» »

Oris programa stranke

Oris programa stranke

«
1
2 3

Thomas ::

Po demokratični in ustavni poti želim, da se zgodijo in izposlujejo naslednje zadeve, po prevzemu oblasti na volitvah:

1. Univerzalni dohodek (kakih 100 evrov) na leto na vsakega državljana in (kakih 50 evrov) na leto na vsakega rezidenta.

2. Flat minus taxes. Davki so procentualno rahlo padajoči. Siromak jih plačam 20% od vsega, vsak z 2 krat tolikšnim prihodkom pa 19%. Tako naprej vse do 1%. Ne glede na vse okoliščine, trošarine in podobna sranja odpadejo. Davčna stopnja je svetinja.

3. Kot država odpovemo vsa članstva v raznih Združenih narodih, Uneskih in kar je podobnih crapov. Iz principa.

4. Privatizira se zdravstvo, šolstvo in razna javna podjetja, kot so živalski vrtovi in vodovodi.

5. Poostri se kontrola na meji in se obdrži restrektivna azilska politika. Raje zaostri.

6. Uvede se dosmrtna ječa, za največje barabone.

7. Angleščina postane enakopravni uradni jezik.

8. Uvede se svoboda govora in tiska o vseh zadevah javnega značaja. Razna defaultna preferiranja raznih "trajnostnih razvojev" niso možna. Vse ideje so svobodne, ne samo politično krektne.

9. Taboo so nedemokratične oblike pritiskov, kot so recimo sindikalni ali "okoljevarstveni". Vse je lahko predmet debate, ne pa zakulisnega in neustavnega inštaliranja. Kot kakšne "humanotere", "nevladne organizacije" in podobni.

10. Verske sekte se postavi izven zakona, če so v opreki z demokratično ustavo. Brez pardona. Sicer religijske osrganizacije delujejo svobodno

11. Referendum se skliče za vsako pasjo figo, če volilci tako želijo. (Tudi za demontažo tega sistema.)

12. Država posluje kot korporacija, dobiček deli državljanom vsem enako (od rojenih v finančnem letu, do umrlih v finančnem letu, v odvisnosti od tega, koliko dni je dotični tlačil zemljo tistega leta) . In rezidentom polovico tega. Rezidenti se našvicajo za rezidentstvo, medtem ko se državljan rodi Slovenki ali Slovenec z DNA dokaže, da je njegov.

13. Država (vlada) skrbi za to, da se njen dobiček, ki mora vsega potalati kot dividende, raste.

14. Državni proračun, če ne pobere dovolj davkov, mora zategniti pas in vedno zaostajati za 1% v rasti od rasti GDP.

15. Premišljujem, kaj še bi bilo tudi dobro in ljudem v veselje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

t909 ::

podpis

_marko ::

:)) Lepo si spisal.
Si pa še 5 let pred liberalci, ki so pa itak 10 let pred ostalimi. :8)
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

jype ::

Thomas> Uvede se svoboda govora in tiska o vseh zadevah javnega značaja.

Thomas> Taboo so nedemokratične oblike pritiskov, kot so recimo sindikalni ali "okoljevarstveni".

Does not compute.

Thomas ::

Oh, does compute! Lahko odkrito pridigaš komunizem če želiš. Ampak da se kar pojaviš v neki (proračunsko financirani) "nevladni organizaciji" ali "socialnih partnerjih, ki se dogovarjajo z vlado" - to pač ne gre.

Pridigal boš pa komunizem lahko odkrito. Ne da se skrivaš za nekakšnimi fintami kot zdaj. Odkrito povej, ane, da hočeš Titeja nazaj in kar te še teži.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Icematxyz ::

1.) Ne strinjam. Zakaj: premalo, raje delovna mesta, nočem oblasti zaradi 100 e na let kot državljan dovoliti da se neha truditi

2.) Sem za nižje davke pod pogojem da narastejo plače - > Zato to ne gre čez noč ampak je proces

3.) Kot država bi morali določiti kaj so naše prioritete in jih v takšnih inštitucijah zagovarjati. (Kaj si če nisi v klubu? Nekdo ki je načelen a izoliran - to pa v prejšnem sistemu ni prineslo rezultatov)

4.) Javno šolstvo in zdravstvo z boljšimi pogoji dela. Zasebni sektor pa prepustiti samemu sebi ne pa to storiti z Javnim.

5.) To mislim da kot zunanja članica evropske unije tako ali tako uvajamo. Osebno mi je vseeno če imam za soseda avstrijca ali hrvata če že moram imeti neslovenca. Sam se ne strinjam z razprodajo slovenskega ozemlja tujcem in imam probleme s tem to pa je res. To bi pa omejeval.

