» »

Protiraketni ščit

Protiraketni ščit

begy ::

Torej, kot že znano po dolgih mesecih... nameravajo ZDA na ozemlju Poljske in Češke zgraditi protiraketni ščit oz. prestrezne rakete, ki bi "ščitile suvereno EU" pred napadom osi "zla".

Sama ideja sicer ni slaba a je vendarle absurdna če pogledamo realnost.
Američani smatrajo, da bi Iran in S. Koreja napadla EU. V tem primeru bi seveda prestregli jedrske iztrelke.
Prvo: Zakaj naj bi recimo Iran napadel EU s še daleč nerazvitim jedrskim orožejem medtem ko ima država sama velike gospodarske prihodke in politično dobre odnose z večino EU. To bi bil samomorilski in nesmiseln napad.
Prav tako sev. Koreja, ki bi prejkone napadla Z. Obalo ZDA.
Drugo: S postavitvijo ščitov na Poljski in Češki bi prišlo do vsesplošnega razdora znotraj držav samih, draž EU in odnosov Rusija-ZDA-EU. Morda bi celo načeli novo hladno vojno. Namreč Rusija meni da so ščit postavili zaradi Rusije, to pa še spodbuja Poljska, ki se maščuje za komunizem po 2. Sv. vojni. Putin je že usmeril nekaj jedrskih raket proti stari celini.

Menim da bi EU morala sama postaviti takšen ščit, če bi že morala. Ne pa da bi ga nadzirali "svetovni policisti" Američani.

Kaj pa vaše mnenje?

Lp
hehehe

Icematxyz ::

Vsekakor se strinjam da bi morala EU zavzeti stališče, katero ni ugodno za ZDA.

Če pa že protiraketni ščit z podporo EU, pa vsaj za to prisiliti ZDA da podpišejo kjotski protokol v zameno za podporo EU pri tem projektu.

Drugače pa čimveč distance EU od zunanje politike ZDA v tem lahko že rečemo kritičnem obdobju zunanje politike ZDA.

Saj je zunanja politika ZDA zelo kontraverzna in v marsičem sporna in kot takšna lahko škoduje EU če bi le ta podpirala določena politična stališča ki jih zavzemajo ZDA.

ZDA ima zelo malo politične avtoritete in mednarodnega ugleda na več področjih v tem obdobju in norost bi bila slediti temu vzgledu.

KandazaR ::

Ma največji zdraharji v EU so poljaki. Svoj čas je to bila uk vendar se po zamenjavi premieja stvari malo obrnile drugače. Poljake je po mojem mnenju potrebno postaviti pred dejstvom EU ali pa ZDA. Na obeh stolih pa ne morejo sedeti. Novi francoski zunanji minister je v nekem intervjuju že rekel da če bodo poljaki še naprej ovirali eu pri reformah (kot so to na junijskem srečanju) naj se zamislijo če še vidijo nadaljno pot v eu.
Kar se pa tiče ščita. Europa ga lahko sama postavi. Saj imamo tehniko potrebno znanje in pa tudi večje vojaške sile ki bi to lahko postavile (francija, uk, nemčija).

Luka Percic ::

Američani smatrajo, da bi Iran in S. Koreja napadla EU. V tem primeru bi seveda prestregli jedrske iztrelke.


Sploh ni važno kdo- če tehnologija je, in imamo sedaj polno vojakov na rezervi, zakaj nebi imeli še enega ščita?
Sej da bi ena vojska napadla praktično sploh ni verjetno, da bi pa kakšna raketa od kod priletela, kot maščevanje, je pa že ena majhn možnost.

Menim da bi EU morala sama postaviti takšen ščit, če bi že morala. Ne pa da bi ga nadzirali "svetovni policisti" Američani.


Nato deluje skupaj. Kaj se bojite američanov?!
Da vas bojo oni?
Jah potem dejmo iztopit, kako smo lahko zavezniki z nekom ki mu ne zaupamo?!

Vsekakor se strinjam da bi morala EU zavzeti stališče, katero ni ugodno za ZDA.

Terorist, če ti je to edini kriterij.
Če pa že protiraketni ščit z podporo EU, pa vsaj za to prisiliti ZDA da podpišejo kjotski protokol v zameno za podporo EU pri tem projektu.

Pa še zeleni fašist povrhu.
Mamo drugo temo o kjotu- in škodljivosti le tega...

