» »

Kim Jong-il : "Commerades, We Have a Bomb !"

Kim Jong-il : "Commerades, We Have a Bomb !"

jype ::

In s katerim sredstvom predlagaš, da se prepreči poboj ogromnega števila južnih Korejcev v primeru kakršnekoli agresivne poteze?

S katerim sredstvom boš pa nevtraliziral Kitajsko, ki bo zagotovo odgovorila na vojaško posredovanje ZDA v svoji neposredni bližini s svojo lastno vojaško akcijo?

Kje so šele Japonska in Avstralija, ki se tudi bojita potencialne jedrske ekološke katastrofe v njuni bližini, ki sta tudi močno proti rešitvi, ki vsebuje vojaško posredovanje.

Vojaško posredovanje je bilo možno tudi v petdesetih letih, pa je jasno, da bi vodilo v naraščanje jedrskega nasilja. Mislim, da so zdaj izhodišča za mirno rešitev boljša, ker je Severna Koreja osamljena in ni dovolj gospodarsko močna, da bi preživela, če bi ignorirala svoje zaveznike. Žal (ali pa na srečo, ker sicer ne bi imel režim ničesar več izgubiti in bi se zelo verjetno obnašal še bolj absurdno) to ne pomeni, da se ji je Kitajska kar odpovedala in jo bo v primeru vojaškega posredovanja zelo verjetno tudi pomagala zaščitit v zameno za določene protiusluge (recimo povečanje vpliva v regiji).

Ni tako enostavno. Surovo ukrepanje pač pomeni, da umre ogromno ljudi. Južna Koreja se s takšno taktiko zagotovo ne bo strinjala, saj so ob napačni prvi potezi ogrožena ravno njihova življenja, brez Južne Koreje pa je demokratizacija Severne Koreje bistveno bolj zoprn postopek. Slabše kot Afganistan, pravzaprav.

Vajenc ::

Če ignoriram možne politične apetite. S.Koreje se ne more primerjati z Afganistanom, kateremu polovico ozemlja zaseda brezvladje, za naše razmere kaos, ali pa z Irakom, kjer botruje razmeram 1000 letna verska nestrpnost. Gre se za neko strogo politično urejeno državo, se pravi lažje jo je primerjati z Srbijo. Kot je iz medijev razbrati, želi Jong z agresivnim zastraševanjem izboljšati položaj svoje države. Tiste topove na Seul se verjetno že da utišati. BTW tudi Srbija je imela par "topov" usmerjenih na Krško. Če pa bo Jong dosegel s takim pristopom kaj več kot uničenje samega sebe, bo to korajža za vse ostale preteče.

Gundolf ::

Dej kej več povej o teh 'topovih usmerjenih na Krško', oz. da ne bo off topic daj kakšen link na to temo.

Pozabljaš Vajenec, da je S. Koreja vojaška velesila. Takoj za raznimi ZDA, Rusijo in Kitajsko (verjetno še kaj malega vmes). Niso problem le topovi (boš ti ročno utišal 10k topov nekje v jungli?) ampak da komot pošlje vojsko v Seul ali pač katerikoli zgornji del J. Koreje. Če bi ZDA hotela ukrepat bi morala tja dostavit eno res hudo vojaško mašinerijo, da bi imela sploh možnost zmagat.

Če bi že bilo vojaško posredovanje bi morala nujno tudi Rusija in Kitajska sodelovati ampak to se bo zelo težko zgodilo.

Zaenkat uporabljajo tole kvazi jedrsko explozijo za pogajalsko karto in pač izzivajo s svojo značilno ofenzivno retoriko. Zato prehitra reakcija sploh ni dobrodošla. Res bi bil svet ziher boljši brez tega kavboja na daljnem vzhodu, ampak če je njegova odstranitev bolj boleča od njegove ohranitve, kaj se bolj izplača? Naj se zdajle zamerijo Kitajcem pa bo potem veliko lažje odstraniti režim, ko bo Kitajske podpore zmanjkalo.

