» »

War: Gruzija vs Rusija

War: Gruzija vs Rusija

««
2 / 14
»»

kow ::

djordjevic, nikjer ne omenjaš Čečenije. Cherry picking ...

djordjevic ::

Opa, ušlo. Po logiki Kosova je takisto kandidat za samostojno državo, ali ne? V bistvu je Čečenija še bolj podobna Kosovu kot Osetija, če smo že pri tem. Tudi tile Čečeni niso ravno izbirali sredstev (kot tudi Albanci ne pred slovito 'vzpostavitvijo redu' leta '96). Ampak to je že druga tema. Torej, če si želel slišati to - da, po novih pravilih bi si tudi oni zaslužili državo, Rusi pa pretty much precej ICTY obtožb. Bi jim pa tule znala kaj hitro slediti še kakšna druga velesila, če bi hoteli biti dosledni.

Pšenični ::

Kakšne so kaj resnične informacije z bojišča. Zaenkrat "vsi zmagujejo".

poweroff ::

Glede Američanov in WW2 majhna opomba. Posiljevali res niso, so pa pustili do smrti izstradat po nekaterih ocenah milijon nemških ujetnikov.

Ampak pustimo to,vsak ima svoje okostnjake v omari, tudi Slovenci jih imamo.

Očitno je, da Rusi niso bili nepripravljeni in so zadevo vojaško že dalj časa načrtovali. Prav tako bodo seveda izkoristili "kosovo precedens", saj bi bili neumni, če ga ne bi.

Zna se zgoditi, da bo ratalo podobno sranje kot v Čečeniji.

Bi bilo pa fino, če se Dare oglasi iz terena in pošlje kakšno fotkico in svoje vtise.
sudo poweroff

poweroff ::

Bodo pa zanimive reakcije "ameriških zaveznikov".
sudo poweroff

kow ::

Na eni od gruzijskih televizij pravkar vrtijo Braveheart. Verjetno boljša izbira od kakih posnetkov paradnega korakanja.

djordjevic ::

Ja, al pa jih hočejo malo podzavestno pripravit na face-to-face combat. Either way, ne najbolj posrečena izbira.

edge540 ::

Kaka brezvezna vojna. Zaboga, naj se priključijo Rusiji če jim paše, to se bodo na koncu v vsakem primeru, z ali brez pokola. Razen če jih Gruzijci mislijo držati na špagi tako kot Rusi Čečenijo, z orožjem, kar pa je nesmisel (Rusi ne bodo pustili). Gruzijcem bi lahko bilo jasno da s svojo vojsko ne bodo premaknili Rusov niti milimetra nazaj, Rusi pa so tudi biki da so udarili po njih s tako silo.

Saj nima smisla folka z orožjem držati na tej ali oni strani. Tako nekako kot z našo odcepitvijo od juge, udarili so sem, naredli sranje, obe strani sta imeli izgube življenj, haska pa nobenega ni bilo. Vojna, ki je noče noben, bi se reklo.

Balandeque ::

No, Brane, odgovor je ta, da so Osetinci sčistili lep del prebivalstva, ki ni bil za Rusijo. Krepko četrtino. Res pa je, da je od takrat minilo 15 let in da bi Sakašvili moral počasi pristati na zatečeno stanje. Sploh, ker ne gre za neka tisočletna razmerja, pač pa za posledice Stalinovega preseljevanja narodov.

Je pa tu vprašanje, zakaj hočejo Osetinci in Abhazijci pod Rusijo? Zato, ker ne vidijo nobenega drugega medija kot ruskega in so prepričani, da gre za raj na zemlji.

EDIT: zanimivo bo spremljati, kako bo šel po isti poti ukrajinski Krim. Ne takoj, vsekakor pa do leta 2017, ko se Rusiji izteče pogodba za najem Sevastopola.
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

Zgodovina sprememb…

Brane2 ::

No, Brane, odgovor je ta, da so Osetinci sčistili lep del prebivalstva, ki ni bil za Rusijo. Krepko četrtino. Res pa je, da je od takrat minilo 15 let in da bi Sakašvili moral počasi pristati na zatečeno stanje. Sploh, ker ne gre za neka tisočletna razmerja, pač pa za posledice Stalinovega preseljevanja narodov.


