» »

Umrl pilot, ki je odvrgel prvo jedrsko bombo

Umrl pilot, ki je odvrgel prvo jedrsko bombo

leinad ::

Japonci pa so misliš, da tedensko obveščali ZDA kako napredujejo z razvojem?:\

Keyser Soze ::

Bi prej rekel, da so tebe. Ker kar veš stvari, ki se drugim ne sanjajo. Je mišljena širša javnost tule. Je pa lepo vedeti, da imaš tudi "inside look" v ameriško obveščevalno.
OM, F, G!

Thomas ::

> "Truditi se" je precej daleč od "narediti".

Navsezadnje je bil v hirošimski bombi uran, ki so ga Nemci poslali Japoncem v namen izdelave atomske bombe. Pa so Američani zaplenili podmornico s tovorom.

Kako naj bi vedeli, da Japonci drugega urana nimajo? Da nikakor niso blizu izdelave svoje bombe?

Kako naj bi potem mirno čakali, da mine še nekaj mesecev?

Pojma nimate eni, pojma. Samo moralno ogorčenje strsa tale Soze.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Karaya 52 ::

Misel da ta "pogovor" okoli atomske bombe ni zgolj pogovor o atomski bombi postaja v tej temi vse bolj očitna.

Američani bi lahko odvrgli to bombo na še večja Japonska mesta. Krivit pilota, pa mi jasno da vedeti da nekateri nimate pojma o vojaški hierarhiji. Tako vam tudi ni jasna gorečnost japonske vojske, od generala do vojaka in par zgodovinskih dejstev, kot tihotapljnje urana s podmornicami. Kot zadnje, Amerike ne prebavljate in nebi bil presenečen če isti ljudje dvomite o misiji Apolla 11. Dajte vse karte na mizo pa bo stvar takoj jasna. Atomska bomba ni lepa stvar, kaj pa je v vojni lepega? Je bombardiranje nemških mest dan in noč, ko si pogledal v nebo videl neskončne vrste bombnikov in spremljevalnih lovcev res boljše od atomske bombe?

Keyser Soze ::

E, pa saj za atomsko rabimo samo malo urana pa je.

Šment, le zakaj je vsi nimajo?
OM, F, G!

leinad ::

Kaj pa vem? Da so Japonci imeli jedrski program? To je zgodovinsko dejstvo- click. Da je potekal v tajnosti? Da ti je to jasno, ne rabiš biti Sherlock, ali pač? Da če stvar poteka v tajnosti, tvoj sovražnik ve bore malo o tvojih vragolijah? Jap, center za logično sklepanje v mojih možganih še je vedno funkcionalen. Ali kaj je tisto tako hudega, kar jaz vem, drugi pa ne?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leinad ()

Keyser Soze ::

Master D.

Kaj pa ti tle stresaš? Tisto kar Thomas omenja nad nami? Enlighten us o tej tvoji vojaški hirearhiji. Človek bi pričakoval, da ste najmanj generali pa da ste celo izkusili kaj več kot C&C. Ampak malo dvomim. Glede na to kako velehementno tule trosite traparije okoli.
OM, F, G!

A. Smith ::

>>>Šment, le zakaj je vsi nimajo?

Če ZN ne bi spremljali dogajanja po svetu in raznim Iranom grozili z vojno, bi se to tudi kaj hitro zgodilo.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Thomas ::

Traparije maš ti na skrbi, Soze. Si že dal kakšno informacijo v tejle temi?

Nisi. Precej moraliziranja, edino.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

edge540 ::

Samo malo.

Japonci so bili tisti, ki so napadli Američane, ja? Američani niso hoteli vojne, samo branili so se. In po skoraj 4 letih bojev na Pacifiku in potem ko je nevem koliko njihovih vojakov izgubilo življenja (+ tisti v Evropi v borbi proti japonskim zaveznikom) jih obsojate, ker jih niso hoteli izgubiti še kakšen miljon?

