» »

V Britaniji aretirali nevarnega "terorista" s prenosnikom

V Britaniji aretirali nevarnega "terorista" s prenosnikom

Guardian - Kam vodi omejevanje človekovih svoboščin in nekontrolirano večanje policijskih pooblastil v imenu boja proti terorizmu zelo nazorno kaže primer, ki se je zgodil letos poleti, 28. julija.

Skopo sporočilo agencije Reuters o dogodku pravi, da so tega dne zaradi varnostnih razlogov zaprli eno izmed postaj londonske podzemne železnice. Pač, policija je preprečila še eno teroristično grožnjo?

A zgodba je tokrat malce drugačna, saj policija ni nadlegovala kakšnega nedolžnega priseljenca brez izobrazbe, pač pa Davida Merya, kolumnista časopisa The Guardian. Zgodba gre takole.

7:10 - kolumnist Guardiana se je po SMS-u dogovoril s svojim dekletom, da se dobita na Hannover Square-u. Obut in oblečen je bil povsem običajno, na hrbtu pa je nosil narbtnik. Zaradi manjše infekcije očesa ni nosil leč, pač pa očala.
7:21 - kolumnist je vstopil v podzemno postajo v Southwarku, pričel čakati na vlak (z nahrbtnikom na rami), preveril SMS sporočila na telefonu in iz žepa vzel kopijo članka iz Wikipedije ter začel brati. Nenadoma so ga obkrožili neuniformirani policisti, ga vklenili in mu odvzeli nahrbtnik. Razložili so mu, da to počnejo zaradi njegove varnosti (!) in da ukrepajo na podlagi zakona o terorizmu. Ob aretaciji so mu povedali, da so ga ustavili in preiskali ker:
- so s pomočjo opazovanja preko nadzornih kamer ugotovili da je sumljiv;
- ker je na podzemno vstopil ne da bi pogledal policiste;
- sta ob istem času na podzemno postajo vstopila še dva posameznika;
- je nosil jopič "preveč topel za ta letni čas", čeprav je bil dan pred tem najhladnejši julijski dan v zadnjih 25 letih;
- je nosil nahrbtnik in je nahrbtnik imel pri sebi ves čas(!);
- je gledal druge ljudi, ki so prihajali na postajo;
- se je igral s telefonom in iz žepa vzel kos papirja.

Policisti so ga preiskali ter zaprli postajo podzemne železnice. Nato so ga odvedli na požarne stopnice, kjer so mu povedali, da ne morejo preveriti njegovega naslova. Kolumnist jim je predlagal, da preverijo pri varnostniku v ustanovi, kjer je zaposlen. Nato sta mimo prišla dva protibombna tehnika in eden mu je rekel "Lep prenosnik!". Nato je pristopil policijski uradnik in se opravičil za nadlegovanje. Lisice so odstranili in mu vrnili zasežene predmete. Nato je nek policist rekel, da to ni primerno, nakar so ga ponovno (!) vklenili. Čez nekaj minut so ga še formalno aretirali.

8:53 - po aretaciji zaradi sumljivega vedenja (!) in nadlegovanja (!!) so ga odvedli na policijsko postajo, kjer so ga fotografirali, mu odvzeli prstne odtise in vzorec DNK (!!).
10:06 - dovolijo mu poklicati dekle.

10:30 - zaprejo ga v samico. Policijski uradnik mu sporoči, da bodo njegovo stanovanje preiskali na podlagi zakona proti terorizmu.

12:25-1:26 - trije neuniformirani policisti izvedejo hišno preiskavo. Zaplenijo več mobilnih telefonov, star IBM-ov prenosnik, računalnik iz sredine 1990-tih let, ročni GPS, nekaj drobnih elektronskih naprav, med drugim frekvenčni skener, letak za računalniško varnostno konferenco, kuverte z naslovi, zemljevide Heathrowa in Prage ter nekaj fotografij iz konference Association of Computing Machinery.

