Forum » Problemi človeštva » Posest orožja
Posest orožja
xxxul ::
http://www.theguardian.com/us-news/2015...
lol od Januarja boste lahko v ZDA kupovali orozje preko TV kanala Gun TV.
Seveda je varovalka:
According to Gun TV, regulations mean that once an order is placed, a gun wholesaler will dispatch the item to the customer’s nearest federally licensed gun retailer, where mandated background checks and paperwork will be completed.
Kajti v ZDA lahko tudi po netu kupoš orožje (če je le to legalno v lokalni državi), pošljejo ga pa najbližjemu trgovcu ki ga imenuješ.
matobeli ::
Pri nas si itak najprej zrihtaš nabavno dovoljenje in šele nato kupiš. Potem greš pa s orožjem na upravno enoto da ga registriraš.
Red_Mamba ::
Pri nas si itak najprej zrihtaš nabavno dovoljenje in šele nato kupiš. Potem greš pa s orožjem na upravno enoto da ga registriraš.
z orozjem ne smes v upravno enoto :D
pustis ga v avtu, in ce ga zeli uradnik videt, da preveri serijsko stevilko se sprehodita do avta.
drugace pa poslikas orozje in pokazes slike ;)
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg
pustis ga v avtu, in ce ga zeli uradnik videt, da preveri serijsko stevilko se sprehodita do avta.
ce ne ves o cem govoris je dostikrat bolje bit tiho...
bbbbbb2015 ::
krneki0001 je izjavil:
bbbbbb2015 je izjavil:
krneki0001 je izjavil:
Imel kolega, ki je v Borovljah delal puškarsko šolo. Kaj si je tip vse naredil v tistih štirih letih???
Glej, pustimo to. Ko je ali bo ta kolega končal šolo, bo šel za puškarja in najkasneje takrat si bo moral rihtati papirje.
Je že, 25 let nazaj je končal šolo.
No, saj tisti link od H & H je bil krasen. Verjetno veš, da je najtežje pri 'dvokuglari' pozicionirati dve cevi vštric, da tudi ko se grejeta, da puška ne zgubi 'nišanske linije'.
H & H so izjemno fine puškice.
Cena je problem. To so puške od 30 tisoč evrov naprej. Brez gravure, ki se računa ekstra.
mailer ::
Cena je problem. To so puške od 30 tisoč evrov naprej. Brez gravure, ki se računa ekstra.
Škoda toliko denarja za nekaj kar večino časa stoji v vitrini ali sefu.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz
AndrejO ::
YMMV.
Na nekaterih UE samo prepišejo podatke iz papirjev, ki jih izpolni prodajalec (sploh če je to "redna stranka"), v drugih pa striktno želijo videti orožje. V splošnem pa ja, kar si kupil, moraš privleči na UE, da si ga lahko referent ogleda in preveri. Pri tem seveda ne smeš nikogar vznemirjati, kar zna biti včasih kar izziv. Tega različne UE rešujejo na različne načine in če je nekje dogovor, da se referent sprehodi do prtljažnika, ni s tem verjetno nič narobe, če ta izziv pač rešujejo na ta način. Sploh v kakšni manjši UE si lahko to sprehajanje zlahka predstavljam.
Fritz ::
YMMV.
Na nekaterih UE samo prepišejo podatke iz papirjev, ki jih izpolni prodajalec (sploh če je to "redna stranka"), v drugih pa striktno želijo videti orožje. V splošnem pa ja, kar si kupil, moraš privleči na UE, da si ga lahko referent ogleda in preveri. Pri tem seveda ne smeš nikogar vznemirjati, kar zna biti včasih kar izziv. Tega različne UE rešujejo na različne načine in če je nekje dogovor, da se referent sprehodi do prtljažnika, ni s tem verjetno nič narobe, če ta izziv pač rešujejo na ta način. Sploh v kakšni manjši UE si lahko to sprehajanje zlahka predstavljam.
xxxul ima popolnoma prav. trditev, da z orožjem ne smeš na upravno enoto je neumnost in zavajanje. Seveda pa se orožje nosi ali prenaša skladno z Zakonom o orožju.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein
A. Einstein
xxxul ima popolnoma prav. trditev, da z orožjem ne smeš na upravno enoto je neumnost in zavajanje. Seveda pa se orožje nosi ali prenaša skladno z Zakonom o orožju.
