» »

Reforme na mizi

Reforme na mizi

««
10 / 17
»»

Odin ::

> Skrbi ga le da ne bi zaradi teh ljudi, ki so zaposleni v slabo
> stoječih firmah "trpeli vsi". Se pravi ON

Brez zamere Barakuda, ampak to je tocno neki globokoumni komunisticni izgovor. Kao prokleti prasci kapitalisticni samo za svoje riti se jim gre. In tako na zalost razmislja vecina slovencev, ali so to ostanki socializma ali ne, to jaz ne vem. Ampak ko si bojo Slovenci to enkrat izbili iz glave, in se bolj za sebe zaceli brigat, potem bomo sele imeli pogoje da izkoristimo svoj potencial.

Pa se to. Kako si ti interpretiras svobodo, ce mora Thomas se za tekstilne delavke skrbet in jih financno podpirat? Ali se ti to resnicno zdi pravicno?

Mati ::

Upam, da bo vlada ostala zvesta svojim načelom in ne bo kaj preveč upoštevala komunajzle iz levice in sindikatov.
S skupnimi močmi in trudom lahko postanemo ena izmed najuspešnejših evropskih držav, le pijavk se je treba znebit, ki neprestano zavirajo ta razvoj.

Iz prve roke vam povem, da je v MB in okolici precej podjetij z izjemnim potencialom. Vsaj za dve ali tri lahko trdim, da bodo v roku 5 - 10 let s svojim znanjem in inovacijami precej pretresla svetovni trg na določenem področju.
Ljudje iz Argentine, Indije, Venezuele, Irana, Norveške...in še bi lahko našteval že pridno podpisujejo pogodbe, da bodo prvi deležni servisov, ko bo razvoj končan.

IN TA RAZVOJ JE TREBA PODPRETI IN POSPEŠIT, NE PA GA TLAČIT IN ZAVIRAT Z RAZNORAZNIMI KOMUNAJZLSKIMI POČETJI!

Ljudje socializma ni več, sprijaznite se s tem. Ne moremo podjetniki hranit petino prebivalstva, ki doma noge tišči na mizo in gleda talkshow-e. Se opravičujem resničnim brezposelnim, ki bi radi delali, vendar ne dobijo dela, ampak mislim da je takšnih bore malo!

Thomas ::

Kaj naj delajo doktorji tekstilstva, zanima nekoga?

Odgovor je preprost. Kar delajo doktorji primerjalne perzijske filologije. Skušajo odgovoriti s ponudbo, na neko povpraševanje.

Če ga ni - move on!

Da bi pa celo družbo zamrznili, tako kot hočejo nekateri na levici (in tudi desnici), bi izgubili čisto vsi.

Naj jasno povem, da na EDS resno računam, tudi iz osebnih razlogov.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Barakuda1 ::

Da se mi nekaj razumemo.

Reforme so (vsaj zame) če hočemo sploh preživet objektivna nujnost.

Pravtako so nujna tudi prestrukturiranja. To ni nekaj kar je od danes ali modna muha tega trenutka. To je nekaj kar poznamo praktično skozi celo zgodovino človeštva.
Nekateri poklici (včasih cele gospodarske panoge) preprosto odmrejo. Namesto njih se pojavijo nove itd.

Nič spornega ne vidim v tem. Nasprotno.

Tisto, na kar mora družba (država, če hočete) skrbeti in poskrbeti, je nekaj drugega.

Poskrbeti mora za reforme, ki bodo vsaj približno enako obremenile vse sloje prebivalstva. Ampak ne v absolutno enakem procentu.

Država, ki ima v svoji ustavi zapisano, da je med drugim tudi socialna država, mora posebno skrb posvetiti tudi temu elementu.

Pa ne zdaj podtikati, da mi gre za lažno komunistično solidarnost. Ne, ne gre mi za to, čeprav je element solidarnosti nujen.

Preprosto se mora prestruktoriranje odvijati tako, da tisti, ki je sposoben in zmožen prispevati več, več tudi prispeva. In to tako v absolutnem kot relativnem smislu.

Država torej mora poiskati tiste in takđne rešitve, ki bodo tudi tistim najbolj odrinjenim in ekonomsko najšibkejšim slojem prebivalstva omogočili preživetje tudi v krizi.

Nenazadnje je oblast dobila mandat tudi tega dela prebivalstva, pravzaprav (predvsem tega dela).

