»

TV: Svet HI-FI avdio tehnike in domačega kina

Slo-Tech - V četrtek, 1. aprila 2010, se bomo na naslednjem Tehnološkem večeru v OpenLabu naučili kaj je to HI-FI in kateri so elementi posameznega HI-FI audio sistema. Pregledali bomo najbolj pereča vprašanja o domačih audio sistemih, kot so osnovni tipi konektorjev, načini priklapljanja komponent, cene HI-FI komponent in kablov ter postavitev zvočnikov v prostoru.
Tudi drug del se bo navezoval na audio. In sicer domači kino, ki je pri nas zelo aktualen, pa naj bo to sistem za nekaj sto evrov ali nekaj tisoč.

Na predavanju bomo slušatelji imeli priliko videti komponente in ostalo tehniko v živo.
V svet HI-FI avdio tehnike in domačega kina nas bo popeljal Matej Ostović, administrator edinega slovenskega HI-FI portala Audio Kontakt.

Več o predavanju in predavatelju na strani. Vljudno vabljeni, vstop prost.

6 komentarjev

USB Domina

USB Domina

vir: ComputerBase
Slo-Tech - USB ključki so postali tako množično blago, da se potrošniki med velikansko izbiro odločajo tudi (ali predvsem) na podlagi zunanjega vtisa. Tako je Freecom združil moči z BREE, proizvajalcem usnjenih oblačil in torbic in ljudstvu predstavil USB Domina.



Na voljo so tudi izrazno šibkejši modeli, ki razkrivajo samo spol ( m/ ž).

6 komentarjev

MacMini kot video snemalnik

Gizmodo - Video snemalniki mi niso simpatični, ker ne znajo čisto vsega. Večina računalnikov je neestetskih, glasnih in prevelikih. HPTC-ji, ki so uporabni, so astronomsko predragi. Apple MacMini (kot računalnik, ki že pojmovno zna vse in poleg tega ni grd) je imel poleg manjka TV kartice do pred kratkim še to napako (seveda odvisno od brega, na katerem stojiš), da je bil pač jabolčnik.

Tiste, ki jih to do sedaj ni motilo, so se lahko odločili npr. za Miglia EvolutionTV, ki lepo sodeluje z OS X-om, žal pa ne podpira slovenskih programov. EvolutionTV namreč preko interneta pobira programe za 3 tedne vnaprej in omogoča njih snemanje.

Zame, mesojedega oknaša, je mamljivo le eno: XP. S prihodom Intelovih src v jabolčne mlinčke, se je tudi to uresničilo. Pri SnapStream so pripravili natančno navodilo, kako Mini-ja pripraviti do tega. Seveda ima ta rešitev tudi nekaj napak, ena izmed njih je cena.

To napako lahko delno odpravi Tajvanski klon: AOpen XC Cube, ki je v prototipni verziji slišal...

27 komentarjev

Audiofilstvo izumira?

TweakNews.net - Adrian North z Leicesterske univerze je pred kratkim objavil rezultate nedavne raziskave britanskih znanstvenikov, v kateri so 2 tedna nadzirali navade 346 osebkov. Po njegovih navedbah naj bi sedanji, t.i. iPod generaciji, glasba bila preveč dostopna in je posledično ne cenijo kot nekoč. Še slabše, jemlje se jo za samoumevno, kar bi znalo imeti velik vpliv tudi na njeno prodajo. Jadran in njegova ekipa so prišli do rezultatov, podobnih tistim, ki sem jih omenil v novici P2P, Sony in demografska bomba.

Razumem poanto - tehnologija omogoča, da je glasba lahko vedno prisotna, s tem izgublja na svoji globlji vrednosti, ki jo je imela za človeka skozi stoletja razvoja družbe. Hkrati opažam tudi svojo lasten malomaren odnos do glasbe. Toda ali ni nemara vzrok tega tudi popolnoma drugačen tempo življenja?

Da si lahko z MP3 predvajalniki resno poškodujemo sluh, se mi ne zdi preveč čudno, na to so opozarjali že v času Walkmanov, podobno so Woody Allenovo generacijo opozarjali, da...

34 komentarjev

Počasen pohod HPCjev

Slo-Tech - Hi-Fi že dolga leta stagnira. Večino nekoč velikih sejmov je poniknilo v nič, tisti preostali pa se vedno kitijo z multimedijo - velika sramota za nekoč ponosno in donosno industrijo zabavne elektronike.

Pravi audiofili seveda ostajajo zvesti analognemu, toplemu in naravnemu zvoku, zato se njih to besedilo ne bo čisto nič dotaknilo. Po eni strani jih še kako razumem, po drugi sem preveč praktične narave, da bi vztrajal pri starih obredih s klasičnimi gramofoni.
A tudi ta trdnjava Hi-Fija se maje, saj imamo ljudje že nekaj časa veliko različnih tehnoloških področij, ki nas zanimajo in kjer se lahko igramo: osebni računalniki, mobilni telefoni, dlančniki, GPS navigacija in ostale prenosne naprave. Hi-Fi pa je odrinjen v kot - pozabljen...

8 komentarjev

Večina monitorjev ne bo predvajala HD-DVD filmov

PC World - Kako? Da ne bo? Ne bo. Naši prijatelji pri MPAA so rekli, da bodo lahko HD DVD-je predvajali samo sistemi, ki bodo imeli vgrajeno DRM tehnologijo, oz bodo podpirali t.i. HDCP standard. Kaj to pomeni?

Današnji monitorji ne vsebujejo nobene tehnologije za digitalno upravljanje z avtorskimi pravicami, zato se filmi na njih sploh ne bodo prikazovali, oziroma bodo prikazani v dosti slabši kvaliteti. Filmska industrija izvaja tudi pritiske nad Microsoftom, ki mora v svoj operacijski sistem vgraditi tehnologijo AACS, če želi, da se bodo lahko na novi generaciji Windowsev predvajali zaščiteni ploščki predvajali.

Novost bo po žepu udarila tudi lastnike dragih zaslonov, ki bodo morali zamenjati le-te, če bodo želeli gledati sodobne filme. Tudi vztrajanje na Windows XP vas ne bo rešilo nove tehnologije, ker ti ne bodo kompatibilni z novim formatom.

Dobrodošli v krasnem novem svetu DRMja.

126 komentarjev