» »

Je Vesolje in vse v njem predvidljivo?

Je Vesolje in vse v njem predvidljivo?

«
1
2

Fave ::

Torej, je Vesolje z živimi bitji skupaj popolnoma predvidljivo?

To, da je gibanje nekega planeta odvisno od drugih in obratno, je jasno.

Kaj pa zavest ljudi?

Če predpostavimo, da je pozicija vsakega delca v Vesolju odvisna od drugih delcev, ali to pomeni, da smo ljudje, živali in rastline samoumevne forme? In, če je naša zavest odvisna od postavitve atomov v možganih, to pomeni, da bi z nanoskenom vesolja in z nepredstavljivo veliko računsko močjo popolnoma predvidel vse dogajanje v vesolju vključno z našimi mislimi. S 100% natančnostjo.

Ampak to je samo teorija, ki v praksi nebi bila izvedljiva. Zaradi mnogo stvari. Najbolj zamotano je, ker bi moral nanosken in obdelavo podatkov vršiti izven Vesolja, kar pa nebi šlo zaradi neohranitve informacije.

Ali obstaja možnost, da je v tem razmišljanju kanček resnice, ali je popolno brcanje v temo sprašujem vas?
My mind's a hyper tool that fixes everything.
  • spremenil: Fave ()

snow ::

Dostikrat smo se že šli podobne debate. Poišči temo o determinizmu, pa mogoče tudi o treh sobah (bela, modra, zelena), kjer je bilo govora o zavesti in jaz-u.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Fave ::

To sem že nekaj prebiral, ja. Ampak v tej temi me najbolj zanima ali stvari takšne kot so, drugačne sploh biti nebi mogle? Tudi to kar pišem sedajle - po tej teoriji - drugače biti nebi moglo.

Tako, da ne mi zamert, če kvasim neumnosti :D
My mind's a hyper tool that fixes everything.

strictom ::

Vesolje je predvidljivo. Če poznaš lokacijo vseh najmanjših delcev, boš točno vedel kaj se bo zgodilo naprej.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Nejc Pintar ::

Stvar je v tem, da vse informacije ne moreš zapisati, torej ne moreš predvideti, kaj se bo zgodilo v naslednjem trenutku. In če nečesa ne moreš predvideti je to random.

edit:
@strictom: ne moreš poznati lokacije vseh najmanjših delcev.
Lahko je biti prvi, če si edini!

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Maš tipčke - eden je Tegmark - ki (po moje POVSEM nerazsodno) trdijo naslednje. Vedno, kadar bi se lahko zgodilo več stvari, se zgodijo vse te reči. Vesolje se razcepi na toliko Vesolij, da se kar vse uresničijo, vsaka v svojem Vesolju, znotraj Multiversa, takoimenovanega.

Neumnost velika, če mene vprašaš. Je pa to ena taka popularna potrata časa. Ki da nek (IMO komičen) odgovor na tvoje vprašanje.



Ne, nič drugače ni moglo biti kot je - IMHO. Vključno z vero nekaterih, da bi lahko bilo. Se pa fajtat okol tega ne mislim, smo se že, kolikor je bilo neobhodno potrebno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

strictom ::

@strictom: ne moreš poznati lokacije vseh najmanjših delcev.

To je pa un "tadrug" problem :)
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

dzinks63 ::

:)) Sama lokacija vseh delcev je premalo, rabiš popolno informacijo o vseh delcih, energiji , pa še o čem tretjem in četrtem, ... , kar pa je nemogoče. Pa če bi slučajno vse te informacije imel, kašen megalomastičen računalnik bi rabil za tako izračunavanje, najbrž kar v velikosti kake galaksije, če ne še kaj več. V glavnem misija nemogoče.

Thomas ::

Razen tega, bi moral v računalnik vnesti tudi vse podatke o tem, kako so ti podatki v računalniku fizično (=fizikalno) zapisani.

Pa še druge zadeve so. Ampak že ta je kar dovoljšnja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Nejc Pintar ::

Tukaj bi se osredotočil bolj na veliki pok, je ob velikem poku bil kakšen random seed ali je že od samega velikega poka vse le akcija-reakcija?
Lahko je biti prvi, če si edini!

Thomas ::

Nekateri mislijo, da je bilo tega "seed randoma" dokaj malo. Morda samo 1000 bitov. Morda samo 0 bitov.

Pod Bogom je vse mogoče, bi rekli včasih.

