» »

siol smrdi do kraja

siol smrdi do kraja

1
2
»

Utk ::

Ja bogi Stajerc, kako te prizadane kreganje T2 in Telekoma, pa še nek folk se temu priklučuje...pomiri se, pa nadihaj se svežega zraka...sej ga imaš, ne? Kot sm razumel nisi iz nekega mesta...
Ne vem zakaj se sekiraš, če kdo napada siol, telekom...sej niso tvoji. Sploh ne vem, nad čem se pritožuješ....vsak dan imaš polne časopise nategancij, ti se pa sekiraš če nekomu T2 zamuja za dan ali dva, pa kaj pol, sej siolov adsl je dostikrat zamujal po 8 mescev in še več. Ni se vredno razburjat, dokler se te ne tiče. Pa kot praviš, si mel svoj paket zajebancij s telekomom, zdaj jih pa še braniš.

podbevna ::

Zakaj se boš zagotovil z informacijsko gnojnico? Zato, ker imaš čist zrak, vodo in lep razgled.:) Če ti je infrastruktura bolj pomembna od tega boš šel živet v mesto.

Kar Štajerca moti je po mojem mnenju nastop T-2 na trgu, ki bi se mu morda lahko reklo "cherry picking". Lep primer spora zaradi takega pristopa je praksa evropskega sodišča, ki je razsojalo o konkurenčnem sporu med družbama, ki sta se ukvarjala s klasično pošto, oziroma dostavo in kurirstvom. Ena je nudila storitve vsem in je bila dražja in počasnejša, druga pa le mestnim središčem in je bila hitrejša in cenejša. In seveda je imela veliko prednost.

Če neka družba nastopi le na segmentu trga, ki omogoča večje donose, druga pa je obremenjena z zagotavljanjem storitve za vse, je to lahko velika prednost. Na dolgi rok lahko zavzame donosen segment in pusti drugi družbi le družbeno nujne a nedonosne storitve (javne službe). To je lahko sporno... A ne pravim da pri T-2 gre za to.

ADSL poleg tega k sreči (ali na žalost za nekatere) še ni smatran za nujno storitev in zanj ne rabiš koncesije, ki ti opredeljuje normative zagotavljanja storitve. Torej je nastop T-2 povsem zakonit. Kar je za prejemnike cenejših storitev dobro, za Siol pa slabo. Enako velja za ponudbo nadstandardnega komunikacijskega omrežja (Telekom vs. kdorkoli z optiko).

Jaz sem zelo zadovoljen s storitvijo T-2 in me stroški Siola povezani z zagotavljanjem ADSL do vsake kmetije ne zanimajo. Poleg tega vem, da ima Siol v povezavi s Telekomom ogromne notranje rezerve in lahko omogoči cenejšo in boljšo storitev vsem, ali pa vsaj določenim uporabnikom.

Konkurenca s strani T-2 bo koristila tudi Štajercu. Nihče namreč ne niža cen in razvija novih storitev "zaradi poteka časa". To dela zaradi konkurenčnega boja.

Utk ::

T2 bo sigurno postavil centrale povsod kjer se mu bo izplačalo. Glej ga zlomka, telekom dela enako. Nikjer je ni postavil zato, da bi neka kmetija imela ADSL. Za VDSL so pa te meje malo strožje...v vsakem primeru bo pa T2 zbijal ceno siolu, kar je samo super. Tam kjer ne bo možno nič drugega kot ADSL, bo pa še zmeraj na izbiro siol, volja, kdorkoli...te izbire bi pa bilo več, če bi se telekom lepše obnašal. Sami so si skopali jamo, da jim bojo ostala manj zanimiva področja. Če bi od začetka bilo vse odprto, bi blo drugače...

NavadniNimda ::

@CRNI - od kje ti ideja, da so za VDSL bolj stroge tehnične zahteve na strani central/dslamov? Po mojem je ravno nasprotno, VDSL in njegova nova izvedenka VDSL-2 (ki je že standardizirana) sta povsem robustni in več kot dostojno konkurirata ADSL2+ tudi na večjih razdaljah.8-)

Presneto pa drži, da so si Telekomarji jamo SAMI skopali s svojim bebavim obnašanjem, pranjem denarja (ki je v bistvu državni ;((), domišljavostjo in partijskim pletonitenjem. In kakor sem slišal oni dan, s kopanjem lastne jame še niso čisto odnehali.>:D :D

Utk ::

Kaj ni vdsl bolj občutljiv na razdalje od navadnega adsl? No ja, pri enaki hitrosti najbrž res ne. Se opravičujem, če bi moral primerjat za adsl2, o tem nimam pojma kako je.

NavadniNimda ::

Ja, sej je. Ampak VDSL v verziji 2 odpravi to pomanjklivost in "nese" približno tako daleč kot ADSL2+.8-) Na krajših razdaljah je pa petkrat [Opomba 1] bolj "širokopasoven".:))

Opomba 1: do 120 mega.8-O

kitl76 ::

NavadniNimda se je vse teorije da ne govorimo celo praktike o DSL-amih o xDSL tehnologijah tako rekoč naučil čez noč s šolanjem je začel 1.10 2005 in dodanes skoraj doktoriral v tej smeri zato ga le poslušajte kmalu bo VDSL2 možen tudi na Šmarni Gori.Lahko vam od oka izmeri signal od centrale do vašega prikljućka, vse centrale po Sloveniji pozna tako dobro, da če ga peljete v miže do centrale bo takoj vedel kje je locirana. Šolanje je opravil na 2312334 forumih po vsej Sloveniji mi partijci smo in še moramo pa hoditi na partijske setstanke pa še to vemo dosti manj kot NavadniNimda.