Kar je zelo podobno kot je recimo bil pritisk na nealbance na Kosovu. Pa ni nihče na zahodu zaradi tega dvignil glas.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

On the journey of life, I chose the psycho path.

jype ::

Matthai> Glede Američanov in WW2 majhna opomba.

Morda, za razjasnitev okolnosti nevednim, še ena: Nemci po ZDA niso izvajali genocida, zato so ameriški vojaki do nemškega prebivalstva nemara gojili drugačne emocije kot sovjetski.

Datum na branetovem članku mi pravi, da se avtor v članku pravzaprav ni zmotil, ko je napovedoval prihodnost.

Thomas ::

Osetija bo šla k Rusiji. Rusija se bo odrekla kakšnim drugim teritorijem. Dolgoročno.

Etnična čiščenja potekajo že sto in več let. V Celju so bili včasih Nemci, v Celovcu pa Slovenci. Tko to gre.

Tudi Albanci bodo zapustili Srbijo in Srbi Kosovo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

V glavnem, zapomnite si to, da vsaka manjšina v vsaki državi teži za "spojitev z matico" preko meje. Pa bili to Italijani v Kopru, Slovenci na Porabskem ... kdorkoli, kjerkoli. Tudi Albanci v Preševu in Srbi v Ljubljani.

Pri Srbih v Ljubljani se to izraža kot "e da nam je još uvek Juge ...", kar se razločno vidi iz doneskov Srbijancev na temle forumu.

Ko moja malenkost omeni, da morda pa le ni bilo tako pametno, da niso ljudje na tem teritoriju okoli leta 1500 bolj množično odločili za Nemščino, namesto da so še naprej govorili nek slovanski dialekt ... sem bil spoznan za narodnega izdajalca, mnogo let nazaj. Ali pa ko sem rekel, da Jugoslavija pod latinsko srbohrvaščino le ni bila tako slaba varianta. Ali ko se zavzemam za anglizacijo sveta. Nekaterim mojim sorojakom takoj začnejo zvoniti alarmni zvonci narodnega izdajstva.

Dokler bodo narodni pesniki, bodo narodi. Dokler bodo narodi, bodo etnična čiščenja. Narodne izdaje, genocidi. Ni druge.

Tudi v Ameriki Mehikanci in Indijanci "zahtevajo svoje". Sicer so prišli kot služabniki ilegalno v Texas, a zdaj bi ga radi nazaj. Najprej tam de facto vzpostavili španščino, potem pa še etnično očistili Gringose.

Na jugu Mehike, pa bi Indijanci radi izničili vpliv Španščine in vzpostavili predkolumbovsko sranje. Da bi se plemenske vojne lahko mirno nadaljevale.

Rusi so se pod sovjetsko zastavo naseljevali povsod, kjer so le mogli. Zdaj zahtevajo "združitev z matico".

Japonci ne priznavajo nobenih pravic Korejcem, ki so že stoletja tam, a se še niso pojaponili. Tli šovinizem na obeh straneh.

Ni važno, kako in kdaj je kdo prišel. Skoraj brez izjeme je patriot in deluje po nacionalnem programu. Morda samo v Clevelandskih beznicah navija Slake, ker Dolenjske v ZDA nikoli ne bo, je preveč drugih rib v akvariju in je pat pozicija zaenkrat. A vendarle! Orosi se mu oko, ko se spomni na Slovenijo, od koder je praata Janez prišel kot mlad fant in se poročil z eno Štajerko iz Konjic.

Proces asimilizacije v globalni narod, bi trajal še par 1000 let. Končni rezultat je nepredvidljiv, kot kateri mehur maščobe na goveji župi bo prevladal, ko žokaš z vilicami.

No, še kakšnih 10 let imate, da se te igrice igrate naprej. Za ta business as usual.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

USS Liberty ::

>>>>Osetija bo šla k Rusiji. Rusija se bo odrekla kakšnim drugim teritorijem.