6.) Dosmrtna ječa je le politična tema kjer se spet lahko organi pregona skrivajo za to postavko in na ta račun slabše delajo. Mislim da je 30 let dovolj tudi za najhujše. Če pa obstajajo posamezniki kateri so že po "holywoodsko" škodljivi pa sem zato da se jih nadzoruje na prostosti dokler se smatra kot nevaren pa četudi vsae življenje. In pa hitrejše vračanje v zapor.

7.) Slovenščina postane uradni jezik na območju kjer živijo Koroški Slovenci. Dokler tega ne dosežejo ponemčujejo tudi NAS. Saj oni smo mi! Slovenci! In ne dajo jim tstega kaj jim pripada. Torej ne dajo tega nam!

8.) Mislim da nebo šlo ker je težava leži v zlorabi, ki je lahko hujša od tega da vlada tako ležerno stanje in da lahko počneš prav vse v imenu svobode. Torej tudi dejanja katera drugemu pomenijo "ječo".

9.) Sindikati in okoljevarstveniki so so dejansko demokratična oblika pritiskov. Prav tako kot gospodarstveniki. In kako debata poteka pa je res lahko stvar dogovora ampak če ena stran hoče preveč sem pač zagovornik tega da tudi druga stran ne upošteva dogovora če ta obstaja.

10.) Sam sem tudi za to da država ne postaja bolj crkvena kot je . Nisem pa zato da bi se skušalo uničiti nasilno kakšno versko tvorbo zaradi ideoloških nazorov. Predvsem pa bi mi bilo všeč če bi vladal nek konsenz o stanju katero je sprejemljivo in v sožitju kot pa to da se zaradi prevelikih apetitiv ene in druge strani preveč politizira.

11.) Referendum z nekaj tisoč podpisi in 1 krat ali 2 krat letno da se izvede in ljudje glasujejo. Zato sem. Ampak zna biti to kontraproduktivno ampak to sem zato da se sistem dodeluje sproti ampak da je v osnovi takšen. S tem da bi morda omejil referendume na vladne predloge v prvih 2 letih mandata saj je vlada legitimna in izvoljena na podlagoi večine in sem zato da naredi zato zakaj je bila izvoiljena.

12.) Politika je več kot gospodarstvo. To vejo nekateri župani drugi pa se še učijo. Tako pač je. In treba se je prilagajati razmeram če ne je slabo. Sem pa zato da se ustvari neka zavesat kaj ja in kaj ne in da vsak posameznik to dobro ve neglede koga bo volil kaj bo in kaj nebo ostalo. Se pravi kaj je trdno kot kamen in kaj se da spreminjati ne pa da se more vedno znova dokazovati v mučnih in dolgotrajnih procesih kaj ostane. Namesto da bi se energijo vlagalko v kaj produktivnejšega.

13.) Držav z svojimi ukrepi mora zagotavljati rast na dolgi rok to se strinjam. Kako bo to dosegla je bolj predmet debate.


14.) Po pameti ja se strinjam ampak koliko in kako to pa skladno z razmerami.

15.) Ljudem v veselje je lahko le to če živijo v družbi v kateri lahko dosežejo to kar si želijo in po čem hrepenijo. In lahko imaš državo ki je svetilnik sveta pa v njej gniješ lahko imaš državo ki je sploh ni in v njej cvetiš lahko pa se zgodi da si zadovoljen sam s seboj in dosegašo tisto kar si želiš in da si ponosen da te skupnost v kateri živiš pri tem podpira in razume. Več mislim da pa od države skoraj ne moreš pričakovati saj je krušna in ne prava mati.

Thomas ::

Ajsmatic, me veseli da se ti ne strinjaš. Ker če se bi, bi že mislil, da je nekaj fundamentalno narobe z orisom. Tako sem pomirjen.

Me pa veseli, da je všeč unima dvema.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

Večinoma so to take bedarije, da jih niti nima smisla komentirati. Ampak, če že, pa poglejmo prvo točko: zakaj naj bi vsak državljan dobil 100 EUR?? Tisti, ki je bogat, jih ne rabi, tisti, ki je pa reven, pa s 100 EUR na leto ne bi nič bolje oz. lažje (pre)živel. Mislim, take lahko piše samo človek, ki nima blage veze, o čem govori. Ali še kdo na tem svetu misli, da lahko država letno porabi 200.000.000 EUR na najboljši možni način tako, da da vsakemu državljanju po 100 EUR???

bluefish ::

skorajda vse zgornje točke temeljijo na vladnem razdajanju denarja, kar pa seveda posledično vodi do "bankrota" države. Seveda bi bilo možno, če državna malha ne bi imela dna.

urban99 ::

Sedma točka je hillarious :))) "Angleščina postane enakopravni uradni jezik."

