» »

Hrvaška je proti Sloveniji - zaradi nedobavljene električne energije iz Krškega - sprožila arbitražni postopek.

Hrvaška je proti Sloveniji - zaradi nedobavljene električne energije iz Krškega - sprožila arbitražni postopek.

mtosev ::

Hrvaško elektrogospodarstvo se je obrnilo na mednarodni center za reševanje investicijskih sporov v Washingtonu. Od Slovenije zahteva skoraj 54 milijonov dolarjev odškodnine. Domnevna škoda naj bi nastala v letih 2002 in 2003 zaradi takrat sklenjene meddržavne pogodbe o nuklearni elektrarni Krško. Hrvaško elektrogospodarstvo Slovenijo obtožuje, da so utrpeli škodo, ker meddržavna pogodba iz leta 2002, ki ureja status NEK, ni bila ratificirana takrat, kot je bilo predvideno, pač pa kasneje. Škoda naj bi nastala, ker Hrvaška ni dobivala elektrike iz Krškega.

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je prepričan, da bi morali Hrvaška in Slovenija najprej izkoristiti vse možnosti dvostranskih dogovorov oziroma iskanja rešitev na relaciji Zagreb – Ljubljana in šele ko bi izčrpali vse tovrstne možnosti, bi se lahko zatekli k arbitraži. Seveda, če bi se obe strani s tem strinjali, še dodaja Vizjak. "Poudarjam, da je slovenska stran mnenja, da gre za neopravičene zahtevke hrvaške strani, zato ker je bil Hrvaški omogočen odjem te energije," dodaja Vizjak.

Hrvaška zahteva nadomestilo

Hrvaška v arbitraži zahteva nadomestilo škode za obdobje od 1. julija 2002, ko bi meddržavna pogodba morala biti ratificirana in zaradi političnih pritiskov v Sloveniji ni bila, pa do 19. aprila, ko je bila in je Hrvaška začela dobivati polovico električne energije iz Krškega, kot je predvidevala pogodba.

Arbitražo je uradni Zagreb napovedoval že pred dvema letoma, vendar v zadnjem času ne. Nekdanji okoljski minister Janez Kopač ob tem poudarja, da je Slovenija že pred uvedbo mednarodnega sporazuma uradno ponudila polovico električna energija Hrvaški, saj je zvedela, da Hrvaška utegne zahtevati arbitražo. "Vendar je (op. av. energije) oni takrat niso hoteli vzeti, po moje zato, ker so kupovali cenejšo elektriko na Slovaškem. Danes v tej arbitraži pa nas terjajo za odškodnino prav zato, ker niso mogli priti do elektrike," pravi Kopač. Od Slovenije naj bi Hrvaška zahtevala slabih 54 milijonov dolarjev.

Click
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
  • premaknilo iz Loža: OwcA ()

leonius ::

Kje se težave ne rešujejo dvostransko, se tretja stran smeji ker zasluži. Povrhu še obe državi izgubljata ugled zaradi nezmožnosti diplomacije. In to državi, ki sta pred par leti živeli v skupni državi!
IMHO

Thomas ::

Slovenija ne bi smela narediti tistega izklopa. Ne bi smela.

Tole "bomo" zgubili, sprijaznite se!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

mtosev ::

Koliko vem Hrvaška še nima pripravljenega odlagališča za jederske odpadke.

Tole "bomo" zgubili, sprijaznite se!

Zakaj "bomo" v narekovajih?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

overlord_tm ::

Itak da bomo, tak kot smo Trst, Istro, sej vse zgubimo zarad nesposobnih ljudi ... nej še oni zgubijo svoje glave pa položaje. O Hrvatih bom pa raj tih, niso vredni moje besede (pa ne da bi se zdej visok cenu >:D )

zee ::

cinizem>

torej, kolikor je meni znano, Hrvaška dolgo vrsto let ni plačala niti tolarja/kune/... za elektriko, ki jo je dobivala iz Krškega.Posledično in mnogo prepozno je Slovenija prekinila dobavo, vse dokler se račun ne poravna.

In zdaj gredo Hrvati na arbirtražo?

Podoben primer: ne plačuješ računa za elektriko ... a mislite, da bo Elektro toliko časa čakal vaše plačilo kot Slovenija Hrvaško???

