, da se vonjave (pa četudi "dišeče") ne širijo v vse prostore hiše.:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Vrocipes ::

Če maš tažavo s tem, da se mi tvoja hrana gnusi in mi smrdi, je to tvoj lasten problem.


Moja hrana, hehe, zelenjava pa tvoja verjetno. Bom se umaknil iz pogovora, hotel sem samo povedati, da jej kar ti paše, in ne zaničuj drugega.

Mesar ::

Sej pripravljeno meso redko smrdi, razen če ga ne znaš pripravljati. Surovo pa kdaj povohaj... pa še odvisno od mesa in kako je predpripravljeno. Kakšni so vse razlogi, da nekdo postane vegan pa najboljše, da sam napiše... zagotovo je kakšen tukaj.
Your turn to burn!

Aston_11 ::

Redkokdaj ne smrdi pripravljeno meso, če ima sveže kakšen čuden vonj. Verjetno bo kaj na temo hrane, s katero se hrani živali, saj je včasih vonj mesa ogaben in ga ne reši nobena priprava mesa.

Gregor P ::

Da, to je vsekakor res, da ima tudi krmljenje močan vpliv na okus in vonjavo mesa (sicer nevtralen primer -> tele; ko še pije mleko, ko že je seno).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

GGGGG ::

Veliko vegetarijancev začne svojo pot zaradi trpljenja in mučenja živali, ne tega zanikat. Tekom tega procesa se morajo navaditi "sovražiti" meso - mora jim smrdeti. Če tega ne dosežejo, se zelo kmalu vrnejo na stara pota. Ali pa trpijo na obroke.


Meni se meso ne gnusi, nasprotno. En dobro spečen steak je kar se okusa tiče top. Amapk daleč od tega, da bi trpel, ker se zavestno izogibam mesu. Jem brezmesne jedi, ki so ravno tako zelo okusne.

Če malo karikiram. Tudi pir v vročih dneh zelo paše, pa to ne pomeni, da jih zato vsak dan spijem 12.

Tisti, ki mislijo da vegetarjanci jejo samo solato in bučke so pa enostavno brez domišlije.

Človek je pač vsejed, že ve "mati narava" zakaj;) Vse ostalo so pač ekstremi, ki pa jih je človeško telo ("mašina narave" kakršno pač je) sposobno prenašati.:)


Smo že parkrat obdelali da "vseved" ni nek znanstveni pojem oz. fiziološka značilnost ampak vedenjski vzorec.

Mesar ::

Ja to bo že druga debata, čeprav je kvaliteta mesa v zadnjih letih IMHO strmo pada.

Ampak če govorimo o vegetarijancih in umetnim mesom načeloma ni problema če nebo tam tistega kar jih moti pri pravem mesu. Ni pa to ravno marketinška potezna za njih ker bi drugače "umetno meso" poimenovali drugače.
Your turn to burn!

[D]emon ::

Js se ne mesam v prehrano vegijev, oni pa naj se ne mesajo v moje snicle. Pa smo vsi na dobrem. :)
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

WarpedGone ::

Smo že parkrat obdelali da "vseved" ni nek znanstveni pojem oz. fiziološka značilnost ampak vedenjski vzorec.

Vseved ali vsejed? Oboje paše v kontekst ... :)

Ampak če govorimo o vegetarijancih in umetnim mesom načeloma ni problema če nebo tam tistega kar jih moti pri pravem mesu.
Že sedaj obstaja kup "mesnih nadomestkov", razni gluteni/sejtani, sojine zadeve, razne sirne začinjene zadeve, ki imajo (baje) precej mesu podoben okus itd.
Zadeva je 'zanimiva' za probat kdaj to je pa tut vse. Okus je precej brezvezen.
Js osebno dvomim da bi skonzumiral veliko "vzgojenega mesa", enostavno okus ni to, čemur rečem "dobro".
Bi pa kaki McDonalds&Co. znali bit velik naročnik/porabnik/provajder take hrane.
Zbogom in hvala za vse ribe

GGGGG ::

Ampak če govorimo o vegetarijancih in umetnim mesom načeloma ni problema če nebo tam tistega kar jih moti pri pravem mesu.