Malo verjetno.
Rusi ne bodo formalno priključili J. Osetije k svojemu teritoriju ravno zato, ker se nočejo in se ne bodo odrekli separatitičnim teritorijem na svojem ozemlju, ki jih ni malo... Rusi bodo vojaško podpirali J. Osetijo, prilključili je pa skoraj zagotovo ne bodo. Mislim, da vseeno niso tako neumni, da bi to storili...

Sicer pa ne vem, koga sploh "osvobajajo" te Rusi v J. Osetiji. Tam živi le peščica pravih Rusov. Oseti pa niti Slovani niso, kaj šele, da bi bili Rusi, Oseti so iranskega porekla. Če pa Rusi res tako strašno ljubijo Osete, potem naj se pa sami odrečejo teritorija Severne Osetije, ki pripada Rusiji, da se bo le ta združil s teritorijem J. Osetije, ki pripada Gruziji in dobili bomo najbolj pravično rešitev, to je nastanek samostojne države Osetije.
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Zgodovina sprememb…

Brane2 ::

Kar bi znali narediti IMHO.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Pšenični ::

Osetija bo verjetno ostala pod Rusijo. Kaj pa bodo Rusi naredili z Gruzijo. To je sedaj glavno vprašanje. Do kod bodo šli. Do razpada države(za opozorilo ostalim) ali le majnše kazenske ekspedicije. Danes se bo verjetno že videlo kam pes taco moli. Je pa res da ima sedaj Rusija enkratno priliko, da ignorira Nato pakt in naredi nekaj po svoje. Se vrne še vojaško na svetovni oder. Mislim da te prilike ne bodo izpustili iz rok. Neumni bi bili, če bi jo.

Thomas ::

Možno, da so Osetijci svoj, neslovanski in negruzinski narod, ki bi rad pripojil Severno Osetijo in potem počasi, skozi stoletja nadaljeval svoj vojaški pohod do Teherana in naprej.

Možno.

Tudi to lepo paše v scenarij etničnih igric, ki sem jih opisal zgoraj.

Lahko da so Osetijci trenutno samo pion v rusko zahodnem šahu. Marsikdo je že začel kot kmet, ki je držal konja na kraljevski poroki, končal pa kot deželni knez. Še več stremuhov ni doseglo čisto nič.

Svobodna Osetija, ki pokriva zdaj gruzinski in zdaj ruski del, bo morda spet združila Gruzijce in Ruse v skupnem boju proti Turkom. Možno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

leinad ::

Primerjave s Kosovom tukaj niso ravno na mestu, saj Gruzija(vsaj kolikor jaz vem) ni izvajala genocida nad Osetijci, kot so to počeli Srbi in se s tem tudi uspešno odrekli svoji pravici do tistega ozemlja.

Thomas ::

Sej vseeno, kako blag ali okruten je bil nekdo. Navsezadnje narod doseže svoje. Ali je izseljen in pobit kakor turški Armenci, ali pa dobi svojo etnično čisto državo kot Slovenci.

A global game, with no real end.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Pšenični ::

"Primerjave s Kosovom tukaj niso ravno na mestu, saj Gruzija(vsaj kolikor jaz vem) ni izvajala genocida nad Osetijci, kot so to počeli Srbi in se s tem tudi uspešno odrekli svoji pravici do tistega ozemlja."

Po zadnjih novicah, Gruzinci lih niso toliko nedolžni, sicer pa vojaška propaganda dela s polno paro. Kaj se bo pa še zgodilo na kosovu , mislim da se srbi niso odrekli kosovu. Če je Gruzija čakala 17 let......

Calligulla ::

Sicer se mi ne da participirat ampak mi je pa zelo nenavadno, da ni nihce opazil:

Ob zacetku Olimpijskih iger gruzijska vojska napade glavno mesto j. Osetije. Ocitno je nekdo (morda Gruzijci, morda Americani in Britanci za njimi) menil, da se bo dalo na ta nacin hendikepirati Ruse in zadevo gladko izpeljati ob nemem gledanju Rusov. Ocitno se ni tako izslo, ceno pa placujejo tudi ali predvsem civilisti.