WarpedGone ::

Bi atentat na te ključne osebke v S Koreji kej pomagal al bi to skoraj sigurno sprožilo napad na J korejo?
Zbogom in hvala za vse ribe

_sas_ ::

Pozabljaš Vajenec, da je S. Koreja vojaška velesila. Takoj za raznimi ZDA, Rusijo in Kitajsko (verjetno še kaj malega vmes). Niso problem le topovi (boš ti ročno utišal 10k topov nekje v jungli?) ampak da komot pošlje vojsko v Seul ali pač katerikoli zgornji del J. Koreje. Če bi ZDA hotela ukrepat bi morala tja dostavit eno res hudo vojaško mašinerijo, da bi imela sploh možnost zmagat.


Tudi vojska J. Koreje je impresivna, če ne še bolj kot od svoje severne sosede, ki ima razen števila, vse zastarelo in še veliko stvari iz sovjetskih časov ...

Vajenc ::

Gundolf: Drži, da je S.Koreja vojaška velesila (peta po vrsti, pozabil si Indijo), ampak to po kvantiteti, po kvaliteti jih prekaša vsaj Francija, če ne tudi ostale EU članice. Ta njihova velikost oborožitve je predvsem (spet podobnost s Srbijo oz. YU) zastarelo rusko orožje (npr. 50 let stari tanki T-54).
Nisem našel linka za JE Krško, čeprav sem prepričan, da sem o tem nekje bral - poslušal.

Pšenični ::

Severna koreja je problem, ki je nastal z vojno v pedesetih letih prejšnjega stoletja, z razdelitvijo koreje na dva dela.To pomeni da si je Amerika v precejšnji tole kar sama skuhala ,resda nekje tam pred pedesetimi leti.
Tkole bi reku, da Amerika trenutno nima vojaške možnosti da se zaplete še v en konflikt konvencionalnega tipa, ker ga bi zgubila.Imajo dost dela drugje ,od kosova do afganistana, kje je vezana glavnina njihovih sil.Dobr pa tud vejo .če bodo začeli metat atomske bombe po koreji ,se zna zgodit da bojo tud sami kej pokasiral, sej to bodo pa tko al tko enkrat.Samo ena korejska raketa z a bombo naj se prebije skozi njihovo protiraketno obrambo,zadene milijonsko mesto , pa bo prišlo do katastrofe ogromne velikosti ,ki bo paralizirala celoten zdravstveni sistem Amerike.
Iz tega se tudi vidi kam pelje Ameriško urejanje sveta ,v še večje probleme.Tiste, ki zagovarjajo jedrsko rešitev spora ,bi pa vprašal če se zavedajo ,da bi potlej hotla met a bombo vsaka banana republika.Treba je počakat da sistem v koreji "crkne sam od sebe",kar tudi bo ,zato pa so tolk nervozni.Do takrat sem za diplomacijo.

Gundolf ::

Naprednost vojske ni tak velik faktor. Severni Korejci so na svojem ozemlju, zabarikadirani, fanatični, in številčni. Amerika je že videla koliko ji vojaška in sploh tehnična premoč koristi v Vietnamu. Nedavni podobno extremen primer je bil s Izrael vs. Hezbolah.

Miljonske vojske ne moreš na hitro pospravit v kot, pa čeprav ima malo zastarelo orožje. Vse kar to pomeni trenutno je, da bi v konfliktu njen nasprotnik (se ne bom omejil le na ZDA) dokaj hitro prevzel zračni prostor in morje. Na kopnem je pa trenutno praktično nemogoče karkoli narest.

Edit: jaz seveda upoštevam le konvencionalno orožje. Čim bi začel sem notri tlačit jedrsko je S. Koreja takoj popolnoma nebogljena. Če bi dodal še kakšno kemično je pa spet strah in trepet.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gundolf ()

Vajenc ::

Amerika je že videla koliko ji vojaška in sploh tehnična premoč koristi v Vietnamu. Nedavni podobno extremen primer je bil s Izrael vs. Hezbolah.