NavadniNimda ::

Prej sem imel še 18 mesecev (!) cajta. Vidim, da Partija ne odpušča, pozablja pa!:O

demag ::

Zdravo!
Bom še jaz povedal svoje o SIOl_u!Stanujem v manjšem kraju in do nedavnega ni bil možen prilop na ADSL!potem so nam to možnost ponudili in takoj so trije vzeli 4M linije!Prvemu je delalo OK,drugemu tako-tako,tretjemu pa še 1M ni delal!Ko smo se dobili skupaj in malo potestirali zadevo,smo ugotovili da vsi trije skupaj imamo 4M!Po pritožbi ,smo dobili odgovor ,da pač centrala ne zmore več kot 4M za vse,ampak oni bi pa še kar prikljapljali uporabnike....Seveda je to zelo spodbudno za SIOL,vendar za nas uporabnike pa ni!!
Saj vem,najbrž velja prepričanje da tisti ,ki ni v centu pač ne rabi ,ne interneta,ne kablja-praktično ničesar,kar je drugim na voljo.
Država se seveda trudi za zmanjšanje Demografske ogroženost in glej ga zlomka SIOL je državen!
No malo sem zašel iz tematike,se opravičujem če tole ne sodi v ta forum ,pa vendar!

Pa lep pozdrav
Ni vse zlato,kar se zlato sveti!

ELEKTROLJUB ::

demag

Če bi imeli elektriko po takem sistemu kot imate adsl, bi luči samo še brlele, ko bi vas malo več naenkrat kuhalo večerjo ... :D :))
LED svetloba je prihodnost...

kitl76 ::

ELEKTROLJUB je tudi eden ized tistih znalcev, ki so se marsikaj naučili z 1.10 2005 tako, da če kaj potrebujete se lahko obrnete na njega.

ELEKTROLJUB ::

janny76

Ampak ti pa nisi za mal heca...

Resen poba
LED svetloba je prihodnost...

kitl76 ::

Sorry v partiji ne poznamo heca z gospodom Mitičom na čelu :D

klemen22 ::

Btw. kok naj bi bile hitrosti povezave pri ADSL2+? Bo neslo vsaj ke okrog 20Mb/s ?
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Malkec ::

Mislim da okrog 20/1 max.
/* Xaser 3 * 939 dual sata 2 * Opti165 (ccb1e0608mpmw) @2933 MHZ*/
/*TT 120 * X800 XL *1GB Transcend pc 3200 * MAxtor 160 GB SATA II /

klemen22 ::

Mah kok časa bomo čakali pa na pakete okrog 100 Mb
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Kajzar ::

Maksimalne hitrosti pri xDSL standardih:

ADSL 8 Mbps/1 Mbps
ADSL2 12 Mbps/3.5 Mbps
ADSL2+ 24 Mbps/3.5 Mbps
VDSL 52 Mbps/12 Mbps
VDSL2 100 Mbps/100 Mbps

Ni dvoma, da je prihodnost v VDSL2, kar potrjujejo tudi zajetni kupi denarha investirani v VDSL2 tehnologijo v zahodni in severni Evropi (Švica, Nemčija, Francija in Švedska) in tudi T-2 ne bo zaostajal pri VDSL2, sem prepričan, saj na svoji spletno strani pravijo, da bodo v najkrajšem možnem času sposobni omogočati hitrosti 100 Mbps/50 Mbps, kar potrjuje moje prepričanje.

Ne vem zakaj Siol sploh še vztraja na ADSL, ki v bistvu postaja zastarela tehnologija. Mene je T-2 pridobil kot stranko predvsem zaradi izredno komkurenčnih cen telefonije, niti ne toliko zaradi poceni interneta.

Primer cene ene minute pogovora za klic na hrvaško stacionarno omrežje:
- Telekom 30 sit
- Siol 28 sit
- Voljatel 24 sit
- T-2 13 sit

Sedaj lahko končno pokličem kako bejbo iz Nizozemske ali Hrvaške brez da bi bankrotiral 0:) Tudi ne vem kakšna optična vlakna me ne bodo prepričala dokler bo T-2 tako neusmiljeno rušil konkurenco s cenami, bom ostal pri T-2.
Smrt monopolistom, svoboda napredku.

zlobcek ::

Moje mnenje:

Problem siola ni tolk o izpadih itd itd. Dokler nimaš kakšnega orenk problema, se ti naj kar zdi, da si srečen pri siolu in so oni oh in sploh. Ali je to najboljši ponudnik u Slo sploh nebom komentiral.