Ni vse. 1000 bitov je, če pa 0, pa ne vem. Morda.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Nejc Pintar ::

Bolj kot me zanima ali je bilo teh bitov 100 ali 1000 me zanima, kako so prišli do te ideje, imaš kakšen link zame Thomas? :)
Lahko je biti prvi, če si edini!

Thomas ::

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Karaya 52 ::

Ali ni kvantna mehanika postavila tega na glavo? In potem nasprotna izjava Einstaina da Bog ne meče kock?

Thomas ::

Kvantana mehanika je povsem deterministična. Ampak ko ti nekaj gledaš, hočeš-nočeš zrušiš pogoje, pri katerih eksperimentiraš. Kontaminiraš laboratorij. Podobno, kot bi zelo umazan dohtar ne mogel pozdraviti ničesar, ker kar bi z rokami počistil, bi z ritjo posvinjal.

Predstavljivo.

Ampak dohtar se lahko umije, kvantni fizik se ne more.

A zastopiš zdej?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

donfilipo ::

Thomas>>Razen tega, bi moral v računalnik vnesti tudi vse podatke o tem, kako so ti podatki v računalniku fizično (=fizikalno) zapisani.

Ni tko hudo Thomas. Od kod tak nenaden pesimizem. Isto stvar...seveda v bistveno manjši resoluciji ali navidezno nižjem nivoju, je mogoče zapisati na muchos tantos načinov. Fiat lux! Al pa saj fičo:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Thomas ::

Nekej se ne razumeva.

Nisem jest pesimist v tem smislu, da bi mislil, da se ne da v computorniumu narest sveta, boljšega od tegale, v katerem prebivamo. Sigurno se da pomašinat Vesolje, da so namesto zvezd in podobnega stroji, ki ženejo pleasure loope. Naprimer.

Da bi pa na en papir zapisal, koliko točno nanogramov črnila je porabljeno za to številko, je pa kar težko, če ne nemogoče. V splošnem je celo nemogoče.

Še toliko bolj, če je zadeva še dinamična. Gre samo v posebnih primerih.

Tako, da je vprašanje, če moreš dobro opisati tale svet, skupaj z opisom tega sveta. Težko da. Možno v res samo extra matematičnih strukturah. Vprašanje, če ta svet pade pod kakšno tako.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Dean ::

Jaz se strinjam, da je vse možno 100% izračunat dokazat. Vendar kot vsi pravijo, če bi hoto met 100% bi moral met računalnik, ki bi vedel za vsak kvant pozivijo in hitrost. Venda potem računalnik nebi smel bit v našem vesolju, ker bi bil del te simulacije. Neskončna zanka!

Kaj pa se tiče več resničnosti, pa lahko logično sklepamo da morjo obstajat. Če nebi obstajale, je nemogoče, da bi vse vesolske konstante bile tako natančno definirane. V tem primeru, bi moral nekdo (bog) določit vse to. Vendar ta nekdo ni mogel bit v našem vesolju ko je tega ustvarjal. Torej je moralo obstajat še drugo vesolje. In tako naprej... Pa smo spet v neskončni zanki.

Zanima me pa res nekaj. Torej če je vse deterministično, vemo da je vesolje omejeno in poznamo človeško naravo. Vse simulavije ki jih računamo, jih omejimo na neko območje. Kako vemo, da nismo v simulaciji. To sem gledal pred kratkim dokomentarec. What We Still Don't Know na blinki si ga lahko dol potegnete.

snow ::

> Kako vemo, da nismo v simulaciji.

Težko. Mogoče nikoli.
V končni fazi pa niti nima nekega praktičnega pomena. S tem kar mamo (vesolje) moramo potegnit maksimum.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

pietro ::

Morda še nekaj o določenosti naših misli. Nevroni se sami od sebe ne vzdražijo, temveč jih požgačkajo signali iz okolja. To pomeni, da to kar mislimo, ni naša zavest, ampak prav tako neka odvisnost od okolja. Seveda zaradi ogromnega števila spremenljivk popolnoma nedoločljiva.

Thomas ::

> Morda še nekaj o določenosti naših misli. Nevroni se sami od sebe ne vzdražijo, temveč jih požgačkajo signali iz okolja. To pomeni, da to kar mislimo, ni naša zavest, ampak prav tako neka odvisnost od okolja. Seveda zaradi ogromnega števila spremenljivk popolnoma nedoločljiva.

Bravo pietro. Mi je prav užitek prebrat kakšen takole inteligenten in tehten post.