Amerika je to občutila tudi v 50ih letih, med korejsko vojno (ki menda sploh ni uradno končana), ampak sej se da tudi drugače, kot s pehotnim napadom (npr. Srbija), sploh najelegantnejši bi pa bil napad na Kim Jonga osebno, v stilu Alamuta.
Izrael pa je zaradi svoje tehnologije utrpel min. izgube, se je pa umaknil pod pritiski.

Thomas ::

Začeli bodo dušiti NK s sankcijami in pomorsko blokado, verjetno so jim že obljubili VODIKOVO bombo v primeru kakšnega "ekscesa" ... tako da je Kim začel vožnjo po toboganu navzdol.

Še vedno mislim, da atomske bombe še nimajo - vsaj delujoče ne - vendar proces davljenja te države se je že začel. Trajati pa utegne celo kakšno leto.

Seveda, bomo potem poslušali jamranje dušebrižnikov, koliko življenj je to delovanje predvsem Amerike stalo. Nič novega.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Gundolf ::

Očitno moram res tega Alamuta enkrat prebrat :)

Če Izrael ne bi končal tele vojne bi še danes rakete padale nanj.
Srbija tudi ni imela za talce sosednjih držav. Srbijo bi lahko še danes pomalem raketirali iz zraka če bi bilo treba.
Za takojšnjo rešitev bi bilo verjetno res še najbolje nekako 'predsednika' odstranit. Samo kako je pa spet vprašanje. Atentat na primer bi se smatral za vojno napoved. Razen če bi bil 'naslednik' čisto drugačen od Kima.

Če pa ni treba takojšnje rešitve, ker IMHO nimajo operativnega jedrskega orožja in vseeno niso tako samomorilski da bi kr sami od sebe napadli recimo Južno Korejo, potem je pa bolje da se popolnoma osamijo (na čimer Kim pridno dela) in ga bodo slej ko prej nekdo znotraj države sit (kakšen general recimo) in ga bo odstranil oz. bo prišlo do menjave režima, ki bo nujno moral biti manj vojaško usmerjen in bolj odprt.

jRk0 ::

saj siti so ga tudi ze zdaj in so ga bili ze prej, sam pol ti ljudje "cudezno" izginevajo :D tako kot en tip ki je usel v J. Korejo in neko knjigo pisal o njem, pa je Kim tole zvedel in so ga pol usmrtili tudi tam:) ma dolge roke ta njegova oblast =)
You fuck up once, you loose two teeth.

Thomas ::

Ima. Ima dolgo roko.

Samo v Južni Koreji je tisoče demonstratov vedno pripravljeno iti na ulico in demonstrirati, če je to v Kimovem interesu.

Na liberalnih televizijah, kot CNN, BBC in RTVSLO to potem razglašajo za "študentske demonstracije".

Ampak to so sodelavci Kima, ki jih je dosti tudi na Japonskem, Kitajskem in tudi Zahodu.

Severna Koreja ni tako sama. Prostovoljnih "simpatizerjev" je milijone po celem svetu.

Podobno, kot jih je imel Sadam - in jih ima še.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

sverde21 ::

...ali pa se le "uresničuje" Nostradamus...
Vajenc lahko mal utemeljiš tole, mogoče s kakim citatom :)
<?php echo `w`; ?>

Pšenični ::

Zdele sem na netu bral ,da je zadev precej resna in da lahko pride do jedrskega spopada.Upam da do tega ne bo pršlo.Tele korejci zgleda mislijo zares.Vojne pa amerikanci ne morejo dobit iz zraka, a ma kdo kakšne podatke s kakšno protiraketno oziroma protiletalsko obrambo razpolagajo Korejci.