Srmdljiva plat siola se začne, ko imaš problem, ki ga ne moreš rešiti sam. In s tem njihova "kao" 24 urna podpora uporabnikom, zarad katere ti grata kmalu jasno, kako in kdaj se je un kekec posnel na mikrofon in poslal okoli po Sloveniji.
Nujno rabiš poslat mejl ob desetih zvečer in ga ne moreš (niti iz web serverja). Router si že en teden prej nastavil na pravi MTU, ker ti isto ni delal. Kličeš servisno službo in ti najprej baba na začetku mori (kao avtomatski odzivnik, ki ti - ali prtisneš 1 ali 2 - da čist kurčevo isti servis) in potem ko dočakaš da zjodla svoje o naročniški številki pove, da so trenutno vsi operaterji zasedeni. Čakaš pol ure, še vedno cvil u telefon en bolan komad. Fukneš dol, pokličeš še enkrat in spet po kvakanju "avtomatskega odzivnika" noben operater ni frej, ker vse pizde zjajo en pornič al pa spijo zraven kište. In to pol traja tri ure dokler ne obupaš al pa baterija na mobitelu crkne.

Tist, k mu vse dela tko k je treba naj bo prekleto vesel, ker če mu slučajno enkrat kej nebo (delalo ane), pa da bo tisto storitev nujno rabil, bo šele pogruntu kaj je to "naš najnaj ponudnik" siol.

Hvala bogu sem dobil frenda, da sva iz njegove kište poslala mejl prek mojega siolovega računa preko web serverja, ki je tam očitno delal. Btw če kdo ve kaj bi lahko bilo narobe, nej me zs-ja.

LP

Malkec ::

Kajzar: Trenutno VDSL vleče 50/20 :D
/* Xaser 3 * 939 dual sata 2 * Opti165 (ccb1e0608mpmw) @2933 MHZ*/
/*TT 120 * X800 XL *1GB Transcend pc 3200 * MAxtor 160 GB SATA II /

PROTOTIP ::

Primer s pitno vodo je pa čisto na mestu. Ker dan danes je internet samoumeven se vam ne zdi, ne gre več za luksuz tukaj? Je nuja. In če ga nemoreš imeti? Pa kaj če živiš na vasi zakaj bi pobiral kanalizacijo?


Wellcome to Slovenia :)

Jaz sem že enkrat pisal o tem, kakšna ironija se dogaja v naši državi, sam sem dobival podobne odgovore kot ti. Eden je celo napisal, češ, ti imaš pa lahk vrt doma pa gojiš salato, jest je pa ne morem.:( Pol tole v zvezi s kanalizacijo je tud :( :( , mislm, mi jo tud moremo plačevat, kaj pa oni naredijo kaj koristnega s tem denarjem od kanalizacije? Popokajo denar v svoj žep in to je to, misliš, da jih res okolje zanima? ccc
Kar se tiče interneta, se strinjam, kar globoko strinjam, kar si napisal - le ta je nuja. Na žalost se dogaja, da ADSL izkoriščajo predvsem torrent in p2p generacija, ki je znana po tem, da na veliko downloada piratske videoigre, najnovejše filme in najnovejše mp3-je, namesto da bi kupovali originale. In posledice so že dokaj vidne, nič več ni kvalitetne muzike, nič več ni res dobrih filmov in etc. Zakaj? Zato, ker se jim ne splača. Zato ker so se te hitre povezave že tako razpasile, pa se folku ne zdi dajat denarja za originale, če pa lahko enostavno downloadajo, seveda ne samo tisti, ki si določeno stvar ne morejo privoščiti in bi v primeru neobstoja interneta tega ne imeli, temveč v veliki meri tisti ki pa imajo denar. GB in TB filmov filmov se na dan downloada, televizije marsikdo sploh ne gleda več, ko pride kaj novega ven, najprej pregleda torrent strani in p2p.
Jaz mislim, da bo nekega dne "počilo" ko bodo linije preobremenjene z adsl in adsl 2 tja do xdsl-ja in ko bo filmska/glasbena industrija tako v kurcu, da je ne bo nihče povohal in bodo omejili vse dsl povezave tja na 100 Kbps za navadne uporabnike /torrentarje/ da bodo vsaj tu pa tam lahko kdo zaslužil z ustvarjenim filmom.
p.s. vsem dsljevcem pa ne mi zdej govort, da nihče ne uporablja dsl povezave za tovrstne zadeve, sicer pa, papir prenese vse, forum pa še več.

No, če zaključim tale post... neomejeni hitri internet je nuja za vsakogar, tega se zavedajo tudi tiste države, ki so "kao" manj razvite od naše, (Latvija ipd.) pri nas pa se tega še ne zavedajo oziroma še bolj jim je všeč, če imajo oni v Ljubljani nekaj takega, kar nek štajerc izven mesta ne mora met. Na žalost pa se ne zavedajo, da jih bodo na koncu p2p in torrenti pokopali. :\

Kajzar ::

Malkec: VDSL @ Wikipedia - tukaj sem preplonkal podatek o hitrostih VDSL, najbrž so navedebe povprečne hitrosti ali pa je wikipedia nezanesljiva :\

PROTOTIP: preko širokopasovnega interneta se ljudje izobražujejo, delajo univerze, magisterije, doktorate imajo poslovne videokonference ipd. tako da ne samo na piratstvo misliti. Širokopasovni internet danes bo kmalu postal ozkopasovni, to je dejstvo; hitrosti naraščajo nezadržno. Bo pa sigurno prišlo do zajezitve piratstva, ker sicer bodo mnoga podjetja zabavne industrije res postala ogrožena.

Glede iger je tako, da so najboljše igre itak tiste, ki jih igraš proti človeški inteligenci na uradnih strežnikih, za kar moraš obvezno plačati; res je, da postavljajo tudi piratske online serverje, ampak taki serverji praviloma ne pridobijo bistvenega odstotka ljudi. Firme bodo producirale prevdsem online igre po moje, da bi zajezile piratstvo na tem področju.