Japonci so v tednih pred avgustom '45 mobilizirali civilno prebivalstvo. Rečeno jim je bilo, da se morajo boriti vsi, ki so za to zmožni. Če nimajo orožja pa z našpičenimi bambusovimi palicami ali pa z golimi rokami.

Postavite se v kožo Američanov. Bi vrgli bombi?

Keyser Soze ::

Dejmo bit tle mal konsistenčni. Pa sistematični. Ste kot mali Gregorji Viranti ali pa Janezi Janše. Trosite pa trosite toliko časa, da nasujete glomazne količine dreka, ki se ga res ne da več spucat.

@Carnivore
Kaj si pogruntal? Da so Japonci skrivali svoj jedrski program? Ja čestitam res. Ti bomo dali eno čebelico za trud. In kaj naj si pomagam z člankom na Wikiju? Ok, za eno splošno orientacijo, da se mi lahko tule obmetavamo, kja je bilo in kaj ni bilo (vse pod morda). Kaj več...
Nalimaj kakšne dokumente vojaške obveščevalne. Kakšne dokumente, ki dokazujejo obsežnost in razvitost jedrskega programa Japonske v tistem času. Tik pred kapitulacijo. Na svojem vrhuncu recimo?
Glede na to, da tako prostodušno izjaviš, češ "da so Japonci pa obveščali Američane o razvoju na tedenski bazi" s sarkastičnim tonom, bi človek sklepal, da VEŠ, da ZDA ni razpolagala z zanesljivimi informacijami o stanju na tem področju TAKRAT.
A si pokapiral sedaj zakaj moja replika na tvojo "večvednost".

@Smith
Kot sem rekel. LEpo vedeti, da je razvoj atomske tako simpl zadeva za 50. leta. Čudno da niso v 60. kar serijsko štancali mini reaktorjev za gospodinjstva. Saj, morda so jih pa imeli na oddelku "bele tehnike".:\
Res, razvoj jedrske je simpl proces, ki ne terja skoraj nič znanja, tehničnih sredstev in časa. Ah, kje pa.
OM, F, G!

Keyser Soze ::

A si jo ti dal Thomas?

Lopato ja. Kaj veš pa ne. Eno zavzeto podmornico si omenil. Kar je zate neizpodbiten dokaz, da so Japonci imeli jedrsko pred vrati. Jaka logika. Saj ti je Carnivore že povedal kakšno logiko uporabljaš.
OM, F, G!

username ::

Še enkrat ponovim, da bodo morda razumeli tudi kritični intelektualci: če za trenutek pozabimo na življenja ameriških vojakov, bi invazija na Japonsko terjala nekajkrat (morda nekaj desetkrat) toliko žrtev med Japonci in tudi več materialne škode, kot sta jih pobili atomski bombi.

Razen če se komu zdi, da bi morali Japonsko pustiti pri miru in samo skleniti mir (če bi bili podivjani japonski generali sploh za to), brez zasedbe Japonske. Se pravi, kot leta 1938 s Hitlerjem. Yeah right.

A je smrt milijona/milijonov ljudi, ki jih počasi koljejo v obdobju nekaj mesecev, res boljša možnost kot sto tisoč mrtvih v eni sekundi, pa se potem klanje neha?
Saj tadruga izbira je bila tudi strahotna, ampak se je treba zavedati, da alternativa je pač bila še neprimerno bolj. V dani situaciji je bilo pač treba sprejeti odločitev za bombo, žal.

Kdo pa je bil kriv, da je prišlo do take situacije in the first place, je bilo pa tudi že povedano.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Thomas ::

> Kar je zate neizpodbiten dokaz, da so Japonci imeli jedrsko pred vrati.

Dokaz, da se ......

-----------------------


Spoštovani uporabnik Thomas

Skladno z moderatorskimi pooblastili, sem vaš post zaradi dela vsebine, ki nasprotuje pravilom ST ( 2.točka 1. člena ter 1.točke 2. Člena pravil ST) v celoti izbrisal.

