» »

Počasen pohod HPCjev

Počasen pohod HPCjev

Slo-Tech - Hi-Fi že dolga leta stagnira. Večino nekoč velikih sejmov je poniknilo v nič, tisti preostali pa se vedno kitijo z multimedijo - velika sramota za nekoč ponosno in donosno industrijo zabavne elektronike.

Pravi audiofili seveda ostajajo zvesti analognemu, toplemu in naravnemu zvoku, zato se njih to besedilo ne bo čisto nič dotaknilo. Po eni strani jih še kako razumem, po drugi sem preveč praktične narave, da bi vztrajal pri starih obredih s klasičnimi gramofoni.
A tudi ta trdnjava Hi-Fija se maje, saj imamo ljudje že nekaj časa veliko različnih tehnoloških področij, ki nas zanimajo in kjer se lahko igramo: osebni računalniki, mobilni telefoni, dlančniki, GPS navigacija in ostale prenosne naprave. Hi-Fi pa je odrinjen v kot - pozabljen in zaprašen.

Za to je nekoliko kriv tudi sam, saj ne sledi napredku na področju novih medijev, kot sta internet, različni audiofilsko bogoskrunski lossy in zelo sprejemljivi lossless kodeki. Vmes se je vrinil še domači kino, DVD in video lossy kodeki. Industrija poskuša seveda vriniti nove standarde, kot sta SACD in DVD Audio, a se ti nekako ne prijemljejo. Razlog je nedvomno v tem, da ne sledita - morala bi biti vsaj 10x boljša od obstoječega Audio CDja, da bi se kaj premaknilo.

Tržišče se paradoksalno glede na omenjeni zakon obrača ravno v obratno smer: MP3. Kvaliteta je sicer manjša, zato pa ta format odlikujejo veliko večja fleksibilnost, skoraj popolna prenosljivost in takojšna dostopnost do novitet ter raritet preko interneta (legalno in ilegalno). Ljudem torej ni toliko do dejanske kvalitete, kot do ugodja, k čemur malce pripomore še čredni nagon - Kar ima sosed, moram imeti tudi jaz. Dejstvo je, da Hi-Fi na prvi pogled umira.

Tisti prvi uničevalec Hi-Fi-ja ostaja osebni računalnik, kar smo nekako napovedovali v neskončnih debatah že pred davnimi petnajstimi leti. S svojo univerzalnostjo je dejansko marsikje prevzel vlogo sobnega ali celo edinega predvajalnika glasbe, sedaj to počne še na področju hišnega kina. Tehnično gledano je vse kar potrebuješ HPC z dobrim digital-analog konverterjem in končno stopnjo oziroma stopnjami za 5.1 ali 7.1 prostorski in surround zvok.



Prav to ponuja HFX Barebone tiho računalniško ohišje. Vso toploto, ki jo proizvajajo procesorji znotraj prenaša na zunanje rebra preko bakrenih toplotnih vodil (heat pipe), tako da zadeva tudi oblikovno deluje, kot Hi-Fi komponenta.



Gizmo si lahko omislite v treh različicah opreme, glede nato, kaj bi sami radi vgradili. Lahko izberete tudi grafično kartico, radio in TV tuner, zvočno kartico in vso ostalo potrebno drobovino, pogoj je le, da je stvar kompatibilna z vrgajenim sistemom za pasivno hlajenje.

Zadevo so testirali pri Tom's Hardware, kjer so zaključili, da si lahko omislite tudi cenejši HPC, ki pa ne bo tako tih - recimo Applov Mac mini ali njegov PC klon, ki sem ga predstavil v novici Aopen odprl Pandorino skrinjico. Alternativno lahko v HPC spremenite tudi vaš stari računalnik. Pri tem si glede tišine lahko pomagate tako, da glasne dele prestavite v drug prostor, ter napeljete v slušni del vašega bivanjskega prostora le vhodne enote. Ne bo tako estetsko, bo pa tiho.

Tišina se danes plača, tišina je danes zaželena in HPC zna prinesti tišino tako v trgovine s Hi-Fi-jem, kot v hišna kina.

Tisti tihi, nevarni del za HPCje, je Trusted Computing (glej povezane novice). Če uspejo implementirati vse svoje zaščite, bo univerzalnost HPC-ja umetno zavrta in namesto ene naprave bomo ljudje prisiljeni kupovati več različnih. Verjetno je slednje veliko bolj zaželeno s strani proizvajalcev, ki seveda držijo niti v rokah.

8 komentarjev

kuglvinkl ::

Ja, specializirane naprave mi gre prav na živce.

Imaš dobesedno MM center, in konec. Zdej, ko se da dobit štiri izhode za monitorje, brez da bi si moral odrezat levo roko, je to sploh NP.
Your focus determines your reallity

Matako ::

Ma kaj vem - meni se pa zdijo killerji bolj naprave v stilu telih divx predvajalcev. Prvo, so poceni, predvajajo vse žive formate glasbe in slike in imajo zame eno veliko prednost - vklop traja skoraj nič, kar pri vseh telih MM centrih ponavadi ni res ...
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Beernarrd ::

Meni pa ne. Pride ven nov format pa si mrzel in lahko kupiš novo napravo.
Pa mi povej koliko predvajalnikov prebavlja mkvje

strictom ::

Koliko ljudi pa snema filme v mkv formatu?:\
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

__luka__ ::

@Matako
sej ga vrzes v standy (s3) pa se zadeva zbudi v 2-3 sekundah, tako da to ni problem.
the truth is out there

AtaStrumf ::

HTPC je super stvar in zdaj ko si lahko kupiš čist spodobno Athlon XP mašino za đabe je super čas, da si sam kaj tazga skupaj spraviš. Men manjka še ohišje, RAM pa disk pa mam mašinco. Razen če ne bom prej prodal komponent, ker je bolj suša v denarnici trenutno :D.

OwcA ::

Malo samoreklame: DIY HPC
Otroška radovednost - gonilo napredka.

kuglvinkl ::

Glede tega, da se danes tišina plača.

Točno, in to je ugotovil najprej Zalman, ki je zgradil celoten image firme na tem. Prav zanimivo, kako nas včasih ni motila cela horda ventilatorjev in Delte >:D.

Ampak, mene niti ne zanimajo več tolk hardcore HTPC zadeve, s smislu samostojne naprave. Raje si omislim zmogljivo kišto, s katero imam vse na pladnju, predvsem pa pod nadzorom. Brez administracije in česar koli. Naj mi fura musko, filme, omogoča net, špile, delo. Vse na enem mestu.

Sicer pa, tisti, ki si jih delate. Zadeva se dokaj spremeni, ko pride v poštev digitalna TV in TiVo like storitve.
Your focus determines your reallity


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Hi-Fi] - Oprema / naprave (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Zvok in slika
74073358 (5321) MaStr
»

[Hi-Fi] - O zvočnikih (strani: 1 2 3 428 29 30 31 )

Oddelek: Zvok in slika
1501187469 (52612) Janac
»

Zvočniki za zahtevnega audiofila (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
8226124 (23153) podtalje
»

Kateri hišni kino kupiti??

Oddelek: Zvok in slika
2412915 (11077) musomanov

Več podobnih tem