Nadaljuj!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Valentin ::

> To pomeni, da to kar mislimo, ni naša zavest

Se ne strinjam.
Po tvojem, človek, ki bi mu odklopili vsa čutila, ne bi mogel več razmišljat...
Oziroma zavedat samega sebe ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Valentin ()

BigWhale ::

Kontra argument temu bi bil, da ce ti nekdo izklopi vsa cutila potem itak razmisljas samo se o tem kako je bilo, ko si jih se imel. ;) Ukvarjas pa se s konkretnimi matematicnimi problemi zgolj zato, da ostanes pri sebi. Sane. ;) torej je prislo vzpodbujanja nevronov iz zunanjega sveta. Spet se niso sami zganili.

Kdo ve kaj se zgodi. Je ze kdo, ki je bil tako paraliziran, da ni cutil svojega telesa in ni videl. slisal, vohal in se je potem zbudil? Njega treba vprasati kako je bilo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

BigWhale ::

No, problem determinizma jaz vidim na malo nizjem nivoju.

Tebi se polije mleko po mizi in to je zunanji drazljaj, ki ti 'da misliti' ampak kdo hudica pa odloci a bos pri politem mleku rekel: 'o pizda' ali pa 'o fuck'.

:)

WarpedGone ::

>> Ukvarjas pa se s konkretnimi matematicnimi problemi zgolj zato, da ostanes pri sebi. Sane. ;)

Tole zna bit dober dokaz za Pietrovo trditev. Ko ti enkrat zmanjka kvalitetih impulzov, se tvoja INPUT/OUTPUT funkcija lahko nekontrolirano spreminja in rataš - nor. Matematični problemi ti ostanejo kot znane vhod/izhod povezave, ki to tvojo funkcijo nekako držijo znotraj nekih logičnih okvirov.
Zbogom in hvala za vse ribe

Luka Percic ::

Kdo ve kaj se zgodi. Je ze kdo, ki je bil tako paraliziran, da ni cutil svojega telesa in ni videl. slisal, vohal in se je potem zbudil? Njega treba vprasati kako je bilo.


Njega ne obstaja.

No ja, mogoče še raste, ampak nič več.
Vprašat ga gotovovo nemoreš.

gzibret ::

> Nevroni se sami od sebe ne vzdražijo, temveč jih požgačkajo signali iz okolja.

Obstajajo nevroni, ki se prožijo sami od sebe. Nekateri ciklično, drugi, khmmm, (pseudo)random, tretji še nekaj časa po vzburjenju. McCoulogh-pittsov model nevrona (pravilo vse-ali-nič ter aktivacija zgolj na podlagi imputa) je dokazano napačen. Slednje se dogaja tudi brez uporabe drog.
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

> Obstajajo nevroni, ki se prožijo sami od sebe.

Narobe. Morajo dobit cuker in kisik od zunaj, če ne se ne morejo nič prožit. Enostavno so odvisni od baterije, ki precej random dobavlja power.

Odvisni so tudi od okoliških nevronov, seveda.

Tako da je "avtonomija nevrona" samo mit.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gzibret ::

No, seveda velja tisto, kar sem zgoraj napisal ob predpostavki, da je dovolj cukra in kisika, pa morda še česa (primerna temperatura recimo).
Vse je za neki dobr!

gzibret ::

Je pa po drugi strani prav zanimivo, da je mreža Mcculloch-pittsovih binarnih nevronov ekvivalent touringovi mašini.
Vse je za neki dobr!

Dean ::

Torej če rabi nevron cuker in kisik ni več random. Tak da ne moreš rečt, da je proženje random. Sam še je drugih faktorjev dovol, tak da samo dajejo vtis nedoločenosti.

Thomas ::

> Torej če rabi nevron cuker in kisik ni več random.

Ne ni random. Fumkcija kardiovaskularnega sistema je, pa funkcija še česa zraven.

Ni pa nevron avtonomen.

Je odvisen od mnogih zunanjih faktorjev, brez taprave konstelacije katerih, se pa ne bo sprožil.

Seveda so drugi nevroni tudi del okolice, za vsak nevron.

Tak sistem je to.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gani-med ::

Ali je razpad atoma slučajen dogodek ali determiniran?