Glede filmov in glasbe je zadeva praktično nerešljiva. Delno bi pomagale le nižje cene originalov in pa višja kulturna raven folka, kar je pa stvar desteletij evolucije in ne nekaj let.
Smrt monopolistom, svoboda napredku.

SasoS ::

Nisem čisto dojel poante PROTOTIP-ovega posta...v čem je že debata?
Da je internet taka nuja, da se ljudem izven urbanega okolja godi krivica ker T-2 ne postavlja tam dslamov? Halo, ljudje kje živite! Omenjali so seminarske in doktorate...povej mi kako blizu imaš knjižnico če nisi v mestu? 5 min peš? Povej mi kje imaš najbližjo štacuno pa zakaj ni odprta 24h/dan? Jaz jo imam pred nosom - do nedavnega (žal, žal, upam da tokrat uspe pritožba na ustavnem sodišču) sem lahko šel v nedeljo ob pol enajstih zvečer (ja, takrat mi je zapasalo) iskat sveže žemljice. Dobil sem tople, ker so jih spekli 20 min nazaj. Dejstvo je da se razvoj dogaja v mestih...in internet je komaj 10 let v širši uporabi, ne mi zdaj nabijat da je to osnovna življenska potrebščina. Noben ne bo šel kopat jarkov da bojo kmetije imele net...pa nikogar ne obsojam kje živi - jaz vem zase da ne bi šel nikoli iz mesta.

Kajzar ::

SasoS: Trenutno se razvoj res dogaja v mestih, ampak smao zato, ker se to komercialno izplača profitnim organizacijam. V roku nekaj let bodo dokončno razvili standarde in odpravili radijske motnje pri dostopu do interneta preko električnega omrežja, takrat bo pa res vsak imel dostop do širokopasovnega interneta. Taki projekti bodo tudi v interesu države, da se bo lahko razvijala družba znanja, ker proizvodnja bo itak pretežno na daljnjem vzhodu.
Smrt monopolistom, svoboda napredku.

CCfly ::

Na tvojem mestu na Internet prek električnega omrežja ne bi računal. Prej bi stavil da se bo letos razmahnil WiMax.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

SasoS ::

Električno omrežje ima isto težavo kot kabel - drevesna struktura. Poleg tega za razliko od koaksialca, kabli nikoli niso bili namenjeni prenosu podatkov. Trenutno je hitrost 10Mbit, tudi če bodo max povečali za 10x...si jo bo še vedno preveč uporabnikov delilo da bi bile hitrosti podobne tistim na vdslju/optiki. Isto z wimaxom. Sicer ne poznam tehničnih podrobnosti ampak si ne predstavljam kako bo to omogočalo 10+Mbit hitrosti za vsakega. Za 10 megabitov rabiš dober mhz pasovne širine - zdaj pa računaj koliko je to radijskega spektra če želi vsak imet svoj kos. Saj, sem prepričan da bo sčasoma optika povsod (IMO recimo, je škoda da se ni kdo zagrebel zdaj ko smo že prekopali pol slovenije (avtoceste) in položil par kanalov...bi imeli optični križ po sloveniji), predvsem ko se znižajo cene terminalske opreme.

CCfly ::

Gre za "last-mile" dostop do interneta. Optike nihče ne bo vlekel v vsako zakotno vasico na Pohorju.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Stajerc ::

Še enkat bom povedal isto kot sem že.

Nisem jaz proti napredku in sem zato da so storitve čim cenejše in dostopne vsakemu ampak sem pa realist.

T-2 zame nebo naredil nič.

Siol mi vsaj dela vredu in lahko počnem z njim kaj hočem. Popolnoma isto bi govoril o T-2 če bi bla situacija obrnejena. Ampak ni.

Bilokakšna tehnologija bo, vedno se bo šlo samo za eno in to je denar!

Vedno bomo mi plačevali in nihče nam nebo dal nič zastojn. Izgradnja vsakega omrežja pa zahteva vlaganja, vlaganja in vlaganja in kljub temu da je telekom ogormno denarja razdelil posameznikom v žep se mi zdi da nekašna vlaganja pa so že bila glede na procent ljudi ki lahko ima adsl? Ki se mi še vedno zdi resnico na ljubo majhen. NE MORE ŠE VSAK IMET ADSL IN KOT TAKO TUDI NE T-2. Kdo to misli živi v iluziji in ne, ne živimo vsi v mestih.

Vsi ki ste si želeli optike in 100Mb/100Mb linij imate sedaj to možnost pri T-2 in če realno odmislimo ceno mi lahko prosim kdo dokaže da bo možno to v Sloveniji imeti več kot 1 promil ljudi? Pa ne zaradi cene zaradi drugih tehničnih stvari.

Moj favorit bo tisti ki bo meni lahko ponudil največ zakaj bi se jaz obremenjeval in čakal 4-5 let na drugega ponudnika. Zagotovo bom šel k najugodnejšemu ponudniku gledano z vsek vidikov in T-2 zame trenutno to ni. In tudi v bližnji prihodnosti nebo. Lahko pa me preseneti in bom še jas lepo govoril o njem in spet začel vrjeti v pravljice.