Da, xxxul ima prav. Hkrati pa vsaj mene ne bi niti najmanj začudilo, da je kje v Sloveniji kakšna UE, kjer je pristojen referent izjavil nekaj na temo "Ne mi tega sem nosit!" in potem dobiš še eno izjavo, ki tudi pije vodo, čeprav je pretiravanje. To je pač problem "single data point" v kombinaciji s krajevno pristojnostjo.
chucki ::
Na informacijah poveš, da si prišel registrirat orožje in te pošljejo v sobo št. xxx k referentu, ki je pristojen za te zadeve. Popiše zadevo in ti naredi orožni list, če ga še nimaš.. Med tem pa greš plačat upravno takso...
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti
Da, xxxul ima prav. Hkrati pa vsaj mene ne bi niti najmanj začudilo, da je kje v Sloveniji kakšna UE, kjer je pristojen referent izjavil nekaj na temo "Ne mi tega sem nosit!" in potem dobiš še eno izjavo, ki tudi pije vodo, čeprav je pretiravanje. To je pač problem "single data point" v kombinaciji s krajevno pristojnostjo.
Izkušnja kaže, da si orožje kar lepo ogledajo. Čeprav sem nekje bral razpravo, da so številke v nakupnih papirjih brez napake in je bila razprava, če bi to gledanje ukinili, pa bi dejansko zaupali papirjem.
Sklep razprave je bil, da se gledanje vseeno ohrani, predvsem se tudi gleda, če je bilo orožje CIPirano (če je to recimo športno orožje).
Skratka... ...gledanje ostaja.
bbbbbb2015 je izjavil:
Izkušnja kaže, da si orožje kar lepo ogledajo. Čeprav sem nekje bral razpravo, da so številke v nakupnih papirjih brez napake in je bila razprava, če bi to gledanje ukinili, pa bi dejansko zaupali papirjem.
Sklep razprave je bil, da se gledanje vseeno ohrani, predvsem se tudi gleda, če je bilo orožje CIPirano (če je to recimo športno orožje).
Skratka... ...gledanje ostaja.
Izkušnje vseh so omejene na upravno enoto, kjer imajo registrirano prebivališče. Vseh upravnih enot je 62. Nekatere izmed njih so "žepne" in ljudje se tam tudi osebno poznajo kar vodi tudi v bolj "domače" sledenje predpisom.
Predpis sam je jasen, kako ga lokalni referent izvršuje, pa je druga stvar. Zato je izjava tipa "se ne nosi na UE" res bedasta, ni pa dvakrat za reči, da to ne predstavlja redno prakso v kateri izmed manjših UE. Sam bi to vzel kot opozorilo, da je potrebno delo referentov redno testirati, da se morebitne anomalije sprotno odpravlja.
izjava je bila:
jaz sm jo razumel kot da obstaja kak zakon ki prepoveduje da pri registraciji orožje ne smeš z le tem na UE,kar je BS... sm siguren da obstajajo "lokalna pravila", ampak kokrkol obrneš je bila izjava Red Mamba splošna in kot taka nepravilna, za razliko od posta katerega je citiral.
jaz sm jo razumel kot da obstaja kak zakon ki prepoveduje da pri registraciji orožje ne smeš z le tem na UE,kar je BS... sm siguren da obstajajo "lokalna pravila", ampak kokrkol obrneš je bila izjava Red Mamba splošna in kot taka nepravilna, za razliko od posta katerega je citiral.
badiz ::
Jaz sem doma našel pištolo znamke Steyr, model 1912, narejeno okoli 1917, ki ima gor nacistični žig. Bral sem, da to pomeni, da je bila konvertirana na 9mm.
Jo lahko sploh komu legalno prodam?
a maš papirje za to pištolo? če ne je kriza
folk je ponavadi čakal na amnestijo, pa potem "našel", prijavil in prodal...
zadnja je bla 2010 ni pa nobenih informacij kdaj bo naslednja...
Vanich ::
Jaz sem doma našel pištolo znamke Steyr, model 1912, narejeno okoli 1917, ki ima gor nacistični žig. Bral sem, da to pomeni, da je bila konvertirana na 9mm.
Če je dobro ohranjena je zgleda vredna muchos dineros.
ampak kokrkol obrneš je bila izjava Red Mamba splošna in kot taka nepravilna, za razliko od posta katerega je citiral.
Da.
Da in ne.