3:20 - sledi zaslišanje, kjer osumljeni kolumnist ponovno popravi napačno policijsko verzijo dogodkov. Zaslišujejo ga predvsem o nekem letaku, ki ga je imel v žepu, ter nekaj elektronskih napravah, ki so jih našli v stanovanju, med drugim o frekvenčnem skenerju.

Poicisti so mu tudi povedali zakaj so ga na podzemni postaji ponovno aretirali. 4. avgusta 2004 (se pravi pred dobrim letom) so imeli v podjetju, kjer je kolumnist Guardiana zaposlen, "indicent" z orožjem. Nekdo je namreč lažno obvetil policijo da je v podjetju oborožen vsiljivec. Nekaj uslužbencev njegovega podjetja so tudi videli, da z mobilnim telefonom fotografirajo podzemno železnico.

4:30 - osumljenec je bil izpuščen proti varščini, večino stvari so mu vrnili, ne pa tudi njegove SIM kartice.

Naslednji dan je kolumnist prišel na policijsko postajo skupaj z odvetnikom. Policisti so mu povedali, da odstopajo od vseh obtožb in se mu opravičili. Primer pa uradno še ni zaključen, ker odgovorni policist, ki uradno dela na primeru ni dosegljiv.

Kolumnist je poslal zahtevo za vpogled v svoje osebne podatke londonski podzemni železnici, podjetju Transport for London, britanski prometni policiji in mestni policiji. V pogovoru z odvetnikom je tudi izvedel, da policija zelo verjetno ne bo izbrisala dosjeja o njem, ki so ga ustvarili na podlagi tega dogodka. Policija ima po trenutni britanski zakonodaji namreč pravico obdržati podatke o njem čeprav se izkaže, da je povsem nedolžen.

Kolumnist David Mery se v svoji kolumni sprašuje, ali ni država, ki zbira podatke o nedolžnih državljanih policijska država. Zaključuje, da bi moralo takšno omejevanje človekovih pravic in svoboščin skrbeti vsakogar.

A po drugi strani - mar ne bi bil raje hvaležen policiji, da ga kljub "sumljivemu vedenju" in nošenju predebele jakne ni osemkrat ustrelila v glavo?

DODATEK: primer nazorno kaže predvsem kakšne posledice ima lahko hramba prometnih podatkov (tim. retencija), delnopa tudi kje so pomankljivosti avtomatizirane analize podatkov (tim. data mininga).

138 komentarjev

«
1
2 3

Dami ::

Sej sam vprašanje časa je blo kdaj se bo ameriški strah pred vsemi, preselil v evropo. Upam sam da bo ostal na otoku.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

globoko grlo ::

"A po drugi strani - mar ne bi bil raje hvaležen policiji, da ga kljub "sumljivemu vedenju" in nošenju predebele jakne ni osemkrat ustrelila v glavo?"

a to je sarkastična zajebancija, al kaj

drgač pa no comment, kaj vse si eni dovoljo

Piranha ::

Če podam eno tako malo abstraktno primerjavo... Predstavljajte si, da smo mi kot narod ena velika karnistra bencina, terorist pa vžigalnik ali iskra. Terorist le prižge bencin, nato bencino gori sam. Hočem povedat to, da smo ljudje ene histerične živali in da so cilji teroristov točno take situacije, sejati strah in trepet.

Naloga protiteroristične organizacije je točno ta, da preprečuje terorizem, ne pa da ga še sama dodatno ustvarja. Ne morem si predstavljati, kam nas pelje tak način življenja...

Madona, da te zaradi tega, ker me zebe sprefu**** v podzemni škifi... ne, hvala.

