» »

Reforme na mizi

Reforme na mizi

««
6 / 17
»»

IgorGrozni ::

WarpedOne: Jaz sem prav tako podjetnik, kot Mati, zato ne morem ˝ ujeti˝ poante ?

Daj razsvetli me !

Thomas ::

Samo tole. Država (vlada in parlament) lahko premakne en praznik iz Junija v Maj in tako spremeni bruto plače vsem. Pa še na mnogo načinov jih stalno spreminja.

Če "nismo" toliko pametni, da bi to skapirali, so tudi obširnejše diskusije s tipi kot Mici - nesmiselne.

EDSa pa pred 2007 ne bo. Žal.

Pa še za takrat je vprašanje. Semolič, Mici in podobni niso brez možnosti, da bi stvar zablokirali. Žal.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

WarpedGone ::

Igor:

Vprašu sm: "Ti sam men pojasni zakaj je prav da mora Mati recimo dat državi 3/4 od tega kar ustvari, ti pa le 1/4? Cifre so napamet, ampak sm prepričan da v svoji modrosti boš ujel poanto vprašanja."

Hočeš rečt da ne kapiraš, kaj te sprašujem? Če res ne, pol mal dvomim v tvoj podjetnišk uspeh...
Zbogom in hvala za vse ribe

IgorGrozni ::

Mati: verjetno se strinjaš, da bi recimo nižji davek na dobiček in zmanjšanje - odprava davka na izplačane plače, pa recimo kakšen večji odstotek olajšave na investicije ali pa nižje obrestne mere za investicije,... ipd , t.j. klasična orodja makro ekonomije lahko omogočila investicijo tvojega podjetja.
Poseganje ja, do tiste meje, do koder lahko in sme država posegati na trg, da je zagotovljeno dovolj kompetitivno tržno gospodarstvo.

Ne razumem pa, s stališča skladnosti razvoja vseh ljudi in države, zakaj jo je potrebno uvesti tudi pri osebnih dohodkih ? In učinek EDS tukaj prevaliti na šibkejše člane družbe.
Sam dobro veš, da ljudje v Sloveniji ne ocenjujejo (več)svoje plače, kako je ta oddaljena od ničle(abs.revščine), ampak kakšna je v primerjavi z sosedovo.
In če je razlika plač prevelika (soc. razslojevanje), sicer lahko računaš na poceni delovno silo, ne moreš pa računati, da boš dobil od te delovne sile, tisto kar je najbolj dragoceno pri njej. Njeno voljno in motivirano sodelovanje pri delu - njeno kreativnost. Kreacija človeškega uma pa je tisto, kar je dragoceno, ne njena sila.
Največjo kvaliteto, najbolj kompetitivno rešitev, dobiš takrat, ko so vsi v procesu (dobro)voljni sodelovati. Kvaliteta je dolgoročno najboljša investicija.
Že s stališča prehoda kvantitete v kvaliteto- evolucijskega algoritma.

Kjer pa je sila pomembna, pa je dejavnost neperspektivna in bo sčasoma, tukaj moram pritrditi Thomasu, postala nepotrebna.



Da ne govorim o povsem poljubni teoretični osnovi, ki se uporablja za predvidevanje učinkov takšne (EDS) reforme.


Poseg države v takšni in tolikšni meri pa je IMO, nepotreben in nepremišljen. In spravlja celotno družbo v nestabilnost. In odvisnost od države. Nevarno.
Si predstavljaš še vedno državna podjetja(državno kontrolirana), torej ne-tržno gospodarstvo in EDS. Z birokrati, ki bodo talali naročila, odpustke, prispevke,privilegije....Ponovitev 50 let socializma.
Si predstavljaš, da čez tri leta dobimo ˝levo˝ vlado, ki bo imela v predvolilnem programu zapisano ukinitev EDS in jo bo zato hladno ...ukinila. Zato, ker ima mandat. Kaos.

Raje trdna zaporedna rast 4 %, kot loterijskih 6%.