Najprej moraš pridobiti lastninsko pravico. To storiš tako, da najprej pokličeš policijo, da jo pridejo iskati (ne bo dobro, če ti jo slučajno najdejo medtem, ko jo pelješ na policijsko postajo).
S tem bo to postal najden predmet, policija pa bo morala najti lastnika. Če ga v roku enega leta ne najdejo (zapiši si datum, ker včasih malo pozabijo obvestiti, da je rok potekel), potem pištola pripade tebi. Potem pa imaš možnost in upravičen razlog za pridobitev ustrezne orožne listine, če bi jo želel obdržati.
Če orožne listine ne želiš ali pa je ne moreš pridobiti, potem lahko to pištolo po preteku enega leta tudi "direktno" prodaš, pri čemer je pač ne boš nikoli več dobil v roke. Dejansko bo šla iz rok policije v roke registriranega trgovca, od njega pa v roke kupca. Ti pa boš dobil samo kupnino, minus kakšne provizije.
Tako, da je odgovor "ne", ne moreš je kar tako prodati, ker ni tvoja in ni registrirana. Ampak kot najden predmet lahko postane tvoja in s tem dobiš po preteku enega leta bodisi upravičen razlog, da zaprosiš za orožno listino in jo obdržiš, ali pa jo neposredno prodaš po uradnih kanalih.
a maš papirje za to pištolo? če ne je kriza
Ni panike. Pokličeš policijo, da jo prevzamejo za eno leto, potem pa urediš papirje za pridobitev orožne listine ali pa jo prodaš. Za to ni potrebna nobena amnestija. Je lepo popisano v zakonu kako gre to.
Poanta je samo to, da najdeni predmeti niso avtomatično tvoji, orožje pa bi lahko bilo uporabljeno tudi v kakšnem k.d. in je zato za primerke najdene v kakšnem grmovju nujno poklicati policijo in tega ne prestavljati naokoli. Takšne stvari iz grmovja verjetno tudi res ne boš več nikoli videl, ker je 99% še vedno označena in z znanim lastnikom, ki mu bo vrnjena. Za "trofejne primerke" iz 2 sv. vojne najdene na podstrešju pa skoraj ni možnosti, da je ne bi dobil nazaj. Če le ni to kakšen prepovedan kos iz kategorije A, kjer se stvari zakomplicirajo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: AndrejO ()
izjava je bila:
V grobem je lepo, da imaš kakšen kovček za orožje ali torbico, da ne zgledaš ko Rambo at large (beri: strgan z verige). Zakon ločuje med 'nošenjem' in 'prenašanjem'.
Da babe ne začnejo vreščati.
Drugače pa jasno orožje se mora pokazati na vpogled.
fantasycamp ::
Dober podcast glede orožja če se komu da poslušat, govori točno o problemu orožja v Ameriki..
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fantasycamp ()
bbbbbb2015 je izjavil:
V grobem je lepo, da imaš kakšen kovček za orožje ali torbico, da ne zgledaš ko Rambo at large (beri: strgan z verige). Zakon ločuje med 'nošenjem' in 'prenašanjem'.
Da babe ne začnejo vreščati.
Drugače pa jasno orožje se mora pokazati na vpogled.
vem, sem si celo kej zapomnu od predavanj; zakonodaja. in velja celo za Imitacije orožja...
Za prenos orožja po tem zakonu se šteje, če orožje ni pripravljeno za uporabo in je zaprto v embalaži, pri čemer mora biti strelivo ločeno od orožja, prenos pa je potreben iz upravičenih razlogov.
mam orozje doma in na UE ne smes z orozjem.
tko da ce ti ne ves o cem govoris je to tvoj problem
Martin Krpan ::
Kje pa se pol dobiš z referentom na UE ? V gostilni ali pa imaš tako referentko , ki ti pride pištolo pogledat na dom !
Nehaj nabijat, ker je referent dolžan pregledati orožje ob vpisu v orožno listino. Ne vem kako je na vaši UE ampak UE Ljubljana nima nikjer oznake prepovedan vstop z orožjem. Posledično ni nobene ovire, da z orožjem pridem do zadevnega referenta, tako kot sem šel že trikrat in bom v kratkem šel četrtič.
A. Einstein
A. Einstein
N4g4c3N ::
Ko je govora o orožnih listinah se lahko nekateri postopki od ene do druge upravne enote lahko kar precej razlikujejo. Tukaj se res kregate okrog oslove sence.