/cinizem>

zee
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Dr Evil ::

Jaz bi hrvatom za kazen elektriko izklopil>:D

marS ::

:D hahaha, vsaj ena arbitraža mora bit, se bodo zgleda za mejo probal zment....
...no more heroes...
https://ilbis.com/

zee ::

za mejo že še razumem, ni mi pa jasno, kaj naj bi arbitraža ugotovila v primeru Krškega.

res pa je tudi, da če nam da arbitraža prav ....
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

leonius ::

Kot kaže bo to prvi polčas nogometne tekme Slovenija:Hrvaška.

Če izgubi Hrvaška, bodo rekli: Ni panike imamo drugi polčas (predstojni minister,politik, kdorkoli bom moral zamenjati stolček...!

Če zmaga Hrvaška: Sedaj se je pokazalo, kaj zmoremo in znamo! Naprej v boj.

Ta populizem ne prinaša nič dobrega.
IMHO

tengo ::

Ti Mtosev a ti vsako novico, ki je objavljena daš tukaj copy-paste?? Kr neki....
McLaren Mercedes se ve...

misso ::

Ali se je kdo zamislil da bi bila bila JEK na hrvaškem ozemju in mi nebi plačevalo elektrike?
Bi nam ne samo elektriko izklopili tudi dalnovode bi podrli in govorili saj je to naše 8-O

LP misso

Mislim da tukaj je največji problem pri dalnovodih, ker imamo premalo iz krškega proti notranjosti.

TESKAn ::

Kolikor sem prebral v Delu, se sploh ne gre okrog tistega odklopa, pač pa okrog zakasnitve pri sprejemu sporazuma o JEK, ko je le - ta šel na ustavno sodišče, odškodnino pa zahtevajo zato, ker hrvaški elektro takrat ni mogel razpolagati s svojim premoženjem in naj bi tako utrpeli škodo.
No, so pa naši politiki končno tudi rekli, da bodo malo izkoristili težnjo hrvaške, da pride v EU, da se bo končno kaj zmenilo.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Mati ::

Kolikor sem slišal naj bi hrvati takrat kupovali cenejšo elektriko iz Slovaške in niti naj ne bi hoteli prejemati krške elektrike.

Sedaj pa arbitraža? WTF???

Saj je vseeno, jaz sem mnenja, da te arbitraže ne moremo izgubiti, edino pridobimo lahko, saj bodo morali hrvati vzeti polovico odpadkov in prispevati polovico za razgradnjo, česar se sedaj vztrajno otepajo.

NJah, njah, njah tile hrvati...temu so včasih rekli balkanska kuhinja in zgleda, da se jih kljub težnji za EU še vedno drži!

Ginginova ::

Arbitraža je meni čisto fajn. Zakaj? Ker bodo politiki z obeh strani meje nekaj spušili. Namreč oboji so prepričani v svoj prav, čeprav je resnica nekje na sredini. Zanimivo bo. >:D

Ogo

Mati ::

Samo baje naj bi arbitraža stala nekje do 2.000.0000,00 EUR vsako državo!

Witboy ::

Jst bi jim JE prodal, pol pa zaradi naravovarstvenih tezenj EU zahteval zaprtje ;)

Littleman ::

Še dobr da morta arbiražo sprejet obe strani. Se prav ker je naša tanova vlada bolj ''varčevalna'' ne bo sprejela arbitraže. in lahko sosedje sam;((

Ginginova ::

No ja, ne pretiravat z nulami okrog cene arbitraže. :D
Se je pa treba zavedati, da neurejene meddržavne zadeve stanejo še več. 8-O

Ogo

Utk ::

Tudi če zgubimo teh 50 milijonov, Hrvaška ni dosti manj dolžna elektrarni, če ne še več. Ko bojo morali prevzet svoje smetje bojo pa še oni na izgubi. To, da so izklopli elektriko so Hrvati itak hoteli, zelo podlo kot je običajno za njih, no, mi smo pa nasedli. Potem so kupovali cenejšo elektriko, pa še nas majo sčim zajebavat.

_Matej_ ::

Hrvati so izredno hinavsk narod, tega očitno naši nočejo razumet. Računov ne plačujejo, odpadkov iz nuklearke itak da ne bodo nikoli sprejel na svoje ozemlje ali plačal sloveniji karkoli za njihovo skladiščenje, o državni meji ste že dost po tv slišal.. Ob vsem tem pa naši politiki še vedno brezpogojno podpirajo vstop hrvaške v EU :( Welcome to slovenia

Poldi112 ::

Zanimivo je da je nasprotna stran tudi sveto prepricana, da se jim dogaja krivica.
Rumeni mediji vsekakor niso zdravi za dobre medsebojne odnose.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Thomas ::

Glede tega odklopa in JEK nas bodo dobro namlatili. Ni kej, imajo bolj prav. Tako kot imamo glede Piranskega zaliva bolj prav mi.