Zakaj ne mandarinska kitajšina? Prezahtevna tudi za wanna-be oblastnike?

_marko ::

->skorajda vse zgornje točke temeljijo na vladnem razdajanju denarja, kar pa seveda posledično vodi do "bankrota" države.

Sicer ne temelji na tem, ampak vodi pa ravno do obratnega. Do prosperitete.
Ampak ja, sej včasih so tud vsi govorili kako je kapitallizem slab in kako je socializem dober...
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

_marko ::

urban:
Angleščina je najbolj pomemben jezik na svetu.
Uradni je npr tudi na Nizozemskem. Kar se tiče poslovanja, znanosi in še česa je angleščina zakon, slovenščina po poden.
To je dejstvo...
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

urban99 ::

hihihi, angleščina je dolgoročno gledano v deficitu, ne pozabi tega ;) Sploh če imaš v mislih Mrkaičevo ekonomsko vrednost slovenske besede, probleme s prevodi, majhnimi nakladami knjig itd.

Mandarinska kitajščina ali vsaj španščina, za potrebe diplomacije pa francoščina FTW. Ali pa kar latinščina? Ljudstvo bo nad vsem tem, tudi angleščino, vsekakor navdušeno - jolly good!

_marko ::

Angleščina je operativni jezik sveta. Razvitega sveta. To je jasno.
Katera pomembna svetovna stvar pa ne poteka v angleščini.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Ice-Heki ::

Angleščina postane enakopravni uradni jezik
Se absolutno ne strinjam. Sicer se še s čim ne strinjam oz. bi lahko kaj napisal, pa se mi ne da 8-)

Ne glede na to, da je lepo, če človek obvlada angleščino - to pomeni, da lahko komunicira skoraj po celem svetu, vendar, zakaj za vraga, smo pa potem sploh Slovenci, zakaj se sploh potem še v šolah uči slovenščino, zakaj smo si / so si / ste si prizadevali za slovenščino (zakaj je potem trubar sploh pisal knjige v slovenskem jeziku) ...potem je vse to brezveze in gremo lepo od jutri naprej vsi govort samo angleško pa adijo slovenščina ...

Ja lepo vas prosim!

Namesto, da bi še kakšnemu tujcu povedali za slovenščino, ga skušali kaj naučiti (npr. pozdraviti ...) vam je vseeno za slovenski jezik?

Jah no, sej če pogledamo, kaj je bil današnji Had-ov komentar na Delo in njegove novinarje, potem ni čudno zakaj ne marate slovenščine.

_marko ::

Slovenščina je itak uradni jezik.
Povej mi kaj so Nizozemci zgubili s tem, da imajo ANG za uradni jezik.

Razen tega, da vsak 8 ali 80 letnik govori tekoče angleško.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Ice-Heki ::

Pri nas bi se slovenščina v roku 25 let izgubila ...

urban99 ::

Najbolj fajn je pa opletat s specifičnimi primeri in kalkulacijami glede jezika. Kar poglej si, kako blizu so si Dutch, Frisian in English pa ti bo jasno, zakaj je to na Nizozemskem (državi z bogato kolonialno tradicijo btw) mogoče.

Sploh pa je jezik živa tvorba in ti je ne more vsilit ne Toporišič ne uradnik na šalterju. Sploh pa ne ekonomski kalkulanti. Raven funkcionalne nepismenosti ljudi, je že ob slovenščini porazno nizka - no pa dajmo dodat še angleščino, najbrž bo potem bolje.

_marko ::

Zakaj pa se tam ni?
In zakaj ves folk govori angleško, pa se še vedno dosti ljudi želi učiti Nizozemsko. Kjub temu, da je angleščina uradni jezik.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

_marko ::

urban:
Jaz praktično živim na Nizozemskem v zadnjem času in še nekaj časa bom.
Tako, da podobnost Nizozemščine in angleščine je malo hecna stvar - podobna sta pa nemščina in Nizozemščina.

Ploeg tega je izgovorjava Nizozemcev tako smešna, da jih jaz ne razumem, pa govorim tako ANG kot tudi NEM brez problema.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Thomas ::

Tole sem napisal zelo na hitro. Ampak ker je tudi Mici tako proti in vsi drugi dežurni levičarji seveda, stvar mora biti kar dobra.

Markov podatek, da je ANG že uradni jezik na Nizozemskem pa seveda še dosti bolj govori za to, da je vsaj par točk vrednih resnega premisleka.