Mene moti predvsem meso samo. Kup proteinov brez prave hranilne vrednosti.

Vseved ali vsejed? Oboje paše v kontekst ... :)


Zajeb :) Vsejed seveda :)

Js se ne mesam v prehrano vegijev, oni pa naj se ne mesajo v moje snicle. Pa smo vsi na dobrem. :)


Jaz se bom mešal, če ti paše ali ne :) Mesna prehrana v takem obsegu, kot je danes, bistveno znižuje kakovost mojega življenja.

Gregor P ::

Mesna prehrana nas je pripeljala do tega kar smo danes;)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Castiel ::

kako bedno dvolični odgovori. kdor je vegeterjanec trdi da mesa ne je zaradi mučenja živali, zdaj ko mučenja ne bo več pa se spet pojavlajo neki izgovori.

veliko lepše je priznati da ste pač zbirčni in vihate nos nad hrano. Meso nas je pripeljalo do točke kjer so danes, brez mesa in ognja bi še vedno živeli v jamah in bežali pred divjimi mačkami ter medvedi. Vse ostalo so izključno samo izgovori.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Castiel ()

GGGGG ::

Mesna prehrana nas je pripeljala do tega kar smo danes;)


Ja, pa križarske vojne, kanibalizem, inkvizicija, en kup genocidov in podobne stvari tudi. Your point?

In če se gremo take igrice. Razvoj civilizacij in sodobnega sveta, kot ga poznamo se je začel cca 10k let nazaj. Takrat, ko smo ljudje začeli z masovnim poljedeljstvom in smo začeli gojiti lastne žitarice, krompir, koruzo...

kako bedno dvolični odgovori. kdor je vegeterjanec trdi da mesa ne je zaradi mučenja živali, zdaj ko mučenja ne bo več pa se spet pojavlajo neki izgovori.


Je res težko prebrat? Veliko vegetarjancev se mesu izogiba zato, ker menimo, da ni zdravo, nekaterim ne paše okus itd.

Castiel ::

veliko ja, morda 10%. Ostali stočejo zaradi ubogih živalic.

GGGGG je izjavil:

Mesna prehrana nas je pripeljala do tega kar smo danes;)


Ja, pa križarske vojne, kanibalizem, inkvizicija, en kup genocidov in podobne stvari tudi. Your point?

In če se gremo take igrice. Razvoj civilizacij in sodobnega sveta, kot ga poznamo se je začel cca 10k let nazaj. Takrat, ko smo ljudje začeli z masovnim poljedeljstvom in smo začeli gojiti lastne žitarice, krompir, koruzo...


kanibalizem ter genocid nam nista omogočila razvoja telesa. Nista omogočila da se človek račne razvijat tako telesno kot mentalno. meso je to omogočilo. Dokler je človek jedel samo zelenjavo, je bil opica.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Castiel ()

lonz ::

GGGGG je izjavil:

Mesna prehrana nas je pripeljala do tega kar smo danes;)


Ja, pa križarske vojne, kanibalizem, inkvizicija, en kup genocidov in podobne stvari tudi. Your point?

In če se gremo take igrice. Razvoj civilizacij in sodobnega sveta, kot ga poznamo se je začel cca 10k let nazaj. Takrat, ko smo ljudje začeli z masovnim poljedeljstvom in smo začeli gojiti lastne žitarice, krompir, koruzo...

kako bedno dvolični odgovori. kdor je vegeterjanec trdi da mesa ne je zaradi mučenja živali, zdaj ko mučenja ne bo več pa se spet pojavlajo neki izgovori.