V kolikor menite, da je prišlo do izbrisa neupravičeno, se lahko zoper mojo odločitev pritožite, v zato ustreznem oddelku.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

leinad ::

ti meni dokaži, da so oni vedeli kako daleč so japonci. če je program tajen, je privzeto, da se o njegovih razvojnih fazah ne ve, če misliš da je nasprotno dokaži to. ajde da vidimo dokumente, na plano z njimi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: leinad ()

username ::

In tole preklanje o neki podmornici z uranom ter japonskem nuke-programu je dokaj irelevantno in samo zamegljuje bistvo problema, ki sem ga zapisal zgoraj.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: username ()

Karaya 52 ::

Matthai>> Ta pilot pa ne. V bistvu se je postavil v tipično desničarsko pozo - ukaz od vrha, jaz sem bil samo orodje v rokah drugih, naredil sem svojo dolžnost. In najvišja vrednota (višja od človeškega življenja): ubogati oblast in ukaze od vrha.


Keyser Soze>> In tak tip človeka je bil tale "usrani" deda. Kaj če je krepnil? Kaj če mu privoščim, da bi se stegnil v malo večjih mukah kot se mogoče je? Konec koncev je pa morda fental enega pametnega deteta, ki bi danes lahko veliki del prispeval k razvoju tehnologije, biologije, ipd. Al ste tud tule 100% da temu ni bilo tako?

Verjamem da isto mnenje z vama delijo svojci umrlih, ki so jih Japonci po pragozdovih izkoriščali za delovno silo. Get a grip!

Keyser Soze ::

Ja zdej bom pa potrt ratal, ker mi je Thomas to povedal.

Dej no dej. Saj sem ti že napisal gor. Nimaš jajc in trobezljaš nebuloze okoli. Kaj že znaš.
Samo tule pa popušiš kot mnogi tvoji kolegi tule gor.Get a grip. Pa rajši kaj konkretnega nalimaj tule, da podkrepiš svojo "zarjavelo logiko".

Lahko pa tudi nehaš nakladat s "crapom".

Ker do TULE ni niti enemu od vas uspelo dokazat, da je bila jedrska res "prava stvar". Niti enemu. Kaj naj si človek potem misli o takšnih ljudeh? Da so dobri za kakšno "goebbelsovo" propagandno mašino? Samo ljudje ne padajo več na to. Kakšni "common" še mogoče. Ostali ne.
OM, F, G!

username ::

Potem bi lahko problematizirali tudi dejanja neštetih ameriških in britanskih pilotov, ki so recimo leteli nad okupirano Francijo in streljali na nemške tanke in konvoje v vaseh in mestih, pa na francoske vlake, ki so prevažali material za Nemce... v takih primerih je umrlo veliko francoskih civilistov. A bi bilo zaradi tega treba odpovedati take vojaške operacije? Pa počakati "saj mogoče se bo pa Dolfe premislil, sklenil mir, pa končal zasedbo Francije in drugih okupiranih držav itd, in bomo skupaj zarajali ob tabornem ognju in kupici rujnega?" Noben pri zdravi pameti ni imel takih halucinacij.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Thomas ::

> Ker do .........


--------------


Spoštovani uporabnik Thomas


Skladno z moderatorskimi pooblastili, sem vaš post zaradi dela vsebine, ki nasprotuje pravilom ST ( 1.točke 2. Člena pravil ST) v celoti izbrisal.

V kolikor menite, da je prišlo do izbrisa neupravičeno, se lahko zoper mojo odločitev pritožite, v zato ustreznem oddelku.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

Keyser Soze ::

Smešno. Še malo pa bomo morali začeti dokazovati svojo nedložnost.

Kdo je rekel, da Japonci med sabo niso imeli "primatov", kot je bil ta deda, pa še kakšen drug Zemljan. Heck, še danes jih najdemo. Samo jaz osebno v tem ne vidim absolutnega opravičila za kakršnekoli "prave stvari".

Get a grip™. Tudi ti.

A je smrt milijona/milijonov ljudi, ki jih počasi koljejo v obdobju nekaj mesecev, res boljša možnost kot sto tisoč mrtvih v eni sekundi, pa se potem klanje neha?