Kaj če se nam obeta čas, ko bo najbolje, da si samo doma in da se zakleneš z pol tone riglov™?
Piranha

christooss ::

globoko grlo. Mal sarkazma je bilo gotov notr v izjavi. Ampak poglej kaj se je zgodilo z Brazilcem. Mislm da ni treba povdarjat da je bil ta tudi nedolžen.
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

borchi ::

edit: snip
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

Vanich ::

Hmmmm....to me spomni na nekaj:

Pred leti so mi ukradli avtoradio in so mi takrat
vzeli moje prstne odtise, z namenom da jih izločijo od
drugih prstnih odtisov na avtu. (kar je zelo čudno, saj niso vzeli prstnih odtisov mojega dekleta, brata, in pa očeta, ki so vsi uporabljali avto, kar sem povedal na policiji)

Na policiji nisem imel pred tem, ne po tem dogodku nobene datoteke, -nobenega opravka s policijo.

A imajo oni kakšno pravico (še vedno) obdržati moje prstne
odtise v nekakšni datoteki, čeprav nisem ničesar kriv, osumljen, itd ?

(mislim, zarad mene nej jih imajo, samo zaradi principa ?)

Bellzmet ::

1. kaj ima novica veze z www.slo-tech.com? Saj nismo na kakšni KGB, CIA strani/forumu.

2. tipček je preveč izzival, ker je potreboval članek za njegov cajteng.

3. če vas to moti ostanite do konca življenja samo v Sloveniji in ne potujte nikamor več ter pustite drugim, da živijo po svoje.

lp

christooss ::

2. Katera poteza je izzivala?
3. Počakej mal pa bo prišel terrorist Act v Slovenijo.

1. Ja aretacija zaradi prenosnika. Prenosnik ---> tehnologija ----> Slo-tech
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

OwcA ::

1. Ne, aretacija ni bila zaradi prenosnika.

2. hura za enostransko poročanje. Lahko je izzival, lahko ni. Če je, tega gotovo ne bo napisal v članek, kjer skuša legitimizirano kritizirati.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

Thomas ::

Hehe .. so zbili policaji enega nedolžnega po tleh, ker so ga zamenjali za bančnega roparja, ustrezal je opisu!

Kolikokrat se je to že zgodilo?

Pomembno je, da imajo zadeve potem nek epilog. Da bi pa pustili zdaj lov na teroriste in bančne roparje, je pa oslarija mislit. Oslarija, ki jo kakšen Guardian ali pa Matthai nekako stalno sugerira. No, bančne roparje bi še lovili, teroristov pa ne, "saj ne predstavljajo take nevarnosti".

Hehe ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

OwcA ::

- je nosil jopič "preveč topel za ta letni čas", čeprav je bil dan pred tem najhladnejši julijski dan v zadnjih 25 letih;

Tale je sploh zanimiva. 27. 7. je bila najvišja zabeležena temperatura v Londonu 15,6 C, pri čemer so povprečne temperature za Anglijo (in Wales) julija:

2000: 14,9 C
2001: 16,5 C
2002: 15,4 C
2003: 17,0 C
2004: 15,4 C
2005: 16,3 C

Vir

Res grozno temperaturno nihanje, čudi me, da niso poročali o smrtnih žrtvah zaradi podhladitve.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

Vice ::

Mogoče je bilo pa politično ozadje... ker človek ni pisal za pravi "vrh". ;)

Thomas ::

Mogoče, so ga jebali po politični liniji. Mogoče hodi k inšpektorjevi ženi, mogoče je grdo pisal o detektivih ...

V vsakem primeru, mora naša Kominterna it na pomoč šibki angleški demokraciji.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vice ::

Mogoče hodi k inšpektorjevi ženi, mogoče je grdo pisal o detektivih
Ta opcija je izključena, ker v teh primerih opravljajo osebne preglede dolečenih predelov.
Bolj politično ja, ta samo "straši".

3p ::

Lahko se derete kolikor se hočete. Ampak masi je (PMSM) vseeno, če za (četudi lažni) občutek varnostni teba tu pa tam koga pref**** ali pa parkrat vstrelit (sploh če gre za kakega brazilca ali pa geeka). Pač. Gremo v 1984. Juhu.