Podvajanje razvojnih stroškov, je čisto odveč.
So pač Američani prijazni.
Ko smo hoteli podvojit sistem GPS, je stvar že v vodo padla. Sedaj pa z vlačilci projekt na suho vlečejo. In nam obljubljajo 101 način, kjer nas bojo prisilili da uporabljamo galilejo. Katastrofa skratka, zakaj bi jo ponavljali?

Maximus ::

Si mogoče slišal za neodvisnost??? Kdo pa pravi, da bomo vedno prijatelji z ZDA?

itak37 ::

Američani niso kar tako prijazni. Američani ne delajo ničesar, pri čemer ne bi imeli nekega interesa zadaj.
Zakaj so napadli Irak, tudi če je bil Sadam tik pred vojno pripravljen pristati na vse njihove pogoje? Ker so hoteli obvladovati strateško pomembno območje z dosti nafte.
Zakaj pa že več let ne ukrepajo pri pobojih v Darfurju, Kongu? Vsaj v Kongu jim pač vojno stanje ustreza, da lahko poceni izkoriščajo njihova naravna bogastva, btw. sodelujejo tudi EU podjetja. Darfur so zgleda prepustili Kitajcem.

Trenutno je največja nevarnost raketnega napada iz območja Bližnjega Vzhoda, in če bi USA resnično hoteli zaščitit EU pred raketnimi napadi, bi ta ščit postavili nekam v Makedonijo, Bolgarijo, Grčijo ali Turčijo. Postaviti ga pa hočejo na Poljskem in Češkem, ki je po "naključju" med EU in Rusijo. Nič čudnega, da se Putin razburja.

Matako ::

Tehnične podrobnosti tega "jedrskega ščita" ne poznam in po svoje dvomim, da so v resnici sploh pomembne.

Poanta, zaradi katere je toliko vroče krvi je predvsem ta, da bo ta raketni povsem očitno sestavni del jedrske oborožitve ZDA. Ta sistem je zasnovan in namenjen za uporabo skupaj z jedrskim orožjem za _napad_, se pravi ni čisto res, da je to popolnoma obrambno orožje. To je namreč edino smiselno. Končno, kaj koristi ščit brez možnosti protinapada? Postavitev tega sistema se potem jasno v vedno živčnih geopolitičnih glavah smatra kot _napadalni_ premik figure na igralni deski. To je pogled, ki ga bolj ali manj odkrito gojijo tako ameriški pobudniki sistema, kot njihovi nasprotniki v Rusiji in drugod. Vsak iz svojih otročjih razlogov.

Mislim, da so izgovori za postavitev tega sistema res samo to - izgovori in da je vse skupaj prozorno kot sveže umito okno. Predstavljajte si, da imate nepriljubljenega soseda z rahlo, ehm, nepragmatičnim pogledom na svet, ki ti gre lepega dne po še eni izmenjavi nasprotujočih si mnenj postaviti na verando težko strojnico, namerjeno nekam splošno v tvojo smer - težko reči zagotovo. Ko ga vprašaš WTF, ti začne nakladati, da je to za obrambo pred "cigani" iz sosednje vasi preko hriba in podobne izmišljotine. Kar nekaj, skratka.

No ja, sicer pa ... spet malo hladne vojne ne bo nikomur škodilo ;)
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

username ::

ZDA ima zelo malo politične avtoritete in mednarodnega ugleda
Da, to idejo mnogi res vztrajno ponavljajo. Kar pa še ne pomeni, da je to tudi res.

Postaviti ga pa hočejo na Poljskem in Češkem, ki je po "naključju" med EU in Rusijo. Nič čudnega, da se Putin razburja.
Da, da, ruskemu carju je seveda treba pustiti, da dobi, kar si zamisli... Mislim svašta. Kakšen tepec moraš biti, da smatraš jenkije za sovražnike, medtem ko Rusi programirajo rakete na EU? Stvar je zelo jasna: Rusija je sovražnik, ZDA pa zaveznik.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

TESKAn ::

Kakšen tepec moraš biti, da smatraš jenkije za sovražnike, medtem ko Rusi programirajo rakete na EU?


Kolikor vem, so rusi zaenkrat zagrozili z preprogramiranjem, oziroma opozorili, da bodo razmislili o preprogramiranju, če bodo američani res postavili to protiraketno obrambo.