Dajva tisti milijon zamenjat za sto tisoč. Ne bit preveč "politično korektni". Dejmo rokavice dol. Pa začnimo iz tega izhodišča.
OM, F, G!

kekz ::

Ok, ajd, pa naj bo Hirošima.
Ampak zakaj potem še Nagasaki?

leinad ::

kaj tebi ni jasno? dokazati ne gre ničesar, ker razen, če ti doma ne skrivaš časovnega stroja, da se lahko vrnemo nazaj in sprobamo vse alternative, ne moreš vedeti zagotovo optimalne rešitve. LAHKO pa se postaviš v kožo takratnega predsednika in probaš oceniti ali je ob informacijah, ki jih je imel na razpolago, ravnal optimalno.

username ::

Če bi ti rad zanikal realnost (realne predpostavke), da bi dokazal svoj prav (ker drugače ga niti pod razno ne moreš), se normalen človek take debate ne gre.

EDIT: nanašalo se je na zadnji post KeyserSozeja (posti kar vmes dežujejo!)
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: username ()

Keyser Soze ::

Aha, in če mi ti plačaš sedajle par 1000€, mi priskrbiš dokumentacijo in teden ali dva časa, pa ti jaz pridem ven z boljšo strategijo.. Kaj bo potem?

Boš priznal, da to ni bila prava stvar? Sam sem velik zagovornik Sun_Tzuja oz. par njegovih načel. In verjamem, da bi se marsikatera bitka dala izbojevati na lepši način, če bi le poizkusili to.

Reči, da je bila jedrska na Hirošimo in Nagasaki "prava stvar". To se lahko porodi zgolj v glavi konkretno motene osebe. Ali nekoga, ki se je impulzivno odločil, da bo nekaj takega izjavil. Brez kančka premisleka. Morda je iz deda govorila dementnost, starost. Samo tule ni nihče njegovih let. Tako da ne vem, kaj je vaš izgovor.
OM, F, G!

Keyser Soze ::

Aha, torej nihče izmed vas ne more z gotovostjo zatrditi, da je bila to "prava stvar"? A sem vas prav razumel?
OM, F, G!

Thomas ::

> Aha, torej nihče izmed vas ne more z gotovostjo zatrditi, da je bila to "prava stvar"? A sem vas prav razumel?

Ti z gotovostjo trdiš, da ni bila?

A samo "ne veš" in s tem opletaš?

Kaj bi sploh rad povedal?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

username ::

Ja na podlagi tega kar sem v prejšnjih postih zapisal - lahko trfim, da je bila, seveda v danih okoliščinah, to prava stvar.

Najbrž pa v trenutku odločitve noben ni mogel biti povsem 100%, da se bo izteklo po predvidevanjih.
Ker v resničnem življenju se lahko zgodi marsikaj, kristalne kugle nima pa nobeden, da bi bil 100%.

Kdor pa zmeraj čaka na 100% gotovost, pa lahko čaka večno in ne sprejme odločitve (in ga vmes realnost povozi). Zrel človek se odloči, ko je treba.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

leinad ::

vidim da ti je stvar treba razložiti, ker ti očitno ni jasno. Leta 45 Truman, ne ve kako daleč so Japonci s razvojem nuke, ima ocene svojih analitikov o izgubah vojakov ob invaziji, ima a-bombe. Ob danih info je optimalno Japonsko nukat, tvoje žrtve so na nuli, riziko da te Japonci prej znukajo kot ti njih se s časom veča, zato je čakanje tudi precej riskantna odločitev.
Po padcu Japonske je postalo jasno, da je njihov program še bil daleč od izgradnje a-bombe, ta informacija, povsem možno, da spremeni optimalno odločitev, saj ni možnosti, da te Japonci nukajo v doglednem času, zato je mogoče optimalna rešitev, da najprej nukaš kakšen zapuščen otok in vidiš ali se bo Hirohito podelal, če se ne ga še vedno lahko nukaš doma. A je zdaj jasno, zakaj ti lahko povem kaj je bila optimalna odločitev avgusta 45 in ti ne morem povedat absolutno optimalne?