Daedalus ::

Bi atentat na te ključne osebke v S Koreji kej pomagal al bi to skoraj sigurno sprožilo napad na J korejo?

Pomoje bi to znalo biti slabo...ti ujamejo agente, pol pa majo spet kvazilegitimnost za sranje delat. IMO je edina rešitev (ki ne bo povročila škode navzven) popolna blokada država in čakanje na implozijo sistema. Možno je tud (glede na znane izkušnje s takimi režimi), da kakemu delu vojske pregorijo živci in odstavi trenutno elito pa začne pol sodelovati v zameno za mednarodno pomoč... V vsakem primeru bojo kot kaže fajn najebali državljani (kolko že ne zarad lakote in podobnih katastrof), samo to nekak ne more biti krivda mednarodne skupnosti, to upam, da je jasno?

Zdele sem na netu bral ,da je zadev precej resna in da lahko pride do jedrskega spopada.

Misliš napada? Ker tud če bi Kim mel nuclear petardo, mu je menda jasno, da bi se v primeru uporabe S. Koreja spremenila v radioaktivni Gobi...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Thomas ::

> Ker tud če bi Kim mel nuclear petardo, mu je menda jasno, da bi se v primeru uporabe S. Koreja spremenila v radioaktivni Gobi...

Je povedal že gzibret.

Ma kakšna radioaktivnost neki?! Dejte ga ne lomt. Zanemarljivo, že po kratkem času.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vajenc ::

sverde21, Nostradamus je bil mišljen sarkastično. Ampak če želiš: "Vzhodnjak bo stopil s svojega sedeža, prečkal bo apenine in videl Francijo, potoval skozi nebo, vodo in sneg in po vsakem bo udrihal s svojo palico." Knjiga II, verz 29

Vajenc ::

s kakšno protiraketno oziroma protiletalsko obrambo razpolagajo Korejci.

Korean People's Army Equipment

Daedalus ::

Ma kakšna radioaktivnost neki?! Dejte ga ne lomt. Zanemarljivo, že po kratkem času.

Ah, samo malo bolj slikovito sem se izrazil...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Double_J ::

Še vedno mislim, da atomske bombe še nimajo - vsaj delujoče ne - vendar proces davljenja te države se je že začel. Trajati pa utegne celo kakšno leto.


Kitajska bo vzdrževala ta butast režim pri življenju pomojem še vrsto let...

Thomas ::

Kitajska bo iskala priložnost, kako lahko podpre neko tranzicijsko vlado. Vpliva v takole zafurani Koreji se ji ne splača vzdrževati. Trdorokce po svoji podobi v Severni Koreji - si pa mora naravnost želeti. Zdaj je zadnja priložnost.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Glede na equipment list bi kar nekaj časa trajalo, preden bi se njihova vojska ustavila.

Nima smisla drezat s palico, če lahko kitajci zadeve uredijo z gasilnim aparatom.

Kitajska že izrablja priložnost, mogoče si bo pa Severno Korejo nekega dne kar aneksirala.

Thomas ::

Nobene aneksije ne bo. Kvečjemu bo Južna koreja aneksirala Severno, tako kot je Zahodna Nemčija Vzhodno.

Potem si bodo razbijali glave, kako Severnjakom izbiti komunizem iz glave. Še posebno, ker so se ga tudi sami precej nalezli v svoje glave.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Najbrž res ne. Ampak Kitajska precej globoko koplje po Severni Koreji. Nerada se bo odpovedala vsemu, kar od tam dobi po zelo tovariški ceni.

Zagotovo ne bo pustila Južni Koreji, da preveč demokratizira sever. Če se kaj takega začne dogajat v Koreji, se jim še Tajvan utegne odcepit!

Čeprav ja, najlepše bi bilo tako, da bi Koreji združili kot Nemčiji. Nekaj časa bi jug subvencioniral sever in potem bi verjetno kar šlo. Ne manjka jim perspektiv, samo zamenjajo državne možgane, pa bo.