Stvar je zelo jasna: Rusija je sovražnik, ZDA pa zaveznik.


Nekateri pa res pogrešajo hladno vojno. Sej jih razumem, takrat je bil svet tako lepo črno - bel, mi dobri, oni slabi, ne pa kot danes, ko skoraj ne veš več, kdo je prijatelj in kdo sovražnik...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Mercier ::

Stvar je zelo jasna: Rusija je sovražnik, ZDA pa zaveznik.

Lahko "dvignete roke", ki vam je zgornja stvar tako jasna? Zgolj za lastno orientacijo. (mogoče jaz rabim kakšne tablete)

Luka Percic ::

Zakaj pa že več let ne ukrepajo pri pobojih v Darfurju, Kongu?

Definitivno ukrepajo 3x več kot EU.

Ampak da, še vedno premalo.

Ta sistem je zasnovan in namenjen za uporabo skupaj z jedrskim orožjem za _napad_

O čem ti to govoriš?
Gre za ščit ki vsebuje rakete ki so namenjene samo prestrezanju, in ne za jedrske konice?
Se motim?

jype ::

username> Kakšen tepec moraš biti, da smatraš jenkije za sovražnike, medtem ko Rusi programirajo rakete na EU?

Dokler je vojaška prisotnost jenkijev v evropi tolikšna, je težko govoriti, da Rusi ciljajo evropejce.

Dejstvo, da se imperij ZDA razteza po domala celem svetu pač pomeni, da lahko ZDA vršijo pritiske, ki jih sicer ne bi mogle. Ali so včasih ti pritiski tisti bolj etično vprašljive sorte ni nikoli bilo vprašanje, dejstvo pa je, da obstajajo na svetu tudi drugi imperiji, ki si svojih vplivnih območij ne bodo pustili vzet brez boja.

Če bomo mi kolateralna škoda, potem se vzlic pogojev, ki jih ZDA postavljajo, raje odpovem ameriškemu zavezništvu in se sam borim proti Rusom.

username> Stvar je zelo jasna: Rusija je sovražnik, ZDA pa zaveznik.

Rusija ima plin, ZDA pa ustvarja krizo za krizo na bližnjem vzhodu. Nisem prepričan, da imaš povsem prav.

Matako ::

Ta sistem je zasnovan in namenjen za uporabo skupaj z jedrskim orožjem za _napad_

Luka Veliki> O čem ti to govoriš?
Gre za ščit ki vsebuje rakete ki so namenjene samo prestrezanju, in ne za jedrske konice?
Se motim?Menim, da se. Povsem jasno je, da gre za integriran sistem! Sam raketni ščit je sicer obramben, gledano sam zase, vendar je namenjen uporabi skupaj s ... sredstvi za odgovor, če veš kaj mislim. He stara modrost: ščit je bolj kratkotrajna zaščita brez meča v drugi roki ;)

Povedano po novinarsko: "raketni ščit" bo sestavni del jedrskega arzenala ZDA in to je bistvo vsega spora in razlog zakaj je toliko teženja in protestov - tako upravičeni kot tudi drugačnih.

Stvar je v bistvu še malo resnejša kot samo to. Ne vem če se spomniš, samo med Hladno vojno se je ogromno vrtelo okoli neke mistične sposobnosti "prvega udarca". Gre za poizkus iz sicer absurdne, a strateško ugodne situacije ravnovesja medsebojno zagotovljenega uničenja (MAD) nekako izstisniti _dejansko_ vojaško zmago. Stvar meji na psihopatologijo, samo ni važno - nekako je to posatal kamen modrosti oborožitvene tekme in celo R.Reagan je nekje v 1980ih na veliko iz točno tega razloga reklamiral program popularno imenovan Vojna zvezd. Nakar so se stvari za desetletje ali dve polegle ...

No, ta ščit je, ne vem če to opaziš, film po točno istem scenariju. ZDA bi s tem ščitom imele možnost zadati prvi udarec (no v resnici drugi - prvega bi odbil ščit) in s tem pridobiti pomembno orodje "prepričevanja" na svetovni sceni.

Sedaj že senilna generacija junakov Hladne vojne bi v mlajših letih orgazmirala ob sami misli, da je stvar na dosgu roke. Ni nujno, da je res, samo ni važno - geopolitika je bolna igra, pomembne so stvari, s katerimi se duševno zdravi ljudje ne obremenjujejo.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Icematxyz ::

Bom pa še enkrat ponovil:

Vsekakolr mora EU zavzeti drugačna stališča in voditi drugačno zunanjo politiko kot to počnejo ZDA.