Če torej oblast iz kakršnegakoli razloga v imenu napredka in reform prične favorizirati le interese kapitala, potem pač ne deluje v interesu tistih katerih mandat je dobila, pač pa v interesu kapitala.


Pa ne mi zdaj replicirati, da na dolgi rok bomo vsi profitirali.

Morda, morda ne. Toda tista tekstilna delvka, ki mora prehraniti poleg sebe še dva šoloobvezna otrka mora tisti "dolgi rok" dočakati.

_marko ::

->Preprosto se mora prestruktoriranje odvijati tako, da tisti, ki je sposoben in zmožen prispevati več, več tudi prispeva. In to tako v absolutnem kot relativnem smislu.

No, tukaj dvomim, da se bo kdo strinjal s teboj! Relativno naj prispeva enako, absolutno pa to seveda pomeni več.
Samo to je pravično!

P.S. O poštenosti progresivnega davka si preberi 1.post od Olajuwon-a, ki se začne z" Karl Marx je v komunistični manifest zapisal, da morajo družbe na poti v komunizem nujno uvesti progresivne davke na dohodke...."
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Barakuda1 ::

marko...kaj je pravično in kaj ne, je stvar moralnih vrednot, gledano z nivoja družbe kot celote in osebnega pogleda, gledano s stališča posameznika.

To kar zagovarjaš ti in tvoji somišljeniki je pač eden od pogledov.
Vaš pogled v veliki meri (po moje - preveliki, če ne celo povsem) zanemarja element družbene solidarnosti.

Vsaj jaz osebno, bi imel od reform takšnih kot si jih ti želiš "profit" (vsaj finančen).
Očitna pa se midva v nečem bistvenem razlikujeva. V čem si verjetno že ugotovil.


p.s.
In moj pogled na solidarnost (tako na nivoju družbe kot celote, kot na nivoju posameznika) nima z Marxsom niti toliko skupnega kot imata pes in mačka (tadva sta vsaj oba kosmata sesalca, s štirimi nogami in repom)

_marko ::

Post od Olajuwon-a sem omenil, ker je tam pisal o pravičnosti progresivne obdavčitve
Res je, da imava drugačen pogled na solidarnost - jaz sem si ustvaril mnenje, da bo na dolgi rok boljše z reformami, ti pač ne.

"Progresivna obdavčitev ne temelji na objektivnih in za vse enakih kriterijih, ampak na razmerju političnih sil in subjektivni presoji. Večina se arbitrarno odloči, koliko je potrebno vzeti manjšini.

S tem je uzakonjena socialna diskriminacija, ki je bila tudi eden izmed ciljev marksizma. Državljani so v takšni družbi obravnavani neenakopravno in sicer glede na socialni status. To se v ničemer ne razlikuje od diskriminacije na podlagi rase ali spolne usmeritve.
"
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

MadMicka ::

Ena taka dost realna primerjava:

Tisti, ki zaslužijo na leto npr. čistega 1.000.000, bi po EDS prispevali za skupno dobro (proračun) 200.000 in jim ostane 800.000.

Tisti, ki pa na leto zaslužijo 10.000.000, bi po EDS prispeval 2.000.000, ostane mu pa 8.000.000.

Mar ni bolj pravično, da bi slednji plačal še dodatno recimo 10%, pa mu še vedno ostane 7.000.000?

Še zlasti, če vemo, da bi zaradi izpada dohodkov šlo iz proračuna manj denarja za socialo?

Pravičnost je ena taka reč, ki se skozi čas in prostor spreminja.

_marko, tale tvoj pogled na diskriminacijo je potrebno nekoliko dopolniti: diskriminacija ne pomeni, da je potrebno vse obravnavati enako, temveč, da je podobno potrebno obravnavati podobno, različno pa različno. To pomeni, da bogatega in revnega človeka, kar se tiče davkov, ne smemo obravnavati enako.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

jeti51 ::

>> Mar ni bolj pravično, da bi slednji plačal še dodatno recimo 10%, pa mu še vedno ostane 7.000.000?

Ne, ni pravično. Dolgoročno je najbolj pravično, če vsi živimo v blaginji namesto v pomanjkanju. Če boš bogatega bolj obdavčil, bo svoj denar nesel drugam in pod črto bo "tukaj" ostalo manj, kot pa če bi bogataša obdavčil "ne preveč", s čimer ga boš vzpodbudil, da "sem" prinese še več denarja in bo končni izplen od njega VEČJI.
Namreč kdor zasluži 10 mio. v enem mesecu, je zelo verjetno sposoben in ve, kako obračati denar. Takšne je treba privabiti, da bomo mi tisti, ki bomo pobirali davke od njega in ne nekdo drug (npr. kakšni nizozemski antili).