Samsung06 ::

ne vem zakaj usa ne rece kitajski, da bodo dal tajvanu vodikovo, ce ne zrihta s.korejce...

sverde21 ::

Mogoče zato, ker bi potem Kitajska "dala" ZDA vodikovo >:D
<?php echo `w`; ?>

jype ::

Ojej.

"Catch!"

"You first!"

sumadinac ::

Kitajska bo iskala priložnost, kako lahko podpre neko tranzicijsko vlado. Vpliva v takole zafurani Koreji se ji ne splača vzdrževati. Trdorokce po svoji podobi v Severni Koreji - si pa mora naravnost želeti. Zdaj je zadnja priložnost.


Kitajska bo podpirala S. Korejo dokler ne dobijo Taywan. Ker će izgubi enega bo sigurno dobil drugega.

Ni pa trenutno nobene država zmožna napast S. Korejo. Bi bilo pa lepo videt tiste "gobe" nad Ameriškimi mesti kajti oni so prvi in edini ki so uporabili A bombo nad civili.

Glede blokade S. Koreje pa nevem kaj bluzite oni imajo sankcije že vec kot 50 let pa še zmeraj živijo.

Samsung06 ::

kaj delas tam kot carinik? :D

Double_J ::

Meni so tej Kitajci in Rusi eni taki gnusi, ko povsod serjejo s to diplomatsko rešitvijo. Pa nič ni narobe z diplomatsko rešitvijo, samo oni si predstavljajo zgolj neko kozmetiko. To pa zato, ker bi radi da se kar vse stvari nasplošno zamrznejo in počakajo, do takrat ko bodo nekoč kao sami imeli velik upliv. Potem naj bi se pa velikopotezno začelo reševati
stvari. Te dve državi nosita glavno krivdo, da je ZN taka beda...

Kar naj kak naš funkcionar pove, ko bo zunanji minister Kitajske ali Rusije spet čvekal o dipolomatski rešitvi, da je en bednik. Ker to je pa le treba čimprej jasno povedat. Da jih ne mislmo čakat pri reševanju svetovnih problemov, sami so si krivi za tako velik zaostanek.

Pa to sem še zelo lepo tole o njiju napisal, s predpostavko da dolgoročno ne stavijo na razne avtoritarne režime...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

jype ::

sumadinac> Bi bilo pa lepo videt tiste "gobe" nad Ameriškimi mesti kajti oni so prvi in edini ki so uporabili A bombo nad civili.

Ja, to pa res, neverjetno lepo. Kot v pravljici, ki jo otrokom poveš za lahko noč, ne?

A si nore "gobe" jedu?

Kaj majo milijoni američanov skupnega s tem, kar se je pred več kot pol stoletja dogajalo na pacifiku in zakaj naj bi bilo dobro, da se jih vsaj močno opeče, če že ne kar pobije?

Thomas ::

> Pa to sem še zelo lepo tole o njiju napisal, s predpostavko da dolgoročno ne stavijo na razne avtoritarne režime...

Mau se bojim, da imaš prav. Da je to njihova strategija. "Da bo že čas dekadentne demokracije minil, pa se bodo vrnili časi velikih voditeljev tipa Stalin in Mao, ki bodo povedli svet v nove zore, pod vodstvom njihovih velikih narodov ..."

Ta tendenca je vsekakor prisotna. Celo na temle forumu se najde kakšen sumadinac.

Samo, to so "romantiki", ki jih je čas vendarle povozil.