Legend(SLO) ::

Dobr, da sm bil v Londonu pred tem terorizmom k zdej bi itq polovico noči prežveu na polciji k bi med čakanjem na podzemno igrou igrce na mobi al pa mal okol čekeru folk, če je kje kšna dobra za pogledat. kt turist maš pa itq ruzak po defoltu.
krneki

MrStein ::

OwcA :

27. 7. je bila najvišja zabeležena temperatura v Londonu 15,6 C, pri čemer so povprečne temperature za Anglijo (in Wales) julija:


Zatipk ali kaj drugega ?

Je bilo 15,6 za 20 minut ob 14:00, sicer pa 9,5 C ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

OwcA ::

Kaj ti ni jasno?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

poweroff ::

Kaj ima zadeva zveze z Slo-Techom?
Data retention, privacy, uporaba tehnologije za nadzor in določanje kdo je sumljiv.

Je pa res, da zadeva ni zelo eksplicitno napisana. Gre pa dejansko za vprašanje data retentiona in data mininga.

Ja, izjava na koncuje sarkastična. Saj je očitno, ne?
sudo poweroff

poweroff ::

Da še bolj pojasnim. Beleženje vseh vrst podatkov in analiziranje pripeljalo do napačnega sklepanja.

Dejstvo, da se je pred enim letom nekdo iz njegove firme zafrkaval in klical policijo da imajo oboroženi incident, dejstvo, da sta slučajno skupaj z njim na podzemno vstopila še dva, da je imel ruzak, itd., ga je uvrstilo v profil. Domnevnega terorista.

Profil je bil napačen.

Tukaj se lepo vidi v čem je problem avtomatizirane analize - data mininga. In kakšen vpliv ima data retention.

Zato mislim, da zadeva sodi na Slo-Tech. Lahko pa da se motim. V tem primeru pa me le kaznujte.
sudo poweroff

Thomas ::

Majo lauzi datamajning. Upam, da se jim ob dognanih napakah izboljšuje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

BigWhale ::

Mene novica ne moti. V redu je napisana.

G-man ::

Upam, da se jim ob dognanih napakah izboljšuje.


Upam, da bodo med tem ušivim samoizpopolnjevanjem tudi tebe prijeli za kravat'lc, pa bomo videli kako se boš potem s tem strinjal.

MrStein ::

OwcA: Ni mi jasno, ali je tebi jasno da sta "povprečna temperatura" in "najvišja izmerjena temperatura" neprimerljivi vrednosti.

Razen če sem kaj popolnoma narobe razumel, si ti nasprotoval trditvi, da je bilo tisti dan (oz. dan prej) hladno.
Navedel si, da je najvišja (izmerjena) temperatura dneva bila 15,6 C.
Z drugimi besedami : temperature so bile pod 15,6 C. Če so bil le 2 C pod tem, potem po tvoji tabeli to jasno zasluži oznaki "hladen dan" (v porimerjavi s povprečjem). Če je res najhladnejši v 25 letih, pa ne vem.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

OwcA ::

Nasprotujem temu, da je bilo drastično hladneje kot sicer. Zaradi dveh stopinj ne vzameš čisto druge garderobe, zlasti v Angliji kjer je dež tako pogost in posledično nihanja temperature.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

MrStein ::

Kakih dveh stopinj ? Lahko podpreš ?

Pri nas je recimo danes bila izmerjena najvišja temperatura 22 C, pa je dopoldan vseeno bilo 7 C. Kar hladno, če mene vprašaš.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Thomas ::

> Upam, da bodo med tem ušivim samoizpopolnjevanjem tudi tebe prijeli za kravat'lc, pa bomo videli kako se boš potem s tem strinjal.

Tako kot mi je reku prjatu še v osnovni šoli: "Če bova samo trakuljo fasala v življenju, bova še kr dobr skoz pršla!"