To seveda leti na tiste teme zunanje politike ZDA ki so kontraverzne in sporne.

To sem še enkrat ponovil pač za ljudi ki so majn dojemljivi brez podnapisov.

Vikking ::

Tole zadnje kreganje med Rusijo In ZDA v zvezi s protiraketnim ščitom je bilo samo zaradi tega da so Rusi (še posebno Putin) pritisnili na IOC za zimske igre v Sočiju. ZDA je pomagala zlobirati in pritisniti na svoje člane da so brezpogojnoi glasovali za Soči, Rusija pa je s tem do nadaljnega dala mir ZDA (dogovor o nekem medsebojnem delovanju v zvezi s protirraktenim ščitom.... jadajadaja- pač da se javnost pomiri) . Sej eni in drugi vejo za zmogljivosti, da 100% bulletproof sistema itak ni.

username ::

Kolikor vem, so rusi zaenkrat zagrozili z preprogramiranjem, oziroma opozorili, da bodo razmislili o preprogramiranju
V vsakem primeru je samo programiranje sicer stvar parih minut...
No, ampak gre za politično sporočilo. In slednja so s strani ruskega imperija že nekaj let večinoma vse prej kot dobronamerna.

Dokler je vojaška prisotnost jenkijev v evropi tolikšna
jype, kolikšna pa je pravzaprav ta prisotnost? (število vojakov, orožja...?). Glede na to kako si zapisal, bi človek sklepal da veš - bi morda tokrat tudi navedel kake konkretne številke? (lahko kar kak link)

Dejstvo, da se imperij ZDA razteza po domala celem svetu pač pomeni, da lahko ZDA vršijo pritiske, ki jih sicer ne bi mogle.
Mah vedno ko človek noče šimfat ZDA, dobi floskulo "ameriški imperializem". Dajte no mir.
No, lahko pa gledamo tudi iz drugega vidika: ni nujno, da je imperij slab. Že itak mnogi (vsaj implicitno) vlečejo vzporednice z antičnim rimskim imperijem - pa pograbimo to idejo: trezen pogled pove, da se je tedaj relativno najbolje živelo v deželah, po katerih se je "raztezal imperij", rimski seveda, ki je branil civilizacijo pred barbari in drugimi, manjvrednimi imperiji, dokler ni propadel. Kar lahko navežemo na naslednji jypetov stavek:

obstajajo na svetu tudi drugi imperiji, ki si svojih vplivnih območij ne bodo pustili vzet brez boja.
In zakaj bi tovrstnim imperijem (in "imperijem") puščali njihova vplivna območja? Posebej, če gre za območja, ki bi jih ti pravzaprav radi šele dobili (včasih "nazaj") - tako kot Rusija še vedno smatra vsaj pol (če ne cele) Evrope za "svojo".

Kam pa to lahko pripelje - poglejte si wikipediin članek http://en.wikipedia.org/wiki/Appeasement Pa malo razmislite.
Tam je tudi dober citat Winstona Churchilla, ki ga moram še semle skopirat:
"An appeaser is one who feeds a crocodile hoping it will eat him last."
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

bluefish ::

jype, kolikšna pa je pravzaprav ta prisotnost? (število vojakov, orožja...?). Glede na to kako si zapisal, bi človek sklepal da veš - bi morda tokrat tudi navedel kake konkretne številke? (lahko kar kak link)

sicer o konkretnih številkah ne bi govoril, ker nimam podatka; je pa prisotnost očitna, trenutno najbližja je letalska baza v Avianu (ITA), enako je v mnogih drugih državah. V Turčiji pa imajo Američani nekakšno odskočno desko za Bližnji Vzhod.

Luka Percic ::

"Ne smemo razviti svojih obrambnih sposobnosti, kajti nekdo lahko to razume kot napad"

Tako razmišljanje je bolno, še posebej če je ta nekdo Rusija.