Bi raje, da je obratno? :))
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Duke Nukem ::

me je kr sram,da sem v državi z takimi nesposobnimi politiki :(

bili_39 ::

Hrvati imajo v tej zadevi boljše karte, vendar se bi lahko kašna našla tudi za nas.
Mogoče ena: JE ne sme ostati brez obremenitve - ergo, ko niso sprejeli naše pondbe za ponovni prevzem energije, so naši moralo iskati dolgoročnega kupca.
Pravzaprav so karte odprte. Ne pozabit, da se ne pogovarjamo o kakršnikoli lastnini, ampak o JE. Tukaj ni igric. Je pa res, da so naši prvi naredili konkretno potezo (sicer na neplačevanje) - a ima ta poteza tudi zaslombo pri vdržeavnju - šlo je za steklene izolatorje, ki jih je "bilo nujno" malo porihtat.

Torej: po mojem odprte karte, je pa res, da se naši južni bratje običajno bolje znajdejo s skartami.

kronik ::

Najbolse, da sedanjo elektrarno zapremo in zgradimo novo, ki bo samo v nasi lasti.

glede odpadkov: sode kr lepo v Savo, pa jih bo odneslo k njim...

Utk ::

Sej tisto elektriko, ki je nismo dali Hrvatom, smo lepo prodali, tako da ne bo šel ta denar kar v prazno. Pa tistemu, ki je smo prodali, jo je vsaj plačal, elektrarni(-am), ne Sloveniji. Hrvati je še danes ne bi plačali.

A. Smith ::

Ja sej, bogi tisti slovaški posrednik! Hrvatje mu najbrž še niso plačali :D

Je pa tole pomoje en hrvaški poskus, da bi izsilili drugačen razplet na obali. Ampak ne bo nič, še na tem koncu se morda opečejo...
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

TESKAn ::

Ok, ne vem zdej, a sem jaz narobe prebral v casopisu, ali ne, ampak tu se ne gre o tistem, ko smo jih odklopili - tu se gre o tem, da smo oni sporazum o JEK dali na ustavno sodisce, tako da se hrvati zdej pritozujejo, da takrat niso mogli razpolagat s svojo lastnino in smo jih tako oskodovali. Seveda sem v ta cas stejejo tudi tisti mesec, ko smo ze sprejeli sporazum, ampak oni niso hoteli elektrike...
Thomas, nisem tako zelo preprican, da bomo v tem primeru mi izgubili na celi crti. Bi rekel, da prej pol/pol...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

mkonci ::

Lahko da bomo tole izgubil, samo, jst pravim kurc jih gleda>:D .
Tud če si polovičen lastnik mores placevat za elektriko, in si ne mores privoscit, da je kr nevem kolk casa ne!
Ce mas avto nakredit, in tud ce si ga izplacal ze 3/4 in nehas placevat, ti kmal pridejo po avto:D.
isto je tuki. Tako stvar najbolje ocenila tretja oseba, ne državljan slo ali hr.
Jst kot slovenc, bi dal zmago nam:))

iration ::

Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

pablic ::

Kolikor je meni znano je bil odkup elektrike Hrvaški ponujen, vendar ga je zavrnila in kupila elektriko ceneje. Ne vem kakšne so podrobnosti pogodbe med SLO in CRO, predvidevam pa da ni sestavljena v smislu če je cena elektrike dovolj poceni nam jo morate prodati, če pa jo lahko dobimo ceneje si pa kar sami plačajte delež CRO. Huje se mi zdi da hrvaška krši svoj del pogodbe, ki ji narekuje da ustanovi sklad za razgradnjo NEK in tega še ni storila. Slovenci pa že nekaj časa vplačujemo del denarja od kWh v sklad za razgradnjo NEK. Mislim da bo Hrvaška to morala urediti pred vstopom v EU, zanima pa me kaj bo z denarjem ki ga v teh letih ni vplačevala v sklad.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sloveniji naloženo izplačilo odškodnine Hrvaški ( NE Krško)?

Oddelek: Problemi človeštva
436289 (4988) AndrejO

Referendum o arbitraži (strani: 1 2 3 444 45 46 47 )

Oddelek: Problemi človeštva
2340204583 (167500) Ziga Dolhar
»

Rupel bi "uravnotežil" Hrvaško (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
14110729 (7661) abeceda
»

Jorasu grozijo s smrtjo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
525191 (4036) DavidJ

Več podobnih tem