Kar se tiče Rusov, naprimer. Zakaj še vedno zatrjujejo svetu, da je bila tista eksplozija 15 kT-onska? Da bi svet verjel, da gre že za razvito jedrsko orožje na Korejski strani. Da ne gre za blef ali za flop. Zato, da bi pustili tovriša Kima pri miru, ker bi se ga bali.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Double_J ::

Ja nekaj je jasno. Oni si vsaj za enkrat sigurno ne želijo demokratizacije po svetu, ker so gospodarsko prešibki, da bi tam potem tekmovali za vpliv z zahodom.

jype ::

Meni se bolj zdi, da se Rusija precej bolj kot zahoda boji Kitajske, ki jo prehiteva po desni. V Rusiji je "demokratični" status quo zaenkrat zabetoniran. Vse vzvode imajo v rokah ljudje, ki jim jih je nemogoče iztrgati. Podobno kot ZDA, samo s toliko slabšo politično kulturo (ker so rusi, ironično, od komunistične revolucije naprej nekam slabo politično aktivni).

Severna Koreja je, čeprav bivši ruski satelit, zdaj precej bolj navezana na Kitajsko, Kitajski je pa ta vzvod zelo všeč. Barantanje, kot vedno, bo tudi zdaj zoprno za vse.

Daedalus ::

Meni so tej Kitajci in Rusi eni taki gnusi, ko povsod serjejo s to diplomatsko rešitvijo. Pa nič ni narobe z diplomatsko rešitvijo, samo oni si predstavljajo zgolj neko kozmetiko. To pa zato, ker bi radi da se kar vse stvari nasplošno zamrznejo in počakajo, do takrat ko bodo nekoč kao sami imeli velik upliv. Potem naj bi se pa velikopotezno začelo reševati
stvari. Te dve državi nosita glavno krivdo, da je ZN taka beda...


No ja...ni vse tako črno-belo. Vsekakor nista to edini državi, ki rada vlečeta enostranske poteze. In nista edini, ki spravlata ZN v tako bedo. Pač - kakorkoli pogledaš, se nekatere države borijo za prevlado tam, kjer nek teritorij smatrajo za zanimiv. ZDA harajo po BV-ju, Kitajska po Sudanu pa Aziji, Rusija si je že itak energetsko podredila lep del EU-ja... To je pač taka igra - tisti z večjo puško (prispodoba, seveda) bo postavlal pogoje. In okoli S. Koreje majo pač Kitajci še največ vpliva - in jih pač ne moreš izključit iz enačbe. Mednarodni odnosi pač niso primerni za ljudi s slabimi želodci...

Ja nekaj je jasno. Oni si vsaj za enkrat sigurno ne želijo demokratizacije po svetu, ker so gospodarsko prešibki, da bi tam potem tekmovali za vpliv z zahodom.

No ja. Resnici na ljubo Kitajski z milijardo in tristo milijonov folka niti ni potrebno neko ultramočno gospodarstvo. So preprosto tako ogromni, da jih ne moreš prezret...je pa res, da jim razne dekadentne demokratične ideje tud niso preveč pri srcu in da bojo naredli vse, kar lahko, da se ne bojo naselile preveč blizu/tam, kjer to smatrajo za nepotrebno.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Samuel ::

Ne vem, česa ne zastopite.

USA je sposobna uničit cca 90% (po njihovih podatkih) vsega topništva v roku ure, dveh.

Orožje, ki bi uničevalo takšno koncentracijo topništva so zelo uspešno uporabili v parih napadih v letu 2003, ko so le z dvema bombama zdesetkali večjo kolono vozil.

link do te revolucionarne kasetne bombe

Razvoj tega izjemno učinkovitega orožje je trajal cca 20 let!

Severna Koreja enostavno nima šans... vprašanje je le število žrtev na obeh straneh in časa, da jo v velikem delu popolnoma ohromijo.

PS: Južna Koreja ima mislim da okoli 650.000 vojakov (+rezerva). Vsekakor mnogo bolje oboroženo kot Severna Koreja.

Daedalus ::

USA je sposobna uničit cca 90% (po njihovih podatkih) vsega topništva v roku ure, dveh.