Pa poglejmo hitri pregled rusije;
-Ne priznava hamas kot teroristično organizacijo.
-Prodaja svoje jedrske zmogljivosti noremu diktatorju Ahmadinejad-u.
-izsiljuje do sedaj sebi pokorne države, če se obračajo na zahod, da jim v trenutku nabije ceno plina, tistim ki jih priznavajo za nadvlado, prodaja plin pol cenejše.
-Ne dovoli neodvisnosti Kosova.
-Se gre vprašljivo demokracijo- pobija miroljubne kritike.
-...(še veliko drugih stvari)

Poleg tega so Američani ponudili ščit tudi Rusom.

Pač sovražite USA- nič hudega, samo ne se skrivat pod raznimi plašči previdnosti.

Icematxyz ::

Da mislim da je nestrinjane z zunanjo politiko ZDA v določenih temah njene zunanje politike naša pravica.

Ti pa če se v vsem strinjaš z politiko ZDA pa je pač to tvoj problem.

Če pa so zato drugi ljudje (po tvojem mnenju seveda da nebo pomote) teroristi in fašisti in ...

Me zanima kakšen je pol izraz za tebe. Bi bil vrjetno zanimiv izraz.

Icematxyz ::

Pač sovražite USA- nič hudega, samo ne se skrivat pod raznimi plašči previdnosti.


Če obstajajo ljudje ki sovražijo ves svet razen ZDA potem je moja dolžnost da sovražim takšne ljudi. Pa seveda samoumevno je da se ne skrivam pod plaščem previdnosti.

Če so ljudje ki menijo da če se ne strinjaš z določeno temo zunanje politike ZDA (ali prav vsako) da si sovražnik ZDA in terorist.

Potem pa mislim da smo našli terorista! In sovržanika tega sveta.

Matako ::

"Ne smemo razviti svojih obrambnih sposobnosti, kajti nekdo lahko to razume kot napad"

Luka Veliki> Tako razmišljanje je bolno, še posebej če je ta nekdo Rusija.Luka ... tukaj gre za termonuklearno orožje - to je en tak, veš... zelo velik bum. Ravno velikost morebitnih težav s tovrstnim orožjem je tista, ki iz sicer legitimnih in plemenitih samoobrambnih vzgibov naredi nekaj povsem drugega. Osebno itak dvomim, da gre za izvirne samoobrambene razloge. Kakorkoli, opravka imaš z zelo pomembno izjemo. Jedrsko orožje se je izkazalo za čisto posebno. Tako posebno, da je pol stoletja krojilo politiko in celo vsakdanja življenja marsikateremu Zemljanu. Ne da bi se vsi ves čas kaj preveč sekirali, a vendarle.

Ravnovesje moči tipa MAD se mogoče dandanes marikomu zdi butasta stvar preteklosti in tudi sam verjamem, da je to v bistvu res. Kljub temu je bilo, v pomankanju boljših možnosti, svetovno gledano strateško povsem zadovoljivo in celo ugodno. Lekcija, ki ga je to ravnovesje uspelo naučiti tedanje in žal premogokrat tudi sedanje politike je imela neverjeten pedagoški (brez fizične kazni) učinek, ki je bil dovolj močen, da se je ohranil v 21. stoletje.

Na žalost se je ohranila še ena stvar: jedrsko orožje samo.

Predlagani raketni ščit daje vedeti, da se učinki te lekcije počasi izgubljajo oz., da se nekateri ljudje enostavno ne naveličajo in težijo naprej. Vsa zamisel tega sistema je prozorna, nekonstruktivna in je izdelek nezdrave miselnosti. Kot taka si, osebno, zaslži zaničevanje. Samo to je samo moje mnenje.

Osebno mislim, da se bo ponovno vse skupaj srečno končalo in da nihče ne bo deležen gob na večernem nebu. Čisto realistično!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Balandeque ::

Kar je res, je to, da je treba Rusijo počasi zaustaviti. Če je ščit provokacija v ta namen, ga pozdravljam. Mediji že desetletje pumpajo samo mnenje proti ZDA, na vzhodu nam pa raste pravcata nacistična tvorba.

Kdor spremlja zunanjo politiko, vidi, da ZDA in zahod že dolgo, predolgo pupuščajo Rusiji, (sprejem v WTO, G8, tiho plačevanje za uničevanje orožja) nekako z upanjem, da ji bo to v pomoč pri demokratičnem preporodu. Pa gre vse skupaj zelo v nasprotno smer.