ZDA so notoricno in kdaj upraviceno nervozne zaradi vse mocnejsih novih/starih polov ala Kitajska, Rusija,.. in zagotovo zelijo in ene in druge ocrniti, jim jemati legitimnost.. je pa problem, da zaradi Busha ZDA same nimajo legitimnosti. To je seveda skoda, ker imajo Kitajci in Rusi malo morje neprijetnih lastnosti kot drzave.

V bistvu je sokantno samo to kako podobne so si danes ZDA, Rusija in Kitajska le, da vsak vlece v svojo stran.

Si pa povsem predstavljam, da je Busheva genialna klapa z svojo pregovorno inteligenco in izjemnimi in iskrenimi obvescevalci, Gruzijcem verjetno svetovala to dejanje ces, da Rusi ne bodo odgovorili in, da jih bodo oni podprli. Pozabljen Bush pa itak po mnenju mnogih obupano isce nacin kako malo splezat iz nerelevantnosti in mogoce njegovo bedno zapuscino vsj malo spremeniti.

Zelo bedno, da se izkorisca Olimpijske igre, civiliste ipd. za igrice velikih.

leinad ::

Calligula ta blame-game kdo je načrtoval napad in prvi udaril je nesmiseln, ker vsaki trobezljajo svojo verzijo-> po Gruzijski verziji so separisti po ruskih navodilih začeli vojaško provocirati gruzijsko vojsko, v pričakovanju, da bodo ti udarili nazaj, Rusija pa bi naj že par mesecev kopičila vojsko ob meji.

Tukaj dvomim, da je kdo tudi- razen mogoče Balandeque -kvalificiran(beri:ima dovoljšne znanje o zgodovini Osetije), da daje vrednostne sodbe, ali je Osetija upravičena do odcepitve ali ni. V kolikor so tam separisti izvajali etnično čiščenje kot omenja Balandeque, so stvari daleč od jasnih.

Thomas: V političnem in moralnem aspektu vsekakor je ta razlika bistvenega pomena. V vojaškem, ki bo pa kot izgleda pisal zgodovino tam, pa jasno žal ne.

USS Liberty ::

Sori, Caligula, ampak v tem konfliktu pač niso Američani bad guys, ampak Rusi. Še večje svinjarije kot v J. Osetiji, pa Rusi počnejo v Abhaziji. Američanom lahko očitaš Irak, pa še marsikaj drugega, Osetijo jim pa ne moreš kar tako obesit...

Če pa se je Gruzinska vlada odločila, pa magari jim je to nekdo sufliral, da bo čas olimpijskih iger izkoristila za vrnitev svojega teritorija, pa SO WHAT... Tudi Rusi so za časa olimpijskih iger v Moskvi veselo streljali po Afganistanu in o olimpijskem miru ni bilo ne duha ne sluha. O olimpijskem miru in nepolitičnosti OI je pa itak neumno razpravljat. Moderne olimpijske igre so že od vsega začetka itak ena sama politika, to je bilo že pred 2. svet. vojno, nadaljevalo se je za časa hladne vojne in enako je danes, ko Kitajci s pomočjo olimpijskih iger svetu pošiljajo politično sporočilo, kako močni so sedaj. Grizincem očitat, da so olimpijske igre izkoristili, je enako butasto, kot recimo, da bi Egipčanom očitali, da so Yom Kipur izkoristili za napad na Izrael. Pri takšnih operacijah vsak izbere čas za keterega pač meni, da mu najbolj ustreza...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Zgodovina sprememb…

Pšenični ::

"V kolikor so tam separisti izvajali etnično čiščenje kot omenja Balandeque, so stvari daleč od jasnih."

Separatiste bi jaz imenoval lahko borce za neodvisnost, morda za svobodo. Heh,heh, nekje separatisti drugje kot npr. na kosovem borci za svobodo. Kakor se komu zdi. Pač odvisno ali so z nami ali proti nam. Zanimivo

Karaya 52 ::

Osetijsko glavno mesto že prazno? Kam so zbežali, na rusko stran? Voda na mlin Gruziji. Slednji so bolje oboroženi kot Čečeni in Afganistanci, sicer se je od takrat marsikaj spremenilo, pa vendar, v zgodovini poznamo kup vojn v katerih je David premagal Goljata. Gruzijcem ni potrebno zavzeti Moskve, čez čas izsilijo premirje beguncem pa na tak ali drugačen način onemogočijo vrnitev v njihovo Kartagino. Če bo še kaj od nje ostalo.