če pa misliš, da so američani vedeli kako daleč je tajni jedrski program, pa to dokaži. Da ti ne veš kakšna iber orožja razvija US Army v svojih laboratorijih ti komot verjamem, ker glej ga zlomka- stvar je TAJNA-, če pa boš rekel, da ti to veš, pa bom hotel da mi dokažeš. Jasno zdaj na komu je breme dokazovanja?

edge540 ::

>>Ok, ajd, pa naj bo Hirošima.
>>Ampak zakaj potem še Nagasaki?

Ker jih v treh dneh po Hirošimi še ni pamet srečala. Pa so poskusili še 1x.

Azrael ::

To je bilo to in ni bilo časa za neko obotavljanje, saj nihče ni vedel kje je Japonska s svojo nuko in trmo. ZDA so dale z Nagasakijem vedeti, da imajo teh igračk še dosti. V resnici na ljubo so blefirali, ampak se je splačalo, zlomili so jih.
Nekoč je bil Slo-tech.

sm0key ::

Prav gnusite se mi. Res. Cel topic je po zaslugi nekaterih fanatičnih wannabe vojaških poznavalcev kot zbirališče sprancev vojaške propagande. Lahko razumem in ločim odločitev v nuji, pač Ameri so se odločili, da nukajo Japonsko, da si prišparajo dodatne težave. Vendar pa si nehajmo metati pesek v oči!!!

To je dejanje strahopetstva, saj Amerov, Japonska ni neposredno ogrožala. Razen tega, da so se Ameri počutili zelo užaljene, ko so jim zbombardirali Pearl Harbor. Pustimo za zdaj motive povojnih dobičkov na strani. Ameri so imeli legitimno dolžnost posredovati le v Evropi.

Projekt Manhattan ni bil namenjen "reševanju miljonov nedolžnih", temveč dolgoročni cilj do orodja za ustrahovanje. Super močne bombe, ki bi v posesti neke države pomenila superiornost in pokoritev nasprotnika. Japonska je bila v tem primeru poskusni zajček, ali bolje rečeno kolateralna škoda tega sporočila. Res da je imelo dejanje hude posledice in je marsikaterega radikalca na nasprotni strani hitro streznilo. Vendar pa sam zelo verjamem, da Ameri niso hoteli narediti invazije na Japonsko zaradi velike možnosti poraza in slabega ugleda. Dobro vemo kako slabo je šlo Amerom, ko so napadali Indokino, Iwo Jimo in ostale one otoke. Vedeli so, da bi spust na Japonska tla za njih pomenil zagotovljen vojaški fiasko. Tukaj je šlo poglavitno za instant premaganje Japonske. In to so uspeli. Vsa zahvala pa gre fizikom v projektu Manhattan. Tukaj se jasno, IMHO, vidijo zametki t.i. "vojne iz naslanjača". Kakor danes Ameri raje z GPS bombami, pametnimi iztrelki zdesetkajo populacijo, potem pa šele pošljejo svojo super-opremljeno a izredno slabo motivirano pehoto.

Dobro je posredoval Kayser, ko je omenil Sun Tsu-ja. Namreč tukaj se gre za vprašanje načina vojskovanja. Če imaš jajca nekoga napasti, mu daj enake možnosti, ali pa naj bo boj "pravičen". Vse ostalo so dejanja strahopetstva. Zdaj vem, da se boste oglasili stotini in dejali, da je v vojni vse dovoljeno. Seveda je, ko gre za lastne, egoistične interese. Če bi se šlo v tej vojni LE IN SAMO za reševanje konflikta in zatiranje nevarnega uma sovraga, potem bi vsekakor reagirali drugače. Danes pa vidimo, da je Japonska kar lepo priklučena "zahodu", mu je bližje. Dolgoročna agenda za stiskanje v kot Kitajske in Rusije? Bi rekel.