LP.IgorGrozni

IgorGrozni ::

WarpedOne: Že vprašanje je napačno sestavljeno, na napačen naslov... in če dvomiš..., tjah, dvomi dalje.

IgorGrozni ::

Že sam naslov tele teme, kakor tudi vladnih (mediji) izjav je kup smrdečega gnoja..

Nič ni na mizi. Na mizi je spisek želja,ki jih ima(-la) vsaka vlada in mesarska sekira v neveščih rokah. Vse kar je zanesljivo je, da bo na koncu ostalo mleto meso.

Naše !... Meso !

LP.IgorGrozni

upirna ::

Nekaterim priporočam branje članka v sobotni izdaji Dela. Glejte mnenja gostujočih peres - protireformacija(jože P. Damijan).;)

Grozni, mleto meso je v pečenicah, ki jih sindikati ponujajo v zameno da se udeležiš protesta.>:D
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: upirna ()

OChack ::

bogati bodo še bl bogati, revni pa še bl revni, da bi pa po končanm faksu plačvov nazaj neko šolnino....ja kko hudiča s enj pol na lastne noge postavm, pol nj mi pa še stanovanje dajo zaston.........skratka krog se vedno znova in znova zaplete do konca.......
Int€l inside, IDIOT Outside

BigWhale ::

> Samo tole. Država (vlada in parlament) lahko premakne en praznik iz
> Junija v Maj in tako spremeni bruto plače vsem. Pa še na mnogo
> načinov jih stalno spreminja.

Bruto placa je konstantna glede na stevilo ur, ki jih oddelas in vrednost tvoje ure. ;) V bistvu je neka taka kvazi konstanta, imata pa perci in mici prav, ko pravita, da se ne spreminja glede na visino prispevkov.

Drzava pa sama po sebi direktno ne spreminja bruto plac. Vsaj jaz se ne spomnim, da bi kdaj drzava rekla: 'tkole, vase bruto place se bodo dvignile za 10%'. Je pa drugo, ce ukinejo en praznik in se s tem bruto placa dvigne za nek znesek, ker je pac vec delavnih ur v mesecu.

Thomas ::

Mah kaj ne! Kaj če se ti ne spomniš!

Dvigovali so že minimalne in zajamčene plače in s tem seveda bruto plače.

Ne bodite hecni!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Pa javnim uslužbencem del povišanja preusmerili v pokojnino ...

Pa spreminjali višino prispevkov, teh in onih. Bruto plače kot konstante, v katero država ne posega in ne more posegati - preprosto NI!

Kaj pravita Mici in Perci je vseeno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Mati ::

Igor, saj jaz tebi sploh ne odrekam pravice do svojega mnenja, niti do tega, da želiš mene prepričati, da je bolje da ostane tako, kot je, kot pa spremembe, vendar sem vseeno mnenja, da nekaj je potrebno narediti v smeri razbremenitve gospodarstva. Davki me ne zanimajo preveč, ponavadi le 30. v mesecu, ko si printam mesečni saldo, niti jih ne plačam vseh (se jih otepam na vse mogoče načine, kot so potni stroški, študentske napotnice (da še ena dobra poteza vlade, ki ukinja študentske servise), donacije, sponzorstva, ki po večini romajo nazaj v moj lasten žep...itd...), vendar vseeno vem, da ni pošteno, da jaz meni od zasluženega 1.000.000,00 ostane na koncu suma sumarom okoli 350.000,00, tebi pa okoli 650.000,00 ali več.

Saj res, da dobro zaslužim in privoščim si lahko več, kot ostali, vendar mi nihče ni pomagal, začel sem brez takoimenovanih "vez", torej sem bil v isti poziciji, kot tisoči meni podobnim. Le da se slednji ne angažirajo dovolj za svoj uspeh in vedno za vsako stvar pljuvajo po vladi, sindikatih, šefih, lastnikih firm itd., kot trenutno dela pač opozicija in pa Semolič! Mislim, da to ni pošteno do ljudi, ki največ prispevamo v proračun in ki smo gonilo razvoja in blaginje naše države.
Vedno preden začnem kaj uvažati se pozanimam, če le nebi bilo mogoče dobiti isto stvar na domačem trgu, to pa zaradi tega, ker raje dam domačemu človeku delo, kot pa tujcu. Sedaj pa lahko samo upam, da ne bo kakšen tajni policaj zbrisal celega teksta in me obtožil komunizma! ;)

IgorGrozni ::

Mati: Vsi, ki so proti EDS, niso proti spremembam.
Vsaka sprememba ni enako dobra.