Calligulla ::

Nimitz, ti mas problem, da si pac zelo proameriski. jaz si o ruskih vojaskih ekspedicijah mislim vse najslabse in tvoj SO WHAT ces, da so Rusi po Afanistanun rovarili in sedaj lahko tudi kdo drugje.. mi ni vsec. Sovjetska zveza je h sreci razpadla je pa bedno, da ji je po mentaliteti cedalje blizje tako nova ruska oblast kot Americani.

Rusi so se od takrat izboljsevali, Americani pa tonejo proti tisti tocki. Takih Rusov pa takih ZDA nihce ne rabi.

Karaya 52 ::

Kaj sploh Rusi hočejo doseči? Vojaški vdor na ozemlje druge države je precej resna zadeva. Bodo ruski vojaki okupirali to pokrajino? V tem primeru bodo v defenzivnem položaju oz. bodo zagotovo pod napadi gruzijskih sil. Če se to nadaljuje bodo obračunali z Gruzijci kot Turki s Kurdi? Bodo okupacijo razširili na širši del Gruzije in kako bi mednarodna skupnost to sprejela? Z mojega zornega kota je vdor tuje vojske akt, na katerega se lahko povsem opravičeno odgovori z "open fire".

T-h-o-r ::

sej majo open fire :)

ni mi pa tudi jasno, kaj pa gruzijci hočejo? kot da niso vedeli, kako se bodo rusi odzvali
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Brane2 ::

To,d a so RUsi počeli v preteklosti svinjarije je znano.

In ne glede na timing dogodka ( olimpijada itd) tui sedaj ni nujno, da bi to odgovarjalo samo gruzijski strani.

Čisto možno je, da so napad organizirali Rusi namenoma tako, da bi Putin/Medvedev izpadel "presenečen"...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Karaya 52 ::

T-h-o-r> sej majo open fire :)

Jasno, Gruzijci nimajo kaj za zgubit, vprašanje je če se bodo Rusi šli open fire na tujem ozemlju oz. kako bodo to opravičili npr. kako bi opravičili bombardiranje Tbilisija?

T-h-o-r> ni mi pa tudi jasno, kaj pa gruzijci hočejo? kot da niso vedeli, kako se bodo rusi odzvali

Če so mesta v Južni Osetiji že prazna, potem so že delno realizirali načrt.

cekr ::

Bom napisal neka dejstva glede Osetije. Sicer nimam sedaj letnic v glavi je bilo pa takole:
Osetija se je kot neodvisna država prostovoljno priključila Sovjetski zvezi ob njenem nastanku. Potem je prišel Stalin in vse skupaj zmešal, priključeval, odrazal... itd. V glavnem tako kot so pri nas hoteli narediti narod jugoslovanov, so tam hoteli narediti sovjete. Ker jim iz čisto objektivnih razlogov to ni uspelo so po državi ostali otoki različnih narodnosti, ki sedaj delajo probleme.
Zgodovinsko Osetija ni bila nikoli del Gruzije. Je pa zaradi komunističnega mešanja to postala. To je ena resnica. Druga pa je, kar ste nekateri že napisali. Rusi so lepo potalali svoje pasoše in sedaj imajo vzrok, da intervenirajo zaradi par deset tisoč pasošev.
Pa je tu še tretja resnica, ki pa je glavna: Nafta. Brigajo Ruse Osetijci, pa čeprav bi jih Gruzijci zradirali.
Na koncu ostane le še četrta resnica, ki se navezuje na tretjo: lahko se mi še toliko pritožujemo vendar Rusi imajo pipico, ki jo lahko zaprejo. Nas bo pa pozimi zeblo. To je odraz odlične evropske politike, ki se ni že v prejšnjih desetletjih brigala za alternativne vire. Dokler je bila nafta poceni so bili Rusi reveži. Sedaj, ko je cena skoraj 10x, so pa Rusi postali neodvisni od nas. Lahko nas kupijo. Tega prej niso mogli.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