Pa ne se sedaj spotikati ob to, da je cel kup bogatih, ki do denarja niso prišli s svojim znanjem. Res je, kar nekaj je takih, a kljub temu je korelacija med "biti sposoben" in "imeti več denarja kot nekdo povprečen" - visoka.
Ja, saj se lepo sliši, da bogatega še malo več obdavčimo, ker mu bo itak še ogromno ostalo. Problem je, ker se tak bogat lahko odoloči (namreč ni neumen), da gre drugam, potem pa nimamo od njega nič. 50% davka od nič je še vedno samo nič. 20% od velikega kupa denarja pa je - hja, že kar nekaj denarja.:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jeti51 ()

Odin ::

> Mar ni bolj pravično, da bi slednji plačal še dodatno recimo 10%, pa
> mu še vedno ostane 7.000.000?

Ne ni. Moras razumet da bankovci ne padajo iz neba, ampak jih ljudi ponavadi zasluzijo s trdim delom.
Pa tudi za brezposelne je boljse, da on obdrzi ta denar, ker ima potem vecje moznosti, da razsiri biznis in brezposlenemu omogoci delo.

Pa se en primer"
Adam in Bostjan sta brata.
Adam varcuje celo mladost in se maksimalno trudi v soli, da si omogoci vecje moznosti za uspesno poslovanje po koncanem solanju. Njegov trud se na koncu izplaca in Adam sedaj pri 30ih sluzi 10.000.000SIT letno.

Bostjan po drugi strani je pa pravo nasprotje Adama. Odlocil se je, da bo svoje mladost 'uzival' do konca in se ne bo obremenjeval za prihodnost. Zuriral je vedno, ko je bila moznost in sploh je imel burno mladost. Na zalost mu ni uspelo koncati srednje sole, in sedaj pri 30ih se je znasel med brezposlenimi. Adam mu je ponudil delo skrbinka njegove hise z okolico, ampak on ni izgubil svojega ponosa in je to nizkotno delo gladko zavrnil, saj bi komaj kaj vec zasluzil, kot dobi sedaj denarja od sociale.

Taksne zgodbe so se kako resnicne in sedaj je samo od sedanje vlade odvisno ali bo se naprej kaznovala uspesne produktivne ljudi, ki prinasajo blagor narodu, ali pa bo zacela njihovo delavnost spodbujati in ob enem tudi spodbujati brezposelne, da si bolj aktivno prizadevajo najti sluzbo.

Mati ::

Micka zakaj bi moral jaz, ki več zaslužim od tebe biti bolj obdavčen? Naslednja stopnja tega je, da bo pač belec bolj obdavčen od črnca itd...To je zame navadna diskriminacija.
V bistvu tudi nisem obdavčen 20+10% ampak precej precej bolj, kar mi seveda ne diši in denar lepo spravim v svoj žep skozi študentske napotnice, sponzorstva, donacije itd.

V kolikor bi me država obdavčila le z 20% bi lepo plačal, kot vsak drug in državi bi kanilo v žep neprimerno več, kot ji sedaj. Saj nisem neumen, da bom dopustil da me država molze kot molzno kravo. Preračunano država od mene dejansko dobi okoli 10 - 15%, ker je absurd, da ji plačam 55%, kot bi po zakonu moral!

Se ti ne zdi?

In še nekaj. Precej, če ne celo dobra večina podjetnikov enako počne. Ravno zaradi tega, ker niso neumni.

Torej po moje, bolje ustvarit pravične pogoje za vse in bomo vsi pridobili! Da se ne menimo o begu možganov. Najboljši slovenski znanstveniki že delajo v tujini (Nemčija, Amerika, Irska...), ostali, ki so kaj vredni pa čakajo na ustrezno ponudbo iz tujine, ker jim doma ne morejo plačati podjetja 5.000 EUR mesečno neto, tako kot drugod.

_marko ::

-> Mar ni bolj pravično, da bi slednji plačal še dodatno recimo 10%, pa mu še vedno ostane 7.000.000?