Sam sem tudi moral fizično prinesti vsak kos na UE, seveda diskretno. Bi pa verjel Red Mambi, da mu je uradnik rekel, naj orožja ne nosi. Verjetno je vse podatke za vpis v evidenco dobil iz računa?
Sam sem tudi moral fizično prinesti vsak kos na UE, seveda diskretno. Bi pa verjel Red Mambi, da mu je uradnik rekel, naj orožja ne nosi. Verjetno je vse podatke za vpis v evidenco dobil iz računa?
chucki ::
Kaj pa če je na cevi drugačna serijska? Orožje se mora fizično pregledat, da so pristne serijske, ker drugače boš imel ti probleme
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Jaz imam izkušnjo s postojnsko, domžalsko in ljubljansko UE, povsod isto. Je pa res, da sem le pri ljubljanski UE bil prav posebej pozoren ali je kjerkoli kak znak s prepovedjo vnosa orožja, kot je npr. na sodišču in ga tam zagotovo ni. Če bi bil, bi morali to kazanje orožja opraviti drugače ali opustiti. Lahko pa Red Mamba napiše kje se tako dela in potem ne bo težko preveriti ali je temu res tako.
A. Einstein
A. Einstein
Meh. Zakon je čisto dovolj jasen, da se ve kaj je dolžnost, hkrati pa dovolj nedoločen, da lahko referent dela tudi malo bolj po domače, če/ko te bolje pozna. Če si v kategoriji športnih strelcev, potem prvič narediš po črki zakona in tako kot so te učili na tečaju, naslednjič pa točno tako, kot ti referent naroči, da si olajša delo.
Če si med pripravniki za vstop med zelene škrate, pa narediš tako, kot ti reče škrat mentor, ki je po možnosti hkrati tudi referent na UE ali pa njegov stric/nečak/sosed/brat/...
Če si med pripravniki za vstop med zelene škrate, pa narediš tako, kot ti reče škrat mentor, ki je po možnosti hkrati tudi referent na UE ali pa njegov stric/nečak/sosed/brat/...
Slovenistan ::
Obdrži jo za hude čase. Naokoli pa ne govori o tem.
To da država ve, da imaš ti neko orožje ni dobro zate. Lahko se odločijo za zaplembo, ali pa pri raciji, ugotavljajo da poseduješ ognjeno orožje. Vsekakor nobenega +
Pusti jo, kjer je. Če te šravfajo, pa izjaviš da je bila od pokojnega dedka in ti nimajo kaj, saj je ti nisi kupil.
jype ::
Slovenistan> Obdrži jo za hude čase. Naokoli pa ne govori o tem.
Saj ti veš, da je posest neregistriranega orožja KD in da je zagrožena kazen do enega leta zapora?
Saj ti veš, da je posest neregistriranega orožja KD in da je zagrožena kazen do enega leta zapora?
dej povej kje ti to rihtaš, me res zanima;
policija namrec pravi:
Neposredno na sedežu upravne enote, ki je izdala dovoljenje za nabavo orožja, morate v osmih dneh po nabavi orožja:
prijaviti oziroma priglasiti nabavo in prinesti nabavljeno orožje na vpogled, da upravna enota orožje registrira;
izročiti potrdilo o nabavi oziroma prodaji orožja;
zaprositi za izdajo orožnega lista ali dovoljenja za posest orožja oziroma zaprositi za vpis orožja v dovoljenje za zbiranje orožja v primeru nabave orožja zaradi zbiranja.
mrbit ga maš pa doma, ampak ga ne smeš nest na UE da ti ga ne vzamejo?
Nehaj nabijat, ker je referent dolžan pregledati orožje ob vpisu v orožno listino. Ne vem kako je na vaši UE ampak UE Ljubljana nima nikjer oznake prepovedan vstop z orožjem. Posledično ni nobene ovire, da z orožjem pridem do zadevnega referenta, tako kot sem šel že trikrat in bom v kratkem šel četrtič.
ti si eden tistih pacientov vidim ki tudi na posto, banko in sodisce nosi orozje a ne :D
in kaj je narobe s fotografijo orozja?