USS Liberty ::

>>>>Pa je tu še tretja resnica, ki pa je glavna: Nafta. Brigajo Ruse Osetijci, pa čeprav bi jih Gruzijci zradirali.

kar se tiče nafte na Kavkazu...
Tisti naftovod, ki najbolj moti Ruse, ne gre čez Osetijo, ampak južneje(to je naftovod Baku-Tbilisi-Ceyhan)... Če pa Rusi mislijo to pretgrati in zahodu namesto Azarbejdžanske nafte vsiljevati svojo, potem bodo morali pa celo Gruzijo okupirat. Samo potem se jim sigurno ne bo pisalo dobro, saj si bodo eno veliko vojno nakopali na glavo...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

Nimitz, ti pa tudi nič ne razumeš.

Rusi so samo zaščitili svoje državljane. In ker bodo učinkoviti, se bo v Gruziji oblikovalo nekaj protiruskih terorističnih skupin, ki bodo z namenom prizadeti Ruske strateške interese izvedli napad na tisti naftovod.

Rusi pa bodo seveda neprijetno "presenečeni" in bodo zahtevali polno podporo zahoda njihovim "protiterorističnim" akcijam.

Tako gre to v veliki politiki. Ničesar ne bodo naredili direktno, pač pa hinavsko in prikrito. Predvojna SZ je bil amojstrica takih manevrov, preberi si recimo kako so boljševiki prebrisano sodelovali z nacisti z namenom uničiti nemško komunistično partijo, ki je Stalinu predstavljala opozicijo.
sudo poweroff

Zeberdee ::

Nisem še prebral tega dela, ki gre nekako tako: Sochi gosti OI in zraven je Abhazija. Najprej bo padla Osetija, potem pa še Abhazija.

Potrebno pa je tudi vedeti, da je vse skupaj začela Gruzija. Če bi Srbija tako napadla Kosovo bi kebab - sadje zelenjava ananas - smeti v ny - mafija zlobirala še eno bombardiranje...

leinad ::


Potrebno pa je tudi vedeti, da je vse skupaj začela Gruzija.



Sijajno! Nisem vedel, da imamo na S-T forumu tako dobro obveščene vire z rednim dotokom informacij iz gruzijske oz. separatistične vojske. Silly me berem novice, ko tukaj lahko od tebe izvem RESNICO:D

Thomas ::

Hehe ... "resnica je tam zunaj - pri Srbih in zlasti pri Rusih".

Če se tega držiš, potem "vse veš".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Pšenični ::

Kje je zdej Nato. Imajo gate polne. Rusija se je pod Putinom precej spremenila. Postala je močna in samozavestna.

Kaj če se pokaže da so Gruzinci res radirali Osetijce kot pred leti Hrvati Srbe. Pokal bo da bo adijo.

cekr ::

Problem Nata v tem primeru je ravno v 4. točki. Ruski možički nas lahko izsiljujejo do onemoglosti. Rešitev bi bila samo alternativni viri ogrevanja in prevoza. ... in Rusi bodo postali revčki... pravljica... še dolgo na bo tako...
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Pšenični ::

Sej če bo Evropa kej čivkala in Rusija zapre pipo z nafto in plinom se bomo s kolesi vozili v službo. Ruski možički se nam bodo kmal smejal.

USS Liberty ::

Rusi ne bodo nobene pipe EU-ju zapirali. Niso neumni, saj s tem ne bi škodili samo EU-ju, ampak tudi sebi... Močne EU države kot so Nemčija, Francija, UK, Italija, pač niso neki berači kot sta Ukrajina in Belorusija, ki jim Rusi občasno zaprejo pipo... Američani pa itak zelo malo nafte kupujejo od Rusov, saj jo kupujejo prevsem od Savdijcev in Kanadčanov...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

c0dehunter ::

Rusi ne bodo nobene pipe EU-ju zapirali. Niso neumni, saj s tem ne bi škodili samo EU-ju, ampak tudi sebi... Močne EU države kot so Nemčija, Francija, UK, Italija, pač niso neki berači kot sta Ukrajina in Belorusija, ki jim Rusi občasno zaprejo pipo...