IMO NE!
Tukaj je ravno bistvo. Zakaj bi za vsak nov zaslužen miljon moral odšteti vedno več državi?
Zaradi progresivne davčne obdavčitve se bogati sloj ne spušča v investiranje.
Boljše met dnar pri sebi kot pa, da ti v svojih investicijah in želji po dobičku veliko vzame država.

In ko potegnemo črto IMO vidimo, da se na daljši rok pobralo ravno od tega sloja več davka(absolutno) kot po progresivni obdavčitvi.
In to je tisto kar šteje. Pridobijo oboji - investitorji kot tudi država.
Država se tako hitreje razvija. TO JE TREBA STIMULIRAT!
Podjetja bodo prihranila denar, vlagala v razvoj, odprla nova delovna mesta v želji po še večjem dobičku!
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

DSmidgy ::

Lahko pa glede pravičnosti razmišljaš tudi takole: vsak državljan (ne glede na dogodek) približno enako koristi javne storitve in bi zato moral vsak plačevati enak absolutni znesek.

Odin ::

Si me malo prehitel jeti51:)

Res ne razumem kako to nekaterim ni jasno. Ne samo, da je boljse za gospodarstvo, ampak je tudi celo bolj pravicno in eticno.
Ampak ne, gonja proti 'kapitalisticnim svinjam' se bo se nadaljevala.

MadMicka ::

Tole o tem, da bodo bogati denar odnašali stran, ali pa da ne bodo odpirali nova delovna mesta, če jim ne pustimo denar, to seveda velja le, če jih obdavčimo v ekstreme. Recimo 50% dohodnina se mi zdi pretirana. Ravno zato sem že predlagal, da najvišja dva dohodninska razreda odpravimo.

Če pa bogate obdavčimo ravno prav, potem pa bodo denar pustili tu in ga investirali. Vse je stvar občutka oz. upoštevanja trenutnih razmer.

jeti51, mimogrede, jaz sem govoril o 10 miljonih zaslužka na leto, namreč tisti, ki ga zaslužijo toliko na mesec, imajo denar itak naložen na d.o.o.-ju in tako dejansko državi plačajo bistveno manj, kot pa če bi denar imeli pisan na svoje ime.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

DSmidgy ::

Recimo tako je zdravstvo. Na eni strani imamo PDS, po drugi se pa plačuje enak znesek neglede na dohodek pri zdravstvu. A ni bi bilo lažje vse to zajeti v EDS, skupaj s pokojnino? Tisti brez zaposlitve pa pač plačajo premijo za pokojnino po želji in povprečno premijo zdr. zavarovanja (oz. jim plača država, če so na zavodu, ...).

_marko ::

EDS je progresivno obdavčenje

EDS zaradi splošne davčne olajšave v praksi pomeni znižanje progresivne lestvice in ne ukinitev progresije. Naslednja tabela prikazuje približne efektivne davčne stopnje po uvedbi EDS.

Davčna osnova in efektivna obdavčitev po EDS
100.000 9.8%
200.000 14.9%
300.000 16.9%
400.000 17.45%
500.000 17.96%
600.000 18.3%

Nekdo, ki ima manj obdavčljivega dohodka bo torej efektivno še vedno obdavčen po nižji stopnji od nekoga, ki ima več obdavčljivega dohodka.

Vir
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Odin ::

> Če pa bogate obdavčimo ravno prav, potem pa bodo denar pustili tu in
> ga investirali.

Tocno tako! In ravno prav je seveda isto kot vse druge drzavljane.

_marko ::

Mici:
Poglej si moj prejšni post in mi povej zakaj ne more bit najvišji davek 20% (EDS) in bi ti rad avtomatsko dal še večjega, ko smo ti razložili večkrat, da s tem škodiš vsem.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Barakuda1 ::

Če vas torej dobro razumem, je (svež) kapital iz tujine prišel v SLO, ker imajo v tujini krivično davčno zakonodajo:\

MadMicka ::

_marko, da se ne bomo narobe razumeli, tudi jaz sem za čim manjše davke, jasno. Naj država malo špara in več pusti nam. Seveda pa morajo socialni transferi ostati nekako na sedanjem nivoju in če že, naj se ne usklajujejo z inflacijo in tako počasi, brez hudih pretresov pomalem realno padejo.

Kar pa se tiče EDS-ja, je pa problem drugje. Država bo namreč odpravila davke na plačo in tako razbremenila gospodarstvo, kar je še kako dobrodošlo. Problem pa je, da bo zelo težko zaflikala
nastalo proračunsko luknjo. Se pravi, šele potem, ko bo država poštimala to luknjo, se bomo lahko eventuelno pogovarjali o uvedbi EDS-ja, ki bo še povečal proračunsko luknjo.