Dejansko ni jasno ali je vnaprej določeno, kdaj naj določen atom razpade, nekateri bodo razpadli takoj zdaj, nekateri pa šele čez milijarde let.
CO2 is the elixir of life.

gzibret ::

Ja, v bistvu so vsi kvantni pojavi (pseudo)random. Poudarjam - pseudo-random! Razpad jedra, pozicija elektrona, nastanek in asimilacija virtualnih delcev, tuneliranje... Vendar me bega, ali imajo ti pojavi kakšen signifikanten vpliv na makro svet. Predvsem se opiram na veliko številčnost teh pojavov, zaradi katerih zadeva zelo malo niha od povprečja oz. od zakonov v makro svetu.

No, sevanje črnih lukenj je že ena takšna svtvar, ki ima vpliv v makro svetu. Samo nobeden ga še ni direktno zaznal. Tudi aktivnost 1 kg urana se da zelo lepo izračunat brez uporabe kvantnih enačb. Tudi za delovanje tunelskega mikroskopa nam ni treba točno vedet, ali bo ta in ta elektron tuneliral v senzor. Pač, ker imamo mnogo elektronov, se nam ni treba ubadat z vsakim posameznim.
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

> Ali je razpad atoma slučajen dogodek ali determiniran?

Za tole ti lahko odpreš mirne duše novo temo!

But it just so happened, da je PRIČUJOČA že v osnovi TEMU vprašanju namenjena in naj grejo kar drugi drugam, z nevroni pa podobno šaro vred! Maš prav.

ERGO!

> Ali je razpad atoma slučajen dogodek ali determiniran?

V toku svojih debat na Slotechu, sem revidiral razmeroma malo stališč. Eno je tisto, kako naj bi pobirali cestnine. Sem se zavzemal svoj čas za komunistični bencinski tolar. Zdej sem bolj za kramarsko pobiranje na mitnicah. Svoje čase sem bil nagnjen k biasu, da bo v procesu ekonomskega in tehnološkega napredka potrebno čedalje manj jute, železa, natakarjev ... Je vprašanje! Stvar mode in drugih faktorjev. V popolnoma avtomatiziranem svetu bi marsikakšen pervert morda rad opravljal ročne natakarske posle v zameno za ročno zibanje na juti, vpeti v železen okvir. Človek se skoz uči.

Ampak tale reč, je pa IMHO za ene par magnitud hujša.

> Ali je razpad atoma slučajen dogodek ali determiniran?

Razpad atoma NI POVSEM naključen. Ti zrihtam, da bo eden izmed 20 uranovih atomov preživel vse ostale z 99% verjetnostjo. Eksperiment lahko ponoviva večkrat, ti sam izberi katerega bi najrajš vidu tazadnjega živga!

Recimo, da imaš neko preferenco do ravno sedemnajstega z leve. Peljal ga bom na izlet 100 krat okoli galaksije pri skoraj svetlobni hitrosti. Ostalih 19 imej ti na Zemlji, tistih 100 milijard let. Skoraj gotovo bo 17. preživel vse druge.

Vzročna zveza z datumom razpada in visokobrzinskim klatenjem po Galaksiji definitivno obstaja!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

gani-med ::

Kvantni pojavi imajo nedvomen vpliv na makro pojave.
Razpad atoma naprimer sproži mutacijo v celici, zaradi česar cel organizem zboli za rakom in umre, kar spremeni zgodovino itd itd ..

Vprašanje je ali so kvantni pojavi dejansko slučajni in so dirigirani iz subkkvantnega sveta, kjer "ni ne časa in ne prostora" ali pa gre za dejansko determiniranost.
Bohmova interpretacija QM in determinizma sicer vključuje celostno enotnost in celostno povezanost vesolja, v kar pa nisem ravno prepričan .. zaradi obstoja subkvantnih pojavov (ki obstajajo v "neprostoru" in "nečasu") se mi zdi prepričljivejša dejanska slučajnost - realni nedeterminizem.
CO2 is the elixir of life.

Thomas ::

> Kvantni pojavi imajo nedvomen vpliv na makro pojave.

Ja, ja, ni dvoma.

Jaz pa čedalje bolj prihajam do spoznanja, da velja tudi obratno. Z ustreznim ravnanjem v makro svetu virtualno preprečiš razpad uranovega atoma v sub nano svetu.

Ta aspekt smo IMHO mau preveč zanemarili.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gani-med ::

Dvomim, da bi lahko preprečili razpad atoma, saj niti ne vemo ali je "nameraval" razpasti že danes ali šele čez deset milijard let. Lahko ga kvečjemo nekoliko preoblikujemo v bolj obstojno obliko, ki pa bo nekoliko kasneje kljub temu razpadla. S takim posegom v "njegvo integriteto" pa smo pravzaprav že kar sami umetno povzročili njegov prezgodnji razpad.