T-2 ali Z od X; DA samo ne z danes na jutri.

Kaj pa je eno leto za razvoj telekomunikacij? Nemore se bistveno spremenit nič. Me pa prav zanima kaka bo situacija v sloveniji čez 6-10 let. Takrat pa mislim da bo viden nek napredek.

Lep pozdrav
Have a nice day.

CCfly ::

T-2 zame nebo naredil nič.

Siol mi vsaj dela vredu in lahko počnem z njim kaj hočem. Popolnoma isto bi govoril o T-2 če bi bla situacija obrnejena. Ampak ni.

Povedal sem ti zakaj bo T-2 delal tudi zate kot potrošnika. Če te do sedaj nisem prepričal, potem pač drajsaj tole ploščo naprej.

Moj favorit bo tisti ki bo meni lahko ponudil največ zakaj bi se jaz obremenjeval in čakal 4-5 let na drugega ponudnika.
Kdo pa ti je zabičal da moraš čakati na T-2 in kdo ti je rekel, da zamenjaj ponudnika ?

Kaj pa je eno leto za razvoj telekomunikacij? Nemore se bistveno spremenit nič. Me pa prav zanima kaka bo situacija v sloveniji čez 6-10 let. Takrat pa mislim da bo viden nek napredek.
Koliko časa je potreboval T-2, da se je pojavil na trgu ? Koliko časa je potreboval WiFi da se je razširil po Ljubljani ? Koliko časa bo potreboval WiMax da ga kakšen ambiciozen ISP razširi na slovenske vasice ?
6-10 let ? Zresni se malo.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Stajerc ::

CCfly če misliš kaj resnega povedat povej drugače se pa zadrži.

Skopiral si moj post in dodal 2 svoji besedi. Lahko bi te celo tožil za copyright. Malo bolj konstruktivno nastopi pa bo bolše. Boš videl.

Očitno te moti moje mišljenje kar mene ne moti, moti me bolj da nisi nič pametnega povedal.

Lep pozdrav
Have a nice day.

CCfly ::

V redu štajerc, bom selektiral moje odgovore, da te ne bi slučajno spravil v slabo voljo z mojimi nekonstruktivnimi in neumnimi komentarji. Še posebej se bom izogibal ponavljanju svojih misli.


Saj, sem prepričan da bo sčasoma optika povsod (IMO recimo, je škoda da se ni kdo zagrebel zdaj ko smo že prekopali pol slovenije (avtoceste) in položil par kanalov...bi imeli optični križ po sloveniji),
Si prepričan, da ni DARS pri gradnji avtoceste kakšnih vlaken položil ? Lahko da je šlo za govorice pa vendar.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Utk ::

Po moje tudi da so...tako neumni že ne morejo bit, da ne bi. Pa elektro tudi še kakšno optiko zraven potegne marsikje.
Stajerc, bom ti še jaz še enkrat povedal. Zaradi T2 bo moral Siol znižat cene, v mestih, za "vasi" pa tudi ne bo imel višje tarife, razumeš? Če ne, beri znova in znova prejšni stavek, slej ko prej boš razumel. Ti kar ostani pri Siolu, ampak zaradi T2 boš imel nižje cene, tudi če ga nikdar niti od blizu ne vidiš. Zdej jasno? Pa ne rečt spet, da cene tako in tako padajo. Ne, nč ne padajo dokler ni konkurence. Stroški za firmo morda padajo, cene za uporabnike pa ne, če ni nujno.

zlobcek ::

Če mene vprašate glede zabavne industrije:

Vse, ki jih poznam, odkar imajo adsl, ne hodijo čisto nič manj u kino kot prej. DVD-je kupujejo veliko večino vsi tisti, ki so jih prej. Mogoče je malo upadla izposoja v videotekah, vendar ne verjamem. Ker poznam nekaj lastnikov videotek in se jim promet ne zmanjšuje bistveno. Poleg tega sem mnenja, da bi znižanje cen dvd-jev do neke mere takim multinacionalkam prinesla kar precej več dobička.

Tko da industrija kot taka, razen jamranja, nima pomoje nobenih večjih izgub zaradi piratstva. Filmi niso slabi zaradi tega, ker je na svetu p2p ampak zato, ker cela industrija gradi na preizkušenih potezah aka. starih, uspešnih in veliko prodajanih filmih in tud igrah, celo muski ( uspešna komerciala je vsa enaka, celo vse je neki remixano miljonkrat), če smo že pri tem. Zato je tudi vecinoma filmov/.. cisti crap.

Širokopasovnih povezav pa nebo noben omejil. V končni fazi bo pomoje tako, da bo nekje u lj stal en super računalnik (za zdajšnje razmere), do katerega bomo imeli vsi dostop kot klienti. Gor bo pa naloženo vse, kar ti pač srce poželi. Doma nam bo tako stala le ena mejhna gajbica ali pa samo monitor in pritikline za klikanje/pisanje. Takrat, ko bo pa to, bomo pa vsi itak samo še delali in nebo noben gledal filmov.

Trenutno pa lahko konkurenco pomoje le pozdravimo, ker se nekateri rezultati že kažejo s zniževanjem cen in podobno.