_marko ::

Se strinjam, da to je problem.
Vendar samo v začetni fazi, ko pa bo vse skupaj steklo kot mora bo v proračunu več drenarja kot sedaj.

Do takrat pa naj privatizirajo!
A maš še kak drug predlog za zapolnitev proračunskega primanjkljaja?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Barakuda1 ::

Vendar samo v začetni fazi, ko pa bo vse skupaj steklo kot mora bo v proračunu več drenarja kot sedaj.


Predpostavmo, da bo temu res tako. Krasno, super - vsi bomo ena srečna družinca.

Toda, če temu ne bo tako - bo kdo prevzel odgovornost za posledice?!?

Al bomo (bolj točno - boste)rekli, jebat ga, imeli smo dober namen, pa še prepričani smo bili da imamo sam mi prav in nihče drug.


Fajn, a ne. Sej tisti, ki bodo imeli od tega korist, jih bo tko al tko mal brigalo kakšen bo rezultat za celotno družbo. Imeli bodo dovolj, da bodo lahko investirali kje drugje, kjer bodo ravno uvajali pravično obliko družbene porazdelitve sredstev.

Sam hudič bo, če ne boste med njimi in največja večina (sem prepričan da krepko preko 95 % tukaj sodelujočih) ne bo.

No, me prav zanima kakšni bodo takrat njih komentarji.

_marko ::

-> No, me prav zanima kakšni bodo takrat njih komentarji.
-> Reforme so (vsaj zame) če hočemo sploh preživet objektivna nujnost.
Odloči se!

Me zanima kakšni bodo tvoji ob počasni stagnaciji Slovenije, ker se ni posodobla in naredila davčne zakonodaje prijaznejše :\
To, da je treba nekaj naredit je dejstvo!.

Pokazal sem tudi, da je EDS v praksi tudi neke vrste progresivna obdavčitev. Le najvišja stopnja je 20%.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Barakuda1 ::

To, da je treba nekaj naredit je dejstvo!.


To vem tudi jaz.

Toda razlika je med nama drugje - za kakšno ceno in kdo bo (predvsem) to cemo plačal.

_marko ::

->za kakšno ceno in kdo bo (predvsem) to cemo plačal.

In če gremo skozi z reformami, kdo jo bo v tem primeru po tvojem plačal?
Upoštevaj, da ob statusu quo bomo prej ko slej to ceno plačali.

Te reforme kakršne so, so boljše za vse ljudi kot pa če ostane kot je. Vsaj srednje in dolgoročno.
Se strinjama tukaj?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Odin ::

>za kakšno ceno in kdo bo (predvsem) to ceno plačal.

Mene bolj zanima kaksno ceno smo ze placali in se placujemo, ker tako dolgo 'taktiziramo'.
Ve se pa kdo to ceno placuje - vsi sloji Slovenije. Vendar se bogatejsi sloj tega bolj zaveda, ker ga ti nazadnjaski visoki davki direktno prizadenejo, revnejsi sloj pa posredno.

_marko ::

V tej temi me je zanimalo kako GDP vpliva na posamične državljane oz gospodinjstva.

Gospodarska rast omogoči višje dohodke, ti pa se porazdelijo med premožne in manj premožne tako, da se razlike povečajo, vendar od rasti profitirajo vsi!

-> Mene bolj zanima kaksno ceno smo ze placali in se placujemo, ker tako dolgo 'taktiziramo'.
Kakšno ceno smo že plačali, ker nismo prej uvedli EDSa?! - ostale države so nas v tem prehitele.
Lahko tudi tako gledamo! Je kriva zdajšna opozicija?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Odin ::

> Je kriva zdajšna opozicija?

To se tudi jaz sprasujem:))
Upam samo, da Jansa ne bo podlegel pritiskom in naredil podobne napake.

En zanimiv clanek o EDS, ki med drugimi omeni odziv Francije in Nemcije: link...

Chancellor Gerhard Schröder last year also criticized the new member states for taking aid from Brussels while stealing business from western Europe.

lol. Presneti Slovak kradejo biznise:)

“Most politicians don’t think they can convince the population of the need for a unified tax rate,” said Wolfgang Wiegard (photo), the head of the economic council.