Namreč tega nisem vedel. Super!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

urban99 ::

_marko - zanimivo. Potem lahko bolj podrobno opišeš, kako je do tega lahko prišlo. Zagotovo to ni bilo mogoče kar z dekretom iz lufta?

_marko ::

urban:
Nevem zakaj.

Meni so takoj povedali, da je uradni jezik tudi Angleščina.
Oz, mogoče ni uradni, ampak je operativni.

Vse kar je javnega značaja govori angleško. Oz bi naj govorilo.
Jaz še nisem doživel primera, da kdo nebi znal angleško.

Je pa res, da sem poskušal zdaj najti na netu, če je angleščina res uradni jezik. Pa tega ne najdem, čeprav Nizozemci trdijo da to je.
Mogoče gre za kakšno različico operativnega jezika, ki ni enak z uradnim. Nevem.

Samo tolko, da nebo kakšne pomote.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

WarpedGone ::

1. Ne bi blo tole bolje komplet v obliki letne dividende? Bi državljani sproti čutili na žepu "tekoče učinkovito" vlado. Bi pa trpele "dalnoročne investicije", je res.

2. Se tule skriva grdo poimenovana "glavarina" i.e. položnica s fiksno ceno za javne storitve al maš v mislih lestvico v kateri je še vedno neki absolutne progresije?

3. Indiferenten. Je pa luštno prišparat neki članarine in potnih stroškov za posvečene.

4. Z dodatkom svobodnih sklepanj zavarovanj za svakojake zadeve.

5. S tem da legalni rezident je skorajda enako državljan. Oz. državljanske pravice niso DA/NE ampak progresivna lestvica. Prvo leto 10% UTDja, drugo 20% etc. Ugotavljanje residentstva in zaposlitve dandanes nebi smel bit problem. Proti koncu nekje pa še volilna pravica.

6. Morda ječa ni nujno idealna oblika. Dosmrtni nadzor?

9. Ne taboo. Jasno in glasno in vnaprej povedat točno, kaj se ne počne in vsak poskus takoj na velik zvon in v gnojnico.

11. Z dodatkom, da ga financirajo predlagatelji in udeleženci? Sumim, da tole ni nujno OK, pa hočm da me kdo sesuje.

12. Dobiček pride od kje? Višje rasti kot je bila predvidena i.e. več davčnih prihodkov?
Zbogom in hvala za vse ribe

Azrael ::

Mogoče sem falil, tistih 100€ na glavo, ki je sedaj najbolj vlači po zobeh, je neke sorte dividenda, vsaj če naj država posluje kot podjetje?

Glede angleščine: ob tem, da sem bil razen v zadnjem letniku šolanja deležen učiteljskih gumpcev pri katerih se je jezik učilo na pamet (My flowers are o beautiful. Your flowers are not beautiful...), namesto, da bi se posvetili, kaj in čemu služi famozni glagol biti, bi znalo biti tole hudo dobra zamisel.

Da se pošlje ZN in njim podobne mešalce megle v rojstne kraje sem pa itak takoj za.

Ampak žal menim, da stranka s takim programom pri nas še dolgo ne bo prestopila parlamentarnega praga. Ne zato, ker bi bil njen program tako zelo zanič, ampak enostavno ker nima bednih poulističnih obljub (iz katerih itak nikoli ni nič).
Nekoč je bil Slo-tech.

WarpedGone ::

>> Ampak žal menim, da stranka s takim programom pri nas še dolgo ne bo prestopila parlamentarnega praga. Ne zato, ker bi bil njen program tako zelo zanič, ampak enostavno ker nima bednih poulističnih obljub (iz katerih itak nikoli ni nič).

Žal je jasno, da čez noč ne bo šlo. Ampak nekdo bo moral prvi nehat.
Zbogom in hvala za vse ribe

borchi ::

1. check!

to je taka zvita finta. ker država lahko za 10 stvari reče državljanu, "ja, sej zato si pa dobil 100 EUR, kup si sam iz tega denarja". to mu reče 10x in človek ima občutek, kot da mu je država vnaprej plačala za vseh teh 10 stvari, v bistvu pa mu je za samo eno.

2. no go!

kvečjemu flat rate (pa še tega podpiram v teoriji, dejansko nima noben program šanse z njim). negativni flat rate je verjetno ena velika jeba za davkarijo in normalen trg.

3. check!

sicer kr neki, ampak več točk v programu, da vsaj od daleč nekak zgleda, ane. :D

4. nope!

ne vsega.

5. nope!

inbreeding - ni za mene. niti mentalni.

6. neopredeljen.

7. check!

zelo pametno.

8. check!

9. check*!