Je res težko prebrat? Veliko vegetarjancev se mesu izogiba zato, ker menimo, da ni zdravo, nekaterim ne paše okus itd.



Mislim da je bilo mišljeno, da je bila beljakovinsko bogata prehrana pri naših prednikih (meso), odločilni faktor za razvoj možgan do te stopnje, kot jo imamo danes. Ampak to je off topic.
...arrrrrr, shiver me timbers...

Castiel ::

ni offtopic, saj je javno znano da nas pamet vztrajno zapušča. nekoliko zaradi uporabe tehnologije ki nam olajša življenje, nekoliko pa zaradi napačne prehrane. Nkateri pojedo preveč "sranja", drugi nič mesa itd....

nekako je treba jesti vse in uporabljat možgane pa bo vse ok. Zavihat nos nad mesom je enako butasto kot zavihat nos nad zelenjavo. Oboje je namreč povsem nezdravo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Castiel ()

Karaya 52 ::

Je pac tako, da so ljudje v teh casih obsedeni s tem kar dajo v usta. Prehranjevanje je prava meta-bitka vsega tistega, kar v javnih debatah ostaja tabu. Hrana je dobila poreklo, nacionalnost, moralo, tehnolosko kritiko in vse, o cemer si ljudje ne upajo govoriti oz. jih spravlja v anksiozo.

Zgodovina sprememb…

WarpedGone ::

Zakaj ne morete sprejet, da so nekateri pač drugačni od vas? Šibek karakter? Vas daje eksistenčna groza?
Sploh ni važno, zakaj kdo ne uživa mesa. Svoboden posameznik se lako svobodno odloči česa ne bo jedu. PIKA.

kanibalizem ter genocid nam nista omogočila razvoja telesa. Nista omogočila da se človek račne razvijat tako telesno kot mentalno. meso je to omogočilo.

Bullshit. Hočeš dokaz? Ješ meso, pa kljub temu nisi sposoben pogruntat, da se motiš.
Meso z razvojem inteligence nima *nič*.

Mislim da je bilo mišljeno, da je bila beljakovinsko bogata prehrana pri naših prednikih (meso), odločilni faktor za razvoj možgan do te stopnje, kot jo imamo danes. Ampak to je off topic.

Mogoče je blo tko mišljeno a vseeno je to bulshit. Cel kup opic je pretežo/izključno mesojedih pa so vseeno ostale daleč za nami.
Dokler je človek bil pretežno lovec/nabiralec je životaru tako kot danes opice. Civilizacijski preboj se je zgodil z načrtno pridelavo hrane, živalske in rastlinske.

Vse skup pa še vedno nima veze s samo temo - ta je "Ali je to meso nekaj, kar bi vegetarijanci jedli?"
Odgovor je pa simpl: nekateri ja, večina IMHO ne.
Zbogom in hvala za vse ribe

Castiel ::

WarpedGone je izjavil:

Zakaj ne morete sprejet, da so nekateri pač drugačni od vas? Šibek karakter? Vas daje eksistenčna groza?
Sploh ni važno, zakaj kdo ne uživa mesa. Svoboden posameznik se lako svobodno odloči česa ne bo jedu. PIKA.




tako kot ni prav če ne ješ zelenjave ni prav če ne ješ mesa. Preberi si kak učbenik in ugotovi po kateri točki se je človeštvo začelo razvijat. hint: meso in ogenj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Castiel ()
««
«
1 / 9
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Meso iz laboratorija (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
692522 (647) Horas
»

Košaki-gate (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
23624935 (14848) Mato989

Ali je vsak lahko vegan? Zakaj nekateri uspejo in nekateri ne (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Loža
50041638 (29263) Aston_11
»

Moralni in ekološki vidiki prehranjevanja (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Loža
969132306 (99259) razerznak

A je klanje v klavnicah mučenje živali? (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Loža
645108077 (99760) noraguta

Več podobnih tem