Zdaj pa vzemi povprečn firing rate povprečnega topa, ki je tam naštiman in zračunaj, kolk izstrelkov bo priletelo na Seul v uri, dveh. Pa kaj boš s preostalimi 10%? kaj pa, če so se kje zmotli pri izračunih? Al pa če ma nasprotnik še kje kako presenečeje? Ni tako preprosto iti v vojaški obračun, če ma nasprotnik v dosegu lepo število (zgoščenih) civilnih ciljev, za kere razsuvat sploh ne rabi natančnosti. Samo šopajo, pa bo totalno sranje...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Double_J ::

So zaznali radioaktivnost. Pa ni to neko presenečenje, če so pa imeli 50let časa se s tem ukvarjat.

Pa tudi tisti Pakistanski tepec Khan, ki je razdajal te skrivnosti Koreji ter Iranu, ne vem kako da ga CIA ni onesposobila...

Gundolf ::

Mondeo, ne vem kje si ti videl podatek (hočem link!), da bi Ameriška vojska tisto topništvo v dveh urah zreducirala na 10%. To je torej ~10k topov v dveh urah. S čim pa lepo te prosim? A misliš da bodo tja poslali ~2.5k letal (če rečemo, da vsak sigurno uniči dva cilja v enem sortiju, in rečemo, da imajo kao časa za dva sortija v dveh urah). Zdej pa povej kje bo ZDA napraskala 2.5k letal, in kam jih bo namestila, da bodo dovolj blizu S. Koreje? Ok, lahko nadomestiš 500 letal z manevrskimi raketami (torej 2k raket), ki recimo lahko uničijo enako število tistih bolj izpostavljenih bunkerjev.

Aja ti računaš, da so ti topovi nezaščiteni in lepo v vrsto postrojeni (nevem zakaj drugače tole anti-oklepno bombo omenjaš, ker nima za burek proti bunkerju), vseh 12k na na enem kvadratnem kilometru. Dej no zresni se.

Samuel ::

daj poba, živimo v letu 2006 in ne 1956

Kaj bi ti z manevrsko raketo ciljal topove????

klikni na link v mojem zadnjem replyju, zadeva je narejena prav za te namene ( v vsaki bombi je 40 majhnih bombic s svojim lastnim pogonom in izjemno uničujočo močjo).

Eno letalo pa lahko nosi več takih kasetnih bomb.

tudi radijus, kjer so ti topovi postavljeni je znan in ne more bit večji od 35-40km (razen kaksnih raketnih sistemov, ki so pa zelo redki).

Deadelus: Sem pa tudi napisal oceno žrtev med civili v Seulu in ta je okoli 60.000.

-------

A VI SPLOH BERETE KAJ LJUDJE PIŠEJO, PREDNO PIŠETE REPLYJE???
Sprašuješ me S ČIM, a napisal sem s čim in dal tudi link??!??! ;( ;(

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Samuel ()

Samuel ::

+ zakaj bi mogli uničevat bunkerje samo Američani??
+ dejansko je relativno malo bunkerjev s topovi (gre za prevec izrazit in izpostavljen cilj)

Samsung06 ::

Mondeo: In S.Korejci bodo čakali, da usa in ostali naberejo vojsko v njihovi okolici tko kot za Iraq(kolk so porabili 2 meseca za to?). Pomoje bi prej udarili preventivno na J.Korejce in potem tvoje 2h lahko pozabiš...

Gundolf ::

Topovi noso nek na sredi ceste postavljeni da bi čakali na letala. Verjetno niso v nekih globokih betonskih bunkerjih, so pa v dobro utrjenih položajih. Kaj je pa dobro utrjen položaj za topništvo v takem okolju kot je S. Koreja si pa kar sam predstavljaj. Kar pomeni, da jim neke protioklepne kasetne bombice ne bodo ne vem koliko škode naredile.

Ok, kje bo recimo NATO zbral 2.5k letal da bo uničil v dveh urah te topove? BTW, nisi mi dal linka kjer si našel to oceno 2 uri.