Stajerc pomoje se sistem pelje v smeri, ki bo omogočala visokohitrostne povezave vsakomur v Sloveniji, ne glede na lokacijo, ker je to edino logično. Pusti samo čas tem - zaenkrat - malim, začetnim ponudnikom, da se uveljavijo kot enakovredna konkurenčna podjetja, po možnosti brez direktne odvisnosti od zdejšnjih monopolistov (kar se tiče fizičnih povezav). In sem tudi mnenja, da to niti ni tako daleč.

Prihodnost bo vsekakor zanimiva:))

LP Zlobcek

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlobcek ()

Kajzar ::

Niti Siol niti T-2 še nimata primernih cen za svoje storitve. Poglejte si cenik enega vodilnih ponudnikov ADSL na Nizozemskem Leaseweb,. Nizozemska je država, ki je za 50% bolj razvita (glede na BDP na prebivalca po pariteti kupne moči) kot Slovenija in je cena za 4 Mbps/1Mbps ADSL dostop piškavih 34 EUR, medtem ko pri Siolu za fizične osebe 4Mbps/0.5 Mpbs mesečna naročnina na ADSL znaša 57 EUR. Dodaten komentar po moje ni potreben. Cena za 4 megabitni ADSL dostop bi v Sloveniji potem takem morala biti največ 23 EUR (34 EUR/1.5), če bi se hoteli primerjati z Nizozemsko.

Hvala bogu da se Siolu monopol začenja rušiti, ker internet ne sme več biti privilegij oziroma luksuz, ampak nekaj takega kot je voda in elektrika. Tudi naša država bi že zdavnaj morala razbiti tovrstne monopole, ki samo škodujejo ljudem.
Smrt monopolistom, svoboda napredku.

BlazP ::

No ce ze Kajzar gleda cez plot, kak je sosedova trava bolj zelena kot nasa, naj se omenim tole, da ne bomo gledali samo dalec razvitejsih drzav od nas.

Bosna in Hercegovina: 512Kbps ADSL paket 110 EUR, 1Mbps ADSL paket 205 EUR
Hrvaska: 1Mbps ADSL paket sicer stane mal vec kot 25 EUR, se pa zato veselo zraven placuje promet.

EDIT: Kajzar po tvoji logiki bi v Bosni morali placevati za 1Mbps ADSL tam priblizno 10 EUR? V Afriki nekje bi pa moral biti prakticno zastonj.
Edit2:popravil ime

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BlazP ()

wishmaster ::

V Bosni je pac vse skupaj novo. In tam je pravi raj za lopove, kot je recimo Telekom Slovenije. Naj kdo napise kako so nategnal folk pred 4 leti glede telefona. Dogajalo se je isto kot pri nas pred 15 leti.

SasoS ::

Cena tehnike je obratno sorazmerna s standardom (za razliko od kakih drugih stvari - recimo hrane - ki je premo sorazmerna). Kar spomnite se...zakaj smo u jugi hodili v avstrijo in italijo po videorekorderje? Zato pa je v interesu države da se razvija, drugače bi najbolje bilo ostati v kameni dobi, saj bi blo vse zastonj :D

Jinto ::

Kajzar: A ti misliš, da Siol kupuje opremo po nižji ceni, ker je z Slovenije? Mu za link v tujino računajo manj?

zlobcek ::

Zanimivo je, če tko pogledaš - recimo Nizozemska ima tolk nizke cene pa se jim splača, za kolk nas potem naš ljubi siol (ali načeloma potem vsi SLO ponudniki interneta) na suho obere... :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlobcek ()

Kajzar ::

Najprej popravek: spregledal sem, da so nizozemske cene brez 19% DDV, torej 4/1 ADSL dostop stane dobrih 40 EUR Z DDV in ne 34 EUR. Cena je ista tako za fizične kot za pravne osebe.

Pri Siolu stane 4/0.5 ADSL dostop slabih 57 EUR z DDV, medtem ko je za pravne osebe dobrih 89 EUR z DDV. Diskriminacija pravnih oseb pri Silu mi je docela nelogična, saj je odstotek podjetij, ki vlečejo piratske filme, glasbo, igre ipd po mojem mnenju precej nižji od odstotka fizičnih oseb. Torej fizične osebe bolj obremenjujejo omrežje kot pravne in bi morale cene biti tukaj izenačene.

Tudi če zanemarimo dejstvo, da je Nizozemska precej bolj razvita od Slovenije, še zmeraj dobimo znatne razlike v ceni. Slovenija se ne more primerjati z nerazvitimi državami kot je Bosna, zato je ta primerjava neumestna. Prav tako Slovenija nima ravno kratke dobe rabe interneta, ne nazadnja smo najmanša država na svetu, ki ima razvito napredno VDSL tehnologijo in vsekakor nismo neki levaki.

To kaže na to, da bi morale cene pri nas biti znatno nižje, če le ne bi bilo še zmeraj monopolnega položaja Telekoma, oziroma njegove enklave Siol. Siol s takimi cenami dobiva monopolni ekstra profit na račun tega, da ljudje plačujejo preveč in marsikdo si tudi premisli, da bi si sploh omislil ADSL. Za mnoge ljudi je ADSL namreč edina možnost široko pasovnega dostopa do interneta. Zadeva je podobna kot je bila pred leti na področju mobilnih komunikacij, ko je bilo dvignjenega obilo prahu, preden se je Mobitelu odvzel status monopolista. S Siolom se sedaj dogaja isto. T-2 bi lahko primerjali s Simobilom, vendar bo po mojem mnenju T-2 postal zgodba o uspehu, ker je postavil radikalno napredno tržno strategijo: udaril je z boljšo tehnologijo po znatno nižjih cenah ter odpravil diskriminacijo pravnih in fizičnih oseb. Okorna firma kot je Telekom aka Siol ni sposobna tako dinamičega prilagajanja tržnim razmeram in ji bo trda predla; lažje je namreč zamenjati internetnega ponudnika kot mobilnega operaterja, zato bo T-2 uspelo čeravno so ga spustili v igro zelo pozno, prav tako kot so naredili s Simobilom pred leti.