Še kaj hujšega je, kot da te dribla policija po nedolžnem. Recimo to, da bi bili gospoda teroristi še bolj neovirani pri svojem postavljanju bomb.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MrStein ::

Vsak teden v UK umre 70 ljudi od "nevarnosti X".
Vsak teden. Ne enkrat na 10 let.

A so aretilrali "nakjučne" osumljence? Ne.
A so korenito spremenili zakonike, postopke policije ? Ne.

Pa od nevarnosti Y umre vsak teden 100 ljudi.
Enako. Nobenga "ne briga".

Potem pa enkrat umre 50 ljudi in je "konec sveta, kot smo ga poznali".

Vir : za nevarnost X
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

BigWhale ::

> Nasprotujem temu, da je bilo drastično hladneje kot sicer. Zaradi
> dveh stopinj ne vzameš čisto druge garderobe, zlasti v Angliji
> kjer je dež tako pogost in posledično nihanja temperature.

Cisto druge? A so imeli policaji sliko cloveka od prejsnjih par dni, so vedeli kaj je imel obleceno dva dni nazaj? Ali so samo sklepali, da je prevec oblecen?

V vojski, sem dezural v radarski kabini, ki je bila 'prijetno' ohlajena na kakih deset, enajst vcasih celo trinajst stopinj nad niclo. Ko sem sel tja, sem se oblekel in sicer: spodnje perilo, poletne in cez se zimske nogavice, srajca, spodnji del pod-obleke (taksna precej debela rec iz umetne mase, ki je mojo podobo spremenila v incredible hulka), puli z visokim ovratnikom, pulover, hlace in na koncu se jakna. Prakticno sem nase navlekel vse kose razlicne kose oblacil iz moje omarice. Po dveh urah sedenja me je ze kar zeblo in ko je prisla zamenjava, sem hitro dol zviznil, ceprav bi se precejkrat rad se malo igrackal tam. Ponoci sem tam sedel tri ure, brrrr. Taksnih vojakov je bilo se nekaj, ki nas je zeblo tam. Bilo je pa tudi nekaj takih, ki so sli gor, v hlacah, srajci pulovarju in jakni, pa jih ni zeblo.

Jaz sem pac malo bolj zmrzljiv.... :)

Ampak mene bi itak ze od dalec v tilnik ustrelili, ker vedno oprezam za kamerami, pa ponavadi sem precej cudno oblecen, sicer nimam nahrbtnika ampak mam vedno polne zepe... ;>

Jumping Jack ::

Teroristom se mora ful dobr zdet, ker je zarad njih cel svet na glavo. Ko so videl po 11.9., kaj lahko vse nardijo, so dobil krasen zagon. Ne samo da so pobil kup nedolžnih ljudi in zrušl stavbe, predvsem so zjebal celo družbo s temi preventivnimi ukrepi. In več bo napadov, več bo teh ukrepov in strožji bodo, dokler ne bo družba zadušila sama sebe. In več bo ukrepov, več bo napadov, ker je to za njih dodatna vzpodbuda, preprečit napadov se pa itak ne da, sploh ne z nekim butastim dataminingom. To je tako kot spam filtri, samo dodaten izziv za spamerje...

Gledajo tiste z rukzakom, preveč oblečene, ki pridejo na postajo hkrati kot še skupina drugih, se igrajo z mobitelom, ne gledajo policajev, ogledujejo pa druge mimoidoče. Ja in? Bo pač naslednji bombni napad izvedel nekdo, ki bo prišel sam, s kovčkom, oblečen primerno letnemu času, z mobitelom se ne bo igral, ampak bo mogoče samo kam poklical, pri tem se bo lepo nasmehnil policajem, ostale ljudi pa bo ignoriral.

In potem bodo rekli: "Tudi to je profil terorista!" In takoj bodo sumljivi vsi s kovčki itd. Potem bo bombni napad izvedel nekdo z žensko torbico ali s pedr-tošlom ali z vrečko iz trgovine. "Tudi to je profil terorista!" In tako bomo vsi sumljivi in vse nas bo treba zapret, ker "ustrezamo profilu".