Edit, Ah mondeo, ja s čim, ker s tisto kasetno bombico kot sem ti že v prvem replyu napisal (česar ti očitno nisi prebral) pa tule še enkrat ne bodo artileriji nič naredili. Pa povej zakaj bi uporabljali antioklepne bombe na artileriji?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gundolf ()

jype ::

Halo, Mondeo?

A si ti kdaj videl, kako zgleda meja med S. in J. Korejo?

To ni golf igrišče.

"Relativno malo" bunkerjev s topovi je v bistvu prek 10.000 vkopanih topov, za katere se sploh ne ve točno, kje so, ker so v večini pod zemljo.

Za to grožnjo odstranit tudi taktično jedrsko orožje ni primerno. Enostavno se ne da zrihtat drugače, kot da posadke spraviš od topov na "diplomatski" način.

Seveda bi lahko toliko-in-toliko topov uničili v takem-in-takem času, ampak totalna vojna na tistem območju bi pomenila toliko civilnih žrtev, da bi Iraška vojna zgledala kot manjši družinski prepir.

Double_J ::

Sej lahko Seul izselijo, za tistih par dni, ni tak problem...

Thomas ::

Priprave ne izselitev Seula bo NK vzela kot vojno napoved.

Poleg tega, vsaj 100 tisoč Seulcev se ne bo hotelo izseliti. TUDI zaradi simpatiziranja s Severom.

Vsaj milijon ljudi je na Jugu, ki imajo rajši Sever. Južna Koreja se sooča z enormno peto kolono.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

_marko ::

Torej kaj je po vašem najbolj pametno storiti sedaj? (razen gospodarskih sankcij)
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Azrael ::

Južna Koreja in predvsem Seul je neke sorte talec v rokah Severne Koreje. Verjetno bi vsako tako akcijo takoj razumeli, kot napad nanje in bi počilo.

Severna Koreja je bomba, ki grozi, da bo vsak čas eksplodirala, kar se bo verjetno prej ali slej tudi zgodilo. Samo tega ne vemo, kako hudo bo počilo. Lahko je samo mokra pasja bombica, lahko je vodikova bomba, slikovito rečeno.

Problem je v tem, da režim kmalu ne bo imel več kaj izgubiti in se lahko brez dodatne škode zase, poslovi z velikim pokom.

Za preventivni zunanji vojaški poseg ni možnosti, 1944 je bilo izkrcanje v Normandiji in počasno mletje tretjega reicha samoumevno, ne glede na ogromno žrtev na obeh straneh, sedaj pa tak način niti malo ni sprejemljiv za nikogar, razen mogoče za popolne obupance.

Če bo tajnim službam uspelo režim zrušiti od znotraj, brez nepotrebnih žrtev, bo to velikanski uspeh. Vendar pot do tega je dolga in nevarna. Je pa to edina možnost, za relativno miren razplet.
Nekoč je bil Slo-tech.

Thomas ::

> Torej kaj je po vašem najbolj pametno storiti sedaj?

Če bi vedel, ne bi povedal. Ker bi s tem morda omogočil Korejskemu režimu preživetje.

Vendar ne vem.

Mislim, da bo tole zoprna stvar.

Po moje se v Washingtonu tolčejo po trdih buticah, zakaj so odstavili tegale človeka, namesto da bi mu pustili, da uredi stvari, davno nazaj.

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Severna Koreja grozi z jedrskim orožjem (strani: 1 2 3 437 38 39 40 )

Oddelek: Problemi človeštva
1977354470 (179328) Pac-Man
»

Severna in Južna Koreja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8812135 (10355) windigo
»

severna korea ''grozi'' z napadom na washington dc (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12025072 (22552) Osprey
»

Poslovil se je Kim Jong Il (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10620041 (16645) Double_J
»

Zrušitev komunizma (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
506527 (6092) MadMicka

Več podobnih tem