Poglejte samo, kaj se zgodi s tistimi, ki nasprotujejo Putinovim sanjam. Estonija, Gruzija, Moldova, Ukrajina. Same suverene države, ki ne povzročajo nobenega sranja, pa imajo cel problem s svojim nekdanjim patronom.

Folk v Rusiji je boleče neizobražen, ker nihče - tudi mladi ne - ne zna angleščine gledajo in berejo le Putinove medije, prepričani so o lastni večvrednosti in za nameček jim zaradi cen nafte gre vedno bolje. Presežkov pa ne usmerjajo recimo v reforme šolstva, zdravstva in birokracije, ampak tiho gradijo novo Rdečo armado in bildajo dejavnosti tajnih služb in rovarijo po svoji okolici. V Rusiji se je trenutno še kar nevarno izpostavljati s kako angleščino na ulici. Mladi se včlanjujejo v napol nacistične organizacije, ki patruljirajo po ulicah in parkih in čistijo geje in tujce. Pravkar imajo svoj poletni tabor, kjer vrstnike poučujejo o pomenu Putina in prirejajo shode za spremembo ustave, ki bi mu omogočila še en mandat. Za hec bi morali malo gledati ruske TV postaje. Ko je Putin v Kennebunkportu ujel tisto ribo, je NTV poročal, da jih je ujel pet.:D

Širjenje interesnega vpliva ZDA na druge države ni bilo nikoli tako nasilno kot Rusko. Ruska vojska ne dovoli kamer pri svojih akcijah, ker ni tako neumna kot ZDA. Zato se za povprečnega človeka na tej zemeljski obli hude stvari godijo samo v Iraku.
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

Matako ::

Mislim, da bi jeziki rabili posebno glagolsko obliko za izražanje notranjih stisk v trdilni obliki. Nakakšen psiho-pogojnik, ali kaj takega.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

username ::

sicer o konkretnih številkah ne bi govoril, ker nimam podatka; je pa prisotnost očitna
Z drugimi besedami "v bistvu ne vemo, ampak na pamet nekaj tračarimo"

Če pa so zato drugi ljudje (po tvojem mnenju seveda da nebo pomote) teroristi in fašisti in ...
Me zanima kakšen je pol izraz za tebe. Bi bil vrjetno zanimiv izraz.
Icemat, WTF? Kje sem pa rekel, da je kdo terorist/fašist.. Nikjer. Zato se tudi z razmišljanjem o izrazih zame ni treba ukvarjati.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

dzinks63 ::

:)) Mene pa zanima , kaj bi se zgodilo , če bi ena tako raketa uspešno zaustavila en jedrski projektil z več nuklearnimi oziroma termunuklearnimi konicami. A bi prišlo do jedrske aktivacije v tem primeru? In kako bi se to odrazilo spodaj na zemlji, na kaki višini bi pravzaprav prišlo do prestrezanja?

TESKAn ::

V Evropi je trenutno okrog 60.000 ameriških vojakov.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Balandeque ::

>Mislim, da bi jeziki rabili posebno glagolsko obliko za izražanje notranjih stisk v trdilni obliki. Nakakšen psiho-pogojnik, ali kaj takega.

Zakaj?
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

Icematxyz ::

@username

Ni letelo na tebe.

begy ::

Po moje racionalna interpretacija ščita: http://www.youthlinks.org/article.do?ar...
hehehe

jype ::

Ker ti je, username, odgovor podal že TESKAn, te samo sprašujem, če si pripravljen žrtvovati Rusko demokracijo (ki gre predvsem po naši "zaslugi" po poti, ki jo je mogoče primerjati celo s potjo Zimbabveja) zato da se bodo ZDA "počutile varno" in predvsem da bodo zgradili enega najdražjih nedelujočih sistemov na svetu? Si prepričan, da je ta "ščit" namenjen "zaveznikom ZDA", torej nam? Proti komu nas pa ščiti (pa menda ja ne proti Iranu)?

Balandeque je precej lepo opisal, v kaj se spreminja Rusija. Ker sam ne verjamem v ameriškega policaja (ker je še vsakokrat do sedaj bolj ali manj kapitalno zamočil) bi se na vsak način potrudil ZDA čimprej zbrcat iz evrope, da bi v Rusiji politični pritisk padel (in bi ljudje lažje zahtevali novo obdobje glasnosti).

Ruski neonacizem je precej nevarnejša reč kot je nemški, še posebej glede na trenutne razmere v ruski politični ureditvi.