dej povej kje ti to rihtaš, me res zanima;
policija namrec pravi:
Neposredno na sedežu upravne enote, ki je izdala dovoljenje za nabavo orožja, morate v osmih dneh po nabavi orožja:
prijaviti oziroma priglasiti nabavo in prinesti nabavljeno orožje na vpogled, da upravna enota orožje registrira;
izročiti potrdilo o nabavi oziroma prodaji orožja;
zaprositi za izdajo orožnega lista ali dovoljenja za posest orožja oziroma zaprositi za vpis orožja v dovoljenje za zbiranje orožja v primeru nabave orožja zaradi zbiranja.
mrbit ga maš pa doma, ampak ga ne smeš nest na UE da ti ga ne vzamejo?
prinest orozje na vpogled ne pomeni, da ga moras njemu ravno v pisarno nest.
ce je referentu tolk tezko do varnostnika pri vhodu stopit in pogledat orozje al do avta je to pac njihova stvar
ce ti pa varnostnik na vhodi dovoli orozje gor nest je pa to spet njegova presoja,
ampak moras ga pa vprasat ce ga lahko neses do referenta, da ga prijavis.
fora je v tem, da ce "prikrivas" orozje ko ga neses pokazat referentu, nihce ne ve kak je tvoj namen.
Kar se njih tice si lahko mel spor z enim od delavcev in si prisel malo obracunat z njim(i).
v ZDA bi iz tebe nardili svicarski sir za tako neumnost.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Red_Mamba ()
ti si eden tistih pacientov vidim ki tudi na posto, banko in sodisce nosi orozje a ne :D
Na sodišče je nošnja izrecno prepovedana v zakonu. Za banko in pošto velja, da kdor sme orožje nositi v javnosti, ga lahko nosi tudi pri obisku banke in pošte. Če orožja v javnosti ne smeš nositi, potem ti ga je prepovedano nositi tudi na lastnem vrtu pred hišo.
Pokazal si, da ne poznaš zakona in tudi, da ne poznaš dveh različnih pojmov "nošenje" in "prenašanje".
Zakon jo ne predvideva kot zadosten nadomestek za to, da orožje privlečeš na UE referentu na vploged. Če referent ravna strogo po zakonu, se bo nasmejal in ti naročil, da mu privlečeš svoj kos na vpogled.
V bistvu to pomeni točno to. "Vpogleda na daljavo" ni.
ce je referentu tolk tezko do varnostnika pri vhodu stopit in pogledat orozje al do avta je to pac njihova stvar
V bistvu ne, ker ne moreš pri varnostniku na vhodu v UE strašiti mimoidoče s svojo pokalico in parking je zunaj UE.
ce ti pa varnostnik na vhodi dovoli orozje gor nest je pa to spet njegova presoja,
Varnostnik na UE nima z orožjem čisto nič in ničesar ne dovoljuje. Tam je samo in zgolj zato, da zagotovi red.
Nič ga ne rabiš spraševati.
fora je v tem, da ce "prikrivas" orozje ko ga neses pokazat referentu, nihce ne ve kak je tvoj namen.
Fora je v tem, da se moram opravičiti xxxul-u, ker sem resno mislil, da imaš v kakšni majhni UE tipa Tolmin zaradi lokalne folklore malo bolj lene referente.
Sedaj si samo lepo pokazal, da ne veš kako se to v resnici dela.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: AndrejO ()
Na sodišče je nošnja izrecno prepovedana v zakonu. Za banko in pošto velja, da kdor sme orožje nositi v javnosti, ga lahko nosi tudi pri obisku banke in pošte. Če orožja v javnosti ne smeš nositi, potem ti ga je prepovedano nositi tudi na lastnem vrtu pred hišo.
Pokazal si, da ne poznaš zakona in tudi, da ne poznaš dveh različnih pojmov "nošenje" in "prenašanje".
Zakon jo ne predvideva kot zadosten nadomestek za to, da orožje privlečeš na UE referentu na vploged. Če referent ravna strogo po zakonu, se bo nasmejal in ti naročil, da mu privlečeš svoj kos na vpogled.
V bistvu to pomeni točno to. "Vpogleda na daljavo" ni.
V bistvu ne, ker ne moreš pri varnostniku na vhodu v UE strašiti mimoidoče s svojo pokalico in parking je zunaj UE.
Varnostnik na UE nima z orožjem čisto nič in ničesar ne dovoljuje. Tam je samo in zgolj zato, da zagotovi red.
Nič ga ne rabiš spraševati.