Sigurno je cena za široko pasovni internet v nerazvitih državah, ki to tehnologijo šele uvajajo astronomska. Slovenija pa ima že bogato zgodovino na ADSL področju, vendar država ni odpravila monopola, zato vsi plačujejo preveč, tudi mi pri T-2, čeprav se taka izjava sliši v danem trenutku bedasta, pa vendar. Sedaj se počasi na področju DSL vzpostavja duopol in cenovna vojna se lahko začne.
Smrt monopolistom, svoboda napredku.

OZZY ::

KAJZAR... si pri tistem leasewebu gčledal kok so cene adsl2+ dostopa...
10/1 = 23 evrov
12/1 = 28,5 evrov
16/1 = 34 evrov
24/1.3 = 39,5 evrvov..

če primerjaš to z adsl je tole vsekakor veliko bolje...ko pa bo v SLO adsl2+ uveden bojo cene tudi cc 4-5 jurjev višje. LAhko pa bojo približno enake T-2 dostopu smao z manj upstrema.
Go with the flow.

PROTOTIP ::

Dejstvo je da se razvoj dogaja v mestih...in internet je komaj 10 let v širši uporabi, ne mi zdaj nabijat da je to osnovna življenska potrebščina. Noben ne bo šel kopat jarkov da bojo kmetije imele net...pa nikogar ne obsojam kje živi - jaz vem zase da ne bi šel nikoli iz mesta.


Očitno si ti preveč zabarikadiran v svojem mestu in pozabljaš, da so ljudje, ki nujno potrebujejo internet tudi izven mesta. V osnovi so težnje v razvitih deželah, predvsem ZDA; Nemčija, ipd. da se premožnejši selijo izven mestnega vrveža v predmestja, predvsem zato da lahko otrokom ponudijo neko človeka vredno otroštvo z vsaj malo narave in varnosti.
...dejstvo je, da smo v informacijski dobi in internet je z leti postal eden glavnih informacijskih vir, če ne kar glavni, ker tu se informacije s svetlobno hitrostjo, v primerjavi s televizijo/radiem ki pa sta v prejšnjem tisočletju vladala na področju. *dsl povezave, so koristne v vsaki družbi, vendar, kot sem že pravil, se jih zlorablja, predvsem zato, ker se jih poslužujejo predvsem nezrela mladina, ki se jim niti ne sanja da je neka nova igra oz. film, ki je pravkar prišel na torrent stran potreboval nek finančen vložek... no, ker je 50 in več % uporabnikov, ki uporabljajo dsl povezave predvsem zaradi tega, se ne sklepajo kot nujna potreba.
Iz tvojega posta pridem tudi do nekega bednega sklepanja, je po tvoje nekdo, ki je iz mesta upravičen do nelegalnega downloada teh stvari, če si pa izven, pa nisi? Nihče ni upravičen do tega. No potem so tu še, kot je nekdo omenil, študij preko neta, pa ogromno drugih legalnih stvari, ki zahtevajo *dsl povezavo. Torej po tvoje si ti, ki si iz mesta upravičen do teh prednosti, nekdo, ki pa je izven pa ni upravičen? Ker si pač iz mesta misliš, da si več vreden (čist tak zveni to, več ali manj) in si pač zaslužiš, da sodeluješ v neki videokonferenci ker si pač iz mesta? Bull shit, dogajanje v tvojem mestu ni vredno enega piškavega oreha tistemu s komer se pogovarjaš ki je iz x mesta v x državi na svetu. Vsaj kar se tiče internet povezave.

SasoS ::

Tvoj post lahko povzamem samo z nekaj besedami - res si prišel do bednega sklepanja. Nikjer nisem omenjal da je kdorkoli upravičen do nelegalnega downloadanja...poleg tega je pa ADSL dostopen 95% slovenskega prebivalstva (če se prav spomnim telekomove reklame), jamrjanje se je začelo šele ko (nam) je nekaterim postal dostopen VDSL, drugim pa ne. Zdaj boš rekel da je 10Mbit nuja? Materijal za študij lahko tudi prek dial-upa nabereš...texti ne poberejo veliko :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SasoS ()

Kajzar ::

Nekaj mojih mnenj.

Glede mestnega, primestnega in vaškega življenja. Že dandanes živijo kvalitetnješe življenje tisti, ki ne živijo v mestu: hrup, onesnaženje v mestih sta postala neznosna. Trend je v selitvah izven mest, nazaj v naravo.

Glede uravnoteženega razvoja ni dvoma: razvoj mora biti enak ne glede na lokacijo. Vendar bi v tem primeru del razvoja sigurno morala prevzeti na pleča država, kajti poslovna realnost je taka, da s sedaj znaninimi tehnologijami redkeje poseljeni kraji niso zanimivi za pridobitne organizacije. Osebno bi rade volje plačeval davek za razvoj interneta v državi, četudi sem meščan že od rojstva in imam to srečo, da lahko izbiram med vsemi danes znanimi širokopasovnimi dostopi.