+1

Sicer pa če se hočejo Osetije priključiti Rusiji, res ne vem zakaj se ne bi. A Gruzijci še niso uvideli, da držati državo na silo skupaj se lahko razvije v precej nezdravo stanje...
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

poweroff ::

Rabi pa EU večjo energetsko neodvisnost. Ne pa da se predsednik Gazproma EU politikom posmehuje, da je Nabucco opera, ne pa plinovod.
sudo poweroff

PaX_MaN ::

Evo, dober izgovor za NEK 2!

KandazaR ::

Evropa si mora za vzgled vzeti francijo, ki je manjko fosilnih goriv nadomestila z jedrsko energijo. Dolgoročno evropi odvisnost od rusov, arabcev in ostalih ne pomeni nič dobrega. Morate se zavedati da rusija ni več rusija pod jelcinom kjer si za drobiž dobil vse. Država se spet vrača v vlogo velesile in rusom bo kaj kmalu vseeno za evropski trg saj ima še kitajsko in indijo.
Zato si je hotela EU zagotoviti alternativni vir iz kaspijskega morja prek gruzije in turčije vendar je sedaj problem če podprejo gruzijo lahko rusi zatežijo če jih pa ne, bo njihov alternativni vir propadel.
Evropa se je po moje znašla na prelomnici (in kot del nje tudi slovenija).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

PaX_MaN ::

IMO, Rusi držijo ZDA za jajca. Če ameri odprto podprejo Gruzijo, to pomeni da so njihovi vojni zavezniki in potemtakem tudi v vojni z Rusijo. (Če bi bil Rus, bi dal tiskovko ob prvem letalu, ki nima samo pošte gor). Kaj kmalu tole v Gruziji ne bo samo-še-en-'conflict' nekje na robu sveta.

Pšenični ::

ZDA so prikrito podprle Gruzijo. Zgleda da ni nobeden pričakoval, da so Rusi toliko operativni. Menda grejo zdaj v Gruzijo še padalci in proti njihovi obali gre Rusko Ladjevje.

Da bi si ZDA zdaj nakopale še Jezo Rusov. Že z Iranom bodo težko prišli skozi, če sploh bojo. Tale Gruzijski predsednik, spremljam njegove nastope in meni se ne zdi čist normalen. Kr naprej se oblizuje ko govori, sploh pa govori popolnoma nasprotujoče.

d0rK ::

LOL! Oblizuje? The sweet taste of defeat? ;>

Brane2 ::

Kot kaže, vendarle Gruzija začela tole:

HAS GEORGIA OVERREACHED IN OSSETIA ?

Pove pa članek/poročilo marsikaj o nacionalizmu in inteligenci tamkajšnjega folka.

Po "bliskovitem" napadu Ossetie, ko so pobili 1000+ ljudi, se je folk zbral v glavnem mestu Gruzije in začel s slavjem, ko da so pravkar zmagali v kaki nogometni tekmi ali kaj pomembnega. Očitno nobenemu ni kapnilo, da bi pred slavjem počakal na reakcijo Rusov.
Ali pa, da poboj toliko ljudi nekako ni razlog za slavje, tudi če ti recimo niti niso bili všeč, so pa civili...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Pšenični ::

Zdajle že pišejo da so se Gruzijci umaknili. Umaknili so se kar so bli tepeni. Menda so jih butal že z balističnimi raketami.....
Jaz bi če so pobil toliko civilov zasedel še malo ozemlja, kazen mora biti. Me zanimaa kaj misli Risija narest. Lahko bi probali strmoglaviti norega Gruzijskega predsednika.
««
2 / 14
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Združitev Rusije in Belorusije (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
17526110 (12594) Pac-Man
»

Rusija grozi z jedrskim napadom (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15914328 (11498) gruntfürmich
»

Protiraketni ščit

Oddelek: Problemi človeštva
372855 (2122) jype
»

Bo Rusija napadla Gruzijo?

Oddelek: Loža
252020 (1593) DavidJ

Več podobnih tem