Makro pojavi so emergentni pojavi, ki se nenehno oblikujejo iz še elementarnejših mikro (kvantnih) pojavov. Obratno ne drži, mikro svet se ne rojeva iz makrosveta, lahko se pa mikrosvet začne spreminjati v večjem obsegu, kar se potem "opazno" odrazi tudi na makro nivoju in daje varljivi vtis, da je spremembo povzročil makro nivo, ki je pa tu le prvid spreminjanja na nižjih nivojih.

Mikro svet na nivoju njemu lastnih zakonitostih torej kreira makro svet, kjer se oblikujejo nove makro-zakonitosti, ki jih mikrosvet ne "pozna" in so v tem smislu emergentne (nekaj novega).

Tudi dojemanje časa in z njim povezani koncept (ne)determinizma in kavzalnosti je nekaj emergentnega, kar na nižjih nivojih realnosti nima enakega pomena, kot ga ima na makro nivoju ali pa v mikro kontekstu celo nima nobenega smisla.
CO2 is the elixir of life.

Thomas ::

Se ne strinjam. 17. po vrsti uranov atom sem dal v vato in ga dal vozit s skoraj svetlobno hitrostjo po enem krožnem tunelu, globoko v zamrznjenem Neptunu.

Tako sem na (magari emergent) makro način vplival na njegovo notranjo uro. Ne morš rečt, da nisem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gani-med ::

Če atom voziš okoli z večjo hitrostjo, se mu verjetnost razpada podaljša le relativno na okolico, njegov razpolovni čas pa ostane nespremenjen za sam atom (in za opazovalvca, ki bi se morebiti z njim skupaj peljal).

Tudi "vzgibi" za tako početje prihajajo iz globin mikrosveta in so na makro-nivoju le "skupinski portret" mikrodogodkov.
CO2 is the elixir of life.

Thomas ::

Če vozim atom nakoli, bo najverjetneje razpadel precej kasneje od tasedečih 19.

To glede na mojo uro.

Nekako sem vplival nanj.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

podbevna ::

Mislim, da ima Thomas prav. Z makro pojavi lahko vplivaš na mikro delce. Emergentne zakonitosti sistema imajo (lahko) povratni vpliv na osnovne gradnike sistema (supervenienca), kar je osnova za t.i. močno emergentnost. Torej če že ne na sam atom (njegova kvantna ura ostane enaka), bi Thomas preko emergentnih makro pravil nedvomno vplival na položaj in delovanje atoma v sistemu.

Meni je glede osnovne teme zanimivo zlasti vprašanje določljivosti kompleksnih sistemov. Dejstvo je, da že zelo enostavni sistemi na nivoju enačb enostavno niso določljivi. Če želiš ugotoviti kaj se bo zgodilo in katere zakonitosti se bodo pojavile ga lahko le zavrtiš in pogledaš. Bližnjica enostavno ne obstaja.

Povsem možno je torej, da obstaja nekaj enostavnih enačb (enostavnih vsaj na nivoju super računalnikov), ki determinirajo delovanje vesolja. Žal pa je tudi čisto možno, da te ne bodo pokazale ničesar o makro zakonih delovanja vesolja. Če želiš videti kako vesolje deluje, lahko le zavrtiš sistem in ga opazuješ.

gani-med ::

S hitro vožnjo ne vplivaš na razpolovno dobo atoma, ampak le na različne interpretacije istega pojava z različnih zornih kotov.

Če se voziš skupaj z njim, se ti bo kvečjemu ZDELO, da je z ostalimi devetnajstimi, ki se ne vozijo s tabo, nekaj narobe in da prehitro razpadajo, s tem, ki se vozi s tabo, pa da je vse ok.

Ker ni absolutnega časa, tudi ni referenčne točke, na katero bi se lahko trdno oprli.
Vsak v svojem referenčnem sistemu so vsi ti atomi še vedno nespremenjeni in z enakimi povprečnimi razpolovnimi dobami, spremenjen je le zorni kot različnih opazovalcev, oziroma drugače rečeno, raztegnil (spremenil) se je le prostor-čas.