*če se vse obravnava enako. to pa lahko stestiramo na primeru RKC. z vsemi temi smešnimi sporazumi s svetim sedežem podkurimo kresove (najraje bi videl da prvomajske, ampak to je že mal zlobno >:D)

10. check!

11. check!

12. no go!

samo na enem primeru (jih je pa verjetno možno naštet par 100):

- ker takega sistema ne moremo furat v EU, rabimo svoj denar. bi kdo rad bil bankir v taki državi, ki kontrolira denar in mora delat za dobiček?

13. glej 12.

14. glej 2, 12 in 13

15. check! :D

ja, premišljuj.
l'jga

MadMicka ::

Če pustimo ekonomske bedarije ob strani in pogledamo npr. jezik; ni razloga (zgodovinskega, ekonomskega, političnega), da bi angleščina postala uradni jezik.
Pa pustimo ob strani, da bi to povzročalo le dodatne povsem nepotrebne stroške. So pa razlogi, da se angleščina kot obvezni jezik uči v osnovni in srednji šoli. Na faxu pa itak brez tega ne gre. V našem prostoru bi kot obvezni učni predmet uvedel tudi nemščino (ker smo gledano pravno in ekonomsko vezani bistveno bolj na Nemčijo, kot na Anglijo ali ZDA). Potem pa naj učenci izbirajo, kateri jezik bodo študirali.

Pa če že govorimo o uradnem jeziku, veste koliko bi EU prišparala, če bi uvedla zgolj en uradni jezik. Ker sta nemščina in angleščina v EU prehuda rivala, španščina pa je roko na srce najlažji jezik in svetovno zelo razširjena, bi jaz mirne duše podpru španščino za edini uradni jezik v EU

_marko ::

No, ta je tudi brihtna...
Če sta prvi in drugi kandidat rivala, pa zberemo najslabšo izmed treh...

Glavni operativni jezik je angleščina - tukaj menda ja ni debate no.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

lufthammer ::

>>>>>Povej mi kaj so Nizozemci zgubili s tem, da imajo ANG za uradni jezik.

Ne bo držalo: http://sl.wikipedia.org/wiki/Nizozemska
Je pa res, da po angleških firmah na Nizozemskem moraš znat angleščino, da se lahko pogovarjaš s šefom.:D

gzibret ::

> Rezidenti se našvicajo za rezidentstvo, medtem ko se državljan rodi Slovenki ali Slovenec z DNA dokaže, da je njegov.

No go. Vsaj zame. Prej bi dal obratno. Državljan postaneš na dva načina - se rodiš državljanu in državljanki ali pa se našvicaš za njega. Državljanstvo se barabinom lahko tudi ukine na podlagi sodne obravnave. Potem postanejo rezidenti in morajo spet švicat, če hočejo državljanstvo nazaj.

DNA pri tem ne igra nobene vloge. Na hitro poleni vse tiste z dobrim DNK, onim s slabim pa se lahko kaj hitro dogodi gulag.
Vse je za neki dobr!

Odin ::

1. Nisem najbolj za to.

2. Flat rate se mi zdi najbolj pravicen. Ceprav se mi zdi regresivi davki bolj pravicni, kot pa progresivni.

3. Yup!

4. Yup! + vsak drzavljan se mora obvezno zavarovati (to pomeni samo za urgentno pomoc, vse vec je posameznikova odlocitev)

5. Samo s Hrvasko. Drugace sem za Schengen.

6. Smrtna namesto dosmrtna

7. Yup!

8. Yup!

9. Yup!

10. Yup!

11. Ce ga financirajo predlagatelji. Udelezenci ga ne smejo financirat.

12./13. Nope. Ce je drzava profitabilna je potrebno naslednjo leto zmanjsat davke. Dividende se izplacajo edino v primeru, ce drzava ustvarja profit z NULA davkov.

14. Yup!

15. Vec vlagat v tehnolosko opremljenost policije. Policaj bi moral nonstop imeti na sebi mikrofon ali ce je mogoce tudi kamero(vsaj v avtu).

16. Vse zakone na internet.

17. Poskrbet da je sodstvo ucinkovito.

_marko ::

lufthamer:
Ja, sej tudi sam iskal in nisem našel.

Mogoče gre za isto pomoto kot je tista, da je na Nizozemskem marihuana in prostitucija legalizirana.
btw: ni. (Vsaj tako pravijo Nizozemci, pravijo, da je uradno ni legalizirano, ampak da pač noben ne preglejuje oz reagira...)
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Daedalus ::

3. Kot država odpovemo vsa članstva v raznih Združenih narodih, Uneskih in kar je podobnih crapov. Iz principa.

In v istem trenutku krešnejo malodane vse načrtovane tuje investicije v državo. Izgubiš zaupanje zaradi takih potez. Izolacionizem je out, smo se ga odkrižali kako desetletje pa pol nazaj. Nihče ne bo resno jemal države, ki se sama vrže iz sistema MO. Posledično je tudi vse ostalo neizvedljivo - Slovenija je mnogoveliko odvisna od dobrega poslovanja s tujino. Malo na pamet nakladat je pač lahko...kaj bistvenega doprinest, pa malo težje.