In Thomas pravi, da je bolje vreči nuke, instantno pobiti 500k ljudi in razfukati in onesposobiti območje za nadaljnih 300 let. Jaz pa pravim, da je to dejanje Amerov iz obupa. Iz strahu, da bi jim Japonci v invaziji prizadejali hujše izgube. Dobro, saj nekako je to prav. Vendar je to le stranski argument te poteze, ki pa je v pisanju zgodovne in pranju ugleda Amerov prevzel glavno vlogo. Glavni razlogi so zadaj, in malo je vendar potrebno ločiti privid od resnice. In zato se mi to tako gnusi. Ko spranci govorite, da je nek način vojskovanja bolj "etičen" ali "čistejši" od drugega. FUJ! Konec koncev je vse krvavo žrtvovanje, statistika za višji cilj. In jasno opredeljuje vrednost človeka kot posameznika na tem svetu. Sploh pa v očeh oblasti, saj je le ta "pogrešljiv". Amen.

drvo ::

"To je dejanje strahopetstva, saj Amerov, Japonska ni neposredno ogrožala."

Kaj pa je bil povod, da so se Američani aktivno vključili v vojno če ne to, da so jih japonci napadli. In če te nekdo napade te po mojem neposredno ogroža. A ne?

Če kdo misli da ne, potem je to po moje višek sprenevedanja.

leinad ::

seveda po tvoje bi jih kar pustili, da še naprej harajo po JV Aziji s svojim fevdalnim sužnjelastniškim sistemom in neovirano nadalje izvajajo genocid na Kitajci, Korejci ali komerkoli, ki jim je pač že pri roki. briljantno ni kaj, povrhu vsega pa se ti mi gabimo, medtem pa svoje Chamberlainovske ideje smatraš verjetno za vrhunec mirovnih prizadevanj. ma kaj bi človek še na to dodal, ko pa je zgodovina tvojega idola Chamberlaina peljala scat tako, da ga bolj ni mogla.

sm0key ::

In še to bi dodal. Nekdo je na prejšnji strani omenil, da so bili Japonci o očeh Ameriške propagande divjaki. Saj so bili res, vendar ne brez razloga. Branili so sebe. Lastni obstoj. Ni bulshit, ko je govora o časti, o domovini in žrtvovanju svojega življenja za to. Sleherni vojak to lahko stori sam od sebe, ni treba da ga pumpa oblast z zgodbicami. Kar pa Ameri radi počno! Sperejo možgane svojim vojakom, da potem rešujejo z lastno krvjo interes onih, ki medtem sedijo v dragih naslanjačih in kadijo cigare. Ti vojaki so brez temeljnega razloga za boj. Kar preberite Sun-Tsuja, VSI, bolje bi razumeli. Ameri toliko vlagajo v vojaško industrijo zaradi strahopetstva, saj vedo, da kamorkoli se vmešajo v konflikt je to zaradi lastnega interesa in ne "pomoči" šibkejšemu. Ameriški vojak ima zgrajeno čast na puhlicah, neve za kaj in za koga se bori. Največkrat se izkaže, da je njegov obstoj podoben glisti v zemlji. In to tudi so. Dirtbags, Maggots, ne vredni življenja, ,ne vredni zraku, ki ga dihajo. To so besede, ki motivirajo ameriškega vojaka v urjenju. Japonski samuraji so bili izobraženi ljudje, ljudje časti in čistega namena. Odtod ta za zahod skrajno nerazumljivi "harakiri". TO je vojskovanje. Da razumeš zakaj se boriš, če se že moraš. In ne brez razloga.

sm0key ::

Kaj pa je bil povod, da so se Američani aktivno vključili v vojno če ne to, da so jih japonci napadli. In če te nekdo napade te po mojem neposredno ogroža. A ne?
To je bil povod, seveda. Ampak prej mišji razlog. Misliš, da so Japonci vedeli, da nimajo šans zmagati proti Ameriki? Zakaj potem Ameri niso kar takoj napadli Japonske? Zakaj so zavzemali otoke? Zakaj niso kar takoj napadli Japonske same? Šlo je za zavlačevanje.

sm0key ::

@ Carnivore:
Ja seveda, Ameri so večni branik svobode, napredka demokracije in utelešajo odrešenika na tem svetu. Boli njih kurac za "fevdalizmom" v JV aziji. To so puhlice!