In kar nekako si spregledal, da za nekatere spremembe pa sem. ..Ali si mogoče vzel za svoje,... kdor ni z nami je proti nam, vmes ni pa nič,... bojno geslo naše vlade.



Vendar obstaja še ena stran. Moja stran.>:D

LP.IgorGrozni

MadMicka ::

Zanimivo, noben se ne vtakne v tisto, kar jasno izhaja iz proračunskih dohodkov:

in sicer, če ukinemo davek na plače, je gospodarstvo več kot dovolj razbremenjeno...

nekdo je le zapisal: kje bomo pa dobili razliko v proračun. Glede tega sem že napisal par varijant, dejstvo pa je, da EDS pomeni dodatno lukno v proračun, ravno zato je še kako primerno, da če ukinemo davek na plače, da obenem ne uvedemo EDS!!

Jasno?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Thomas ::

Samo tebi Mici. Ki imaš preproste predstave. Preveč preproste.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

Thomas, od tebe itak ne pričakujem nobene konkretne pripombe. Na splošno pa zna debatirat itak ta zadnji klošar.

BigWhale ::

Thomas,

Ko je vlada spremenila minimalne in zajamcene place, se moj bruto ni spremenl tudi prdec. ;) Pa tudi, ko so dajatve spreminjali. Lahko pa spremenijo bruto bruto placo, torej davek na osebni dohodek (ce se mu tako rece, nisem preprican), davek, ki ga na celotno bruto placo placa moj delodajalec. Ampak to potem poveca stroske delodajalcu, moj bruto se vedno ostane isti.

No, bi pa jaz v tem paketu reform spremenil se nekaj. Obracunavanje prispevkov, ki je sedaj breme delodajalca. To bi prepustil drzavljanom in vsak bi dobil nakazano celo bruto placo, potem bi pa sam placeval prispevke. Pa tudi te stvari bi malo poflikal, da bi se za dolocen procent prispevkov lahko sam odlocal kam jih bos dal in komu jih bos namenil. Ukinil bi pokojninske in invalidske prispevke, ker so itak crna luknja. Hm, najbrz se kaj, samo je malo prezgodaj... ;)

kopernik ::

To bi prepustil drzavljanom in vsak bi dobil nakazano celo bruto placo, potem bi pa sam placeval prispevke.


Se strinjam. Vse na račun, potem pa sami plačamo zavarovanje, šolstvo, (svojo) pokojnino, etc. Lahko pa porabimo za bonbone in piškote :-), če smo dovolj neumni.

Thomas ::

> Lahko pa spremenijo bruto bruto placo

Mah, ne trapej! Spremenijo dohodninsko stopnjo - na gor ali na dol - pa ti s tem spremenijo tudi bruto! Ne samo "bruto bruto".

Seveda to ni edini način.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tear_DR0P ::

To bi prepustil drzavljanom in vsak bi dobil nakazano celo bruto placo, potem bi pa sam placeval prispevke.

tole nebi bilo vredu - večina slovencev je preglupih in bi si kupovala bonbone, čez 30 let boš pa ali skrbel zanje al pa doživel darfur ali kej podobnega - folk mora bit prisiljen v to da si plačuje samoprispevke, pa še vedno se bojo pahnal v revščino
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

kopernik ::

Po moje pa to ni res. Dodatno zavarovanje ni obvezno, pa ga, kolikor vem, plačujemo praktično vsi. No, sigurno se najdejo kakšne izjeme ...

MadMicka ::

Še enkrat: Računovodska služba najprej ugotovi, koliko je tvoj bruto (npr. število delovnih ur * osnovna bruto urna postavka + dodatek na delovno dobo).