Recimo tole:

12. Država posluje kot korporacija, dobiček deli državljanom vsem enako (od rojenih v finančnem letu, do umrlih v finančnem letu, v odvisnosti od tega, koliko dni je dotični tlačil zemljo tistega leta) . In rezidentom polovico tega. Rezidenti se našvicajo za rezidentstvo, medtem ko se državljan rodi Slovenki ali Slovenec z DNA dokaže, da je njegov.

V času, ko nacionalna država ratuje vedno manj pomembna...bi eni furali na DNA testih utemeljeno "ekonomsko segregacijo" prebivalstva. Glede na to, da je nekdo član države (na kar objektivno ni resnega vpliva) in ne glede na to, kolko $$ od njegove dejavnosti recimo kapne v proračun. Če ma Šved v Slo firmo, težko 100 mio $ dobička, ki pridno plačuje davke, mu to ne pomaga - važn je DNK.


9. Taboo so nedemokratične oblike pritiskov, kot so recimo sindikalni ali "okoljevarstveni". Vse je lahko predmet debate, ne pa zakulisnega in neustavnega inštaliranja. Kot kakšne "humanotere", "nevladne organizacije" in podobni.


Od kdaj je lobiranje nedemokratično? In zakaj omenjaš samo sindikate, okoljevarstvene organizacije, NGO-je, ne pa raznih recimo Lions klubov? Al pa lobistov tujih korporacij, ki se trudijo vplivat na zakonodajo?


4. Privatizira se zdravstvo, šolstvo in razna javna podjetja, kot so živalski vrtovi in vodovodi.


Mislim, da si pozabil še na vodne vire, zrak, Sonce in kaj je še takih komunističnih dobrin...

----

Sej rečem - nekaj na pamet govorit je lahko. Velik sreče na volitvah.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

MadMicka ::

_marko, ne vem, kaj študiraš, ali pa si študiral, ampak družboslovje gotovo ne. Poglej. V EU so velesile Nemčija, Francija, Anglija, Italija. Nobena od teh ne bo nikoli pristala, da bi bil en sam uradni jezik, če ne bi bil njen, bil pa bi od ene izmed teh sil. Zato je varianta kvečjemu kak drug jezik, recimo temu bolj nevtralen. Idealna izbira se mi zdi v takšnem primeru španščina. Dokaj enostavna, dokaj razširjena. Vidiš, ravno zato je tvoja izbira slaba. Ker ni realna. Tega te očitno na kakem naravoslovnem faksu ne naučijo. Pa pustimo ob strani, da tudi ta moja varianta še nekaj časa ne bo realna.

p.s.: na tejle točki, na katero opozarja Daedalus, češ, da naj bi bili sindikalni pritiski nedemokratični, se lepo vidi, kako avtor dejansko ne razume pojma demokracije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Barakuda1 ::

Glavni operativni jezik je angleščina - tukaj menda ja ni debate no.


O, pa še precej debate je možno okol te trditve.

Najprej pojasni kaj je zate operativni jezik.

Očitno pa ti je malce manj znano, da velja v diplomaciji francoščina še zmeraj za bolj ustrezen jezik od angleščine (ali katerega drugega jezika - v res visokih diplomacijah, pa tudi znanje -aktivno- latinščine ni nič odveč). Da predvsem nekatere veje znanosti ne bodo zamenjale angleščine za latinščino, da smo vsaj slovenci glede mnogih pogledov bolj vezani na nemščino itd.

Angleščina (če smo bolj pikolovski - amerikanščina) se globalno bolj uveljavlna v komunikacijski niši (pogovorno in v kumunikacijah nasploh) ter v nekaterih segmentih tehničnih ved.

Zato govoriti o tem, da pa je angleščina edina pametna izbira je malce mim.

Poleg tega je že MadMicka opozoril, da Evropo (nam to všeč ali ne) v principu furajo "velike" sile kot so Francija, Nemčija, Anglija, Italija, v zadnjem času pa na prizorišče (spet) zmeraj bolj in bolj vstopajo Španci.
Nobena od navedenih nacij se tudi pod razno ne bo odrekla svojega jezika, da bi se podredila nekemu "operativnemu" jeziki, ki nanzadnje to niti ni.
Pozablja se tudi, da gre svetovna (predvsem pa evropska) politika v smeri, ko bo tudi Rusija postal (slej kot prej) sestavni del Evrope.
Ja, tudi oni imajo svoj jezik in povrhu vsega še svojo pisavo. Ta država se tudi pod razno ne bo odrekla ne svoje zgodovine (in to ne ravno neke bezvezne), niti svojemu jeziki in pisavi.