Balandeque ::

Smokey... brez besed sem. Pa ti mogoče veš, da so bile ZDA leta 1941 država z eno najbolj mizerno opremljenih vojsk? Mornarica en šit, tanka nobenega pametnega, letala in puške tudi ne.

In da so vse kar so razvile in izdelale, izdelale v teh štirih letih. Za obrambo pred tretjim rajhom.

Ne veš, ne. :\
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

drvo ::

"To je bil povod, seveda. Ampak prej mišji razlog. Misliš, da so Japonci vedeli, da nimajo šans zmagati proti Ameriki? Zakaj potem Ameri niso kar takoj napadli Japonske? Zakaj so zavzemali otoke? Zakaj niso kar takoj napadli Japonske same? Šlo je za zavlačevanje."

A ti to vse resno misliš?
1)Glej, če bi mislili, da jih ne morejo porazit jih verjetno ne bi šli dražit. Cilj japonske je bil, uničenje ameriškega ladjevja.2) Vsak ki malo razmišlja ve, zakaj američani niso direktno napadli Japonske. KER BI BILA TO POLOMIJA!!!! Ne moreš brez logistike napast nekoga. Otoke pa so zavzemali ravno zaradi tega. Otoki so lahko naprimer strateške točke, oskrbovalne postaje itd. itd. POlek tega pa je Japonska ameriški mornarici zadala kar precejšnje izgube ob napadu Pearl Harburja.

"Ampak prej mišji razlog." ??? Kakšen dodaten razlog, da nekomu napoveš vojno pa rabiš, če te nekdo neposredno napade? Ne vem. A veš mogoče ti?

drvo ::

Smokey... brez besed sem. Pa ti mogoče veš, da so bile ZDA leta 1941 država z eno najbolj mizerno opremljenih vojsk? Mornarica en šit, tanka nobenega pametnega, letala in puške tudi ne.

In da so vse kar so razvile in izdelale, izdelale v teh štirih letih. Za obrambo pred tretjim rajhom.

Ne veš, ne. :\

Dobro povedano.

.........
Del posta brisan -
brez spuščanja na osebni nivo, prosim.

Zgodovina sprememb…

sm0key ::

Ja pa sej to je štos. Najprej Manhattan, potem pa še pospešeni razvoj vojaške tehnologije. In kje so zdaj? Kdo je danes "tretji rajh?" Kdo si je podjarmil Evropo prek Nata? :\ Kdo pustoši po bližnjem vzhodu zaradi "terorizma"?

drvo ::

Kdo je danes "tretji rajh?" Kdo si je podjarmil Evropo prek Nata?

Tebi se malo megli pred očmi od sovraštva pred Američani ne? Tretjega rajha danes ni, so pa američani pač danes edina velesila na svetu. Sicer pa tako ne bo več dolgo, saj se ponovno prebuja Rusija in Kitajska. Evrope pa si Amerika roko na srce ni podjarmila. Sta pa evropa in Amerika zaveznici v marsičem in se v marsičem tudi ne strinjata. Treba pa je tudi vedeti, da je Amerika po drugi svetovni vojni zelo pomagala pri obnovi Evrope. Tako, da Evropi se ni bilo potrebno amerike nikoli bati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: drvo ()

drvo ::

Zadevo bi po tvojem razmišljanju lahko obrnili tudi tako, da je japonska kriva, da so ZDA postale glavna velesila z ekspanzionističnimi apetiti. Saj je ameriška zunanja politika pred vojno bila politika nevmešavanja.

edge540 ::

To je dejanje strahopetstva, saj Amerov, Japonska ni neposredno ogrožala.


Seveda, zelo strahopetno, ko poskušaš zmanjšati lastne izgube v vojni, v katero nisi vstopil sam. Ko nočeš ubijati lastnih vojakov za brezveze.

.................

Tokrat post le popravljen, drugič bo brisan, v kolikor se bo nadaljevalo v stilu osebnih in nekorektnih žalitev in podtikanj.