Ko ima računovodska služba pred sabo bruto plačo, izračuna koliko so prispevki, koliko znaša akontacija in koliko je neto plača.

Če mati dobi otroka in ga prijavi kot olajšavo, lahko pade zaradi tega v nižji dohodninski razred, kar pomeni, da je akontacija dohodnine nižja in ob ISTEM BRUTO večja neto plača.

Kako to ni jasno?

Thomas ::

> Računovodska služba najprej ugotovi, koliko je tvoj bruto

Tvoj bruto je pa "tvoj" delež mase za plače z vsemi dajatvami.

Kar je funkcija poslovnega, ekonomskega, pravnega okolja, ki je spremenjeno od prejšnjega meseca. Tudi s strani države.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

> Mah, ne trapej! Spremenijo dohodninsko stopnjo

Emm, ce imas 300 jurjev bruto place, potem bos placal ali 20% ali pa 30% dohodnine, pa bos se vseeno imel 300 jurjev bruto place.

BigWhale ::

> tole nebi bilo vredu - večina slovencev je preglupih in bi si kupovala
> bonbone, čez 30 let boš pa ali skrbel zanje al pa doživel darfur ali kej
> podobnega - folk mora bit prisiljen v to da si plačuje samoprispevke, pa
> še vedno se bojo pahnal v revščino

Ne, dolocene samoprispevke bi se vseeno moral placevati in davke, bi bilo obvezno. Tako kot dohodnina. Ce si pa ne bi placevali penzije, pa si je pac ne bi. Big deal. Penzije so ze sedaj crna luknja, cez 20 let bo drzavna penzija najbrz simbolicna.... ;)

drejc ::

Ma vsi k majo svojo fermo skacejo od veselja za EDS, kar je supr, sej se spodbuja malo gospodarstvo in višje neto plače.

Kar se pa primankljaja tiče, bomo že z privatizacijo dobil, sej je vlada prodala Merkator po najboljši ceni, kolikor se zadnje čase vidi.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

hermes ::

Kar se pa primankljaja tiče, bomo že z privatizacijo dobil, sej je vlada prodala Merkator po najboljši ceni, kolikor se zadnje čase vidi.

Se vidi ja če prodaš delnico, dve ali tud 10 posto ne pa če prodaš kontrolni delež. No lohko si pa pač tolk slab pogajalc da ti ne uspe, kar v tej situaciji močno dvomim.

Vsem, ki pa trdijo da država ni imela konktrolnega deležeža še tole. Spomnite se zadnje skupščine Mercatorja kako je država v zadnjem trenutnu spremenila dnevni red oziroma imena novih nadzornikov..prav teh fantov, ki so takoj ob nastopu službe odslovili Zokija.

Aja pa še tole v Krki je država (z 4. odst. točke manjšim lastniškim deležem) postavila nadzorni svet v katerem med drugim Anton Rous and co..Uglavnem NS čisto po državnem okusu, brez predstavnika malih delničajev. Do nedavnega je bil nejgov predsednik G. Gomišček (dobr prijatelj JJ-ja), ki je bil tak butel da je iskorišču notranje informacije pri trgovanju z delnicami pa tega sploh ni vedel!!

Sam tolk da ne bo še kakšnih neumnih o tem da delež v Mercatorju ni bil dovolj velik da lahko z njim obvladaš firmo in da je bila cena zanj dobra. Bila je katastrofalno nizka!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hermes ()

borchi ::

Kar se pa primankljaja tiče, bomo že z privatizacijo dobil, sej je vlada prodala Merkator po najboljši ceni, kolikor se zadnje čase vidi.

pol pa očitno ne veš kolk je gantar plačal delnice dela.

ah, ti eksperti...
l'jga

MadMicka ::

Moram izkoristiti priliko in za spremembo pohvaliti vlado RS. Davek na plače bo odpravljen postopoma, vendar najkasneje do 1.1.2008.