Fora je v tem, da se moram opravičiti xxxul-u, ker sem resno mislil, da imaš v kakšni majhni UE tipa Tolmin zaradi lokalne folklore malo bolj lene referente.
Sedaj si samo lepo pokazal, da ne veš kako se to v resnici dela.
se ne bom pustil zvlect na tvoj nivo da me bos potolkel z izkusnjami
matobeli ::
Red Mamba, odlično, upam da si samo trolček in ne kakšen lovec, ali pa celo športnik
Ker takega klobasanja je zmožen samo nekdo ki misli da pozna zakonodajo (in ima celo za kolega starega klenega puškarja!!111), zakona samega pa mu ni nihče nikoli razložil.
Edini slab del, drugače precej dobrega, zakona o orožju je ta da se posestne liste izdaja trajno. Vsakih 15let bi bilo kar potrebno obnoviti kakšen tečaj in zdravniški pregled.
Ker takega klobasanja je zmožen samo nekdo ki misli da pozna zakonodajo (in ima celo za kolega starega klenega puškarja!!111), zakona samega pa mu ni nihče nikoli razložil.
Edini slab del, drugače precej dobrega, zakona o orožju je ta da se posestne liste izdaja trajno. Vsakih 15let bi bilo kar potrebno obnoviti kakšen tečaj in zdravniški pregled.
Red Mamba, odlično, upam da si samo trolček in ne kakšen lovec, ali pa celo športnik
glej fant, zakon pravi, da lahko oseba prenasa orozje samo od doma na strelisce, a je res?
a je UE strelisce? in na zadlje ko sem zakon bral ni bila UE nikjer izvzeta iz tega zakona zato da lahko ti gospodu na UE podpiras lenobo in mu orozje pod nos prineses.
ce te policaj ustavi na cesti z orozjem v avtu in mu ne mores dokazat da se ravno vracas iz strelisca ali si na poti tja krsis zakon in ti bodo pobrali orozje.
a je tako?
torej ne ti men, da ne poznam zakona
ampak sj vem da si niste sami krivi, pak ko so pamet in commonsense delili ste izviseli....
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Red_Mamba ()
krneki0001 ::
V ljubljani je treba vse orožje prinest na UE, kjer ga popišejo.
A veš kako zanimivo se človek počuti, ko vzame šarca iz avta in greš proti vhodu od UE, da ga registrira?
A veš kako zanimivo se človek počuti, ko vzame šarca iz avta in greš proti vhodu od UE, da ga registrira?
glej fant, zakon pravi, da lahko oseba prenasa orozje samo od doma na strelisce, a je res?
Ne, ni res. Zakon pravi, da lahko orožje prenašaš, če imaš za to upravičen razlog.
a je UE strelisce? in na zadlje ko sem zakon bral ni bila UE nikjer izvzeta iz tega zakona zato da lahko ti gospodu na UE podpiras lenobo in mu orozje pod nos prineses.
Preberi še enkrat kaj v zakonu res piše, da ne boš nekaj na pamet lapal. Za začetek je bučka že tisto tvojeg "samo od doma na strelišče".
ce te policaj ustavi na cesti z orozjem v avtu in mu ne mores dokazat da se ravno vracas iz strelisca ali si na poti tja krsis zakon in ti bodo pobrali orozje.
a je tako?
Ne, ni tako. Fail si naredil že na samem začetku s tisto bučko o strelišču in od tam naprej so vsa tvoja izvajanja napačna.
torej ne ti men, da ne poznam zakona
Si se že sam uspešno razglasil za dovolj nevednega, kar se tiče zakona in prakse. Nihče drug ne rabi več nič dodatnega razglašati.
ampak sj vem da si niste sami krivi, pak ko so pamet in commonsense delili ste izviseli....
Zakon v roke pa na kakšen tečaj pojdi, potem pa poročaj kako je bilo z registracijo tvojega prvega kosa, če boš do tega prišel. Z dosedaj pokazanim poznavanjem bi namreč imel kakšno manjšo težavo na izpitu.
krneki0001 je izjavil:
V ljubljani je treba vse orožje prinest na UE, kjer ga popišejo.
Jaz sem se prvič z mnogo manjšo in neskončno manj "vpadljivo" zadevo počutil skrajno neprijetno. Pa so me potem na okencu pomirili, da je to čisto OK in mi tudi pojasnili kaj lahko pri njih storim, če mi bo preveč neprijetno čakati v čakalnico s kakšno večjo "embalažo".