Balandeque ::

Ah, ruski nacionalizem se ne krmi samo s prisotnostjo ZDA v Evropi. Enako se dogaja z odnosi z Japonsko, pa EU in znotraj tega ločeno z Veliko Britanijo.
Car in njegova administracija kurijo pod več kotli, saj jo to ohranja na oblasti. Trenutno s 70% podporo raje. Putinov miselni krog je pač vezan na vojsko, policijo in tajne službe. Ko se je poskusil kot poslovnež (1994-96), je precej spušil.

Putin bi rad nagajal državam, ki so ušle izpod njegove interesne sfere. In GB, ker verižno sprejema azilante, ki so pri njemu v nemilosti. Ščit pa izrablja samo zato, da bi kaj iztržil. Zamenjal ga bo recimo za nesprejetje zakona, ki pripravlja EU in po katerem bi Gazprom kot monopolista omejili na evropskem trgu.

ZDA v bistvu sploh niso tako zanimive. Če bi Putin hotel, bi lahko zelo lepo nagajal na ameriški celini. Pa je zadnjič Chaveza, ki je obiskal Moskvo sprejel precej hladno. Za nekaj minut, nato ga je moral zabavati župan Lužkov. Sprejel ga je samo zato, ker je prišel kupit za dve milijardi evrov orožja.

Jaz mislim, da bo dolgoročno za nas vse skupaj koristno, ker bodo zdaj mrzlično izumljali nekaj, kar bo poganjalo peči in avte, pa ne bo naftnega porekla.:)) To je v bistvu edino, kar lahko spravi Rusijo na kolena.
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

jype ::

Balandeque> To je v bistvu edino, kar lahko spravi Rusijo na kolena.

Bojim se, da tako enostavno tudi ne bo šlo. Čeprav smo zdaj eden pomembnejših trgov Rusije, se utegne v bližnji prihodnosti azija precej gospodarsko napihniti, kar pomeni, da bo Rusija (spet) velesila med njimi - z njihovo gospodarsko rastjo pa lahko pridobi ogromno. Tudi afriške diktature in kitajski poslovneži se veselijo "tržnega gospodarstva", kot se cinično imenuje suženjstvo v državah, kjer ni tradicije človekovih pravic (pa še celo v nekaterih, kjer je).

Je res, da ruski nacionalizem ne prihaja le od ZDA, ampak za večino Rusov so ZDA in VB zopet glavni krivec za vsakršne tegobe, odkar so spet dovolj močni, da ne potrebujejo njune pomoči. Le malenkost raje imajo EU, ker ji pač lahko kaj prodajo. Da je za Putinovo administracijo raketni ščit le bargaining chip je jasno - za Ruse je pa to pomembno vprašanje (dokler se Putinova država ne odloči drugače) in je ena od tako zoprnih reči, kot je za Turke tisti armenski genocid - večina se blazno razburi, ko debatira o tem.

Zanimivo je tudi balinanje okoli Litvinenkove smrti - Rusija se obnaša vse prej kot diplomatsko, medtem ko VB postopa izjemno hladnokrvno in "by the book", vsaj v odnosih z javnostjo - ruska javnost je pa še vedno (ali pa morda še bolj, odkar so neustrezni novinarji dobili svojo "russian free press roulette" lekcijo) prepričana, da jim državni mediji poročajo izrazito objektivno.

sumadinac ::

Jaz mislim, da bo dolgoročno za nas vse skupaj koristno, ker bodo zdaj mrzlično izumljali nekaj, kar bo poganjalo peči in avte, pa ne bo naftnega porekla. To je v bistvu edino, kar lahko spravi Rusijo na kolena.


Če misliš da Rusi živijo samo od nafte se hudo motiš.

Da je za Putinovo administracijo raketni ščit le bargaining chip je jasno


Kako bi se ti počutil če bi tebi "svetovni policaj" ki ne spoštuje ne ZNa ali VSja postavil zid za rakete.

Zanimivo je tudi balinanje okoli Litvinenkove smrti - Rusija se obnaša vse prej kot diplomatsko, medtem ko VB postopa izjemno hladnokrvno in "by the book"


Tudi Slovenija ne sme predati svojega državljana drugi državi da mu sodijo. V čem je Rusija drugačna. Berezovski ki je v VB in ga Rusija hoče nazaj, da mu sodi zaradi korupcije in kraje ter poskusa državnega udara. Ga VB lepo ščiti čeprav je vse priznal na TV. Ta odaja je celo bila na SloTV.