Seveda sedaj prihaja na vrsto bistveno težja naloga. Vzdržnost države! In pametno iskanje nadomestnih virov. Predlagajo dvig DDV-ja iz 20 na 21 in iz 8,5 na 9. Pravilno.

p.s.: seveda je to le en izmed potrebnih dodatnih virov

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

upirna ::

Hja, te številke so se danes omenjale na 24 ur, čeprav ne bodo zadostne in se bo država morala spomnit še kakšen davek ali pa bodo te številke večje(seveda se bo vse to zgodilo le v primeru da ne bo prišlo do reform).
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

MadMicka ::

upirna, sej to že je reforma, ali vsaj del reforme, če hočeš. Takšne spremembe v sistemu se non stop dogajajo, samo s pol manj pompa kot sedaj.

Dodatni viri bodo še: višja obdavčitev obresti, višja obdavčitev nepremičnin, poleg tega pa bo z ukinitvijo davka na plače prišlo v državno blagajno 25% tega zneska skozi davek na dobiček ipd.

Če bi takoj na začetku vlada tako zastavila, se nihče nebi razburjal, ravno obratno..

L0sT ::

Kje pa so vse reforme napisane? A je možno kje videti predlagane spremembe v zakonu? Bi bil zelo vesel za link ali pa da se kdo razpiše. Kajti bi rad več zvedel o teh reformah.

en LP
nasvidenje
Lost is my soul wondering in space and mistery...

borchi ::

mislim, da je kopernik limal pametne linke!

išči.
l'jga

upirna ::

->višja obdavčitev nepremičnin

Obdavčevanje nepremičnin bo najbolj udarilo prav nižje sloje. Verjetno veš da smo Slovenci v prejšnji državi predvsem vlagali svoj denar v nepremičnine.
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

MadMicka ::

upirna, to ne drži, ker se bolj obdavči tiste lastnike, ki imajo toliko in toliko nepremičnin, ki skupaj presegajo določeno kvadraturo. K temu še dodajmo, da ni nobenega razloga, da bi bila RKC oproščena plačila davka na nepremičnine. Ravno nasprotno. Nobena fizična ali pravna oseba, ki ima toliko in toliko nepremičnin, ne more biti oproščena plačila davka. Izjema bi bile le površine, na katerih stojijo cerkve, ki so povečini tudi objekti kulturno-zgodovinskega pomena.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Thomas ::

Evo ga! Ta bo proračunski primankljaj financiral z davkom na RKC gozdove.

Sveta preproščina! :))

Recimo, da jim vsak hektar obdavčiš z milijon tolarji na leto. Dobiš 30 milijard. Hehe ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

upirna ::

In katera kvadratura bi bila po tvojem mnenju primerna? Nočem točne številke, hočem pa okvirno.

Glede RKC bi se dalo razpravljati. Načeloma sem mnenja, da država ne sme financirati verskih skupnosti, morala pa bi pomagati pri obnavljanju infrasktrukture (cerkev na 1000 in enem hribčku) vendar ne zaradi religioznih namenov, vendar zaradi kulturno-pokrajinskih razlogov.

Bi pa rad poudaril, da Cerkev na Slovenskem vsekakor po premoženju ni vplivnež oz. kapitalistično gledano od svojega premoženja nima veliko. 3% državnega ozemlja (več ali manj gozdov) vsekakor ni ne vem kakšno bogastvo, tudi cerkve kot stavbe so zelo "dobičkonosne", obnavljanje samostanov stane milijone...

Tako da so predstave o bajnem bogastvu Cerkve predvsem izmišljotina.
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

MadMicka ::

Spet se je oglasil Thomas z nekim medklicem. Nič vsebinskega. Niti ni od njega, ki ne loči med davkom in prispevkom, pričakovati v taki temi kaj vsebinskega.

upirna, država je že dosedaj financirala obnavljanje cerkev kot kulturno zgodovinske objekte. Pravilno.