Thomas ::

"Skeptiki" na Zahodu, gredo Alkajdi kar na roke. Opravljajo eno njeno funkcijo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jumping Jack ::

Thomas gre Al Kajdi na roke. Opravlja eno njeno funkcijo.

edit: Točno o tem sem govoril. Po novem nedolžne pobija tudi policija.

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Al grem jest, al pa ti. Eden gre, to je gotovo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jumping Jack ::

Ja, in bolj se bova takole kregala, bolj bova šla oba skupaj Al Kajdi na roke.

Lahko pa mogoče odgovoriš na to, zakaj se ti zdi smiselno loviti teroriste po nekem "profilu", kot je rukzak in mobitel. Vsak ima lahko rukzak in mobitel ali pa ne. In tudi Bin Laden se lahko obrije.

Thomas ::

Mislim, da FBI in podobni s svojim profiliranjem dosegajo določene uspehe.

Seveda pa ti veš boljš in praviš, da je to brezveze. Kaj naj rečem?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Azrael ::

V ZDA po 11.9.2001 ni bilo slišati nič o kakšnih uspehih teroristov, pa kljub vsemu ZDA niso koncentracijsko taborišče, kot bi želeli eni namigovati:\

Glede tega, da je policija pretepla, zaprla, ubila... nekoga, ki ni bil nič kriv.

V ex. Yugi je obstajal ena dobra zamisel, ki se je imenovala splošni ljudski odpor. Če zadevo prevedemo v današnji čas: policija se mora približati ljudem in z ljudmi vzpostaviti zaupanje, potem bo terorizma in raznih napak policije zelo malo.

Dokler je vse po načelu briga mene in se za nameček vsake toliko najde kak [vstavi poljubno], ki iziva policijo v stilu Mr. Beana, se bo dogajalo eno in drugo. Žal.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

OwcA ::

Kakih dveh stopinj ? Lahko podpreš ?

Kvečemu 3 stopinje razlike, najnižja zabeležena temperatura za to regijo julija je 12,5 C.
Vir.

Pričakovana temperatura za London julija je med 14 C in 22 C.
Vir

Kot že rečeno, pretiravanje. Nič ne rečem, lahko je zmrznen človek, ampak splošne legitimizacije mu vreme ne da.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

gfighter ::

Splošna legitimizacija za nošenje puloverja??? Smo pa res že daleč...
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Jumping Jack ::

Na to, da ima FBI "uspehe", pa lahko odgovorim samo z dobro znanim stopnjevanjem: obstajajo laži, velike laži in statistika. Jasno, da so določeni rezultati, ki se jih da statistično lepo prikazat. Npr. število napadov, ki so jih preprečili v enem letu. Vsi napadi se jasno ne morejo posrečit in jasno je, da jih bodo nekaj ujeli. Ampak teroristi niso neumni in se iz neuspehov učijo in naslednjič bodo pač pazili še na tisto stvar, ki jih je prejšnjič izdala. In zelo dobro vedo, kakšnemu profilu naj bi ustrezali, zato pač nikoli ne bodo ustrezali temu profilu. Terorist ne bo nikoli izgledal kot tipičen Taliban z brado in turbanom... "Profilu" pa bodo slučajno ustrezali tisti, ki niso teroristi in pač ne pazijo na to, kaj oblečejo in kako se vedejo...

Kot rečeno, šteti preprečene napade je ena plat statistike, ob tem pa seveda ne povedo, koliko napadov so izzvali. Mislim, da je teh precej več. Namreč, zakaj je terorističnih napadov kar na lepem precej več kot včasih? Bombe poznamo že dolgo, letala tudi. Zakaj so začeli ravno zdaj? In tehnologija je boljša, nudi boljše možnosti za zaščito. Zakaj je torej v zadnjem času več uspelih napadov kot včasih? Koliko jih preprečijo, ne igra prav nobene vloge. Pomembno je, koliko jih uspe, in teh je več kot včasih. Way to go, FBI.

edit: FBI seveda tu ni noben krivec, kriva je politika.