Zgodovina sprememb…

sm0key ::

...Treba pa je tudi vedeti, da je Amerika po drugi svetovni vojni zelo pomagala pri obnovi Evrope. Tako, da Evropi se ni bilo potrebno amerike nikoli bati.

Luštno ne? Ubiješ dve muhi na en mah. Najprej pospešiš razvoj vojaške tehnologije, potem pa (saj Amerika v vojni ni trpela hudega uničenja civilne infrastrukture) vehementno investiraš v povojno obnovo, zaradi katere ima Amerika danes na tem področju tako velik ekonomski in politični vpliv. Slučaj?

...........

Zadnji odstavek brisan, ker je replika na pobrisano provokacijo

Zgodovina sprememb…

edge540 ::

Very ............


---------------------

Spoštovani uporabnik Raptor001

Skladno z moderatorskimi pooblastili, sem vaš post zaradi dela vsebine, ki nasprotuje pravilom ST ( 2.točka 1. člena ter 1.točke 2. Člena pravil ST) v celoti izbrisal.

V kolikor menite, da je prišlo do izbrisa neupravičeno, se lahko zoper mojo odločitev pritožite, v zato ustreznem oddelku.

Zgodovina sprememb…

Karaya 52 ::

sm0key>> Ko spranci govorite, da je nek način vojskovanja bolj "etičen" ali "čistejši" od drugega. FUJ!

In nato v drugem odstavku omeniš Sun-Tzuja?

Očitno se Japonci tega načela niso držali ko so napadli Mandžurio ali pač? Ker človek dobi občutek da so japonski vojaki nekaj več, ko bere tvoje post. Da premore več časti napram vojakom drugih nacij? Saburo Sakai je bil potomec samurajev, pa in izvedel samomorilske misije, v katero so ga poslali nadrejeni. Sploh pa so se meli za večvredne, tako kot Nemci. Nekdo jih je moral postaviti na realna tla in končat njihov teror nad otočji tihega oceana.

edge540 ::

>>Prej omenjate kako zgodovino pišejo zmagovalci, zdaj pa se nihče ne sprašuje ali ni ravno zaradi tega podoba preteklosti izkrivljena?

Še 1x. Japonci so napadli Američane, zato se nimajo kaj jokat, da so jih nukali. Sami so to naredili.

Jasno da to ni bilo lepo. Ampak kopenska invazija tudi nebi bila. Vojna pač ni lepa stvar, zato se jim kot je že nekdo omenil danes poskušamo izogniti.

Azrael ::

Obstaja lep pregovor:

Po bitki je lahko biti general.

ZDA so imele že dovolj skrbi z nemško bombo A. Ena zajeta podmornica z uranom je bila povsem dovolj za resen indic, da je bilo teh podmornic več in da so vsaj nekatere prispele na cilj. Iz zaseženih nemških dokumentov so videli, da so bili na dobri poti, ovirala jih je birokracija.

Kaj boš potem, udaril prvi ali čakal, da te mogoče sesujejo na pragu zmage?

In BTW tista medijska puhlica, da še danes umirajo tisti, ki so preživeli nukanje. Khmm no, minilo je 62 let od takrat, če komu kaj potegne, tudi preživeli z RMS Titanic, so že vsi umrli.
Nekoč je bil Slo-tech.

BigWhale ::

Sun-Tzu bi bil dandanes vesel, saj bi imel na voljo atomske bombe vseh vrst in oblik. Od takticnih nekaj kilotonskih, do tistih vecjih, strateskih, nekaj megatonskih.

Precej bi se razveselil tudi protipehotnih min.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kim Jong-il : "Commerades, We Have a Bomb !" (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
29922684 (13792) Daedalus
»

Ali bo Amerika napadla Iran do 20.3.2006??? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
18514707 (703) leinad
»

Al kaida, nuklearno orožje in ustrahovanje množic (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
856431 (4902) MadMicka
»

Prvi udar tudi z jedrskim orožjem?! (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
32017154 (13397) poweroff
»

World Trade Center (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21516287 (5860) burekar

Več podobnih tem