Tole glede zemljišč pa itak ni nič novega. Zemljišča so razdeljena v več kategorij, po določenem ključu (ki že itak obstaja) se preračuna različne kategorije zemljišč na skupen imenovalec in potem plača davek na kvadraturo. Seveda so vedno izjeme. Glede stanovanjskih površih bi bilo davka oproščeno do 100m2 na lastnika, to se lahko poveča, če ima družinske člane, posebna kategorija bi gotovo bili tudi kmetje, ki od zemlje živijo ipd.
Takšne rešitve se itak že izvajajo, ker vsi lastniki plačujejo katastrski dohodek.

Na vsak način pa velja, da EDS poveča proračunsko luknjo in je zato ob odpravi davka na plače še kako nedobrodošel.

Sicer pa, če sem prav zasledil, država zaenkrat predlaga spremembe zakona o dohodnini, s katerimi EDS ni uveden. Pač pa za nekatere prihodke uvajajo cedularno obdavčitev, ki pri nas ni novost. Recimo dobitki od iger na srečo so cedularno obdavčeni.

V bistvu vlada počne ravno to, kar sem od vsega začetka trdil. Reforme da, vendar ne radikalne.

Thomas ::

Mici dalje govori brezvsebinske neumnosti.

Namesto da bi povedal, koliko davščin (približno) bi zbral iz davkov na premoženje, meša meglo.

Nič novega.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

upirna ::

Torej bi obdavčil veleposestnike?
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

iration ::

seveda, niti ne zakrinkani socializem. kapitaliste je treba zatreti.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Duke Nukem ::

zakaj pa nebi malo plače uredili, razlike so prevelike edn dela cel mesec za 100k ob slabi hrani in v mrazu nekdo, pa smradi po ogretih pisarnah, za več kot miljonček na mesec ;(( to je too mač ,pa če se je idiot šolal 100 let, sej mel med šolanjam tud vse omogočeno, pa zastonj,veliko jih pa ob delu packa šolo naprej in potem že spackaš tisto če maš volo ;) najraje bi šel živet v tujino :D

Mati ::

Kaj te zadržuje tukaj Dukec?

MadMicka ::

vsak k zna nal računat, ve, da preko povečanega davka od dobička pravnih oseb (cca 25% davka na plače) in od povečanega DDV-ja iz 20 na 21 in iz 8,5 na 9, se bo pokrila luknja v višini cca. 1/3, ki jo bo povzročila ukinitev davka na plače.

Kje bodo razliko dobili, sem že večkrat povedal. Bolj podrobno se pa v makroekonomske števikre res ne morem spuščati, škoda časa.

Ampak, smešno je, da Thomas mene sprašuje, kako bodo razliko pokrili, ko pa že ves čas govorim:

- da se gospodarstvo dovolj razbremeni, če se ukine davek na plače
- da zgolj ukinitev davka na plače pomeni tako luknjo v proračun, da uvedba EDS-ja nikakor ni primerna, saj luknjo le še poveča (zbere se manj dohodnine)

Naj raje Thomas pove, kako bi on zakrpal dodatno luknjo, ki bi jo povzročila uvedba EDS-ja.

Dejstvo pa je, da Vlada RS ravna ravno tako, kot sem že vseskozi predlagal. Ukinitev dvaka na plače da, EDS ne, DDV dvig da, vendar ne iz 8,5 na 20. Nice :)

rh^ ::

Namesto da bi na te reforme gledali v paketu se pogovarjate o vsaki spremembi posebej in kaj ta prinaša in kaj z njo izgubimo. Če sprejmemo predlagane reforme pridemo do dveh problemov. Prvi o katerem ste že pisali je kako napolniti proračun, drugi pa je kako ohraniti srednji razred. Srednji, ki ga marsikdo ne razume, je zelo pomemben. Če bodo ljudje iz srednjega sloja, ki predstavljajo večino, po uvedbi EDS + vsega ostalega na slabšem oz. če bo večina njih na slabšem je to zelo slabo. Ker to dejansko pomeni da vedno več revnih, kaj pa temu sledi je vsem znano.

Thomas ::

Tele reforme je treba razumet tkole:

Uvedli bomo EDS, s tem bomo prenesli davčno obremenitev "navzdol", hkrati pa bomo z nekaterimi socialnimi transferji bražili učinek na najrevnejše.