Glede potrebnosti tako imenovanih široko pasovnih internetnih povezav. Ljudje jih bomo potrebovali predvsem zaradi tega (nimam v mislih 10 Mbps ampak 100 Mpps in več), ker gre trend shranjevanja podatkov stran od nezanesljivih optičnih medijev. Najbolj zanesljiv način shranjevanja podatkov je omrežje; to velja za vse: tako fizične kot pravne osebe. Že dandanes zelo pomembne datoteke šifriram in hranim na raznih strežnikih, ker temu načinu hrambe najbolj zaupam; ni mi treba postavljati kompliciranih RAID polj ipd, naj drugi to delajo.

Piratstvo pa sigurno ni tako velik problem, da zaradi njega ludje ne bi imeli podatkov varneje shranjenih, kot do sedaj. Vsak, ki mu je kdaj crknil disk ali ki se mu je poškodoval cd ali dvd, bo dobro vedel, o čem govorim.
Smrt monopolistom, svoboda napredku.

PROTOTIP ::

Tvoj post lahko povzamem samo z nekaj besedami - res si prišel do bednega sklepanja. Nikjer nisem omenjal da je kdorkoli upravičen do nelegalnega downloadanja...poleg tega je pa ADSL dostopen 95% slovenskega prebivalstva (če se prav spomnim telekomove reklame), jamrjanje se je začelo šele ko (nam) je nekaterim postal dostopen VDSL, drugim pa ne. Zdaj boš rekel da je 10Mbit nuja? Materijal za študij lahko tudi prek dial-upa nabereš...texti ne poberejo veliko

Siol prodaja buče, kar se tiče teh %, kaj misliš, da ti bodo povedal po resnici? V tej državi sploh ni 95% Slovencev ( mamo precej velik % čapcov.press) :\ Pa ne se zdej preveč pametnega delat, da pač nisi napisu tega pa onega in tretjega... to ti rajši komu drugemu razlagi. Zdej boš ti men razlagu da večina uporablja *dsl net izključno za legalne stvari. ccc Ti pa si za hece. Še več, na siol reklamnem plakatu (modri paket) jasno piše da so ti paketi namenjeni downloadu filmov/iger/mp3, mislm, kak jih ni sram da še spodbujajo piratstvo.;(
10 Mbit če je nuja? Ne vem če, ampak v svojem prvotnem postu, odgovoru stajercu, sem imel v mislih neko solidno hitro in časovno/Kb neomejeno povezavo z mesečno fiksno naročnino, ki bi morala država zagotoviti vsakomur. Po drugi strani...je televizija nuja? Je radio nuja? Misliš da so si leta 1920 predstavljal, da bo nekega dne vsako gospodinjstvo imelo tv/radio? Vidiš, včasih moraš tud tak razmišljat.
Še malce primerjave takrat&danes; si lahko predstavljaš, da bi bilo eno podjetje, ki bi bilo ponudnik RTV signala in bi ponujalo nekaj takega kot "paket Slo 1" 8.000 "Paket Slo 1+2 10.000" oziroma Volja fucked-up (bolje zveni kot dial-up:D ) brezplačen paket; 4 Sit/minuto. Po takem scenariju ne bi bilo nikoli 50% ljudi s tv programom, ker bi to podjetje prejemalo nek dobiček, ker pa je brez konkurence, ga ne bi vlagalo v razvoj. Zato je država na tem področju naredila red - za vse enake torej fiksne naročnine in prav tako bi ga morala naredit na področju telekomunikacij.
Kar se pa tiče učenja preko neta; na netu obstaja ogromno poučnega legalnega video gradiva... :|

SasoS ::

...ki bi morala država zagotoviti vsakomur.

Časi, ko je država zagotavljala karkoli so mimo ;). Razen če bi se rad vrnil v čase kjer država ni mogla zagotavljat niti stalnega dotoka banan :D

PROTOTIP ::

Ja, vidm, da se država čedalje manj briga za svoje ljudi. "Smo v dobi tržnega gospodarstva. Uspejo samo tisti ki so sposobni." Mislm s kakimi pravljicami nas fotrajo. Če se nekdo rodi v bogati družini, je lahk totalen debil, pa na koncu vseeno "prileze do položaja". ;(
Po drugi strani, a RTV pa je lahko javna? Pa gledanje športa, raznih risank, filmov/nadaljevank ne moremo jemati kot nekaj nujnega. Še pravica do gledanja poročil ne vem če je uzakonjena. :| Pa ceste so tud javne, čeprav je možno peš iz enega konca na drug konec priti tud po brezpotju.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

t2, optika 10/10 za ceno 1/1 od 1.10.07 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
13716204 (9273) Sergio
»

T-2: Splošna debata in iskanje zarote (strani: 1 2 3 459 60 61 62 )

Oddelek: Omrežja in internet
3075269796 (66011) beta1
»

SIOL ADSL2+ (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Omrežja in internet
31036508 (15915) Primoz78
»

SiOL ponudil ADSL2+ (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
7610837 (6811) Dragi

T-2 (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Omrežja in internet
81287121 (44841) T-2 Info

Več podobnih tem