Sicer pa nisem prepričan, da lahko makro nivoji vplivajo nazaj na mikro nivo in ga spreminjajo.
Pojavi se dogajajo na vseh nivojih hkrati od mikro nivojev navzgor. Višji nivoji so le odraz (krajši opis) dogajanj na nižjih nivojih.
Pravzaprav hočem povedati, da nisem prepričan v avtonomnost odločanja makronivojev (ki so emergirali iz nižjih nivojev), ker so le ti posledica dogajanj na mikronivojih.
CO2 is the elixir of life.

WarpedGone ::

Če se voziš skupaj z njim, se ti bo kvečjemu ZDELO, da je z ostalimi devetnajstimi, ki se ne vozijo s tabo, nekaj narobe in da prehitro razpadajo, s tem, ki se vozi s tabo, pa da je vse ok.


A ne nastopi tuki paradoks dvojčkov?

Ker, kar se tistega atoma, ki je divjal okrog galaksije, tiče, je bil on na miru, ostalih devetnajst pa bezljalo naokrog in bi oni morali dlje "živet".
Zbogom in hvala za vse ribe

gani-med ::

To je ekvivalent "paradoksa dvojčkov", čeprav v resnici ne gre za noben paradoks (protislovje).

Vendar tako ta svet funkcionira, čeprav se nam iz naših vsakdanjih nerelativističnih izkušenj lahko zdi sila nenavadno.

Dvojček, ki ostane doma in ne gre na potovanje, ni izpostavljen povečanim silam pospeška in se zato njegovo življenje odvije hitreje od življenja njegovega brata, glede na bratov zorni kot, v resnici pa lahko vsak po svoje uživata vseh svojih polnih devetdeset let svojega življenja in nihče od njiju ni bil ob tem niti za sekundo prikrajšan (glede dolžine življenja).
CO2 is the elixir of life.

WarpedGone ::

Ja, ampak kdo bo starejši, ko spet prideta skup? Enako stara?

Kako se lahko potem en atom hvali, da bo "dlje živel" glede na ostalih 19?
Zbogom in hvala za vse ribe

gani-med ::

Dvojček ki ostane doma, bo zgledal mnogo starejši od brata, ki je odpotoval in spet pripotoval nazaj domov. Vendar to ne pomeni, da bo ta drugi dlje živel. Oba bosta recimo umrla v svojih devetdesetih. Čeprav prvi umre desetletja pred bratom.

Drugi brat se je s svojim spotovanjem le prestavil na drugo "vejo" prostor-časa, efektivno bo pa živel ravno tako devetdeset let, kot njegov že zdavnaj pokojni brat, ki je tudi dočakal devetdeset let.
CO2 is the elixir of life.

WarpedGone ::

>> Dvojček ki ostane doma, bo zgledal mnogo starejši od brata, ki je odpotoval in spet pripotoval nazaj domov.

Jah ne. Tle nastopi paradoks.

Če vprašaš dvojčka, ki se je odpravil na potovanje, je on lepo sedu na miru v svoji ladji svojih 80 let recimo, medtem ko je zemlja zdivjala blazno hitro stran od njega in je njegov brat na njej skorda okamenel in se nehal starat. Torej bi po njegovo moral dvojček, ki je ostal doma, bit precej mlajši. Seveda enako vidi in trdi tudi dvojček, ki je res ostal doma. On pričakuje da bo potnik mnogo mlajši od njega.

Ampak oboje hkrati ne more bit res. Vsaj ne, ko bosta spet skup doma za mizo. Lahko bosta le enako stara - vseh 20 atomov bo enakovrednih ko jih daš spet skup.
Zbogom in hvala za vse ribe

gani-med ::

Tisti dvojček, ki je odpotoval, ni ravno mirno sedel, saj je moral kar fino pospeševati, da se je dokopal do relativističnih hitrosti.
Če ne bi tako divje pospeševal (s čemer se prestavi na drugo vejo prostor-časa) in se dejansko le "mirno vozil nokoli", bi pa ob ponovnem snidenju res oba enako zgledala.
CO2 is the elixir of life.

WarpedGone ::

Pospeševal je natanko tako močno, kot je pospeševala tudi Zemlja skupaj z njegovim dvojčkom.
Zbogom in hvala za vse ribe
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Je zgodba že vnaprej določena? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
17123571 (19917) Timurlenk
»

Kaj je vse možno v true infinite času in/ali poskusih? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
13310587 (8332) Saladin
»

Determinizem in svobodna volja (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
63261083 (55050) Pyr0Beast
»

Hrvaška naključnost zastonj (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
568420 (5562) antonija

Leksikon

Oddelek: Znanost in tehnologija
225317 (4436) Thomas

Več podobnih tem