Zgodovina sprememb…

ender ::

BigWhale: profil samomorilskega bombaša ki naj bi ga uporabljala londonska policija:

‘Behavior. Does the individual act oddly, appear fearful, or use mannerisms that do not fit in? Examples include repeatedly circling an area on foot or in a car, pacing back and forth in front of a venue, glancing left and right while walking slowly, fidgeting with something under his or her clothes, exhibiting an unwillingness to make eye contact, mumbling (prayer), or repeatedly checking a watch or cell phone. [...]

Appearance. Is the clothing, grooming, gender, or age of an individual out of place within the context of the environment? Examples include someone wearing a heavy coat or jacket in warm weather [...]

Equipment. Does a briefcase, duffle bag, or backpack seem extra heavy or have protrusions or visible wires? When the individual sits down, is he or she overly protective of this item or preoccupied with it? [...]’
(vir: TheRegister).

Razen ene ali dveh malenkosti bi težko našel bolj podroben opis mojega vedenja...
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Tear_DR0P ::

zanimivo je da se tle menimo o veliki britaniji, ki ima s terorizmom že dolgoletne izkušnje - IRA je tam strašla dolgo pred talibani
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Azrael ::

Da je terorističnih napadov več?

Dvomim, strinjam se pa da so postali zaradi globalizacije zelo odmevni.

V času hladne vojne, za večino niti nebi izvedeli ali bi kot berem od nekaterih tu na forumu zadevo prav privoščili gnilim kapitalistom...

Zanima me ali ugrabitve in rastrelitve letal in ladij, napadi na športnike (Munchen OI 1972), napadi na ambasade, akcije IRA in ETA in ostalo ni terorizem? Ja spomin nekaterih res ne seže daleč.

Popravil Typo
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

whatever ::

Ender: Tudi jaz 90% ustrezam temu profilu. Pa dostikrat sem premalo ali pretirano zadekan ter neobrit. Si ne upam it v London! Sem pa odločno proti vsakemu data retentionu. Bojo še problemi v bližnji prihodnosti zaradi tega. Veliki problemi.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

strictom ::

Odlično napisana novica. Zanima me če bi lahko zarad tega grdo tožil policijo? :)
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

darkolord ::

strictom: bolj tezko

Kami ::

haha, res žalostno.

aljazh ::

@ ender:

Kot bi bral horoskop. Vsakdo se lahko kdaj znajde v tem opisu. Ergo: Vsi smo potencialni teroristi. Država ne zaupa svojim državljanom. Zakaj bi slednji potem zaupali državi, da so njeni ukrepi potrebni in učinkoviti v boju proti terorizmu? Zakaj bi zaupali, da država ne bo zlorabila povečanih pooblastil? Zakaj bi sploh karkoli zaupali državi?

Minority report scenario ni več daleč. Nastavki zanj že nastajajo. Data retention bo največji uspeh v tej smeri, v kolikor bo direktiva sprejeta.

OwcA ::

@aljazh: a ti zaupaš vsem ljudem?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

G-man ::

V ex. Yugi je obstajal ena dobra zamisel, ki se je imenovala splošni ljudski odpor.


...ki je prerasel v ljudsko paranojo.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvo avtonomno omrežje tovornih vlakov polno operativno

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
306587 (3835) jype

Nov temnopolti Američan žrtev policijske samoobrambe (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9722636 (20289) Gandalfar
»

V Britaniji aretirali nevarnega "terorista" s prenosnikom (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Varnost
13814814 (8952) techfreak :)
»

Članek: Video nadzor na slovenskih avtocestah

Oddelek: Novice / Nova vsebina
376249 (4795) radems
»

Eksplozije pretresle britansko prestolnico (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
33116093 (11348) DavidJ

Več podobnih tem