Nismo neumni in vemo, da bi nam to lahko povzročilo proračunski primanjkljaj in da nam ga bo povzročilo.

Vendar se ne bomo kaj dosti sekirali, v Evro območju bomo že, hkrati se bo pa tudi primankljaj hitro polnil z že dosedanjo rastjo GDP, kaj šele s tako doseženo.

----

Else bomo kot Nemčija, kjer je že celo Merklova gospa priznala kapitulacijo. De facto.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MadMicka ::

Thomas pa je model. Končno spozna, da bo EDS povečal proračunsko luknjo, v isti sapi pa razlaga, da bi povečali socialne transferje, kar je totalni nonsens. Socialni transferji še povečajo proračunsko luknjo, tako da, kot že zadnjih deset let, se bodo socialni transferji kvečjemu manjšali, ne pa večali.

Jasno, človek, ki nima ustrezne izobrazbe in izkušenj pač ne more resno razglabljati o davčni politiki.

Thomas ::

Kdo sme in more na tem forumu razpravljati o davčni reformi?

Mici, pa še če se kdo strinja z njim?

EDS lahko proračunsko luknjo zveča ali zmanjša. Odvisno od tega, kako velika stopnja obdavčitve bo.

Seveda bi bilo nerazumno predpostavljati, da bo davkov kaj prida več kot zdaj, pa da se bo poraba države (tudi za socialne tranfere zraven) kaj prida spremenila.

Primankljaj ima država v proračunu že zdaj, približno poldrugi odstotek. V bodoče bo primankljaj seveda še tudi.

VENDAR, 4 ali celo 6% rast BDP pomeni tudi približno tako hitro rast proračunskih prihodkov. Že prej kot v letu dni to pomeni (pri isti državni porabi) izginitev primankljaja. Oziroma - bodimo realistični - državni izdatki se bodo povečali. Najbrž sploh ni optimim 0% primankljaja.

Kaj zdaj prinese 6% gospodarska rast v 12 letih? Pomeni podvojitev prihodkov državljanov in države.

To je računica vlade in tistih, ki reforme podpiramo.

Nadaljne padanje Slovenije na klinih konkurenčnosti - nam lahko pa v 12 letih prineseta celo razpolovitev vseh teh prihodkov.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

rh^ ::

Socialni transferji se bodo morali k najrevnejšim povišat! Ker tisti, ki so do sedaj plačevali manj kot 20% dohodnine in bodo zdaj morali več, bodo imeli velik izpad prihodkov in bodo, če bo DDV 20% morali še za hrano (kjer nižji sloj porabi večino svojega dohodka), plačati še več davka in več dohodnine. Torej so na slabšem. S povečanjem in ciljnimi transferji - kot pravi Damijan - najnižjemu sloju pa bodo to razliko pomanjšali oz. vsaj poskušali pomanjšat.

Thomas ::

Rekli so, da bodo transferje preusmerili k tistim, za katere se bo pokazalo, da so prišli najslabše skozi v mesecih po uveljavitvi.

Vendar hrano bodo tabogati še vedno kupovali. Obdavčeno po EDS in to bo plus v prihodkih dacarije.

Moraš biti precej nepismen in poštevanka ti mora delat precejšnje težave da misliš, da z EDS je pa nemogoče pobrati davkov toliko, kot doslej.

Seveda jih je mogoče.

Sploh je pa mogoče pobrati tiste davke, ki se generirajo zaradi tega, ker postanemo kot država konkurenčnejši. V tem je ideja. V pobiranju velikih absolutnih (gledano v $) in hkrati majhnih gledano v %.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
««
6 / 17
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenia vs. Češka (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9130751 (28601) jype
»

Osnovnošolska matematika (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
526038 (4823) klemen22
»

Odstop ministra za razvoj - Jože-ta P. Damijana (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
625580 (4278) Daedalus
»

Ali Slovenija potrebuje novo stranko? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
31018056 (14587) gzibret
»

Davčna merca (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15811325 (8578) Thomas

Več podobnih tem