Bodo pa v komunikacijskem standardu (pogovori pilotov in podobno) zaradi standardizacije pač en jezik (v tem trenutku neke vrste angleščino) seveda sprejele vse velike nacije, tako kot so, neglede na nacionalno in državno pripadnost pač v nekaterih strokah sprejeli latinščino ali merske sisteme.

Odin ::

Daj ne serji Barakuda z latinscino, francoscino in nemscino. S svojimi anti-ameriskimi izpadi se nekaj smesis in domisljas, da anglescina ni univerzalen jezik.

Pa koga te briga katere velesile furajo Evropo? Mi se pogovarjamo o Sloveniji.
Konec koncev se ze itak ucijo v osnovnih solah v glavnem anglescino. Ideja da bi pa bila anglescina uradni jezik pa je tako napredna in za nase (komunisticne) konzervativce tako boleca, da bi si prej desno roko odrezali kot pa sprejeli kaj tako "nezaslisanega".

urban99 ::

roflmao, Odin... angleščina da je tako univerzalen jezik? Mwhahaha, ti pa nisi kaj dosti po svetu hodil, kaj? Pojdi v Italijo pa potem Francijo, Španijo, če se omejim samo na EU, boš videl, kako fajn te bodo razumeli :)

Brez komunizma tudi ni šlo, a? Pa saj smo imeli v času komunizma pri nas več uradnih jezikov kot zdaj, kaj ti ni všeč?

Odin ::

opala Urban.. Si upam stavit, da sem bil vec po svetu kot pa vsa tvoja familja skupaj in opazil sem, da povprecen 20letnik skoraj vsepovsod po svetu govori vsaj za silo anglesko. Na mladih pa baje da svet stoji. Se celo z Japonci sem se dobro sporazumeval. Ja ja, celo Italjani, Francozi in Spanci niso tako glupi kot si mislis.

Dajmo fantje pamet v roke! Svet se vse bolj globalizira in anglescina je najbolj dominanten jezik, pa ce vam je nemsicna ali francoscina se tako vsec.

urban99 ::

Ma jaz se ne morem strinjat. Za primer jemljem kar internet, njegov pomen bo itak ogromen in ko Kitajci dobijo internet v polnem obsegu bomo z angleščino kar na lepem omejeni na 5% spleta. Že zdaj je hecno, ker iščemo večinoma po angleških keywordih. Se kdaj vprašate, koliko linkov ostaja izven vašega "spletnega vidnega polja"?

borchi ::

> Že zdaj je hecno, ker iščemo večinoma po angleških keywordih. Se kdaj vprašate, koliko linkov ostaja izven vašega "spletnega vidnega polja"?

neskončno manj, kot pa če iščeš po slovenskih geslih...
l'jga

jype ::

Thomas> Oh, does compute! Lahko odkrito pridigaš komunizem če želiš. Ampak da se kar pojaviš v neki (proračunsko financirani) "nevladni organizaciji" ali "socialnih partnerjih, ki se dogovarjajo z vlado" - to pač ne gre.

Se ti globoko opravičujem - mislil sem, da nameravaš kar prepovedat vsakršne organizacije, ki skupaj nastopajo proti delodajalcem ali državi. Se strinjam, da teh organizacij ni treba financirat z državnim denarjem, čeprav se mi po drugi strani zdi sprejemljivo, da država pripravlja namenske razpise, preko katerih se lahko društva in organizacije financirajo, če opravljajo družbeno koristna dela. Všeč bi mi bil tudi sistem ZDA, po katerem vse, kar se proizvede z državnim denarjem, postane družbena last. Potem bi vsaj baza SSKJ bila prosto dostopna, ne pa da v 21. stoletju še vedno potrebuješ popolnoma zastarel softver, ker nihče ne more napisati boljšega, ker je baza nedostopna.

Bistvo delavskih organizacij ni (vedno, čeprav včasih morda je) demontaža sistema, temveč korigiranje trga, ki ceno dela neusmiljeno tišči v njim neljubo smer. Povedal sem že, da se načeloma stirnjam s tem da naj dohodki primarno izhajajo iz lastništva, vendar moraš za zagotovitev takega stanja ljudi za tako igro izšolati, sicer se bodo uprli - ker je delo še vedno nekaj, kar je privzgojeno kot vrednota (pa nisem prepričan, da je to slabo, le s tvojim sistemom se tepe).