Sam lahko rečem, da so v UE Ljubljana v glavni pisarni, kjer se to vpisuje, prijazni, strokovni in dejansko v pomoč pri vseh začetniških vprašanjih.
Red Mambo bi pa itak kap, ko ne ve, koliko kosov se tam dnevno sprehodi skozi in v katere pisarne romajo. Vse po zakonu, seveda. Na informacijah niti z očesom niso trznili, ko sem vprašal katero okence je pravo za ta vpis.
Za pištole imam kovček, za malo večje zadeve imam torbo, za šarca pa sem imel tavelko vrečo od ikee, pa še to ga je pol ven gledalo.
So ljudje, ki so nasproti hodili, kr orenk na stran stopil pa debelo gledal zadevo.
So ljudje, ki so nasproti hodili, kr orenk na stran stopil pa debelo gledal zadevo.
gvido ::
Odebeljen del me je malo zmotil, z ostalim se strinjam.
ZORO v drugem odstavku 8. člena pravi:
Za nošenje orožja po tem zakonu se ne šteje, če ima posameznik orožje pri sebi v svojih stanovanjskih prostorih, oziroma znotraj svojih ograjenih nepremičnin, če ni s tem zakonom drugače določeno.
Se pravi, doma znotraj lastnega (ograjenem, karkoli že to pomeni - ni definicije) vrta oz. nepremičnine orožja pravno-formalno ne nosiš. Torej ga lahko imaš pri sebi oz. "nosiš" ali si jaz to narobe predstavljam?
krneki0001 je izjavil:
Za pištole imam kovček, za malo večje zadeve imam torbo, za šarca pa sem imel tavelko vrečo od ikee, pa še to ga je pol ven gledalo.
Torej si ravnal v nasprotju s prvim odstavkom 24. člena Zakona o orožju.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gvido ()
Ja, sem, priznam. Nimam skrinje za šarca, je prevelik. Ampak se na UE ni noben v to spotikal, ker sem ga nesel tistih 300m od avta do vhoda.
ZORO v drugem odstavku 8. člena pravi:Za nošenje orožja po tem zakonu se ne šteje, če ima posameznik orožje pri sebi v svojih stanovanjskih prostorih, oziroma znotraj svojih ograjenih nepremičnin, če ni s tem zakonom drugače določeno.
Se pravi, doma znotraj lastnega (ograjenem, karkoli že to pomeni - ni definicije) vrta oz. nepremičnine orožja pravno-formalno ne nosiš. Torej ga lahko imaš pri sebi oz. "nosiš" ali si jaz to narobe predstavljam?
Prav si predstavljaš, jaz pa sem si privoščil malo poenostavitve.
Moja poenostavitev z vrtom je ciljala na to, da večina vrtov pred večino hiš v Sloveniji ni ograjenih tako visoko, da se ne bi preko ograje ali skozi ograjo videlo domačega rambota, ki "malo po domače" nosi pištolo za pasom. V takšnem primeru to ni nošnja v smislu zakonske definicije nošnje, temveč zgolj vznemirjanje okolice in posledično (mnogo nižja globa) zaradi vznemirjanja.
Ampak glede na to, da R. Mamba meče ven pavšalne bučke, ki kažejo njegovo nepoznavanje zakona, naj mi bo odpuščen moj greh z enačenjem "nošnje", kot jo vidi slehernik in "nošnje", kot jo definira zakon.
ma to je spet malo siva cona IMO, kakor je blo meni razloženo lahko nosiš na svojem, kjer lahko upravičeno pričakuješ zasebnost - kar naj bi ograjen vrt bil. če ti nekdo škili čez ograjo in te vidi kot rambota, to ni vznemirjanje okolice ampak obratno poseg v zasebnost. je pa verjetno glih od vsakega posameznega policaja odvisno kako bo to obravnaval...
se mi zdi da se na UE LJ dostkrat pri čakanju kaka zadrga mal odpre, pa mal poškili kako novo igračo si je kdo nabavu, se noben kej preveč ne sekira
se mi zdi da se na UE LJ dostkrat pri čakanju kaka zadrga mal odpre, pa mal poškili kako novo igračo si je kdo nabavu, se noben kej preveč ne sekira
Lej, glede na to, da imam za pištolo OL za varnost, nosim orožje že dvajset let vsepovsod a ga na inštitucijah, kot je sodišče, predam varnostniku na vhodu.