Torej 'head of the economic council' se strinja z EDSom?
Ali bo padel kaksen komentar o njegovi nestrokovnosti?

_marko ::

-> To se tudi jaz sprasujem

Danes bom udeležen na pogovoru z dr. Lahovnikom. Če ima kdo kakšno pametno vprašanje naj pove in ga bom vprašal.
(povejte do poldneva)
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Thomas ::

Mene zanima marko, kdo v LDS se strinja z EDS. Dej probaj to (taktično) izvleč iz Lahovnika. :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

_marko ::

Bom probal... nasplošno se jaz mislim predvsem glede EDSa pozanimat - zakaj se s tem ne strinja.

Še to poglejte;
Matematika proti idelogiji
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

_marko ::

Thomas:
Še lahko našteješ razloge zakaj je v ZDA njihova obdavčitev na nek način podobna EDSu.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Thomas ::

Ker je Bush razbremenil najbogatejše, je s tem njihovo sicer tudi proporcionalno obdavčitev, naredil nekoliko bolj flat.

Gospodarska rast v Ameriki je seveda (spet) kar velika. Sploh za tako razvito državo!

Sicer pa, kar se tiče Nemcev in Francozov ter njihovih groženj da bodo ukinili pomoč EU državam ki imajo flat tax: Slovaška recimo s svojo rastjo nadoknadi vso (potencialno) letno pomoč v kakšnem mesecu. V Sloveniji je pomoč že itak zanemarljiva. Tako da naj EU kar lepo naprej financira kmete v Franciji in Nemčiji in Queen v Angliji (kot je pripomnil že Drnovšek) ter Anglija naj kar obdrži tisti popust pri vplačevanju v budžet EU!

Evropski Vzhod prehiteva Staro Evropo. "Egoistična VB" pa zna dobro skrbeti sama zase. Dejmo še mi!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

Tole, da evropski vzhod prehiteva zahod, je hudo butasta izjava. Kaj takega lahko trdi samo zapečkar, ki še nikoli ni šel izven Slovenije.

Evropski vzhod (prepočasi) dohiteva evropskih zahod, kar je konec koncev tudi skupni cilj.

klemen22 ::

_marko: pisal si nekatera neujemanja na prejšnji strani. Zaradi neprofitabilnih panog se mormo bati da ne bomo "trpeli" vsi. Ajde potem lahko zapremo kar 30-40% delovnih mest v sloveniji. Kaj jih boš dal? Bodo inženirji strojništva zaradi slabega stanja sloveniskih železarn (npr) prisiljeni delati kot čistilci, sobarji? Če si tako predstavljaš bodočnost slovenije potem pa res ne vem kam pridemo.
Prov kar je bi bilo fajn da bi dr. Damjan & company malo bolj strogo udarli po javni upravi saj se folk še zmeraj kar množi. Al pa en drug primer. Greš na upravno enoto (recmo za izdajo prometnega dovoljenja). No v veliki pisarni jih sedi najamnj 3. Eden zdolgočaseno pred šalterjem sprejema stranke, ena si trebi nohte, ena gleda čez okno. Tukaj nekaj ni v redu! Tukaj je v Sloveniji še veliko maneverskega prostora --> vendar na račun volilcev tudi nova oblast v javni upravi ni pripravljena poseči po kakšnih spremembah. Seveda se ponovno spravljajo le na gospodarstvo ki bo te reforme najbolj občutilo (delavci pa tudi marsikak inženir v panogah ki so po markovih besedah popolnoma odveč). Pač 20% ljudi bo lepo (lepše kot sedaj) živelo na račun drugih. Na drugi strani se bo pa vsaj v začetni fazi (recmo 10 let) revščina povečevala..
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Phil ::

Bodo inženirji strojništva zaradi slabega stanja sloveniskih železarn (npr) prisiljeni delati kot čistilci, sobarji?

Slabo stanje SŽ?
Zadnja leta jim kar dobro kaže.
LP

Mati ::

Slovenskim strojnikom gre odlično! Že več kot mesec obupno iščemo podjetje, ki bi izdelovalo določene profile (tukaj se pogovarjamo o 100k kosih in več), vendar vsi vztrajno trdijo, da so vse zmogljivosti 100% zasedene.
Torej bo proizvodnja verjetno romala na Češko ali Slovaško. Morda celo v Nemčijo kjer cene spuščajo pos slovenske, da bi dobili kak posel.