Da je to nasprotno kartelom in oligopolom, kjer se delodajalci oziroma proizvajalci združujejo, da dosežejo obraten učinek, je jasno, pa vendar smo se pri nas odločili sindikate vključiti v kulturo in ne glede na to kako naj bi to na podjetja slabo vplivalo, je dobro (vedno neto pozitivno) vplivalo na socialno stanje članov. Nesposoben management je drug problem - sindikati so zgolj preprečili, da bi nesposobni managerji ceno dela znižali pod minimum, ki ga delavci prenesejo, medtem ko izdelkov sploh prodat niso znali.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

opeter ::

Dajmo fantje pamet v roke! Svet se vse bolj globalizira in anglescina je najbolj dominanten jezik, pa ce vam je nemsicna ali francoscina se tako vsec.


Hmm... jaz to ne bi upal trditi. Vse bolj dominantna sta dva jezika: mandarinska kitajščina in ruščina. Pa nekje v ozadju postaja vse glasnejša španščina.
Čez cca. 100 let bo 2/3 populacije (morda pa celo več, če ne bodo kaj ukrenili) govorila v ZDA špansko, od tega bo imela polovico španščino, kot materni jezik. Vredno za premislek ;)

Sicer zdaj že star članek - ampak še vedno zelo zanimiv.

jype ::

opeter> Pa nekje v ozadju postaja vse glasnejša španščina.

Ne. Španščina je že zdaj drugi uradni jezik večine ZDA (ali pa kar celotnih ZDA, ne vem na pamet) in tako ni več uradni jezik le še v Kanadi in nekaterih državah južne amerike, kjer govorijo portugalsko.

Mandarinska kitajsščina in ruščina pa sta danes zagotovo najbolj perspektivna jezika za sodobne poslovne priložnosti.

Mercier ::

Ni toliko pomembno koliko ljudi govori jezik. Bistveno je, da imajo kaj za povedati.

opeter ::

In koliko imamo mi Slovenci za povedati (razen eden prek drugega)? ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

kopernik ::

jype, v ZDA velja tudi Taylorjev zakon, po katerem državni/javni uslužbenci ne smejo štrajkati. Pravzaprav lahko, samo so kazni hudo visoke. Nekaj časa nazaj je bil en primer v New Yorku, kjer so organizatorji/sindikat bili oglobljeni z dvema milijonoma dolarjev na dan, zaposleni/stavkajoči pa z bistveno nižjimi zneski, ampak za posameznika še vedno visokimi. Šlo je za javna prevozna sredstva, če se ne motim.

Zakaj imajo tak zakon ? Ker so mnenja, da so javni servisi dobrina za vse prebivalce in morajo biti nenehno dostopni.

EDIT: sem šel gledat ta zakon in je zadeva malo drugačna. Se opravičujem zaradi zavajanja. Tisti primer iz New Yorka pa je resničen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

Mercier ::

Ej, s tole španščino, francoščino in nemščino malo pretiravate. Koliko je relevantne literature, s kateregakoli področja, ki je v angleščini ni, pa je v drugih svetovnih jezikih?


opeter:
In koliko imamo mi Slovenci za povedati


Francosko se baje malo v diplomaciji govori, pa latinsko, razen popov, znajo kakšno besedo, govorijo itak ne, juristi in dohtarij. Kaj misliš koliko?

opeter ::

Saša, smo narod, ki je večinoma tiho, tisti, ki so pa glasnejši, pa letijo iz službe (primer novinarke na Val 202).

Mercier ::

opeter:
Saša, smo narod, ki je večinoma tiho, tisti, ki so pa glasnejši, pa letijo iz službe (primer novinarke na Val 202).


Vatever. No, da ne pišem še enkrat, lokalno nakladaš kakor pač nakladaš in ni kaj veliko debatirat o tem, če pa greš na predavanje tujca, ne govori špansko pa latinsko, pa če moraš kaj prebrat, knjiga ni francoska. Tiste Mehičane, ki prekladajo gradbeni material, pa čistijo po hišah, ali Kitajce na riževih poljih pa noben ne sprašuje veliko o jezikoslovju, ali čem drugem.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ZRSZ dilema (Zavod za zaposlovanje) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
519068 (5710) djabi
»

Rezultati finskega eksperimenta z UTD: ljudje srečnejši in bolj zdravi, vpliva na zap (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
23945192 (38053) Mato989
»

Google in Foxconn sodelujeta v robotiki (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
17737243 (32902) Oki
»

Kandidat za predsednika obljublja 1000 evrov dohodka (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14014865 (12387) St235

Več podobnih tem