Thomas ::

Rusom je bila ponujena roka. Tako kot vsem ex-Vzhodnjakom, vključno z nami, Slovenci.

V glavnem smo to roko sprejeli - bolj ali manj nejevoljno - Rusi je pač niso. Še vedno upajo, da se bo "Američanom morda kaj zgodilo" in bodo oni edina svetovna velesila. Česar ne mislijo vnovčevati na civiliziran način.

Njihove ambicije - od večine raje, do Putina - so ogromne. Postati No. 1.

To se ni spremenilo zadnjih 100 let.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

sumadinac ::

Rusom je bila ponujena roka. Tako kot vsem ex-Vzhodnjakom, vključno z nami, Slovenci.


To pomeni bodi hlapec ali te uničim. Ali če nisi odvisen od mene raje umri sam če ne te bom ubil.

To se ni spremenilo zadnjih 100 let

Si ti mogoče šprical zgodovino. Razen če si preračunal iz pasjih let v človeška pol se opravičujem.

Njihove ambicije - od večine raje, do Putina - so ogromne. Postati No. 1.


A ni to tudi naša politika biti boljši od ostalih, bogatejši, pametnejši ter imeti slabše pod kontrolo.

Če nas je kaj zgodovina naučila je da je bolje imeti ravnovesje. Dve velesili je bolje kot ena. Tudi Rim ni bil sam in je zmeraj imel nekoga, ki ga je lahko uničil od Kartage do tako imenovanih barbarov s severa in zahoda.

Thomas ::

Hvala lepa za en neokozaški "imperij" v bližini.

Ti mu kar bodi hlapec, sumadinac. Magari iz Sumadije.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

sumadinac ::

Hehe saj ti nonstop govoriš da moramo biti pod ZDA in sprejeti njihove vrednote ( čeprav so bolj nacistične kot demokratične ). Pol pa meni govoriš da naj bom jst hlapec.

Hvala lepa za en neokozaški "imperij" v bližini.


Tudi z tem se boš pač moral sprijaznit, kot so se ostali z ZDA. Čeprav trenutno rasteta dva nova "imperija" Ruski in Kitajski.

Zgodovina sprememb…

jype ::

sumadinac> Hehe saj ti nonstop govoriš da moramo biti pod ZDA in sprejeti njihove vrednote ( čeprav so bolj nacistične kot demokratične ). Pol pa meni govoriš da naj bom jst hlapec.

Pazi - to ni res. Ameriške vrednote so izrazito demokratične, problem je le njihova pasivnost (ki jo izdatno sponzorira zvezna država, na vseh nivojih, ker se je za časa vietnamskega konflikta zadeva zapletla tudi doma, medtem ko zdaj le redki dejansko fizično protestirajo), ko je treba te vrednote ubraniti pred njihovo lastno administracijo.

Thomas> Hvala lepa za en neokozaški "imperij" v bližini.
sumadinac> Tudi z tem se boš pač moral sprijaznit, kot so se ostali z ZDA. Čeprav trenutno rasteta dva nova "imperija" Ruski in Kitajski.

Ampak teh imperijev ne držijo skupaj demokratične vrednote. Čeprav je imperij čez lužo dejansko korporativistična mašinerija, ki za svoje grehe ne odgovarja nikomur, je njena tradicija drugačna in možnost, da se ZDA spremenijo je vedno v rokah američanov.

Možnost, da se spremeni ruski ali kitajski imperij, ni ne v rokah Rusov, ne Kitajcev. Od tu tudi izhaja nevarnost, da se v teh imperijih vzgoji generacija, ki so ji zgodovinska dejstva predstavljena izkrivljeno in ki se počuti ne le dovolj močno, ampak tudi poklicano, da si podjarmi svet (kar so ZDA praktično že izvedle povsod, kjer jih niso njihovi tekmeci našeškali).

"If you tolerate this, then your children will be next..."


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

War: Gruzija vs Rusija (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Problemi človeštva
68135680 (22255) jype
»

Rusija grozi z jedrskim napadom (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15914318 (11488) gruntfürmich
»

Vohunski satelit bodo sestrelili. (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
1049922 (7779) sverde21
»

NATO sux! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1316131 (5110) poweroff

Več podobnih tem