AndrejO te je lepo seciral in analiziral - kot kaže si res trol ali otročiček, ki samo smeti temo. Še vedno nisi napisal na kateri UE hodi referent do vhoda ali avtomobila pregledovati orožje, da ga/jo pokličem in preverim resničnost navedbe. Do tedaj velja, da si se gladko zlagal.
A. Einstein
A. Einstein
Lej, glede na to, da imam za pištolo OL za varnost, nosim orožje že dvajset let vsepovsod a ga na inštitucijah, kot je sodišče, predam varnostniku na vhodu.
AndrejO te je lepo seciral in analiziral - kot kaže si res trol ali otročiček, ki samo smeti temo. Še vedno nisi napisal na kateri UE hodi referent do vhoda ali avtomobila pregledovati orožje, da ga/jo pokličem in preverim resničnost navedbe. Do tedaj velja, da si se gladko zlagal.
ka poste nabijas, po lpa jst trolam
OL za varnost ti daje druge pravice kot ostale listine.
al si hotu sam pokazat kak car k mas OL za varnost?
gvido ::
ZORO v drugem odstavku 8. člena pravi:Za nošenje orožja po tem zakonu se ne šteje, če ima posameznik orožje pri sebi v svojih stanovanjskih prostorih, oziroma znotraj svojih ograjenih nepremičnin, če ni s tem zakonom drugače določeno.
Prav si predstavljaš, jaz pa sem si privoščil malo poenostavitve.
Moja poenostavitev z vrtom je ciljala na to, da večina vrtov pred večino hiš v Sloveniji ni ograjenih tako visoko, da se ne bi preko ograje ali skozi ograjo videlo domačega rambota, ki "malo po domače" nosi pištolo za pasom. V takšnem primeru to ni nošnja v smislu zakonske definicije nošnje, temveč zgolj vznemirjanje okolice in posledično (mnogo nižja globa) zaradi vznemirjanja.
Ampak glede na to, da R. Mamba meče ven pavšalne bučke, ki kažejo njegovo nepoznavanje zakona, naj mi bo odpuščen moj greh z enačenjem "nošnje", kot jo vidi slehernik in "nošnje", kot jo definira zakon.
Razumem, meni se ni niti dalo komentirati bučk Red Mambe. Čeprav po drugi strani, kar imam izkušenj, ne dvomim da pri nas obstaja UE, kjer ravnajo tako po domače in mimo zakona. Najmanj ena.
Ne vem, zakaj pišeš da mora biti ograja tako visoka oz. neprosojna, da se ne vidi čez/skozi njo? ZORO v 24. členu pravi
Orožja ni dovoljeno nositi ali prenašati na javnih krajih na način, ki vznemirja ljudi, ali tako, da ga ljudje opazijo.
Ergo, če na ograjenem domačem vrtu čistim orožje, s tem dejanjem ne vznemirjam okolice.
ZORO te ograje nikjer ne definira. Če se prav spomnim predavanja enega izmed piscev ZORO, je omenil nekaj v stilu smiselno ograjene nepremičnine - in to ne pomeni nujno ograje. To ni recimo Zakon o zaščiti živali, ki točno definira višino ograje za nevarne pse.
Morda sem tokrat tudi sam malo poenostavil. Če bom pri čiščenju obračal cev orožja proti sosedu (in pregovorno smo Slovenci skregani s sosedi :) ), se bo ta počutil ogroženega. Mislim da smo za svoje orožne listine vsi preveč garali, da bi na tako neumen način izgubili naše igračke.
krneki0001 je izjavil:
Ja, sem, priznam. Nimam skrinje za šarca, je prevelik. Ampak se na UE ni noben v to spotikal, ker sem ga nesel tistih 300m od avta do vhoda.
Imel si srečo, da ni nihče prijavil zadeve. Saj ne potrebuješ skrinje. Če ni drugega pri roki, je dovolj že kartonasta škatla, glavno da se ne vidi železja.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Imate orožje (strani: 1 2 3 4 … 14 15 16 17 )Oddelek: Loža | 212625 (27940) | gruntfürmich |
» | Novo streljanje v Ameriki (Oregon) (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 48143 (35893) | c3p0 |
» | napad v Las Vegasu (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Loža | 102755 (94579) | Grey |