Klemen ne nabijat v prazno!

klemen22 ::

Ma to sem dal samo za en primer! Da bi videli poanto no.
Mati: btw. je mogoče kaj narobe z vašo ceno da noben noče poprijeti za posel?
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: klemen22 ()

Thomas ::

Kaj je Mici, ti je spet hudo?

Seveda je EU Vzhod pred Zahodom po svoji vitalnosti in ambicioznosti. Pa tudi moralna premoč je gotovo na strani Poljakov, ne Francozov.

Ti, Mici, ki si govoril, da nam bo EU poslala čete v pomoč, da ne potrebujemo NATOa (kar je zavezništvo z ZDA in GB predvsem), zdaj vidiš, da Francija ne pošlje svojih čet niti do Pariza, zato jih ne bo niti do Ljubljane.

Samo vprašanje časa je, kdaj bo Vzhod tudi ekonomsko presegel Staro Evropo, če se bodo sedanji trendi nadaljevali.

Po moje čisto prav.

BTW - Rusi imajo EDS.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Utk ::

Je imela Francija, Nemčija, kdorkoli, EDS pred recimo 30 leti ko so imeli podoben BDP kot mi zdaj?

Thomas ::

Davno nazaj so bili davki linearni ja. Potem so pod pritiskom levičarjev začeli s progresivnimi.

Ni razloga, da bi se mi danes zgledovali po Nemcih kdajkoli nazaj, ali sedaj. To so drugi časi in druge razmere.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Duke Nukem ::

eds ni nič drugega ,kot naslednja stopnja molženja folka ;(( sej vidte, da je skoz več lenuhov po pisarnah,občinah,uradih.....pa vsi majo bajne plače :\

Utk ::

Slovaki, Rusi in Kitajci imajo tudi drugačne razmere. Ni se nujno zgledovat po njih.

klemen22 ::

Z par besedami. Ni se dobro zgledovati po njih:
Slovaki - beda, velika revščina -> folk hodi delat v slovenske fabrke
Rusi - beda, pustmo zdej 100 ruskih milijarderjev, ostalo revščina
Kitajska - pustmo Shanghai pa Peking, 99% nabija s kladivom v rudniku 12 ur/dan
-----------------
In tako bo v teh državah še vsaj 20 let. Sej pravm na račun revežev se gradi. Vem da je bilo to moje mišljenje ne-vizionarsko vendar povprečen folk ne zanima kako bo živel čez 20let ampak kako zdaj in v bližnji prihodnosti.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Thomas ::

No, ideja, kako smo "blizu Nemčije in daleč od Slovaške", je neumestna narcisoidnost. Da je nekaj za reveže na Vhodu, drugo pa za nas Slovence in Francoze, je pa bedarija.

Mene tudi kaj malo briga, kaj misli "navaden folk", ki je protestiral v soboto v Ljubljani.

Jest mislim, sem prepričan in hkrati znam kar dobro argumentirat, da je za preko 90% Slovencev EDS pozitivna zadeva. Kolikor sem videl, pa so na sindikalnem shodu povedali silo malo pametnega. Nič.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

klemen22 ::

Thomas: kratkoročno za 90% Slovencev EDS sigurno ni pozitivna zadeva.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Thomas ::

> Sej pravm na račun revežev se gradi.

Tam, kjer najbolj pazijo, da "ne bi gradili na račun revežev", gradijo najmanj. Reveži so pa absolutno še revnejši.

Tale fora "na račun revežev" je zabloda. Kaj boš zgradil "na račun revežev"? Malo, zelo malo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> Thomas: kratkoročno za 90% Slovencev EDS sigurno ni pozitivna zadeva.

Ja? Lahko kaj utemeljiš?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

klemen22 ::

Ja na račun "revežev" se je že gradilo in to zelo veliko! Poglej v začetek leta 90. Ko so razni kao-novi-direktorčki prevzemali družbena podjetja brez kakršnegakoli vlaganja itd. -> na račun ljudi, ki so tam delali nekateri 40 let...
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)
««
10 / 17
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenia vs. Češka (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9130819 (28669) jype
»

Osnovnošolska matematika (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
526100 (4885) klemen22
»

Odstop ministra za razvoj - Jože-ta P. Damijana (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
625629 (4327) Daedalus
»

Ali Slovenija potrebuje novo stranko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
31018239 (14770) gzibret
»

Davčna merca (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15811451 (8704) Thomas

Več podobnih tem